2018-12-08 2292 浏览
lunch time 變‘le bistro” ?!app 訂50% off. 好似好抵,但我覺得大家唔洗去試.🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️veal tenderloin $388😅原價普羅大眾係唔會點,半價$194,好似平dd但食入口,我會答你我都煮到,一點都唔嫩,唔值個價.white asparagus risotto $248,半價$124, 佢飯texture 係ok ge,但實在無料到一個點,得個汁同幾片asparagus,LOL,真係當食客傻. 中環大把地方好食過,抵過佢,值過佢.食完2個dishes好似食左陣風,都廢事再叫野食即轉場,去左ifc dear lilly~(請留意下個post既介紹)地點已經難搵,樓上鋪玩28/29 floor 複式兩層,28/f 係on dining kitchen and lounge,用左29/f bar 飲野果part 做 app 有折既lunch menu😅但自行改左名叫le bistro, menu係印A4紙黏貼😅😅有人話on dining係michelin 1星,下? really? are you kidding me,唔通想做平價
lunch time 變‘le bistro” ?!

有人話on dining係michelin 1星,下? really? are you kidding me,唔通想做平價dd又想賺埋lunch,又驚影衰on dining果名所以改埋名叫le bistro?if thats the case, this tactic is too low grade, why app will accept this?

唯一好既係因為無人幫襯,夠靜,坐下飲野ok, lunch 就不必lar.

認真,我食過佢地其下upper modern bistro都好好,有種物有所值感覺,但今次我太太太失望了.
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🙄🙄🙄🙄
Booked on dining city and it wouldn’t let you to book for 2 ppl only allow 1. And this restaurant just cancelled, cant accommodate.Stupid and incapable after calling twice.

2018-10-14 1866 浏览
連續三年被評定一星餐廳,加上是法國菜,相信「米之蓮」對於一間法國菜餐廳的評級應該相當可靠;碰巧又有信用卡指定套餐買一送一優惠 ⋯⋯ 冇理由唔去試試。「ON Dining」佔據了某幢商廈的 28及29兩層,大廈外牆有一個巨大的 LED 屏幕,輪流介紹大廈內各間餐廳,非常吸引的宣傳效果,在雲咸街 / 安蘭街口已經清楚望見 ⋯⋯ 但每次循環播放各間餐廳的簡介要1分多鐘,為了拍攝這張照片,站在街頭等了一會。餐廳內有一條螺旋樓梯貫通兩層。上層是酒吧區兼供應簡約晚餐。雖然只是簡約晚餐區,但裝修一點也不失禮,仍然相當優雅。下層定位 modern fine dining 路線,所以並非那種傳統宮庭式氣派豪華裝修(後話:其實,今時今日很多 fine dining 法國菜餐廳已經不走傳統歐洲宮庭式裝修路線),而是舒適簡約中滲透著一種氣氛,總之,一踏進餐廳,已經知道是 fine dining。由於提早很多時間訂枱,有幸獲分配一張靠近大廈外牆的二人枱,中環的繁華夜景盡入眼簾。只不過周邊商廈非常密集,而且較餐廳所處的28樓更高,景觀唔算開揚,只能夠從大廈之間的隙縫窺探一丁點海景,未臻完美。信用卡買一送一的特選晚
信用卡買一送一的特選晚餐從價錢上來講的確非常吸引,實在不作他選。
以 fine dining 餐廳定位,麵包籃唔合格。起初見到切片法式長麵包用絲絨袋盛載、牛油又用模具刻了「ON」的餐廳英文名字;雖然麵包款式有點普通,但其他的配搭又做得非常有心思,以為會有驚喜 ⋯⋯ 但麵包既不溫暖、外皮很硬、中心又不夠軟綿,普通一間稍為高級的西餐廳的麵包籃都要比這幾件好吃。
麵包籃
先送上餐牌上沒有的三款開胃小食,分別是鵝肝脆三文治芝士脆筒配熱情果芒果醬三文魚籽卷;全部細細件,甚講求廚師手藝。三文魚籽卷的賣相有點似迷你壽司,外表同樣是黑色,不過由紫菜變成了麵粉皮;白米飯就變成了芝士。由於實在太細件,濃烈的三文魚籽及芝士的味道都未能清楚細嚐。
三款開胃小食之中,芝士脆筒配熱情果芒果醬最為突出。先從脆筒底的尖端咬下去,細細個的芝士脆筒非常鬆化、兼有淡淡芝士鹹香。脆筒實在太細個,第二啖就已經是脆筒的頂端;由於填滿了熱情果芒果醬,酸、甜、香的熱帶水果味道掩蓋了芝士味,非常開胃醒神。
鵝肝脆三文治同樣非常考功夫,明顯見到有兩至三層不同食材。一啖一小塊 ⋯⋯ 表面香口脆身,但實在無法食得出任何鵝肝香味。
L’amuse bouche - Tuna Toro Tartare。とろ一直是最愛的刺身款式之一,但增加了一個微暖的醬汁,變成一個日法 fusion 菜色之後,個人而言不太懂得欣賞,とろ質素(尤其是切成 Tartare 將即使存在的缺點都掩閉了)無可挑剔,無筋膜、兼油脂甘香。
頭盤有兩款選擇,一個是雅枝竹 (Artichoke & Mache Salad, Mustard & Shaved Truffle),之前食過雅枝竹但不懂得欣賞;所以一齊揀了 Warm oysters, scallop tartare, truffle & lemon butter, Sago。一如菜式名字,新鮮生蠔加入了廚師自家調製的松露鮮檸牛油,然後連殻稍為加熱直至牛油呈半溶化狀態,最後放上一小撮紫菜絲。
高級餐廳所採用的生蠔質素當然無可置疑,雖然沒有說明品種,亦並非很大隻,但非常鮮甜、亦夠厚肉,屬於 creamy 質感,兼有淡淡海水鹹香。連殻加熱只是將生蠔的表面稍為烤熟,大約是三成熟的狀態,與生吃沒有太大分別;但配上松露鮮檸牛油,又有一點焗蠔的影子,可以說生吃及熟吃的優點集於一身。其實,單單這隻生蠔已經很美味,廚師還要加入帶子刺身他他,增加口感之外,鮮味倍添。
之後是 Pan fried Foie gras, Goose breast slice, Grapes, Salsify, Sauce Chateau-Chalon。墊底的就是 Salsify(婆羅門參)。孤陋寡聞,上網查證之後才知道原來 Salsify 是植物根部,別名西洋牛蒡,因為兩者外形及煮熟後的質感皆有點相似。據網頁資料,Salsify 煮熟後帶有蠔肉鮮味 ⋯⋯ 但真係食唔出,只係覺得質感軟身、咬落爽口、味道帶蔬菜的清甜。
還是其他三款食材更吸引。青提子去核剝皮,清甜多汁。鵝肝內𥚃軟滑,又完全沒有筋膜,每一啖接近入口即溶,鵝脂油香溢滿口腔;只是表面煎得雖然金黃,但稍嫌唔夠香脆。鵝胸肉是整塊煎香底面兩邊然後才切片,所以每片皆呈均勻淡紅色,並沒有任何煎過的痕跡,同法式煎鴨胸的烹調方法差不多。配合白酒(Chateau-Chalon) 調制而成的醬汁,肉味香濃,但不夠嫰滑,而且有些筋膜。
第二道主菜 Roasted Pigeon Gauthier, Eggplant, Berries, Black Garlic, Salmis sauce 的焦點除了去骨及胸腔骨殻的法國小乳鴿之外,當然是深褐色的 salmis sauce。法式禽類料理中,通常會去骨起肉烹調,或燒烤或煎或焗;剩下來的胸腔骨殻如果被壓榨成極濃稠的汁液,再隔渣調味煮成濃汁就是 salmis sauce,著名的血鴨就是 salmis sauce 的經典。
乳鴿大約七至八成熟,肉味香濃,肉質結實而柔軟,加上表皮煎得夠香口,比起前一道主菜鵝肝及鵝胸肉片好食。蘸滿同樣鴿味濃郁的 salmis sauce 簡直無可挑剔。

甜品是個拼盤:Blackberry cake, Vanilla Chantilly, Grand Marnier ice-creamVanilla Chantilly 手打鮮忌廉夠幼滑黏口,但雲呢拿香味唔明顯。用 Grand Marnier 制成雪糕夠特別,帶有淡淡橙味干邑酒香,但雪糕質感有點似雪芭,而且唔夠挺身,很快已開始溶化。
主角是兩球 Blackberry cake 及配襯的新鮮 Blackberry。Blackberry cake 呈球狀,唔睇餐牌冇法與蛋糕聯繫起來。味道複雜,有 Blackberry 果醬、Blackberry 味蛋糕、表面又有一層少少脆的糖衣。幾特別,但唔算很好食。
Blackberry cake
Petits Fours 有四款:咖啡味朱古力、紅莓軟糖、小蛋糕及綿花糖,以綿花糖的扭麻花/繩結造型最特別,味道則最愛微酸的紅莓軟糖。
Petits Fours
味道唔算很驚喜,用餐環境與 fine dining 有少少落差;如果冇信用卡優惠,不太値得捧場 ⋯⋯ 未至於「喊臉」,但有負星星餐廳的期望。
2018-02-07
Blackberry cake
2018-09-23 2593 浏览
食品環境先不講昨天打電話來說今晚我老公生日 我想要一個生日蛋糕算是小驚喜寫好名字 晚餐送上桌買單 離開我期待的環節在哪裡去了我的蛋糕呢?我非常生氣 沒有詢問服務生就走了怎麼有這樣奇妙的餐廳這種事 也能忘記差評食品就一般 沒有特別出色 說食物是一星真心勉強接受這環境裝潢 更一般不會再來真心覺得對不起我老公 居然給他了一個沒有生日蛋糕的生日btw 還好只點了四個菜 我還說為什麼就點四個他說先嚐嚐呵呵要的窗位沒留 蛋糕也沒有 真是糟糕透四個菜的錢 都不想給完全掃興這是我在openrice上的第一篇評論就這樣
食品環境先不講

這是我在openrice上的第一篇評論
就這樣

2018-09-23
2018-08-29 2292 浏览
生日飯梗係要食好啲 Book左#SOHO 的米芝連一星餐廳#OnDining前菜精緻小巧 用料絕不馬虎 有魚子醬 鵝肝等加上脆脆 軟卷等造成不同豐富的口感冰鎮鮑魚切粒加上魚肚凍 ham等 味道層次分明鵝肝肥美 油脂分泌旺盛 幸福的感覺🤤#BlueLobster 龍蝦味及鮮味兩者十分突出 肉質彈牙嫩滑A4西冷和牛唔算太肥美 肉質偏結實最後甜品係三款Light dessertsLychee同Mixed Berries的清新 撞上朱古力的甜同檸檬的酸擺盤一流 味道口感一流 完全將整個晚上昇華👅
生日飯梗係要食好啲

同檸檬的酸

擺盤一流 味道口感一流 完全將整個晚上昇華👅
2018-08-28
2018-06-13 2414 浏览
Scallops Ceviche:1. Fresh scallop pieces2. Oyster dressing makes the salad greens, raddish and red onion very enjoyable to eat even for a greens hater like me3. Generous amount of scallops4. Even though there is chili (listed on the menu), it’s not spicy at all5. A perfect starterLobster Cavatelli:1. Served hot, you could see the steam above the bubbly emulsion in the picture2. Lobster meat is flavoured3. Cavatelli pasta is chewy in a nice way4. The sauce tastes nice with the sea urchin emulsion
Scallops Ceviche:

2. Lobster meat is flavoured
5. Right portion for lunch

Petite Fours:
Petite Fours
1. The vanilla ice cream melted quite a bit, it might have set waiting in the kitchen for too long
2. Caramel sauce is amazingly good
3. Petite fours are held in place quite firmly
4. Crunchy bits in the middle give a funny texture to the whole dessert
5. Perfect finish of the meal
午餐
Scallops Ceviche
Lobster Cavatelli
Petite Fours
光顧呢間餐廳已經4次,第一次光顧係上年9月10,同10月20。最不滿意係最後2次。 分別係10/5 及25/5。 第一次去呢間係透過朋友介紹。因為頭2次服務同食物都好有水準,直到第三次同第四次發現類似不滿意既服務,不得不黎評論下。 係10/5, 使用匯豐信用卡優惠。 一入座,落order,送食物,都不斷轉不同waiters。。最奇怪係當晚完全不是滿場,只有3台客人。 最最令我不暪係在進食其中一道Maine lobster既dish,食食下發現好都幾大幾龍蝦殻係入面。之後同一個好瘦又高有少少寒背既waiter講番,距淨係回答ok,會同廚師講,完全一句道歉都無。十分不滿距既態度同服務。如果5係我食得慢,大有可能卡係喉嚨或者整傷牙齒都5出奇。另一方面,同頭兩次光顧相比,當黎頭盤果時,waiter都會比提示同建議邊一樣食先。 而第三次黎,果個waiter放低食物,講完個食物名就離開,講句enjoy ur meal 都懶得講。 態度十分差。第四次黎係早已經係book第三次時book左。係17/5 下午大約2點左右將原本26/5改為25/5。 當25/5 晚到場,發現餐廳職員完全無寫低我改左25號

當25/5 晚到場,發現餐廳職員完全無寫低我改左25號。本人非常質疑餐廳既職員既工作態度。下午2點左右已經係過左午膳時間,點解會漏改時間。

之後果晚職員都有繼續帶我地入座,入到去完全唔係full。 serve 我地既係一個金黃色頭髮既法國女人。中途又好不辛地又係果個又高又瘦serve我地。超唔滿意係距伶食物出黎,放低,伶開碟既cover走左去,初初以為距只係放低個cover會再番黎。果時都覺得好奇怪,未試過去米芝蓮1-3星有咁既行為。等左一陣,完全5見距再番黎。見到距走左去第二張臺,先知道距唔會再番黎。當時當然不滿。金髮女waiter經過,同距講番,之後距同我地道歉。話會同個男waiter 講番。到下一道菜,又係果個男waiter 伶過黎。經過前一道菜經驗,距有解釋道菜內容同有道歉。不過距勁快講句對5住,就即刻走左。完全覺得距5係真心覺得有錯。

到最後甜品,明明book位果時講左係我老公生日。上甜品果時完全無生日快樂既字眼。之後即刻同果個女waiter講,距當時好難為情亦有道歉。之後再後補番個甜品同加左生日快樂。

總括第三次同第四次,不得不讚果個女waiter. 雖然5係距錯,但每次都會即刻道歉同做一d補救方法。 另一方面,不得不批評果個男(法國)waiter. 完全唔professional,工作態度無熱誠同差。唔知係因為距經驗不足,定係根本唔鍾意做緊既工作而唔上心。
廚師方面,希望距可以檢討下,下次煮野食要加倍留意,特別係檢查清楚有無切徹底清除龍蝦殼。

希望果位男waiter 會注意下自己工作態度,改善下對工作既熱誠

而食物方面,還可以。

經過呢兩次既差體驗,以後都唔會再去。亦會同朋友講。

2018-05-25
2018-03-26 4078 浏览
適逢「香港餐廳週」,兩位大哥為咗要賀XO仔剛踏八百篇之喜,上週五晚就專登以信用卡訂咗間榮獲一星o既「ON Dining Kitchen & Lounge」,諗住慶祝一番。樓上西餐廳位於中環一幢頗新o既「安蘭街18號」食廈內。如果喺慣老蘭蒲,地點一啲都唔難搵。步出升降機門,左邊有個半開放式廚房,透明度都幾高。廚房旁邊為有高櫈坐o既酒吧區。佔用面積兩層o既餐店樓底都幾高吓,不過最令小肥不安o既就係落地玻璃窗長期打開,成晚都要食室外食客o既二手煙同雪茄,環境及衛生當堂大打折扣。三口子被安排入座半梳化式餐桌,望落就幾靚,但坐落就覺偏矮咗啲,用餐時要不斷就位,當真極不自在。每個座位面前都有餐巾、麵包刀、麵包碟、及餐廳為「香港餐廳週」特別設計o既菜譜。$598一位o既晚餐包有開胃小食、頭盤、主菜、甜品、咖啡或茶,其中頭盤及主菜都要三選一,另收加一服務費。為咗要影齊咁多幅相,三人終決定每人點一款。眼見單點一杯餐酒都要成$98,但配齊三杯香檳、紅酒、白酒則只需加$188,話明係慶祝會,當然係要飲得高興啲,要哂三杯啦!落好單,態度友善o既姐姐仔先送上雕有「ON」字o既牛油。XO仔唔係話想挑剔,只係如相所

步出升降機門,左邊有個半開放式廚房,透明度都幾高。
廚房旁邊為有高櫈坐o既酒吧區。
,環境及衛生當堂大打折扣
配齊三杯香檳、紅酒、白酒則只需加$188
落好單,態度友善o既姐姐仔先送上雕有「ON」字o既牛油。XO仔唔係話想挑剔,只係如相所示,牛油有一邊好似俾人切過咁
,莫非此乃一星之缺憾美也?!
牛油雕有「ON」字
未有酒飲,先有麵包食。
法包
熱烘烘o既法包皮脆包鬆軟,三個大男人共可享有兩盒,食完仲可以免費任添,可以話係細佬整頓飯最滿意o既一環
法包
接著姐姐仔就送上三碟鮮紅色o既開胃小食吞拿魚他他」。
淋上白雪雪o既「白蘆筍忌廉汁」後,即為白裡透紅之菜式作出簡介。
然後再續一斟上配小食o既香檳。
Champagne Nicolas Deneux
奇怪事情有二:第一,服務生先每人斟咗少少香檳,等待三人試好先繼續斟
。以細佬認知,試酒好似每枱只有一個人負責,而並非全枱人都試。為節省時間,哥哥見狀即示意佢一人試酒即可。
Champagne Nicolas Deneux
第二,小弟並非專業人士,對飲食文化及禮儀認識唔深,只係印象中去過o既星級食府及高級西餐廳大多都會係先為客人準備酒品,方才呈上食物。當關乎到配酒時,如果食物要反過來等待靚酒就會影響其新鮮度
,尤其係當大廚設計好白蘆筍忌廉汁要喺食客面前淋上,即代表淋上汁後要盡快享用吧?!
事不宜遲,香檳終於準備好後當然係要先舉杯拍照啦:「Cheers!」
Champagne Nicolas Deneux
L’Amuse Bouche “Tuna Tartare with White Asparagus Sauce”吞拿魚他他香濃嫩滑,伴上白蘆筍忌廉汁成功提升柔潤芳香
,可謂更上一層樓。
餐前小食份量唔多,三個人不用三分鐘已食完,但真係諗唔到廚房上菜速度俾我地更強。。。碟子離枱不到三分鐘,三份頭盤即同時現身,此舉實有趕客之嫌
頭盤
配備o既白酒同香檳一樣,都係喺食物出現之後先斟出。
2016 Petit Chablis
XO仔飲酒都算幾快吓,第一杯好少機會會喺第二度菜上前有得剩,當晚連哥哥都被嚇窒咗
,話未見過細佬玩配酒居然慢過餐廳,仲話廚房也太急了。。。既然都上咗枱,大家唯有繼續飲勝!
2016 Petit Chablis
L’Asperge Verte – Green Asparagus, Crab Meat, Oyster, Curry Scents:頭盤中o既海膽極之鮮甜幼嫩,墊底o既蘆筍亦青翠清脆。問題在於生蠔質感雖則爽滑,咬落卻有啲腥,加上旁邊球咖哩蓉同啲海鮮味道唔係咁夾
,組合有啲奇怪囉。
輪到主菜出場時,眼見份量及賣相後,細佬已決定不再俾意見,只係暗地裡問咗句:「來自那裡的星星?!」
主菜
再微笑與兩位大哥碰杯痛飲
La Celestiere
La Celestiere
Les Cavatellis de Homards – Homemade Cavatelli, Maine Lobster, Sea Urchin Emulsion:主菜份量只可以話係比頭盤多少少,細佬份意粉相信已係三款中比較飽肚o既
。意粉只屬微暖,咬落有啲偏硬,感覺就好似攤咗喺度好耐咁,唔夠新鮮。如相所示,碟上確真有細小o既龍蝦碎,但數量一隻手都已數得哂,真係好難推介親友黎食喎。。。

Le Filet de Canette – Duck Filet, Eggplant, Berries, Black Garlic Sauce Salmic:哥哥指出,佢所點選o既鴨胸不單唔係「medium」,份量只有四片實難以至信,而且調味欠奉,真係好難想像此家為一星食肆。。。

枱上o既酒品未清,甜品已上埋。。。
Les Agrumes – Mandarin Mousse, Lemon Parfait, Calamansi Sorbet:橙黃色o既甜品鮮美奪目,當中個甜柑雪葩及果肉清香清爽,最正就係塊脆薄輕巧o既餅乾,無奈個甜品再好都難以挽回頭盤及主菜o既失當。。。

Petits Fours:甜點架上有朱古力蛋糕仔、啫哩糖、檸檬味蛋糕及棉花條。由於此乃免費送贈,小肥亦不好意思續一挑剔,只好講句自己喺超市都可以買到更好o既貨色囉。。。
Petits Fours
晚餐由咖啡或茶作結。
泡沫咖啡
凍檸檬茶
XO仔杯特濃咖啡尚算香濃。
特濃咖啡
最可愛必選個糖糖袋。
糖糖袋
喺小弟心目中,有份參與「香港餐廳週」o既餐店大多都係有意為自己作出宣傳,以優惠價吸引貴客一嚐大廚主打菜式,展示一吓實力
。今年兩位大哥所選o既「ON Dining Kitchen & Lounge」雖標榜獲取一星榮譽,但無論係煙味濃厚o既環境,定係不甚協調o既餐飲流程,以至菜式質量及配搭都似乎未達識少少扮代表o既XO仔最低要求
,所謂之香港餐廳週優惠變相有啲似誠意欠奉兼偷工減料,個人覺得反而係造成反效果,當真衷心希望此篇喊評可讓餐店正視多方面o既問題。
2018-03-16
特濃咖啡
  • Les Agrumes – Mandarin Mousse
  • Lemon Parfait
  • Calamansi Sorbet
2018-02-10 3114 浏览
米芝蓮一星餐廳,好天氣加埋好食嘅一餐brunch,真係心情極佳😆😊Le petit brunch $488一位,頭盤同甜品都非常出色!法包用個袋袋住,但太脆,同有點硬,個牛油好有心思整到有個ON字To start一碟有晒4樣嘢食- 中間生蠔配木魚汁,生蠔新鮮鮮味,配埋木魚汁又幾特別喎😋- 鵝肝custard 真係好滑,鵝肝味唔算好濃,面頭有d king crab肉,肉質好實淨,不錯- 煙三文魚唔會勁大陣煙薰味果d,配埋魚子醬同醬汁,正喎,仲有塊班㦸- 西班牙Bellota ham好好味呀!咸香得嚟唔死實頭盤1. Pan fried foie gras 塊鵝肝真係煎得好鬼死軟滑,墊底嘅茄子用咗cherry汁去煮,食落唔講真係唔知係茄子,味道甜甜帶點酸,墊底仲有d菇菇,面頭有d榛子碎,西芹同柚子,可減一點點油膩感2. Scallop tartare - 面頭有片生牛肉,加咗香料好香好味,帶子新鮮切成了粒粒,個醬汁調配得好好,最底仲有亞枝竹沙律主菜1. Half marine lobster 龍蝦配淡咖哩汁,食落似龍蝦汁加微咖哩汁味,出奇地幾夾喎,配菜有整到個樣好cute嘅白蘿白粒粒,仲有舊

To start一碟有晒4樣嘢食

- 中間生蠔配木魚汁,生蠔新鮮鮮味,配埋木魚汁又幾特別喎😋

- 西班牙Bellota ham好好味呀!咸香得嚟唔死實

頭盤

主菜
1. Half marine lobster 龍蝦配淡咖哩汁,食落似龍蝦汁加微咖哩汁味,出奇地幾夾喎,配菜有整到個樣好cute嘅白蘿白粒粒,仲有舊小薯仔同baby spinach,菠菜個味好好

2. Braised beef stew 牛腩燉得好淋,加埋d肥肉好香,配上紅酒汁,配菜嘅烤薯仔粒,烤菇同小蔥頭都好味

Dessert - 7星拌月甜品拼盤俾你share,全部都好好食!

- Strawberry panda cotta,滑得嚟又濃郁,有看得見的有呍呢拿籽
- Chocolate tart,加埋榛子,真係無得輸嘅組位合,個朱古力係比較上滑身
- Blueberry cake,有d果茸喺入面,面嘅cream都有d不同,似加咗d榛子醬嘢,香d質地實dd
- Brownie其實似朱古力蛋糕,不過中間有d朱古力醬,朱古力味好濃,正😋
- Banana Puff 食得出用新鮮香蕉去整,味道算幾味,個puff好脆口😋
- Lemon tart味勁清新,個檸檬cream勁幼滑
- 金桔Sorbet,好清新
- 中間有d雜莓全部都好甜

最後有Coffee or tea
2018-02-10
2018-02-10 1747 浏览
今次黎試食下中環米之蓮一星嘅On dining kitchen & lounge 嘅 Brunch . 今次兩個人叫左Brunch $488位-開胃菜 (一隻蠔,bellota 火腿,煙三文上面加少少魚小醬,鵝肝蟹肉醬)- 前菜 ,我地叫左帶子同煎鵝肝- 主菜 ,我地叫左半份龍蝦同燉牛肉- 甜品拼盤- 同餐飲食開胃菜時就有少覺得好一般,有少少擔心中伏。唔通一星係浪得虛名?佢地上菜速度都好快。轉頭佢已經上在starter ,starter 係帶子tartare 上面配上一塊生牛肉。另外係煎鵝肝配cherry 同茄子。先食帶子,味道真係好有心機配,帶子tartare 上嘅原因,可能因為中間可以混合左更多醬汁,夾埋上面塊生牛肉食,滑滑嘅口感加。真係好味。信心即刻返晒黎。到鵝肝,佢煎得啱啱好,好嫩滑,配上甜甜地嘅茄子同醬汁(我食到少少焦糖味)。又係出色!令我開始好期待主菜來臨。跟上主菜嘅龍蝦,真係幾驚喜(雖然好細份)。龍蝦同咖哩汁可以咁夾。起左我地冇細心留意menu ,唔記得佢係curry 汁 , 但食落係好淡咖哩嘅味道。完全唔會搶左龍蝦鮮味,反而好夾。龍蝦煮得洽到好處。熟得黎仲好嫩滑。另一個

今次兩個人叫左Brunch $488位
- 前菜 ,我地叫左帶子同煎鵝肝
- 主菜 ,我地叫左半份龍蝦同燉牛肉
- 甜品拼盤
- 同餐飲

另一個燉牛肉就一般,不過酸酸地嘅紅酒汁,配燉完仲係軟身嘅牛肉。都唔錯,但之前d 太好。相比下失色。

食完好滿足但唔包,跟住上甜品拼盤。估唔到咁多款式。不過我懶再打,仲之好味,估唔到都係出色。重點要high light - 蕉味嘅餅 同檸檬tart 。 有別於出面食到嘅甜品

總結:整體性美味,一星實至名歸!
2018-01-28 1697 浏览
On dining lunch experience中環區,靚D 嘅lunch 都係大約$500 一個人我果日食咗:Starter: Egg ravioli Main: Roasted scallopEgg ravioli 做得好好,dressing 同配料(龍蝦、bb洋蔥)都同隻半熟日本蛋夾得好好,可惜有個失手位就係D提子乾🤦🏻‍♀️廚師用咗太多/太耐苦酒醃製,令到提子乾太苦,破壞咗整體嘅協調,我分返晒出黎食就ok.Roasted scallop 配黑松露其實好穩陣,所以都好食,唯獨是scallop 口感唔知點解好似有D似過份「梳打」過咁,有D鹼水感覺,俾呢個價錢,我唔expect 件scallop 會有咁嘅口感。結論,睇得出個配搭同賣相都係fine dining 水準,但就係唔知點解我兩個菜式都有輕微失準。但我同事點嘅菜都全部正常,所以可以俾多次機會佢。但老實講,呢個價錢我expect 要豐富啲,$500得兩個courses, 甜品要再加錢,係偏貴嘅,如果可以包多個沙律/湯,感覺會圓滿D.
On dining lunch experience

中環區,靚D 嘅lunch 都係大約$500 一個人
我果日食咗:
Starter: Egg ravioli
Main: Roasted scallop

Roasted  scallops

但我同事點嘅菜都全部正常,所以可以俾多次機會佢。

Egg  ravioli
Roasted  scallops
2018-01-21 1303 浏览
今次嚟唔係食ON Dining Kitchen & Lounge,而係食呢間餐廳29樓嘅期間限定Le Bistro At On,menu比較平啲😉雖然話係比On Dining”平啲”,但價錢都絕對唔平😅先來一個Egg Ravioli,基本上都唔係一個餃嘅形狀,係有兩塊麵皮咁解,咖哩味唔係好strong,配啲juicy嘅菠蘿好易入口,味道ok,不過份量好少,幾啖食哂。Sicilian Cavatelli,呢個貝殼粉同平時嗰啲唔同,呢個厚身啲好煙靭,口感好好,龍蝦切到細細粒但都幾濃味,好食👍🏻半份烤雞,配左沙律同薯條,估唔到呢個份量又咁多😮沙律同薯條都係standard野,冇咩好挑剔,個烤雞就睇下咩部位,雞腿同雞胸肉質係好大分別,雞腿幾滑但雞胸勁嚡。食頭幾啖都覺得幾好,但食到近骨嘅位會食到有雪味,香草落得勁重手都食到有雪味,以呢個價錢嚟講係幾失望🤦🏻‍♀️個人認為唔係好值,價錢真係唔平,份量唔多,味道同擺盤亦同一般西餐廳無異,服務係幾好,不過可能要真係去樓下28樓食貴嗰個menu先會feel到有分別?

雖然話係比On Dining”平啲”,但價錢都絕對唔平😅

On dinning. 呢一間米芝蓮一星法國菜餐廳已經唔係第一次來, (之前都寫個食評),係我嘅favorite餐廳。今次同太太食佢嘅買一送一信用卡優惠 dinner,同時慶祝自己生日。先來三味小食作為welcome snacks。第一味小食三文魚卷,味道唔錯。第二味小食熱情果春捲,酸酸地吊味幾啱做開胃小食。第三美小食煙分咗個蛋糕,好好味。第一道菜係蘑菇汁配黑松露雞柳。分量唔多但係味道濃郁真係好好味,松露配蘑菇汁真係天衣無縫。第二度菜系和牛配鵝肝同埋沙律。仲有法國麵包糠,味道一流,有口感有層次,沙律酸酸地 撈埋一齊食,釣到鵝肝嘅味道。第三道菜係法國龍蝦湯。 味道濃喊味啱啱好,配多士相唔錯。主菜係意大利牛仔褸配蘑菇汁。肉質軟熟配蘑菇汁同埋燒汁鹹味啱啱好係唔錯嘅配搭。 不過感覺上之前和牛配鵝肝第二度菜好食啲。甜品係sorbet 加綠茶蛋糕仔,ok 唔係咁突出。總括嚟講保持到水準,但係1200蚊一位原價嘅話可能有啲貴,但因為買一送一就幾ok。

先來三味小食作為welcome snacks。
第一味小食三文魚卷,味道唔錯。
第二味小食熱情果春捲,酸酸地吊味幾啱做開胃小食。
第三美小食煙分咗個蛋糕,好好味。

第三道菜係法國龍蝦湯。 味道濃喊味啱啱好,配多士相唔錯。

甜品係sorbet 加綠茶蛋糕仔,ok 唔係咁突出。

法國龍蝦湯

蘑菇汁配黑松露雞柳
和牛配鵝肝同埋沙律
  • WelcomeSnacks
2017-10-22 15362 浏览
今日要同老公慶祝生日特意揀一間食過幾唔錯嘅米之蓮餐廳食下。這間餐廳位於中環著名食廈樓上, 以前食幾次佢嘅午餐同埋brunch,而晚餐就未試過。適逢信用卡做買一送一,今晚要同老公慶祝下。餐廳座位唔多,裝修由白色做主調,加上夜晚嘅暗黑燈飾同玫瑰花燭光,餐廳十分浪漫。wellcome snack, 三文魚卷、熱情果春卷、烤過嘅蛋糕。三文魚卷好鮮味,既有魚味又唔腥,好一陣咸香;熱情果卷酸酸地好開胃,入口十分香脆 ,正!烤過嘅蛋糕有炭燒香味,甜甜地入口鬆軟好好味。簡單嘅wellcome snack有不同的taste palette, 刺激左沈睡的味蕾。L amuse bouche 磨茹松露湯配雞肉:好香磨茹味,加上松露香同嫩口雞肉,好味呀!磨茹同松露的香氣在口中猶久不散,可惜只有兩三啖。Wagyu & foie gras pastrami, spring salad , truffled vinegar這頭盤猶如三文治的一層和牛夾住一層鵝肝。和牛肉質十分鬆軟,肉味十足又幾juicy;鵝肝香滑,脂香creamy;兩者結合,既肥美而有肉香同質感,是邪惡而味美、令人欲罷不能的配撘。吃過濃味牛肉,再食下
,加上夜晚嘅暗黑燈飾同玫瑰花燭光
,餐廳十分浪漫。

wellcome snack,

L amuse bouche

這頭盤猶如三文治的一層和牛夾住一層鵝肝。和牛肉質十分鬆軟,肉味十足又幾juicy;鵝肝香滑,脂香creamy;兩者結合,既肥美而有肉香同質感,是邪惡而味美、令人欲罷不能的配撘。吃過濃味牛肉,再食下spring salad refresh 一下。spring salad 雖然簡單,
但味道十分清新,而那沙律中的onion 那份青蔥感,令沙律更sharp 更醒胃

Butternut soup/Lobster crostini

這胡桃南瓜湯好香滑好Rich好creamy,好有南瓜味,湯裏面仲有好爽口彈牙的龍蝦肉,味道唔錯又有口感。

Roasted fassone veal loin

Girolles, lettuce, browns jus , absinthe
烤牛仔肉配蘑菇汁,牛仔肉好嫩口,呈淺粉紅色,肉味比較淡,但配上濃郁嘅蘑菇汁同Gravy,味道都幾夾。

Green tea mousse
Yuzu jelly, lemon sorbet

呢個綠茶mousse波波好香滑又smooth,淡雅嘅綠茶味配上甜甜酸酸的檸檬柚子sorbet, 味道香甜又清新。食完咁多道菜再食這甜品也不覺得膩。

Petite fours

有四款甜點:貝殼蛋糕,柚子味朱古力,橙味啫喱糖同咖啡味棉花糖。每一款味道都唔錯,尤其柚子味朱古力質感香滑,香甜嘅朱古力味之中有一陣清新嘅柚子芳香。但個人覺得佢哋嘅brunch的甜品set比較出色, 有八款唔同嘅迷你甜品可以選擇,每種都好獨特好好味,真叫人回味。

整體而言以信用卡優惠買一送一定價1288係超值嘅,但若果以原價1288一位就有少少貴啦,還是覺得食lunch或者brunch性價比比較高。

2017-10-21
2017-08-22 4208 浏览
Michelin one star try out~ Starter: 1. 63 degree eggs with foie gras and smoked duckNot much of a fan for this one simply cuz the foie gras has a rather strong smell which not my personal liking 2. Paprika prawns with avocado veloute Prawns is seasoned with avocado cream and veggie, cold and refreshing starter for such a or weather Mains: 1. Lamb saddle with blue cheeseNot my cup of tea as the mutton smell is there but hubby said it's delicious, gd for any lamb lover 2. iberico pork cheek with o
Michelin one star try out~

Starter:

Mains:

2. iberico pork cheek with orange and tandoori sauce

Pork cheek soft and juicy paired with orange and tandoori sauce so well match

Dessert:
1. Blackcurrent & Mascarpone mousse

The black sesame ice cream is very strong and mascarpone is milky creamy

2. Traditional creme caramel

The sweetness is done just right with a gd texture, crispy biscuit and cream with a strong vanilla taste 👍🏻

Petite four and coffee

Verdict:- everything nicely done esp the super soft juicy iberico pork 😍😍 lamb saddle not my fav as it has a mutton smell...better value than Robuchon and Epure ~~