2019-02-17 73 浏览
餐廳分兩部份,地下係台式飲料店,亦同時係餐廳嘅水吧。由店內嘅樓梯拾級而上就係餐廳。灰色水泥牆、紅𥖁,木枱木櫈,帶點昏暗嘅吊燈,其中一面牆仲鋪咗大片綠色植物牆,感覺去咗間森林小屋咁。既然係台式飲品店,飲品自然多選擇,有鮮奶波波茶、海鹽芝士奶蓋茶、芝芝鮮水果雪沙、水果茶同純茶。價錢同樓下賣出嘅一樣。【芝芝芒芒雪沙$34】都幾大杯,厚厚軟滑芝士啱晒我呢個芝士迷,不過雪沙嘅芒果味稍為唔夠突出。【美好水果四季春$42】有好多種水果 — 橙、蘋果、檸檬、士多啤梨、百香果、荔枝,味道適中冇過甜,叫杯熱嘅可惜唔夠熱。【凱薩沙律$58配煙三文魚+$18】清爽沙律配微酸沙律醬,亦有脆口麵包粒,加咗$15有煙三文魚,味道更豐富。【炭燒和牛配三文魚籽$68】有牛柳粒、青瓜粒、蕃茄仔,上面鋪咗木魚,用鐵版上,夠晒熱度。【酥炸軟殻蟹$58】兩隻軟殻蟹,炸得熱辣辣又香脆,好惹味。【芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子$188】大隻龍蝦配虎蝦同兩隻帶子。龍蝦肉爽彈,配芝士更滋味;帶子封煎得香口爽甜;虎蝦都幾入味。【美國安格斯肉眼$198】好大塊肉眼扒,而且都切得幾厚。叫咗五成熟,肉汁好豐富兼肉味濃郁,而且脂肪分佈均勻,油香同肉
餐廳分兩部份,地下係台式飲料店,亦同時係餐廳嘅水吧

【酥炸軟殻蟹$58】兩隻軟殻蟹,炸得熱辣辣又香脆,好惹味。

【美國安格斯肉眼$198】好大塊肉眼扒,而且都切得幾厚。叫咗五成熟,肉汁好豐富兼肉味濃郁,而且脂肪分佈均勻,油香同肉香夾埋好正。

前菜同主菜都有沙律菜,配上甜中帶酸嘅沙律醬,開胃又均衡營養。再加上主菜係用木板上,夠晒田園風味。
食西餐配一杯珍珠奶茶好奇怪~ 😂蒜容包~面包焗到香脆~ 食落仲有d鬆軟tim~ 每一塊都有好多的蒜容~ 好食!炸魚薯條~個好外脆內軟~ 入面好嫩滑~ 一食好有驚喜!如果佢係配他他醬,而唔係普通沙律醬既話~ 一定再好食d!霜降西冷~ 呢個粉紅色~ 唔使食一睇就知佢好食喇~ 肉味都算重~ 肉質地好淋~ 一咬肉汁即刻走哂出黎~ 不得了~點少的漢堡~ 因為唔食芝士的關係~ 叫左走芝士~ 唔好睇塊肉好似好乾~ 其實完全相反~ 加埋煎到半熟的蛋~ 值得一試!經OpenRice 訂檯有蛋糕送~ 朱古力味濃~ 估唔到送既甜品都完全唔馬虎呀下~

食西餐配一杯珍珠奶茶好奇怪~ 😂

蒜容包~

炸魚薯條~

霜降西冷~

經OpenRice 訂檯有蛋糕送~
朱古力味濃~ 估唔到送既甜品都完全唔馬虎呀下~
庆祝纪念
生日
2019-02-07 1537 浏览
朋友在銅鑼灣上班,買飲品時無意中發現二樓有間餐廳,食物質素高,價錢相宜~ 今天逛過誠品,順道一起吃lunch~一進餐廳,猶如走進森林般,放滿植物裝飾,座位寬闊,樓底又高,感覺舒適寫意~巴馬火腿沙律配黑醋,鹹香惹味的巴馬火腿,與爽甜多汁的哈蜜瓜味道襯絕,再酸甜醒胃的黑醋橄欖油沙律,健康美味~巴馬臣芝士肉醬流心蛋意大利粉,意粉質感幼滑,充滿濃厚的芝香、肉香、蛋香及蕃茄的酸香,再加入多粒磨菇豐富口感,菇香四溢,令人垂涎!風味四重芝士薄餅,餅底薄而香脆,滿有焦香及麵粉香,餡料充滿濃厚芝士味,芝香四溢,"芝"味十足!意大利凍餅,入口即化,富清新酸甜的酸忌廉及濃厚芝士味,底托鬆軟香口的消化餅,香醇不膩的飯後甜品~跟餐轉特飲每杯可減$8:烤布蕾波波茶(含奶蓋),口感柔滑,奶味溫醇,滲出陣陣鹹香的芝士奶蓋味,其中焦糖布蕾及黑糖味尤其突出,甜香可口,底層的黑糖珍珠煙韌軟糯,令口感層次更豐富,不愧是該店的人氣特飲!Oreo波波茶,奶味鮮醇濃厚,加入Oreo餅碎,更添朱古力曲奇香味,底層黑糖珍珠豐富味道層次,甜香不膩~美好水果四季春,以多款水果製成,有香橙、蘋果、檸檬、荔枝等,果香滿載,味道清新,底層加入蘭

跟餐轉特飲每杯可減$8:

美好水果四季春,以多款水果製成,有香橙、蘋果、檸檬、荔枝等,果香滿載,味道清新,底層加入蘭香子更健康味美~

前菜以至甜品皆鮮香味十足,飲品更是獨特滋味,令人回味無窮! 下次經開銅鑼灣定再光顧!
2019-02-02
  • 巴馬臣芝士肉醬流心蛋意大利粉
  • 風味四重芝士薄餅
  • 烤布蕾波波茶
  • Oreo波波茶
2019-02-04 129 浏览
亞女又話帶我去銅鑼灣食嘢,去到依間西餐廳,環境又好似幾好喎。先嚟個巴馬火腿蜜瓜沙律柚醋汁,又幾開胃喎。巴馬火腿好食,唔會死鹹,加上油脂豐富,配上蜜瓜就正炭燒和牛配三文魚籽未食過依種配搭,和牛肉質細嫩鵝肝油脂香到漏,加上多士脆口吸哂佢啲精華,齒頰留香法式白酒忌廉青口,忌廉奶油味香而且好滑,加咗啲酒味就唔會太膩,青口新鮮飽滿我好鍾意食水牛城雞翼,辣辣地又香口,平時自己煮唔到嘅口味,特別係個個又甜又辣嘅醬汁波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯,意大利飯嘅飯芯係精粹,加埋海鮮嘅鮮甜,好味香草露絲瑪莉羊架又幾好味,煎得微微香口,熱辣辣咁,羊架本身夠軟,香草嘅味道冇喧賓奪主,烘托得啱啱好我平時都比較少會炸到嘢,酥炸軟殼蟹入面嘅汁好誇張,啲肉又鮮甜,加上冬季特別肥美,仲有埋膏,正~熊本霜降牛肉油花好細緻,又分佈得好均衡,價格實惠最後有安格斯肉眼,五成熟啱啱好,安格斯係有名嘅牛肉,有一定嘅油花又有香濃嘅牛味,加上新鮮,係食得出嘅鮮味我地仲嗌咗嘢飲,芝士奶蓋又香又濃,飲落口常香,茶底又唔澀,生果都新鮮清爽,菠蘿香味好出

炭燒和牛配三文魚籽
未食過依種配搭,和牛肉質細嫩

鵝肝油脂香到漏,加上多士脆口吸哂佢啲精華,齒頰留香

熊本霜降牛肉油花好細緻,又分佈得好均衡,價格實惠

2019-01-28 1111 浏览
晚餐時間唔知食乜好但經過銅鑼灣道想飲台式飲品;最後搵到邊寧頓街有間餐廳可以滿足哂兩個願望就入左去試巴馬火腿蜜瓜沙律柚醋汁巴馬火腿油潤咸香配搭蜜瓜香甜口感清爽;沙律新鮮爽脆配柚醋汁微酸開胃鵝肝多士鵝肝肥美甘香經高溫煎封後口感依然細嫩幼滑入口即化炭燒和牛配三文魚籽和牛肉質軟嫩肉汁豐富配搭三文魚籽鮮甜幾特別法式白酒忌廉青口青口肉厚鮮嫩加上忌廉香滑略帶白酒清香水牛城雞翼雞翼熱辣香脆加上雞肉嫩滑多汁配埋水牛城醬香辣微酸夠哂惹味酥炸軟殼蟹軟殼蟹新鮮即炸金黃酥脆加上漿粉夠薄唔覺油膩;蟹肉嫩滑多汁加埋蟹膏鮮香好出色香草露絲瑪莉羊架羊肉表面焦香而且肉質柔軟有彈性加上油脂豐腴配搭迷迭香同少量薄荷醬清新唔臊美國安格斯肉眼安格斯牛本身肉味香濃加上肉眼部位肉質軟腍油脂豐富所以好受歡迎;個人認為牛扒五成熟最理想肉質保持鮮嫩之餘亦令脂肪融化熊本霜降牛西冷個人偏愛肉眼好少會食西冷但係百七蚊唔就使食到熊本霜降牛實在係好吸引;熊本霜降牛肉質粉嫩牛味濃郁而且油花呈大理石紋分佈真心正波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯波士頓龍蝦肉質緊實味道鮮甜;意大利飯用左傳統煮法加入高湯拌炒外層煙韌中略硬配搭忌廉香濃好食芝士莓果雪沙/芝士芒芒雪沙/

巴馬火腿蜜瓜沙律柚醋汁

鵝肝肥美甘香經高溫煎封後口感依然細嫩幼滑入口即化

和牛肉質軟嫩肉汁豐富配搭三文魚籽鮮甜幾特別

青口肉厚鮮嫩加上忌廉香滑略帶白酒清香

雞翼熱辣香脆加上雞肉嫩滑多汁配埋水牛城醬香辣微酸夠哂惹味

熊本霜降牛西冷

波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯

芝士莓果雪沙/芝士芒芒雪沙/芝士桃桃雪沙/美好水果四季春/美好金菠蘿

芝士奶蓋夠厚而且芝士味濃加上質感濃稠順滑;四季春包含多種水果微酸消滯;美好金菠蘿清甜且帶茶香

2019-01-26
  • 鵝肝多士
  • 法式白酒忌廉青口
  • 熊本霜降牛西冷
  • 波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯
  • 芝士芒芒雪沙
  • 芝士桃桃雪沙
2019-01-26 116 浏览
星期六嘅銅鑼灣真係超多人🙄。不過家姐今晚飛,話仲有好多濕碎野要買,所以我就唯有捨命陪君子啦!專登等到late lunch,就係想避開人群,我地今日就揀左少少偏離鬧區嘅Neighbor食。因為我忽然想飲台菜、食台菜😁。餐廳樓下係有名台式飲品店美好年代。用餐就要上二樓, 連格局都似台灣啲小店😍。餐廳地方幾舒適,原木枱椅,座位寬敞,三五知己嚟食野飲野傾下計幾唔錯👍。望下個餐牌, 咦?乜唔野台菜嚟嘅?🤔義大利fusion菜噃,我想多了?!不過唔緊要啦, 好食就得喇。我地二人份就點左一份rib eye牛扒🥩同一個pizza🍕share食。另外我就點左杯芝芝桃桃過口癮,事關我至愛嘅芝士奶蓋茶剛進註香港,可惜仲係排緊長龍,未飲到囉😏。我地嘅食物差唔多同時間上, 薄餅係四重芝士🤤🤤🤤,芝士香味好濃, 遠遠都聞到, 佢份量唔大,幾好,因為勁芝士好易會食膩,所以細細個就啱喇, 而且家姐其實唔like🧀。佢係就我先會點。多謝家姐🤣🤣🤣!肉眼扒賣相非常不俗, 近期我都有啲運仔喎, 連鋸左幾餐牛扒🥩質素都唔錯😜。今日呢塊家姐點左七成熟, 但肉質依然嫩滑,而且還帶粉嫩紅色,有肉味又有肉汁,好有驚喜😁。配菜嘅薯條都

肉眼扒賣相非常不俗, 近期我都有啲運仔喎, 連鋸左幾餐牛扒🥩質素都唔錯😜。今日呢塊家姐點左七成熟, 但肉質依然嫩滑,而且還帶粉嫩紅色,有肉味又有肉汁,好有驚喜😁。配菜嘅薯條都好好味, 有人好快就清哂。

食西餐配台茶,係任性但有趣嘅配搭!芝芝桃桃🍑🍑雪沙,桃味淡淡的, 但個芝味cream又綿又滑又濃密,果然係美好年代👍👍👍。

2019-01-26
午餐
  • 美國安格斯肉眼扒
2019-01-25 219 浏览
其實我經過呢個位十萬次都有,但一直都唔知係樓上係有間西餐廳係入面架!朋友知我對黑糖鮮奶要求高,又唔想陪我排人氣飲品店,就直接帶左我去呢間「只會經過但不會知道」的餐廳。原來近排餐廳跟台灣茶飲過江龍——美好年代攪Crossover,讓大家可以邊嘆黑糖鮮奶等台式飲品,邊食Neighbor的西餐。餐廳位於飲品店的樓上,確實有少少難揾。餐廳唔係好大,環境暗暗地,都幾有情調⋯ 重點係唔會好嘈,最岩幾個朋友靜靜地傾下計。餐廳有八個Courses的二人Set Dinner,不過我們計過如果我們散叫唔會差太遠,加上我們想食的牛排及意粉都唔係Set入面,所以直接a la carte。朋友仔左杯芝芝芒芒,飲落芒果味都幾清新,加埋厚厚的芝士奶蓋,味道估唔到可以咁夾。我就叫左杯香港限定的烤布雷奶蓋波波茶,佢係近排大熱的黑糖鮮奶,上面再加了芝士奶蓋及炙燒黑糖,入口奶味都夠滑芝士奶蓋味道清清地,唔會喧賓奪主。加上黑糖夠香、黑糖珍珠又夠煙韌⋯ 我本人就覺得好飲過老虎個間(帶返頭盔先,每人口味不同)。我們揀左一份芝士煙肉焗蠔做我們的餐前小食⋯ 蠔肉雖然縮得都幾犀利,不過個芝士焗得幾香。南瓜蟹肉意大利粉比相像中大碟,意粉

(左)芝芝芒芒  (右) 烤布雷奶蓋波波茶

芝士煙肉焗蠔

南瓜蟹肉意大利粉比相像中大碟,意粉算係軟個種,加埋蟹肉及即刨芝士,配埋南瓜忌廉汁,味道都幾夾。

南瓜蟹肉意大利粉

肉眼一般都比西冷的油脂更香,肉質更嫩。餐廳的美國安格斯肉眼夠厚身已經贏左一半,加上肉味香,油脂又均勻,又唔會成舊筋/脂肪阻住晒,整體都幾高質。我們叫左五成熟,食落岩岩好。薯條用了粗蘿條,炸得金黃又入面唔會太乾。

美國安格斯肉眼

食完已經幾飽了,但我們有點意猶未盡,加上餐廳今日WeekDay唔多人,我們另外叫左兩杯水果茶,諗住坐耐少少。黃色個杯係美好水果四季春,入面加左士多啤梨、橙、檸檬、蘋果、熱情果及荔枝,入口清清甜甜。橙紅色個杯係美好紅柚,入面的紅柚都幾多,味道酸酸甜甜,飲落都幾開胃。如果熱的果茶唔岩,大家仲可以揀凍飲。

(左)美好水果四季春 (右)美好紅柚

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
(左)芝芝芒芒  (右) 烤布雷奶蓋波波茶
2019-01-24 210 浏览
台式飲品和意式西餐在香港來說,真是多如繁星,但是如果要在一間餐廳內,既能享受台式飲品,又能品嘗意大利西餐,就只有這間位於銅鑼灣邊寧頓街的「Neighbor」才能做到了「Neighbor」門面裝潢走新派工業風,店內分為樓上和地下兩部分。 地下為台灣過江龍「美好年代」,售賣鮮奶波波茶,芝士奶蓋等的台式飲品。而樓上則是意大利餐廳「Neighbor」,主打意大利式的西餐,這樣的配搭既新穎又特別走上一層樓梯,室內裝潢以復古格調為主,很有懷舊的氣氛意式雜菜湯 ($25)湯頭盡吸蔬菜和香草的精華,味道相當濃郁及鮮甜,更帶有一絲絲的微辣,令人胃口大開。 裡面豐富的雜菜,增添口感,再配上酥脆的蒜蓉包,美味非常法式蒜蓉包 ($48)共有六條長形蒜蓉包,香濃的蒜味,溶化的牛油,配合酥脆的法包,入口啖啖都是蒜蓉香,香脆可口芝士煙肉炸薯條 ($58)超級邪惡的芝士煙肉炸薯條🙈 炸至金黃色的粗身薯條,富有香濃薯仔味,上面再鋪上滿瀉的車打芝士,口感外脆內軟,加上粒粒煙肉,甚感惹味😋鵝肝多士 ($68)雖然是一人份量,但體型絕對不小。烤焗過的多士,香口脆身,而鵝肝口感柔軟綿密,一脆一軟,口感豐富,旁邊的沙律菜不只有擺

走上一層樓梯,室內裝潢以復古格調為主,很有懷舊的氣氛

意式雜菜湯 ($25)
意式雜菜湯

法式蒜蓉包 ($48)

法式蒜蓉包

芝士煙肉炸薯條 ($58)
芝士煙肉炸薯條

鵝肝多士 ($68)
雖然是一人份量,但體型絕對不小。烤焗過的多士,香口脆身,而鵝肝口感柔軟綿密,一脆一軟,口感豐富,旁邊的沙律菜不只有擺盤作用,更有助消膩,既清新又健康
鵝肝多士

芝士煙肉焗蠔 ($68)
入口滑溜飽滿,咬落鮮味十足又juicy更富有芝士香呢❗️
芝士煙肉焗蠔

芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子 ($188)
如一個手掌般大的切邊波士頓龍蝦,表面鋪滿芝士,再烤焗至半溶,芝士充份滲透入龍蝦肉中,味道香濃,肉質爽口彈牙😋旁邊還有2粒煎至焦香的原隻帶子,厚身又實肉👍底部還有薯蓉,香綿軟滑☺️
芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子

原個南瓜海膽海鮮飯 ($158)
在Menu 上見到這個原個南瓜海膽海鮮飯的圖片,瞬間就被吸引住了🙈可惜的是,店員告知當日未有海膽供應,但我們仍然堅持,一定要食到這個造型獨特的南瓜車🙆‍♀️ 意大利飯盡吸南瓜精華,啖啖富有香濃忌廉香,飯粒質地軟硬適中,再混入足料雜菌粒,增加口感😍 而最上層則鋪滿了海鮮,如鮮蝦,青口和三文魚籽,層次感豐富
原個南瓜海膽海鮮飯

綠妍奶蓋茶 半糖 ($28)
金鳳茶王奶蓋茶 半糖 ($28)

身為蓋茶控的我,奶蓋茶當然喝過不少🙈但要數心中最好喝的,「美好年代」的奶蓋茶列入榜首🙆‍♀️ 奶蓋約有4cm 厚,質感幼滑❗️最值得我欣賞的是,芝士味香濃又不失奶香,鹹甜得宜,稠身度高,過了良久,喝到最尾也仍然有濃郁的芝士奶香🥰並以金鳳茶王作為茶底,茶香甘醇
金鳳茶王奶蓋茶

總結:
食物質素不錯,又能喝到台灣「美好年代」的飲品,一舉兩得
2019-01-20
意式雜菜湯
法式蒜蓉包
芝士煙肉炸薯條
芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子
原個南瓜海膽海鮮飯
金鳳茶王奶蓋茶
閨蜜們的新年前聚會🍽,選點當然不能馬虎🧐,但一個愛喝台飲🍹,一個又愛吃西餐🍴,可以怎辦🤔?還好在銅鑼灣就有一家店可以滿足以上願望了✨。食店分為上下兩個部份😳,地面位置是美好年代台式飲品部份🇹🇼,上層則是Neighbor的西餐廳部份🍝。餐廳的牆上有著綠葉的裝飾🍃,與水泥牆身形成強烈對比💥。餐單除了不同的台式飲品🍹,也提供了二人套餐💞。🔹鵝肝多士🍞閨蜜🐹的指定前菜👑,油香豐盈的鵝肝🦆,放於經過烤烘的多士上🔥,閨蜜🐹表示滿意💖。🔹法式白酒忌廉青口🍾口感嫩滑的青口🌊,配上了幼滑的醬汁🤤,入口有著淡淡的酒香🥂,滋味十足👍🏽!🔹水牛城雞翼🐣肉質豐厚😋,不會像坊間營養不良的雞翼般😆,加上了微辣的醬汁🌶,醒胃非常🎉。🔹香草露絲瑪莉羊架🥩根據店員的建議點了7成熟🔥,羊羶味不太重👌🏽,口感嫰滑多汁😌,一入口便令人難以抗拒💘。🔹美國安格斯肉眼🐮點了一個3成熟😁,入口油脂豐富😲,肉質軟嫩😋,肉味也頗為濃郁👍🏽。🔹烤布蕾波波茶🍮加進了黑糖珍珠🖤,每一顆都相當飽滿有嚼勁🤤,加上香濃的奶味🍼,總分數蠻高的💯。🔹美好水果四季春🍎每啖都有著百香果的清香🍃,再加上了雜果的清甜🍊,絕對是飯後解膩首選🌟。🔹綠妍奶蓋茶🌸幼滑的

餐廳的牆上有著綠葉的裝飾🍃,與水泥牆身形成強烈對比💥。

餐單除了不同的台式飲品🍹,也提供了二人套餐💞。

🔹鵝肝多士🍞

🔹烤布蕾波波茶🍮

🔹美好水果四季春🍎
左:美好水果四季春 // 右:烤布蕾波波茶

🔹綠妍奶蓋茶🌸
幼滑的口感配上茉莉的香味😌,果然是綠茶愛好者的福音喔✨~
綠妍奶蓋茶

🔹純靜岡抹茶🍵
抹茶控閨蜜🐱的必點👍🏽,淡淡的茶香充斥著口腔😍。
左:純靜岡抹茶 // 右:綠妍奶蓋茶

💭總結
餐廳環境真的不錯👌🏽,座位蠻舒服的😌,加上是西餐台式飲品的合體💞,完全不用擔心飯後又要找甜品🤩~
2019-01-22
綠妍奶蓋茶
2019-01-22 930 浏览
昨日下午約了好姊妹在銅鑼灣提早食團年午飯,之後順便探下朋友,咁耐冇去銅鑼灣就搵間餐廳食埋晚飯先返屋企! 朋友介紹我到 Neighbor, 佢話每次去到都好好味, 已經變咗佢嘅飯堂,所以我就去試下啦! 這間餐廳主打台式為主的歐陸菜,記得這個位置前身是一間玩具店和商舖,這幢唐樓充滿悠久歷史,已經有66年了。經過裝修建築改頭換面之後變成而家新派的歐式cafe, 一樓的裝修環境以工業風配搭森林景色為主題,二樓進入歐陸色情調風格,絕對係一間有品味的cafe! 大門口就是美好年代飲品店, 樓上是用餐雅座。 加入了台灣元素, 一路飲住珍珠飲品系列一路鋸扒完全是西台合璧的晚餐! 今次我們點了巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋 $88, 芝士煙肉焗蠔 $68, 美國安格斯肉眼扒 $198, 波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 $158, 羅宋雜菜湯 $25, 烤布蕾波波茶 $34, 金鳳奶蓋茶 $28。美國安格斯肉眼扒 ~ 點了五成熟烹調得剛剛好,超大塊的份量,入口鮮嫩的牛肉,味道濃郁,肉汁豐富,還有新鮮沙律菜伴碟, 配埋香脆的薯條,這一道菜攞滿分!波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 ~ 我每次到西餐廳都很喜歡叫意大利飯,但係發覺

美國安格斯肉眼扒

波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 ~ 我每次到西餐廳都很喜歡叫意大利飯,但係發覺煮得好嘅真係冇幾多間。 而今次就幾有水準了, 每粒飯除咗煙韌之外, 忌廉汁滲透入飯與飯之間, 還食到有一陣陣的龍蝦汁味道! 龍蝦爽口彈牙新鮮,發現這裏每一碟菜都會配上沙律菜加油醋,除咗可以中和返食物的油膩之外, 仲可以帶給客人開胃的感覺。

波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯

巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋 ~ 有我最喜歡的火箭菜,巴馬火腿配密瓜是很好的配搭, 蜜瓜的香甜清新,中和巴馬火腿濃郁的鹹味。

巴馬火腿蜜瓜沙律配油酷

芝士煙肉焗蠔 ~ 一碟有兩隻焗蠔,蠔的肉質是新鮮的, 芝士煙肉調味也不錯,只是焗完之後好像縮水比較細粒。

芝士煙肉焗蠔

羅宋雜菜湯 ~ 熱辣辣又足料, 湯料有很多雜菜還有少量螺絲粉,最正是蒜蓉包,香濃的蒜蓉味配餐湯真是不得了!
羅宋雜菜湯

烤布蕾波波茶 ~ 我點了一杯熱的,開頭諗住用紙杯上賣相應該不太美, 點知店員真是好貼心, 調教溫度暖暖的,滿足我又可以影相又可以飲杯暖暖的飲品! 入口第一啖超級滑, 奶味龍郁, 口感豐富, 黑糖珍珠軟熟得嚟又彈牙, 係我近期飲過嘅台灣飲品最好的一杯! 真係值100分!

烤布蕾波波茶

金鳳奶蓋茶 ~ 這一杯味道清新,上層帶有奶蓋咸咸的帶creamy,茶味清香,非常好飲!

金鳳奶蓋茶

整體來說這裏的食物質素中上, 飲品做得非常出色, 第一次可以一邊飲住台灣飲品一邊吃西餐, 一晚可以滿足兩個願望。 這裏價錢適中,店員嘅服務差不多一百分, 好耐冇到過一間令我咁滿意嘅Cafe, 今次朋友果然好介紹!

2019-01-21
美國安格斯肉眼扒
巴馬火腿蜜瓜沙律配油酷
羅宋雜菜湯
金鳳奶蓋茶
2019-01-21 466 浏览
今日晏晝只食咗個漢堡包餐,主要原因係今晚約咗朋友食晚飯,要留定個肚。我哋逛逛銅鑼灣,見口渴想搵啲嘢飲下,經過邊寧頓街,見到有間舖仔有嘢飲賣,一於試下。 原來樓上係餐廳,朋友話不如喺度食埋嘢,我無反對,大家就上到嚟。餐廳有點復古味,又有台灣feel和文青格調,所以見到好多年青人喺度聚會。實在好口渴,所以即刻叫杯【美好水果四季春】。這杯冰茶裡面有好多生果,例如: 士多啤梨、蘋果、橙,所以有茶味亦有果香味。朋友叫了一杯【芝芝芒芒雪沙】,類似芒果沙冰上面再加些軟芝士打勻的奶蓋。飲落有芒果味同埋有濃濃芝士味,口感綿綿滑滑。食嘢方面交咗俾朋友發板。【巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁】巴馬火腿和蜜瓜的配搭是一絕,火腿鹹香,蜜瓜清甜。黑醋、橄欖油配沙律菜可提升菜的味道。【芝士焗龍蝦伴虎蝦帶子】 呢個係一個龍虎雙會嘅菜式,即係烤龍蝦和烤虎蝦會聚一起,再會合烤帶子而成。龍蝦多肉又有膏,虎蝦肉爽甜,帶子肉帶牙。【原個南瓜海膽海鮮飯】 這個是招牌菜式,所以是必食之選。意大利飯釀在原個南瓜內再焗至香噴噴,再加上海膽、青口、蝦、帶子和三文魚籽,用料真豐富。飯質creamy,味道香濃。加埋海膽、三文魚籽一齊食,魚籽和海膽在口

食嘢方面交咗俾朋友發板。

【巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁】

巴馬火腿和蜜瓜的配搭是一絕,火腿鹹香,蜜瓜清甜。
黑醋、橄欖油配沙律菜可提升菜的味道。

【芝士焗龍蝦伴虎蝦帶子】

【原個南瓜海膽海鮮飯】

飯質creamy,味道香濃。加埋海膽、三文魚籽一齊食,魚籽和海膽在口腔內爆發,好正!

食完飯,仲可以食埋南瓜肉,焗過的南瓜肉是特別香甜。

【炭燒和牛配三文魚籽】
 用鐵鍋上,熱辣辣,堅魚薄片還在飄。和牛腍肉味濃,配搭埋蒜片和三文魚籽一齊食,滋味無窮。

最後,可能佢油膩咗少少,所以叫多杯【純金鳳茶王】去去油膩是很理想的做法。這杯烏龍茶有淡淡清香,飲落成個人舒服晒。
2019-01-21 105 浏览
為了慶祝我的生日 朋友特意找了這間有了我所愛的食物—-珍珠奶茶+西餐😍一次滿足哂兩個願望❤️打開餐牌,以西餐來說價錢不算貴啊 而且菜式都很吸引,可以放心點 不怕朋友負擔大😂前菜—凱薩沙律+挪威三文魚🥗$76上菜速度快,還精心弄了三文魚花放在沙律上面👏🏻食材新鮮,不愛吃菜的我也為了健康吃了幾口主菜—熊本霜降牛西冷(10oz) $168十分驚訝168元就吃到有牛味的牛排🥩😱調味以至本身牛扒的質素都可媲美扒房$3xx的牛但實在可惜的是火候控制不夠理想 點的是5成熟 來的卻是7成熟😢希望下次來的時候 廚師不要失手哦❤️我最愛的台式飲品居然可以在吃我愛的西餐時吃到 實在太興奮了😍 這也是這間店的特色💫我點了oreo黑糖波波茶 $30黑糖珍珠鮮奶一向是我到台式飲品店必點的,現在還有oreo版本🤩🤩🤩第一口喝下去 嘴裡滿滿的都是黑糖的香甜味還有淡淡的奶蓋及oreo咸味,層次豐富,十分驚喜😙是為本餐最愛喝完一杯飲品,覺得這家餐廳擅長製造飲料,於是吃完晚餐後忍不住再點了我愛的純巧克力+黑糖珍珠 $24是喝下濃濃且微甜的巧克力,為晚餐寫下了完美的句號。朋友點的:芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子$188擺盤十分精美,一

前菜—凱薩沙律+挪威三文魚🥗$76
上菜速度快,還精心弄了三文魚花放在沙律上面👏🏻
食材新鮮,不愛吃菜的我也為了健康吃了幾口

主菜—熊本霜降牛西冷(10oz) $168
十分驚訝168元就吃到有牛味的牛排🥩😱
調味以至本身牛扒的質素都可媲美扒房$3xx的牛

我點了oreo黑糖波波茶 $30

純巧克力+黑糖珍珠 $24

喝下濃濃且微甜的巧克力,為晚餐寫下了完美的句號。

朋友點的:芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子$188

擺盤十分精美,一上菜就聞到濃濃的芝士香氣,十分吸引。
龍蝦鮮美爽口,配上芝士十分邪惡😂
帶子亦鮮甜,不愛蝦所以讓朋友吃了,我沒吃😙

整體而言,喜歡台式飲品和西餐的絕對不要錯過這家哦~飲品餐牌讓人有選擇困難症,而且沖調台式飲品實在拿手🤣而且性價比非常高啊在銅鑼灣這種高價地段❤️真心推薦
2019-01-19 131 浏览
終到了星期六,約了知已吃午飯!途中經過銅鑼灣邊寧頓街的《neighbor》,門口掛了 台灣 飲品海報 、也有隱隱約約的 西餐 餐牌 , 原來這裡是西、台 混合! 挺有趣又吸引便跑上去了 忌廉汁菠菜蟹肉意粉 HKD 60 蟹肉混了忌廉味道有鮮甜味! 醬汁沾滿每條意粉,而其柔軟度適中。環境已感到有中、西合壁味道,職員服務態度很快又準。大啡菇素菜漢堡 HKD 58 牛、蟹、鵝肝漢堡已不覺有什麼特別? 呢個加入了大啡菇、素菜係漢堡元素中!而切大啡菇時熱蓉芝士流出把中、底層也沾上! 菇味濃濃的而且多汁多厚肉身! 中層由素菜制作味道爽爽,最後包脆口 — 整體很滿意! 巴馬火腿蜜瓜沙津配黑醋 HKD 78 每道菜都可以花心思制作!巴馬火腿脂肪晤多易咬咸到剛好,旁邊還有甜蜜瓜及哈蜜瓜以中和,也有很多蔬菜、番茄以增加色彩豐富感!黑醋是另上酸度可自行調節。 烤布蕾波波茶 HKD 29 門外就放了這個海報而被吸引了 ! 奶味濃,口感好豐富,珍珠好彈牙純靜岡抺搽 HKD 14 味道中性,甜度適中,朋友也贊好!

忌廉汁菠菜蟹肉意粉 HKD 60

環境已感到有中、西合壁味道,職員服務態度很快又準。

大啡菇素菜漢堡 HKD 58

巴馬火腿蜜瓜沙津配黑醋 HKD 78

烤布蕾波波茶 HKD 29

純靜岡抺搽 HKD 14
味道中性,甜度適中,朋友也贊好!
2019-01-17 149 浏览
在open rice 內看到這家餐廳好評如潮!決定一試!餐廳位於唐樓的一樓及二樓,裝修充滿工業風的氣息!今天的餐湯是我最愛的洋蔥湯!湯面放上芝士焗法包!湯料十足!先來一份巴馬火腿蜜瓜沙律開開胃!火腿包著火箭菜!蜜瓜香甜爽口!之後再來一份小食,配搭新穎的炭燒和牛配三文魚子!和牛粒上加上木魚,和風味十足!安格斯肉眼份量十足!性價比極高!波士頓龍蝦意大利飯芝士香味四溢!龍蝦意想不到的新鮮彈牙!因為龍蝦真的太好吃,決定放棄甜品,追加一份主菜!除了龍蝦還有虎蝦及帶子!同樣新鮮!值得一題的是這裡供應美好年代的台式飲品!美好西柚有熱飲的選擇!每口都有粒粒西柚! 松露可可奶蓋茶香滑可囗!所有飲料都可以挑微甜,適合不嗜甜的我們!
在open rice 內看到這家餐廳好評如潮!決定一試!
餐廳位於唐樓的一樓及二樓,裝修充滿工業風的氣息!
餐湯
今天的餐湯是我最愛的洋蔥湯!湯面放上芝士焗法包!湯料十足!
巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋汁
美國安格斯肉眼
安格斯肉眼份量十足!性價比極高!
波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯
波士頓龍蝦意大利飯芝士香味四溢!龍蝦意想不到的新鮮彈牙!
芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子
2019-01-16
餐湯
巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋汁
芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子
可愛的妹妹農曆生日啦 剛好是假日一家人出門食好西 姐當然早有準備妹食肉獸尤其愛牛 超級愛台式飲品比我搵倒呢間 來自台灣當紅過江龍美好年代crossover銅鑼灣的西餐廳有扒有龍蝦有黑糖珍珠 配搭好吸引樓下是美好年代飲品店 樓上是雅座青蔥的草牆 環境不錯 好拍也好Hea-🍹烤布蕾波波茶 $34黑糖珍珠煙韌不硬 黑糖味濃有點甜上層奶蓋咸咸地很綿密 能中和甜味表面輕輕火灸 由頂啜落去好香好正 好味可惜珍珠份量不多 最後剩下奶-🍹美好水果四季春 $42媽媽不喝冷飲也有選擇 冷熱都叫齊主要是百香果味 四季春清香而不澀飲完打開還有一堆水果吃 好健康呀-🥩熊本霜降牛西冷 $168百幾蚊竟然有和牛西冷食 叫了五成肉質算不錯嫩滑有肉味 這價位收貨美中不足是火候控制未夠 熟度不均-🍖慢烤BBQ豬肋骨 $178慢烤令肋骨肉保持嫩滑 燒烤汁惹味重點係好大份長過我半臂 非常抵食-🍚原個南瓜海膽海鮮飯 $158呢個上檯大家嘩一聲 唔食得都睇得南瓜車載滿海鮮 以及南瓜意大利飯帶子煎得香嫩 仲有蝦青口三文魚籽口感味道有層次 不過有點漏兼飽肚整體好味 唯一失望是海膽味道不優-🦀酥炸軟殼蟹 $58又是超抵食 兩大隻仲打著
可愛的妹妹農曆生日啦 剛好是假日
一家人出門食好西 姐當然早有準備