2013-05-03 235 浏览
是隔半年,對H8之Luca還有著印象、無它只因午餐確是抵食和水準屬於中上出品(以午餐來說)..一條厚福街上,其實大大小小的餐廳確是多不勝數、在於午飯既要價錢合理又要坐得舒適,腦裡就閃亮著它紅色的梳花椅子配上深啡色的牆身作主調,特顯雅置舒適感覺、但午飯時段卻又不會給人拘謹之感最重要還是午市只需$68.元,半年至今依舊不變、還不作加一‧‧就看看主角今日(食物有否退步了)先上場之香草包,體溫微熱份量只得一件裝、口感略煙韌,而不是以前吃過富彈性且柔軟極感微波爐(翻叮之作)羅宋湯,反而就絕無失準、湯餡內之蕃茄、紅羅白、薯仔滿滿都是而且濃底極為濃厚,是愛喝西湯之人士最為欣賞至於主菜之雜菇忌廉意粉,濃濃的忌廉汁當然係是主角啦、但個人覺得忌廉汁還可再慷慨多點點而意粉就煮得恰到好處,既有柔韌口感、亦不會過於生硬配上多種類之雜菇、兩者配合得宜,好吃濃香之即磨咖啡,入口輕輕帶點苦澀但在香氣滿溢之咖啡上、這種苦澀又好像牽引著咖啡的獨具真味來不錯一頓午飯,要求價錢合理之餘也要食物水準和舒適得到配合、才最為合意$六十餘元,可兩者得已並全是個人心水推介午飯之樓上餐廳其中一間。
先上場之香草包,體溫微熱
份量只得一件裝、口感略煙韌,而不是以前吃過富彈性且柔軟
極感微波爐(翻叮之作)
羅宋湯,反而就絕無失準、湯餡內之蕃茄、紅羅白、薯仔滿滿都是
而且濃底極為濃厚,是愛喝西湯之人士最為欣賞
而意粉就煮得恰到好處,既有柔韌口感、亦不會過於生硬
配上多種類之雜菇、兩者配合得宜,好吃
濃香之即磨咖啡,入口輕輕帶點苦澀
但在香氣滿溢之咖啡上、這種苦澀又好像牽引著咖啡的獨具真味來
不錯
$六十餘元,可兩者得已並全
是個人心水推介午飯之樓上餐廳其中一間。
2013-05-02
$68.
2013-03-15 212 浏览
上月本想跟友人到 Luca 一試,碰巧是新年假期休息。心中一直對此店念念不忘,於是早早預約,跟男友來共晉晚餐。環境雖然不錯,但稱不上是高級西餐廳,反而像一家酒吧而已。還未看餐牌,店員已經端來一盤生蠔,感覺非常 hard sell 其後又端來一盤青口,我們表現沒興趣,他立即一臉不悅,冷眼離去。下單後,店員又來推廣飲品買一送一,語氣上明顯想賣酒,so sorry,我們最後還是選喝果汁。兩位男店員都不太友善,一點不像西餐廳的服務生,說是酒吧裡的酒保比較合理。這樣的服務,跟我們的期望有很大落差 麵包沒有烤熱,冷冰冰的,幸好沾上黑醋及橄欖油後,還算可以。Fruit Punch $42 裡有大半是冰塊,味道都給沖淡。我的 Cranberry Juice $42 超細杯,不是鮮榨的,跟超市裡的 Ocean Spray 膠樽裝紅莓汁一樣。儘管是買一送一,也是物非所值 Mixed Bruschetta 香草蕃茄、什菌火箭菜多士及鵝肝多士 $75這裡的「多士」不知有否烤過,只是微溫,而且並不脆口。香草蕃茄新鮮多汁,什菌的味道鮮甜,但炒得比較油膩。最失望的是鵝肝多士,鵝肝醬不是上乘貨色,幾乎沒有味道。幸好
麵包沒有烤熱,冷冰冰的,幸好沾上黑醋及橄欖油後,還算可以。
這裡的「多士」不知有否烤過,只是微溫,而且並不脆口。香草蕃茄新鮮多汁,什菌的味道鮮甜,但炒得比較油膩。最失望的是鵝肝多士,鵝肝醬不是上乘貨色,幾乎沒有味道。幸好底部早已塗上蒜蓉提味,否則會更淡口
10' Half Half Pizza (Fresh Figs with Parma Ham / Gorgonzola Special) $150
無花果及巴馬火腿 拼 特式芝士薄餅 (菠菜、哥根蘇拿芝士、巴馬火腿)

我們選了 Half Half Pizza,試試兩款不同味道。薄餅非常薄脆,圓形的邊位像餅乾。10' 看似很大,但事實上不太飽肚,2-3 人分享剛好。這裡的 Parma Ham 只是一般,油脂和咸香都不重
毛花果的份量極少,被火箭菜完全掩蓋,整個薄餅用不到半顆完整的無花果
無花果及巴馬火腿」兩者完全分離,可有可無,不能融為一體,沒有 Fiat Caffe 的一半水準。另一邊 Gorgonzola Special 的味道較佳,Gorgonzola Cheese 非常香濃,作為芝士控當然喜歡。
Black Truffle Risotto with Asparagus & wild Mushrooms $178
黑松露意大利飯伴露筍、野菌

因為新鮮即製,所以等侯了大半小時,還好沒有讓人失望
意大利米飯很煙韌,有一定硬度。松露油蠻香的,每一口飯都掛滿醬汁。伴上爽口的露筍、鮮甜的白磨菇,味道很不錯。

Luca 除了意大利飯比較出色,其他的食物質素只是普通,給人感覺華而不實。服務生擺出的姿態令人討厭,感覺只想容納高消費客群。以上兩人結帳約 ~$500,吃過同區的 Al DenteGrappa's Kimberley,兩家意大利餐廳的價錢都跟 Luca 相約,但環境 / 食物 / 服務都比 Luca 好一大截
2013-01-23 178 浏览
平時多數睇openrice, 但今次真係好想同大家分享下!! Luca 環境好, 侍應好, 食物好!!!!價錢係尖咀黎講唔算貴!!!係openrice見到食評, 都係本住試下既心態!! 因為地點係尖沙咀搵地點食飯, 又可以同朋友聚下傾下都幾難, 仲要食物質數好仲難, 而且好多地方食飯都係得1.5hrs, 限時限刻好趕囉, 所以真係好欣賞LUCA 既環境同侍應既服務(very good), 雖然同朋友都係食左1.5hrs左右, 但起碼唔會有人趕或者成日有人黎收野, 環境真係坐得舒服, 估唔到坐落已有侍應問要暖水定冰水(好細心呀), 而且又介紹佢地餐廳主菜BBQ 肋骨(燒得剛好, 好juice)和蜜糖燒脆皮豬手配紅酒汁(外脆內軟, 又香)--當然兩樣都有點啦!! 仲有個海鮮意大利飯(名唔係好記得), 點左3樣食菜, 但每款都整得好好, 食物都好得tim...所以下一次同朋友聚會, 一定會再去!!!!!

係openrice

2013-01-22
  • BBQ 肋骨
  • 蜜糖燒脆皮豬手配紅酒汁
2013-01-17 144 浏览
和朋友聚舊,找到了這間餐廳。下午12:30分應該是最旺的時間,怎麼只有兩枱客,心中有些猶豫。我們點了兩個 set lunch(全部$68)炭燒西冷牛扒 ---- 燒得好有香味,不會太乾有肉汁👍,配菜薯仔也好好味招牌薄餅 ---- 味道也不錯,皮身簿也很香脆沙律新鮮,咖啡也可以。而且埋單時才知免加一。在尖沙咀,以這個質素,很抵我下次會帶朋友來試下其他菜餚。
和朋友聚舊,找到了這間餐廳。

我們點了兩個 set lunch(全部$68)

招牌薄餅 ---- 味道也不錯,皮身簿也很香脆

沙律新鮮,咖啡也可以。

而且埋單時才知免加一。在尖沙咀,以這個質素,很抵

我下次會帶朋友來試下其他菜餚。
题外话/补充资料: 只收現金
  • 炭燒西冷牛扒
2013-01-12 136 浏览
小妹22歲的生日飯全由男朋友負責是夜他選了這間餐廳 環境不錯,情調是有的,燈光稍暗,只係影相有些少不完美:)(些少插曲)資料搜集時餐廳提及不會收取任何切餅費故男朋友買了bday cake上去當晚上到去,一出lift,侍應一望,已有不悅的樣子便同我地講要收切餅費$150兼面帶不悅地將bday cake放於吧枱一角 可能閒日關係,客人不算多,5隻手指數哂先來個熱哄哄既面包溫度只叫暖,如放多一陣就會凍哂了不過很香好好味加橄欖油同黑醋,配搭一流main course點了蜜糖燒脆皮豬手配紅酒汁 (Crispy Pork Knuckle with red wine sauce)的確唔錯,很大份呀該脆的脆,該淋的淋讚 放底的薯蓉亦很有驚喜,味道佳還有蒜香海鮮意粉味道不錯,份量都OK,適合2人份量兩道菜已經超FULL超滿足辛苦男朋友仔搵餐廳了:)今晚過得很開心,唯一掃興係冇得係餐廳切CAKE同埋侍應服務態度十分惡劣加不友善可能我同男朋友都仲係學生那2個男waiter有點看不起的眼神出現不過世上就係有這類人,他們沒有懂得尊重人的基本待人禮貌我們冷眼在旁,覺得他們很可悲:)因為永遠有更高品格的人看不起他們
小妹22歲的生日飯全由男朋友負責

是夜他選了這間餐廳

環境不錯,情調是有的,燈光稍暗,只係影相有些少不完美:)

(些少插曲)
資料搜集時餐廳提及不會收取任何切餅費
故男朋友買了bday cake上去
當晚上到去,一出lift,侍應一望,已有不悅的樣子
便同我地講要收切餅費$150
兼面帶不悅地將bday cake放於吧枱一角
可能閒日關係,客人不算多,5隻手指數哂
環境ok
先來個熱哄哄既面包
溫度只叫暖,如放多一陣就會凍哂了
不過很香好好味
加橄欖油同黑醋,配搭一流

main course點了
份量夠哂飽!
的確唔錯,很大份呀

該脆的脆,該淋的淋
 放底的薯蓉亦很有驚喜,味道佳
味道-讚
還有蒜香海鮮意粉
味道不錯,份量都OK,適合2人份量

兩道菜已經超FULL超滿足

辛苦男朋友仔搵餐廳了:)

今晚過得很開心,唯一掃興係
冇得係餐廳切CAKE
同埋侍應服務態度十分惡劣加不友善
可能我同男朋友都仲係學生
那2個男waiter有點看不起的眼神出現
不過世上就係有這類人,他們沒有懂得尊重人的基本待人禮貌
2012-11-15
環境ok
份量夠哂飽!
味道-讚
2013-01-11 128 浏览
尖沙咀H8既食肆林立, 要立足不容易, 見到呢間餐廳既食評唔錯, 就同屋企人黎試下~SET LUNCH係$68均一, 午市免收加一門面由2個男店員打理, 其中一個好詳盡咁介紹, 另一個態度麻麻香草麵包, 熱辣辣, 好濕潤, 唔使加牛油都好好味, 好香香草、蒜同埋洋蔥味, 食完好想ENCORE~雜菜湯, 酸酸甜甜, 好濃蕃茄味, 好足料炭燒西冷牛扒跟薯菜上菜先發現店員無問到要幾成熟, 不過牛扒唔軔, 岩岩好, 邊位脆, 肉嫰招牌PIZZA係薄批黎既, 上面有3色椒、菠蘿、火腿同埋腸, 普普通通, 唔太特別餐飲叫左咖啡, 坐係位離遠都聞到好香咖啡味, 咖啡好香濃, 飲完即刻精神晒68蚊黎講, 牛扒SET最抵食, 而店員服務周到, 不過呢間舖人流比較少, 可能晚市會比較旺吧~
MENU
SET LUNCH係$68均一, 午市免收加一
香草麵包
雜菜湯
雜菜湯, 酸酸甜甜, 好濃蕃茄味, 好足料
炭燒西冷牛扒

雜菜湯
炭燒西冷牛扒
熱咖啡
2012-12-18 107 浏览
朋友想吃西式晚餐,我便利用Openrice找找看,找到這家樓上鋪,打電話預訂,接線的男士說英語,態度誠懇有禮。餐廳的裝修以黑色和紅色為主,燈光昏暗,座位與座位間距離不算太接近,但餐桌細小了一點。餐廳一部份是吧座,而近入口處則有一個巨型紅酒櫃。座椅背後是大玻璃,玻璃反映了室內的影像,而外面十分漆黑,但可隱約看見The One及較遠的ICC。星期六晚上只有大約一半滿座,環境尚算寧靜,而且不是位處地鋪或商場鋪,不感到繁囂。侍應給我們遞上餐牌及熱水,熱水用茶壺盛載,方便保溫。餐牌印刷簡單,是只有數頁的硬卡紙,字體和設計有點像茶餐廳餐牌的感覺。食物有小食、沙律、意粉、意大利飯和主菜,每個種類選擇不多。正當我們苦惱選哪些食物之際,一店員主動前來向我們介紹招牌菜。參考他的提議,我們點了Caesar salad ($118) (另加$40加煙三文魚)、自家製蛇仔粉配鮮茄汁海鮮($148)及黑松露磨菇露筍意大利飯($178)。服務員送上法式麵包,麵包的溫度很高,還有一縷縷輕煙升起,質地像棉花一樣軟腍。餐桌上有一個外型獨特的器皿,有兩個出口,內裡有兩個間隔,分別盛載果醋和橄欖油。我們分別把果醋和橄欖油倒在

服務員送上法式麵包,麵包的溫度很高,還有一縷縷輕煙升起,質地像棉花一樣軟腍。餐桌上有一個外型獨特的器皿,有兩個出口,內裡有兩個間隔,分別盛載果醋和橄欖油。我們分別把果醋和橄欖油倒在碟子上,再把麵包沾這些醬油來吃。麵包本身有鹹味,沾上果醋令味道互相調劑。
不一會,Caesar salad送來了。它做法傳統,材料包括煙三文魚、生菜、芝士、煙肉碎和麵包槺。煙三文魚外表晶瑩剔透,只是稍為煙燻過,仍然保留著一種近乎魚生的鮮甜味道,而且肥美濃郁。生菜十分新鮮潔淨,像剛剛在農場收割一樣,而且清新爽口,味道鮮甜,不帶苦味。芝士味道不太鹹,不感到太飽滯。煙肉碎和麵包槺豐富了味道的層次,亦增加口感,而麵包槺烘得味道香脆。
接著是自家製蛇仔粉配鮮茄汁海鮮。起初我們看餐牌時不知道蛇仔粉是甚麼,店員說這是他們餐廳自行製作,是較短身的意粉。蛇仔粉外型和口感有點像刀削麵,咀嚼起來感到煙韌,感覺新奇等。鮮茄汁有清徹的蕃茄味,但最突出的還是濃濃的海鮮味,那海鮮汁幾乎像海鮮湯的味道,我們的舌尖感受到一種鮮蝦的濃味。食物配料有2隻蝦、2隻青口、數粒帶子、一些魷魚及蕃茄乾。我先吃蝦仁,一咀嚼只感到蝦肉散開並有點兒爛,對它打了折扣,但同行朋友的蝦仁沒有問題。接著,我吃其他海鮮,帶子肉質一梳梳的,味道鮮味。青口肉汁一般,味道和滿足感普通。魷魚圈切開一片片,嫰滑彈牙。
吃至一半,一名男店員前來,問我們食物質素如何。我說:「海鮮汁味道濃郁,但有一隻蝦可能變壞了」。該男店員立即賠個不是,拿走了那隻變壞的蝦,並說會安排廚師弄過一隻好的。約5分鐘後,他給我送上另一隻蝦,並指剛才的一隻可能是個別問題。我吃這一隻剛煮好的,蝦肉結實,肉質爽口。該男店員(我懷疑可能是老闆)良好的服務態度和處理手法,令壞事變好事,值得一讚!

黑松露磨菇露筍意大利飯剛放上桌面,香氣四溢,意大利飯上灑了一點點黑松露,浸了數隻大磨菇和數條露筍。意大利飯的磨菇汁非常香濃,不太稀亦不太杰,濃度適中。飯粒不會被磨菇汁浸得軟腍腍,仍維持足夠的硬度,每一啖入口都充滿磨菇汁的香味。磨菇水份充足,汁多味濃,而露筍嫰綠夠新鮮。
總括來說,食物質素不俗,服務優質,店員對客人熱情有禮,有一種吃私房菜的感覺。

题外话/补充资料: 使用Openrice iPhone apps的優惠劵有9折優惠
2012-12-15
之前已經想試試Luca, 但由於位置在大埔, 比較不方便...所以一直也沒有機會試, 現在luca 在TST開分店, 即刻搵機會來試試~相約姊妹們, 一行4人來到這裡晚飯...訂了7:30, 座位也不多...很快便滿座了...待應推介了生蠔, 由於價錢比較高, 約$65 隻..我們沒有叫....普遍出面的價錢是$38up... Caesar Sald (half)我地4個人, 叫half 都好夠...呢個sauce 同平時Caesar 既.有少少唔同, 不過都ok..棻都新鮮的 BBQ 雞翼雞翼有分2種, 有辣同唔辣...呢隻BBQ 味不過不失啦...nachos呢間有3隻 sauce~ 我最鍾意係牛油果..夠清 HALF HALF pizza (即係可以叫2款唔同材料的)parma ham & 辣肉腸, 很喜歡parma ham+ 毛花果...原來真係好配..好好味^^ 蟹肉,蝦配檸檬幼面非常好味..而且好香...有5隻大蝦, 同平時意少多數好creamy 好唔同...呢個好fresh~~真係好推介大家試下p.s 侍應好好..埋單時俾左9折我^^...哈哈

Caesar Sald (half)

BBQ 雞翼

nachos

呢間有3隻 sauce~ 我最鍾意係牛油果..夠清

蟹肉,蝦配檸檬幼面

p.s 侍應好好..埋單時俾左9折我^^...哈哈
熱辣辣的包~
Caesar Sald (half)
BBQ 雞翼
蟹肉,蝦配檸檬幼面~~超好味
  • 蟹肉
  • 蝦配檸檬幼面
2012-11-02 65 浏览
對H8的認識在於年前。。。一座大厦結集了多間餐廳已不是今時今日之大吹勢,在競爭劇烈下各出其招實屬難免企在H8商厦大門外,已有多間餐廳派出伙記在樓下派樓招打入木人巷後順利進入Luce,主色為深沉黑啡色為首,坐位分佈亦很濶落一出梯門,以是大型之紅酒玻璃柜架換上晚上跟女友或心交朋友在這兒開餐、實屬不錯之選擇餐牌方面也有多款選擇,聽聞還會不時換上餐牌內容實在貼心餐包上場...是一個方型的小小香草包,入口鬆軟而略帶點點香草味,就略為未免不夠慷概多來一件也可照單全收今日挑上三文魚做主角,不大愛飯的女士們亦可選意粉作為配搭意粉取用上蕃茄做醬,醬汁不稀也不多剛好掛上之蕃茄醬配上圓圓的意大利麵上、入口豐盈而柔郼度剛好翻看之下麵的分量也絕不輕手,難怪待應介紹時也順口提及(一定夠飽)三文魚扒也毫不遜色,陣陣白酒下差點也差點複蓋了魚香而且煎得火路剛好,不帶嚡口選擇上羅宋湯極為推介,濃濃的羅宋湯內雜菜甚為豐富,挺身下又不至於糊口比一般餐廳之貨色,口感高出很多、蠻欣賞咖啡反而是較為失色既苦而帶澀,且無咖啡香可言有改進的空間必要整體尚算不俗,下次在口福街上十五又十六之時,不妨上來試試聽聞下原來此店為大埔汀角路之分店
對H8的認識在於年前。。。
企在H8商厦大門外,已有多間餐廳派出伙記在樓下派樓招

一出梯門,以是大型之紅酒玻璃柜架
換上晚上跟女友或心交朋友在這兒開餐、實屬不錯之選擇

餐牌方面也有多款選擇,聽聞還會不時換上餐牌內容
實在貼心
多來一件也可照單全收
香草包
今日挑上三文魚做主角,不大愛飯的女士們亦可選意粉作為配搭
意粉取用上蕃茄做醬,醬汁不稀也不多
剛好掛上之蕃茄醬配上圓圓的意大利麵上、入口豐盈而柔郼度剛好
三文魚扒也毫不遜色,陣陣白酒下差點也差點複蓋了魚香
而且煎得火路剛好,不帶嚡口
炭燒三文魚扒配白酒牛油汁
選擇上羅宋湯
極為推介,濃濃的羅宋湯內雜菜甚為豐富,挺身下又不至於糊口
比一般餐廳之貨色,口感高出很多、蠻欣賞
羅宋湯
咖啡反而是較為失色
既苦而帶澀,且無咖啡香可言
有改進的空間必要
整體尚算不俗,下次在口福街上十五又十六之時,不妨上來試試
聽聞下原來此店為大埔汀角路之分店,由新界走出市區
確實要有一定膽量和勇氣。
2012-11-01
$68.
2012-09-30 35 浏览
1九月二十四日是我家族一位小朋友的生辰,當晚小朋友双親替他在LUCA進行生日晚會。當晚乃紅色暴雨。甫進餐廳,便有侍應招呼取去雨具安置,一份賓至如歸的感觉。餐廳裡燈光稍暗,陳設格調不錯。我們訂了廿人長枱靠窗位置,感覺無拘無束,恍如家庭聚會一般。若非碰上集体宴会,也不失為情侣們談心晚餐之上佳所在。賓客到斉,菜餚魚貫送上。首先是義大利麭,据聞是贈送食品,之前在大尾督舊店品嚐過,麭質密度較高,口感烟靱,沾上橄欖油併義大利香醋進食,很有風味,但不宜多吃,易飽肚。这次出品稍鹹。接着是烤鷄翼和两客沙律;分别是烤鷄沙律及水牛芝士蕃茄沙律。此三欵食品都是中規中矩。再来是小青口,色澤似是墨綠帶黑,只有吋半長左右,也不清楚是那裡出產;小青口肉質嫩滑鮮甜,不靱口無渣,最重要是近乎全無內臟感觉,必選美食。重头戲萍菓粒伴鵝肝出場。淺燒鵝肝進口溶化,軟滑細膩,毫無腥膣味。怕寡口者伴以烤多士進食,也是不俗。必選佳餚。之後两客PIZZA悄悄出現。一是MEAT LOVER, 另一是無花菓、火箭菜伴彭馬火腿PIZZA 。兩者都是出奇的好,餅身超薄而香脆,配菜惹味,咬落鏗然有聲。特色火箭菜味甘,吃過後有再試的衝動。只MEAT

之後两客PIZZA悄悄出現。一是MEAT LOVER, 另一是無花菓、火箭菜伴彭馬火腿PIZZA 。兩者都是出奇的好,餅身超薄而香脆,配菜惹味,咬落鏗然有聲。特色火箭菜味甘,吃過後有再試的衝動。只MEAT LOVER上的火腿較鹹。

侍應再送来是鹹豬手及BBQ RIBS。前者是舊店鎮店之宝,入口香脆味濃,肉質咸度及軟硬度適中,但这次略嫌不夠香脆,有進步空間。BBQ RIBS 烤得剛好,肉質香口保持軟腍多汁,一貫好味。

壓軸的是烤羊架。嘩,意料之外的軟腍多汁,六成熟左右,騷羶味不重,嗜羊者可能会略嫌不夠味濃。羊架本身近乎原味,沾上碟裡醬汁入口,頓觉其味無窮,非常推介。

此時肚子漸脹,眨眼又見一碟菠菜汁比目魚栁。菠菜汁味鮮、濃郁,伴着清谈的魚栁進食,味道不錯。

看看腕錶已是十時,唱生曰歌、吃蛋糕、拍照是少不了的節目。基本上,熱情高漲的氣氛就像在VIP房理進行一般,这頓生曰晚餐,滿意度於十分內可得8分。
2012-09-24
生日
  • 萍果粒鵝肝,烤羊架,小青口
2012-09-24 38 浏览
爸爸生日,,,同mami諗左好耐都唔知去邊間食好,,,好友推介話好味,,,就同屋企人去試下啦,,,爸爸係廚師,,,十分嘴勺,,,但都讚不絕口,,,我同mami都好欣慰,,,因為以往經驗,,,如果間餐廳d野唔好食,,,我同mami就會成晚受罪/3\好彩打左電話去book台,,,因為星期六真係好full...去到餐廳,,,先知原來有online book台,,,因為我係事先係打去book嘅,,,唔知有呢個服務,,,下次試下先haha入到去坐底,,,望落去雖然個場唔係好大,,,但set位好整齊,,,成個場好好feel,,,真係好適合for紀念日,,,生日老闆仲會好細心咁行去每一台都傾下計,,,問下食物質素...睇下個meau,,,價錢係尖咀黎講,,,真係唔算貴,,,可以講係抵!!!之後點餐啦,,,staff問係咪第一次黎呀?可以推介俾你,,,service真係唔錯!!!叫左蘋果汁烤鵝肝跟蒜蓉包第一次食呢個配搭,,,感覺好新鮮因為以往食開鵝肝都係配多士,,,第二味就係豬手!!!好味,,,平時唔多鍾意食豬手,,,但係都俾佢吸引左,,,因為佢個皮真係烤得好脆,,,又唔太咸第三味就係無花果pizza
爸爸生日,,,同mami諗左好耐都唔知去邊間食好,,,
好友推介話好味,,,就同屋企人去試下啦,,,
爸爸係廚師,,,十分嘴勺,,,但都讚不絕口,,,

老闆仲會好細心咁行去每一台都傾下計,,,問下食物質素...

叫左蘋果汁烤鵝肝跟蒜蓉包
第一次食呢個配搭,,,感覺好新鮮
因為以往食開鵝肝都係配多士,,,

第二味就係豬手!!!

第三味就係無花果pizza,,,唔係好記得個名,,,因為係staff推介haha
好好食呀,,,本身好鍾意食巴馬火腿+火箭菜,,,但平時唔食無花果,,
估唔到係咁夾,,,真係值得食!!!

呢間餐廳真係好適合追求新鮮感嘅我,,,因為食物好創新,,,like!!!
下次一定會推介朋友去

2012-09-22
  • 鵝肝:)
2012-09-21 38 浏览
一入到去見到餐廳的裝修感覺很華麗雖然餐廳唔算好大但坐位也不算大迫服務也很周到(因為我拎住兩袋野服務員很細心地拎多張櫈比我放袋)我同朋友因為唔係太肚餓所以唔係叫左好多野食叫左一個pizza,最正就係一個pizza可以要兩種味我揀左雞肉同雜茹pizza批低焗得很好.不會有冧的口感亦不會過份脆口雞肉又不會比醬汁搶去雞肉味,非常好食雜菇亦不錯,茹很新鮮之後叫左心太軟,買相也不錯焗得恰到好處,外面有小小脆既感覺,入面個心有好膿既朱古力味,食得出朱古力不是一般貨平野食完有仲好溫暖既感覺雖然今次淨係食左兩樣野,但兩樣都好好味下次一定會再去食過
一入到去見到餐廳的裝修感覺很華麗

雖然餐廳唔算好大但坐位也不算大迫

我同朋友因為唔係太肚餓所以唔係叫左好多野食
叫左一個pizza,最正就係一個pizza可以要兩種味

我揀左雞肉同雜茹pizza
批低焗得很好.不會有冧的口感亦不會過份脆口
雞肉又不會比醬汁搶去雞肉味,非常好食

雜菇亦不錯,茹很新鮮

之後叫左心太軟,買相也不錯
食得出朱古力不是一般貨平野
食完有仲好溫暖既感覺

雖然今次淨係食左兩樣野,但兩樣都好好味
下次一定會再去食過
(非会员)
2012-09-20 48 浏览
是日同朋友去食飯 兩個人試下新野先 見到LUCA 呢間意大利餐廳係OPENRICE 有ONLINE訂座服務 咪立即試下原本BOOK8:00PM 但我7:50就到左, 當時都幾FULL, 好彩佢地留左位俾我地當時仲開心過拎到迪迪尼FAST PASS呀睇下餐牌, 價錢係TSThe黎講唔算貴~點左份鵝肝二人份量適中, 配搭新奇, 口感一流.....而前好怕鵝肝肥膩, 呀老細見我面有難色, 即教我咁樣一齊食...OMG.....入口即溶GE感覺隨舌尖衝擊我的大腦....SORRY 誇張左少少...事關我好耐冇食到咁好味的鵝肝 哈哈老細仲親自落場介紹我地飲HOUSE WIRE, 口中留GE只有淡淡的餘香同無窮的回味~正當我ENJOY緊果陣, 我俾眼前的肉眼吸引住望見呢塊肉眼, 表面差唔多...都係要切開佢食左先講, 咦~廚師可以燒到整塊肉眼受火均衡, 由頭到尾都鎖住肉汁, 係切開先有血水~ AMAZING 燒汗黑椒汁各有特色, 個人鐘意燒汁多D~黎到意大利餐廳點可以唔食PIZZA呢個PIZZA 香氣撲鼻, BLUE CHEESE 同松露絕配過黑白配特別讚下個餅底好脆, 脆到承托力不足,著白衫GE
當時仲開心過拎到迪迪尼FAST PASS呀

睇下餐牌, 價錢係TSThe黎講唔算貴~
點左份鵝肝
蘋果汁烤鵝肝配蒜蓉包
蘋果味的甜中和鵝肝的肥膩口感
OMG.....入口即溶GE感覺隨舌尖衝擊我的大腦....

SORRY
誇張左少少...事關我好耐冇食到咁好味的鵝肝 哈哈

正當我ENJOY緊果陣, 我俾眼前的肉眼吸引住
燒MEDIUM 啖啖肉肉眼~
AMAZING 燒汗黑椒汁各有特色, 個人鐘意燒汁多D~

黎到意大利餐廳點可以唔食PIZZA
10" 松露藍芝士薄餅

特別讚下個餅底好脆, 脆到承托力不足,著白衫GE人要注意喇~
食飽飽~今餐人頭$250 TST食到咁GE質素抵讚~

見到隔離叫豬手,好似好好味~下次要再上黎試下~同埋下次要坐WINDOW SEAT~

唯一唔好係等"車立"好慢....不過卻俾我發現呢樣野~
有人情味的背景
老細影左好多食客開心GE相, 有BIRTHDAY 的, 有GATHERING 的, 有一家大細的...睇黎LUCA係間好有人情味GE餐廳,希望日後會發現自己的蹤跡
2012-09-17
蘋果汁烤鵝肝配蒜蓉包
蘋果味的甜中和鵝肝的肥膩口感
燒MEDIUM 啖啖肉肉眼~
10" 松露藍芝士薄餅
  • 必試鵝肝~!!!!!!
2012-09-15 28 浏览
週末在尖沙咀吃個HK$58的午市套餐,還不收加一,想想都覺得玄乎,H8新張的LUCA就是一例,主菜可以選擇豬牛魚扒、意粉、pizza或沙律,配餐湯/沙律及餐飲。當然便宜的代價可能就是不好吃,這天就和笨笨來這小試牛刀餐包溫熱,質感比較實淨,有濃濃的麵粉香氣,可以配牛油或黑醋及橄欖油吃,我覺得搭配後者更美味笨笨的忌廉粟米湯,喝了一小口,味道蠻濃厚的,不過比較單一,只有濃濃的奶油味,粟米的香甜則不太突出雜菜沙律調味有一點淡,吃得出濃濃的橄欖油香,但黑醋可以再落多一些主菜之一叫了什果蝦沙律,很足量的一大盤,每款蔬菜也都很新鮮水靈,生果雖說是罐頭貨色,但配上甜香濃郁的沙律醬後,其實味道也還不錯,要批評的是主角蝦,蝦肉不新鮮倒也罷,不過用鹽水醃得咸咸的,再配上甜美多汁的水果們,真有點詭異反而炭燒西冷牛扒的水準很不錯,有點奇怪的是侍應並沒有詢問幾成熟,而默認為medium rare...好在我們都不介意吃半生不熟的東西,換了有些食客可能要重新烤過了…牛扒份量不少,肉汁也很豐盈,配上黑椒汁更香口惹味。一邊的芝士烤薯仔也很美味,薯味香濃之餘還飄著洋蔥和芝士的香味邊邊角角的部位簡直生得沒法子吃,麻煩店家留

邊邊角角的部位簡直生得沒法子吃,麻煩店家留意一下啦…
由於吃得很飽滯,餐飲我們都叫了熱咖啡,也是濃香醇厚的,不過這杯咖啡等了十來分鐘…
整體味道其實還不賴,尤其是牛扒大件也好吃(如果下次能再熟一點點會更好…),不過或許因為新張期間,感覺餐廳的管理還比較混亂,客人一多起來就有點忙不過來,侍應的臉色也隨工作量變化而風起雲湧的,連埋單都感覺是麻煩到人家了,希望盡快步上正軌吧(不過會不會步上正軌就漲價了呢…)
今次係我第一次寫食評, 第一次寫就是劣評~ 昨晚是同一大班朋友同好朋友慶祝生日, 一早就已BOOK 左位. 原本諗住大家去試下呢間H8 新開冇耐既意大利餐廳. 一開頭進入餐廳時, 覺得環境好像很細, 枱跟枱之間很貼近. 只有一條條巷仔行入去, 但係暗暗的, 感覺幾浪漫. 行到去我地坐個張枱時, 覺得我地要座得很迫, 我BOOK 10 位, BUT 座位位置只迫迫地坐到9個人到. 之後我地坐好, 點了 1個10" PIZZA, 1個13" PIZZA, 一個BABY RIBS, 一個意大利飯, 一個千層面, 2個MUSHROOM 既小食, 1個雞翼小食. 因為有預備左一個2 LBS 既CAKE, 諗住叫住咁多先. 唔夠飽, 再加ORDER 啦! SEE SEE D 相就見到D 食物既樣同份量~ ORDER 完, 大概等左45 MINS 左右, 我地見隔離枱遲過我地落單既, 都已經黎左幾樣食物, 連PIZZA 都黎埋, 但係我地只黎左D BREAD, 連小食一碟都未黎過. 我地就叫D STAFF 追下我地張單. 跟幾個STAFF TOTAL 追左3-4 次, 時間都差唔多等左30 M
差! 13" 招牌PIZZA, 不太脆~
差! 冇料既10" FOUR SEASON PIZZA~ @@
差! 只有兩層的千層面, 加埋上枱時, 已經扁晒~~
正! BABY RIBS 算幾好食~ 只係"窿"左D ~
差! 意大利飯既份量只夠一人食~ @@
雞翼一般! 差! MUSHROOM 小食份量不多!!
正! 餐廳FREE 既BREAD~
正! 感覺幾浪漫~
今次係我第一次寫食評, 第一次寫就是劣評~
, 但係暗暗的, 感覺幾浪漫.
行到去我地坐個張枱時, 覺得我地要座得很迫, 我BOOK 10 位, BUT 座位位置只迫迫地坐到9個人到. 之後我地坐好, 點了 1個10" PIZZA, 1個13" PIZZA, 一個BABY RIBS, 一個意大利飯, 一個千層面, 2個MUSHROOM 既小食, 1個雞翼小食. 因為有預備左一個2 LBS 既CAKE, 諗住叫住咁多先. 唔夠飽, 再加ORDER 啦! SEE SEE D 相就見到D 食物既樣同份量~ ORDER 完, 大概等左45 MINS 左右, 我地見隔離枱遲過我地落單既, 都已經黎左幾樣食物, 連PIZZA 都黎埋, 但係我地只黎左D BREAD, 連小食一碟都未黎過. 我地就叫D STAFF 追下我地張單. 跟幾個STAFF TOTAL 追左3-4 次, 時間都差唔多等左30 MINS 有多, 先黎左2, 3 碟小食. 因為我地等得太耐, 大家都好肚餓, 好快食完D 小食, 因為D小食份量不多...
之後, 又等左好耐, 我地又再同D STAFF 追單啦. 又唔知等左幾耐同追左幾次, 先黎千屠面同意大利飯.
我地都好快清晒2碟野食. 又再等..........又再追........又等........又追........ 都唔記得追左幾多次, 等左幾耐了~
終於黎左個10" PIZZA, BUT 有1/3 個PIZZA 係只得芝士係上面, 係冇材料既。。。
 又再追,又等左一陣,先再黎13" PIZZA, 食完晒D ORDER,大家都唔飽。 就快快叫佢上CAKE。 食完CAKE, 就埋單走人了! 呢個BIRTHDAY DINNER 我地由7:15PM 食到10:00PM。。。追同等既時間比食既時間多。。。。
 大家朋友都對呢間餐廳好失望, 話之後都唔會再去了~~
2012-09-07
用餐优惠
其他
正! 感覺幾浪漫~
正! 餐廳FREE 既BREAD~
正! BABY RIBS 算幾好食~ 只係"窿"左D ~
  • BABY RIBS