2021-06-05 130 浏览
以前喺中環返工嘅時候已經好鍾意飲nuttea,依家公司搬咗過去鰂魚涌,nuttea仲要近咗好多喺正樓下附近位置,真係好方便!呢日食完晏晝飯就我即刻同同事去買咗杯試吓~店入面嘅擺設裝飾都好靚~我叫咗杯手沖咖啡堅果奶蓋($40),下面果層係Americano,上面就係濃郁嘅堅果奶蓋😁 堅果奶蓋就一如既往咁香咁好味😋 而下面嘅咖啡就係冇糖冇奶,不過就咁樣都唔會好苦澀,溝埋上面嘅奶蓋仲有雙重口感,中和左咖啡少少嘅澀味,好Match!同事就叫左芒芒堅果奶蓋茶($43),上面嘅堅果奶蓋係同我杯一樣嘅~ 至於下面嘅芒果茶有好多芒果肉! 香甜又好飲飲落去就會比我個杯更加清新~ 好似每隔一排會有唔同水果,見佢近排仲做緊菠蘿,下次可以試吓

店入面嘅擺設裝飾都好靚~

飲落去就會比我個杯更加清新~
好似每隔一排會有唔同水果,見佢近排仲做緊菠蘿,下次可以試吓

2021-05-14
  • 芒芒堅果奶蓋茶
2021-06-04 104 浏览
在這特別的日子,下著大雨🌧🌧🌧,有些念念不忘,喝一杯NUTTEA🥤伯爵朱古力堅果奶蓋茶,好讓自己心情沉澱一下。😌NUTTEA奶蓋係由堅果奶由杏仁、核桃、榛果、夏威夷果仁及腰果冷壓萃取製成,有益又健康💪🏻💪🏻💪🏻,堅果味非常香濃,上面加上😍朱古力可可粉,好綿好滑,吃起來有點像朱古力慕絲,配埋下面的伯爵茶味道非常夾。現於📍太古坊店現場惠顧下單,即可免費🤩加黑糖凍,又可以多一層口感。🥰🥰

外卖自取
2021-06-02 99 浏览
最近公司搬咗舖嚟咗鰂魚涌 除咗要適應新公司之外都要適應附近嘅環境 當然就要睇吓邊度有嘢好食啦最令我覺得開心嘅呢就係由地鐵站行返公司短短4分鐘路程 竟然有一間nuttea佢嘅奶蓋真係最好味今日就第一次去呢間分店度飲個人認為最好味係朱古力奶蓋伯爵茶其實間間都會有少少唔同 但今次呢間冇令我失望奶蓋稠身程度係搖個杯都唔會郁㗎朱古力奶蓋同伯爵茶個味真係好夾真係有互相輝映嘅感覺 茶味唔會有搶咗奶蓋味嘅同事第一次飲又係飲同一杯野佢都話覺得個奶蓋真係好正 我最鍾意佢堅果味好重 仲會有點點碎點 而朱古力奶蓋感覺就好似食緊繽紛樂一樣通常因為已經好邪惡嘅關係我都會叫微甜但其實微甜已經好足夠 咁樣先仲飲到茶味同埋唔會好似飲糖水咁每次飲nuttea都會令到全日都好開心🥳My happy drink!
最近公司搬咗舖

佢都話覺得個奶蓋真係好正

通常因為已經好邪惡嘅關係我都會叫微甜
但其實微甜已經好足夠 咁樣先仲飲到茶味同埋唔會好似飲糖水
每次飲nuttea都會令到全日都好開心🥳
My happy drink!
2021-05-28 94 浏览
喺海光街食完嘢走出路口就有間黃店襯仲有5分鐘刪門 就拿拿臨買返杯嘢飲🧃我嗌咗杯「黑糖薑薑⋯」全因嚟m所以咁健康邊等邊影下相 打卡!ok 收嘢😎杯嘢飲2分鐘沖好,不過好熱我order時remind喺暖暖地⋯店員姐姐都話好唯有拎喺手 拎一陣先再飲因為8pm就刪門🥺
喺海光街食完嘢
走出路口就有間黃店
襯仲有5分鐘刪門
就拿拿臨買返杯嘢飲🧃

我嗌咗杯「黑糖薑薑⋯」全因嚟m所以咁健康
邊等邊影下相 打卡!

ok 收嘢😎
杯嘢飲2分鐘沖好,不過好熱
我order時remind喺暖暖地⋯店員姐姐都話好
唯有拎喺手 拎一陣先再飲
因為8pm就刪門🥺
呢日lunch經過海光街,見到呢間nut tea,就被吸引住了,又係星期五,就決定和同事買番杯慶祝happy friday。入到去係好似一間小店咁,有企位,有裝飾,其他分店都冇咁多企位。太古坊呢間仲有夏日優惠添!凡whatsapp下單,即送黑芝芝堅果奶一杯,現場下單仲可以免加黑糖凍。下次可以試吓!Menu在兩個大銀幕上面以下係我ordered drinks:伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 呢杯可以話係鎮店之寶,全店最好飲的飲品!記得揀微糖,因為咁先夾到朱古力堅果奶蓋。個奶蓋滑到好似食緊icecream咁,好濃的朱古力味,真係食過番尋味繽紛火龍果奶蓋茶 $78 呢個係用紅肉火龍果架茶去榨的,非常清甜,個人黎講幾中意個火龍果茶底!加上上面嘅奶蓋,真係畫龍點睛,仲放左d火龍果肉喺上面做裝飾,好靚。佢個奶蓋冇上一杯個朱古力味咁甜,但食落去似食緊icecream咁,好正!外賣袋都算幾實正,可以裝到4杯!一路番工一路飲,實在太滿足了!個朱古力奶蓋真係我的至愛!
太古坊呢間仲有夏日優惠添!
下次可以試吓!

Menu在兩個大銀幕上面

以下係我ordered drinks:

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47

繽紛火龍果奶蓋茶 $78

外賣袋都算幾實正,可以裝到4杯!

一路番工一路飲,實在太滿足了!個朱古力奶蓋真係我的至愛!
2021-05-25 100 浏览
之前係旺角飲過一次牛油果堅果奶(味道一般),今次再黎嘗試堅果奶蓋,口感比較似cream,入口順滑,放入口每啖都好滿足,而抹茶選擇左微甜,完全無苦澀味,口感香濃,值得推介👍👍另外,依到既佈置十分用心,黎到都可以打下卡
宇治抹茶堅果奶蓋茶

另外,依到既佈置十分用心,黎到都可以打下卡
宇治抹茶堅果奶蓋茶
2021-05-24 94 浏览
好耐冇飲過Nuttea 啦同同事行街經過一於飲返杯酒下暑都係一個唔錯既選擇椰子水堅果奶蓋茶最近人氣大意嘅椰子水消暑又清甜Nuttea既椰子水對比一般飲到既濃郁亦都比較香甜奶蓋一齊飲果仁味超重Creamy得黎夠細滑飲完滿口棒子香強烈推介伯爵朱古力堅果奶蓋茶底層係朱古力伯爵茶底茶香同可可味互相輝映係好好既配搭值得一讚既係佢上面既奶蓋都有朱古力味冇得頂呀茶飲店地方唔算大但成日都會有好多人排隊佢地仲會定期推出優惠㗎
好耐冇飲過Nuttea 啦

茶飲店地方唔算大
但成日都會有好多人排隊
佢地仲會定期推出優惠㗎
2021-05-18 263 浏览
Nuttea既分店好多~但我一次都未試過,一來唔想一路行一路飲野,二來驚飲得多手搖飲品唔健康🐷 但今日下午茶時間朋友提議飲杯Nuttea 代一餐,所以就試左第一次飲完一杯的確飽肚!而且店內角落有空間俾人立食,牆身又有小擺設方便人打卡伯爵朱古力堅果奶蓋茶。 9/10喜歡朱古力既朋友一定要試!!朱古力奶蓋層係超濃厚香綿既朱古力味🍫嗒多幾下又會有淡淡既伯爵茶味滲出( ´▽`)係幸福滿足既感覺~而且唔會覺得膩粉紅莓好堅果奶蓋茶。 9/10粉紅莓奶蓋茶既奶蓋係淡淡既粉紅色💕少女味十足!雖然奶蓋既士多啤梨味唔突出,但奶香同綿滑口感一樣咁出色配埋士多啤梨茶茶底更加爽口,order左微糖既甜度剛好!好想試埋佢其他飲品啊!

伯爵朱古力堅果奶蓋茶。 9/10

粉紅莓好堅果奶蓋茶。 9/10
配埋士多啤梨茶茶底更加爽口,order左微糖既甜度剛好!

好想試埋佢其他飲品啊!
2021-05-14 125 浏览
📍: Quarry Bay✨: Earl grey tea with chocolate nut-creamChoose my drink with half sugar😍 and the cream is made of different kinds of nuts like cashew, almonds or macadamia😍 Still give a creamy texture despite making from nuts! The chocolate flavour is quite obvious as well☺️ earl grey tea with half sugar still taste naturally good🤣 (don’t usually add sugar in my drinks)! Definitely a less guilty kind of cream foam drinks🥰Value of money: 💰💰💰💰Taste: 😋😋😋😋Environment :😍😍😍Revisit: ✅
📍: Quarry Bay

Value of money: 💰💰💰💰
Taste: 😋😋😋😋
Environment :😍😍😍
Revisit: ✅
Earl  grey  tea  with  chocolate  nut  cream
2021-05-14 95 浏览
今日去左鰂魚涌搵朋友 經過見到呢間 NUTTEA!!! OMG!! 之前起新蒲崗店飲過一次已經覺得佢既奶蓋真係一定要再飲😙 今次禁岩經開就決定同朋友一齊飲返杯先啦😌 拎住張餐紙 好多選擇 好多樣都好想試呀🤣諗左一陣 望下望下就見到依個牌 「每日限定100杯」仲拎埋2019台灣奶茶節金獎 我覺得我要試一試佢啦🤭 🤎伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 爭係拎果陣望住店員起杯面灑上滿滿既可可粉已經覺得好正🤤🤤🤤 每杯奶蓋飲品都會配一隻木羹🥄 佢既堅果奶蓋實在太厚太滿要用鏟子來喝啦🤣 杯上面仲有教我地點飲👍🏻 不得不讚揚一下佢嘅奶蓋真係打得好企身 飲開手搖都係會走甜既我今次都一樣 走甜之後 奶蓋加埋茶一齊飲係啱啱好😌 加上佢嘅奶蓋係用果仁造 健康之餘仲減少左邪惡感😈 一啖一啖既奶蓋真係好幸福🥰 大推呀! 朋友就揀左呢杯💖繽紛火龍果奶蓋茶 $39 火龍果奶蓋只有無糖同埋微糖 店員話因為佢係用新鮮水果打磨出嚟 再加自己煮嘅手熬糖 冇加工成份 選擇微糖就會係最完美😉 咁朋友就揀咗微糖試一試啦~ 杯面已經見到佢真係用紅色火龍果肉去打出嚟 又係一層厚厚嘅奶蓋🤤 水果好Fresh加埋奶蓋一啲都唔會覺得好膩

拎住張餐紙 好多選擇 好多樣都好想試呀🤣

🤎伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47

朋友就揀左呢杯
💖繽紛火龍果奶蓋茶 $39

火龍果奶蓋只有無糖同埋微糖 店員話因為佢係用新鮮水果打磨出嚟 再加自己煮嘅手熬糖 冇加工成份 選擇微糖就會係最完美😉 咁朋友就揀咗微糖試一試啦~ 杯面已經見到佢真係用紅色火龍果肉去打出嚟 又係一層厚厚嘅奶蓋🤤 水果好Fresh加埋奶蓋一啲都唔會覺得好膩 好夾好好味😋

依加仲有單杯堅果奶蓋同埋堅果醬買🤩 真係好吸引 可以買返屋企食 好方便👍🏻

• 繽紛火龍果奶蓋茶
2021-05-06 77 浏览
上次飲左一次返尋味,放工去鰂魚涌食飯就同朋友一人梨一杯。今次叫左店員推介的伯爵朱古力堅果奶蓋茶同粉紅莓好堅果奶蓋茶。粉紅苺上次就試過,所以叫左比朋友飲。我今次就試新野伯爵朱古力堅果奶蓋茶上的朱古力奶蓋雖然唔算甜,但都好有朱古力味,而伯爵茶都唔錯,整體都ok。另一杯粉紅莓好堅果奶蓋茶,上次飲完好飲今次介紹比朋友飲。粉紅莓茶好清甜又香,加埋奶蓋,梗有口感,好好味,朋友都好鍾意。有機會既話,下次想再試其他。

外卖自取
2021-05-04 103 浏览
一般嘅奶蓋/芝士蓋覺得唔太健康😅所以一知道有堅果奶整嘅奶蓋已經心思思想試吓。平時都有飲杏仁奶/堅果🌰奶,已經預咗味道可能無牛奶🥛或者芝士咁濃,但一試完全推翻我原本諗個味道。今次叫左杯伯爵茶朱古力🍫堅果🌰奶蓋。未飲淨睇個外型已經好吸引,會有一支好似「鏟」嘅匙羹🥄用黎食上面個奶蓋。影相📸️打卡一流。有陣好濃好香嘅堅果風味,味道係朱古力🍫堅果🌰同朱古力好夾,有種花生/杏仁朱古力嘅感覺。個伯爵茶底茶味都好濃,一齊配合埋好正。

今次叫左杯伯爵茶朱古力🍫堅果🌰奶蓋。

個伯爵茶底茶味都好濃,一齊配合埋好正。

2021-05-02
$40 (其他)
2021-05-01 86 浏览
今次介紹呢間台式飲品係台灣人氣全素茶飲店,主打堅果奶蓋,適合純素者同對牛奶敏感人士。店舖喺2017年成立、2018年年底嚟到香港,先後喺新蒲崗、鰂魚涌太古坊、觀塘、旺角中心、九龍灣、中環、銅鑼灣、葵芳開分店。Nuttea主打五種堅果腰果、核桃、杏仁、榛果、夏威夷果經冷壓萃取乳化後製成嘅純堅果奶,加唔同嘅茶底、水果配搭出唔同口味嘅全素飲品。招牌奶蓋用上堅果製造,而且會不定時推出季節限定口味,好似多肉芒芒、士多啤梨堅果奶蓋茶等。-1️⃣ 伯爵朱古力堅果奶蓋茶 💰47(👅: 8.5/10)官方有提供飲法,首先扣住杯蓋,用匙羹𢳂黎食堅果奶蓋食。之後傾斜45度大啖咁飲,感受茶香同奶蓋,最後攪勻飲品品嚐特厚奶蓋茶,飲到多層次嘅濃厚堅果奶蓋。朱古力奶蓋係用咗五種堅果研磨,同朱古力結合,最後喺表層灑上厚厚嘅可可粉。奶蓋未飲之前聞到好香,已經見到奶蓋差唔多有1/3個杯,係我飲咁多間最厚既一間,飲落好杰身好creamy,入口綿密,朱古力香濃苦甜,會一啖接一啖咁食,每一啖都聞到朱古力既香,店舖會提供匙羹俾你𢳂黎食,最重要係就算擺咗好耐,個奶蓋都唔會沉咗落去同茶撈埋一齊,由於真係好多奶蓋,飲完成杯係好飽肚,而榛子

1️⃣ 伯爵朱古力堅果奶蓋茶 💰47(👅: 8.5/10)
奶蓋未飲之前聞到好香,已經見到奶蓋差唔多有1/3個杯,係我飲咁多間最厚既一間,飲落好杰身好creamy,入口綿密,朱古力香濃苦甜,會一啖接一啖咁食,每一啖都聞到朱古力既香,店舖會提供匙羹俾你𢳂黎食,最重要係就算擺咗好耐,個奶蓋都唔會沉咗落去同茶撈埋一齊,由於真係好多奶蓋,飲完成杯係好飽肚,而榛子既味好香濃,食落有D似金莎味嘅奶蓋。
茶底係伯爵茶,飲落茶底清香,唔會太甜,順口唔澀口,後勁會有柑橘既香氣慢慢滲出,好岩食完奶蓋之後飲茶平衡返味道同膩感。。奶蓋同伯爵茶攪勻一齊飲,茶就變成好醇厚既奶茶,會有新既味道出黎,感覺好似飲緊好厚冒朱古力奶,飲哂成杯唔會覺得滿口奶蓋或者飲到最後得返茶既不平均比例。。
⭐ 因為我成日去鰂魚涌,基本上所有台式飲品都係哂海光街,如果要係NUTTEA、茶湯會、芳揀一間飲,我應該會揀NUTTEA,一黎佢既飲品比較特別,口味都唔係平時台式飲品會常見,二黎佢係三間入面夜晚最早收,成日都無機會飲到,雖然呢杯招牌係特別貴,但其他堅果奶蓋茶、堅果奶都係大概30幾蚊一杯,同一芳差唔多,比茶湯會貴(10-20幾蚊一杯) ,所以如果我想飲珍珠奶茶就會揀茶湯會,如果我想飲奶蓋茶或者奶就會揀NUTTEA,而一芳我諗暫時只有金鑽鳳梨綠得我歡心。下次NUTTEA會想試台灣紅玉堅果奶蓋茶、四季春堅果奶蓋茶、粉紅莓好堅果奶蓋茶、香芋堅果奶,都係人氣之選。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $47 (服務費: NA)
2021-03-21
2021-04-27 85 浏览
知道舖頭最出名嘅就係用堅果奶取代牛奶,今日咁啱經過,決定要試一試到底有啲乜嘢咁特別。叫咗一杯奶蓋手沖咖啡,杯蓋面有教點樣飲杯奶蓋。我最鍾意用佢個木匙仔大匙大匙咁樣鏟起啲奶蓋嚟食。可能因為我飲嘅係Americano,咖啡啱啱好可以中和返奶蓋嘅甜膩感,成件事幾滿足,但又唔會太有邪惡感!絕對值得大力推薦。
叫咗一杯奶蓋手沖咖啡,杯蓋面有教點樣飲杯奶蓋。
我最鍾意用佢個木匙仔大匙大匙咁樣鏟起啲奶蓋嚟食。
絕對值得大力推薦。
啲間應該入選為最好飲嘅廢水 佢嘅奶蓋係以堅果手調 佢嘅構思好特別 吾係平時嘅手調方式 吾係平時以奶精製作 真材實料嫁-🧏🏻‍♀️溫馨提示:對奶敏感者 或者素食者 非常值得一試 而且減肥人士都吾係話吾飲得奶蓋嫁 佢比起cream cheese更健康-▪️ 四季春堅果奶蓋茶 $35▪️ 手沖咖啡堅果奶蓋茶 $40#四季春堅果奶蓋茶佢嘅四季春茶底唔係平時嗰啲好甜 因為喺出面飲就算嗌少甜 都會有少少甜嘅味道 呢度嘅甜度就啱啱好 而且飲落有少少苦澀嘅茶味 而佢嘅榛子奶蓋好挺身 而且有少少堅果粒係面頭 比普通奶蓋更有口感而且奶蓋味更香 配埋淡淡嘅茶底 飲落去解膩#手沖咖啡堅果奶蓋茶咖啡係即沖即調 好有誠意 咖啡味都好重 平時最怕就係冇咩咖啡味 剩係得苦澀味 但嚟遠都聞到好香嘅咖啡味 咖啡愛好者必試—————————————-————————-—————-📍Location 鰂魚涌海光街36號地下2號📍Branch Store旺角/九龍灣/新蒲崗/中環/觀塘/銅鑼灣/葵芳🕙Business hours 12:00pm-8:00pm.𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
▪️ 四季春堅果奶蓋茶 $35
▪️ 手沖咖啡堅果奶蓋茶 $40