2024-01-07 97 浏览
這間位於啟德新商場Airside 的日本茶室,以現代茶室美學為基礎,結合傳統日式木系建築特色,配搭開放式橫樑,營造簡潔明亮的氛圍。餐廳主打以茶入饌的打卡美食,提供和式茶道文化的用餐體驗。🍀三文魚忌廉蜆肉飯 $148期間限定的菜式,大米選用與日本農民合作種植的有機白米,啖啖健康幸福感。三文魚配搭蜆肉,帶來誘人的海鮮風味。🍀海老蕃茄豆乳意大利飯 $148將蕃茄醬注入豆乳的奶滑質感,提升海老的鮮味,秋冬季節必選的暖心滋味。🍀蘋果批海綿芭菲 $108期間限定的甜點,上層是肉桂蘋果粒,配搭雲呢拿雪糕、海綿蛋糕,口感豐富。🍀抹茶生朱古力芭菲 $98茶室的招牌抹茶甜點之一,已抹茶為基調,配搭採用抹茶手工製作的啫喱、抹茶雪糕、生朱古力,別具日式風情,抹茶控必選。🍀肉桂焙茶牛奶 $48焙茶牛奶配上軟鮮滑忌廉,平衡茶飲的淡淡甘香,獨特的肉桂味非常突出,鍾情焙茶溫和風味的朋友就不要錯過。🍀抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆 $52選自日本京都的百年茶農「山政小山園」的獨有抹茶,茶味香醇,回甘餘韻,配上雲呢拿軟雪糕,入口更順滑,朱古力脆脆增添口感。

🍀三文魚忌廉蜆肉飯 $148

🍀海老蕃茄豆乳意大利飯 $148

🍀蘋果批海綿芭菲 $108

🍀抹茶生朱古力芭菲 $98

🍀肉桂焙茶牛奶 $48

🍀抹茶牛奶雲呢拿軟雪糕朱古力脆脆 $52

2K
2024-01-06 1868 浏览
ℕ𝕒𝕟𝕒'𝕤 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒以其獨特的抹茶及培茶飲品及甜品聞名,絕對能夠滿足你的味蕾👅小店位於Airside內平靜且愉悅的地方,成為了城中一個受歡迎的去處,召喚抹茶及培茶控,享受一場味蕾的抹茶之旅😍====—====—====—====—🐟三文魚忌廉蜆肉飯($148/期間限定)期間限定的菜品配以新鮮的三文魚和蜆肉,搭配濃郁的忌廉醬汁,味道鮮美且豐富😝⋄🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯($148)將鮭魚、菠菜和豆乳結合在一起,濃郁美味,口感豐富且美味🤤⋄來到ℕ𝕒𝕟𝕒'𝕤 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒,不可錯過他們的甜點🍮 「🍵抹茶生朱古力芭菲」和「🍁焙茶生朱古力芭菲」都是必點之物👍🏻—🍨抹茶生朱古力芭菲($98)抹茶芭菲配以抹茶雪糕、鮮忌廉、紅豆、玄米脆片、雲呢拿雪糕、抹茶啫喱等,非常豐富,還選擇搭配抹茶生朱古力,係店家特製,軟滑濃郁,入口即溶🤤⋄🍦焙茶生朱古力芭菲($98)焙茶芭菲配以焙茶雪糕、日本手製蕨餅、鮮忌廉、玄米脆片、雲呢拿雪糕、黑蜜、焙茶啫喱等,同樣豐富👍🏻這款所搭配的生朱古力是焙茶口味,配埋其他配料散發著淡淡培茶香味,超喜歡💕⋄🥛肉桂焙茶牛奶($48/期間限定)期間限定的飲品將肉桂和焙茶混

====—====—====—====—
🐟三文魚忌廉蜆肉飯($148/期間限定)

🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯($148)

將鮭魚、菠菜和豆乳結合在一起,濃郁美味,口感豐富且美味🤤

🍨抹茶生朱古力芭菲($98)

🍦焙茶生朱古力芭菲($98)

🥛肉桂焙茶牛奶($48/期間限定)

期間限定的飲品將肉桂和焙茶混合在一起,配上濃郁的牛奶,奶味香滑,味道濃厚😋

🍵抹茶黑胡麻白玉($58)

結合了抹茶和黑胡麻雪糕,風味獨特,內裡還有柔軟的白玉,口感綿密且滑順😛
====—====—====—====—

📌店名:Nana's Green Tea‘
📍地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B128號舖
2024-01-03
  • 抹茶軟雪糕抹茶朱古力蛋糕
  • 抹茶軟雪糕白玉紅豆
  • 抹茶蕨餅芭菲
  • 抹茶白玉芭菲
🍛🍵🎋【 𝙉𝙖𝙣𝙖’𝙨 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙏𝙚𝙖 】🎋🍵🍛⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄日系人氣茶室Nana’s Green Tea開到嚟香港,主打多款和風料理、茶飲、甜點🍵🍡🎍選址啟德AIRSIDE,地點超方便,急不及待約埋朋友去試😁👭茶室佔地超過‭ 1,600 ‬平方呎,座位寬敞舒服🪴木系建築配搭灰色主調,環境簡潔,洋溢日式茶室嘅寧靜簡樸氛圍,別具格調🐟三文魚忌廉蜆肉飯時值冬季,三文魚‭油脂特別‬豐‭腴,店家特意設計呢款‬期間限定嘅和洋料理☃️❄️採用肥美三文魚,搭配蜆肉及豆‭角‬🫛珍珠米則用香濃忌廉及‭北‬海‭道青紫菜烹調‬,滋味濃‭郁‬☺️最特別係‭佐‬以特製‭梅乾碎‬,‭平衡返‬忌廉三文魚嘅肥膩感,充滿心思💕👍🏻🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯‭意大利飯都係店家精心出品嘅‬和洋飯食🧡‭選‬用‭與日本‬農民‭合作‬種植‭嘅‬有機‭白‬米‭👨🏻‍🌾口感‬半軟半硬,結實飽滿,黏糯度高🍚白汁則用豆乳製造,充滿濃郁豆香,非常creamy😋🥛肉桂焙茶牛奶精選斯里蘭卡肉桂粉,搭配招牌日本京都焙茶,並加入香滑日本牛奶(或可選豆奶)及白朱古力醬🍼 味道又香又甜,令人欲罷不能😳🤎🍵抹茶黑胡麻白玉另一杯飲品點了沙冰
🍛🍵🎋【 𝙉𝙖𝙣𝙖’𝙨 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙏𝙚𝙖 】🎋🍵🍛
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🐟三文魚忌廉蜆肉飯
🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯
🥛肉桂焙茶牛奶
🍵抹茶黑胡麻白玉
另一杯飲品點了沙冰系列,抹茶口味冰涼甘甜,清新怡人🌱 最正係球黑芝麻雪糕,芝麻香濃郁,勁誘人🖤😍
芭菲係Nana’s Green Tea 嘅皇牌甜品之一🥇享用完正餐之後當然要追加芭菲🍦🤩
✨抹茶生朱古力芭菲🍃🍦
芭菲嘅賣相實在太靚喇☺️材料有:抹茶雪糕、鮮忌廉、紅豆、玄米脆片、雲呢拿軟雪糕、抹茶啫喱等,非常豐富👏🏻 配料方面我地揀咗「生朱古力」,係店家特製的,入口即溶,口感滑溜非常🥰 價錢比揀白玉或蕨餅貴$10,但絕對物有所值💯
✨焙茶生朱古力芭菲🍂🍦
材料包括:焙茶雪糕、日本手製蕨餅、鮮忌廉、玄米脆片、雲呢拿軟雪糕、黑蜜、焙茶啫喱等🤎 焙茶雪糕呈琥珀色,質感厚滑質感,散發淡淡烘焙香氣😚混合口感軟糯嘅蕨餅、脆卜卜嘅玄米脆片,口感層次更上一層樓💖🥳
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐟三文魚忌廉蜆肉飯($148/期間限定)
🥦鮭魚菠菜豆乳意大利飯($148)
🥛肉桂焙茶牛奶($48/期間限定)
🍵抹茶黑胡麻白玉($58)
🍃抹茶生朱古力芭菲🍦($98)
🍂焙茶生朱古力芭菲🍦($98)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:Nana's Green Tea (啟德)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B128號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami啟德 #啟德美食 #nanasgreentea #nanasgreenteahk #AirsideFood #Airside #KaiTak #KaiTakFood #蘋果批海綿芭菲 #肉桂焙茶牛奶 @nanasgreenteahongkong @cafedecogroup @jincommunications
2024-01-03
2024-01-01 186 浏览
下午茶點了個芭菲,因為之前在日本食過,所以滿有期待。當地原裝品牌,賣相又靚又好味。來到香港已經要加一,而且價格當然比在日本貴!最後等了20分鐘,來的竟然是個肉酸普通水杯裝的一堆雪糕加白玉紅豆等物體!以為弄錯,答覆竟然是不夠杯用!失望到一個頂點!不夠杯用?這樣就可以亂用一個玻璃杯堆裝?!份量與賣相都跟日本的完全不同。這樣子亂經營就千萬不把自己稱為來自東京的原味品牌。又加一,食品又沒有水準,又沒有服務。真心說句不要弄毀日本品牌。
綠茶白玉紅豆芭菲
來自東京的Nana’s Green Tea在Airside開設分店是抹茶控的一大喜訊。這裡的抹茶食品/飲料都是用了「山政小山園」出品的抹茶製作而成。店內供應多款甜品/飲料, 抹茶/焙茶/十勝紅豆/黑芝麻牛奶系列、抹茶沙冰系列、手工抹茶系列、芭菲、甘味、軟雪糕。除了甜品,店內也有供應主食,丼、咖喱飯、意大利飯、烏冬及沙律。❈ 抹茶蕨餅芭菲 HK$88❈ 黑芝麻蕨餅芭菲 HK$88芭菲的特點就是每一層都有不同的甜品,慢慢吃到杯底,每一口都有不同的味道不同的口感。Nana’s Green Tea的芭菲用料非常豐富,包括帶有黃豆香氣及口感煙韌的黃豆粉蕨餅、雪糕、忌廉及脆脆片等。在8款芭菲中,這次點了抹茶蕨餅芭菲和黑芝麻蕨餅芭菲。抹茶蕨餅芭菲配上抹茶雪糕、黃豆粉蕨餅、北海道紅豆沙等。抹茶雪糕的甜而不澀,配上北海道紅豆沙,和風黃金配搭。黑芝麻蕨餅芭菲配上黑芝麻雪糕、黃豆粉蕨餅、黑芝麻豆沙等。黑芝麻雪糕味道濃郁,甜而不膩,配上黑芝麻豆沙,黑芝麻更濃且口感豐富。

❈ 抹茶蕨餅芭菲 HK$88
❈ 黑芝麻蕨餅芭菲 HK$88

2023-12-27 101 浏览
再訪nana's green tea ,點了他們的海老蕃茄豆乳烏冬、焙茶牛奶和焙茶生朱古力芭菲海老蕃茄烏冬,烏冬的口感彈牙,海老鮮甜與蕃茄豆乳湯底亦濃郁美味,烏冬掛汁很出色。焙茶牛奶亦不錯,焙茶的濃郁和牛奶很平衡,不會過於濃澀,除了抹茶,也很推介這個飲品。少不得甜點,焙茶生朱古力芭菲,朱古力濃郁和焙茶的香氣完美融合,雪糕十分creamy,甜點愛好者一定喜歡。主食熱食都不錯,不單單是食甜點的餐廳,推介!!

主食熱食都不錯,不單單是食甜點的餐廳,推介!!
2023-12-24 77 浏览
嚟到呢度嘅時候已經係下午茶時間本身有少少擔心,佢淨係得飲品同埋甜品食點知好彩我打開白色嘅呢一張Menu打救咗仲未食午飯嘅我🤪🤪🤪🤪🤪而且主食仲要有唔少選擇有飯亦都有麵不過冬天咁凍,我就二話不說叫咗一杯抹茶鮮奶試吓先🥹🥹🥹🥹🥹非常之香濃🤪呢度個環境都唔錯,雖然睇落好似好細但都幾多位,同埋唔係好需要排隊就已經可以入到✨呢邊就可以直接睇吓有咩蛋糕食🍰🍰🍰🍰🍰我個主食到咗啦比我想像中有多好多洋蔥個湯底都好夠味食完熱食就當然要試吓甜品啦非常非常之好味呀,由頭食到落尾都有唔同嘅層次🥰最後都忍唔住試埋呢一個抹茶好香濃,但要趁熱飲因為個碗好闊,好快就會涼咗😀😆整體都好好食下次encore我會再食芭菲同試下培茶系列😄
嚟到呢度嘅時候已經係下午茶時間
本身有少少擔心,佢淨係得飲品同埋甜品

點知好彩我打開白色嘅呢一張Menu
打救咗仲未食午飯嘅我🤪🤪🤪🤪🤪
而且主食仲要有唔少選擇
有飯亦都有麵

不過冬天咁凍,我就二話不說叫咗一杯抹茶鮮奶試吓先🥹🥹🥹🥹🥹
非常之香濃🤪

呢度個環境都唔錯,雖然睇落好似好細
但都幾多位,同埋唔係好需要排隊就已經可以入到✨

呢邊就可以直接睇吓有咩蛋糕食🍰🍰🍰🍰🍰

我個主食到咗啦
比我想像中有多好多洋蔥
個湯底都好夠味

食完熱食就當然要試吓甜品
非常非常之好味呀,由頭食到落尾都有唔同嘅層次🥰

最後都忍唔住試埋呢一個抹茶
好香濃,但要趁熱飲
因為個碗好闊,好快就會涼咗😀😆

整體都好好食
下次encore我會再食芭菲
同試下培茶系列😄
餐廳喺日本有好多分店,當時喺東京都有見過,不過可惜未有機會試,最近開咗嚟香港啟德的Airside,之前見都幾多人排隊,今日早咗嚟到,終於可以試吓啦。餐廳有午市餐牌,可以一次過試到主食同甜品。🔸 吞拿魚牛油果山芋丼🥑山芋同納豆個啲一樣,鐘意既人好鐘意🤣如果你係好鐘意既人,咁依個飯啱晒你!配搭有驚喜,呑拿魚用醬油漬,配埋清新牛油果,反而又幾開胃🤣🔸 黑芝麻芭菲 (配白玉)芝麻味雪糕好香,食落有少少芝麻沙沙既感覺🤏配咗煙韌韌嘅白玉,冇咁容易覺得膩👍今次最底嗰層就係芝麻奶凍!兩款甜品由頂到底都好濃郁,仲要砌得好靚,打咭一流📸💕

🔸 吞拿魚牛油果山芋丼🥑

🔸 黑芝麻芭菲 (配白玉)
2023-12-22 68 浏览
Nana's green tea以日本抹茶為主題的餐廳,提供各式各樣的抹茶美食和飲品。我們點了他們的吞拿魚牛油果山芋丼和海老蕃茄豆乳意大利飯。吞拿魚牛油果山芋丼非常吸引人,吞拿魚肉質鮮嫩,跟牛油果是完美的搭配。山芋則帶有一種特殊的口感,給這道丼飯增添了一種獨特的風味。海老蕃茄豆乳烏冬是一種結合了日本fusion 創意菜。烏冬煮得剛剛好,保持了一定的口感,搭配上鮮嫩多汁的海老和濃濃的蕃茄湯底,味道相當豐富。豆乳醬汁則給整道菜增添了一種濃郁的奶香味道,十分推介。不得不試他們抹茶生朱古力芭菲和焙茶生朱古力芭菲。這兩道甜點以抹茶和焙茶為主題,搭配生朱古力,讓人期待不已。芭菲雪糕的質地綿密細膩。抹茶的濃郁香氣在口中綻放,給人一種濃厚的抹茶味道。焙茶則給人一種獨特的茶香。焙茶的香氣和苦甜味道在口中散發,非常美味,芭菲是真的值得一試。餐廳的裝潢簡單而舒適,抹茶的元素隨處可見,營造出一種寧靜和諧的氛圍。

約左朋友去啟德AIRSIDE食lunch 開左之後都係第一次黎咋 商場好大好新好靚 揀左一間日本人氣茶室 nana’s green tea 呢幾日開始凍啦 佢地推出左冬日限定茶飲及芭菲 以肉桂為主題主食期間限定:三文魚忌廉蜆肉飯🥘三文魚味道濃郁 用香濃忌廉混合北海道青紫菜做醬汁 蜆肉同豆角去做配菜擔擔豆乳烏冬🍜將四川擔擔麵融入豆乳烏冬 估唔到可以配合得咁好 辣度岩哂我唔食得辣既人 但好開胃 不過就冇比小朋友食啦🙈甜品期間限定:蘋果批海綿芭菲🍎蘋果同肉桂係常見既搭配 再加上佢地手工製作的焙茶果凍 入邊仲有海綿蛋糕 雲呢拿雪糕 忌廉 酥皮 好有層次 口感好新鮮😋焙茶生朱古力芭菲🍫焙茶味道濃得黎同啲果凍好夾 裡面有朱古力粒同脆片 感覺就係多重享受😝😝飲品期間限定:肉桂焙茶牛奶🥛凍凍地緊係要飲返杯熱飲啦 面層有鮮忌廉加上肉桂粉 焙茶味道好濃郁 再加埋日本香滑牛奶 超柔滑香甜😍抹茶牛奶忌廉朱古力醬🍵抹茶味道依然好濃郁 係一貫日本作風 面層有忌廉同朱古力醬 口感更加豐富🥰

期間限定:三文魚忌廉蜆肉飯🥘

擔擔豆乳烏冬🍜

期間限定:蘋果批海綿芭菲🍎

焙茶生朱古力芭菲🍫

飲品
期間限定:肉桂焙茶牛奶🥛

抹茶牛奶忌廉朱古力醬🍵
啟德的ᴀɪʀꜱɪᴅᴇ商場迎來了日本茶室品牌ɴᴀɴᴀ'ꜱ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ的首家香港分店。這裡以茶飲、甜點和和風輕食料理為主打,充滿著和風氛圍。店內的裝潢以暗黑線條和和風木系主題為特色,獨具風格。.推薦他們的三文魚忌廉蜆肉飯和擔擔豆乳烏冬,口感清新美味。招牌和食是擔擔豆乳烏冬,可以選擇冷熱兩種口感。這道料理以豆乳搭配烏冬,味道溫和濃稠,配上日式烏冬的彈牙口感,絕對讓人愛不釋手。甜點方面,除了他們招牌的軟雪糕外,日式芭菲也是這裡的特色之一。特別推薦他們的抹茶生朱古力芭菲,口感綿密軟糯,令人回味無窮。如果喜歡蘋果和肉桂的組合,那麼他們限定的蘋果批海綿芭菲絕對是不二之選。這道芭菲有著焙茶果凍底部,中間是海綿蛋糕、香滑忌廉和酥脆的批皮,再加上香濃的雲呢拿雪糕,口感非常出色。在飲品方面,肉桂焙茶牛奶和抹茶牛奶白玉綠茶雪糕都是獨特的選擇。總的來說,過江龍茶室是一個讓你品味正宗日本風味的地方,無論是茶飲還是甜點,都值得一試。

nana’s green tea店內結合現代茶室同傳統日式民家木系建築特色搭配開放式橫樑,好有日系茶室嘅侘靜美感🍵 🥘三文魚忌廉蜆肉飯 $148三文魚份量幾足,裡面仲有粒粒蜆肉同豆角,忌廉汁及北海道青紫菜烹調而成嘅忌廉汁夠濃郁,仲有特製梅乾碎,開胃解膩,平衡返忌廉三文魚濃厚感~🍎蘋果批海綿芭菲 $108表面係雲呢拿雪糕🍨撒有焦糖醬及肉桂粉作點綴,配上粒粒日本信州蘋果蜜餞🍎仲有質感鬆軟嘅海綿蛋糕🍰中間係一啲忌廉,底部係手工製作嘅焙茶果凍🤎 外貌滿分!同朋友一齊share食開心❤️‍🔥🥛肉桂焙茶牛奶 $48表面撒上斯里蘭卡肉桂粉好香噴噴,裏面嘅焙茶味道好濃郁,一啲都唔會甜~🍝擔擔豆乳烏冬 $108呢個擔擔醬只有輕微嘅辣 ,食唔到辣嘅我都食得度!表面勁多粒粒低脂肉質厚實嘅雞肉碎!個湯底用上豆乳可以中和淡淡湯底嘅濃郁嘅辛味~可以encore🤣 🍵抹茶牛奶忌廉朱古力醬 $48表面大大舊cream加上朱古力醬,裏面嘅抹茶好濃郁!🍫焙茶生朱古力芭菲 $98焙茶雪糕焙茶味濃郁,配有朱古力Brownie,中間係脆片,忌廉同埋焙茶果凍😆 一定要同朋友一齊食🤤
搭配開放式橫樑,好有日系茶室嘅侘靜美感🍵

🥘三文魚忌廉蜆肉飯 $148

🍎蘋果批海綿芭菲 $108

🥛肉桂焙茶牛奶 $48

🍝擔擔豆乳烏冬 $108

🍵抹茶牛奶忌廉朱古力醬 $48
表面大大舊cream加上朱古力醬,裏面嘅抹茶好濃郁!

🍫焙茶生朱古力芭菲 $98

午餐
2023-12-18 94 浏览
Airside商場都有幾多人氣餐廳,今次就試吓呢間日本茶室Nana’s green tea,以茶道作為主題,又有好多精美嘅打卡甜品🍧最近新增設的午市套餐有沙律、主食、甜點及飲品等,為大家帶來精緻滿足的選擇🥰主食🔸 海老蕃茄豆乳烏冬🦐主菜嘅份量都好大,而且好足料,好多隻蝦🦐!蕃茄味好濃郁,用咗豆乳令到個醬汁咁膩,亦都比平時更加滑身😌🔸咖啡、抺茶牛奶☕️🍵所有茶飲由專業茶師現沏調和,抹茶口感醇厚,仲帶有少少回甘,同牛奶配撘又帶出另一種風味🍵甜品🔸 焙茶芭菲 (配蕨餅)以日本引以為傲嘅焙茶作為基底,層次分明,每一層都有驚喜😍蕨餅質感軟糯,上面黃豆粉堅果味好突出!焙茶雪糕味超濃郁,最得意係手工製焙茶啫喱🤣

🔸 海老蕃茄豆乳烏冬🦐

🔸咖啡、抺茶牛奶☕️🍵

甜品
🔸 焙茶芭菲 (配蕨餅)

2023-12-17 1231 浏览
九月起又一家來自日本的過江龍茶室Nana's green tea 來到香港插旗進駐。作為香港第一家分店,Nana選了於啟德新地標Airside 開業,以提供茶飲、甜點以及一系列和風輕食料理作主打。.位於商場B1地庫食店層,以暗黑線條以及和風木系主題,裝潢型格中帶點和風氣息。作為抹茶甜品控,經過忍不住要一試究竟。.主食✿ 三文魚忌廉蜆肉飯 💲148✿ 擔擔豆乳烏冬 💲118餐廳的主食也已比較清新的配搭為主, 三文魚忌廉蜆肉飯是餐廳的冬季系列限定新品。魚肉加上豆角和蜆肉,以忌廉汁調味簡單清新。可選冷熱的擔擔豆乳烏冬則是餐廳的招牌和食,第一次來到必試。沒有四川擔擔麵的那種辛辣,以豆乳配搭,味道溫和濃稠配搭掛湯彈牙的日式烏冬,很夾。.甜點✿ 蘋果批海綿芭菲 💲108✿ 抹茶生朱古力芭菲 💲98除了有招牌的軟雪糕外,各款色彩繽紛的日式芭菲,是必選之作。經典的抹茶或是焙茶巴菲,可配搭白玉、蕨餅或是生朱古力。選擇了較有特色的抹茶朱古力,口感軟糯。芭菲的愛好者必試。另外,蘋果批海綿芭菲也是餐廳限定的新芭菲款式,蘋果和肉桂本是絕配,底部有焙茶果凍,中層是海綿蛋糕、香滑忌廉以及酥脆批皮,再加上香濃的雲呢拿
✿ 三文魚忌廉蜆肉飯 💲148
✿ 擔擔豆乳烏冬 💲118
三文魚忌廉蜆肉飯

甜點
✿ 蘋果批海綿芭菲 💲108
✿ 抹茶生朱古力芭菲 💲98
除了有招牌的軟雪糕外,各款色彩繽紛的日式芭菲,是必選之作。經典的抹茶或是焙茶巴菲,可配搭白玉、蕨餅或是生朱古力。選擇了較有特色的抹茶朱古力,口感軟糯。芭菲的愛好者必試。另外,蘋果批海綿芭菲也是餐廳限定的新芭菲款式,蘋果和肉桂本是絕配,底部有焙茶果凍,中層是海綿蛋糕、香滑忌廉以及酥脆批皮,再加上香濃的雲呢拿雪糕,配搭不錯。
蘋果批海綿芭菲
抹茶生朱古力芭菲

飲品
✿ 肉桂焙茶牛奶 💲48
✿ 抹茶牛奶白玉綠茶雪糕 💲52
冬日限定肉桂主題的焙茶鮮奶,以肉桂粉加上焙茶、白朱古力以及牛奶。以及經典主打的抹茶牛奶飲品,兩者也不錯。
肉桂焙茶牛奶
抹茶牛奶白玉綠茶雪糕
2023-12-16 98 浏览
啟德Airside 開幕後,收藏了幾間餐廳都好想去,終於有時間黎探店。除咗主打抹茶焙茶、芝麻、紅豆的飲品及甜品,還有和風主食菜單,環境裝修結合和式木系建築,舒適寫意。主食,期間限定】三文魚忌廉蜆肉飯配味噌湯 $148 蜆肉新鮮,忌廉汁creamy ,兩粒梅乾偏酸 ,我杯茶。擔擔豆乳烏冬 烏冬掛滿擔擔汁,花生麻醬好香濃,烏冬麵身好軟滑。甜品:【期間限定】蘋果批海綿芭菲 $108 炒香的蘋果粒酸酸甜甜,與焦糖醬同玉桂粉好夾。有兩粒蘋果批,底部會有焙茶蒟蒻啫喱 ,中和甜膩感。抹茶蕨餅芭菲 蕨餅幾煙韌 ,抹茶雪糕真係好夠濃帶回甘。粟米片脆脆 ,口感豐富。飲品:玉桂焙茶牛奶 $48 (hot /cold) 期間限定,茶味好濃,甜味比較淡。咖啡配雲呢拿雪糕$45冬日限定餐單供應至1 月15日

主食,期間限定】三文魚忌廉蜆肉飯配味噌湯 $148
蜆肉新鮮,忌廉汁creamy ,兩粒梅乾偏酸 ,我杯茶。

擔擔豆乳烏冬
烏冬掛滿擔擔汁,花生麻醬好香濃,烏冬麵身好軟滑。

【期間限定】蘋果批海綿芭菲 $108

飲品: