事緣同朋友去食生日飯🧁咁行動力爆燈嘅我就嗱嗱臨book枱🤟🏻咁我備注打左慶祝生日😄點知當晚店員準備🍰嘅時候⋯⋯WhatsApp我問生日嗰位朋友叫咩名😆我心諗:就係me😀真係有啲尷尬🙈面皮需要厚返少少先得 笑死🤣🤣▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️俄羅斯蜂蜜千層蛋糕🩷🩷🩷🩷蛋糕好Creamy,但係一啲都唔膩cream唔會長咗蜂蜜嘅味道味道真係不錯,因為係舖頭裏面比較有特色嘅蛋糕🍰▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️西班牙烤洋蔥薯仔原個蛋餅🩷🩷🩷🩷🩷呢個薯蛋餅超級好食 直頭想研究點樣整🥹入面係洋蔥同埋薯仔 洋蔥一啲腥味都冇 反而整得幾腍 好易入口外面就係蛋餅,完全係做到外脆內暖絕對係要一試😍▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️墨西哥蕃茄芝士脆批配蘑菇🩷🩷🩷個pizza都不錯 個皮係好薄好脆 有啲似好薄嘅餅乾咁薄餅有部份材料已經固定咗 有四款送俾你揀 蘑菇/豬手/肉雞肉/香腸嗰日揀咗蘑菇😆
事緣同朋友去食生日飯🧁
咁行動力爆燈嘅我就嗱嗱臨book枱🤟🏻
咁我備注打左慶祝生日😄
點知當晚店員準備🍰嘅時候⋯⋯
WhatsApp我問生日嗰位朋友叫咩名😆
我心諗:就係me😀真係有啲尷尬🙈
面皮需要厚返少少先得 笑死🤣🤣
俄羅斯蜂蜜千層蛋糕🩷🩷🩷🩷
蛋糕好Creamy,但係一啲都唔膩
cream唔會長咗蜂蜜嘅味道
味道真係不錯,因為係舖頭裏面比較有特色嘅蛋糕🍰

西班牙烤洋蔥薯仔原個蛋餅🩷🩷🩷🩷🩷

呢個薯蛋餅超級好食 直頭想研究點樣整🥹
入面係洋蔥同埋薯仔
洋蔥一啲腥味都冇 反而整得幾腍 好易入口
外面就係蛋餅,完全係做到外脆內暖
絕對係要一試😍

墨西哥蕃茄芝士脆批配蘑菇🩷🩷🩷

個pizza都不錯 個皮係好薄好脆 有啲似好薄嘅餅乾咁
嗰日揀咗蘑菇😆

2024-07-18 200 浏览
佐敦有咩好食? 有咩好坐嘅地方😉搵到喇,十字路口位有間cafe & bar, 環境好舒服地方又大,仲有落地玻璃好開揚嘅感覺。MOBIN 咖啡布朗尼甜脆餅🥧一個好特別嘅甜品,有雪糕、布朗尼、蕉糖脆餅、蛋糕加埋起黎好夾好好味😋賣相都好靚添。提拉米蘇🥄一層一層有小小酒味,好鍾意佢軟身嘅感覺,口感好好。朱古力咖啡☕️飲落口第一啖超超超級香朱古力味,攪勻就飲到咖啡香喇,好唔錯的一杯。薑味咖啡☕️當然重點落左去薑味啦⋯⋯撈埋落去咖啡原來咁好飲。

MOBIN 咖啡布朗尼甜脆餅🥧

提拉米蘇🥄
一層一層有小小酒味,好鍾意佢軟身嘅感覺,口感好好。

朱古力咖啡☕️

薑味咖啡☕️
當然重點落左去薑味啦⋯⋯撈埋落去咖啡原來咁好飲。
2024-07-16 245 浏览
第一次食Mobin已經覺得好高質, 原來依家喺Eaton Hotel 都開左, 咁梗係要再試啦!成間餐廳嘅環境好舒服, 有勁多打卡位, 我哋揀咗望住落地玻璃坐, 好舒服, 成個感覺好relax💛 過一個悠閒既下午都唔錯👉下火 Get Angry呢個pasta嘅名好特別, 原來用咗我最鍾意嘅芫荽, 真心好下火, 又好味, 意粉掛滿佢哋嘅自家製芫荽醬, 一啲都唔腬好清新, 鍾意食芫荽嘅朋友就唔好錯過啦👉焦乾酪玉米片配三色醬 Nachos食墨西哥菜就梗係一定要叫Nachos, 熱辣辣脆卜卜嘅玉米片配搭埋蕃茄他他同埋牛油果醬, 一塊接一塊, 完全停唔到口👉Sourdough Sandwich佢有三種配搭風可以揀, 我哋就揀咗混合芝士, 芝士有拉絲, 出奇地一啲都唔漏, sourdough 保持住溫度, 配埋咖啡絕配👉Tonic Espresso & Ginger Latte好飲! 配埋環境更加好飲, 有驚喜嘅係ginger latte一啲都唔會過甜,, 配埋拉花打卡更靚

👉下火 Get Angry

👉焦乾酪玉米片配三色醬 Nachos

👉Sourdough Sandwich

2024-07-12 163 浏览
Mobin居然搬咗新鋪!緊係要去支持下!😍😍新鋪好大好闊落,仲有新menu添~我地就叫咗幾款試下~牛肩肉配酸種麵包牛肩肉expect到會比較重牛味,但估唔到都做到咁淋身咁好咬口🫨而底嘅肉醬配上酸種麵包食亦都好夾,個包上枱仲係熱辣辣,脆身🤤芝士粟米肉鬆餡餅屬於輕食類,都係好正常地有3款醬配搭,千島、番茄、牛油果醬,幾款都幾夾,但呢款就唔算有獨大驚喜Chocolate總體黎講係幾濃幾香亦唔算太甜!
Mobin居然搬咗新鋪!緊係要去支持下!😍😍

新鋪好大好闊落,仲有新menu添~我地就叫咗幾款試下~
牛肩肉配酸種麵包

Chocolate
總體黎講係幾濃幾香亦唔算太甜!
最近啱啱發現喺佐敦開咗新鋪,就即刻去咗試🤩估唔到係開喺逸東酒店樓下🥠咖啡布朗尼甜脆餅 $𝟷𝟶𝟾上次小編叫過蘋果味覺得幾好食,呢次轉下口味✨佢唔係一款好飽肚嘅甜品,不過呢隻味確實有啲膩🤔脆餅底有好多布朗尼同埋蛋糕🍰咖啡味唔係好突出☕️面頭嘅雪糕好好食,呢款記得要快啲食🍕自選配料𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟶𝟾呢個𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊可以揀唔同配料,例如雞肉/蘑菇哩𝚍,我哋揀咗比較特別嘅豬手肉🐖肉質好嫩,𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊調味都唔錯🍹蜜桃冰茶 $𝟼𝟶🥃醉檸茶 $𝟽𝟻呢杯上次本店叫過已經好鍾意🥰有酒味得黎檸檬味好突出好香,推薦👍
最近啱啱發現喺佐敦開咗新鋪,就即刻去咗試🤩
估唔到係開喺逸東酒店樓下

🥠咖啡布朗尼甜脆餅 $𝟷𝟶𝟾

🍕自選配料𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟶𝟾

🍹蜜桃冰茶 $𝟼𝟶

🥃醉檸茶 $𝟽𝟻
2024-07-09 188 浏览
今次嚟到Eaton Hotel,試左呢間新開嘅Fusion 菜餐廳,我覺得幾有驚喜,有點喜出望外!🟢墨西哥雞肉蕃茄芝士脆批呢個批真係唔錯,雞肉好嫩,配埋個酸甜嘅番茄醬汁,仲有拉絲芝士,真係好惹味!😉🟠香烤蘋果焦糖醬甜脆餅蘋果烤得好軟糯,焦糖醬又香又甜,唔會太膩,脆餅又脆又香,真係好夾!😍🟡大澳蝦好新鮮,肉質彈牙,醬汁又好味,真係食到停唔到口!❤️🟤Cappuccino奶泡又滑又厚,飲落去好舒服👍🏻👍🏻

🟢墨西哥雞肉蕃茄芝士脆批

🟠香烤蘋果焦糖醬甜脆餅

🟡大澳蝦
好新鮮,肉質彈牙,醬汁又好味,真係食到停唔到口!❤️

🟤Cappuccino
奶泡又滑又厚,飲落去好舒服👍🏻👍🏻
2024-07-07 161 浏览
太耐冇嚟佐敦,而家先知原來呢度開咗間墨西哥菜🇲🇽早幾日早收工,經過見到成個裝修格調都好啱feel☺️又可以坐喺度望住出面彌敦道實現 街邊太多人與車🎵🎶我哋兩個唔係太肚餓,就叫咗每人一杯嘢飲,一個Pasta同埋一個墨西哥餡餅🥢芝士粟米肉鬆餡餅聽個名覺得好似好普通咁,但係我想講呢個我真係覺得好好食!🤤佢個餡都真係好足料,餅皮薄薄地一片,唔會覺得好漏,但係有咁多芝士又好滿足😌 同埋佢啲醬都好開胃,成個配搭好夾😍😍🥢油麻地邦尼佢啲意粉嘅名全部都好盞鬼😂我哋叫左個應該係以卡邦尼為原型嘅Pasta但係佢就變咗係用臘腸,腐乳,芝士同埋溫泉蛋一放上枱已經好香,同埋佢最特別嘅係佢個臘腸並唔係好似平時咁放落去炒,而係佢可能係有少少炸過,佢係好脆好香口個腐乳味都唔會好突兀,反而覺得好新奇🤤
太耐冇嚟佐敦,而家先知原來呢度開咗間墨西哥菜🇲🇽

早幾日早收工,經過見到成個裝修格調都好啱feel☺️
又可以坐喺度望住出面彌敦道
實現 街邊太多人與車🎵🎶

🥢芝士粟米肉鬆餡餅

🥢油麻地邦尼
佢啲意粉嘅名全部都好盞鬼😂
我哋叫左個應該係以卡邦尼為原型嘅Pasta
但係佢就變咗係用臘腸,腐乳,芝士同埋溫泉蛋
個腐乳味都唔會好突兀,反而覺得好新奇🤤
2024-07-05 125 浏览
佐敦地標逸東酒店 一間有格調嘅酒店呢度有間主打墨西哥菜 設計上用Cafe形式裝修因為全採用落地大玻璃 店舖裏面嘅自然光都夠晒光猛 只需簡單吊燈就可以做到舒適感覺西班牙蛋餅(Spanish OM 蛋餅)西班牙名物 芝士蕃茄蓋面 濃香蛋漿配一片片馬鈴薯再香煎 配上少量辣粉以及沙律醬發酵水果氣泡水 (Tepache soda)今日係發酵菠蘿梳打 發酵過程,可能會有少量酒精產生 幾特別 第一次飲發酵水果梳打 比平時飲開嘅菠蘿梳打會酸少少 🤏 炙燒慢煮牛柳肉醬配酸種麵包肉質軟嫩 精瘦 炙燒手法賦予了肉類獨特的煙熏香味 個肉醬係佐酸種麵一齊食 比較濕潤既醬汁酸酸甜甜 麵包松軟 同牛肉醬十分絕配
佐敦地標逸東酒店 一間有格調嘅酒店
呢度有間主打墨西哥菜 設計上用Cafe形式裝修

西班牙蛋餅(Spanish OM 蛋餅)

發酵水果氣泡水 (Tepache soda)

炙燒慢煮牛柳肉醬配酸種麵包

2024-07-03 69 浏览
佐敦新開分店!!之前喺油麻地食過已經覺得勁好食,佐敦分店坐得更加舒服,黑白色Tone好型格打卡一流👍🏻.佐敦新分店食物質素水平一樣十分出色,手工意粉相當出色好彈牙,慢煮雞肉配上青醬,健康又好味😋 西班牙烤洋蔥薯仔蛋餅真係每次必點太正👍🏻 玉米脆片配上酸忌廉好夾味,脆卜卜又開胃🥳最後來件紐約芝士蛋糕,口感軟熟勁濃厚芝士口味,配上龍舌蘭醬滿滿酒香,飲啖香濃高質的咖啡☕️happy lunch🥰

有朋自遠方來 當然要抽時間見見面他住佐敦逸東酒店 早兩晚放工特意去搵佢滂沱大雨下 我地在酒店大堂的一角見到有間西餐小店就決定試下呢間估唔到都好有水準 而且環境氣氛好適合三兩知己傾計既好地方餐廳主打fusion菜 在酒店確實係最適合不過新派菜加上老師傅探用不同國家會用到的烹調方法處理 耳目一新睇完餐牌點完餐之後 絕對係有期待//南乳版德國豬手紫酸菜酸種包 $78//你又怎麼會想到南乳豬手crossover德國豬手係咩味道?餡料豐富 手撕德國豬手肉南乳味都好出用酸種包本身已經可以減膩而紫椰菜更加中和了膩的感覺加上特製醬料 食落更加醒胃//西班牙烤洋蔥薯仔蛋餅 $65//好有層次感的蛋餅用日本蛋、焦糖洋蔥、烤薯仔為主要材料蛋燒香味道配上千島醬焦糖洋蔥令成個蛋餅甜甜地增加口感有微微辣粉的醬汁微辣令蛋餅更惹味又夾 不錯3 course Fresh Pasta Dinner $198 :- //玉米脆片配香料酸忌廉//在主菜未上之前食過醒胃小吃玉米脆片點上酸忌廉 同朋友傾住計 一塊又一塊好快KO- //烤香腸肉醬慢煮蛋手工意粉//手工意粉蛋味濃上面再打上一隻配肉醬這個較濃郁醬汁好夾重點係烤香腸加上
有朋自遠方來 當然要抽時間見見面

探用不同國家會用到的烹調方法處理 耳目一新
睇完餐牌點完餐之後 絕對係有期待

//南乳版德國豬手紫酸菜酸種包 $78//
你又怎麼會想到南乳豬手
crossover德國豬手係咩味道?
餡料豐富 手撕德國豬手肉
南乳味都好出
用酸種包本身已經可以減膩
而紫椰菜更加中和了膩的感覺
加上特製醬料 食落更加醒胃

//西班牙烤洋蔥薯仔蛋餅 $65//
好有層次感的蛋餅
用日本蛋、焦糖洋蔥、烤薯仔為主要材料
蛋燒香味道配上千島醬

飲落奶滑而豆味香濃
酒香味的咖啡豆好香
屬高水準的咖啡
2024-06-30 90 浏览
呢間酒店大堂的特色小店cafe午市光顧時有午市套餐。餐前小吃有酸麵包丁配鱷梨醬和玉米脆片配香料酸忌廉。烤香腸肉醬慢煮蛋扁意粉充滿著墨西哥風味的蕃茄肉醬,完完全全掛滿每一條扁意粉,麵條扁平,口感有彈性,易咀嚼,味道鮮甜,非常開胃。青醬雞肉慢煮蛋長通粉,青醬掛滿煙煙韌韌的長通粉,濃厚而輕盈的口感,極具層次,惹味呀!餐飲可選黑咖啡或自家製的果茶。另外點了一份小吃,是三文魚他他,滿滿的牛油果醬,與餅乾夾在一起吃,好味!
呢間酒店大堂的特色小店cafe

午市光顧時有午市套餐。

餐前小吃有酸麵包丁配鱷梨醬和玉米脆片配香料酸忌廉。

餐飲可選黑咖啡或自家製的果茶。

2024-06-29 54 浏览
原來Mobin喺逸東酒店開咗新分店😍作為fans我當然要去支持下😋新店裝修行輕奢風,店內環境都幾chill🥰最重要嘅係食物依舊高質😙😙🌮芝士粟米肉鬆餡餅($78)估唔到餐廳將台式蛋卷常見嘅Combination融入咗墨西哥餡餅😆😆又幾夾🤣🤣🥯酸忌廉煙三文魚 Artisan Sourdough($75)酸種包烤得香脆,入面夾住三文魚配上洋蔥粒酸忌廉醬,好清新😋3 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 ℱ𝓇𝑒𝓈𝒽 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶 𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇($198)平日嘅夜晚有3個course嘅Set😆可以一次過試哂小食、手工意粉同甜品😋🌽玉米脆片配香料酸忌廉熱辣辣脆卜卜嘅玉米片,作為吹水飲吓嘢嘅小食,無得輸😀🍅烤香腸肉醬飯煮蛋手工意粉蕃茄醬汁酸酸甜甜好開胃,綿密嘅半熟蛋再加埋烤香腸帶少少辣好惹味🤤🧀巴斯克芝士蛋糕蛋糕表面焦香,內裏軟滑,唔會太甜太膩🥰

芝士粟米肉鬆餡餅

🌮芝士粟米肉鬆餡餅($78)

酸忌廉煙三文魚 Artisan Sourdough

酸種包烤得香脆,入面夾住三文魚配上洋蔥粒酸忌廉醬,好清新😋

玉米脆片配香料酸忌廉

🌽玉米脆片配香料酸忌廉
熱辣辣脆卜卜嘅玉米片,作為吹水飲吓嘢嘅小食,無得輸😀

烤香腸肉醬飯煮蛋手工意粉

🍅烤香腸肉醬飯煮蛋手工意粉

巴斯克芝士蛋糕

🧀巴斯克芝士蛋糕
蛋糕表面焦香,內裏軟滑,唔會太甜太膩🥰

酸忌廉煙三文魚 Artisan Sourdough
玉米脆片配香料酸忌廉
烤香腸肉醬飯煮蛋手工意粉
巴斯克芝士蛋糕
2024-06-29 40 浏览
在佐敦開了家fusion餐廳,店員熱情,菜式都好特別,結合墨西哥,西式同港式style。烤腸配酸椰菜65,腸仔脆皮,咬開好多汁,😙酸椰菜應該加了醋和檸檬汁,很清新開胃。三文魚他他 65🍞底下是酸種麵包,三文魚蓉在表面點綴,加上牛油果,🥑幼滑誘人。酸忌廉煙三文魚三文治75,🐟是原片的煙三文魚,🥪三文治加上酸忌廉很香,是酸種麵包脆口,煙韌有口感。港式南乳豬手配德國酸菜 78🐷覺得呢個搭配唔錯!豬手粒加上德國酸菜,酸甜不膩。熱朱古力 43🍫幼滑,有驚喜。

熱朱古力 43🍫幼滑,有驚喜。
2024-06-26 66 浏览
原來Mobin搬咗去Eaton酒店地面層~呢度有落地大玻璃,一邊嘆美食一邊望住街外川流不息嘅行人都幾寫意~裝修走工業風格🏗,仲有一小面酒牆都幾靚🍾~呢度食墨西哥菜,亦有西餐同港式fusion~我就點咗個西班牙薯仔蛋餅🥔,因為鍾意食但又唔多地方有~層層薯仔被蛋漿外皮包住,蛋漿焗得好香🍳~面頭嘅醬汁令到個蛋餅更濕潤,易入口~另外佢哋有幾款特式意粉🍝,用咗一啲好港式嘅食材去製作~本來掙扎緊要腐乳味定蝦醬味嘅大澳蝦2,最尾都係蝦醬味勝出🦐~估唔到同意粉又幾夾,仲有粒粒蝦米~如果啲蝦米先爆香,會更香口好味😋~甜品點咗呢個香烤蘋果醬焦糖醬甜脆餅🧇,食落有少少似炸雲吞嘅皮~但配上咗焦糖蘋果超好食😍!再加埋雪糕🍨,冰爽口感配熱辣辣脆餅一流~母親大人仲點咗個Cappuccino☕️~咖啡味香濃,個拉花又靚💗~呢間店環境舒適,嘢食又好,嚟hea過一個下午好適合😌~食買玩去Klook訂嘢,用埋我個95折優惠碼👉HELEN5OFF
原來Mobin搬咗去Eaton酒店地面層~

裝修走工業風格🏗,仲有一小面酒牆都幾靚🍾~

呢度食墨西哥菜,亦有西餐同港式fusion~
我就點咗個西班牙薯仔蛋餅🥔,因為鍾意食但又唔多地方有~
西班牙薯仔蛋餅

層層薯仔被蛋漿外皮包住,蛋漿焗得好香🍳~
西班牙薯仔蛋餅

面頭嘅醬汁令到個蛋餅更濕潤,易入口~
西班牙薯仔蛋餅

另外佢哋有幾款特式意粉🍝,用咗一啲好港式嘅食材去製作~
估唔到同意粉又幾夾,仲有粒粒蝦米~
如果啲蝦米先爆香,會更香口好味😋~
大澳蝦2

但配上咗焦糖蘋果超好食😍!
再加埋雪糕🍨,冰爽口感配熱辣辣脆餅一流~
香烤蘋果醬焦糖醬甜脆餅

母親大人仲點咗個Cappuccino☕️~
咖啡味香濃,個拉花又靚💗~
Cappuccino

呢間店環境舒適,嘢食又好,嚟hea過一個下午好適合😌~

2024-06-23
大澳蝦2
香烤蘋果醬焦糖醬甜脆餅
Cappuccino
一直都好鍾意呢間Cafe🩷食物有啲異國嘅墨西哥風係香港黎講好特別🌵最近搬咗新舖喺彌敦道旁邊更加方便🥰座位感覺更加寬敞舒服開揚感更高😋菜色同樣咁高質值得一試⭐️ Carbona-Na 🍝係經典嘅卡邦尼意粉上面加上了港式既Twist🇭🇰慢煮蛋同芝士不加上Cream食得出蛋香🍳 用咗臘腸同腐乳嚟調味鹹香十足🍖⭐️ Spanish Omelet 🇪🇸好懷念之前喺西班牙成日食到嘅國民小菜🧡 蛋餅配上薯仔絲係好有Homey既味道🥔 配上車厘茄嘅點綴🍅⭐️ Tequila Jam New York Cheesecake 🍰芝士蛋糕既味道好濃郁好Creamy 🍬Tequila其實酒味唔濃帶點焦糖味好易入口🍾⭐️ Tonic Espresso ☕️入口好清爽好Refreshing🏝️酸度適中感覺好適合夏天飲🌞
Carbona-Na

⭐️ Carbona-Na 🍝