喺銅鑼灣行街嘅時候見到呢間餐廳,咁啱播緊我好鍾意嘅歌First love,比佢吸引咗就入咗去食。每一張枱都有個蠟燭仔,勁有氣氛,而且啲cocktail都係有用心構思過,係值得二訪嘅餐廳。‣ U.S Black Angus Rib Eye Steak $368牛扒肉質細嫩,睇到啲粉紅色都知煎得啱啱好,係令我覺得滿意嘅五成熟。法式伯那西醬汁味道濃郁,搭配牛扒可以營造到滑順豐厚嘅口感。而我都好鍾意佢嘅配菜南瓜,口感相當軟熟,味道甘甜。‣ Roasted Pork Spare Ribs $318‼️極度推薦‼️面頭灑滿咗黑白芝麻,個豬肋骨真係相當大份,真係有兩個手掌咁大,而隔離啲沙律伴菜都一樣係咁多。而豬肋骨嘅肉都好嫩滑,好容易就切得開,燒烤醬調味都相當唔錯,味道相當濃郁。‣ Santé $148因為用白桃利口酒作為基調,所以帶出嚟嘅果香相當之濃郁,而我覺得佢嘅白茶香味都好強勁,令到個味道更加細膩。而飄浮緊嘅青檸令到杯酒帶啲酸酸甜甜嘅刺激感,而本身首歌都係話致敬一段難忘嘅愛情,所以甜膩、清新同埋酸澀可能就係愛情嘅寫照。‣ White Rose Lemonade $98同樣都係白茶做底,但相對上味道

‣ Santé $148

‣ White Rose Lemonade $98
同樣都係白茶做底,但相對上味道就比較單純好多,一樣都係濃郁嘅茶香,同樣都係帶啲酸酸甜甜嘅感覺,但係就冇酒帶嚟嘅微醺感。兩杯一齊飲就發覺個對比好明顯,相似但亦都唔相似,不過用嚟解膩一樣都係一流。
  • Santé by 壞特?te
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
  • 美式香烤豬肋骨
2024-09-03 2259 浏览
在銅鑼灣生活的日子不算淺,還得靠熱愛唱片音樂的朋友帶路,才知道 Mercury Recalls 是間音樂元素滿滿的西餐廳門前有駐場嘉賓的表演時間表,可按喜好,擇日而至!大量唱片充斥着,全晚無間斷的播放著音樂,有飲有食有歌聽,開心就係咁簡單 😂😂音樂元素遍滿整間餐廳,連廚房也不列外 😂環境氣氛輕鬆,很 relax !先來份沙律,醒胃一下!巴馬火腿沙律 $188,材料豐富,有無花果、蜜柑、琥珀核桃 、18 個月意大利黑醋汁;配鹹香的巴馬火腿,味道甚佳!主食有別一般的飯麵,選了黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188黑松露醬汁濃郁香滑,雲吞一口一件,皮不厚,饀料香!慢煮法國鴨腿 $298,鴨腿鹹香惹味,軟腍中帶咬口,切開熱氣騰出,好食!沙律由杜松子骨油、無花果、蜜柑、合桃沙律🥗、18個月意大利黑醋汁組成,份量十分多,絕無欺場Mustery of Love $158,由荷蘭黑蕃茄汁及白玫瑰甜茶混成,茶味比洒味重,味道創新,還算不錯。不喝酒的,也有清純的橙汁可以選擇!非常愉快的一個晚上 !

門前有駐場嘉賓的表演時間表,可按喜好,擇日而至!
1948 浏览

音樂元素遍滿整間餐廳,連廚房也不列外 😂

環境氣氛輕鬆,很 relax !

主食有別一般的飯麵,選了黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188

黑松露醬汁濃郁香滑,雲吞一口一件,皮不厚,饀料香!

不喝酒的,也有清純的橙汁可以選擇!

非常愉快的一個晚上 !

🌭 Mixed Sausage Platter ($148)呢個炙烤雜錦香腸拼盤有幾款香腸😍 包括台式豬肉腸、糯米腸、韓國雞肉腸,三款都好正,豬肉腸啖啖肉,彈牙好滋味😋 糯米腸煙韌又飽肚😚 我最鍾意韓國雞肉腸,香辣十足好惹味!仲有德國酸椰菜同芥末醬配返🫶🏻🐠 Provencal Salmon Fillet ($218)配有日式芥末味醬嘅保雲酥三文魚柳,外表酥脆好crispy,裏面魚肉嫩滑😋🥩 U.S Black Angus Rib Eye Steak ($368/10 oz)我哋叫咗 Medium嘅燒美國黑安格斯肉眼扒,肉扒超級多汁,油脂分泌適中,有入口即融嘅感覺又唔覺得油膩,好好味🤤!🍸 Don't Know Why ($148)呢杯cocktail係呢度嘅signature cocktail,佢係一杯熱飲😳 有 St-Germain Elderflower, Italicus, French Earl Grey Tea, French Eorl Grey Syrup,飲落酒味香濃,仲有淡淡花香,好清新💗🍵 SparkLing Ice-cream Hojicha ($88)呢杯焙茶有

🍸 Don't Know Why ($148)

呢杯焙茶有雲呢拿雪糕嘅甜味,香甜清新🫶🏻
2024-08-21 1928 浏览
早前網上看到這家以黑膠唱片為主題的新餐廳 Mercury Recalls by Lost Stars 氛圍不錯,這夜決定與好友來試試。餐廳佔地3000呎,裝潢以日本原宿咖啡店的風格,木系傢俱和昏暗的燈光,營造出悠閒舒適的環境,四周布置都是不同年代的黑膠唱片,這裡不僅是一家餐廳,更是一間集音樂酒吧、咖啡店、表演場地和唱片行於一身的文化聚集地。Mercury Recalls 提供豐富的單點菜單,我們選了黑松露薯條配松露醬 ($138),幼身薯條炸至金黃香脆,加入香濃矜貴的松露醬,再撒上巴馬臣芝士碎,香氣濃郁,吃著薯條配雞美酒也不錯。香蒜白酒忌廉汁煮青口 ($188) 青口肉厚鮮甜,白酒忌廉汁香濃味美,配上法包蘸汁來吃更是一流。芝士焗煙肉雞肉卷 ($318) 一看就知道是心機菜,以煙肉做皮煎得香脆,入面是芝士及嫩滑雞肉,不需要用刀且沒有骨,啖啖滋味。這裡的Signature Cocktails 都以歌命名,當以VIC Garden 白玫瑰茶為基底的調酒比較特別,友人點了一杯 Santé by 壞特 ?te ($148),名字是來自A Bedroom of One's Own專輯的歌曲,是用了

黑松露薯條

芝士焗煙肉雞肉卷
香蒜白酒忌廉汁煮青口

Santé by 壞特 ?te

這裡的Signature Cocktails 都以歌命名,當以VIC Garden 白玫瑰茶為基底的調酒比較特別,友人點了一杯 Santé by 壞特 ?te ($148),名字是來自A Bedroom of One's Own專輯的歌曲,是用了白桃酒、白玫瑰茶、白玫瑰茶糖漿以及Fever-tree Aromatic Tonic Water,入口清新,看似普通的杯子上印有黑膠唱片的圖案,味道相當不錯!我則點了一杯White Rose Lemonad ($98)的 Mocktail,不會太甜,亦是清新之選,女生都會喜歡。晚餐人均消費$500左右亦合理。

2024-08-19
黑松露薯條
芝士焗煙肉雞肉卷
香蒜白酒忌廉汁煮青口
Santé by 壞特 ?te
2024-08-19 1590 浏览
-遊完車河就黎到銅鑼灣區食下西餐朋友揀左呢間特色主題餐廳餐廳木系裝修風格以黑膠唱片做主題,幾有情調坐落都舒適😄仲KEEP住有經典老歌聽,有FEEL🍽️迷你德國咸豬手$198份量一d都唔迷你德國豬手最緊要就係外皮酥脆,肉味咸香,配上蜜糖芥末醬就更加滋味😋仲有D烤雜菜伴碟,好好食🍽️慢煮法國鴨腿 $298慢煮技術令鴨腿肉質非常嫩滑,入口即化咁鴨皮咬落仲有啲脆,而且味道非常獨特沙律仲有無花果、蜜柑、合桃仲加埋黑醋汁🍽️美式香烤豬肋骨配田園沙律 $318豬肋骨嘅燒烤醬好好味,而d肉好嫩,好juicy ,一啲都唔會乾柴豬肋骨已經煮到骨肉分離好容易就食到慢煮法國鴨腿同美式香烤豬肋骨配既沙律份量一d都唔吝嗇😂就算食完咁多肉食番咁多沙律即刻覺得好健康仲解到油膩感🥰🍵三菊茶$68朋友養生唔飲凍野叫左杯3菊茶(有胎菊、菊花同洋甘菊)飲落夠哂清香,飲完店員仲會幫你加水👍🏻👍🏻🍸Sante by 壞特?te $148呢杯Signature COCKTAIL味道都幾易入口,愛酒人士可以一試🍸💬喺舒適環境下慢慢享受美食,再加上職員嘅服務態度都好好,見到好多細節位都做得好足,果然冇令人失望👍🏻
遊完車河就黎到銅鑼灣區食下西餐
朋友揀左呢間特色主題餐廳
餐廳木系裝修風格
以黑膠唱片做主題,幾有情調
坐落都舒適😄
仲KEEP住有經典老歌聽,有FEEL

🍽️迷你德國咸豬手$198
份量一d都唔迷你

仲有D烤雜菜伴碟,好好食

🍽️慢煮法國鴨腿 $298

慢煮技術令鴨腿肉質非常嫩滑,入口即化咁
鴨皮咬落仲有啲脆,而且味道非常獨特
沙律仲有無花果、蜜柑、合桃仲加埋黑醋汁

🍽️美式香烤豬肋骨配田園沙律 $318

食番咁多沙律即刻覺得好健康
仲解到油膩感🥰

🍵三菊茶$68
朋友養生唔飲凍野
叫左杯3菊茶(有胎菊、菊花同洋甘菊)
飲落夠哂清香,飲完店員仲會幫你加水👍🏻👍🏻

🍸Sante by 壞特?te $148
💬
2024-08-12
庆祝纪念
纪念日
  • 迷你德國咸豬手
2024-11-10 41 浏览
同朋友一齊落杯cocktail想一齊飲,朋友個杯到咗,另外嗰杯等咗好耐都未有。舉手問staff先知賣曬,但一直都無人同我地講😂😂之後再落單,又再等好耐,舉手問佢話而家飲品order比較多,所以要等耐啲。結果都係食晒啲嘢食,杯cocktail差唔多入座成個鐘先有晚餐時段要求客人一人一杯正價飲品,用餐時間又有限,但係又咁樣嘅用餐體驗😂環境係好靚,音樂選曲正,食物都好味。但唔會有下次,亦都唔會推薦朋友去😂😂
2024-10-30 268 浏览
以黑膠唱片為主題 MercuryRecalls by Lost Stars 氛圍不錯,餐廳鋪面都好大,木系傢俱同昏暗燈光,營造出悠閒舒適的環境。同朋友嚟chill飲嘢,其實氣氛幾好嘅,四周布置都是不同年代的黑膠唱片。不過食物好一般,叫左香蒜白酒忌廉汁煮青口($188)味道比較淡,湯匙係就咁水加雞粉煮出嚟,另外試咗個Pork tenderloin有啲乾同埋冇乜味,建議On side可以俾多一個sauce,最後就係慢煮鴨配沙律,個鴨非常鹹,好彩有啲沙律中和返😅以呢一間舖嘅裝修嚟講,食物有少少失色。
2024-10-29 326 浏览
絕對超過伏!千祈唔好試。雖然我一直都好開放心態去試新嘢,但係今次嘅餐廳體驗真係令人失望到極點。侍應生好似魂不守舍,連基本嘅服務態度都冇,點餐時都好似好不耐煩。第一道前菜上嚟嘅時候,我已經開始覺得唔對勁。入口之後,完全係一個災難,味道古怪至極,完全唔知係乜嘢嚟。薯條已經變得軟趴趴,仲有一股油膩嘅味道。最令人失望嘅係甜品。我一直都好期待餐廳嘅甜品,但係呢度嘅甜品真係令我完全失望。入口之後感覺更加差,只有一股過甜嘅味道。總括嚟講,呢次餐廳嘅經歷真係一次好大嘅失敗,從環境、服務到食物,每一個環節都表現得好差。千祈唔好試呢間餐廳,絕對唔值得你浪費錢同時間。

2024-10-20 622 浏览
同朋友celebrate 生日諗住搵間氣氛好少少嘅餐廳,結果食到一肚氣!叫野食時,佢地好緊張你有無叫野飲,我想遲少少先order 都唔得咁我地叫左fries, mussel and chicken roll同埋crème burnet. Mussel 同fries 味道正常,但chicken roll 食落口,太肥膩。塊雞皮勁油!我地食左唔夠一個鐘,隻碟仲有食物,但啲Waiter 每隔幾分鐘就走過黎問可唔可以收走隻碟!佢解釋廚房好快要close 我地要上埋甜品先。但係我八點半先入座你九點三左右就咁好似好急住收走我地個main 咁,佢由上菜同我食都唔夠20分鐘,咁你一開始不如唔好俾我叫!仲要碟野成$300 幾蚊,食耐少少都好似唔得咁!如果你想做music bar ,唔想啲客係度坐低慢慢食,你不如唔好做main or pasta 只做酒吧!又要貪心做埋餐廳又要趕住要人走!你而家唔係收緊幾十蚊嘅茶餐廳!!我地二個人二個snacks+main+dessert+ drinks都俾左千幾蚊!但係成餐飯都俾人迫逼要快啲食完!下次真係唔會再幫襯!

Chicken  roll
2024-10-19
2024-10-15 636 浏览
Never coming back. This place is stupid. When we went in, they said minimum charge is one drink per person. So we sat down, ordered two main courses and some sides, I ordered a drink and the other person stuck with the water provided.Then after the food came, we were told the other person MUST order a drink because it’s the minimum charge.We thought it was a mistake and said we already ordered so much food, it must be over the min charge, the other person doesn’t want a drink. But they insisted

We thought it was a mistake and said we already ordered so much food, it must be over the min charge, the other person doesn’t want a drink. But they insisted even if we ordered food we must also get a drink because they are a “bar”.

What kind of nonsense is this?? Do they actually know what minimum charge is? Even the people in our table were asked the same and they ordered a lot of food, they made the 4th person order an extra drink before they can settle the bill.

This place management is a joke, if you don’t have any return customers, you will know why.

Also the place was half empty and they had the audacity to ask the people on the table next to us to leave because they dined for over the hour limit.

This place is a complete utter joke. No more.

2024-10-08 627 浏览
前幾個post先介紹左K11 Lost Star💫~今次介紹埋佢喺銅鑼嘅姐妹店,呢度無stage睇live performance,不過好多黑膠碟平時搞event應該幾有vibe🎧。1️⃣ Slow Cooked Oxtail Orecchiette $198越嚟越多地方食貓耳朵😺~ 另外3款pasta都係唔同種類,分別係fettuccine, ravioli, linguine🍝~ 仲有牛尾煮得好入味🐮,成個sauce好濃好正。2️⃣ German Pork Knuckle $198要讚下嘅係,已經切好晒咁食得好方便🐽,不過好少少偏乾身同脆皮有D硬。3️⃣ Mussels with Creamy White Wine Garlic Sauce $188呢個推介👍🏻~ Mussels新鮮肥美,每隻口感都好滑,仲要個sauce mix得creamy得嚟唔會太膩😋! 4️⃣ Truffle Fries $138係新鮮炸起嘅幼薯條呀🍟~ 雖然個醬唔係好重truffle味,但係好似有少少cheese on top都唔錯🧀~ 5️⃣ Elderflower Apple Earl Grey Tart $58甜品幾特別

2️⃣ German Pork Knuckle $198

4️⃣ Truffle Fries $138

甜品幾特別喎! 個味係小編鐘意嘅apple x earl grey 🍎~ 甜度適中,個tart皮又做得鬆化唔會死實實🫶🏻。

6️⃣ Don’t know why $148
隻杯好靚🥰唔好以為小編飲茶,其實係杯hot cocktail ~ Elderflower liquor mixed Earl Grey Tea,真係飲到茶味🫖花香無乜就,不過熱嘅cocktail 比較少見小編其實幾like☺️。

So far其實同K11 Lost Star感覺好似~ menu當然都有少少唔同啦,但都係以music / liveshow為主題🎸。多國菜西餐廳嚟講,地區性同環境舒適度都值得推介。
2024-08-28
2024-10-08 382 浏览
朋友食素,揀餐廳前要確認一下有無素食先~而依間喺銅鑼灣以黑膠唱片做主題嘅餐廳,有情調之外,有肉食、素食、多款甜品同Cocktails可以選擇,啱晒一班朋友去開心Share~🥗🍖🥗🍖🥗🍖🥗🍖🥗🍖Until I Found You $168Caramel Tart Delicate $158去到一間咁有情調嘅餐廳,當然要叫返兩杯cocktails~前者有white rose tea 同 peach juice ,所以比較甜同清新。飯後職員就介紹咗另一杯比較濃味,入口酸甜,有少少解膩作用。🍸🥃🍸🥃🍸🥃🍸🥃🍸🥃Impossibler™ Nachos $128朋友食素,所以揀咗2款impossible meat ,素Nachos同普通嘅Nachos 真係好相似,都係配有酸忌廉,牛油果醬同芝士,配上素肉粒,同樣有口感。🥑🧀🥑🧀🥑🧀🥑🧀🥑🧀Impossible™ Meat Fettuccine $168上層嘅芝士忌廉汁真係好吸引!而下層嘅醬汁係茄汁配素肉菠菜寬條麵,份量好足,食落素肉帶口感,寬條口感煙韌,不過真係好飽肚!🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝French Duck Confit with Walnut
🥗🍖🥗🍖🥗🍖🥗🍖🥗🍖
Until I Found You $168
Caramel Tart Delicate $158
🍸🥃🍸🥃🍸🥃🍸🥃🍸🥃
Impossibler™ Nachos $128
🥑🧀🥑🧀🥑🧀🥑🧀🥑🧀
🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝
French Duck Confit with Walnuts Salad $298
慢煮法國鴨腿,賣相吸引非常,鴨腿份量同樣夠大,鴨腿外皮鬆脆。另外配有大量沙律,沙律更配有無花果、蜜柑同18個月意大利黒醋汁,食落好清新,又可以去除鴨腿嘅膩感。
🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆
Crème Brûlée $118
Dark Chocolate Bourbon $58
兩款甜品賣相同樣吸引,焦糖燉蛋上面嘅焦糖面好脆,燉蛋又香又軟滑。而Dark Chocolate Bourbon,黑朱古力唔會太苦,入口亦好香滑,口感綿軟。
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
Mercury Recalls by Lost Stars
地址: 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
2024-10-07 398 浏览
銅鑼灣有咩餐廳美食食完想Recall,我唸呢個fashion 而富有特色既西餐🍴——Mercury Recalls就真係可以食完再想回味😋第一次到Mercury Recalls, 門口平平無奇,但其實品味一流,裡面的裝潢格調同風格都好適合港島人口味,有種高大上又輕鬆既氣氛。呢度既野食質素試過就知廚師🧑‍🍳廚藝手法,正宗西餐口味真的是基本,而且有賣相及味道極佳就係廚藝既本領,而呢度既食物正正符合理想及要求👍🏻首先點主食:1. 手工芝士🧀烤雞卷(4 件)內有煙肉🥓,🥔馬鈴薯泥,義大利🇮🇹黃瓜🥒,蒜香🧄奶油🧈汁 $318 呢個價錢,絕對食到想要既質素,更令人讚不絕對一直大讚好食😋2. 燒美國🇺🇸黑安格斯肉眼扒 (10安士) $368 呢塊安格斯超大塊,medium rare 口感剛剛好👍🏻飲品方面點試左signature cocktail 🍹 🍸 打卡同味道都適合女生💖最後唔少得既係甜品🍮呢個朱古力🍫撻朱古力濃郁好味😋十分喜愛☺️
首先點主食:
飲品方面點試左signature cocktail 🍹 🍸
打卡同味道都適合女生💖
2024-08-29
2024-10-06 340 浏览
今日同朋友去咗銅鑼灣嘅呢間mercury recalls by lost star 到飲番杯同食晚餐餐廳裝修好靚,用咗好多黑膠唱片去做裝飾非常有情調 兩個人都被安排咗坐四人枱夠晒闊Santé 入面加咗檸檬嘅signature Cocktail 飲落幾清新 酒味唔太濃女士都啱飲 啱晒返咗一日工嘅我哋Ravioli with Black Truffle 意大利雲吞個皮煮得有咬口入面係芝士餡 加上勁cream嘅黑松露蘑菇汁 成個配搭好夾 而且好邪惡Roasted Pork Spare Ribs 份量都幾誇張 半碟係沙律加咗油醋汁 酸酸地幾開胃 簡直同散叫嘅沙律差唔多 Rap焗得勁林外面嘅BBQ Sauce常常惹味 Dark Chocolate Bourbon Caramel Tart 細細件幾可愛朱古力夠晒幼滑濃郁 加上焦糖漿味道唔錯Tiramisu 有香濃嘅咖啡味

Tiramisu 有香濃嘅咖啡味
銅鑼灣呢間用黑膠唱片做主題嘅新餐廳「Mercury Recalls」,裝修實在太有型格啦,仲有超多復古打卡位,同時為我呢d music lover提供一個集酒吧、cafe美食、stage、唱片行於一身嘅3000尺chill area,真係一個好特別的經歷。Lunch menu 好多選擇,我呢個食肉獸叫嘅肉眼扒都係$188,已經包埋湯或者沙律。朋友食素,都好多選擇。叫咗個雞肉沙律,加埋Impossible Meat 素肉nachos,完全照顧到色素人士嘅需要。接骨木花蘋果伯爵茶撻,用蘋果片捲成玫瑰花靚到唔捨得食,食落酸酸甜甜唔會好滯。一定會約埋朋友再嚟聽live Band或者駐場DJ,一定好有feel!