2023-11-04 535 浏览
第一次光顧, 原來餐廳啱啱踏入12週年, 今次試嘅係佢個12週年menu. 食物質素高, 每道菜式都有驚喜, 睇得出廚師用心製作同有心思研究餐牌, 連餐前welcome snack都令人一食難忘, 每道菜式都令味蕾有唔同嘅感受. 基本上係食完一道菜就好期待下一道菜會係點, 食完已經即刻預約下次再去試另一個menu. 從來唔寫食評, 今次係第一次, 因為真心覺得呢間小店值得嘗試及支持, 水準不下於6星級酒店! 食物質素及價錢絕對超值! 😋😋😋

2023-03-10 826 浏览
用心經營的餐廳用料充足,味道豐富最鍾意係今晚嘅天下第一刀! 口感外脆內軟❤️最後配以earl grey dessert作完美總結😉無論第日搬到去邊度,一定會繼續支持!
用心經營的餐廳
用料充足,味道豐富
最鍾意係今晚嘅天下第一刀! 口感外脆內軟❤️
最後配以earl grey dessert作完美總結😉

無論第日搬到去邊度,一定會繼續支持!
2023-03-10
  • 天下第一刀
  • Homemade Earl  grey  ice cream
2022-08-13 1104 浏览
這頓晚餐可謂難忘嘅回憶。從踏入餐廳,親切嘅問候,餐廳嘅裝潢,都帶俾你家既感覺。從收到菜單,就一直期待。的確,每一道菜都顯示了廚師嘅心思同對食材嘅瞭解。這種味道在大西餐廳不曾食到,每道菜有自己獨特嘅味道同配搭,驚喜重重。淨係甜品椰子菠蘿十重奏,已經回味無窮!龍蝦湯連配既薄脆都係自己出品,真係做到極致。廚師定期更新menu ,席間有翻桌既老顧客。口碑已經係生招徠!👏🏻兩口子經營,保持對菜單嘅要求,友善嘅佢地,感覺好似老朋友。

兩口子經營,保持對菜單嘅要求,友善嘅佢地,感覺好似老朋友。
2022-05-29 898 浏览
非常特色的 fusion 私房菜,上次到來已經覺得很出色,今次再到來依然覺得無論食材質素、烹調方法、味道都保持得非常出色,除此之外,環境舒適寧靜,最適合喜愛優質飲食及聚餐的好地方,老闆及老闆娘服務周到,非常親切,menu 亦會定時作出改動,下次會再到享受不同的菜色。Menu 如下:北海道珍寶刺身帶子配粟米, 焦糖燉蛋, 西班牙辣肉腸, 櫻桃蕃茄, 羽衣甘藍, 羅勒龍蝦湯配哈蜜瓜, 甘筍, 菠菜, 黑魚子, 茴香苗青檸薄荷冰沙配蘋果啫喱, 紫蘇Main Courses, two choices, select one:1. 香煎比目魚配法式雜菜, 新薯, 自家制印度烤餅, 蕃茄瑪沙拉汁or2. 慢煮美國頂級牛西冷下腹配長柄西蘭花, 蘑菇, 冬陰功味焗堅果, 賓利士汁Dessert, two choices, select one:1. 椰子菠蘿十重奏or 2. 提拉米蘇兩食配自家制咖啡及伯爵茶雪糕, 法式薄脆片Coffee/Tea

Menu 如下:

龍蝦湯配哈蜜瓜, 甘筍, 菠菜, 黑魚子, 茴香苗

青檸薄荷冰沙配蘋果啫喱, 紫蘇

or

2022-05-28
庆祝纪念
纪念日
2021-12-01 754 浏览
One Surgeon & two Physicians who went there in fact have tried lots of fine dining worldwide, were so impressed and thoroughly enjoyed those perfect dishes thank you for those excellent freshly made, professionally cooked dishes with such delightful fusion of fragrances, textures and unforgettable presentations!!Congratulations again!!
  • All  of  them
  • 椰子菠蘿10重奏
6 stars cuisine in a quiet and secluded area located at 1st floor through a shabby narrow corridor, feeling amazing.  Miss Ocean and Chef are not only running a restaurant but also creating a masterpiece in art.  Must try.  Don't get me wrong,  I am not the sidekick although my photos looks like officially appointed, I am merely a customer,  I brought my camera when visiting every single restaurant to take those food photos are just for fun.
2021-03-26
2021-03-27 920 浏览
有驚喜的法國佈雷斯雞🐔老闆用了慢煮的方法,保持了肉的原味雞肉味豐富,雞肉和雞皮是危危的成個菜式的汁和配菜也是靈魂特別喜歡柚子蛋黃醬以為再沒有什麼雞肉能夠令我有驚喜!100分之推介
有驚喜的法國佈雷斯雞🐔
老闆用了慢煮的方法,保持了肉的原味
雞肉味豐富,雞肉和雞皮是危危的
成個菜式的汁和配菜也是靈魂
特別喜歡柚子蛋黃醬
以為再沒有什麼雞肉能夠令我有驚喜!
100分之推介
慢煮法國佈雷斯雞
慢煮法國佈雷斯雞
2021-03-04 1102 浏览
Ocean是我最喜愛的餐廳之一,是一間在跑馬地的隱世小店,主㕑阿然之前在一星米芝蓮Mandarin Grill 做,跟同是在文華東方工作的太太Ocean 於八年前開了這間福音餐廳,除了提供美食,亦用作傳道工作。我這幾年來差不多每兩個月都會去一次,佢哋每次都比到我驚喜。今日因為疫情關係,把原本的晚飯改了午飯。時間改變了,但沒有影響食物質素。頭盤是Duck Confit Ravioli。Ravioli 改用了蘿蔔皮,再加上無花果及火龍果,柚子醬汁,吃起來十分清新。這裏的湯每次都有驚喜,今天是杏仁忌廉蟹肉湯,杏仁磨得很滑,再加上茴香及梨,口感及味都可比美很多米芝連餐廳。主菜我選了牛柳配牛骨髓薯蓉,牛柳煎得四成熟,薯蓉中和了骨髓的油膩。我友人選了法國藍腳雞,雞肉十分嫩滑,配以黑松露醬汁,很美味。甜品除了signature的菠蘿五重奏,今次還有Hazelnut Semifreddo,榛子意式冰糕朱古力慕絲, 用朱古力曲奇餅做底,配以不同的果仁,berries及爆谷碎,還加了風乾了的茄子,十分有創意亦很好吃。整個Menu看得出主廚阿然用了很多心機去做。

整個Menu看得出主廚阿然用了很多心機去做。
2020-12-19 892 浏览
限聚令和不能晚市堂食的情況之下,第一次聖誕🎄午餐🍽,由12:30慢享至5:00😛由香煎鵝🦆肝兩食作頭盤,鵝肝外脆內嫩滑,勝過很多扒房餐廳招牌龍蝦🦞湯三食(這幾年試過數次的龍蝦湯,每次都有不同的烹煮方法,實在是次次都有驚喜,不可不試😋)慢煮嫩滑火雞,配以栗子蓉和秘製醬汁,👍👍👍Prime beef🥩兩食,份量不多,牛味滿分,兩種食法如倚天屠龍⚔️不分上下💥慢煮法國乳鴿,乳鴿本身味道已非常濃郁惹味,其不同的配菜例如炸金菇等亦配合得宜,將整道菜提升很多直至巧手甜品🍨,用招牌甜品椰子七重奏的概念變化為富聖誕🎄特色的一道甜品,為配合餐廳想保留一些神秘感,待有機會去食的朋友親自品嚐評分😁今次每道菜都令我拍案叫絕,味蕾忙過不亦樂乎😁疫情下仍可享受次此美食,真的感恩🙏

由香煎鵝🦆肝兩食作頭盤,鵝肝外脆內嫩滑,勝過很多扒房餐廳

慢煮嫩滑火雞,配以栗子蓉和秘製醬汁,👍👍👍

2020-12-19
很久沒來的至愛西餐私房菜🍽,雖然經歷了很多的困境,但依然堅持用心做好食物,實在十分欣賞😊💪先來開胃小食,龍蝦🦞燉蛋:少少份量但味道已經令人提起食慾🤤頭盤油封法國鴨🦆腿:配以白蘿蔔, 牛油果🥑, 香梨, 無花果, 柚子, 南瓜, 黑魚子不同的組合產生出複雜又令人驚喜的味道😋杏仁蟹🦀肉忌廉湯🍵:估不到杏仁作西式湯有如此獨特的味道,和蟹肉一起有著提升鮮味的效果慢煮法國布雷斯雞🐔:我朋友平時不吃雞,但今次想試這道菜,我也試了一口,果然嫰滑無比,配以黑松露菌, 蘑菇, 椰菜花, 松露菌雞汁,只可以👉🏻表達🤤🤤🤤味噌烤石斑🐟:配蜆, 意大利青瓜, 西蘭花, 馬鈴薯, 魚高湯,喜歡與的朋友這個也是不可錯過,但個人就較喜歡雞慢煮美國安格斯牛上腰西冷🥩配牛骨髓:我自己的主菜就是這個牛,味道貫徹了慢煮的嫰滑之外牛骨髓更是錦上添花有驚喜,配以紅葱, 青露筍, 薯蓉, 芥末籽汁👍👍招牌甜品椰子🥥菠蘿🍍七重奏依然令人滿足,另一甜品榛子意式冰糕看擺枱外觀已是藝術品,坦白說很多西餐或私房菜到甜品的時候已只是1件蛋糕或簡單的便算了,但Ocean的甜品一直會令我覺得主廚阿然的一絲不苟,做到完美為止的心意甜品內有朱古力慕

先來開胃小食,龍蝦🦞燉蛋:少少份量但味道已經令人提起食慾🤤

慢煮美國安格斯牛上腰西冷🥩

甜品內有朱古力慕絲, 爆谷, 鮮雜莓,最估不到居然加了茄子 ,我太太也食到嘩嘩聲,不亦樂乎😁

期待聖誔節Menu😁
慢煮法國布雷斯雞
慢煮美國安格斯牛上腰西冷
榛子意式冰糕
椰子菠蘿七重奏
Super delicious pre-cooked food when you can’t visit Ocean during this period! Mushroom &white truffle oil soap and slow cook iberico pork presa. With their education video, people like me without any cooking skills can prepare for a delicious meal at home!

Slow  cook  iberico  pork  presa
Mushroom  &  white  truffle  oil  soap
2020-05-08
外卖自取
2020-04-22 769 浏览
廳經常會換餐牌的,所以先可以keep住新鮮感。上次去已經有一段時間。但係仍然記得個鵝肝表面好脆,大致食物都係好好好食的😋老闆娘好有善,佢負責做waitress,老闆做廚師。老闆娘會持續問你意見。如果想同朋友傾計有小小會覺得佢長氣,但絕對可以接受,佢會道道菜解釋做法同原因。有客人第一的感覺,等你清楚明白道菜背後的原因。可惜如果行路唔方便未別適合,因為上餐廳要行十幾級樓梯的。 一定要訂位呀,我見到有客上黎, 摸門釘。位置沒有好多,同埋老闆要遇早準備食材, 務求食材新鮮
廳經常會換餐牌的,所以先可以keep住新鮮感。

庆祝纪念
平安夜
2020-03-17 786 浏览
話說上星期約咗三個朋友食飯,whatsapp 了Ocean,預訂咗頭盤、主菜、甜品。因為疫情關係, Ocean亦都將所有枱分隔開,避免感染。免費的餐前小菜:薄脆鵝肝醬很開胃的小食,不再原本的Menu上,一開始已經有小小的驚喜。頭盤:炸黑毛豬沙律及蟹肉黑魚子椰菜花湯老實講句個沙律冇乜特別。個湯就不得了!沒有加cream,只是將好多好多好多的椰菜花搞溶,感覺非常清新,熱度一流。主菜:選擇一:油浸三文魚選擇二:慢煮法國白鴿選擇三:慢煮西冷牛下腹呢個時候突然間個朋友因為工作問題嚟唔到,Ocean好好咁話雖然準備再食菜但係唔會收錢。我哋一個人叫咗白鴿,兩個叫咗牛。食完居然要多一份白鴿。白鴿同牛都係慢煮嘅,入口即溶,外面脆脆的一層,裏面medium rare到完美。值得一題係佢所有配菜,尤其薯仔都非常非常好食,絕對唔馬虎。甜品:選擇一:菠蘿椰子七重奏選擇二:Creme Brûlée菠蘿椰子都算清新,有少少分子料理嘅泡沫。Creme Brûlée consistency 都非常滿意。Ocean 同個大廚分屬夫妻,服務態度非常好,分享好多自己的生活經驗,同客人有講有笑有交流。食完一餐好開心好滿足之後,
免費的餐前小菜:薄脆鵝肝醬

選擇三:慢煮西冷牛下腹

甜品
選擇一:菠蘿椰子七重奏
選擇二:Creme Brûlée

Ocean 同個大廚分屬夫妻,服務態度非常好,分享好多自己的生活經驗,同客人有講有笑有交流。食完一餐好開心好滿足之後,亦有五款茶俾大家揀。

今次已是我第三次去到呢一間餐廳享用,每一次都比我好窩心好滿足嘅回憶。
2019-05-11 1971 浏览
好有 heart 的餐廳 - 米芝蓮級數的食物,將一件件藝術品鯨吞落肚嘅快感。我的相機都表示很幸福。很 warm 很舒服的環境,親民的價錢(重點),很好客的老闆夫妻檔,一定會翻兜!重點推介:不過佢地兩個月轉一次 menu - 下次去都未必食得翻!Appetizer:綠色花園那個係頭盤。海底世界。砌到幾鬼靚。栩栩如生。有曬生態環境咁 🧐 美輪美奐!Soup:北海道刺身帶子 corn soup 都好正。係「渣less」- 一點渣都無。Main:Lamb Rack 一點也不蘇,Crab Leg 份量好多!好滿足。唔似其他法國餐比得嗰 2 舊仔你 seep 牙乸。Ocean 比足 3-4 大舊。鮮甜可口。Dessert:白色一 pat foam - 椰子七重天。真係做到好似國慶煙花最後一幕嘅高潮位,當你 80% 飽,佢仲可以帶妳進入新一輪嘅高潮。口感由 foam 去到脆硬片,由熱去到凍 sorbet。係一種冷靜與熱情嘅掙扎。今日每人 dinner $660。性價比 super 勁高。呢度很適合拍拖,慶祝週年,生日,追求心儀對象,朋友聚會 etc。一定再黎!

重點推介:
不過佢地兩個月轉一次 menu - 下次去都未必食得翻!

脆脆法包
桃花緣
  • Lamb  Rack
  • 北海道帶子刺身Corn  Soup
2018-12-26 1644 浏览
The food was so memorable. We had foie de gras, lobster bisque, sorbet palate cleansers, coconut in 4 ways dish, delectable steak with fired up mushrooms and the dessert was wrapped in a gift box!The dessert was homemade ice cream in 3 flavours that were laid on a curved plate that was meant to look like Baby Jesus in a manger. The chef is incredibly talented and the service is superb.This is a hidden gem. Excellent food. Highly highly recommend this place for parties, for small dinners at any t
This is a hidden gem. Excellent food. Highly highly recommend this place for parties, for small dinners at any time of the week.  It was a very special experience from the moment you walk in till the last cup of tea that they serve.
Special dessert
Foie de gras in 4 ways
Lobster bisque
Kobe steak
题外话/补充资料: Special dining experience
2018-12-14
Special dessert