兩個星期前,打算請朋友食印度菜,見呢間餐廳當時新開,冇乜人,所以就入去諗住試吓。點知印度燒雞又乾肉又唔新鮮,仲要落咗勁多沙律醬。跟住食嗰個牛肉卷啲牛肉超少切咗好多菜絲,皮厚過頭,然後入邊又係支咗好多千島醬。我見到啲將已經嚇親,點知啲夥計問我仲要唔要多啲佢哋可以接俾我🙀😹另外由於我坐喺嗰個位係望到廚房,見到啲廚師喺入邊完全唔戴口罩又講嘢又聲,覺得唔夠衛生。呢一間餐廳唔會有第二次,我覺得自己完全揀錯咗。介紹錯咗俾朋友食,好尷尬

2022-12-24 488 浏览
發掘最新印度餐廳,全店由印度人主理。服務熱情,店員主動講解食物飲品精髓之處、印風裝潢好有氣氛、高質素Cocktail以至性價比超班食物,令人想無限翻桌,試晒所有菜式。食物方面 - 附送Crisps:自家調配薄荷汁好特別,新鮮獨特口味,食得到廚師對食物微細配搭心機。可惜偏咸,配Crisps都未能平衡到;Indian BBQ Chicken Tikka:瑪沙拉雞,海量印度香料粉舖滿每件雞塊,濃味唔咸,辣度適中。雞胸唔肥膩,但仍然保持嫰滑。太好食,Share咗覺得6件實在太少Shawarma Lamb Kebabs Rolls:店員將汁另上3款自家調味醬。羊酥香濃唔攻鼻,但用味粉燒烤完都唔會蓋過。海量羊肉,塞滿成條9至10吋卷餅。鬆軟肉質加上新鮮蔬菜及印度烤餅,撐飽肚都仲想叫多一卷嚟食, 好彩朋友叫停飲品方面 - Cosmopolitan:混合 Cranberry juice 微甜易入口,清新開胃。香港唔多餐廳酒吧有,就算有,亦唔夠調酒師做得好;Mojito:底部厚層檸檬汁,加上濃濃新鮮薄荷葉,全無糖漿膩感,重酸開胃;Long Island (Special for me non-coke)
發掘最新印度餐廳,全店由印度人主理。

食物方面 - 附送Crisps:
附送Crisps

Indian BBQ Chicken Tikka:
瑪沙拉雞,海量印度香料粉舖滿每件雞塊,濃味唔咸,辣度適中。

Indian BBQ Chicken Tikka

Shawarma Lamb Kebabs Rolls:

Shawarma Lamb Kebabs Rolls

飲品方面 - Cosmopolitan:
Cosmopolitan

Mojito:
Mojito

Long Island (Special for me non-coke):
無糖者得到一杯特製純梳打水調配重口味飲品,沖淡同完結重口味,豐富印度菜。

Long Island
總結︰
真心推薦大家去試,加上現家Openrice 訂座仲有85折,好滿足嘅一個晚上。
2022-12-23
Shawarma Lamb Kebabs Rolls
Cosmopolitan
Mojito
2022-11-29 234 浏览
香港係美食天堂✨唔同國家既菜式都可以食到,上星期六去尖沙咀赫德道既「MaiKhana」食正宗印度🇮🇳菜,餐廳由裝修以至音樂都充滿印度特色,好似去左旅行一樣。Margherita Pizza🍕$118薄餅面頭舖滿厚厚既芝士🧀,香濃無比,拉絲芝士見到都想食,薄餅厚薄適中,底層鬆脆,簡單既配料已經好好味。Chicken Kebab Roll🌯$82好多中東國家都有既Kebab Roll,雞肉青瓜絲等配料卷成,加埋特式醬汁非常好味😋。Chicken Curry🍛 $128咖哩雞香濃好味帶一點辣味🌶,微辣既咖哩雞配搭印度薄餅一流。👍🏻Garlic Naan $34充滿蒜香🧄味道既Naan,厚薄適中有層次,就敢食已經好好味👏🏻,配搭咖哩就別有一番滋味。

Margherita Pizza🍕$118

Chicken Kebab Roll🌯$82

Chicken Curry🍛 $128

Garlic Naan $34
2022-11-25 139 浏览
又覓食啦🤣其實係想去飲翻杯,太耐無去飲野🤫近近地去尖沙咀啤啤佢🍻門口經過有新開張優惠真係好鬼抵食又抵飲😎由於未dinner,所以同朋友都要打下底先既,咁啱好呢間係食印度菜既酒吧黎,好有特色🤭唔少得一定要食 #KebabsRolls 我地2個人share一份,好大份絶對夠食,嗌左雞肉卷,個皮超脆,食過咁多間,呢間係好掂👍🏻食印度菜點少得咖哩,係眾多不同既咖哩雞嗌左呢個 #ChickenTikkaMasala😂 雖然唔知有咩唔同,但好食就得🤭辣辣哋香料味好濃郁,加多份Naan配埋一齊食,正!再嗌翻啤左🍻唔經唔覺吹左3個鐘水💦坐得舒服又有feel,可惜無試xx,而家優惠價先$250,平過其他bar一半,下次再試~

2022-11-19 119 浏览
Maikhana尖沙咀赫德道25號蘇豪坊地舖G/F, Soho Tower, 25 Hart Avenue, Tsim Sha Tsui門口好靚呀, 粉紅色的點綴色, 加上有異國風情調的圖紋, 印度菜以BBQ, CURRY, BIRYANI, BREADS劃分了。亦有西方多國菜MENU, 如PIZZA, KEBABS, BURGER, SALAD 都有, 是有豐富的多國菜印度餐廳酒吧。印度芝士烤卷Paneer Tikka $138 ,芝士白色一粒粒口感似蛋白,加上香料,yummyMix Meat Shawarma (Kebabs) 超大卷入面仲好多料同肉,個醬汁也滋味Indian Masala Tea $40Lime Soda $40尖沙咀異國風情印度菜, NICE~
尖沙咀赫德道25號蘇豪坊地舖

Indian Masala Tea $40
Lime Soda $40

尖沙咀異國風情印度菜, NICE~
2022-11-19 91 浏览
邊個話食印度菜係好辣,尖沙咀有間地道印度菜,都一樣食到唔會好辣的印度菜,除了印度咖喱或飯,還可以選擇漢堡、薄餅或卷物,連印度甜品都有,可以試下不同菜式之下的印度菜。******************************Maikhana 位於尖沙咀區,雖不是在人流眾多大街之上,但也鄰近地鐵站,從地鐵站前來都非常方便。餐廳地方不算大,座位都不多,但因為下午茶時間經過,見有座位,和朋友一起入座來個豐富下午茶。餐廳雖然沒有下午茶餐,但都可以從餐牌中選擇菜式。平日中午前來就可以選擇食set lunch,週末就可以選擇散點或set lunch。餐牌都非常簡單,有傳統印度菜式的小食、沙律、薄餅、咖喱和印度米飯、甜品,還有薄餅、漢堡或卷物選擇,配上不同香料醃製肉類為主。印度薄餅都未試過,都好想試試味道如何!來到吃印度菜,當然要吃返地道咖喱,簡單地選了2個咖喱。Paneer Butter Masala HKD120,以乳酪芝士製成Paneer 與平時所吃的芝士很不同,口感有d 像豆製品,沒有芝士香味,但咖喱之中多了點蕃茄的味道。Chicken CurryHKD128,簡單的傳統咖喱煮雞,咖喱味香而

來到吃印度菜,當然要吃返地道咖喱,簡單地選了2個咖喱。

Chicken CurryHKD128,簡單的傳統咖喱煮雞,咖喱味香而不會太辣,和一般所吃咖喱又少了椰汁的味道,和Masala 相比又少了蕃茄的香味,真正以咖喱為主,合適香港人口味。一件件雞肉都啖啖肉,配上咖喱味道不錯。

食咖喱當然不能不點薄餅,在不同味道的薄餅,就選了 Garlic Naan HKD34。Naan 薄餅和平常所吃的口感有點不一樣,有點脆口,不是鬆軟的,吃上口,慢慢地變會食到一陣陣蒜香味,所以不塗點咖喱醬,也一樣香。塗了不同咖喱醬而吃,更能吃出不同咖喱的獨特風味。

餐廳飲品以酒類為主,除此,就是印度拉茶或汽水果汁之選。吃咖喱,口中餘味甚重,所以點選了橙汁 HKD45/杯,甜甜酸酸的橙汁,可以解辣又可以除餘味。

• Paneer Butter Masala
2022-11-19 55 浏览
Maikhana係尖沙咀一間新開嘅印度酒吧餐廳,行過見倒佢紅磚牆配花磚好有印度風情就入去試下。Makihana除左常見嘅咖哩、烤肉同印度薄餅之外,佢仲有印式漢堡同pizza供應,因為始終係間酒吧,所以酒類興選擇都好多,生啤、雞尾酒、多款烈酒都有。Chicken Tikka($138) - 哩款烤雞就咁食已經辣辣地幾惹味,雞肉唔會太乾或者太油,食時可以蘸埋薄荷醬食,令味道更豐富。Margherita($118) - 薄餅直徑大約11吋,雖然上面只有簡單嘅番茄醬同芝士,但薄餅口感鬆軟,芝士半融有拉絲,加埋微酸嘅茄醬已經好好食。Indian Masala Tea($45) - 最後黎拉熱辣嘅印度拉茶,好重香草味,非常滿足。總結,野食整體唔錯, 選擇亦算多,環境比好多印度餐廳乾淨企理,食厭左西餐非常值得一試。

Indian Masala Tea

Indian Masala Tea
係赫德道原來有間新開張嘅印度餐廳 Maikhana,行到門口睇餐牌嘅時候,店員好熱情介紹,一於要試下!Shawarma / chicken ($82) Shawarma有八款,除咗有羊同雞,仲有多款素食款,因為算係street food,呢排都用咗錫紙包住再對切,方便客人食用。外皮係用咗Lebanese pita bread,比平時嘅kebab口感較厚實,餡料有轉燒雞肉粒、沙律菜、青瓜、蕃茄、紫洋蔥,味道清新又惹味!Roast lamb served with chips ($110) 燒羊肉份量適中,羊羶味唔算太重,上面淋滿乳酪、薄荷同蒜香醬汁,即炸波浪薯條外脆內軟,美味可口!Paneer Tikki Burger ($70) 咩係Indian style burger?原來係芝麻漢堡包,餡料係芝士沙律、蕃茄等等,口感鬆軟,係比較特別嘅配搭。Mango Lassi ($59) 乳酪味好濃,只係用咗少量冰,口味偏酸唔會太甜,足料又大杯!個人超推薦!呢度仲供應多款酒類,實有一款啱!印藉老闆同員工都好熱情,食物質素又高,想飲杯嘢happy hour仲要好抵,下次行過呢頭不妨試吓!

Shawarma / chicken

Roast lamb served with chips

Paneer Tikki Burger

Shawarma / chicken
Roast lamb served with chips
Paneer Tikki Burger
📍 Maikhana📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 赫德道25號蘇豪坊地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-New Indian restaurant on Hart Avenue! 🇮🇳 They serve authentic Indian dishes that are relatively affordable in the neighborhood.Especially liked the [ chicken tikka kebab roll ] - chicken tikka wrapped in a pita bread along with fresh salad and a delicious dressing. Both flavorful and nutritious! And it's so big I could have saved half of it for another meal!-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)=尖沙咀寶勒巷、赫德道一帶,一向是印度餐廳的集中地最近在赫德道
📍 Maikhana
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
尖沙咀寶勒巷、赫德道一帶,一向是印度餐廳的集中地
最近在赫德道這裡,就有一家新的印度餐廳《Maikhana》進駐
這天帶了一位對印度菜不大興趣的朋友到訪,並一改他對印度菜的印象呢!
餐廳裝潢色彩繽紛,很有異國風情
背景播著輕快音樂、電視播著球賽,相當休閒
食物很惹味,但卻不會太濃味,同座友人相當欣賞~
價錢也滿貼地,而且在OpenRice上預約午市或晚市座位,都可享75折優惠呢
食物跟飲品菜單分別只有兩頁,簡單列出不同種類的品項
如果配搭圖片,那就更容易選擇了
Chicken tikka kebab roll ($92)
首先來一份kebab roll~ 🌯
Pita bread裡包裹著烤雞肉、沙拉菜、洋蔥、番茄等
食下去口感十足,十分滿足
蔬菜加添清新感,所以也不會吃得很膩
份量十足,細食的朋友吃半件可能已經足夠一餐了
Chicken tikka kebab roll

Butter chicken curry ($140)
吃印度菜,不少得印度咖哩!
本來想著kebab roll已經有雞肉,咖哩不如就吃素,嚐嚐印度paneer芝士吧
但店員應該下錯單,給了butter chicken
但不要緊,因為butter chicken也是必吃的印度菜式啊~😆
烤雞以多款香料醃製,香味濃濃,口感不乾柴
咖哩質感香滑,味道惹味,最重要的是不會過於濃烈,令同座友人對印度菜改觀了!
配上烤餅同吃,一流!
Butter chicken curry

Garlic naan ($34)
Naan跟咖哩難道不是絕配嗎~
我們點的garlic naan,蒜蓉香味濃濃,外微脆,內有咬口
Garlic naan

Indian masala tea ($40/HH)
來到印度餐廳,總會喝上一杯mango lassi
可是一開始在菜單上看不見有這項選擇,所以點了這杯masala tea
口感順滑,帶點香料的辛辣味道,一喝難忘~
(餐廳有提供mango lassi,只是歸類了在「mocktail」下!)
Indian masala tea

Menu:
2022-11-11 19 浏览
Maikhana😋😋😋地道印度bar餐廳尖沙咀赫德道添色彩的地道印度bar餐廳、橙色配櫻桃紅門面的色調、色彩好艷麗奪目、近門位放置幾張高bar枱、happy hour好chill😘Chicken Biryani$138~正宗印度咖哩雞炒飯、好香的咖哩、每粒印度米沾🈵️咖哩、雞肉嫩滑、非常地道、yummy 賣相吸晴👍🏻Shawarma meat lovers/mix meat$118~地道印度米配烤雞、羊、(仲有印度必用酸奶醃漬過的雞肉)、配在沙津菜、印度特別醬、薄荷醬、乳酪醬撈埋一齊吃、味道真係好Fresh、肉質都嫩滑😊Falafel with Hummus(3 pcs)$42~様子好似薯波、呢個印度式、配埋鷹咀豆磨成醬料、好特別、奶吸引、外脆不油膩、👍🏻Mocktail-Mango lassi$79~印度式芒果奶昔、同港式好不同、有可能用咗羊奶、哈哈、好特別!#地道#印度#chill #bar&restaurant#Maikhana尖沙咀赫德道25號蘇豪坊地鋪港鐵尖沙咀/尖東站p3出口、步行2分鐘

😋😋😋

Shawarma meat lovers/mix meat
Chicken Biryani
  • Mocktail-Mango lassi
  • Chicken  biryanis
尖沙咀🚇赫德道新開🎊咗一間印式🇮🇳酒吧🍸餐廳🍴,有 Kebabs 🌯、有咖喱🍛,仲有印式漢堡🍔食添!入面用咗好多🥰馬賽克做裝飾,感覺充滿🇮🇳印度風情。除咗吧枱🍸位之外,亦都有長長嘅梳化🛋️位。🐑 Lamb Rogan Josh 🍛 咖喱美道香濃,羊肉煮得好腍好入味😋。🧄 Garlic Naan 🫓 一上枱果陣濃郁嘅🧄蒜蓉香味即時撲鼻而來🤤。🧄蒜蓉 naan 配埋咖喱🍛一齊食,絕配呀😋!🐓Chicken Tikka Kebab Roll 🌯比我想像中嘅大🤩。🐓雞肉嫩又入味,包住好多菜🥬入口層次豐富🤤,配埋入面獨特嘅🇮🇳印式醬汁好味開胃👍。🐟 Fish & Chips 🍟 炸得香脆,味道😋偏咸餸酒🍺一流!

入面用咗好多🥰馬賽克做裝飾,感覺充滿🇮🇳印度風情。

除咗吧枱🍸位之外,亦都有長長嘅梳化🛋️位。

🧄蒜蓉 naan 配埋咖喱🍛一齊食,絕配呀😋!

午餐
2022-11-06 46 浏览
喺尖沙咀行行吓街,突然之間落毛毛雨🌧。冇帶遮既我地,決定早少少去食晚飯🍽。行過一間印度餐廳,見到幾乾淨企理,裝修又靚,&自己亦都好耐冇食過印度菜,就入去坐低試吓。點完菜冇耐,老闆即刻送上一碟薄脆餅,脆卜卜,作為餐前小吃相當不錯👍🏻我地叫左Lamb Rogan Josh( curries), chicken tikka, chicken kababs rolls。Chicken Tikka既雞塊啖啖肉🤤,肉質都幾嫩,配埋佢個醬料,味道濃郁又惹味👍🏻天氣有少少轉涼,開始想食羊肉🥘,所以就叫咗呢個Lamb Rogan Josh。羊肉煮到好腍好入味,而且羊臊味唔會太勁,加埋咖喱,連平時少食羊嘅朋友都接受到👍🏻chicken kababs roll🌯好大卷,同朋友一人一半剛剛好。自己食晒成個會太飽🙈好喜歡入面不但多肉多醬汁,仲有好多菜,一啖咬落去厚實得來又好fresh❤️食食下飯,我發現舖頭細細,但前後都有兩部大電視機,遲啲世界盃,約埋朋友一齊嚟食飯、飲酒、睇波,都應該幾正😆

2022-11-06 33 浏览
正宗印度餐晚上路過尖沙咀,發現這間新開的印度菜,這間餐廳的侍應和菜式都是由印度人包辦,餐廳的背景配上音樂,我們已經急不及代叫啤酒🍻。Kebabs Rolls (chicken) $82餡料很豐富,端上堂的時候都是熱騰騰的,外面香脆,咬落去非常有質感,都幾飽肚Curries (Lamb Rogan Josh) $148食印度野,都會叫咖喱,因為餐牌上的英文不太明白,服務員都會細心的解釋,這款羊肉味香濃,配上咖喱,又不太辣,非常正宗。Basinati Rice $58這個印度飯粒很特別,又瘦又長,配上咖喱,簡直是絕配。Kronnberg 1664 $58來到印度式酒吧,都要啤啤佢。Maikhana尖沙咀赫德道25號地舖
正宗印度餐

Kebabs Rolls (chicken) $82

Basinati Rice $58
這個印度飯粒很特別,又瘦又長,配上咖喱,簡直是絕配。

Kronnberg 1664 $58

來到印度式酒吧,都要啤啤佢。

尖沙咀赫德道25號地舖

2022-11-05 27 浏览
相約朋友在尖沙咀(Maikhana)吹吹水,這間店舖裝潢色彩繽紛,燈光也很有情調,真的想飲幾🍷🥂杯落肚,奈何揸車🚘,愛好杯中物這處是好地方,三五知己暢飲🥂🍷。食物也好好😋😋1.Chicken Kebab Rolls~雞肉皮塔餅卷熱騰騰,雖然有錫紙卷着都感覺熱,餅卷煙韌,生菜、洋蔥混入雞肉装滿醬汁,清新爽脆口感,正是每間店舖有獨特烹調風味。2.Marherita Pizza~大大件水牛芝士咸腸pizza,餅面佈滿勁多芝士,一提一拉芝士😍,餅底極鬆軟😋👍👍軟綿綿。3. Chicken Curry~入得印度食店,一定要食印度咖哩,無法抗拒的美食。咖哩混入不同香料味道難忘,雞件冇骨啖啖肉,軟滑肉質滲入咖哩香味道。4.Garlic Naan~,蒜味烤餅,有咖哩不能無烤餅,烤餅索咖喱汁一流美食😋😋絕配。
相約朋友在尖沙咀(Maikhana)

吹吹水,這間店舖裝潢色彩繽紛,燈光也很有情調,

1.Chicken Kebab Rolls~

2.Marherita Pizza~

3. Chicken Curry~

2022-11-04 24 浏览
Happy Friday同同事先去尖沙咀食飯,今次就見新開的印度餐廳,主打多款印度小食、咖啡,烤肉及pizza等,另外還有多款啤酒,cocktail。落單後,餐廳先送上傳統印度小食薄脆片配薄荷醬,薄荷醬香辣惹味。Chicken Tikka印度烤雞用了多款香料醃製,烤至表面焦香,雞肉不會鞋口,香料味十足,十分惹味。Chicken Curry咖喱雞只有微微辣香,裏面有很多洋葱,十分香味惹味,配上蒜茸烤餅,烤餅即叫即做,新鮮熱辣,入口香脆帶點彈性。最後飲返杯Indian Masala Tea,奶味比較重,可自行加糖控制甜度。

Chicken Curry