2024-08-13 438 浏览
Grateful to have a friend who always willing to invite me eating good food🥰🥰this time we found a Thai restaurant in Mira place! I Reli dunno there’s a floor with such high class and grand restaurant😳🙈We ordered a set of 2, including tofu, skewer, soup, shrimps, fried rice and even dessert🤭we were so satisfied with the dinning experience👌🏻👌🏻👍🏻Every dish was like an art piece❤️deep fried tofu is crispy outside and soft inside, we love it 😻 grilled skewer (pork/ beef/ chicken) of cos we chose beef🥳🥳
Every dish was like an art piece❤️deep fried tofu is crispy outside and soft inside, we love it 😻 grilled skewer (pork/ beef/ chicken) of cos we chose beef🥳🥳cook just fit and tasty, and with the Satay sauce (not spicy, not oily)👍🏻
Tom yum soup 🥣 was unexpectedly good, becos I dun drink before this meal (always chilli and no seafood) but here was different!full of seafood 🦐🦑🦀🐟
Shrimps were wheat-crushed, big one and we could have 2 only then full full~🤣🤣😋
Pineapple fried rice must try in Thai restaurant😆not oily, fresh with sweet pineapple 🍍
Last but not least, mango sticky rice always my favourite 🥰🥰🥰freshly baked, super sweet mango, coconut ice cream was just too fit!
We enjoyed the meal, service was excellent 👍🏻🙏🏻good place to celebrate/ gathering as there is separate room for 6 or more ppl😮😮
2024-08-05
  • 雪糕紅豆珍多冰
  • 芒果椰子沙冰
  • 芒果糯米飯
  • 摩登海鮮冬陰功
2024-08-11 433 浏览
話說見到好多推介,所以選擇試吓,點知中伏肉唔熟,蝦都唔熟,好失望正常泰國菜串燒係算最唔易伏,點知豬咬唔郁,牛就正常D,雞唔熟⋯連豬頸肉沙律都唔熟⋯一言難盡,價錢都唔平,咁嘅水準,好失望咯⋯
話說見到好多推介,所以選擇試吓,點知中伏
肉唔熟,蝦都唔熟,好失望
2024-08-10
2024-08-10 414 浏览
今日同朋友慶祝生日,黎到TST既呢間泰國菜,環境好grand,而且店員服務都好好! 紅磚豆腐見到呢個好似係人氣之選,個樣幾有趣。原來磚紅色係來自紅菜頭,外面好脆酥,有D似避風塘口味,咬開中間個豆腐係好滑!炭燒沙嗲叫左牛肉,沙嗲醬好香濃,牛肉燒得好香。摩登海鮮冬陰功 入面有好多海鮮,有蝦,青口同埋沙白等等,好豐富。飲落冇平時既咁重香料味,店員話係用左中式蕃茄湯,唔怪得飲落蕃茄味特別香濃。而調味都幾辣,好開胃。金沙麥皮蝦呢款又係招牌菜,咸蛋味好突出,蝦肉好大隻同彈牙! 菠蘿炒飯融入左中式既臘肉,原來都幾夾,仲有D腰果同肉鬆,口感好豐富,食落都冇咁膩。芒果糯米飯擺碟同平時食到既好唔同,仲有2球芒果味雪糕,糯米飯微暖,上面既醬原來係用黑糖整,難怪同平時見到既椰漿唔同色,黑糖味令整體食落冇咁甜而芒果份量多又夠甜。 特式mocktails 推介songkran ,原來係泰文潑水節既意思,飲落好清新!

炭燒沙嗲
叫左牛肉,沙嗲醬好香濃,牛肉燒得好香。

摩登海鮮冬陰功

金沙麥皮蝦
呢款又係招牌菜,咸蛋味好突出,蝦肉好大隻同彈牙!

2024-08-09 382 浏览
呢間泰菜set lunch buffet好抵食,有fine dining既感覺,但小食又可以無限添加。前菜係青醬鮑魚,凍食,炸豆腐.好滑呀! 沙律係lobster mango,好有夏日既feel,又有泰國既特色。湯我叫左海鮮湯,裡面有好多蟹肉,好鮮美。小食就叫左雞同豬,好大個,燒得好入味。主菜叫左一客黃咖哩和牛粉絲,粉絲充滿黃咖哩既味道,而和牛又好好食。最後甜品係sticky mango rice,有好多芒果,佢既煮法有自家風味,上面仲有好有corn flakes添。叫左椰青,好好飲,有埋店既logo,真係每個細節都好精心準備。
2024-07-13
2024-08-06 350 浏览
同朋友喺尖沙咀附近行街見到呢間宮廷風裝修外牆嘅泰國餐廳就俾佢吸引住咗決定入去試吓佢我哋兩個人嗌咗幾樣嘢share 首先係沙嗲牛肉串燒 牛肉串燒非常多汁 而且有足夠嘅油脂 食落去有少少似和牛 呢個抵讚👍🏻跟住叫咗兩款小菜紅磚豆腐 紅色紅色脆卜卜嘅外皮 包住軟滑嘅豆腐 係唔錯嘅選擇👍🏻另外叫咗麥皮金沙蝦仁 啲蝦仁超級大隻 總共有六至八隻左右 大嘅程度係普通蝦仁嘅三至四倍 鹹蛋黃已經超級正 仲要落埋麥皮好脆卜卜咁 推薦大家試吓👍🏻之後叫咗個湯 冬陰功海鮮湯 入邊海量海鮮 而且好新鮮 冬陰功味道發揮正常 酸酸甜甜好開胃叫返個飽肚嘢 菠蘿炒飯試吓佢嘅水準 入邊啲料都幾多 飯粒都算乾身 加埋新鮮菠蘿 唔錯👍🏻食泰國嘢就一定要叫芒果糯米飯 最正嘅喺呢度已經配埋雪糕俾你 呢個甜品十分滿意👍🏻飲品就叫咗每人一杯試吓 分別係雜莓沙冰,同埋菠蘿椰子沙冰 兩杯都唔會係死甜 個人認為菠蘿椰子沙冰更勝一籌總結地方環境靚 嘢食好創新 非常值得一試👍🏻
同朋友喺尖沙咀附近行街
見到呢間宮廷風裝修外牆嘅泰國餐廳
就俾佢吸引住咗
決定入去試吓佢

我哋兩個人嗌咗幾樣嘢share

跟住叫咗兩款小菜

總結地方環境靚 嘢食好創新 非常值得一試👍🏻
2024-08-06 344 浏览
MUE MUE THAI CUISINE REIMAGINE 🇹🇭放假來個豐盛的Summer brunch🥳自選前菜、湯、主菜、甜品還有小食任食!無錯 係有泰式生蝦可以任食!鍾意食泰式生蝦嘅我哋encore幾次係基本🤭生蝦非常新鮮,好正!主菜必點金沙原隻蝦球🦐 金沙超級惹味平時係要配一碗飯🤣蟹肉海鮮羹非常足料👍🏻加$150 Free Flow Beer & Wine仲送一杯Summer cocktail食飽又飲飽🫢

放假來個豐盛的Summer brunch🥳
自選前菜、湯、主菜、甜品

還有小食任食!無錯 係有泰式生蝦可以任食!
鍾意食泰式生蝦嘅我哋encore幾次係基本🤭
生蝦非常新鮮,好正!

主菜必點金沙原隻蝦球🦐 金沙超級惹味
平時係要配一碗飯🤣

蟹肉海鮮羹非常足料👍🏻

加$150 Free Flow Beer & Wine
仲送一杯Summer cocktail
食飽又飲飽🫢

2024-08-05 333 浏览
週末想食brunch,但好多選擇都是西餐,難得美麗華商場的泰菜餐廳Mue Mue,原來都有週末brunch。這裡的brunch包括前菜、湯、主菜及甜品,更加有小食放題,而且餐廳坐位舒適,比得上酒店西餐廳。前菜最給我印象深刻的是青醬鮑魚及酸辣魚皮,青醬鮑魚很爽口味道清新十分之開胃,而魚皮有一點酸辣也是開胃前菜很好的選擇。小食放題的食物很豐富,有泰式生蝦、沙嗲串、炸魷魚鬚、脆魚皇和炒菜等,根本上未食前菜都已經很滿足。我最欣賞的是脆魚皇,在魚肉上面放上炸魚皮再煎,口感豐富又好味。串燒有雞及豬的選擇,燒烤得很香,而且也不油膩,沙嗲醬是另上的可以按喜歡加減。小食入面最超值的算是泰式青醬生蝦,因為餐廳用的不是一般蝦仔,而是大大隻日式刺生蝦,還要是任叫,非常回本。主菜我點的是香茅剁椒烤魚,魚的外層烤得脆卜卜,放在香茅湯上,魚肉吸收了湯的味道,十分美味。最後的甜品黑糖椰子雪糕,絕不馬虎,雪糕上灑滿脆椰絲,增添風味,而且更有愛玉、桂圓及桃膠,美味之餘又養生。另外只要加多百多元就有啤酒紅白酒任飲,給自己一個飲飽食醉的週末下午。

2024-08-04 624 浏览
美麗華廣場新開宮廷風打卡泰國菜😍到門口已經被華麗的裝修吸引😍主打泰國融合菜 不是普通的泰國菜還配合了創新的煮法👍🏻每樣菜式都十分出色🥢炭燒沙嗲牛串 $108牛肉串的牛味非常香濃 油脂平均 有點像和牛 和普通泰國菜吃到的乾巴巴牛串完全截然不同非常推薦這個👍🏻🥢摩登海鮮冬陰功湯(例) $168冬陰功湯酸酸甜甜十分開胃重點是裏面附有海量海鮮更驚喜的是裏面的蝦已經把外殼幫你去掉了😍🥢紅磚豆腐 $98用超薄的麵粉,作為豆腐的外層豆腐外層非常香脆 一咬下去是脆脆和軟軟的感覺 喜歡豆腐的朋友,絕對不能錯過🫶🏻🥢金沙麥皮蝦 $268用上鹹蛋黃包裹蝦仁 特別的是他們配上麥皮 令整個口感更加多層次 先是脆脆的麥皮 然後是香濃的蛋黃味 最後是超大隻又彈牙的蝦仁 推薦這款👍🏻🥢菠蘿炒飯 $248這款標配的泰國菜 非常考驗廚師的手勢 飯粒粒粒分明 裏面的餡料和飯粒完全融合🥢芒果糯米飯 $128完全沒有想過份量這麼巨大 冰冷的芒果和芒果雪糕 配上熱騰騰的糯米飯 香濃的椰漿 更加配搭他們招牌的脆片 整個口感非常多層次推薦這個甜品哦🥰🥢菠蘿椰子沙冰 $58 香甜的菠蘿配上椰子 而且他的甜度剛剛好 絕對不會太甜 是配上

🥢炭燒沙嗲牛串 $108

重點是裏面附有海量海鮮
更驚喜的是裏面的蝦已經把外殼幫你去掉了😍
海鮮冬陰功湯

🥢紅磚豆腐 $98
用超薄的麵粉,作為豆腐的外層

🥢金沙麥皮蝦 $268
麥皮金沙蝦仁

🥢菠蘿炒飯 $248

🥢芒果糯米飯 $128
推薦這個甜品哦🥰

🥢菠蘿椰子沙冰 $58
香甜的菠蘿配上椰子 而且他的甜度剛剛好 絕對不會太甜 是配上晚餐的不二之選

🥢雜莓沙冰 $58
酸酸甜甜的沙冰 同樣地甜度不會太甜 但小心喝到你的口都變黑了哦🤣

推薦指數: 🌟🌟🌟🌟/5
性價比指數: 🌟🌟🌟/5
📍Mue Mue (尖沙咀)
🔎尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖
沙嗲牛肉串燒
海鮮冬陰功湯
麥皮金沙蝦仁
2024-08-03 201 浏览
前排去完歐洲,食西餐食到好漏,所以出街都想食返啲亞洲嘢。星期六日鍾意同家人去食brunch,不過市面上好多選擇都係西餐,又唔想成日都去食酒樓嘅點心,俾我發現咗原來美麗華有呢間靚靚泰國菜。我都成日去九龍城嘅泰菜館,不過有時都會覺得地方坐得唔夠舒服,星期六日同家人想relax啲,呢間泰菜brunch又真係好適合。唔好諗住同九龍城嗰種粗豪相比,呢度係食精緻口味。最鍾意佢個前菜,無論係酸辣魚皮定係紅磚豆腐,做得好細緻,每一樣都好開胃。小食我就最鍾意脆魚王,同埋生蝦唔係泰式嗰啲喎,日式生蝦咁大隻喎!因為啲小食真係任叫嘅,所以主菜預咗會份量細啲,個香茅烤魚細細件,我覺得好清新調味配合得好好。如果想食得濃味香口啲,金沙蝦球就會大份啲,而且鹹香惹味。同埋最後個椰子雪糕真係超級好食,topping係椰子乾同椰絲回味無窮。另外叫咗一杯watermelon mocktail用真西瓜鮮榨,配煎炸嘢一流。Brunch 講緊個價錢係$328一位,小食竟然可以all you can it,鍾意Free-flow都係加多$150啫,性價比好高。仲有呢留意到佢有兩間細細嘅VIP房,都係市面上嘅泰菜館比較少見嘅。
1942 浏览

2024-07-28 261 浏览
經過見到美麗華新開一間中泰fusion餐廳。餐廳內裝修好靚 非常吸引我地入去。 裝修好有情調 座位闊落 高級嘅裝修 優雅嘅環境氣氛 非常適合情侶朋友聚會 🚻。食物都高質 👍🏻🧈紅磚豆腐 $98紅磚豆腐揸得非常酥脆 豆腐勁軟滑 無論賣相定味道 都十分出色 🍢炭燒串燒 (牛 /豬 /雞 ) 3串 $108串燒大大串 肉非常厚身 聞到一陣炭燒香味 肉質軟滑又吾韌 搭配有花生碎嘅沙嗲醬 整個味道更香濃 🍍菠蘿炒飯 $248菠蘿炒飯用新鮮菠蘿 有大量肉鬆 蝦同豬肉 飯粒粒分明 炒得夠乾身 值得一試 🥘摩登海鮮冬陰功 (半例) $168冬陰功非常足料 大量海鮮 鮮味十足 辣同酸嘅比例剛剛好 湯底濃郁 又開胃 而且幾大碗又足料🍤金沙麥皮蝦 $268 利用鹹蛋黃烹調 非常香濃但又吾會太油膩 蝦球蝦粒粒完整又大粒 加上酥脆嘅麥皮包圍 炸到金黃色 脆口又惹味 出色👍🏻🥭芒果糯米飯 $128芒果糯米飯有足夠嘅椰汁 同香芒果雪糕 搭配清甜嘅新鮮芒果肉 加上脆片口感豐富 作為飯後甜品非常滿足 😊

🧈紅磚豆腐 $98

🍢炭燒串燒 (牛 /豬 /雞 ) 3串 $108

🍍菠蘿炒飯 $248

🥘摩登海鮮冬陰功 (半例) $168

🍤金沙麥皮蝦 $268

🥭芒果糯米飯 $128

2024-07-28 319 浏览
最近同朋友去咗尖沙咀美麗華廣場新開嘅Mue Mue食泰國菜,好有驚喜!環境有泰國風情,好靚,係好似置身喺泰國度假咁。紅磗豆腐,豆腐外脆內軟,外層紅卜卜系用紅菜頭汁整成,咬落口勁香脆,入面豆腐嫩滑。炭燒沙嗲雞串,雞肉嫩滑多汁,醃料入味,配埋香濃嘅花生醬,好惹味。摩登海鮮冬陰功,湯底辣味唔算辣,香茅同檸檬葉嘅香氣撲鼻,酸辣平衡,好開胃。金沙麥皮蝦嘅蝦肉爽口彈牙,外層包裹住香脆嘅麥皮,再加埋金沙醬,香口得嚟又唔會太膩。菠蘿炒飯份量滿足,飯粒粒粒分明,加埋菠蘿嘅清甜,好開胃爽口。芒果糯米飯賣相唔錯,芒果香甜多汁,糯米飯軟綿綿,配埋椰汁,好解膩。凍龍眼茶香甜清爽,好解渴。椰青就係原個椰子,椰水清甜,椰子上仲有餐廳logo,打卡一流!

凍龍眼茶香甜清爽,好解渴。

2024-07-28 252 浏览
其實呢間餐廳之前都食過兩次lunch, 已經錯得唔錯, 咁啱有朋友返香港又話想食泰菜晚餐,所以就book呢間試吓佢哋d晚餐啦。首先叫咗個香芒果青木爪柚子沙律, 味道正常可惜真係太少,再嚟個外脆內軟嘅紅磚豆腐👍🏼, 主菜真係不得不講吓隻酸辣脆皮手撕雞,好香嘅香茅味配上個皮脆到薯片咁嘅雞皮同一d都唔鞋嘅鷄肉,少少酸辣,-d都唔膩,絕配,好味👍🏼,重要其實半隻已經好大份,真正令人印象深刻回味。 另一主菜香烤筍殼魚,-樣皮脆肉嫩, 唔會烤過火, 配上酸辣汁更加將個魚鮮甜味帶出,我哋成條連個頭都食埋。 總括嚟講,我哋一至認𤔡呢間餐廳d餸菜係有驚喜, 重有好多餐牌入面嘅菜都想試, 個朋友已經約定臨走前再食多次。
2024-07-23
2024-07-27 350 浏览
尖沙咀美麗華廣場最近開咗間泰國餐廳,環境好優雅,非常之適合打卡,亦好適合一大班人黎食。呢度Weekend有個brunch set,種類非常豐富,所以我同朋友就試下。Brunch set有齊前菜、湯、小食、主菜同甜品,而小食更加係任食,不過其實每樣食哂之後已經超級飽。前菜係一碟咁上,有爽脆酸辣魚皮、魚子醬紅磚豆腐、泰式青醬鮑魚,3款都好味,而墊底有好多柚子、青木瓜絲嘅沙律,酸酸地好開胃。個豆腐外皮炸得好脆,入面仲保持到好滑。湯(二選一):⭐摩登海鮮冬陰功⭐蟹肉海鮮羹同朋友每人叫一款share黎飲,兩款都好足料,而我比較鍾意蟹肉海鮮羹,因為食咁多濃味野,飲番個清淡啲而充滿鮮味嘅湯,份外美味。小食有7款:⭐泰式青醬生蝦⭐炭燒豬頸肉沙律⭐即烤沙嗲串(豬/雞)⭐盔甲脆魚皇⭐香茅雞翼⭐馬拉盞炒椰菜⭐脆炸魷魚鬚每款都整得幾出色,而串燒更加值得一讚,因為豬同雞大件得黎仲燒到啱啱好熟,食落一啲都唔會乾。主菜:⭐金沙原隻蝦球⭐香茅剁椒烤魚食完小食已經飽咗大半,好彩個主食份量同小食差不多。特別推介個蝦球,因為炸得幾酥脆,蝦肉鮮甜彈牙,加埋啲鹹蛋黃,食落更加香。甜品:⭐黑糖椰子雪糕⭐雪糕芒果糯米飯椰子雪糕配埋

湯(二選一):
⭐摩登海鮮冬陰功
⭐蟹肉海鮮羹

小食有7款:
⭐泰式青醬生蝦
⭐炭燒豬頸肉沙律
⭐即烤沙嗲串(豬/雞)
⭐盔甲脆魚皇

⭐香茅剁椒烤魚

甜品
⭐黑糖椰子雪糕
⭐雪糕芒果糯米飯
椰子雪糕配埋啲椰絲,食落更加重椰子味,絕對值得一試!

呢個brunch set咁豐富,絕對對得住個價錢!

2024-07-21
午餐
2024-07-26 313 浏览
好MODERN, 裝修不錯, 地點好方便 (美麗華商場內) 裡面有梳發位,我同朋友3位坐得幾舒服 😌價錢合理,味道唔錯,有驚喜!(以為得個樣 🤭)當然個樣都好,打卡一流 ☺️☺️ 雞皮好脆,有點貴,味道不錯叫左個炒飯,好食,唔記得影🤷‍♀️我們慶祝朋友生日,切餅費$100服務態度唔錯👍 整體好滿意
好MODERN, 裝修不錯, 地點好方便 (美麗華商場內)

裡面有梳發位,我同朋友3位坐得幾舒服 😌

雞皮好脆,有點貴,味道不錯

叫左個炒飯,好食,唔記得影🤷‍♀️

我們慶祝朋友生日,切餅費$100
服務態度唔錯👍
整體好滿意

2024-07-19
庆祝纪念
生日
2024-07-26 181 浏览
我前排去左Muemue尖沙咀美麗華餐廳食野,佢哋嘅THAI夏狂歡週未早午餐價錢好抵食,每位只需$328就可以享受到豐富嘅美食,食物擺盤又靚環境又坐得舒服😌首先,頭盤有好多精緻嘅選擇。寶颱酸辣魚皮脆口鮮香,配上魚子醬紅磚豆腐同泰式青醬鮑魚,味道鮮美。魚子醬紅磚豆腐質感豐富,入口即化,而泰式青醬鮑魚則帶有獨特嘅香辣風味,絕對係開胃嘅好選擇。然後,小食放題真係吸引人!你可以盡情品嚐青醬生蝦、炭燒豬頸肉沙律、沙嗲燒烤串、炸魷魚鬚、馬拉盞炒椰菜、香茅雞翼同盔甲脆魚王等等。每一款小食都有獨特嘅風味同口感,個人覺得佢哋嘅沙嗲真係好唔錯,沙嗲醬有濃濃嘅花生味肉質亦都好嫩滑!主食方面有金沙原隻蝦球同香茅剁椒烤魚。金沙原隻蝦球炸得香脆,蝦肉鮮甜多汁,而香茅剁椒烤魚則帶有濃郁嘅香茅香氣同剁椒辣味。最後,甜品方面有芒果糯米飯同黑糖椰子雪糕。芒果糯米飯口感糯軟,配上新鮮芒果,甜而不膩。黑糖椰子雪糕香甜滑順,係完美嘅weekend lunch總括而言,Muemue尖沙咀美麗華餐廳嘅THAI夏狂歡週未早午餐真係物超所值。食物精緻美味,選擇多元化。加上舒適嘅環境同周到嘅服務,真係好啱週末嚟呢度~