在劇變的大時代背景下,人們總是忙碌奔波,徒然追逐着不同的目標,不知不覺地墮入庸庸碌碌的紅塵中,卻忘記專注活在當下。引用KOLOR的說話,「LIVE 是生存、活着及現場的意思。」而位於深水埗、由本地樂隊KOLOR、藝人Kosa等人合資的「ohm」,大概是生活和工作之間的一個美麗平衡點,白天是一間咖啡店,晚上搖身一變成雞尾酒酒吧,為節奏明快、高壓的都市人生傾注一抹「醇」美的靈魂KOLOR (色彩)。環境:✨餐廳裝潢走Cyberpunk風,以灰色及黑色為主調,配以大大小小霓虹燈招牌,展示未來城市的美學形態,向過往頻頻出現於國際科幻大電影中的經典深水埗「蒙太奇」元素致敬。✨二樓會定期舉辦活動及工作坊,亦提供私人包場或租場服務。💗打卡位注意!包括店內的霓虹燈招牌、門面的大型電視機及真柴犬店長「財神」。服務:💗 隨時能野生捕獲KOLOR成員及Kosa。當天筆者遇見Robin及Kosa,更得到合照一枚。✨職員均有活力,態度親切誠懇,每每主動為我們介紹餐牌上的餐點,亦會主動跟食客聊天。食物:🥑 牛油果青蘋果蟹肉沙律多士 ($85)💗牛油果迷必點!✨Creamy花造型牛油果加上綿滑的青蘋果蟹肉沙律,雙重

環境:
✨二樓會定期舉辦活動及工作坊,亦提供私人包場或租場服務。

服務:

食物:
🥑 牛油果青蘋果蟹肉沙律多士 ($85)
💗牛油果迷必點!

✨Creamy花造型牛油果加上綿滑的青蘋果蟹肉沙律,雙重滋味,配搭厚多士,健康美味開胃。

🍟 黑松露薯條 ($70)
💗必點!

✨ 外脆內熱的粗薯條,面層鋪上厚厚的巴馬臣芝士碎,配上自家製香濃軟滑的松露蛋黃醬,令美味昇華到另一層次。

🍝 蒜香大蝦橄欖油意粉 ($125)

✨甫上菜已香氣撲鼻,大蝦質感爽彈,意粉「煙韌」有嚼勁,每一口都有蒜香和橄欖香,加上微微的辛辣香,味道調節恰到好處,很好吃!

🍫 朱古力蛋糕

✨朱古力蛋糕顏色黝黑濃郁,味道醇厚,口感濕潤,配一杯咖啡是一種優雅不過時的選擇。

🍸 Garden City

✨賣相也蠻「打卡able」,澄黃的酒體表面浮上一層厚厚的蛋白泡沫,以玫瑰花及茉莉花作裝飾。
✨這杯Cocktail混合了熱情果、洛神花茶及Gin,口感酸甜清新,在春夏時喝來特別爽口。

☕️ Mocha ($50)

✨在咖啡的苦澀味中帶香濃的朱古力味,朱古力味頗為突出,是男神喜歡的味道。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-02-26
午餐
2021-12-16 591 浏览
呢間ohm…係由真正屬於香港人嘅樂隊、我個人最喜愛嘅KOLOR開㗎!好耐冇試過帶住潮聖嘅心情去一個地方啦🥺😳食物方面暫時係比較少選擇,但質素無疑係高嘅,特別係蒜香大蝦橄欖油意粉,鍾意食辣嘅一定要試!而cocktails就更加出色,好鍾意個menu以酒精濃度排列,可以按個人口味/飲唔飲得去揀,好貼心🥰 我就叫咗一杯Passionfruit Oolong Tea Punch,濃度level 3,極易入口,甜度適中,啱晒女仔飲,不過係細杯咗少少🙈🙈 另外一杯濃度level 5嘅龍井茶Highball都好特別,aftertaste有好濃郁嘅茶味,男士應該都會鍾意飲🥃 一定會有下次,因為想試埋其他cocktails🍸 真心好出色💛BTW 好buy ohm嘅理念:喺香港生活真係有好多唔順暢嘅時候,呢個時候倒不如飲返杯酒,將所有不快都抛諸腦後🍹

2021-12-10