Luna Cake 個奶黃 • 月見芝禮月餅🥮包裝好靚,而且佢一盒有四款唔同嘅奶黃x麻糬月餅😍可以一次過嘆盡曬唔同口味,入面仲包括咗✌️兩包唔同口味嘅茶包添!呢盒月餅用咗典雅🌕明月圖案風呂敷🥰包裝,外觀感覺好高貴😎。入面係♻️環保紙盒設計,藍色同黃色雙拼好🤩搶眼,設計簡約時尚無論係送禮🎁定自用都係咁啱。入面有經典🥮流心奶黃、朱古力🍫麻糬奶黃、開心果🍵綠茶奶黃,同埋焙茶🫖麻糬奶黃月餅四款唔同口味嘅🤤芝味月餅,加上伯爵紅茶同埋🍇葡萄烏龍茶包各一,一路賞月一路飲住茶嘆🥮月餅正呀!我拎到返屋企🏡就急不及待咁試咗個開心果🍵綠茶奶黃味月餅,奶黃味中滲出陣陣嘅😆開心果香甜,加上綠茶少少🤏嘅澀味,同埋入面有少少😍開心果碎,食起上嚟十分之有層次😋好好味,另外幾個我就留返🌕中秋先同親戚朋友一齊🥮分享啦。

呢盒月餅用咗典雅🌕明月圖案風呂敷🥰包裝,外觀感覺好高貴😎。

2023-01-15 1477 浏览
今年生日過得簡簡單單同男朋友買完外賣炸雞諗住返屋企經過luna cake就即刻叫男朋友買個生日蛋糕比我🤣 舖頭有好多唔同口味既日式芝士蛋糕蘋果味,提子味,檸檬等等全部都好想食😋 不過最吸引我都係貓貓造型既巴斯克蛋糕所以就買左🤭本身放左入冰格雪所以都係要放一陣解凍食落好滑好好味😋小小甜 又唔會好膩就算食完炸雞好飽 再食佢都唔會好濟 蛋糕份量適合2-3人食如果人多建議可以買多一兩個芝士蛋糕😜😜試多啲唔同味既蛋糕😝
今年生日過得簡簡單單
同男朋友買完外賣炸雞諗住返屋企
經過luna cake就即刻叫男朋友買個生日蛋糕比我🤣

舖頭有好多唔同口味既日式芝士蛋糕
蘋果味,提子味,檸檬等等
全部都好想食😋

試多啲唔同味既蛋糕😝
2023-01-15
用餐时段
2022-09-05 1211 浏览
一年容易又中秋,中秋絕對是筆者最喜愛的節日之一,五花八門的月餅種類尤其教人怦然心動,除了開心「自肥」,用作送禮表達心意,也是得體之選。開業11週年的Luna Cake今年重新演繹中秋傳統食品,推出一系列的和風「月見芝禮」中秋月餅禮盒,以人手精心製作,打造不一樣的日式中秋良宵。「月見芝禮」禮盒是以藍色為基底,印有日式古典花紋,環環相扣的圓圈花紋象徵最初的4款經典口味雙層芝士蛋糕,同時寓意團圓祝福及匠人精神,可以感受設計師的用心和溫度,將典雅別緻的感覺呈現於眼前。🧀 望·月見芝禮 ($398/ 四件裝)✨講究原料的選擇,精心挑選最優質的材料,以豐富的經驗為基礎,讓忌廉芝士及馬斯卡邦芝士完美結合,每一口都是香濃美味的享受。✨一共有四款口味,包括原味、雪森林、特濃宇治抹茶及Berry Berry。✨質感綿密幼滑,芝香鹹香味突出,不會甜膩。筆者最喜愛「雪森林」味道,以濃郁朱古力及軟芝士營造出口味層次感,外層以朱古力粉點綴,在舌上融化的滋味,更令人難以拒絕。👉🏻店員向我們表示有2種食用方法:1️⃣解凍30-45分鐘,可嚐到如雪糕般軟綿的質感。2️⃣解凍90分鐘,口感更滑順。✨筆者偏好食用方法1️⃣,濕潤而綿柔

🧀 望·月見芝禮 ($398/ 四件裝)

👉🏻店員向我們表示有2種食用方法:
1️⃣解凍30-45分鐘,可嚐到如雪糕般軟綿的質感。
2️⃣解凍90分鐘,口感更滑順。
✨筆者偏好食用方法1️⃣,濕潤而綿柔,又不失紮緊感。

🎁現時更設有不同優惠!

👉🏻詳情請參閱Luna Cake官方網站及IG帳號。
2022-06-21 1134 浏览
宇治石磨濃茶卷蛋🎂蛋糕超綿仲好濕潤,卷蛋中間既夾心同抹茶芝士蛋糕一樣,口感好正,抹茶味勁濃!細細個放係冰箱都唔太佔空間,下次試下佢另一隻焙茶味先🥰$168特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🎂每個紀念日都買個蛋糕食,好耐冇食過LUNA CAKE啦!原味好味就好多人都知,第一次食抹茶超有驚喜,抹茶味好濃郁,一層芝士一層抹茶,鐘意抹茶既一定要試下可以得閒經過買定個放係冰箱,一般都放到1-2個月,我地鐘意食soft口感,食前早一日放係下格雪櫃,大約24小時後食既口感最正5吋 $225
宇治石磨濃茶卷蛋🎂

特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🎂

5吋 $225

2022-06-20 740 浏览
呢到嘅雙層芝士蛋糕就食得多🍰見到佢地最近出左全新嘅茶味卷蛋 勁吸引🍵佢地嗰款宇治石磨焙茶卷蛋好正!蛋卷鬆軟濕潤 包住滿滿嘅忌廉 口感好正💓焙茶味好濃郁 食完都唔會漏!
2022-06-10 390 浏览
端午節難免會吃幾隻糉子應節,「吃糉應該蘸砂糖還是豉油」早已成為千古謎題,兩邊的支持者一直爭持不下。嗜甜的筆者毫無疑問是砂糖派,每每灑上以湯匙為單位的砂糖才心息呢!如果你跟筆者一樣喜歡吃甜的東西,大概也曾吃過「Luna (月) Cake」的北海道雙層芝士蛋糕,他們最近又推出新品「日本贅沢卷蛋系列:宇治石磨濃茶及宇治石磨焙茶」,日本茶愛好者及卷蛋迷千萬不要錯過!適逢「Luna Cake」開業11年,店家以日本傳統茶道的「一期一會」為靈感,隆重推出兩款全新日式忌廉卷蛋,本着匠人真誠款待和懷着感恩的心情以答謝客戶過去珍貴的支持。🍃 宇治石磨濃茶 ($168)✨以低溫研磨工法製作的石磨宇治茶末入饌,味道輕盈清新,忌廉奶味和茶味平衡,能吃到抹茶的微澀,回甘順滑。✨卷蛋部分質地細膩濕潤,蛋香十足,即使在雪櫃中取出,依然能保持綿密鬆軟的狀態,不裂開不掉皮,讓人愛不釋手!🍂 宇治石磨焙茶 ($168)✨內層忌廉呈咖啡色,入口溫和清爽,茶香中有微碳烤香氣,帶介乎可可與咖啡的味道。✨卷蛋質感同上,很令人滿意!👉🏻店員向我們表示有3種食法,而3個食法亦各有千秋,適合在炎炎夏日下瞬間消暑降溫,掃除煩悶暑意。1️⃣放

🍃 宇治石磨濃茶 ($168)

🍂 宇治石磨焙茶 ($168)

✨卷蛋質感同上,很令人滿意!

1️⃣放置於雪櫃普通層解凍15-30分鐘,半解凍狀態療癒透沁。
2️⃣放置於雪櫃普通層解凍1-2小時,卷蛋口感最蓬鬆,內餡如吉士般軟綿。
3️⃣把卷蛋當成「甜品火鍋」,以其他食物蘸內餡同吃,吃出新境界。
✨怕熱的筆者最喜歡食法1️⃣,每一口都消暑透心涼,茶香隨着內餡在口中融化時慢慢滲出,暑意也散開!
2022-05-23 718 浏览
我同屋企人都好鍾意食呢一間嘅雙層芝士蛋糕🍰但係成日見佢有好多款口味 都唔知揀啲咩好 竟然俾我哋發現咗有一款蛋糕係可以一次過揀晒八款味道 真係好正!不過最鍾意❤️就係食返原味嘅芝士蛋糕 芝士味真係好濃 而且仲有三層口感 真係好好食!
✤ 宇治石磨濃茶卷蛋 + 宇治石磨焙茶套裝 $300 採用日本國產雞蛋及優質小麥粉而成既卷蛋口感蓬軟 仲有濃郁既蛋香味🥚 濃茶卷蛋內餡以石磨宇治茶混合製成🫶🏻 茶味微澀甘鮮 散發自然清幽茶香 尾韻溫潤回甘🍃 另一款既肉餡由經高溫烘烤既宇治焙茶製成🍂 茶味甘醇深邃得黎冇苦澀既感覺 個人更鐘意焙茶個款🥰 食法方面最鐘意係放雪櫃解凍15-30分鐘 外層卷蛋濕潤軟熟 內層忌廉呈冰心狀 食落好似雪糕咁🤤 而解凍1-2小時就會係完全解凍 口感更加順滑😚 第三款食法係解凍後可以自行添加水果、棉花糖落中間既茶味忌廉🍓 三款食法各有特色 可以根據個人喜好調節🤩Composed of Japan’s Eggs and premium wheat flour🌾, roll cakes were soft and eggy🤍 Ujicha roll cake was rich and fresh with a sweet aftertaste🍵 Uji Hojicha roll cake was nutty🫖, pleasant but not bitter yet🤎 There’s three ways
✤ 宇治石磨濃茶卷蛋 + 宇治石磨焙茶套裝 $300
Composed of Japan’s Eggs and premium wheat flour🌾, roll cakes were soft and eggy🤍 Ujicha roll cake was rich and fresh with a sweet aftertaste🍵 Uji Hojicha roll cake was nutty🫖, pleasant but not bitter yet🤎 There’s three ways to eat it✨ Deforesting the roll cake around 15-20 mins, and it’s super fluffy outside and a ice cream texture inside, super nice🍨 Deforesting it for an hour to have a creamy texture😍 or you can even add some fruits or marshmallow in the cream too😋
評分: 8.5/10🌟
—————————————————————————————
Luna Cake (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場二期3樓356號鋪

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff九龍灣
𓍼 #foodietiff蛋糕🎂

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #lunacake #香港美食 #美食推介 #九龍灣美食 #打卡cafe #打卡餐廳 #茶味卷蛋 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
宇治石磨焙茶卷蛋
宇治石磨焙茶卷蛋
宇治石磨濃茶卷蛋 + 宇治石磨焙茶套裝
已經食過好多次原味嘅Double cheese cake~我最鍾意佢個輕盈嘅口感,唔似其他Style嘅芝士蛋糕會比較Heavy,食得多就會好膩,呢個我可以一個人一次過食半個🤣
Original  Double  Cheese  Cake
2022-04-23
外卖自取
  • Original  double  cheese  cake
2022-03-31 419 浏览
日式培茶芝士蛋糕($235)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧芝士蛋糕以自家製圓型木紋盒子包裝,設計簡單美觀。蛋糕面層潵上芝士蛋糕碎,上層為培茶,下層為芝士海綿蛋糕。這個為5吋大小,若淺嘗可供4人共享。在室溫解凍2-3 小時後食用,蛋糕上實下軟。上層的培茶層口感像雪糕,培茶味濃郁香醇而不會苦澀,十分不錯。下層芝士海綿蛋糕芝士味不算濃郁,海綿蛋糕軟滑濕潤,不會過於膩重。兩層同時食用,口感頗為特別豐富,唯一不足是濃厚的培茶味幾乎蓋過了芝士味。等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在平日下午四點幾前往購買,無需排隊。🐧❤️結語:喜歡培茶味的人務必一試。
日式培茶芝士蛋糕($235)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

芝士蛋糕以自家製圓型木紋盒子包裝,設計簡單美觀。

蛋糕面層潵上芝士蛋糕碎,上層為培茶,下層為芝士海綿蛋糕。

這個為5吋大小,若淺嘗可供4人共享。

在室溫解凍2-3 小時後食用,蛋糕上實下軟。

等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午四點幾前往購買,無需排隊。

🐧❤️結語:喜歡培茶味的人務必一試。
2022-03-30
用餐时段
下午茶
2022-01-12 741 浏览
「八王子」雙層芝士蛋糕 呢間嘅芝士蛋糕完全係平民之選😝又多分店隨時隨地都可以食到😚最近新出咗個8合1嘅芝士蛋糕😆😆為選擇困難症嘅我解決咗一大煩惱🥳🥳🥳店員建議如果想食到雪糕口感嘅話就解凍2-3小時 如果想食都細膩濃厚口感既話就解凍5-6小時😆個人就選擇左解凍2-3小時😚同朋友食完一致認為焙茶味最好食 食到好香濃既茶味😚😚😚而朱古力味都唔差 唔會太甜 又同芝士味好夾😚其次就係原味 食到好香濃嘅芝士味道🙈
「八王子」雙層芝士蛋糕

踏入11月,辦公室很多同事都是這個月生日👑未知是否因為聖誕節或者是新年寶寶,所以中午用餐後就在Luna Cake訂好了蛋糕回去慶祝。 Luna cake在2010年創立💎是香港北海道雙層芝士蛋糕的領跑者,和同事早已吃過數次,吃極也不厭。而且他們的芝士蛋糕沒有任何增味劑、人造糖或防腐劑,食得很安心😝 🧀巴斯克芝士蛋糕想不到最近連蛋糕也迷上了貓熱潮,不少網上話題也有討論各家小店的貓店長。剛好其中一位慶生的女同事是貓奴,這個蛋糕專屬於她🐱巴斯克表層的焦香無論吃多少次也是如此迷人,內裏卻是綿密柔軟的芝士蛋糕。 🍵特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕抹茶的甘香恰好降低了蛋糕的甜度,本體有濃香乳酪味,口感很順滑即化,之後會有茶味的淡然回甘😋

🧀巴斯克芝士蛋糕

🍵特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕

2021-11-05
2021-04-12 1636 浏览
Luna Cake - 特濃抹茶雙層芝士味 🎂 之前小妹食過佢既原味 覺得佢嘅芝士味夠香濃 而且解凍2-3個鐘係最好食既 因為質地似雪糕 係會愈食愈上癮😍所以要再encore☺️今次買咗抹茶味因為聽人講抹茶係再好食啲😀果然🤤🤤小妹覺得佢抹茶味夠香濃😘每啖都食到抹茶自身帶有嘅少少苦澀味 配埋雙層芝士 雖然抹茶味濃但都唔會蓋過咗芝士嘅味道 而且又唔會好甜 唔會覺得膩 😍加埋小小海綿蛋糕 層次口感又提升咗 就算唔係抹茶控 都一定要試下呢隻味😋小妹覺得呢個價錢 材料質素嚟講CP值真係唔錯 如果有朋友仔/屋企人/男女朋友生日 或者突然間想食蛋糕🤣小妹覺得可以買呢款🍰😜
Luna Cake - 特濃抹茶雙層芝士味 🎂

2021-01-15 1443 浏览
-{北海道雙層芝士蛋糕🍰😋}最後一個生日蛋糕回歸返去芝士蛋糕🥰2020年自從享樂麵包就好鐘意茶嘅野食☺️所以揀左抹茶味woohoo🥳生日蛋糕系列最後一個post!🤤特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🤤 ($225)抹茶就係回甘嘅味道🙊兩層都好滑 芝士味好濃🥳都係預期嘅味道 都係鐘意室温較軟啲嘅質地 多過雪凍似雪糕嗰款☺️👖褲評: 8.3/10如果唔想太耐之前就訂咁麻煩 依款就啱曬喇 仲有抹茶味 價錢同性價比都唔錯🥰性價比: 8.7/10服務: nil環境: nil🚩 Luna Cake🚩地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn商場二期地下G50E號舖北角北角邨里1號北角匯1期地下G29號舖九龍塘達之路80號又一城MTR層Taste內大角咀海庭道18號奧海城二期地下G05號舖九龍灣偉業街33號德福廣場二期3樓356號鋪 #fuudjai #fuudjai北角 #fuudjai九龍塘 #fuudjai甜品 #fuudjai大角咀 #fuudjai九龍灣 #fuudjai蛋糕
{北海道雙層芝士蛋糕🍰😋}

🤤特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🤤 ($225)

👖褲評: 8.3/10

九龍灣偉業街33號德福廣場二期3樓356號鋪

特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕
特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕
2020-12-09 1314 浏览
原味最外層係海綿蛋糕碎,有兩層芝士, poster寫上層係馬士卡邦芝士,下層係cream cheese(其實係芝士蛋糕),最低層係海綿蛋糕,蛋糕上軟下實。上層唔係好食得出芝士味,反而牛奶味濃郁口感幼滑,feel唔到食緊兩重芝士。得好少海綿蛋糕,唔係幾食得出 特濃宇治抹茶芝士蛋糕抹茶味有少少苦,上層無原味咁軟宇治焙茶味芝士蛋糕解凍左1個鐘左右,上層似食緊焙茶雪糕,解凍耐啲就軟啲。 三隻味入面,最鍾意焙茶味。
原味
得好少海綿蛋糕,唔係幾食得出

特濃宇治抹茶芝士蛋糕
抹茶味有少少苦,上層無原味咁軟

宇治焙茶味芝士蛋糕
解凍左1個鐘左右,上層似食緊焙茶雪糕,解凍耐啲就軟啲。

三隻味入面,最鍾意焙茶味。