2023-08-03 645 浏览
天氣日日都咁熱,唔係幾想食熱嘢,poke就啱晒▪️Kiss of Fire好大碗,好足料。入面有三文魚、帶子、蟹籽、青瓜粒,仲免費加咗紫菜絲、炸蒜、飯素、芝麻。三文魚同帶子都新鮮,裝所有嘢撈埋好有口感Monster Poke📍中環威靈頓街20號威靈頓公爵大廈地下D號舖
天氣日日都咁熱,唔係幾想食熱嘢,poke就啱晒

▪️Kiss of Fire

Monster Poke
📍中環威靈頓街20號威靈頓公爵大廈地下D號舖
外卖自取
又到星期一 又係時候諗下今個星期lunch食啲咩 返工想食得健康啲 poke bowl都係一個好選擇✨聽同事講Monster Poke味道唔錯 一於試下佢!• Create Your Own Monster Poke $108 😈 3.7/5配料揀咗三文魚、帆立貝、牛油果、蟹籽、溫泉蛋 刺身夠新鮮 帆立貝有四大片 主食有得揀白飯、沙律菜、藜麥 個日想食light啲 所以我就揀咗沙律菜同藜麥🌱 個口感食落其實同蟹籽有啲似 幾正😆 另外仲加咗飯素、紫菜、芝麻 令成個poke香好多~ 中意佢醬汁係分開裝 自己想加多定少都得 試咗佢地嘅辣味蛋黃醬 辣辣地幾開胃 平時見得多芥末蛋黃醬 比較少見辣味 中意食辣可以試下~ overall食材新鮮足料 有時想食得健康啲 食poke都不外乎係一個好選擇✨

2023-06-16 493 浏览
[ Monster Poke ]炎炎夏日☀️,啱晒食翻個夏威夷伴飯,今日去開中環,見到呢間店舖裝修得幾靚,仲有堂食座位,決定入去試下先😋。✿ 自選poke $120 (2 servings)Base 藜麥、飯Toppings 帶子、三文魚 +$5粟米🌽 +$8中華沙律、蟹柳 +$12牛油果🥑 +$20Sauce 山葵蛋黃醬帶子同三文魚🍣都好新鮮,帶子入口鮮甜。半飯半藜麥配搭,藜麥軟硬適中,飯仲暖暖哋。而山葵蛋黃醬有少少辛口,拌埋配料食口感特別。✿ 自選poke $120 (2 servings)Base 藜麥、飯Toppings 雞胸肉、蝦雞蛋絲、粟米 +$8蟹柳、中華沙律、毛豆 +$12牛油果🥑 +$20Sauce 果仁蛋黃醬雞胸肉嫩滑唔嚡口,蝦好扎實又有彈性,份量都好多。雞蛋絲可以補充蛋白質,牛油果果肉呈黃綠色,質地濃厚順滑。果仁蛋黃醬味道濃郁,有果仁碎料,好有咬口😝。總結🫦配料選擇豐富,擺盤有心思,食材夠新鮮,特別適合注重健康同keep fit 人士,午餐食一個Hawaii bowl好味又健康😉😉。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Monster Poke地址:
[ Monster Poke ]

✿ 自選poke $120 (2 servings)
Base 藜麥、飯
Toppings 帶子、三文魚 +$5
粟米🌽 +$8
中華沙律、蟹柳 +$12
牛油果🥑 +$20
Sauce 山葵蛋黃醬

✿ 自選poke $120 (2 servings)
Base 藜麥、飯
Toppings 雞胸肉、蝦
雞蛋絲、粟米 +$8

地址: 中環威靈頓街20號威靈頓公爵大廈地下D號舖
電話:94769913
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-06-13 322 浏览
首先讚一下店員是友善的但Poke bowl份量真係食過咁多間最小,唔係個碗細,而係比嘅份量真係好孤寒,toppings想控制成本比少啲,都算,連個base嘅菜同藜麥都係得其他一般poke店的一半左右..連充撐份量都廢事。。 好失望
首先讚一下店員是友善的
2023-06-09
2023-05-24 376 浏览
見外賣平台有優惠先試下,$65碗吞拿魚溫泉蛋poke(原價$90),話有埋蟹子但最尾係漏左無比到我嘅,吞拿魚得面頭幾件,個底我揀左菜+藜麥,成件事勁dry,好似淨係食緊個base咁,topping得勁少,個醬揀左果仁胡麻醬,好普通有啲似現成嗰隻芝麻醬,絕對無其他食評講到「自家製」咁正lol 總結係性價比超低絕對唔會再食。
晏晝叫外賣叫咗一個自選餐,佢主食有得三選二,有白飯,藜麥同埋沙律揀,我減肥就選左沙律同藜麥~配料都有好多選擇,我就選咗三文魚同埋雞胸肉配芝麻醬加蛋絲-$93(4/5)雖然無飯食,但勁多菜!配埋芝麻醬好好食!三文魚份量都幾多,佢係角切,好撈埋其他野一齊食。雞胸勁滑好好味,有4塊。啲小配料例如炸蒜,飯素,蔥絲,紫菜絲,醃薑片,芝麻,都可以自選要定唔要,唔洗加錢架~總結: 個人覺得幾健康,係減肥唔錯嘅選擇,係lunch time 外賣好選擇😋😋😋

2022-09-01 1090 浏览
落雨關系 吾想出去食 所以同同事㨂左附近既poke bowl試下😆黎到都打開都幾滿 三文魚同帶子份量都好足都新鮮😌 配左飯素同紫菜絲 食落口感豐富😝 醬汁揀左山葵蛋黃醬 感覺味道似魚生點左有wasabi ge豉油 🤣 中吾中意就見人見智…..試完想試其他醬多啲
夏威夷沙律藝飯  配三文魚  帶子
外卖自取
夏威夷沙律藝飯  配三文魚  帶子
2022-08-28 825 浏览
夏威夷魚生蓋飯𝐏𝐨𝐤𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥近年愈黎愈流行中環都新開左間專門店(´• ᵕ •`)所有配料都可以自由配搭~想輕食當沙律食又得 想飽肚d叫蓋飯/蕎麥麵都得😍—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-🥗 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙪𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 𝘽𝙤𝙬𝙡♡ 𝙱𝚊𝚜𝚎|藜麥+沙律菜♡ 𝚂𝚊𝚜𝚑𝚒𝚖𝚒|三文魚+吞拿魚+酸蘿蔔♡ 𝚂𝚙𝚛𝚒𝚗𝚔𝚕𝚎𝚜|飯素+炸蒜+紫菜+蔥絲+薑片+芝麻♡ 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎|果仁胡麻醬+柚子醬第一啖就覺得好清新開胃🤍沙律菜絕不單調魚生肉質肥美鮮甜 質素不輸日本料理店啊𝚂𝚙𝚛𝚒𝚗𝚔𝚕𝚎𝚜集合鹹酸辣味 令整個𝙱𝚘𝚠𝚕嘅味道同口感都更豐富~果仁胡麻醬非常加分✨自家打磨 入口充滿𝙽𝚞𝚝𝚝𝚢堅果香 口感亦好幼滑 柚子醬酸甜味突出(^∀^゚)食落有韓式風味 亦夠清香 仲有柚子果肉啊—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-@_monsterpoke_ 以外賣為主 但都有少量堂食位 加上配搭咁多花款🤭又夠快靚正~絕對可以成為中環人嘅飯堂╰(*´︶`*)╯.𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員
夏威夷魚生蓋飯𝐏𝐨𝐤𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥近年愈黎愈流行

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ
𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍
𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員
依間店主打夏威夷poke,隨咗自選,如果唔想諗可以有6款combo set幫你揀好protein同toppings,自己再揀sprinkles同醬料✨Kiss of Fire 💰120🐟Protein + Toppings: 有比較少見poke有嘅topping就係帶子,set入面嘅帶子同三文魚係加大咗,帶子食落鮮甜,有~5-6片,三文魚都新鮮同切得大粒,蟹籽份量都多同有埋蟹肉沙律,撈飯一流!🥣底: 壽司飯🍙 & 沙律菜🥗 (底仲可以揀Soba蕎麥麵/Quinoa,可選1/2款)🫗醬汁: 果仁胡麻醬唔想揀辣嘅醬所以揀咗呢款,果仁味唔出,鍾意佢啲醬另上可以自己adjust‼️辣味蛋黃醬好似都好吸引🫶🏻🥄Sprinkles: 炸蒜、紫菜、蔥絲、飯素、薑片、芝麻(可以揀哂全部唔洗額外加錢🤣好似加得太多,所以影嘅時候睇唔到啲餸🤣)𝕄𝕠𝕟𝕤𝕥𝕖𝕣 ℙ𝕠𝕜𝕖📍中環威靈頓街20號威靈頓公爵大廈地下D號舖(中環🚇D2出口行4分鐘就到)💫評分: 8/10💬好豐富‼️就算叫half salad half rice一個女仔lunch食成個poke都好夠飽🤰🏻,小店用嘅材料新鮮,poke有帶子都幾match同h

✨Kiss of Fire 💰120

🥣底: 壽司飯🍙 & 沙律菜🥗
(底仲可以揀Soba蕎麥麵/Quinoa,可選1/2款)

🫗醬汁: 果仁胡麻醬
Kiss of Fire

🥄Sprinkles: 炸蒜、紫菜、蔥絲、飯素、薑片、芝麻

𝕄𝕠𝕟𝕤𝕥𝕖𝕣 ℙ𝕠𝕜𝕖
📍中環威靈頓街20號威靈頓公爵大廈地下D號舖
(中環🚇D2出口行4分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬好豐富‼️就算叫half salad half rice一個女仔lunch食成個poke都好夠飽🤰🏻,小店用嘅材料新鮮,poke有帶子都幾match同hoisum🥰,店內有~5個bar枱位for堂食!

💬Akena原來係hawaii language係解To boast, admire, praise🫶🏻,我淨係識aloha🤣

🏃🏻‍♀️再訪?🅈🄴🅂
⏰🆆🅷🅴🅽?想lunch食個heathy takeaway嘅時候💓,原來有poke monday 當日指定poke buy 1 get 1!

#monsterpoke #pokebowl #poke​​ #pokehk #pokehongkong #中環 #中環美食 #pokebowls #美食 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #hkfoodblog #foodiehk #foodlove #discoverhongkong #healthy #pokebowlrice #夏威夷poke #自選poke #中環poke #pokébowl #pokefan #健康 #健康飲食 #減肥 #減肥餐單
2022-06-23 933 浏览
之前同事買返公司食,見到想試,食咗幾次,質素水平都維持到。今日經過再買咗返公司食,試佢啲presets 加咗蛋絲同蝦,覺得佢哋好大方,醬料又比好多。一想食健康啲就會嚟

2022-06-02 512 浏览
位置好,方便中環OL們takeaway~ 食材新鮮高質,特別係吞拿魚,厚切口感鮮味滿滿😋醬汁分開,分量可以隨意加,味道好清新! 今日去嘅時候三文魚賣晒,我而家已經諗緊下次返去試double rainbow🌈
2022-05-21 489 浏览
我一接到這個魚生飯,下?$110? 邊度值這個價錢。。第一:1 啲都唔新鮮 /第二:份量少 /第三:環境好差之餘,垃圾桶其實已經爆咗可不可以換一換?我明白這間是快餐店,都可以keep 得好少少。。其實你都係中環開。。可唔可以保持好食物質素及環境?真係唔值得這價錢。。魚生已經唔新鮮蔬菜也不新鮮。。我覺得好似俾人呃咗。。我都知快餐魚生不會有好好嘅新鮮度但係你啲沙律菜都好少少呀唔值唔會再嚟大把這類的分店好味好多一次就夠啦。。唉😮‍💨

我一接到這個魚生飯,下?$110?

我都知快餐魚生不會有好好嘅新鮮度
但係你啲沙律菜都好少少呀

唔值唔會再嚟大把這類的分店好味好多
一次就夠啦。。唉😮‍💨
2022-05-21
2022-04-23 507 浏览
去中環拿野,順便搵野食。最近想減肥,一於找一些健康營養的食物。於是見到呢間Monster Poke ,一於試試。餐牌上有6款的comboset,亦可自選Poke的配料。最後我選擇了𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎🥗($120)Kiss Of Fire 內有三文魚、帶子、蟹籽、青瓜粒Base:選擇了𝙷𝚊𝚕𝚏 & 𝙷𝚊𝚕𝚏 ( Quinoa藜麥 | 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍沙律 )Sauce:S𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 辣味蛋黃醬Sprinkles:Furikake & Sesame 飯素&芝麻沙律和魚生新鮮,帶子鮮甜,份量都幾多。帶子大約有5-6 塊,仲有好多三文魚粒。醬汁建議選擇韓式辣醬或辣味蛋黃醬。最後選擇了辣味蛋黃醬,配上沙律食落非常開胃,而且唔算太辣。
於是見到呢間Monster Poke ,一於試試。

餐牌上有6款的comboset,亦可自選Poke的配料。

最後我選擇了𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎🥗($120)

Kiss Of Fire 內有三文魚、帶子、蟹籽、青瓜粒

Sauce:S𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 辣味蛋黃醬
S𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 辣味蛋黃醬

𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎

醬汁建議選擇韓式辣醬或辣味蛋黃醬。
𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎

最後選擇了辣味蛋黃醬,配上沙律食落非常開胃,而且唔算太辣。
2022-04-21
S𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 辣味蛋黃醬
2022-01-29 619 浏览
Poke迷表示要試勻晒全港嘅Poke😀😀中環威靈頓街最近開咗間新既poke😛餐牌有6款預設既combo set😚自選Poke既配料款式唔算多 但基本既都有😋▾▾💋🥗𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎 ▹𝙷𝚊𝚕𝚏 & 𝙷𝚊𝚕𝚏 ( 𝚁𝚒𝚌𝚎 | 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 )▹ 𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎烈火之吻 $𝟏𝟐𝟎平時poke比較少見帶子😛所以今次揀左呢款以三文魚同帶子為主菜既combo set😃魚生都好新鮮 而家份量都幾多😗配上自家製既辣蛋黃醬 食落幾開胃😊 👹🥗𝙲𝚛𝚎𝚊𝚝𝚎 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚘𝚠𝚗 𝙼𝚘𝚗𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙿𝚘𝚔𝚎▹𝙷𝚊𝚕𝚏 & 𝙷𝚊𝚕𝚏 (𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊 | 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 )▹𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗▹𝙿𝚒𝚌𝚔𝚕𝚎𝚍 𝚂𝚎𝚊𝚠𝚎𝚎𝚍▹𝚂𝚎𝚊𝚠𝚎𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍▹𝚂𝚑𝚛𝚎𝚍𝚍𝚎𝚍 𝙽𝚘𝚛𝚒▹𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚒𝚘𝚗𝚜▹𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙼𝚒𝚜𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎因為想試吓其他唔同嘅配料 所以揀咗款自選Poke😚平日poke都唔常見quinoa😙如果唔想食白飯既話呢個half half就係好選擇☺️☺️除咗三文魚之外配料方面揀咗海帶同中華沙律😛同比較淡味既白味噌醬好夾 整體係一個比較light既poke bowl😙▾▾✦整體✦幾中

▾▾
💋🥗𝙺𝚒𝚜𝚜 𝚘𝚏 𝙵𝚒𝚛𝚎
▹𝙷𝚊𝚕𝚏 & 𝙷𝚊𝚕𝚏 ( 𝚁𝚒𝚌𝚎 | 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 )
▹ 𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚊𝚢𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎

▹𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚒𝚘𝚗𝚜
▹𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙼𝚒𝚜𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎
▾▾
✦整體✦
幾中意呢間新poke以淺藍為主色既裝修 😋😋雖然舖位唔算大 但外賣都唔洗等好耐😄而美中不足嘅係覺得餐廳可以彈性地比客人轉combo set中其他同價錢既配料😋
╼ ╾
💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟸𝚙𝚙𝚕 • 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟞 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟟 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝
禁晚市堂食無奈要外賣 但好多都係拎到翻去唔好食買Poke Bowl就唔怕佢凍曬喇! 係外賣好選擇!🤍𝗞𝗶𝘀𝘀 𝗼𝗳 𝗙𝗶𝗿𝗲($𝟭𝟮𝟬) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟴.𝟱/𝟭𝟬因為唔想諗所以揀咗店舖已有嘅組合特別之處在於有比較少見嘅帶子!帶子味雖然未到好重 但食落鮮甜 有5-6片左右三文魚同樣新鮮 份量都好多下比較鍾意佢哋啲魚生嘅大細 食落比較有存在感主食基底有白飯 沙律菜 藜麥 或雙併揀咗白飯同沙律菜 美中不足係飯係暖的 個人prefer凍飯醬汁方面全六款都係自家製 揀咗山葵蛋黃醬 做到幾攻鼻🥲有幾下食到有眼水睇埋張相 你就知佢幾咁唔吝嗇比啲醬你😂整體比較欣賞佢食材真係好新鮮 份量足亦欣賞佢醬汁分開裝 可以食幾多落幾多 同時可以令食客更食到食材本身嘅鮮味但喺我心中排唔到上no.1原因係配料選擇較少Sprinkles揀嘅蔥花同炸蒜都係以裝飾為主 唔太食到如果喺附近翻工or經過嘅可以一試!

禁晚市堂食無奈要外賣 但好多都係拎到翻去唔好食
買Poke Bowl就唔怕佢凍曬喇! 係外賣好選擇!

因為唔想諗所以揀咗店舖已有嘅組合
特別之處在於有比較少見嘅帶子!
帶子味雖然未到好重 但食落鮮甜 有5-6片左右

亦欣賞佢醬汁分開裝 可以食幾多落幾多
同時可以令食客更食到食材本身嘅鮮味
但喺我心中排唔到上no.1原因係配料選擇較少
Sprinkles揀嘅蔥花同炸蒜都係以裝飾為主 唔太食到
如果喺附近翻工or經過嘅可以一試!