2022-08-07 690 浏览
Waffle 吾知用乜野料做嘅,勁碎,超難义尼食,加埋些不知明難食生果醬簡直超吾好食,炸雞嘅粉又吾好食油膩膩及加咗些辣椒物體浸過冇晒雞味, 為什麼要這樣制作呢?不過我最後都付款, 其實比得好吾順, 唯有以後吾尼及不推薦給友人吧!
2022-08-06
閒日既銅鑼灣比我想像中少人大概12點幾黎到可以直入餐廳有餐桌位,有圍住樹既擺設近窗位亦有靠窗榻榻米座位🍚SIU WAN RICE 銷魂飯 ($178)🍱自家製厚身日式叉燒,日本蘭王蛋🥚,日本菜苗,日本珍珠米飯🍚一來到見到大大碗的飯上面鋪滿了半肥瘦叉燒叉燒燒得好靚,有好多汁😋上面灑左黑白芝麻加點香味🧂叉燒汁甜甜地, 叉燒本身唔會好肥太瘦反而唔好食而叉燒下面有兩隻蘭王蛋!!🍳🍳第2幅圖既橙色就係佢個蛋黃同埋啲叉燒汁混合咗個味好濃郁帶甜,又有好香蛋味整體黎講好夠味,啲汁可以送到成碗飯非常滿足同飽肚😛🍗SPICY CHICKEN RICE ($138)一上枱嘩左一聲因為有成半隻燒春雞,好大份珍珠米飯亦有好多上面鋪滿左日本菜苗,紫椰菜,蕃茄仔🍅,蘿蔔絲🥕,粟米🌽仲有橙黃色既蘭王炒蛋!🍳個炒蛋好滑,似乎係用左奶炒但係因為有啲辣辣地嘅汁係飯入面同SIU WAN RICE相比之下蛋味唔算好出個燒春雞係剛剛燒好,用左摩洛哥式既香料醃製好濃郁同入味,有少少辣味一食落口就有種異國風情既感覺🥻雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋因為雞肉份量好夠最後啲飯都食唔哂😅食物整體來說好夠味兩碗飯都略嫌配菜份量太多可以少返少少🤏☕Fl
閒日既銅鑼灣比我想像中少人
大概12點幾黎到可以直入餐廳
有餐桌位,有圍住樹既擺設近窗位
亦有靠窗榻榻米座位

🍚SIU WAN RICE 銷魂飯 ($178)🍱
自家製厚身日式叉燒,日本蘭王蛋🥚,日本菜苗,日本珍珠米飯🍚
一來到見到大大碗的
飯上面鋪滿了半肥瘦叉燒
叉燒燒得好靚,有好多汁😋
上面灑左黑白芝麻加點香味🧂
叉燒汁甜甜地, 叉燒本身唔會好肥
太瘦反而唔好食
而叉燒下面有兩隻蘭王蛋!!🍳🍳
第2幅圖既橙色就係佢個蛋黃同埋啲叉燒汁混合咗
個味好濃郁帶甜,又有好香蛋味
整體黎講好夠味,啲汁可以送到成碗飯
非常滿足同飽肚😛

SIU WAN RICE 銷魂飯

🍗SPICY CHICKEN RICE ($138)
一上枱嘩左一聲
因為有成半隻燒春雞,好大份
珍珠米飯亦有好多
上面鋪滿左日本菜苗,紫椰菜,蕃茄仔🍅,蘿蔔絲🥕,粟米🌽
仲有橙黃色既蘭王炒蛋!🍳
個炒蛋好滑,似乎係用左奶炒
但係因為有啲辣辣地嘅汁係飯入面
同SIU WAN RICE相比之下蛋味唔算好出
個燒春雞係剛剛燒好,用左摩洛哥式既香料醃製
好濃郁同入味,有少少辣味
一食落口就有種異國風情既感覺🥻
雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋
因為雞肉份量好夠
最後啲飯都食唔哂😅

SPICY CHICKEN RICE

食物整體來說好夠味
兩碗飯都略嫌配菜份量太多
可以少返少少🤏

☕Flat White (fruity blend)($42)
天鵝拉花,配左幾粒杏仁
酸味唔算好出
拉花好快有泡泡

☕Latte (nutty blend)($42)
心形拉花,配左一啲藍莓乾
都頗重奶味,拉花同樣地好快出泡化開

Flat White and Latte

咖啡冇想像中出色
仲有茶,果汁個啲選擇架

餐廳都算幾大,好多座位
有唔同既咖啡豆賣

SPICY CHICKEN RICE
Flat White and Latte
  • Siu Wan Rice
2022-08-03 604 浏览
餐廳裝修帶工業風,走stylish 路線,不過枱與枱之間相隔好近,唔係可以俾客人慢慢chill嘅感覺。☕️Dirty - 最近天氣咁熱,Dirty成為我去coffee shop 嘅指定飲品。凍牛奶同提神咖啡嘅配合,可以替我趕走悶熱。NINETYs嘅Dirty presentation 有心思。除咗有張咭仔介紹咖啡成份之外,仲提供一小碟藍莓乾俾客人同時品嚐,藉以突出咖啡嘅味道。(店員無話我知小碟上係藍莓乾,係我自己喺OpenRice 上食評睇到😆其實藍莓乾似咖啡豆多D!)🧇Chicken Waffles - 賣相精緻,Mixed Berries 上面仲有少許金箔作點綴。Waffle入面塗有薑味果醬,口味獨特又開胃,可以中和炸雞嘅油膩感。炸雞扒份量頗大,外皮酥脆,肉質依然保持嫩滑,可惜辣粉落得太多,辣度高咗少少。

Chicken  Waffles
Dirty
Dirty
2022-07-25 440 浏览
環境:枱與枱之間很逼,只夠一個人剛好穿過,枱面也細小,飲杯咖啡食件cake 就可以,叫lunch 就不太夠位放食物… 食物:帶子海膽烏冬,帶子有兩隻,挺新鮮,海膽有一小塊,有兩隻半熟蛋,烏冬也是靚烏冬,配蕃茄仔,蘆筍,豆苗,creamy 湯底有點過咸過漏… 加配了 檸檬味的danish 是一大伏,吃不到有檸檬味,乾乾爭爭的一塊方包而已,所謂的2pcs 就是一塊切開兩塊,笑話… Lemongrass ginger tea, 茶壺幾有效果,但味道不突出又貴又坐得唔舒服… 掃barcode 叫餐,其實就是一間coffee shop 的格局,要加一!

creamy 湯底有點過咸過漏…

Scallops  and  urchin  udon

Lemon  danish 2 pcs

Lemon  grass  and  ginger

又貴又坐得唔舒服…
2022-07-05
2022-07-16 571 浏览
銅鑼灣人氣咖啡店😵‍💫今日同朋友約咗去打卡Cafe食,諗住喺利園應該唔會伏啦,可惜真係好失望🥲🥲🥲講咗好食先,Omega 3 on rice(三文魚蘭王旦丼飯)本身係冇咩特別,但係因為加入咗日本蛋,令到每一啖飯蛋香都非常濃郁。同兩個朋友去,大家都覺得好食。可惜性價比偏低。藍莓bagel 👌呢款叫做OK啦,不過上面加咗乳酪同埋新鮮藍莓仲有少少燕麥片。食落都OK嘅,但性價比唔高炸雞waffle 🤢🤢呢個簡直係大伏,首先炸雞唔夠脆,然後皮肉分離嚴重。Waffle係朱古力味,本身偏硬,配上餐廳自製生薑果醬,不倫不類。最主要係個果醬出事,一浸怪味,亦唔夠甜

銅鑼灣人氣咖啡店😵‍💫

2022-07-15 328 浏览
叫左個brunch with 4 sides簡左sourdough-black truffle scrambled eggs- duck leg-mushroom salad-玉米糕啲醬全部都好特別,尤其鴨髀,本身唔多鴨油香,但個醬甜甜地,咸甜咸甜又幾得意。- Flat White with Coco 得獎咖啡店梗係要試下佢個咖啡,好滑好飲,加埋桑子,口感更特別
叫左個brunch with 4 sides
簡左sourdough
-black truffle scrambled eggs
- duck leg
-mushroom salad
-玉米糕

- Flat White with Coco
2022-07-13 345 浏览
呢間coffee shop☕️一直都想試好耐,佢喺銅鑼灣呢間分店都幾多座位,今次做錯咗比較窗邊個位置,雖然座位比較低但係可以望住出面個街景🏘chill Flat white☕️ ($45)都好香醇絲滑,個拉花都好有心機係天鵝🦢圖案,飲落去有少少杏仁同朱古力味,仲會有張卡再講解咖啡嘅產地,夠哂貼心❤️ Earl Grey Orange Bagel 🍊🥯 ($42)再經過翻熱,外脆內軟,都仲有煙韌嘅口感,說落會有探探嘅伯爵茶味,但係以橙味偏重,仲有啲香橙乾🍊,唔駛加cream 同jam都夠味Triple Chocolate Cookie 🍪 ($45)個價錢係有少少貴,但係有成隻手咁大,都算係一分錢一分貨朱古力超級濃,中間仲流心,好滿足❤️📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖

Flat white☕️ ($45)

📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖
2022-07-12 228 浏览
NINETYs Roastery ☕好多地方都開左分店🤔,今日行開恩平道想搵野食又唔想行出mall 出面咁熱就係利園行下😌,見到NINETYs 個環境幾舒服又唔會勁多人好嘈就試下佢地既lunch,叫左個南瓜蘭王溫泉蛋蟹肉珍珠米飯🍛,呢個飯有2粒蘭王溫泉蛋🥚,蘭王蛋既蛋的確比普通既蛋味又香又濃郁好多🍳,上面鋪左蟹肉🦀,但份量唔多,只係薄薄一層🫣,加上面幾粒煎香過既南瓜粒🎃,同埋生既菜苗,吉穿2隻蘭王溫泉蛋既蛋黃成豌撈埋一齊食其實有D淡🤡,不過如果主要想食蛋王香加少少蟹肉既鮮味就岩你🫢,個珍珠米煮得唔錯🍚,就算撈埋晒咁多汁既食物都唔會淋晒咁冇晒咬口。Latte 今日用左choco blend 🍟既咖啡豆,咖啡味好rich少少回甘,用既牛奶都好濃奶香🥛,入口好順滑,每杯咖啡都會跟一碟仔blueberries乾🫐,blueberries乾好好食好甜👍🏻,每食一粒都可以refresh一下個口岩岩食完既味道👏🏻

Weekend lunch menu款式十隻手指數得哂,仲要好多都係唔飽肚嘅選擇,例如blueberry bagel 🥯 揀咗個凍烏冬,近$200但得一碗仔,係普通女仔都唔飽嘅份量味道可以,酸酸地幾開胃chicken waffle 份量幾多,不過個雞冇乜調味,亦都炸得略為乾身,冇乜肉汁……Jollibee 仲好食啲chocolate waffle用上薑汁做jam,幾surprising,不過啲生果好酸特登加咗個signature 叉燒,瘦叉都唔緊要,又係好乾身,冇乜醬汁味又冇乜肉味惟一一讚係每張枱有枝竹炭水任斟,擺碟都好精美,但真係相機食完就夠

Hamachi  &  scallop  cold  udon

揀咗個凍烏冬,近$200但得一碗仔,係普通女仔都唔飽嘅份量
味道可以,酸酸地幾開胃

Chicken  waffle

Char  siu

2022-07-09
2022-05-31 260 浏览
Fine Brunch Board ($298)Including 2 Bakeries or Noodles | 4 SidesSomen Noodles (Plain Somen & Ume Somen) with Miso Pork Soup+ Black Truffle Scrambled Eggs+ Mussels Miso Soup (+$35)+ Grilled M7 Beef Cube (+$58)+ Burrata Cheese (+$48)+ Hot Blueberry Cupcake Tea (+$58)Bakery (Unlimited): Sourdough & Mixed Seed WW Bread+ Sea Urchin Paste Scrambled Eggs+ Torched Hamachi w/ Fresh Truffle+ Grilled Sous Vide Chicken Thigh w/ Grapefruit Jam+ Grilled Pumpkin w/ Lemon Vinaigrette+ Hot Honeybush Tea (+$58)每
Fine Brunch Board ($298)

+ Mussels Miso Soup (+$35)
+ Grilled M7 Beef Cube (+$58)
+ Burrata Cheese (+$48)

+ Hot Honeybush Tea (+$58)

每一樣野食都好精緻 用心製作,
味道都相當唔錯~
值得推介❤️❤️❤️❤️

當中最喜歡就係:
係最頂級既日本蘭王蛋 + 大量鮮甜既海膽,2樣加埋非常夾,感覺仲好味過淨食海膽!

另外呢度既茶都好特別,可以坐低慢慢品嘗 慢慢嘆☕
2022-01-26
我哋order咗一份chicken & waffle, spring chicken 🐔 同埋Dirty ☕️兩個雞都好juicy, 一啲都唔乾🤩 。Spring chicken外層以香料醃製,配上放咗喺雞下邊嘅日式咖喱risotto同埋蘭王蛋,味道非常之特別而且好味,成件事好match☺️。Waffle 上面舖滿🍓🫐, 配咗個有薑味嘅藍莓醬, 好特別😝咖啡就係一如既往咁好味 ☕️ 暫時都仲係我心目中嘅top1 in Hong Kong 🥰

2022-05-28
  • Dirty
  • Chicken  Waffle
2022-05-28 257 浏览
Jumbo Piggy Piggy個包係好既,2人份量自家製叉燒,再鋪滿青瓜沙律、紫羽衣甘藍,食材豐富,日本蘭王蛋,個炒蛋都好有蛋味,炒得夠嫩滑!個自家製叉燒半肥瘦,微燶,食落好香口,淋上蜜糖芥末肉味同油脂香兼備,個包烘到好酥脆,好香牛油味,一啖咬落個包度口感豐富
Jumbo Piggy Piggy
個包係好既,2人份量
2022-05-27
午餐
2022-05-24 3530 浏览
Ninety's has come a long way since it's one cafe in Wanchai. They now have several branches around Hong Kong Island and expanding. One branch is located in Causeway Bay. I usually come here for take away coffee on my way home. But on this day,  I felt like having a treat and decided to dine in.Menu is in English only. You order by a QR code ordering system that worked very smoothly and had no problems.  I haven't dined in this place in a long while and noticed their menu has expanded quite a bit

Menu is in English only. You order by a QR code ordering system that worked very smoothly and had no problems.  I haven't dined in this place in a long while and noticed their menu has expanded quite a bit. Lots of mains and and drinks. It's now a full blown restaurant.
They've even gotten a bit more fancy with a bottle of water with a piece of Japanese charcoal.
I wanted something sweet after work so ordered the 93 affogato ($68). A big scoop of walnut maple syrup ice cream. The espresso was served on the side. Like their trademark, they place the card of what beans they used. This is the 93 Points Choco Blend which only means they scored 93 points in Coffee Review if you find that sort of statistic important. Personally, I don't. But I did like the espresso. It was nutty with a slight chocolately hazelnut taste. Wasn't too acidic. The ice cream was fantastic. I would just have this alone if I could. Smooth and luxurious. I'm not a big fan of walnut but this went well with the sweet maple syrup from the ice cream.
Pouring it all together, it was delicious. Decandent and creamy. The espresso matched well with the ice cream.
A lovely dessert break. Place is comfortable but it is horribly noisy as diners do talk very loud.  And staff seem rushed to clear plates.
2022-05-19
2022-05-09 293 浏览
机缘巧合之下进入这间茶餐厅。室内的装修舒适个性,是属于工业风的感觉,空间宽敞。是和朋友小聚,或者一个人过来悠闲坐坐也不错。食物方面选择非常多,而且用了一个比较特别的方式,让你一个早餐里面可以包含很多种的食物,每种食物分量都比较少,感觉有点像下午茶。咖啡很有特色,还给搭配了一些果干果仁之类的,并且给咖啡品质打了分,挺有趣的。不过我觉得当天我们叫了一个+ ¥58的和牛实在不太值得,另外叫了一个海胆的炒蛋,味道有特色,但是不是特别喜欢。总体来说,除了贵一些都还能接受。

2022-04-30
早餐
  • Dirty
  • Flat White
2022-05-01 270 浏览
行街行到攰攰地,就揾間cafe 休息下。由於我同朋友都好掛住上次係尖沙咀的NINETYS 食的朱古力曲奇,所以就諗住揾返佢。可惜,今日曲奇賣晒,我都就叫咗95 Coffee Cake. 個cake 落到Ninetys 95 point house fruity blend coffee,食落其實係咖啡口味的cheese cake, 幾特別,有淡淡的咖啡味。不過,朋友就嫌佢買酸味,唔係好啱佢口味,我就覺得不過不失。下次都係要食返曲奇😂

95  coffee  cake
2022-04-28