❀ LUNA CAKE #銅鑼灣 ❀❗麻糬雙層芝士蛋糕首度登場 仲冇香脆驚喜曲奇❗——————————————————Luna Cake推出全新麻糬雙層芝士蛋糕!首創可以叮熱食嘅芝士蛋糕🤯佢哋嘅雙層芝士蛋糕一向非常出名,兩層不同口感濃度嘅芝士非常好食🤤呢款加入麻糬仲有流心效果真係勁吸引!而家仲引入咗東京全新菓子品牌【e°C】有更多可愛美味嘅甜品菓子😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 麻糬雙層芝士蛋糕強烈建議食之前要用微波爐「叮」熱‼️800W加熱2分鐘後,芝士蛋糕嘅四周會溶化成為香滑芝士沾醬,中間係綿滑嘅芝士蛋糕,仲有米香軟糯的拉絲麻薯🥰多層次口感!♥ 茉莉花麻糬雙層芝士蛋糕 $168/4吋超喜歡茉莉花味道,清雅回甘,甜而不膩♥ 【夏日數量限定】赤肉蜜瓜麻糬雙層芝士蛋糕$168/4吋夏天仲有當季赤肉蜜瓜味道🍈平常覺得蜜瓜容易似藥水味,但呢一款用上日本赤肉墨瓜特別清甜美。.☞ 【夜月貓頭鷹】雜錦曲奇禮盒全新菓子品牌【e°C】推出嘅曲奇禮盒非常精美😍每款曲奇都有唔同嘅造型,十分可愛。帶返公司同同事分享,全部一致讚好!大家都話非常酥脆,味道香濃😋一盒可以試晒12種融合日式風情的燒製曲奇,包括,濃郁醇厚貓頭鷹朱
❀ LUNA CAKE #銅鑼灣 ❀
❗麻糬雙層芝士蛋糕首度登場 仲冇香脆驚喜曲奇❗
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 麻糬雙層芝士蛋糕
強烈建議食之前要用微波爐「叮」熱‼️

♥ 茉莉花麻糬雙層芝士蛋糕 $168/4吋
超喜歡茉莉花味道,清雅回甘,甜而不膩

♥ 【夏日數量限定】赤肉蜜瓜麻糬雙層芝士蛋糕
$168/4吋
夏天仲有當季赤肉蜜瓜味道🍈

☞ 【夜月貓頭鷹】雜錦曲奇禮盒
全新菓子品牌【e°C】推出嘅曲奇禮盒非常精美😍
每款曲奇都有唔同嘅造型,十分可愛。
帶返公司同同事分享,全部一致讚好!
大家都話非常酥脆,味道香濃😋
一盒可以試晒12種融合日式風情的燒製曲奇,包括,濃郁醇厚貓頭鷹朱古力曲奇、清爽酸甜覆盆子雪花球曲奇等、月亮造型糖霜檸檬曲奇、佛羅倫斯開心果杏仁焦糖脆餅、山核桃榛子咖啡脆餅、芝士曲奇 、抹茶曲奇 、三角榛子曲奇、楓糖雪球曲奇等🍪

✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: NA
✨服務態度: NA
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
可以叮熱食嘅芝士蛋糕真係非常有創意,叮熱後冰火交融更加出色☺️另外【e°C】推出嘅曲奇禮盒超級好食,同事們一致讚好,全部都問我喺邊度買🤩
❀ LUNA CAKE #銅鑼灣 ❀❗三款嶄新月餅禮盒 精美包裝總有一份啱你❗——————————————————Luna Cake 今年推出多款不同口味嘅月餅禮盒,款款創新吸引,一改我對月餅嘅印象😆先有充滿品牌特色嘅【望月•見芝禮】雙層芝士月餅,可以一次過試晒四款經典雙層芝士蛋糕口味🍰亦有首次推出嘅【奶黃•月見芝禮】,包含四式奶黃及麻糬月餅。最後仲有奶油曲奇款式中秋限量禮盒【恋月】。真係每款各有特色,而且包裝精美吸引,無論自食或者送禮都冇得頂👍🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 【奶黃•月見芝禮】四式奶黃 ×麻糬月餅連雙式茶飲 $388 (4/5)♥ 流心奶黃月餅♥ 朱古力麻糬月餅♥ 開心果綠茶奶黃月餅♥ 焙茶麻糬月餅今年首創嘅月餅禮盒‼️傳統造型嘅月餅,配上人氣味道😆唔少得一切開就流心嘅奶黃月餅,仲有法國Valrhona朱古力🍫配上煙韌軟糯麻糬夾心。頂級開心果奶黃內餡,搭配香濃抹茶餅皮。以及濃郁宇治焙茶🍵同樣配上軟糯麻糬。有齊晒人氣日本茶味道及開心果,收到一定好開心😆呢款亦配上兩款精選茗茶,分別為「葡萄烏龍」及「伯爵紅茶☕️茶香韻味能解膩。.☞ 【望•月見芝禮】雙層芝士月餅禮盒 $398 (4.1
❀ LUNA CAKE #銅鑼灣 ❀
❗三款嶄新月餅禮盒 精美包裝總有一份啱你❗
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 流心奶黃月餅
♥ 朱古力麻糬月餅
♥ 開心果綠茶奶黃月餅
♥ 焙茶麻糬月餅
今年首創嘅月餅禮盒‼️
傳統造型嘅月餅,配上人氣味道😆
頂級開心果奶黃內餡,搭配香濃抹茶餅皮。
以及濃郁宇治焙茶🍵同樣配上軟糯麻糬。
有齊晒人氣日本茶味道及開心果,收到一定好開心😆

☞ 【望•月見芝禮】雙層芝士月餅禮盒 $398 (4.1/5)
超喜歡呢款月餅禮盒,能夠一次過品嚐4款經典雙層芝士蛋糕🤩
月餅係迷你版嘅芝士蛋糕,同樣純人手每日製作。使用忌廉芝士與馬士卡邦芝士🧀打造口感細膩幼滑的雙層「芝」味,仲有鬆軟蛋糕底。
另外亦有抹茶、朱古力及士多啤梨口味😆
中秋月餅禮盒更以月圓千日紅、乒乓菊花樣圖騰,運用亮黃及夜藍二色設計。用風呂敷裹布好似一個小手袋咁,食完仲可以用作餐墊使用。

☞ 中秋限量禮盒【恋月】忌廉磚夾心滿月圓餅 (4.2/5)
呢款最有驚喜😍😍
用香脆嘅酥脆曲奇包住忌廉夾心,製成滿月嘅形狀🌕
咬開發現內有乾坤,大部份口味都包住不同嘅餡料,層次係咁多款月餅當中最豐富!
一共六件,分別為

✨服務態度: NA
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
超喜歡佢哋呢三套嘅月餅,各有各特色!味道出色,仲要包裝精美,送禮或者自己食都一流😆
2024-09-03 65 浏览
熟悉我的朋友都應該很清楚,本人重度嗜甜;尤其踏入生日月後,甜品蛋糕就少不了,於是便更是順理成章,光明正大地每日0節制的嚐甜。.ʟᴜɴᴀ ᴄᴀᴋᴇ的芝士蛋糕本來就深得我心,作為引入北海道雙層芝士蛋糕的第一人,將當年仍未受廣泛認識的雙重解凍食法的冷凍芝士蛋糕推廣至香港市場;而迎來品牌創立14週年,ʟᴜɴᴀ ᴄᴀᴋᴇ再次打破坊間對日式芝士蛋糕享用的既定食法界限,推出可以加熱,叮熱食的麻糬芝士蛋糕。⋆_____ɪɴꜰᴏ______⋆✿  茉莉花茶麻糬雙層芝士蛋糕✿  赤肉蜜瓜麻糬雙層芝士蛋糕透過叮熱就能變奏出芝士沾醬 x 軟糯麻糬 x 幼滑紮實芝士蛋糕的多層次口感的ʟᴜɴᴀ ᴄᴀᴋᴇ, 推出兩款新口味的麻糬雙層芝士蛋糕,包括茉莉花茶及赤肉蜜瓜。.先說茉莉花茶,採用幼細的茉莉花茶粉,清雅回甘的茉莉花香搭配米香濃郁、口感煙靭的麻糬,每一口都滲出淡淡茉莉花茶的清香,甜而不膩。.而夏日限定的赤肉蜜瓜口味,採用了當造的赤肉蜜瓜,以清甜的蜜瓜果蓉融入軟滑馬士卡邦芝士層內,果味濃郁,芝香綿密;而同樣因為加入了煙韌的麻糬,口感更豐富,風味更佳。.店員介紹可以解凍1小時後再叮熱,面層的芝士便會溶成芝士沾醬,味道
熟悉我的朋友都應該很清楚,
本人重度嗜甜;
尤其踏入生日月後,
甜品蛋糕就少不了,
於是便更是順理成章,光明正大地每日0節制的嚐甜。
ʟᴜɴᴀ ᴄᴀᴋᴇ的芝士蛋糕本來就深得我心,
作為引入北海道雙層芝士蛋糕的第一人,
而迎來品牌創立14週年,
⋆_____ɪɴꜰᴏ______⋆

✿  茉莉花茶麻糬雙層芝士蛋糕
✿  赤肉蜜瓜麻糬雙層芝士蛋糕
推出兩款新口味的麻糬雙層芝士蛋糕,
包括茉莉花茶及赤肉蜜瓜。
先說茉莉花茶,
而夏日限定的赤肉蜜瓜口味,
而同樣因為加入了煙韌的麻糬,口感更豐富,風味更佳。
店員介紹可以解凍1小時後再叮熱,面層的芝士便會溶成芝士沾醬,味道更濃郁;
亦可選擇放在冰箱冷凍櫃解凍5小時,口感更紮實。
一款蛋糕,兩種食法,三重口感,
ᴄᴘ值真的很高呢!
✿ ᴇ℃【松鼠の森】雜錦曲奇禮盒
一盒匯聚11款由日本職人精心燒製的曲奇及菓子,
甫打開盒子,放在正中央超可愛的松鼠圖案便映入眼簾,
加上不同款式且造型精美的曲奇,不論送禮或自用都會令人心情愉悅呢。
曲奇以香氣四溢的牛油芬芳作基調,加上食材的天然香氣與各種獨特的口感,
味道多元,鬆脆又香口。
巴斯克蛋糕就聽得多🍰巴斯克風曲奇你又聽過未?所說的就是👇🏻Luna Cake與菓子品牌LIFE IS PÂTISSIER聯乘的🔹巴斯克風曲奇忌廉夾心三文治🔹以法國甜品Gâteau Basque為創作靈感於巴斯克酥餅加入忌廉夾心一共有六款口味以深藍色禮盒盛載自用送禮皆宜🎁拆開金色包裝紙時感到格外期待不同顏色的厚厚夾心更是令我眼前一亮每拆一顆 喜悅也倍增🩷撇開夾心不說酥餅曲奇牛油奶香滿溢🍪自身已吸引力滿滿個人最喜歡的口味為/厄瓜多爾可可x朱古力🍫/味道沒想像中甜香濃的朱古力味亦令人想一吃再吃
巴斯克蛋糕就聽得多🍰
巴斯克風曲奇你又聽過未?

所說的就是👇🏻

/厄瓜多爾可可x朱古力🍫/
味道沒想像中甜
香濃的朱古力味亦令人想一吃再吃
2024-02-18
Luna cake同日本天才甜點師-太田悠一聯乘將最近3款日本大熱嘅甜品帶咗嚟香港🇭🇰.📍巴斯克風曲奇忌廉夾心三文治用2片曲奇夾住軟滑忌廉 🍪件件都好足料6款口味同樣突出,朱古力同開心果夠濃郁😍草莓乳酪同菠蘿果酸酸甜甜好開胃🤟🏻!💜經典冧酒提子🍇🧡焦糖✖️沖繩海鹽❤️甜王草莓✖️北海道乳酪🍓💚西西里開心果✖️覆盆子💛原宿菠蘿✖️椰子🍍🥥🤎厄瓜多爾可可✖朱古力🍫.📍Leaf Caramel片裝焦糖夾心朱古力朱古力中間夾住一層香脆嘅焦糖香甜嘅焦糖同朱古力可以話配合得岩岩好🤤口感薄脆,超正!.📍檸檬馬德蓮蛋糕馬德蓮面有層薄薄嘅檸檬糖霜蛋糕鬆軟,但檸檬味唔算突出🍋發揮正常😌

Luna cake同日本天才甜點師-太田悠一聯乘
將最近3款日本大熱嘅甜品帶咗嚟香港🇭🇰
📍巴斯克風曲奇忌廉夾心三文治
用2片曲奇夾住軟滑忌廉 🍪件件都好足料
6款口味同樣突出,朱古力同開心果夠濃郁😍
草莓乳酪同菠蘿果酸酸甜甜好開胃🤟🏻!
💜經典冧酒提子🍇
🤎厄瓜多爾可可✖朱古力🍫

📍Leaf Caramel片裝焦糖夾心朱古力
朱古力中間夾住一層香脆嘅焦糖
香甜嘅焦糖同朱古力可以話配合得岩岩好🤤
口感薄脆,超正!

📍檸檬馬德蓮蛋糕
馬德蓮面有層薄薄嘅檸檬糖霜
蛋糕鬆軟,但檸檬味唔算突出🍋發揮正常😌

今次係朋友生日,但因為時間匆忙準備唔切🤣所以喺銅鑼灣買咗個Luna Cake 做飯前甜品😋之前已經買過芝士蛋糕!覺得好好味😋今次又再返嚟回購!宇治焙茶雙層蛋糕($235)之前試過北海道原味雙層芝士蛋糕,今次就試吓焙茶味😋覺得比想像中嘅茶味更加香濃!有一種茶嘅淡淡苦澀味,又有一種回甘味!因為係茶味,所以本身比較容易食膩嘅芝士蛋糕,今次一啲膩都無,仲好快食得晒!😚推薦推薦👍🏻而佢嘅大細適中,適合兩至三個人分享嚟食!

宇治焙茶雙層蛋糕($235)
外卖自取
今年 Luna Cake推出咗幾款**月見芝禮**中秋月餅禮盒🌕除咗有皇牌雙層芝士月餅,仲有四式奶黃月餅連四式特調茗茶套裝禮盒同素食者都食得嘅純素奶黃月餅😍.📍望.月見芝禮雙層芝士月餅 ($338-7/9前訂)4款口味包括原味/雪森林/特濃宇治抹茶/Berry Berry上層係冰感嘅馬士卡邦芝士;下層係香濃幼滑嘅忌廉芝士🧀,加埋一齊食一啲都唔膩特別鍾意朱古力🍫同抹茶味🍵,2款都好香濃8件裝仲用上3款日本進口水果,山梨白桃🍑/睛王香印🍇 /日本蘋果🍎全部純人手每日限量精製,啱晒用嚟送俾唔鍾意食傳統月餅嘅朋友仔🤗.📍 奶黃.月見芝禮($287-7/9前訂)一盒有4式奶黃月餅連4款茶包 🥮4款奶黃月餅: 芝士/流心奶黃/抹茶/流心咖啡🍵4款獨立茶包: 蜜香紅茶、白葡萄烏龍茶、洋甘菊柚香綠茶、伯爵夫人紅茶牛油外皮中間包住幼滑嘅奶黃內餡💛特別鍾意流心咖啡奶黃☕️ 咖啡香氣醇厚,甜而不膩配上4款自家配製嘅茶包有助消滯解膩.今件仲有全新包裝禮盒,滿滿精緻日式和風感🎎用嚟送俾摯愛親友夠晒體面😚

📍望.月見芝禮雙層芝士月餅 ($338-7/9前訂)
特別鍾意朱古力🍫同抹茶味🍵,2款都好香濃

📍 奶黃.月見芝禮($287-7/9前訂)
一盒有4式奶黃月餅連4款茶包
🥮4款奶黃月餅: 芝士/流心奶黃/抹茶/流心咖啡
牛油外皮中間包住幼滑嘅奶黃內餡💛
特別鍾意流心咖啡奶黃☕️ 咖啡香氣醇厚,甜而不膩
配上4款自家配製嘅茶包有助消滯解膩

今件仲有全新包裝禮盒,滿滿精緻日式和風感🎎
用嚟送俾摯愛親友夠晒體面😚
2022-07-03 559 浏览
小妹一直知道呢間北海道Luna Cake芝士蛋糕專門店聽說有點名氣 ,碰巧經過Sogo就見到呢間專門店,當然要買黎試吓啦🤤門口位置已經見到各款唔同既cake,睇落好似好好味,已經心大心細諗緊買邊款cake好呢?最後買咗「原味芝士蛋糕🍰」及「抹茶芝士蛋糕🧁」🙈特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🍰🍵選用擁有三百多年歷史的著名品牌京都「丸久小山園」宇治抹茶粉,茶味回甘且天然幽香,入口香有餘韻😙仲要絕不添加任何增味劑、人造糖及防腐劑😘一食就覺得茶味香濃,甘甜交融,令人回味😚 蛋糕質感香軟,仲有d似食緊雪糕,非常出色👍🏻 試埋呢一種食法~放入冰格再解凍後食更加好味,抹茶味道一打開包裝已經聞到,真係超級香😍 小妹對抹茶口味情有獨鍾,對呢個抹茶芝士蛋糕真係讚不絕口🤗👍🏻巴斯克芝士蛋糕-原味🧀🍰採用澳洲頂級忌廉芝士、日本雞蛋及香滑鮮奶油等食材精心烘烤,以深褐色燒焦面層淡淡焦香,配上濕潤綿密的豐富口感,呈獻出更醇厚細膩的"巴斯克"美味😍一打開已經聞到香濃芝士味🤭 解凍後蛋糕變得半軟綿的狀態,一大口吃下去,奶味十分香, 芝士味算重且質感超幼滑順喉,CREAM CHEESE做得好到位,底層蛋糕混入忌廉一齊食口感更豐富

特濃宇治抹茶雙層芝士蛋糕🍰🍵

巴斯克芝士蛋糕-原味🧀🍰
一打開已經聞到香濃芝士味🤭 解凍後蛋糕變得半軟綿的狀態,一大口吃下去,奶味十分香, 芝士味算重且質感超幼滑順喉,CREAM CHEESE做得好到位,底層蛋糕混入忌廉一齊食口感更豐富🥸小妹不知不覺居然食咗大半個🤣 但唔覺膩😏

小妹覺得呢間蛋糕店真係好好味😋 相比好多店鋪芝士蛋糕,呢間味道不錯🤩 喜歡食芝士蛋糕既朋友仔不防買件黎試食吓~但記得留意蛋糕上講解解凍程度既進食口感喔😘
2022-04-23 397 浏览
呢間比好多分店都大啲,多好多Products,但啲Staff就唔係好夠細心。當日我同朋友仔目標非常清晰地諗好買邊隻蛋糕,但當時得一個Staff係度,同場又有個姨姨係咁問好多問題,佢都唔得閒理我,我好明白所以我繼續等,直到有另一個Staff serve返個姨姨,又有一堆人開始入嚟睇嘢,我就比人ignore咗,所以最後都冇買到野就走咗,去咗第二度買。
2022-04-10
2021-11-07 493 浏览
以前中意食六花亭,現在發現frantz朱古力都好食,仲要喺sogo已經有得賣,實在太方便了。一盒細細盒有9粒,甜甜的黑朱古力包住略脆且酸的士多啤梨乾,很好吃呀!不用放雪櫃,我一次過可KO一盒。
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹: ❝ 巴斯克芝士蛋糕 $138 ❞🔸4.8/5▫▫▫▫▫🔴食評:Luna Cake成立10週年啦🎉! 品牌在2010年創立,多年來致力在日本搜羅優質美味的芝士蛋糕和甜品給港人享用😋,相信大家對它的招牌北海道雙層芝士蛋糕 並不陌生吧~蛋糕選用上乘材料,每日限量新鮮製作🥳,讓港人身不在日本,也能品嚐日本的芝士甜品魅力呀~巴斯克芝士蛋糕的熱潮至今仍未減退! 這個卡哇依的貓貓蛋糕🍰,採用澳洲頂級忌廉芝士🇦🇺、日本雞蛋🇯🇵、香滑奶油等精心炮製🥰,烘烤完的蛋糕呈迷人的焦啡色,芝士濃香幼滑,入口細膩綿密,芝士香、蛋香、奶香完美演繹,超好吃的!!! 蛋糕可以凍食,也可以叮熱食,一齊體驗不一樣的味蕾享受吧~

▫▫▫▫▫
🍽菜式介紹: ❝ 巴斯克芝士蛋糕 $138 ❞🔸4.8/5