2017-08-12 509 浏览
唔少時裝店都開cafe, M&S喺幾年前都擴充咗食品業務,賣埋熟食同包面包部有售軟曲奇, muffins, scones, 面包...包類大部分係裸麥, 比較重身纖維含量高過一般包好多今次買嘅係Granary farmhouse loaf (中文名唔記得,google話係糧倉農舍包)但我記得呢個包係咁多種loaf入面個名望落最多穀嘅~一條包大概有8塊, 賣$25隔咗夜都夠濕潤,同尋日食嘅感覺差唔多包唔會因為多麥而好旱外皮好好咬~包仲好柔軟,唔似部分麥包咁有酸味,好易入口包入面仲有唔少穀粒/籽,有一種係比較硬嘅,其實好好食,但牙力唔好嘅人真係要小心啲~用多士爐輕輕一烘,面頭少少脆,但保持住入面濕潤柔軟,就最好食~比起一般方包佢當然貴九條街啦~但嗰啲所謂麥包都係白方包上面多幾點啡色,同呢個全啡嘅包真係唔可以比較。如果鍾意食麥包嘅人記得試吓喇,仲有好多唔同款式~

包類大部分係裸麥, 比較重身纖維含量高過一般包好多

gramary farmhouse loaf

一條包大概有8塊, 賣$25
granary farmhouse loaf
隔咗夜都夠濕潤,同尋日食嘅感覺差唔多
包唔會因為多麥而好旱
外皮好好咬~
包仲好柔軟,唔似部分麥包咁有酸味,好易入口

如果鍾意食麥包嘅人記得試吓喇,仲有好多唔同款式~
题外话/补充资料: 見到有個$45蚊嘅圓形麥包好吸引T^T 直徑恐怕有20cm以上 其實除返開平過其他包,只係我阿媽話唔想一個包食足4日,唯有放棄佢啦...
2017-08-12
gramary farmhouse loaf
granary farmhouse loaf
  • granaryfarmhouseloaf
  • gramaryfarmhouseloaf
2016-12-25 1050 浏览
Since the last visit the menu has changed, the price of the curry has gone up instead of going down like the pound!!!The pizza was new on the menu so I ordered it.It was really properly cheesy and the the pizza base was soft and chewy, however the chips were hard because they had not cooked them properly.I wish they could improve on reheating the food because if they don't heat it up properly it doesn't taste right therefore making MS look bad.

[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg][IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F403bb076-c88d-438b-8a72-b30926b8a9e9.jpg]
2016-08-22 881 浏览
平時行得多馬莎 佢開嘅餐廳反而第一次試食物類型好多 有all day breakfast /cake /pasta我試咗好吸引既炸魚拼薯條魚唔算太大塊 細細地一個正方形不過夠後厚身而且好足料 粉皮唔會太厚食落吾會有雪味薯條都好新鮮 成個餐即叫即整另外叫左肉醬千層麵個肉醬汁味道一流夠濃味肉碎既份量都吾少 個汁同千層麵好夾食左半份就勁飽除左野食 cafe既地方環境都好乾淨絕對係假日relax好地方
平時行得多馬莎 佢開嘅餐廳反而第一次試

食左半份就勁飽
除左野食 cafe既地方環境都好乾淨
絕對係假日relax好地方
2016-07-25 793 浏览
第一次食marks and spencer cafe 賣既野,估唔到個muffin可以咁好食!!!$18,中位價啦,但性價比絕對高過其他連鎖店,首先muffin本體既朱古力味非常香濃,而且鬆軟度適中,唔算太軟但唔會有鞋口既感覺,又食唔出泡打粉,市面上好多咆打味勁重,甚至會蓋過本身既味道,但呢到就無而最特別既地方係佢muffin面唔係平時細細既普通朱古力粒,而係大大粒既純朱古力目測係0.5cm3左右大XD 最上面仲有朱古力脆面,口感勁多層次👍有別於平時既muffin 食食下發現入面係朱古力醬夾心添!!!味道似nutella 高質既邪惡之選❤朱古力迷要去試下,包唔會後悔,不過怕甜既人咪試lol
目測係0.5cm3左右大XD
食食下發現入面係朱古力醬夾心添!!!味道似nutella
2016-05-12 703 浏览
呢排甘鬼凍,除左癡住個暖爐同個被竇,其實去coffee shop 嘆返杯暖笠笠既咖啡,食件自己喜歡既蛋糕,感覺都可以好幸福~~ ! <3雙子座就當然三心兩意成日心大心細架啦~ 2款蛋糕我都鍾意所以2款都要,嘻嘻~Latte (small)都已經好大杯 HKD 30~--都幾滑~ 打到起泡~仲畫左朵花tim~Carrot cake HKD 32~--真係有蘿蔔碎架~ 所以好有口感~ 但略嫌甜左D~Blueberry muffin HKD 18~(佢地提供加熱服務,好貼心~)--呢個就無咩特別, 不過都係甜左DD.
Latte (small)都已經好大杯 HKD 30~
--都幾滑~ 打到起泡~仲畫左朵花tim~

Carrot cake HKD 32~
--真係有蘿蔔碎架~ 所以好有口感~ 但略嫌甜左D~

Blueberry muffin HKD 18~
(佢地提供加熱服務,好貼心~)
--呢個就無咩特別, 不過都係甜左DD.

2016-02-26
2015-12-27 854 浏览
從Marks & Spencer門口直住食品部走,右側便是咖啡室;隱蔽、自成一角、寛敞。星期五的下午,不擠。我喜歡靠近門口的位置,落地玻璃與外面的百貨公司世界零距離。 今天心繋咸點;看見琳瑯滿目的甜品,還是按捺不住,仔細打量一番。 店員推介橙味熱朱古力,送上應節的聖誕樹拉花,美! 橙香味鮮明;喔!味道似曾相識…恰似兒時佳節收到的香橙朱古力餅。一啖熱朱古力竟勾起了點滴的童年回憶。要了兩款鹹點:1) Sausage Roll是英式茶點。濃重的牛油味,酥皮鬆脆,很傳統。 2) Bagel with cream cheese and salmon。源自波蘭的Bagel,大概是我未要求烘脆,稍費牙力才能咬下一口。 咖啡室的優點是旺中帶靜,不嘈雜。安坐窗前,一邊呷著暖笠笠的熱朱古力,一邊感受節日及大減價的氛圍;暫且擱下「一帶一路」、「互聯網+」…等的思緒,好好享受忙裏偷閒。

我喜歡靠近門口的位置,落地玻璃與外面的百貨公司世界零距離。

店員推介橙味熱朱古力,送上應節的聖誕樹拉花,美!

2015-12-18
  • Sausage  Roll
2015-12-20 401 浏览
星期日3點太古成四周爆滿人,唯獨這裡有位,4個人想飲下午茶,望來望去,好難揾到好野食,見到有人叫high tea set, D食物好普通,旦糕麵包等賣相都吾吸引。😖我結果淨要個熱朱古力奶☕,朱古力味濃郁,奶米香滑,上面拉花精緻,用白色有耳茶杯盛載,色香味俱全。😋朋友叫了fish n chips🍟🍤. 薯條是焗不是炸,感覺好似健康D,但乾到柴皮,魚餅好深色,外表粉醬厚厚的,望落己經似石頭。

熱朱古力
熱朱古力奶
2015-12-19
熱朱古力
熱朱古力奶
2015-11-05 324 浏览
今日下午我們去咗太古城中心見到有間「Marks & Spencer」,所以就入去試吓他們嘅下午茶!我們叫咗芝士火腿包、芝士蕃茄包同鷄肉生菜包!芝士火腿包同芝士蕃茄包嘅溶化芝士味道都幾濃郁,包質好鬆軟,蕃茄亦好鮮甜!鷄肉生菜包嘅鷄肉嘅肉質唔算太嫩滑,包質好香脆,生菜都幾新鮮!
所以就入去試吓他們嘅下午茶!
我們叫咗芝士火腿包、芝士蕃茄包同鷄肉生菜包!
芝士火腿包同芝士蕃茄包嘅溶化芝士味道都幾濃郁,
包質好鬆軟,蕃茄亦好鮮甜!
鷄肉生菜包嘅鷄肉嘅肉質唔算太嫩滑,
包質好香脆,生菜都幾新鮮!
鷄肉生菜包
芝士火腿包
芝士蕃茄包
2015-08-22 335 浏览
想不到這間馬莎裡頭竟然別有洞天,開了一間cafe。午市時間頗多人的,但還可以找到位置。午市後,開始少人。可以坐很久,店員不會理你。餐廳裝修明朗,一進去有一張木桌子放著蛋糕和鬆餅,挺吸引人的,偏偏這天不想吃甜食。內裡有沙發椅,可以坐得舒服。我order了杯medium chocalate $32 和 蕃茄肉醬意粉 $78。chocalate很甜,頭幾口還ok,但因為店裡冷氣很足,杯口又大,我的chocalate便迅速冷卻了。至於蕃茄肉醬意粉,首先我覺得定價略貴。沙拉還算新鮮。蕃茄肉醬意粉是即焗的,上菜的時候還看見肉醬在沸騰,視覺上讓人頗有食慾的。真正下口的時候覺得一般,味淡,蕃茄味也不足,但麵條的軟硬程度適中。總結餐廳環境不錯,食物一般,服務一般,冷氣凍。
想不到這間馬莎裡頭竟然別有洞天,開了一間cafe。

內裡有沙發椅,可以坐得舒服。
medium chocolate
蕃茄肉醬意粉

總結餐廳環境不錯,食物一般,服務一般,冷氣凍。

2015-01-12 913 浏览
同事W可說是馬莎狂迷,經常入貨,惠及小妹。某日,送上一包標榜低鹽薯片。拆開一看,薯片呈圓形波浪狀,一小包也有十數塊的。咬下,薯片質感偏硬實,未夠鬆脆,略感失望。此外,薯片沾有幼細鹽粒,故味道偏鹹,與包裝紙標榜的“低鹽“之說不太符合!過幾日,見W買了一大盒馬莎朱古力沖調粉,小妹又有口福了!朱古力粉以銀色袋獨立包裝成一條條的,小妹倒入杯後,加入熱水,即成一杯暖笠笠的熱朱古力。用鼻一嗅,朱古力味香濃。呷下,朱古力夠香滑,且不太甜膩,水準不賴。
拆開一看,薯片呈圓形波浪狀,一小包也有十數塊的。
過幾日,見W買了一大盒馬莎朱古力沖調粉,小妹又有口福了!
下午茶
到太古城逛Marks & Spencer, 逛到倦時,赫然發現角落有M & S Cafe,正好可歇一歇。一入內,有一張枱放了蛋糕和甜食。因和我家兩老一起,不想引誘他們吃甜食,所以選了焗薯和炸魚薯條。炸魚不夠脆,薯條亦不及麥記。焗薯的薯仔選錯了,不夠鬆軟。反而旁邊的沙律不錯。另點了綠茶、lemon & ginger tea和camomile tea, 只售$20一杯,售價合理,茶偏淡。Cafe供應的茶包和咖啡,都是公平貿易、有機種植或雨林聯盟認證的。Cafe環境舒適,有大張的沙發,可好好的歇一會。另也有枱和椅,見有小朋友放學後,一邊做功課,一邊吃點東西。由於只是cafe格局,不是正式廚房,所以咸食只是焗的。可能甜點會好些,待下次再求證。
炸魚不夠脆,薯條亦不及麥記。
焗薯的薯仔選錯了,不夠鬆軟。反而旁邊的沙律不錯。
焗薯配沙律 $36
Fish & chips $68
2014-11-10 2354 浏览
零食雜糧店越開越多, 零食物語、優之良品、優品360等等, 還有總有一間在你左右的759, 但我郤愛到馬莎食品店, 幸好在家附近有一所Marks & Spencer Food hall, 可隨時逛逛, 一大樂事。店內環境光猛, 雖然地方不大, 但擺設整齊, 分類清晰。有放了沙律、三文治、果汁、乳酸及急凍方便食品的大型凍櫃, 此外, 每類的食品項目均以同一至兩個的木架放一起, 方便選購者尋找所需的食材。剛巧所認識的一班食友亦是馬莎的愛好者, 大家餐聚時都會互相送上一些小零氹氹對方, 當中亦有不少是購自馬莎, 而且有很多我都未試過, 真的很感謝他們精心挑選, 總令我滿有驚喜。今次介紹一系列的馬莎食品, 當中有好友送, 亦有自購, 真是食得開心, 食得滿足!香脆小食類先介紹零食部份, 第一款是香脆的酸忌廉辣味扁豆脆卷Sour cream & chilli lentil curls(原價$45/5包)。綠色的包裝與食材很相配, 皆因它主要是用46%扁豆粉製成, 以扁豆製作零食, 我都是第一次食, 原來扁豆的營養成分相當豐富, 含較高的蛋白質, 而包裝袋上寫明一包只有90cal, 而且寫着 “g

香脆小食類
酸忌廉辣味扁豆脆卷
先介紹零食部份, 第一款是香脆的酸忌廉辣味扁豆脆卷Sour cream & chilli lentil curls(原價$45/5包)。綠色的包裝與食材很相配, 皆因它主要是用46%扁豆粉製成, 以扁豆製作零食, 我都是第一次食, 原來扁豆的營養成分相當豐富, 含較高的蛋白質, 而包裝袋上寫明一包只有90cal, 而且寫着 “guilt free snacking”, 真是一點罪惡感都沒有? 真有趣!
一把包裝袋撕開, 陣陣香辣味便湧出來, 其樣子挺可愛, 薄薄捲曲形一小塊, 剛好一口一塊, 方便進食。脆卜卜而帶微微的酸忌廉 辣椒粉 味, 但越食則越辣, 相當滋味, 還有香濃扁豆味, 咬下去時有些微碎的豆粒, 口感和味道都不錯, 但不能一次過吃光, 因為越食越乾涸, 都是少食多滋味!
第二款同樣是細細包的香脆零食, 名為Cheese Puffs(原價$45/5包)。以黃色包裝袋載着, 代表着芝士的顏色, 真有心思。形狀則相當趣緻, 脹卜卜的三角形, 內裏是通空, 薄而香脆, 只是稍稍用力便會將它完全弄碎, 對它真的要温柔一點! 其主要成份有薯粉、Gouda芝士辣椒粉, 每件均有淡淡的鹹香芝士味, 但沒有辣味, 最適合怕濃郁芝士味和辣的人士食用。同樣包裝袋上寫明一包只有100cal, 亦寫着 “guilt free snacking”, 所以我將它一次清袋, 哈哈!

餅干類
香橙味紅莓曲奇餅
接下來我最愛的餅干類, 其實我較喜歡鹹味餅干, 但朋友送上這包香橙味紅莓曲奇餅Cranberry & Orange cookies甜餅($45)亦挺不錯。包裝袋上印了一片一片重疊曲奇相片, 再採用了與紅莓子相同的紅色為主, 相當配襯, 上面還寫着“Soft & Crumbly”, 真是要馬上試試才知它的口感。
一撕開膠袋, 先聞到香濃的橙味, 然後便散出淡淡的牛油香, 感覺不太油膩。一包共有十塊大小相若圓形曲奇, 塊塊厚度適中, 內裏混入許多紅莓乾 香橙, 每啖必有果乾拌食, 滋味無窮! 一口咬下去時, 並非想像中美式曲奇那麼軟身, 它介乎軟身和稍脆之間, 加上粒粒的煙煙韌韌果乾, 令整塊曲奇口感豐富。數量不少的紅莓乾令曲奇稍甜, 但加入酸咪咪的橙味調料中和, 取得平衡作用, 最欣賞是吃時沒有令滿口和滿手油膩, 感覺對美式曲奇健康。
朱古力迷你威化卷
除了曲奇外, 朋友還送了一包朱古力迷你威化卷Mini milk choc wafer curls($20), 包裝袋以橙色和泥黃色作為底色, 上面印了粒粒choc wafer curls, 顏色對比鮮明。
粒粒迷你choc wafer curls, 剛好一啖一口, 咬開時原味的威化餅卷鬆脆, 配上外層甜美的朱古力, 甜度剛好, 用來伴一杯黑咖啡便美好!

接下來都是自己逛馬莎時勁掃貨的物品, 為食的我, 當然全部離不開與食有關, 款款都各具特式, 給我很多驚喜!

餅干類
燕麥餅
另一款同是餅干類, 以一個與餅干顏色相若的啡色盒子盛載, 上面註明是傳統蘇格蘭製作的燕麥餅Oatcakes ($21), 相信很有獨特的風味。內裏共有四包, 每包共有六塊圓餅干, 塊塊大小相若的啡泥色餅干, 厚度適中, 外表粗糙, 原來內裏混入很多燕麥片、芝麻、杏仁粒…..頗為硬身和結實, 需要在口腔內不停用力咀嚼。內裏纖維雜質相當豐富, 加上味道清淡而不油膩, 相信是一款至營的餅干小食。
朱古力類
在馬莎零食當中, 一定不少得朱古力類, 薑味愛好者的我, 看見一排Dark Chocolate with stem ginger pieces ($30), 有黑朱古力又有薑, 簡直忍不了手要把它買來試試。
外層是用了橙色花紋包裝紙, 平實得體的設計, 內裏還有一張錫紙將一大排長形的朱古力緊緊包裹, 相當衞生。輕輕把錫紙撕開, 香濃的朱古力 味四散, 但……咦!? 那麼多白點在朱古力上, 是否發霉? 正擔心之際, 饞咀的我都是忍不住把硬身的朱古力拍一小格試試, 哦…..原來是味道濃郁的薑粒, 薑味突出之餘亦有豐富的口感, 薑味和朱古力味相當平衡, 甜美中帶有辛辣, 滋味無窮!
飲品類
即沖朱古力熱飲
甜美的朱古力總討人喜歡, 連朱古力飲品也是我選擇之一。用了一個與朱古力顏色的深啡色紙盒盛載, 內裏共有十條銀色袋包裝的「公平貿易」即沖朱古力熱飲($62), 一條35g, 份量頗多, 建議可分兩次飲用。成份有可可粉、脫脂奶粉、糖 椰子油 等, 以200ml熱水沖調即可, 方便快捷。淡啡色的朱古力奶不算香濃, 入口亦不幼滑, 味道較為普通, 但甜度適中。
檸檬薑人參味茶包
除了朱古力飲品, 我亦常喝西式茶, 喜歡帶酸味的我, 選了兩盒混有不同水果的茶包一試。先是以泥黃色紙盒存放的檸檬薑人參味茶包Lemon, Ginger & Ginseng Infusion Teabags ($28), 上面印有檸檬和果實的圖案, 清新的感覺。上面還註明不含咖啡因, 而且沒有加入色素和人工香料, 是純天然香草和水果。一盒二十包的檸檬薑人參味茶包成分有檸檬皮、薑、香茅、桂皮人參。以沸水沖焗3-5分鐘, 馬上散發陣陣檸檬, 但酸味並不強烈, 反而越喝越有薑味, 暖和的薑味在口中停留, 如在冬天飲用, 相信有暖身之用。

另一款是同樣以酸性為主的香橙檸檬味紅茶包Empress Grey Teabags ($42), 成分有中國茶、橙調味、檸檬調味、橙果皮、檸檬果皮佛手柑油,用料十足。這款茶包以一個印有不同深淺紫色的規則圖案紙盒存放, 內裏共有五十包, 以沸水沖泡後, 茶色不算太過濃黑, 至於味道則不覺檸檬和橙味, 亦沒有帶酸, 只感微微特別的甘苦味, 不易入口。
蜜糖類

本人習慣在泡茶時加入少許蜜糖, 令其更滋潤和甜美, 但緊記切勿在滾熱時加入蜜糖, 會有破壞了蜜糖的營養, 需待温暖時才可加入。馬莎所出售的蜜糖款式眾多, 令我眼花撩亂, 在雲雲當中選購了一款口味頗特別的法式薰衣草蜜糖French lavender honey ($82), 它以一個透明玻璃小樽盛載着, 只有227g, 上面印有蜂巢和小蜜蜂的圖案。這款蜜糖色澤呈奶黃色, 還以為質地是膏狀, 但舀起時便發現它幼滑得迅速向下流, 入口順滑而不黏喉。把蓋打開便聞到香濃的蜜糖味, 味道甜美而帶有薰衣草獨特的味道, 挺特別!
糧食
通心粉
除了零食飲品外, 還有兩款食材讓我大顯身手, 先介紹一包通心粉Macaroni ($20) 。Macaroni以一個半透明帶粉藍色的膠袋盛載着, 設計簡單平實, 上面註明是正品的意大利粉。一條條直身長形的通心粉 是以硬粒小麥 製成, 按包裝袋上的指示只需要去5-7分鐘水, 而我大約出了7分鐘水再過冷過, 然後下鑊加油、黑椒和香草, 再加少許出通粉的水炒幾炒便上碟。幼幼且長度適中的通粉, 易於入口, 質感煙煙韌韌, 頗有嚼勁, 口感挺不錯!
加拿大野生紅三文魚
當然不會齋通粉, 除了加入蕃茄醬汁外, 還配了我最期待的那罐加拿大野生紅三文魚Wild Canadian Red Salmon($58), 粉橙色的罐頭紙與內裏的三文魚肉顏色相若, 果然設計頗有心思。一打開它便看到滿滿一舊沒有皮和骨的粉橙色三文魚肉, 還馬上散發出香濃的三文魚味, 吸引得令我馬上垂涎三尺。
將三文魚肉爆炒一回, 待翻熱後便放上通粉上, 其肉質腍嫩, 味道不會過鹹, 滿有三文魚味, 相當不錯。這碟自家製茄醬三文魚長通心粉($無價寶)就是我親手烹調給老爸老媽的午餐, 看他們吃得津津有味, 真的令我開心不已。

我簡直是馬莎食物部常客, 閒時亦會走進逛逛, 總不會空手而回, 下次再購入多款馬莎食品, 逐一細品後再介紹給大家。
2014-11-07
酸忌廉辣味扁豆脆卷