2024-04-03 1120 浏览
朋友聚會,地點就在這間提供和洋菜式的木系休閒咖啡店 MAKUMA。我吃的是在星期六、日和公眾假期供應的「早午市套餐」。這套餐由上午 11:30至下午 5:30供應,共有8款選擇,大部分都很健康,價錢由 $98至 $188不等,餐飲除「美式黑咖啡」和「冷熱日式茶」外,其他餐牌中的飲品可以半價享用。如果想吃得豐富些,客人也可另外加配「黑松露醬炸薯條」(+$28)、「炸蕃薯條」(+$28)或「是日精選蛋糕」(+$28)。我吃的是「醬油鰹魚湯煮花膠日本大根海鮮讚岐烏冬」($148)。這湯烏冬雖然不算很大碗和飽肚,材料都算豐富。醬油鰹魚湯清甜、兩塊厚身花膠腍滑、中蝦新鮮彈牙、蜆肉鮮甜、日本大根腍甜、還有日本魚片和玉子蛋粒,健康又好味。實在喝得太多「美式黑咖啡」了,這天我想轉轉口味,餐飲我就揀了「咖啡湯力」(原價 $38,餐飲價 $19)。好一段間沒喝過的「咖啡湯力」,這天難得一喝,尚算滿意。這咖啡店位於荔枝角最大型商場 D2 Place 一期的背面,人流一定比正面少,不過網上評價卻好,這天光顧,我也覺得它的環境和食物質素都很不錯,是一個休閒用餐的好地方。

• 醬油鰹魚湯煮花膠日本大根海鮮讚岐烏冬
見到D2 place樓下有新居酒屋,放工一個人走入去試下~食物方面,嗌咗個迷你吞拿魚腩飯,細細個飯女仔夠晒食,仲可以嗌多啲小食試吓~吞拿魚腩比較淺色,味道有啲淡,不過都係新鮮嘅。🍚平時去居酒屋最鍾意食燒雞軟骨串,所以試咗呢度嘅雞軟骨丸子,推薦!入面夠多軟骨蛋黃好香濃,醬汁好味我埋黎撈飯~🤣搵咗店員幫手推薦冇咁勁酒精嘅sake~ 🍶易入口,配小食好夾。總結。推薦放工可以嚟小酌小酌,會想試埋其他食物🥳
見到D2 place樓下有新居酒屋,放工一個人走入去試下~

總結。推薦放工可以嚟小酌小酌,會想試埋其他食物🥳
2024-01-14 479 浏览
在荔枝角轉角找到Makuma🇯🇵今日好肚餓,要叫返個咖喱吉列雞胸飯😂😂好感動係日本嘅味道!吉列雞揸得非常好,炸粉唔會太多啱啱好雞胸肉都幾嫩,配上日本珍珠米,完美的。🥹本來想食炸薯條,見到有炸淮山平日比較少見,一於試吓味道幾好又健康啲!醬油堅魚湯煮花膠.日本大根非常足料好多舊花膠,養顏之選!味道偏重,配埋飯食會好啲不過都幾好味🤤平日夜晚都幾多人除咗食飯,黎happy hour飲杯嘢傾吓計都幾好
在荔枝角轉角找到Makuma🇯🇵

今日好肚餓,要叫返個咖喱吉列雞胸飯😂😂
好感動係日本嘅味道!
吉列雞揸得非常好,炸粉唔會太多啱啱好
雞胸肉都幾嫩,配上日本珍珠米,完美的。🥹

本來想食炸薯條,見到有炸淮山
平日比較少見,一於試吓
味道幾好又健康啲!

醬油堅魚湯煮花膠.日本大根
非常足料好多舊花膠,養顏之選!
味道偏重,配埋飯食會好啲
不過都幾好味🤤

平日夜晚都幾多人
除咗食飯,黎happy hour飲杯嘢傾吓計都幾好
2024-01-03 353 浏览
位於荔枝角嘅文青Cafe☕️,裡面環境寬敞,裝修好有日式風格🇯🇵,又播住唔同風格嘅音樂🎶,感覺好Chill😙,而且食物高質,主打慢煮日本菜,十分推介👍🏻🤍灸燒慢煮24小時日式叉燒•月見冷鳥冬日式叉燒嘅豬肉經過長時間嘅慢燉,肉質會變得極為嫩滑多汁,而且經過炙燒,食落有種獨特嘅香氣。而月見冷鳥冬配上蛋黃,撈埋一齊口感好正!既食到豬肉嘅濃郁口感,又食到鳥冬嘅滑嫩清爽口感🤤🤍日式咖哩•吉列慢煮雞胸•珍珠米日式咖哩香氣濃郁,具有豐富嘅口感。而雞胸肉經過長時間慢煮,保持到嫩滑嘅質感,外皮又夠晒酥脆,而珍珠米質感Q彈飽滿。整個配搭層次分明,好有滿足感😋🤍月見日式免治雞肉丸子免治雞肉丸子質地細嫩,搭配了月見蛋漿,同時食到嫩滑嘅雞肉同蛋漿濃郁嘅口感,非常豐富😍🤍抹茶芒果梳打抹茶茶香濃厚,帶點微苦嘅口感,與芒果嘅鮮甜味好夾,飲落爽口解渴,令人愉悅嘅飲品選擇👍🏻🍚👨‍🍳 Makuma (荔枝角) 📍 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodporn #yummy#荔枝

🤍灸燒慢煮24小時日式叉燒•月見冷鳥冬

🤍日式咖哩•吉列慢煮雞胸•珍珠米

🤍月見日式免治雞肉丸子

🤍抹茶芒果梳打

🍚👨‍🍳 Makuma (荔枝角)

#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodporn #yummy#荔枝角美食#美食 #荔枝角 #正 #l4l #like #love #相機食先 #food #日式#高質
大家又想食啲咩好嘢呢?我今次就幫大家搵到一間咖啡店,食物超正!👌 對醬烤飯團已經愛不釋口,啲三文魚籽pop pop嘅感覺,加上吻仔魚乾嘅香脆,真係令人一試難忘。再嚟講下,用心炙燒慢煮嘅日式叉燒真係腍滑得黎富有層次,搭配上冷烏冬同溏心蛋,微微涼意中帶出叉燒嘅溫暖,梗系好評價啦!😍湯品方面,醬油鰹魚湯煮花膠同日本大根鮮香惹味,飲落去感覺暖笠笠,仲有花膠嘅嫩滑同大根嘅清甜,真係好飲到停唔到口。對於甜品控嚟講,焙茶蒟蒻蘭王卷蛋簡直係完美配搭。糕點入面嘅焙茶香氣撲鼻,而卷蛋軟滑入口,結合埋做到甜而不膩,正喎!🍵咦,講咗咁多,相信大家都餓啦吧?記得去試下啦,好嘢唔好錯過!

2023-12-16 170 浏览
Blue monday 完結前的小確幸~放工同男朋友去D2 place 行街,發現後面開左間新餐廳,日系裝修,睇落靚靚仔仔,仲有麻糬窩夫做招牌,決定入去一戰😋兩個人叫左一份玉子燒,,一份慢煮雞肉pasta,一份朱古力麻糬窩夫,同一杯 hojicha latte,已經飽到上太空🚀環境:日系裝修,餐廳內坐位唔密,坐得舒服,傾計都開心啲🗣️服務:Staffs 好貼心,有問窩夫要唔要後上👍🏻食物:前菜漬物 牛旁+蘿蔔 $0味道酸甜開胃,啱晒返工返到無晒胃口既我💀日式玉子燒伴明太子美乃滋 燒到外皮少少脆既玉子燒,入面軟得黎唔會濕身而且甜度適中,蛋香配上明太子美乃滋醬,十份好味!香烤本菇雞胸味增豆乳意大利粉 原本諗住呢間係主打甜品同埋coffee and bar 既居酒屋,估唔到主食都幾好👏🏻👏🏻帶茹香既味增豆乳汁同意粉好夾,而慢煮雞胸亦十份出色,全部食材味道很balance, 份量都唔少😋朱古力麻糬窩夫呢個真係超級無敵正!窩夫新鮮整,份量勁大,麻糬夠軟糯🤩🤩隨碟附送一份黑糖蒟蒻,都係好好味!
Blue monday 完結前的小確幸~

環境:
日系裝修,餐廳內坐位唔密,坐得舒服,傾計都開心啲🗣️

服務:
Staffs 好貼心,有問窩夫要唔要後上👍🏻

食物:
前菜漬物 牛旁+蘿蔔 $0
味道酸甜開胃,啱晒返工返到無晒胃口既我💀

日式玉子燒伴明太子美乃滋

香烤本菇雞胸味增豆乳意大利粉

朱古力麻糬窩夫
2023-12-06 151 浏览
最近也興起這類和式的洋食店, 我和朋友也覺得很有特色, 於是特地去了這裡吃晚餐.餐廳裝修以簡潔清新為主, 讓人覺得很舒服.日式芝麻雞翼 ($78) : 雞翼很香口, 很好吃, 然後點了沙律醬後, 更加好吃, 雞翼香脆可口, 不錯.香煎大蝦明太子意大利麵 ($128) : 成個擺盤, 貌相真的很漂亮, 很吸引, 打卡一流.大蝦煎得好香, 好大隻, 幾好食. 明太子個味都不錯, 挺好吃.日式咖哩吉列雞胸珍珠米 ($128): 日式咖哩唔算好辣, 幾香. 而珍珠米食落都幾好食, 口感好好. 吉列雞胸, 肉質鮮嫩, 都幾好食, 吉列雞胸同咖哩個味又好夾. 同埋份量都夠多, 不錯.凍美式咖啡 ($30) :很香濃的咖啡, 很好飲.餐廳收取10%服務費後, 大約$400多元, 價錢合理, 食物質素和環境都好好, CP值高, 應該會再來吃.
餐廳裝修以簡潔清新為主, 讓人覺得很舒服.

凍美式咖啡 ($30) :很香濃的咖啡, 很好飲.

2023-11-07
2023-12-06 150 浏览
週末係樓上行完市集,我就順便落去樓下呢間新新哋嘅日式居酒屋食嘢。居酒屋以木系拼白色的設計,簡約風格,也因為近聖誕,巳佈置好聖誕裝飾🎄餐牌上,大多是日式料理,但有驚喜的是,也有姊妹咖啡店 @ukiyo.hk 供應的咖啡、蛋糕和招牌麻糬窩夫,所以基本上這也是一間咖啡店😄 餐牌上也有Happy Hour,從3-7pm,以HK$88有一杯酒和一款小食,也太吸引了😍🥚 Tamagoyaki 日式玉子燒.一份有4件玉子燒,厚厚的,大小一致,咬落有淡淡蛋香味道,口感軟身、綿密,配搭明太子美乃滋醬,好好味呀😋🥃 Yuzu Chu-Hai 柚子酎ハイ.這是蒸餾酒類+蘇打水+柚子調味.比較低酒精度數,有清爽的氣泡感,好適合酒淺的我飲㗎😄📌提提你:此店堂食有加一服務費喔!

🥚 Tamagoyaki 日式玉子燒

🥃 Yuzu Chu-Hai 柚子酎ハイ
.這是蒸餾酒類+蘇打水+柚子調味
.比較低酒精度數,有清爽的氣泡感,好適合酒淺的我飲㗎😄

柚子酎ハイ

📌提提你:此店堂食有加一服務費喔!
2023-11-26
柚子酎ハイ
2023-12-04 111 浏览
首先上枱嘅係灸燒牛油果呢碟前菜,牛油果嘅鮮嫩口感微微火炙過後更顯獨特,淡淡嘅焦香同濃郁嘅果味交織出美妙嘅滋味,上面仲有醬汁同配料,令層次更加豐富多彩。🥑🥑🥑我首推嘅係佢哋嘅灸燒慢煮日式叉燒烏冬,嫩滑嘅烏冬搭配著香氣四溢嘅叉燒,每一口都散發著濃郁嘅肉汁,旁邊仲有水汪汪嘅温泉蛋,拮開之後蛋黃流曬出黎,令人忍唔住讚嘆真係好好食。🍜🍜🍜另外,佢哋嘅角切油甘魚醬油漬三文魚籽椰我都好鍾意,魚生新鮮,切成粒,油甘魚嘅油脂剛好,伴隨住嘅醬油漬三文魚籽,味道濃郁,口中爆發出豐富嘅海水味,旁邊仲有青瓜同酸瓜伴碟。🍣🍣🍣最後,以抹茶麻糬蘭王卷蛋作為完美嘅結尾。卷蛋蛋皮細緻柔軟,麻糬嘅嚼勁同抹茶嘅香氣交融喺一齊,伴隨着甜甜嘅紅荳蓉,真係好好食。🍵🍵🍵

2023-11-29 114 浏览
經過荔枝角,先知開左間Makuma, 上網再search 下先知原來係K11既Ukiya 名下,咁更加要試下啦。一入到去,感覺更正。 原來佢地話夜晚會開大k-pop music同較暗啲燈,會同日頭好唔同既感覺,坐底真係覺得好chill, 好舒服。睇左餐牌,推介玉子燒,一定要試下。 好欣賞佢地即叫即做,厚身到成件cake咁,咬落好香蛋味,蘭王果然就係正。 而上面既明太子美乃滋又同件蛋夾得啱啱好。因為好鍾意銀雪魚,所以主菜就簡西京燒銀雪魚。 燒得非常香,仲有少少酒香,而且煎到肉質勁juice, 好大件。佢既Espresso Tonic都好正,搞一下都會爆泡好搞笑。而最犯規係呢個綠茶紅豆窩夫,點解可以咁有口感,又唔會太乾,而旁邊既cream都好吸引,連我唔鍾意食cream都會食。再夾埋佢地既紅豆真係不得了。最重要係佢真係唔甜,所以忍唔住就要食晒,真係不得了。呢間Makuma 真係滿分,不能錯過。

呢間Makuma 真係滿分,不能錯過。

2023-11-29
2023-11-21 159 浏览
一直都好想試尖沙咀人氣名店ukiyo,點知朋友機緣巧合下帶咗我嚟食佢哋係荔枝角嘅副線,同樣都有佢哋最最最人氣名物拉絲麻糬窩夫😍食甜品之前叫咗兩個主食做個晚餐先,最被驚艷到嘅係日式咖喱吉列雞胸,雞胸好嫩滑,外層超級酥脆,一啲都唔油膩,係我食過最好食嘅吉列!另外一份叫咗灸燒慢煮日式叉燒烏冬,叉燒肥瘦相間好高質,稻庭烏冬配溫泉蛋撈勻嚟食已經好好味,佢仲配埋冷麵汁,可以好似沾麵咁樣食,清爽解膩😛最後甜品當然唔少得主角抹茶窩夫!窩夫上面蓋上一層軟綿綿有Q彈彈的被,口感似係手打麻糬。隔離仲配咗好香濃嘅茶味奶蓋,仲有紅豆同埋脆餅等等,全部配搭埋一齊有幾重口感係口腔裏面爆發🤩下次肚餓啲,就要試吓佢嘅二人餐😍

甜品之前叫咗兩個主食做個晚餐先,

下次肚餓啲,就要試吓佢嘅二人餐😍
2023-11-21 139 浏览
作為人氣甜品店Ukiyo嘅姊妹店,主打多款創意洋食料理,有少少日西fusion嘅元素,款式唔多但勝在夠心思!小店行小清新Cafe路線,裏面有啲波波燈裝飾,打卡都唔錯!今次特登衝住佢個麻糬窩夫嚟,煙靭麻糬配上窩夫,真係超吸引!🤩------------------------------🐟◖角切油甘魚醬油漬三文魚子椰菜花米丼◗ $128有時想食丼飯但又唔想食碳水,椰菜花米丼係一個唔錯嘅選擇!醬油漬油甘魚微酸,充滿着魚油嘅香氣,仲有啲三文魚子,食落特別鮮甜;椰菜花米一粒粒頗有口感,多汁清甜,大大啖咁食都冇罪惡感!🐖◖BB豬肋骨山賊燒◗ $128豬肋骨有五條,已經切成一條條,即照即焗!外面燒得乾身少少焦脆,口感軟腍,但略嫌豬肋骨唔夠入味~🍵◖抹茶麻糬窩夫 $118呢個麻糬窩夫真係必試!麻糬大大片,好似被咁冚上窩夫到,可以拉到絲,而且窩夫都特別大塊,抹茶味特別濃郁,加上抹茶粉同黃豆粉,食落更加香!麻糬口感煙靭,就咁同窩夫一齊食,甜度啱啱好,口感超滿足,另外可以配上紅豆/黑糖醬/黃豆味忌廉,口感正超滿足!🌟Encore指數:8.7/10
🐟◖角切油甘魚醬油漬三文魚子椰菜花米丼◗ $128

🐖◖BB豬肋骨山賊燒◗ $128

🍵◖抹茶麻糬窩夫 $118

🌟Encore指數:8.7/10
2023-11-19 159 浏览
朋友之前去食咗佢嘅lunch set 幾推介 不過上次冇食到佢嘅麻糬甜品 今晚就搵埋我同佢一齊食返😛我哋叫咗一個小食一個小菜一杯嘢飲同一個甜品分享😗日式芝士年糕總共有四舊 入口煙煙韌韌 外脆內軟 點埋附送嘅蛋黃醬非常惹味。灸燒慢煮24小時日式叉燒 月見冷烏冬慢煮系列係屋企好難做到 出街一定會試🤣 叉燒燜滑 冷烏冬非常清爽 相信係煮嘅過程落咗唔小心機 朱古力窩夫 麻糬 黑糖蒟蒻 海鹽焦糖醬主角黎了‼️麻糬覆蓋着朱古力窩夫 揭起時好似打開佢嘅神秘面紗 好有意境 而當中窩夫脆口、麻糬煙靭、蒟蒻彈牙 飽肚感十足‼️絕對需要二人分享熱焙茶鮮奶拉花好有心機係一隻牛仔 入口滿滿焙茶味 茶味香濃 賣相亦精緻同朋友享受左一個既打卡又飽肚的晚餐 去開D2 place不妨一試😁

我哋叫咗一個小食一個小菜一杯嘢飲同一個甜品分享😗

朱古力窩夫 麻糬 黑糖蒟蒻 海鹽焦糖醬

熱焙茶鮮奶

2023-11-15
用餐时段
早幾日荔枝角放工,同朋友去左D2 place 附近搵下有咩好野食。見到呢間日式居酒屋風格既餐廳,就入左去試下。我地叫左個二人餐一齊share。前菜就上左個鴨胸豆腐。一份細細碟,加上個酸酸地既汁,開胃又唔會太飽。之後仲有個牡丹蝦沙律。去殼牡丹蝦刺身,新鮮爽口,加上黑醋沙律,小食就上左個唐揚拼盤,分別有唐揚炸雞、吉列蠔、芝麻雞翼同玉子燒。炸物外層酥脆,但係肉質仍然鮮嫩,炸蠔仍然保持到creamy 既口感一品就食左店員推介嘅鰹魚湯煮花膠日本大根。花膠炆得十分入味,煙韌軟滑。大根吸收左鰹魚湯嘅味道,香甜爽口。終於到正餐,鐵板風蒜片牛柳粒。牛柳粒熟度剛剛好,食落口仍然有大量肉汁。肉食之後有鐵板炒野菜。將幾款菜加金菇炒埋一大碟。大大份好抵食主食最後仲有個黑松露蘆荀炒飯。炒飯粒粒分明,爽甜嘅蘆荀加上少少甘味嘅黑松露簡直係絕配。最後重有個甜品,抹茶麻糬窩夫。一大層厚厚嘅麻薯鋪係窩夫上面,又靚又好食。

我地叫左個二人餐一齊share。
前菜就上左個鴨胸豆腐。
一份細細碟,加上個酸酸地既汁,開胃又唔會太飽。

難得過嚟荔枝角行街,梗係睇下附近有咩好嘢食,見Makuma裝修咁靚,個位又喺D2 Place咁方便,一於去試一試日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米($128) - 咖喱係日本口味,有薯仔同蘿蔔,香濃而不膩,慢煮雞胸驚喜地好滑,點咖喱定沙律醬都一樣咁正,珍珠米粒粒分明,加咗芝麻更香口炙燒慢煮24小時日式叉燒月見冷烏冬($108) - 叉燒好高質,肥瘦比例均勻,口感軟腍,烏冬綿滑,配溫泉蛋、日本香蔥、木魚線同鏗魚汁,好快就清晒朱古力窩夫麻糬黑糖蒟蒻海鹽焦糖醬($128) - 賣相勁吸引,喺其他地方未見過,麻糬同窩夫呢個組口勁夾,勁煙韌,朱古力味又香又出,加埋海鹽焦糖醬、cream、焦糖餅碎同黑糖蒟蒻,口感同味道都勁豐富勁正,極高質選擇又多又吸引,款款都想試裝修好新,佈置同擺設都好靚好有品味同心思,有種置身日本旅行嘅感覺,環境又乾淨企理周圍都好靚,坐得又舒服門口好開揚,仲有室外座位,感覺好chill,Makuma服務一流,一班年輕侍應好用心,睇得出餐廳做得好有誠意,性價比高,大推

選擇又多又吸引,款款都想試

周圍都好靚,坐得又舒服