2023-01-05
今個聖誕想「甜一點」,所以去咗呢間舖頭買咗三款聖誕限定嘅糕點試試(๑˃́ꇴ˂̀๑) 呢三款糕點除咗外表精緻之外,味道都唔錯,連平日少食甜嘢嘅我都覺得性價比幾高~✎ 紅桑子雲呢拿朱古力慕絲蛋糕 - 件表面朱古力片苦苦地,食到入面味道變得酸酸地,當中仲夾雜住一顆顆紅桑子粒,口感層次提升,底層係餅底,類似消化餅質感。呢款整體嚟講以微酸微苦為主,呢款我覺得最好食( ˶ˊᵕˋ)੭♡✎ 紅桑子朱古力撻 表面紅色上層周圍擺放咗一啲白朱古力片,而邊邊位就滿佈椰絲,食落甜甜酸酸,食到入面會食到朱古力cream,口感略帶微苦,愈食愈入仲會試到少少紅桑子cream,相反個味道勁酸。糕點中間以薄片白朱古力分隔兩種口感,下面有鬆軟質地嘅撻,盛載住酸酸地嘅紅桑子cream,cream入面仲夾雜咗一啲桑子粒,以增加口感。整體味道以甜甜酸酸為主,食落一啲都唔膩,反而少許開胃。✎ 開心果朱古力撻 迷你聖誕樹嘅造型,頂部星星係以味道好苦嘅朱古力製成,中間綠色係開心果嘅cream,開心果味道非常濃郁,口感幼滑,側邊以口感爽脆嘅圓形粒粒做裝飾,味道各有唔同,有啲酸,有啲甜,似白朱古力味,開心果cream 分兩層,以兩片薄切黑朱古
✎ 紅桑子雲呢拿朱古力慕絲蛋糕 - 件
✎ 紅桑子朱古力撻
✎ 開心果朱古力撻
迷你聖誕樹嘅造型,頂部星星係以味道好苦嘅朱古力製成,中間綠色係開心果嘅cream,開心果味道非常濃郁,口感幼滑,側邊以口感爽脆嘅圓形粒粒做裝飾,味道各有唔同,有啲酸,有啲甜,似白朱古力味,開心果cream 分兩層,以兩片薄切黑朱古力分隔,底層係開心果cream同撻。整體嚟講開心果味道略重,味道都算唔錯嘅。