觀塘有不少的隱世Cafe,而且各自都有自己的特色主題。ManTopia 是一間將古董、咖啡、茶和蛋糕結合起來的店舖。走進店內就像進入另外一個世界,滿滿的小物擺設、傢俱都充滿復古的氛圍。都是店主在歐洲搜集回來,除了像博物館那樣展示,部份物品會出售。但要注意有些會標示「只供觀賞」,就眼看手勿動囉。店沒有實體 Menu,坐下後店主會為我們講解有什麼餐點。其實主要就是蛋糕 Set,普通版本 & 期間限定的 Pink Sweet Set。普通的是配茶或咖啡,茶是店主特地挑選來自德國的品牌 Ronnefeldt。期間限定的則會是  特調番石榴梳打。因為是參與「粉紅甜品 2024」的活動,會送一個粉紅絲帶徽章。只要點這個期間限定Set,店亦會捐出部分收益,支持遺傳性癌症患者。開心果千層蛋糕 & 焙茶千層巴斯克蛋糕 (這款需另外加錢)前者的開心果味幾濃郁,忌廉香滑而不膩,再加上柔軟的餅皮,讓人一口接一口。後者感覺是千層蛋糕和巴斯克蛋糕分開吃的話味道不錯。
觀塘有不少的隱世Cafe,而且各自都有自己的特色主題。
但要注意有些會標示「只供觀賞」,就眼看手勿動囉。

店沒有實體 Menu,坐下後店主會為我們講解有什麼餐點。
期間限定的則會是  特調番石榴梳打
特調番石榴梳打

開心果千層蛋糕 & 焙茶千層巴斯克蛋糕 (這款需另外加錢)
後者感覺是千層蛋糕和巴斯克蛋糕分開吃的話味道不錯。
開心果千層蛋糕
焙茶千層巴斯克蛋糕
2024-09-22
下午茶
開心果千層蛋糕
焙茶千層巴斯克蛋糕
啱啱去咗一間cafe,唔係普通嘅鋪頭,入面裝修得好有feel👀,四圍古葩古鑣一堆,真係重有格調!餐牌上面啲嘢都好吸引,尤其係啲蛋糕,我真係忍唔住要點!首先食咗塊伯爵茶千層蛋糕,真係揼晒牙😋!蛋糕層層疊疊,每層都軟綿綿,忌廉滑溜溜,輕咬一口已經滿口伯爵茶香,淡淡嘅苦澀配上甜味,啖啖都唔膩口。開心果千層蛋糕,佢那種開心果嘅香味,夾埋嗰微微奶香,真係得嚟又香又脆嘅妙😍。一面享受嗰啜滑嘅蛋糕忌廉,一面嚟杯Americano,無糖無奶嘅清新,帶有淡淡嘅酸味,飲落去之後頓時覺得精神好多🌟。最後,茶飲選咗檸檬茶。飲品香氣怡人,清新檸檬嘅味道,唔會過於酸鼻,吞落肚裡暖笠笠,真係perfect!總括來講,這家cafe嘅食物同氣氛都一流,令人食得幸福,心情都靚晒。靠味道當故仔講,屋企人會話我嘅口水講故仔。下次仲一定會再嚟!🍰🍵👍

愛好懷舊嘅朋友帶咗我去一間好靚又勁多古董嘅觀塘cafe,入到去好似時光倒流咁,店主好好人會介紹佢嘅收藏品🧸而且每個角落都有唔同feel可以打卡,不過就要handle with care✅同朋友食咗兩個cake同tea,開心渡過一個下午🥳茶佢哋用嘅brand比較特別,我會推介飲English breakfast tea☕️比一般淡味啲同有淡淡花香🌸🍰Earl Grey千層蛋糕Cream細滑皮唔濕,但再濃啲Earl Grey味會比較好。✨Pistachio千層蛋糕雖然唔係綠色但都幾濃開心果味,唔太甜,我鐘意呢款多啲。

🍰Earl Grey千層蛋糕

✨Pistachio千層蛋糕
雖然唔係綠色但都幾濃開心果味,唔太甜,我鐘意呢款多啲。

2023-11-02 302 浏览
❥店主細心安排不同部份的設計,在世界各地尋找古典風格的擺設,大部份擺設也作售賣,這裏以預約形式營業,售賣咖啡和甜點為主,跟朋友在這裏休閒一個下午,可放鬆心情,這裏還多個場景可以作打卡之用。❥手工製千層蛋糕外觀美,這次選擇兩款茶味的千層蛋糕,伯爵茶味千層蛋糕茶味香濃,而且很creamy,而焙茶味千層蛋糕,獨有的焙炭風味,茶味醇香,蛋糕入口香滑。用上德國百年品牌茶葉方面,lemon Sky 味道特別,在檸檬的味道下帶有一種特別的香氣,令人更放鬆,更想喝多一下。

2023-10-24
  • Lemon  Sky
2023-11-01 204 浏览
一入門口就好似坐咗時光機咁回到幾十年前🚀 店內收藏咗唔少由歐洲各地搜羅返嚟嘅百年古董擺設🕰📻🕯🏺 充滿歐陸風復古風格嘅裝修,同埋由專業花藝師設計嘅乾花區,將一個鬧市中嘅單位打造成3位店主嘅烏托邦🎠🕌親切嘅店主會向每位客人做個時光導賞,介紹店內嘅古董同珍藏品🎞 每一件擺設同擺放位置都有特別意思,充滿歷史嘅故事都藏喺細節中,嚟到一定要打卡📸 除咗收藏品外,店內仲有全手工製作嘅千層蛋糕同飲品。茶飲係用咗來自德國擁有200年茶品經驗嘅品牌 – Ronnefeldt✨🔸開心果千層蛋糕🔸伯爵茶千層蛋糕餅皮蛋香味濃郁又夠軟綿綿,頂層同餅皮中嘅忌廉都香濃幼滑,甜而不膩😋🔸LEMON SKY充滿花香同草本味道,酸酸甜甜好清新🌿 配甜品好合適。🔸ENGLISH BREAKFAST濃郁嘅錫蘭紅茶中帶點點花香,茶香味濃,飲落先係濃厚嘅茶味,再慢慢回甘,配蛋糕一流👍🏻放假時嚟食個下午茶可以放鬆心情,同時仲可以打卡影靚相📸 有時間仲可以參加佢哋嘅工作坊同體驗班,渡過一個悠閒週末🌼✨溫馨提示:建議大家先去店家社交平台留意營業時間,同埋要先預約喔✨

🔸開心果千層蛋糕
🔸伯爵茶千層蛋糕

🔸LEMON SKY
充滿花香同草本味道,酸酸甜甜好清新🌿 配甜品好合適。
🔸ENGLISH BREAKFAST

下午茶
觀塘有間cafe叫Mantopia,個名取自於Utopia~入到去真係好似進入咗第二個國度,入面嘅風格係歐式復古,超多展品,成個博物館咁,打卡一流😽而且店員仲有同我地介紹咗唔同產品嘅歷史同來源,真係好似番咗去當時嘅時代咁✨*焙茶千層蛋糕焙茶味超級香濃😆食得出焙茶嘅微微甘澀,帶有烘烤嘅香氣😚味道唔會太甜,更加食到茶味🤤*開心果千層蛋糕食完焙茶食開心果就啱啱好~開心果嘅堅果香中帶有香草同埋奶油味🧁味道香濃順滑👅*Earl Grey伯爵茶芳香清新🍃帶有一種微微淡淡柑橘香氣🍊同紅茶嘅醇厚同苦澀平衡得好好🥰*Lemon SkyLemon Sky中帶有清爽嘅檸檬香~仲有淡淡嘅果酸味🍋

*焙茶千層蛋糕

焙茶味超級香濃😆
食得出焙茶嘅微微甘澀,帶有烘烤嘅香氣
😚味道唔會太甜,更加食到茶味🤤

*開心果千層蛋糕

食完焙茶食開心果就啱啱好~
開心果嘅堅果香中帶有香草同埋奶油味🧁
味道香濃順滑👅

*Earl Grey

伯爵茶芳香清新🍃
帶有一種微微淡淡柑橘香氣🍊
同紅茶嘅醇厚同苦澀平衡得好好🥰

*Lemon Sky

Lemon Sky中帶有清爽嘅檸檬香~
仲有淡淡嘅果酸味🍋
每天上班下班,生活重重覆覆,實在難有一刻不同。週末去咗觀塘工廈尋找不同。走進店舖,先有一場沉浸式體驗,由店員為我們導航,整個旅程為75分鐘,看盡擁有百年歷史的古董文物。先看到的是牆上掛了明治時期的上鏈掛鐘,再看到嫲嫲年代的縫紉機。慢步細看一件一件的古董收藏品,聽着店員娓娓細道它的歷史,仲可以嘗試觸摸感受質感。導航後更可品嚐店家的招牌千層蛋糕,仲可享用有過百年歷史品牌的英式紅茶及手調咖啡。🔸士多啤梨千層蛋糕千層蛋糕一層一層,每層鋪滿忌廉,忌廉幼滑微甜,士多啤梨粒帶酸剛好中和忌廉的甜味,香甜不膩。🔸開心果千層蛋糕千層蛋糕的皮有蛋香,開心果的堅果香味濃郁突出,顏色天然。🔸英式紅茶用了百年歴史品牌的茶包沖,色澤唔會太深,味道唔會太濃,口感很滑。🔸手調咖啡用了埃塞羅比亞咖啡豆沖製而成,温度的改變會令味道有很大的變化,最初温度高的時的候會有回甘味道,到後來漸漸帶來果香,最後則酸味比較突出。呢杯咖啡帶給我不同的口味。一個寧靜的環境,喝着一杯熱飲,容許自己有一段留白的時光,好療愈呀!📍ManTopia (觀塘)觀塘鴻圖道60號鴻福工廠大廈10樓B2號舖Whatsapp:63888025#ManTopi

🔸士多啤梨千層蛋糕
🔸開心果千層蛋糕
千層蛋糕的皮有蛋香,開心果的堅果香味濃郁突出,顏色天然。
🔸英式紅茶
🔸手調咖啡

📍ManTopia (觀塘)
觀塘鴻圖道60號鴻福工廠大廈10樓B2號舖
Whatsapp:63888025

#ManTopia #西式 #樓上Cafe
#打卡美食 #打卡 Cafe #觀塘美食# 觀塘好去處 #千層蛋糕 #mantopiahk #打卡好去處
#TM128 #為食妹 #tm128_love food
2023-10-29 71 浏览
隨著時代的變遷,香港的工廠大廈,不再是工業主道,除了不少寫字樓進駐,更隱藏了很多特色小店,當中包括藝術工作室、食店、DIY Workshop、Playhouse...... 等。BeautySearch 也有一段時間沒有到工廠區探店了,今次,友人介紹了一家小店給我,確實令人驚喜,就讓 BeautySearch 帶大家來一次網路Tour,欣賞不一樣的烏托邦 ~《ManTopia》。走進店內,就好像來到一間小型展館,內裡陳列了形形式式的古董及珍藏品,由餐桌、家具到生活小玩意都有,全都是店主從歐洲各地搜集得來,當中更有她的收藏家朋友的私人珍藏。經過悉心的陳列,加上由花藝師主理的乾花布置區,店來真的有很多打卡位喔!食物方面,ManTopia主打一系列手工蛋糕及咖啡。聽說以茶類甜點最為出色,我們點選了一客伯爵茶千層蛋糕,蛋皮造得又薄又平均,中間的伯爵茶忌廉質感非常幼滑,透出啖啖伯爵茶香,茶味十足。  搭配一杯Americano,少了糖及牛奶的中和,美式咖啡滋味更濃香,冰的一口喝下清爽醒腦!  同樣是千層蛋糕,開心果千層蛋糕面層撒上香脆開心果碎作點綴,增添口感之所以,每每一口都充滿開心果獨特醇厚的
同樣是千層蛋糕,開心果千層蛋糕面層撒上香脆開心果碎作點綴,增添口感之所以,每每一口都充滿開心果獨特醇厚的芳香,濃郁味美,令人一試難忘。
配上一杯擁有過百年德國茶葉品牌 Ronnefeldt出品的 Lemon Sky,很香醇,口感猶如細味檸檬茶般,卻又沒有半點苦澀滋味,這品牌還有 Earl Grey、Classic Green 及 Breakfast Tea 等,均在店內發售,Afternoon Tea 用來配蛋糕一流!
觀塘café☕️開到成行成市 真係無D實力都好難突圍而出😋 今次Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️去左間超級爆靚既café😋 每個角落都靚到爆 完全靚到唔捨得走😍ManTopia復古風Café🍜必試: 焙茶千層蛋糕🍰 檸檬海鹽千層蛋糕🍋🍰 是但總結: 由燈💡到枱櫈🪑 每隻碟 每隻杯☕️都超級vintage📻 好似去左程時光之旅咁⏳ 完全唔會想出返現實世界🌏是但食評🌟💬✰環境😋隱世復古café - 超越單純既打卡體驗😋一入去,好似進入咗時光隧道⌚️置身歐洲「小國」咁 同老闆講下計👩‍💼先知Mantopia 係用左烏托邦(Utopia)做靈感🧘‍♀️想所有人入左烏托邦咁,暫時遠離煩囂😌傾傾下,老闆仲好熱情咁黎左個小tour,了解下呢間店既背景cafe每個角落都擺滿左從歐洲各地搜集返黎既古董同古雅既裝飾品🖼️🏺由枱、家具去到各種小玩意,都應有盡有好似入左一個歷史博物館咁, 超越左單純既打卡體驗🏛️每一個收藏品都充滿坐歷史價值,每一樣古物都好似講緊一個故事咁,完全feel到老闆既用心最難能可貴既係老闆唔會收埋D收藏品🏺就連用餐既枱櫈都係古董🌍不淨係用眼去睇,仲可以用身體去feel 🧘‍♀️當然大家都要

ManTopia
復古風Café🍜
必試: 焙茶千層蛋糕🍰 檸檬海鹽千層蛋糕🍋🍰

是但食評🌟💬
✰環境😋隱世復古café - 超越單純既打卡體驗😋

一入去,好似進入咗時光隧道⌚️置身歐洲「小國」咁
想所有人入左烏托邦咁,暫時遠離煩囂😌
傾傾下,老闆仲好熱情咁黎左個小tour,了解下呢間店既背景

由枱、家具去到各種小玩意,都應有盡有
好似入左一個歷史博物館咁, 超越左單純既打卡體驗🏛️

最難能可貴既係老闆唔會收埋D收藏品🏺

當然大家都要保護下佢地,唔好咁粗魯💢
唔只打卡咁簡單,而係用身心去體驗既小旅行✈️
就咁樣享受住悠閑既下午茶時光🍰暫時逃離繁囂既生活🌍

✰焙茶千層蛋糕 ($98) 🍰 優雅茶味 超級推介😍
外觀已經超級引誘,金黃色既餅皮同焙茶cream 形成左完美既分層
睇落已經垂涎三尺😍
咬第一啖既時侯,牛奶既香氣同淡淡既焙茶味完全震撼左我😲
依種淡淡既茶香同蛋糕既濕潤融合埋一齊,口感同味覺上都超享受😋
每一層都厚薄均一,好易就切得開,入口即化,口感絕佳😋
蛋糕之間既cream完美地mix埋焙茶既苦澀同濃郁既奶香,成個味覺體驗更加豐富👌💕
鍾意茶味甜品但又驚太苦澀既,依款就岩晒你📸✨
焙茶千層蛋糕

✰檸檬海鹽千層蛋糕 ($98) 🍋🍰 清新酸甜 酸甜比例完美😍
每一層純白既cream同餅皮,簡單但充滿住精緻感😍✨
一放入口,檸檬既清新酸甜同微微既海鹽味道即刻爆發🍋
依個組合好易變左太咸 一係feel唔到海鹽既味🌊
但依個cake既海鹽真係帶到另一種層次 唔會太搶 而酸度同甜度都完美平衡 唔會過酸🍋🌊😋
每一層都鬆軟細緻,搭配濃郁既檸檬奶油,每一啖都充滿住柔滑既口感😋
而檸檬既香氣慢慢散開,好fresh 好正🌞💕
依到既cake都唔會太甜,真係食到材料既原味
配埋咖啡或者茶真係prefect 😍
檸檬海鹽千層蛋糕

✰Americano (跟餐) ☕️ 順滑 nutty 🥜
依杯Americano既口感非常順滑
入口有微微既苦味,小小朱古力味,偏nutty 🥜
隨著咖啡係口中散發出既香氣,好快轉為深邃既滿足感😍
配埋奶味濃厚既cake,可以話係完美配搭😍
Americano

✰English Breakfast Tea (跟餐) 🍵 經典好飲 帶果味🍎
老闆同我地講係用左Ronnefeldt既茶包🍵
已經成百年歷史既brand 超match café復古既主題
係經典好飲既Breakfast Tea 好香😍
有小小果味 都幾夾果味既蛋糕🍰
English  breakfast

焙茶千層蛋糕
檸檬海鹽千層蛋糕
Americano
English  breakfast
2023-08-16 248 浏览
好一陣子無遇上事事稱心嘅新店我會形容為「去咗一個為大人而設嘅主題公園」🎡喺入面影得盡情、食得盡情📸又可以同店家有講有笑🤭好欣賞店家對環境、對出品、對服務都有要求我都唔記得由入門口開始一共講咗幾多次「好靚呀」「好味呀」🤩紅雨警報之下窗外面個天黑到有啲得人驚⛈️不過小店入面好溫暖、好有溫度🌡️廸廸尼一日門票收你$639/張呢度嘅Tea Set $100 有找 🥹除咗佛心我實在諗唔到其他更好嘅形容詞店主喜愛收藏舊物每個角落都用上唔同嘅古道具佈置成唔同場景而且好多古道具你都可以實際攞上手去感受吓佢嘅質感(當然要小心溫柔對待)有部份供出售有部份就係店主私人珍藏只供觀賞小店有包場搞Party同舉辦小型婚禮服務有興趣嘅歡迎直接聯絡店家🔖吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 🍮蛋皮造得非常薄、好平均忌廉有奶香🤤有4-5款口味選擇、訂座時可以預留🔖 玄米抹茶麻糬撻🍵撻入面有麻糬真係第一次試無咁膩、口感亦更豐富👍🏻同千層蛋糕一樣樣嚟自區內人氣店 (有朋友仔一認就認到,勁!)🥧(估到都唔好喺留言度開名呢,乖~)🔖 Earl Grey - Ronnefeldt 🫖1823 年創立嘅品牌 (今年啱啱200年歷史!)Earl Gre

好一陣子無遇上事事稱心嘅新店
我會形容為「去咗一個為大人而設嘅主題公園」🎡
喺入面影得盡情、食得盡情📸
又可以同店家有講有笑🤭
好欣賞店家對環境、對出品、對服務都有要求
我都唔記得由入門口開始一共講咗幾多次
「好靚呀」「好味呀」🤩
紅雨警報之下窗外面個天黑到有啲得人驚⛈️
不過小店入面好溫暖、好有溫度🌡️
廸廸尼一日門票收你$639/張

有部份就係店主私人珍藏只供觀賞

小店有包場搞Party同舉辦小型婚禮服務
有興趣嘅歡迎直接聯絡店家

🔖吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 🍮
蛋皮造得非常薄、好平均
忌廉有奶香🤤
有4-5款口味選擇、訂座時可以預留

🔖 玄米抹茶麻糬撻🍵
撻入面有麻糬真係第一次試
無咁膩、口感亦更豐富👍🏻
同千層蛋糕一樣
樣嚟自區內人氣店
(有朋友仔一認就認到,勁!)🥧
(估到都唔好喺留言度開名呢,乖~)

🔖 Earl Grey - Ronnefeldt 🫖
1823 年創立嘅品牌 (今年啱啱200年歷史!)
Earl Grey + 甜品 = 烏兒老師最喜愛組合金獎!
如果太多柑橋味、大吉嶺茶味就無定企🎶
呢款比例恰到好處
Earl Grey 外另外仲有Classic Green 同Breakfast Tea 🌱
*番屋企後一直念念不忘嗰套粉藍色美濃燒杯碟點算好🥺

🔖 Pour Over
友人點了坊間較少見嘅盧旺達Gisanga (中/深焙)
另外仲有1-2款手沖豆同樣來自Coffee Island

❣️ 記得要訂檯喔~
午餐
2023-07-29 227 浏览
店內充斥著大大小小從歐美地區搜羅到的舊物傢具,店員亦會在用餐前作一個小小介紹。環境氛圍恬靜,適合靜靜地享用甜品、咖啡或是在每個角落拍照打卡。Pistachio Crepe ($78)• 開心果味柔和自然,甜度點到即止。• 千層的質感亦頗明顯,班戟皮厚度適中。• 奶油口感非常順滑和濕潤、味濃郁,比開心果的味道更濃郁一點。Costa Rica ($128)• 當日品嘗了一款Orsir Coffee咖啡。• 帶有橙和檸檬獨有的甘香,喝下去再來了朱古力味。• 建議到店前可聯絡店家當天當值的咖啡豆。

Pistachio Crepe

Pistachio Crepe ($78)

• 開心果味柔和自然,甜度點到即止。

• 千層的質感亦頗明顯,班戟皮厚度適中。

Costa Rica

Costa Rica ($128)

• 當日品嘗了一款Orsir Coffee咖啡。

• 帶有橙和檸檬獨有的甘香,喝下去再來了朱古力味。

• 建議到店前可聯絡店家當天當值的咖啡豆。
Pistachio Crepe
上到去原來咁岩撞正佢哋grand opening 仲要一堆人合照緊🤣老細同員工好忙住招呼朋友🧑‍🤝‍🧑不過都冇忽略我哋 好仔細介紹鋪頭嘅每個角落同menu 仲送咗little gift🎁 係佢哋鋪頭有賣嘅擴香石💓.個場幾大😍勁多decorations打卡位 好適合幾個女仔fd傾偈chill下💓.❣Genmaicha Mochi Tart $62呢個tart超好食!特別係個餅底🤤🤤甜度岩岩好🫶🏻❣Mille Crepe $78我哋order咗泰茶同Earl grey 我食咗Earl grey先 茶味勁香🤤泰茶都香 但我嫌甜咗少少🤏🏻❣Neapolitan Style Handcraft Pizza (Golden Carbonara) $168個pizza偏燶 有啲硬 而且個Carbonara唔係幾出 唔太建議🙊❣Mini Croissant Trio $88迷你牛頭角岩晒胃口細嘅女仔🤣不過佢啲醬好正!係吞拿魚沙律同牛油果醬~值得試下❣Fried Sesame Chicken Wings $78炸雞翼正正常常🤣呢個價錢就唔太抵食🙈.📍ManTopia (觀塘)觀塘鴻圖道60號鴻福工廠大廈
❣Genmaicha Mochi Tart $62
呢個tart超好食!特別係個餅底🤤🤤甜度岩岩好🫶🏻

❣Mille Crepe $78

❣Mini Croissant Trio $88

炸雞翼正正常常🤣呢個價錢就唔太抵食🙈
📍ManTopia (觀塘)
觀塘鴻圖道60號鴻福工廠大廈10樓B2號舖
#相機食先 #打卡 #食好西 #食評 #吃貨 #tagsforlikes #hkfood #hkfoodbloggers #foodiehk #foodie #hkfoodie #foodiehk

#觀塘美食 #mantopia #tiramisutart #千層蛋糕 #cafe推介 #cafehopping
🌹「浪漫的人,都有自己的烏托邦。」兩位女店主從世界各地四處搜羅 🗺️🌎不同年代的好物/擺設/裝飾 🕰️🧺🕯️打造深藏於舊式工業大廈內 屬於她們的烏托邦世界 🕌個人好喜歡店主的導賞團 🧭由modern好物 到法國🇫🇷/美國🇺🇸復古收藏及古董 🏛️🪞介紹店內擺放不同選物的理念 ✍🏻所有故事藏於細節裡 正是吸引人之處 🤍🤍\ 🍮 Caramel Pudding Tart ($62) /餅乾底酥脆 布丁口感札實 蛋香奶香十足 面層鋪上薄薄的焦糖 相對較甜 但配搭吃起來 十分好吃 個人私心pick 😋 💕\ 🍫 Baileys Tiramisu Tart ($68) /精緻造型超吸引!!! 👀 忍不住將它放到店內不同角落拍照!! 📷 顏控表示滿意😎 底層為baileys凍奶 中間夾住綿密的Tiramisu蛋糕及手指餅 🥖最上層厚厚可愛的奶油 灑上帶有一絲微苦的朱古力粉 可以中和甜味 而酒香與咖啡香揉合 吃起來順滑 層次感滿分!! 💯💯\ 🍰 Earl Grey Mille Crepe ($78) /法式千層蛋糕每日提供不同口味 點了the day of flavor - 伯爵茶味 ☕️蛋糕頂層擠滿淡奶油
🌹「浪漫的人,都有自己的烏托邦。」

兩位女店主從世界各地四處搜羅 🗺️🌎

再灑上一圈伯爵茶葉粒
千層餅皮足夠薄 伯爵奶油香濃
在拍照時更會聞到陣陣伯爵茶香味
口感綿密 整體吃下來剛剛好 不甜不膩 😋

Earl Grey (Hot)

\ ☕️ Earl Grey (Hot) ($48) /

無論擺設🧺/音樂🎼/氛圍🌫️
整個vibes就像走進另一個平行時空 🕰️🕰️
彷彿穿梭時空 時間停留在遠古時代🏛️🎻

這趟短暫時光旅行 不禁令人想起About Time
📜 ‘’We’re all travelling through time together, every day of our lives.
All we can do is do our best to relish this remarkable ride.” - About Time

🌟 限時90分鐘
🌟 每人$100最低消費
🌟 需要預
2023-05-21
Caramel Pudding Tart
Baileys Tiramisu Tart
Earl Grey Mille Crepe
2023-05-21 256 浏览
若非看見店主穿上T恤牛仔褲踏進mantopia真的會以為時光倒流70年我的珍西摩爾在那在觀塘工廈店舖面積不少店主之一Carmen邊沖咖啡邊介紹店內環境剛接手但收藏品已很豐富當中還預留一角給花藝師主理另一位店主Natalie提到mantopia希望如烏托邦般令客人來到可以暫時忘憂沉浸在這個飛越空間尤如快閃歐洲一趟🔅 𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙤𝙪𝙧緣份下Carmen接觸到希臘烘焙Coffee Island立刻愛上並引進店舖選上盧旺達水洗雖然屬中深烘焙但用上特別沖煮方法令甜度大大提高🔅 𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚千層忌廉蛋糕每餐做得好細緻rose water很香後外表又有內涵
若非看見店主穿上T恤牛仔褲
踏進mantopia真的會以為