2024-09-05
一直以嚟覺得泰國嘢應該就係抵食夾大件嘅代表隊,如果要同精緻扯上關係,我唔排除都好食,但係應該會變成唔夠飽。最近我重新反思咗呢個想法,人嘅飽感系發生喺進食之後嘅一段時間,所以有陣時太肚餓,食得太多,最後會撐住好辛苦。適當嘅咀嚼,就會令人比較容易產生飽感,又唔會進食過量,最緊要係可以有充份時間品嚐美食。 🍖呢間泰菜真係好精緻。由第一味嘅紅磚豆腐開始已經有呢個感覺。好多鋪頭都可以做到豆腐外脆內嫩,但係之後俾個醬你去點,搞到個皮濕潤翻,呢個厲害之處就係外皮都做埋調色同調味,變成有辣味嘅紅菜頭外皮,清新得嚟帶點刺激。放喺一大堆香料上邊,擺盤更加一流。 🍖冬陰功湯叫做摩登冬陰功,同傳統一樣,都係以辣湯底為主,配合各種海鮮。不過坊間好多時候湯底會因為師傅要平衡辣同咸,變到兩樣都越加越多,最後就覆蓋咗海鮮嘅味道。而呢度用嚟平衡辣味,反而係用咗蕃茄湯,咁樣顏色不但唔會有太大影響,而且透過鮮甜嘅蕃茄湯引出辣同埋鹹嘅特點。所以呢個湯,辣辣地,但又鮮甜十足。 🍖串燒我揀咗牛肉,細細盤但其實份量適中,佢個沙爹醬系俾你自己點,份量比坊間相對杰身同濃郁,而且入邊有花生碎,加添沙嗲嘅風味。牛肉就算系厚切,但係肉質都非
🍖串燒我揀咗牛肉,細細盤但其實份量適中,佢個沙爹醬系俾你自己點,份量比坊間相對杰身同濃郁,而且入邊有花生碎,加添沙嗲嘅風味。牛肉就算系厚切,但係肉質都非常軟滑。
🍖以上都非常精緻, 可以慢慢細味。不過最終啲碳水,都係大大碟先好feel。菠蘿炒飯,超勁足料,勁多菠蘿,勁多腰果,勁多肉鬆,勁多海鮮,勁多飯,而最緊要系有臘腸,增加個飯嘅口感同埋油香。至於個芒果糯米飯,糯米同芒果都選擇得好好,香甜好味。而有別於一般會用椰漿,佢直接用咗芒果雪糕做個汁,咁樣就可以又食到雪糕嘅口味,又做到汁醬嘅效果。而麥皮蝦我亦都將佢界為碳水,啲蝦勁大隻勁爽,配合埋黃金蝦嘅做法同埋覆蓋滿滿嘅麥皮,齒頰留香。