2022-05-02 164 浏览
📍 MOONKOK 餐廳走復古中國風,裝修有格調有氣氛😎同朋友飲野一流🍹餐廳除左有好多特色飲料😋亦有Fusion菜食🍝環境食物都不錯👍🏻但服務就一般般,首先係落order漏單,然後問左兩次想要杯水,個侍應兩次都係聽完就算,最後冇拎黎🙈🔸Memories🍹(Ming River, Pineapple Juice, Lemon Juice, Passion Fruit Syrup, Ginger Beer)係餐廳既Signature⭐️ 飲品用花樽上💐岩哂打卡📸Fruity得黎又會太甜,易入口😋熱情果味出. 🔸 N-Deadman罐裝啤酒🍺餐廳會比隻黑色骷髏骨頭酒杯俾客人倒出黎飲👻啤酒含有大麻二酚(55mg)職員話可以幫助放鬆身心💆🏻‍♀️味道係Tropical Fruit🔸 鮮海膽汁意粉🍝面有兩塊海膽,食落都幾新鮮👍🏻意粉海膽味濃但食得多有d漏😅提提大家趁熱食,放耐左凍咗先食有啲腥🔸 鮮蟹肉龍蝦汁意大利飯蟹肉多🦀龍蝦汁香🦞意大利粉硬度適中😋呢個幾好食🔸 白汁芝士煙肉焗生蠔都幾大隻幾多芝士🧀熱辣辣上枱好香🔸松露薯條配松露醬薯條好大份🥔係厚切薯條👍🏻薯條面灑左少許松露粉,飲住酒食不錯🔸 招牌薄餅
📍 MOONKOK

🔸 白汁芝士煙肉焗生蠔
都幾大隻幾多芝士🧀熱辣辣上枱好香

🔸松露薯條配松露醬

🔸 招牌薄餅
(沙樂美腸、意大利巴馬火腿、雜椒,洋蔥及馬蘇里拉芝士)
薄餅皮邊好脆,巴馬火腿都好大塊好足料😋
2022-04-30
生日
2022-04-25 184 浏览
Lunch menuMoonkok和牛漢堡配薯條 / 138粗身薯條炸得非常香脆好好食黑色漢堡包配埋紅色嘅裝修非常入型入格超厚身嘅煙肉好邪惡但真係好正可惜係主角和牛漢堡冇乜味 連調味都好似冇乜 主要靠塊芝士同煙肉汁Lunch嚟講性價比唔太高 仲要另加$20先有餐飲 回頭機會唔大——————————————————推介度: 6.5/10——————————————————尖沙咀河內道18號K11 Art Mall地下G34-G35號舖——————————————————
Lunch menu
仲要另加$20先有餐飲 回頭機會唔大
Moonkok和牛漢堡配薯條

推介度: 6.5/10

2022-04-17 349 浏览
♨️Moonkok尖沙咀河內道18號K11地下G34-35號@moonkok.hk ❤️綠色襯紅色好吸引,佢隻紅恰到好處一啲都唔娘,今次Book咗坐大窗邊位夠晒舒服,店內中西合璧好Fusion,係闊大既窗口前傾吓計飲下酒好舒服嘅一餐🍹📍Carbonara with spa egg 夠creamy意粉及煙肉份量都多,個汁本身比較杰配上溫泉蛋平衡返個杰度👍🏻📍Memories signature cocktail 🍹 價錢唔算平,用咗中國花樽好特別,亦係用中國酒去調教,味道夠特別酒味夠,飲極都有易入口的一杯cocktail👍🏻📍Ribeye with mashed potato煎得夠香唔多根,亦都算大份,配埋好重牛油味嘅薯蓉,飽哂👍🏻📍Ginger Ale 食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#k11artmall #tstfood #尖沙咀美食 #食在尖沙咀 #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #hkrestaurant #超chill #香港美食日記 #香港美食推介 #carbonara #cocktails #cocktail #ribeyesteak #gingerale
♨️Moonkok
尖沙咀河內道18號K11地下G34-35號
@moonkok.hk

📍Carbonara with spa egg
📍Ribeye with mashed potato
煎得夠香唔多根,亦都算大份,配埋好重牛油味嘅薯蓉,飽哂👍🏻
📍Ginger Ale

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#k11artmall #tstfood #尖沙咀美食 #食在尖沙咀 #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #hkrestaurant #超chill #香港美食日記 #香港美食推介 #carbonara #cocktails #cocktail #ribeyesteak #gingerale #hkig #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodiehk #foodstagram #foodpics #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog
2022-04-15 306 浏览
早排經過K11 ArtMall 突然上堂食午餐就入咗去~ 原來入邊都幾靚! 記得以前好似專系食漢堡包!原來而家已經變咗裝修好唔一樣嘅餐廳~一入去嘅感覺: 裝修好靚,顏色配搭都非常高級~本來想試嗰個中式BBQ 醬鴨髀肉薄餅,可惜廚房今日冇整~ 唔知係咪因為疫情呢~一個卡邦尼意大利粉配溫泉蛋一個MOONKOK 和牛漢堡配薯條漢堡的味道不錯!最主要是享受一個安靜,環境優美的堂食午餐✨✨✨

一入去嘅感覺: 裝修好靚,顏色配搭都非常高級~

一個卡邦尼意大利粉配溫泉蛋
一個MOONKOK 和牛漢堡配薯條

卡邦尼意粉配溫泉蛋
和牛漢堡配薯條
2022-03-21 300 浏览
Work From Home都要食好西,今日去咗尖沙咀K11食Lunch,揀咗呢一間餐廳,印象中好似係新開的,之前好似係賣Burger的。Set Lunch Menu選擇都算多,我揀咗Moonkok招牌牛扒,我個Friend就話飲野OK,所以叫咗個小食拼盤一齊Share。飲品就真係勁,佢叫咗個自家製烏龍茶Cocktail,賣相超勁靚,睇咗相先你就明晒。中式Feel好鬼Elegant ,個花樽都好靚,味道都唔錯,烏龍茶味,都幾易入口。牛扒我要了Medium Rare,味道都OK,略嫌有少少渣,不過以百幾蚊黎講算係收貨啦。另外D配菜都幾新鮮。小食拼盤最有驚喜就係個炸番薯條,甜甜地好正,平時少食就有驚喜啦。

2022-03-11 204 浏览
聖誕佳節餐廳通常爆棚,我就預早Book咗Moonkok嘅聖誕大餐咁啱嗰日喺出面有表演睇,為餐飯增添咗啲氣氛店舖裝飾精緻,好多食客都邊食邊打卡今晚點咗兩份聖誕晚餐,價錢538加1,呢啲特別日子尚算合理啦,套餐包一款嘢飲我就叫咗Corte Giara嘅Prosecco,容易入口,配上今晚嘅火鷄發揮得唔錯我個Friend就叫咗壺熱情果茶,離遠已經聞到好香甜前菜有香煎鵝肝配紅酒燴啤梨 ,塊鵝肝香口得嚟唔會太肥膩,返而個梨食落味道有啲似桃之後就係龍蝦湯,龍蝦味撲鼻,口感亦都好rich 再嚟進入主菜啦,首先係m6澳州和牛,非常juicy,脂肪附近嘅肉係由其香口之後係聖誕火鷄配黑松露薯蓉 ,佢嘅火鷄算係幾滑身,加埋氣酒沉軟咗就更易入口,薯蓉強勁嘅黑松露味入口撲鼻,非常有勁 最後點少得甜品,係心太軟配雪糕 ,朱古力太黏口所以我就唔係特別喜歡 用餐時間只有2個鐘,我哋食到過晒鐘佢都俾多少少時間我哋,相當厚度,抵讚!!

咁啱嗰日喺出面有表演睇,為餐飯增添咗啲氣氛

店舖裝飾精緻,好多食客都邊食邊打卡

我個Friend就叫咗壺熱情果茶,離遠已經聞到好香甜

之後就係龍蝦湯,龍蝦味撲鼻,口感亦都好rich

2021-12-24
圣诞节
  • 熱情果茶
浪漫有情調西餐廳。食物質數有水準閨蜜生日選咗尖沙咀呢間 Moonkok 喜歡餐廳復古設計窗口邊坐位還可以望到街境飲咗幾啖酒時喺呢個位吹吹自然風真係好舒服疫情下嘅餐廳真係好少人靜靜地同閨蜜傾下計好 Relax點菜當然由壽星女決定甜番薯條配乳酪 $78薄脆外層嘅香甜蕃薯條,惹味又香口,送酒一流吞拿魚他他配西瓜 $168餐廳環境有啲暗,初時睇唔到喺咩嚟又唔知壽星叫咗咩一入口就感覺到爽甜嘅西瓜及鮮味吞拿魚,味道相當之夾,清新配搭白汁芝士煙肉焗生蠔 $98生蠔🦪上的白汁有啲蓋過咗生蠔嘅鮮味但壽星女就好喜歡食脆炸德國鹹豬手 $338完整鹹豬手香噴噴地上桌知道大家喜歡相機食先,俾我哋影完相先入廚房切炸到外層非常脆口,但入面卻保持肉嫩多汁一啲都唔乾,勁好味😋送酒一流餐廳推薦自家酒廠 Lunaqua 甜酒有六款味道咁多紅棗味、柚子蜜糖味、菊花味、茉莉花味、烏龍茶味、龍眼味每隻味都好好味😋,好有特色,好啱女仔飲最鍾意飲烏龍茶味,酒+茶原來咁夾味道好易入口,酒瓶設計都好靚🥰鍾意飲嘅話仲可以成支買走添🥰💓閨蜜們都一人一支買返去慢慢嘆呢間餐廳食物質素唔錯,最令我印象深刻都係啲甜酒等遲啲無疫情再嚟試吓🥰💓MOON
浪漫有情調西餐廳。食物質數有水準

閨蜜生日選咗尖沙咀呢間 Moonkok
喜歡餐廳復古設計
窗口邊坐位還可以望到街境
飲咗幾啖酒時喺呢個位吹吹自然風真係好舒服

疫情下嘅餐廳真係好少人
靜靜地同閨蜜傾下計好 Relax

點菜當然由壽星女決定

甜番薯條配乳酪 $78
薄脆外層嘅香甜蕃薯條,惹味又香口,送酒一流

吞拿魚他他配西瓜 $168
餐廳環境有啲暗,初時睇唔到喺咩嚟
又唔知壽星叫咗咩
一入口就感覺到爽甜嘅西瓜
及鮮味吞拿魚,味道相當之夾,清新配搭

白汁芝士煙肉焗生蠔 $98
生蠔🦪上的白汁有啲蓋過咗生蠔嘅鮮味
但壽星女就好喜歡食

脆炸德國鹹豬手 $338
完整鹹豬手香噴噴地上桌
知道大家喜歡相機食先,
俾我哋影完相先入廚房切
炸到外層非常脆口,但入面卻保持肉嫩多汁
一啲都唔乾,勁好味😋送酒一流

餐廳推薦自家酒廠 Lunaqua 甜酒
有六款味道咁多
紅棗味、柚子蜜糖味、菊花味、茉莉花味、烏龍茶味、龍眼味
每隻味都好好味😋,好有特色,好啱女仔飲
最鍾意飲烏龍茶味,酒+茶原來咁夾
味道好易入口,酒瓶設計都好靚🥰
鍾意飲嘅話仲可以成支買走添🥰💓
閨蜜們都一人一支買返去慢慢嘆

呢間餐廳食物質素唔錯,
最令我印象深刻都係啲甜酒
等遲啲無疫情再嚟試吓🥰💓

MOONKOK (K11 Art Mall) (尖沙咀)
2022-02-07 127 浏览
疫情期間對自己好D要將Dinner變成Lunch或者Brunch,呢一間確實唔錯,裝修幾靚幾好坐野食都好。和牛Burger真係幾好食,舊和牛漢堡扒都幾厚而且肉質都幾鮮味,生菜番茄等等嘅配料都幾新鮮,芝士溶溶地滲落舊和牛漢堡扒,好正。個海鮮Risotto嘅汁同意大利飯撈埋都幾好味,D海鮮夠新鮮,整體都唔錯。飲品點了杯德國生啤同埋一杯House Wine,成件事即刻Chill晒,過一個開開心心的星期六下午。
2022-02-06 112 浏览
非常有新年氣氛的Moonkok。Moonkok一直是性價比很高的bar & restaurant 。室內設計華麗有格調,紅色絨配水晶燈,在新年特別有氣氛。𖢬 Fish and Sweet Potato Fries炸魚薯條的確是最好的下酒食物。炸魚外脆內嫩,甜薯條分量多,和朋友開心share,邊說邊喝邊吃剛剛好。𖢬 Ribeye with Mashed PotatoRibeye軟嫩有肉汁,薯蓉香滑,Moonkok的主食從不讓人失望。𖢬 Fruity Rose Tea新年就點一壺茶飲下,好香的花果茶,配fish & fries也剛好!尖沙咀有很多食物出色的Bar & restaurant,但地點方便,價錢相宜的卻很少。Moonkok一直是我happy hour首選。
非常有新年氣氛的Moonkok。

𖢬 Fish and Sweet Potato Fries

午餐
Fish and Sweet Potato Fries
Ribeye with Mashed Potato
2022-02-04 107 浏览
去到K11想搵地方坐低飲杯嘢,推介一間間好靚嘅餐廳,中國復古feel❤️入邊有唔同嘅擺設例如留聲機,車衣機,水晶吊燈🏮靚靚嘅吧枱!食物方面絕對係有水準👍🏻 環境唔會太嘈 🍽:紅菜頭沙律🥗一定要讚嘅係個紅菜頭沙律,紅菜頭完全冇泥味,仲要係爽口甜甜地,配埋菠菜葉加沙律汁酸酸甜甜,好Fresh ❤️❤️🍽:安格斯牛扒配紅酒汁薯蓉 🥩牛味濃 ,多汁!唔會好乾好柴🥔薯蓉打得好幼滑,食得多又唔會太溜👍🏻好creamy🤩🍽:法式牛油燴田螺雜菌枝豆配法包🐚🥖不得不讚嘅係佢個法包🥖🥖外脆內軟,加上牛油汁配埋螺肉,簡直係神一般嘅結合👍🏻非常Juicy!一啖一個🤤嘢食唔會揸流攤絕對對得住住個價錢👍🏻👍🏻飲品🍸 :最特別嘅係佢哋嘅酒🍸🌺茉莉花甜酒12%嘅濃度加土淡淡茉莉花味就好似飲緊杯加咗酒嘅茉莉花茶🥰女仔一定會好鍾意🥰🍸🌼菊花甜酒清甜菊花香再配少少嘅酒精,真係令到人停唔到口再配合埋一個柔和嘅燈光最啱就係同男朋友撐枱腳🙈🙈
去到K11想搵地方坐低飲杯嘢,
推介一間間好靚嘅餐廳,中國復古feel❤️入邊有唔同嘅擺設

🍽:紅菜頭沙律🥗

🍽:安格斯牛扒配紅酒汁薯蓉 🥩

🍽:法式牛油燴田螺雜菌枝豆配法包🐚🥖
不得不讚嘅係佢個法包🥖🥖
外脆內軟,加上牛油汁配埋螺肉,簡直係神一般嘅結合👍🏻
非常Juicy!一啖一個🤤
嘢食唔會揸流攤
絕對對得住住個價錢👍🏻👍🏻

飲品🍸 :
最特別嘅係佢哋嘅酒
🍸🌺茉莉花甜酒

🍸🌼菊花甜酒
清甜菊花香再配少少嘅酒精,真係令到人停唔到口
再配合埋一個柔和嘅燈光最啱就係同男朋友撐枱腳🙈🙈
肉質幾好,個薯蓉好好食
個沙律酸酸甜甜唔錯!
兩個人分比較好,好足料
個沙律酸酸甜甜唔錯!
兩個人分比較好,好足料
2022-01-04 1479 浏览
去K11 行街就行得多, 呢日特別黎搵下好嘢食🤤驟眼望埋去moonkok, 以為係一間靚靚酒吧, 呢度係以香港60年代為主題, 影相打卡一流! 原來除咗飲酒, 佢仲有好多好嘢食㗎喎🤩脆炸德國鹹豬手, 皮脆肉嫩, 大大隻😆 吞拿魚他他配西瓜真係第一次食, 食落原來係咁清新, 估唔到味道咁夾, 當前菜一流👍🏻 黑松露多士外脆內軟, 有濃濃嘅松露味, 必試! 我特別鐘意個Pizza, 焗到脆卜卜, 而且好足料, yummy! 個海膽汁意粉同樣係做得十分出色, 意粉口感啱啱好, 每一啖都食到海膽嘅鮮味🍝 澳洲M5和牛肉眼扒, 肉汁豐富, 煮得恰到好處, 配埋紅酒汁, 話咁快就清曬😋我哋食完飯繼續飲下嘢傾計, order咗佢地自家酒廠LUNAQUA甜酒, 有好多味道選擇, 有紅棗、柚子蜜糖、菊花、茉莉花、烏龍茶、龍眼, 我覺得好香甜清新, 好易入口喎, 好啱女仔飲👍🏻 另外, 朋友見到有香港懷舊Cocktail系列, 共有六款, 佢就order 左After Afternoon Tea, 夠曬fruity~🍹
去K11 行街就行得多, 呢日特別黎搵下好嘢食🤤
黑松露多士外脆內軟, 有濃濃嘅松露味, 必試!

2021-12-13
2022-01-02 120 浏览
2022年的第一頓飯,選擇了在尖沙嘴在K11 Art Mall的一家Fusion餐廳🍴!相信昨晚大家都倒數,慶祝新的一年降臨! 中午時分,商場看不見原來絡繹不絕的人潮,倒是走進這家餐廳,從窗口往外望,感覺像去了國外旅遊度假一般,偶爾有人走過,也聽到很多節日快樂氣氛,我輕輕鬆鬆享受一份「漢堡包🍔餐」😋漢堡排肉汁飽滿充滿牛牛味道!不過亮點應該是那杯「冷炮咖啡☕️」,酸度平衡,還有一點點果香!👍🏻看到餐牌上的酒單,羅列了各種不同的酒類產品,值得下次過來要試一試!🤓🍷🥂🥃🍹🍺🍾

2021-12-31 144 浏览
今日在尖沙咀吃了一頓性價比高的午餐。四人行分別點了四款不同的餐,店長推薦卡邦尼意粉、燒春雞及Burger,我們都點了,再加了一個炸魚薯條,另外點了德國啤酒。卡邦尼意粉味道不錯,溫泉蛋的生熟度剛剛好,醬汁不會太濃,吃的時候不會覺得太滯。這個Burger的漢堡扒肉味濃,很喜歡它夠厚,一啖咬下去時很有滿足感,另外生菜蕃茄亦非常新鮮。燒春雞皮脆肉嫩,吃的時候很Juicy,製作需時,大約要等20分鐘,味道不錯。炸魚薯條用的魚塊有點強差人意,質素比較差,幸好薯條用了番薯條,不常吃,配搭得宜。此德國啤酒外間少見,味道不錯。
此德國啤酒外間少見,味道不錯。
2021-12-29 108 浏览
近期懶懶地即日唔寫就多數唔會再寫 呢間餐廳係滿意嘅所以就勤力啲即晚寫咗佢聖誕飯本來諗住去啲去開嘅 點知改完期全部都滿晒 一貫 “一係去preferred 一係去新” 所以最後就揀咗呢一間Book左7:30 大家七點前就到晒 發現竟然有下午茶 仲要係好抵嗰隻 結果叫曬兩款下午茶 一個係小食拼盤加🍊味sunset tea 一個係四隻焗蠔加一杯house 🍷 我雖然成日飲酒 但係只飲唔研究 仲要呢排先戒白飲紅 所以我只可以comment 好飲 醇帶恰到好處嘅甜 呢個恰到好處嘅甜味同樣可以用落隻焗蠔度面嗰層牛油芝士帶點甜 厚薄同隻🦪嘅大細夾得啱啱好 完全保留到🦪既新鮮另外再叫咗個紅菜頭沙律同手撕雞髀 冇乜特別 水準啦 同埋作為前菜係開到胃既主菜叫咗個意大利飯冇乜印象另外叫咗個BBQ填鴨pizza呢隻Pizza好少有唔好味嘅 不過個底脆得非常岩我口味最驚喜喺個豬手 啲肉鮮嫩到一個點 (同樣帶點甜🤔) 個皮脆而不油不乾 超推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後叫左個❤️太軟尼完場 可惜得一款甜品 個裝潢有誠意嘅 配埋啲音樂完全帶到懷舊嘅氣氛 舒服又relax 不過成晚比我最深既印象反而係剛剛好既甜 🤪另外真係超值

呢個恰到好處嘅甜味同樣可以用落隻焗蠔度

主菜叫咗個意大利飯冇乜印象

最後叫左個❤️太軟尼完場 可惜得一款甜品

另外真係超值埋單每位少過$400 當然係因為兩個下午茶但係食物本身真係抵

可能因為間餐廳主打係飲嘢 食嘢其實係襯托助興?
但係真係5好意思四個人得我一個飲酒其他三個都係飲茶
下次同啲飲酒嘅再尼過吧🤣

2021-12-19 123 浏览
開心嘅時間又到啦,就係慶祝 🎀My fd Birthday 仲要係臨近聖誕梗係食個有Feel嘅西餐啦🎄好食重點推介 : Sea Urchin Spaghetti 🍝見到個餐牌就第一個落order一食落口,,大叫超正!!!建議over3個人嘅話要叫兩份 !! 😋😋😋M5 Wagyu Ribeye Steak with Red Wine Sauce🥩 肉質非常柔軟,,厚薄岩岩好,,份量都Good!! Black Truffle Toast 🥪香脆可口口感脆卜卜,,小食必點啦!!Moonkok Pizza 🍕蕃茄味配上西班牙火腿,,BB仔都食左三塊•我哋order12樣嘢食,8款酒水,人均消費都係只$485, 呢個價錢食咗咁正嘢同埋飲到咁多酒水仲有咁靚嘅香港舊英式風格可以打卡影相簡直係好開心!!!
開心嘅時間又到啦,就係慶祝 🎀My fd Birthday
仲要係臨近聖誕梗係食個有Feel嘅西餐啦🎄

好食重點推介 :
Sea Urchin Spaghetti
🍝見到個餐牌就第一個落order
一食落口,,大叫超正!!!
建議over3個人嘅話要叫兩份 !! 😋😋😋
🥩 肉質非常柔軟,,厚薄岩岩好,,份量都Good!!
Black Truffle Toast
🥪香脆可口口感脆卜卜,,小食必點啦!!
Moonkok Pizza
🍕蕃茄味配上西班牙火腿,,BB仔都食左三塊

我哋order12樣嘢食,8款酒水,
人均消費都係只$485,
呢個價錢食咗咁正嘢同埋飲到咁多酒水
仲有咁靚嘅香港舊英式風格可以打卡影相
簡直係好開心!!!
2021-12-19
生日