6天前 0 浏览
新年唔係好多cafe開,經過就入去試下。想食啲飽肚既野,原先想嗌daily set既bagel,佢話冇,咁就嗌waffle啦,配long black。上枱時驚訝左,literally就係一塊掌心咁大既waffle,上面一球雪糕,加jam。出街食過咁多次waffle,第一次見一份waffle得一塊,索價$100,真係唔expect係呢個份量同用料⋯⋯食落普通,唔算難食,但呢個價錢絕對可以食更加好同飽肚既野。

2024-03-27 950 浏览
店員服務態度極差!大聲呼喝客人!雖然我們不應带了外來食品在店內!但也可以有禮貌d說!🧐她在bars内叫出來!正常情况應可以到我們坐位跟我們!搞到所有人都望向我們添😨
店員服務態度極差!
大聲呼喝客人!
雖然我們不應带了外來食品在店內!
但也可以有禮貌d說!🧐

2024-03-27
旺角太子 要找一家可以叉電的CAFE 真的很難!!誰知最後隨意進去一家chill 的 就有一個叉座的「卡位」點了一杯iced MOCHA 但也太難focus 了他們身後有一面酒櫃(後來上網一查才知道這家晚上有酒精提供!!而他們的咖啡☕️還不錯喝~ 巧克力🍫 和咖啡☕️Mixed 的舒服後來友人也來點了個hot latte 看他也喝得還滿意 覺得咖啡香~個人除了因為他們的CAFE 有充電🔋 加分以外他們的環境還真的很易令人發呆 遠離旺角太子的塵囂💕(好想也試一下他們晚上🌃 的酒 drink😆
旺角太子 要找一家可以叉電的CAFE 真的很難!!
誰知最後隨意進去一家chill 的 就有一個叉座的「卡位」
點了一杯iced MOCHA 但也太難focus 了

2024-02-15
下午茶
Iced Mocha
2024-01-30 780 浏览
今次行過太子,無預早咁入咗間咖啡店@bar_memento,頭先受啲朋友影響,成日講佢哋啲荔枝鐵觀音慕絲蛋糕有幾正,所以馬上叫咗份嚟試吓。食落,內心真係一陣「哇」嘅感覺🤩。嗰啲荔枝咁清新,鐵觀音茶香浮到面頭黎,仲有個海綿蛋糕底,口感正到不得咗👌。話晒,話少一句,咖啡店仲有個小夜晚變身嘅Bar模式,這個要mark低晚啲再嚟一轉。嘆吓嘅Matcha Affogato真係少見,espresso嘅箇款相信大家唔陌生,但matcha版嘅就非一般。飲落濃郁嘅抹茶味完全符合我對於一杯Matcha Latte嘅幻想,雖然個雪糕小小失意,有啲冰粒,不過味道依然冇得輸🍵。絲絲總括,我都幫襯咗杯Spanish Latte。綿綿嘅練奶與咖啡嘅結合,簡直係香滑,每一口都流露出甘香,啱晒我呢啲鍾意甜滋滋口感嘅朋友。總結嘅話,呢一轉嘅食評體驗,可以話係大滿足又大滿足,各位落太子一定要試吓呢間咖啡店,夜晚過嚟飲返杯小酒,實在係Life is good 嘅寫照。🌙🍰☕️

每周五上學前都習慣的吃完晚飯後找個地方喝杯咖啡靜靜心神準備上課,這天來到太子吃過晚飯就來到附近一間咖啡店,最特別的地方是這家是香港其中一間「朝啡晚酒」的店鋪啊 Coconut Sugar Latte $55喝太多小白決定來點特別的,這個加入椰糖的拿鐵正合我意~ 咖啡拉花完整,入口先嚐到綿密細膩的泡沫,繼而是nutty偏重的咖啡香,最後再滲出椰糖的焦糖香氣,蠻特別的,味道帶少許甜香,口感順滑!其實椰糖是沒有無椰子的味道,口感也不過於強烈,甜度更是比一般手糖低,是低GI食品對身體健康很好的食材啊!簡單一杯正是放鬆心情之必要!店家處於距離地鐵站少於5分鐘的路程,非常便捷,而且也算是在人流密集的地方;不過這店的氛圍從門面開始再到店內裝潢就跟這個地段完全格格不入,反之像極在西貢區或是港島區的一些咖啡店一樣悠哉般。實而不華、乾淨鋼煉的型格裝潢,室內外座位不算多約可容納不多於30人,環境舒適寧靜~ 到訪的時份正值「啡酒交替」的時段,到某個時段整間店的氛圍就會由日間咖啡店變成晚間喝酒的地方,感覺更有氣氛的,跟朋友來喝一杯聊聊天相信絕對是一個很好的私密地點!
Coconut Sugar Latte $55
2023-08-04
2023-11-24 575 浏览
來這裏打算happy hour,9點到,店內人不多,bar table 坐了bartender的三位朋友,另外還有一位客人坐著。Order了2杯whisky,由9點05落單,兩杯whisky (on the rock & highball) 差不多等了15分鐘以上,實在不明白為何不用調酒的whisky加粒冰都要等15分鐘以上。因為bartender係度招呼自己bar table果3位朋友。位於太子的店,cocktail由130至180不等,價錢是中環的價錢,服務質數卻如此低。失望 。 Blacklist 。
感謝Memento 安排Guest Shift ❤️❤️可以一次過飲到2位選手 Ivan & Gentle 既比賽Drinks☕️Gentle 用左雲南 Geisha , 奶啡好似食緊Rum酒提子雪糕咁 🥃🍨🍇🥰🥰Ivan 比賽主題係五感, 除左味覺嗅覺外, 同時配合埋聽覺, 視覺 , 令味道更提升 💕💕Espresso 花香Citrus好突出 ,Body好滑乾淨👍🏻👍🏻同埋隻杯好靚😍🫘 雲南 保山 佐園 Geisha 🫘 Panama Candela Geisha好可惜未有得試佢地既🥂 signature drink🥲🥲

🫘 雲南 保山 佐園 Geisha
🫘 Panama Candela Geisha

好可惜未有得試佢地既🥂 signature drink🥲🥲
2023-07-11 771 浏览
這間咖啡店裝修得幾有風格,走日系型格路缐,同朋友分別叫咗凍同熱Matcha Latte$65,價錢比較貴,應該係因為佢嘅茶葉係來自京都Shuhari這間茶葉店,綠茶味🍵幾濃郁,而且質感幾稠密,飲完個咀會沾到綠色,鍾意飲重抹茶味嘅朋友應該會鍾意,室內環境都幾舒適,不過服務就一般,職員麻麻nice,板住面咁,可能係想走型格cool嘅路缐掛🤷🏻‍♀️,除咗服務其他也ok.#太子#咖啡店#日系#cafe#カフェ#matcha#抹茶#latte#拿鐵#ラテ#shuhari
2023-06-22 529 浏览
呢間位於太子朝啡夕酒既型格Cafe, 呢度位唔多, 但係座位設計幾有格調, 假期黎都坐滿曬, 少人既時候都會係一間幾好hea 既cafe, 因為啲位都幾好坐😇 呢度主要係飲啡, 所以啡既選擇都多😚 另外仲有定期同唔同本地品牌既甜品😚Espresso Affogato🍨($75)Hushush香滑既兩個雲尼拿味雪糕球配上Nutty既espresso 係超夾, 雪糕融左完美同Expresso 混合好香好滑, 造型仲要超IG-able😍Thai Tea Roll Cake 🍰 ($60)卷蛋乾身左啲, 中間既忌廉係幾滑, 但係泰奶味唔夠濃🧐咁啱坐到一個自成一角既位, 所以唔覺意都坐左兩個鐘, 啡係唔錯, 今次既甜品就失色左啲🧐

Espresso Affogato🍨($75)

Thai Tea Roll Cake 🍰 ($60)
卷蛋乾身左啲, 中間既忌廉係幾滑, 但係泰奶味唔夠濃🧐

2023-06-22
  • Expresso  Affagato
2023-06-08 401 浏览
店子不大 但環境挺舒服的!地點就在太子站附近 很方便❥ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ $𝟽𝟻❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟻❥ 泰式奶茶卷蛋 $𝟼𝟶🜸 很可愛的ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ再一次體現了餐具器皿的重要性卷蛋濕潤輕盈味道比想像中淡一些
店子不大 但環境挺舒服的!
地點就在太子站附近 很方便

再一次體現了餐具器皿的重要性
卷蛋濕潤輕盈
味道比想像中淡一些
2023-05-01 347 浏览
😄 小編依日喺工作與工作之間有個空檔,去咗太子一間café食tea。 🍰 豆腐烏龍茶慕絲撻 😋😋😋😋豆腐質地嘅慕絲確實有豆腐味道,慕絲中心部分有烏龍茶香,淡淡然嘅茶味,撻底厚身堅挺,質感似曲奇。甜品大約係小編嘅三分之二個拳頭大,甜度適中。☺️ 🍵 Matcha Milk 😋😋😋😋😋Matcha milk 可以揀sweeten / unsweeten同埋latte / dirty,而小編就揀咗unsweeten嘅dirty。凍奶上嘅抹茶味道好濃郁,之後輕搖同凍奶混合,飲落又會順滑啲。鍾意飲到抹茶及凍奶原味嘅朋友,揀unsweeten就一定冇錯!😉下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人 💁🏻‍♀️ 依間café好近太子地鐵站,小編久唔久都會經過。外面望入café暗暗嘅燈光,有種神秘感,座位幾闊落。大家去開花墟嘅話,都可以考慮去試試!佢哋同時都係一間bar嚟㗎!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍰 豆腐烏龍茶慕絲撻 😋😋😋😋

🍵 Matcha Milk 😋😋😋😋😋

下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-04-15 318 浏览
Memento 以朝啡夕酒為概念,其日間出品亦帶有雞尾酒般的創作理念。Honey Cold Brew 選用西貢 hushush 咖啡豆浸泡的冷萃咖啡,加上百花蜜增添絲絲花香及蜜甜。Earl Grey Soda 以自家醃製的糖漬檸檬,配合伯爵茶梳打,清新且爽快。With a cocktail bar setting, the daytime offering of Memento also reflect their uniqueness, such as Honey Cold Brew, cold brew coffee added a floral taste from honey, and Earl Grey Soda using earl grey soda and housemade marinated lemon.
Honey Cold Brew & Earl Grey Sod
2023-04-05 241 浏览
最近好流行朝啡夕酒 cafe依度定期會換唔同小店嘅蛋糕例如 ʙᴇᴛᴡᴇᴇɴ ʜᴀʀᴜ / ʟᴜᴄʏ / ʏᴏɪ可惜當日5點幾去到 蛋糕已經賣嗮了 っ ̫ ; ˘)○ 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐀𝐟𝐟𝐫𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨 // $75原來依度既嘅啡豆+雪糕都係來自 ʜᴜsʜ ʜᴜsʜ( 好耐之前試過西貢店 雪糕有好多特別口味 好好食可以揀 ᴠᴇɢᴀɴ 或普通雲尼拿雪糕偏酸咖啡+奶香完美融合 冷熱交替 充滿驚喜想講食具都好有心思 ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷精緻玻璃杯+澳洲小銀匙 氛圍感秒ᴜᴘ○ 𝐍𝐨𝐫𝐰𝐞𝐠𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐈𝐫𝐢𝐬𝐡 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 // $180當時嘅 ᴄɴʏ sᴘᴇᴄɪᴀʟ見到依個組合 再聽埋店員親切解釋猶豫咗 1 分鐘 終於決定試試表面嘅奶泡用左挪威焦糖芝士+麵豉醬打發口感超級綿密 咸咸甜甜 仲聞到好香焦糖味個 ʙᴀsᴇ 用左兩種 ᴡʜɪsᴋᴇʏ + ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 咖啡製作暖暖地 飲左成個人即刻暖返 ( ˘ ³˘)而且微暖更能帶出酒香 加上綿密奶蓋 滿滿幸福感○ 𝐓𝐨𝐦𝐲𝐮𝐦 𝐅𝐢𝐳𝐳 // $110{ 𝑅𝑖𝑝𝑒 𝑃𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 | 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛𝑔𝑟𝑎𝑠𝑠 |
最近好流行朝啡夕酒 cafe
依度定期會換唔同小店嘅蛋糕
例如 ʙᴇᴛᴡᴇᴇɴ ʜᴀʀᴜ / ʟᴜᴄʏ / ʏᴏɪ
可惜當日5點幾去到 蛋糕已經賣嗮了 っ ̫ ; ˘)

○ 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐀𝐟𝐟𝐫𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨 // $75

見到依個組合 再聽埋店員親切解釋
猶豫咗 1 分鐘 終於決定試試
表面嘅奶泡用左挪威焦糖芝士+麵豉醬打發
口感超級綿密 咸咸甜甜 仲聞到好香焦糖味
暖暖地 飲左成個人即刻暖返 ( ˘ ³˘)
而且微暖更能帶出酒香 加上綿密奶蓋 滿滿幸福感

○ 𝐓𝐨𝐦𝐲𝐮𝐦 𝐅𝐢𝐳𝐳 // $110
{ 𝑅𝑖𝑝𝑒 𝑃𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 | 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛𝑔𝑟𝑎𝑠𝑠 | 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 | 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛 | 𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑖𝑛𝑔 𝐺𝑖𝑛 }
- 𝑨 𝒍𝒊𝒕𝒕𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒎𝒐𝒓𝒚 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝒂 𝑻𝒉𝒂𝒊'𝒔 𝒏𝒂𝒏𝒏𝒚 𝒊𝒏 𝑲𝒍𝒏 𝑪𝒊𝒕𝒚.
好 ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ 叫得冬陰原本以為可能有少少微辣
原來檸檬草既味道最出 𖦥𖦥 係青青大草原嘅感覺.
室內設計燈光好有氣氛 ♡₊⁺
夜晚聽住歌飲酒飲啡
仲可以帶毛孩黎 一齊靜靜地 ʀᴇʟᴀx 一下♫
- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
2023-04-02 239 浏览
過了一個忙碌的星期,周末只想找個地方,靜靜地好好沉澱一下。咖啡店在太子花墟附近,店內可選卡位或吧枱,亦有一張自成一角的二人位及一張戶外位可供選擇。☕️ Spanish Latte $60店員推薦的,好像也是店內招牌之一,見不少人外賣也是買這款。的確好飲,不會太甜,店員說煉奶是自己煮的,推薦🌟🍢 雞串燒 $70本來覺得$70/3串是太貴了🫣但因為很肚餓的緣故還是點了一份。有驚喜,雞肉嫩滑有汁,有少少檸檬香,旁邊的是麻辣醬,配合得相當唔錯!🍸 Tomyum Fizz $110特別的泰式Cocktail。第一啖有點覺得Gin味太濃,待冰溶少少後就感覺岩岩好👍🏻 是一杯有啖啖椰香的Cocktail,配埋個卷蛋,有種去了泰國酒吧的感覺🤭🍰 冬陰卷蛋 $60為了更有泰國vibe,店員推薦了我這款新的卷蛋。本來是有點擔心,怕味道好古怪。但出奇地幾好味,亦唔會好甜,大家有機會都可以一試------------------------------🌟回頭指數:8/10這家咖啡店確實有點高,但因為每樣飲品及食品都令我有驚喜,店員也很友善,坐了一個下午人也叉足電了,所以默默地喜歡了這家店💕

☕️ Spanish Latte $60

🍢 雞串燒 $70

🍸 Tomyum Fizz $110

🍰 冬陰卷蛋 $60

🌟回頭指數:8/10
2023-03-05 222 浏览
ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ了一陣子的ᴄᴀꜰᴇ,環境舒適,位置少鄰近太子花墟,剛好到附近逛逛走走,便忽然到這來個發呆沉澱的週末。簡單點了個ᴇxᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $60,杯子很美。有時咖啡那裡都差不多,能令人留下深刻印象的不一定只有味道,還有外觀、氣味、氛圍…懶洋洋的下午,耳邊彷彿響起一段旋律 🎶 「留原地 輕鬆躺下 沒事勉強 可化作世界滋養」詞真好,是最近的養份 ❤︎︎ 順帶一提,知道最後他們也開始轉型晚上營業時間轉酒吧,有空也要試試他們的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs,想必氣氛也一定會很不錯。

Expressing  Tonic

Expressing  Tonic