2025-05-26 277 浏览
前排見到有幾位零餐飲經驗嘅90後逆市接手呢間餐廳 覺得佢地真係好有勇氣 好欣賞佢地於是乎就拉埋朋友一齊去支持下☺️餐廳以英倫風格裝修 深藍色嘅牆身加上皮櫈同水晶燈 好有格調雖然空間唔算大 但勝在坐得舒服😆❤︎𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ($398)❤︎𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕖𝕟𝕦 ($598)Sᴛᴀʀᴛᴇʀ♡︎自家製生牛肉他他 牛肉他他好新鮮 裏面加左蕃茄同洋蔥 食落酸甜帶點微辣加埋鵪鶉蛋 口感更滑溜 唔錯👌🏻伴碟沙律菜多番少少醬汁就更好♡︎三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 (+$18)磯煮飽魚好入味 仲好彈牙 值得加錢叫👍🏻Sᴏᴜᴘ ᴀɴᴅ Bʀᴇᴀᴅ♡︎牛肝菌野菌忌廉湯♡︎龍蝦濃湯 (+$18)兩款湯都好香濃前者更加入大量牛肝菌同野菌粒 每一啖都有好濃郁嘅菇味😋♡︎自家製牛骨髓牛油包呢度嘅牛油用牛骨髓製成 好特別撘配嘅意大利香草包烘至外脆外軟 都好好味✨Mᴀɪɴ♡︎黑松露鵝肝威靈頓牛柳外層嘅酥皮好酥脆 仲有陣陣牛油香 而且切開後都唔會散哂👏🏻牛柳生熟度亦控制得啱啱好 食落有好香嘅黑松露味呢個套餐唔駛加錢就食到威靈頓牛真心幾扺🙂‍↕️♡︎西班牙粟飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎 (+$38)呢個好有驚喜!😍黑毛豬鞍大份得黎又厚身外層
前排見到有幾位零餐飲經驗嘅90後逆市接手呢間餐廳
覺得佢地真係好有勇氣 好欣賞佢地
於是乎就拉埋朋友一齊去支持下☺️

餐廳以英倫風格裝修
深藍色嘅牆身加上皮櫈同水晶燈 好有格調
雖然空間唔算大 但勝在坐得舒服😆

❤︎𝕊𝕖𝕥 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ($398)
❤︎𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕖𝕟𝕦 ($598)

Sᴛᴀʀᴛᴇʀ
♡︎自家製生牛肉他他
牛肉他他好新鮮 裏面加左蕃茄同洋蔥 食落酸甜帶點微辣
加埋鵪鶉蛋 口感更滑溜 唔錯👌🏻
伴碟沙律菜多番少少醬汁就更好

自家製生牛肉他他

♡︎三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 (+$18)
磯煮飽魚好入味 仲好彈牙 值得加錢叫👍🏻

Sᴏᴜᴘ ᴀɴᴅ Bʀᴇᴀᴅ
♡︎牛肝菌野菌忌廉湯
♡︎龍蝦濃湯 (+$18)
兩款湯都好香濃

而且切開後都唔會散哂👏🏻
牛柳生熟度亦控制得啱啱好 食落有好香嘅黑松露味
呢個套餐唔駛加錢就食到威靈頓牛真心幾扺🙂‍↕️

黑松露鵝肝威靈頓牛柳

♡︎西班牙粟飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎 (+$38)
呢個好有驚喜!😍
黑毛豬鞍大份得黎又厚身
外層烤到焦脆 鎖住哂啲肉汁
每切一下都有好多肉汁咇出黎 超正!♥️
必點!✨

Dᴇssᴇʀᴛ
♡︎特濃開心果麻糬杯
開心果慕斯質地軟滑 而且開心果味好濃!🥺
除左麻糬粒 仲有唔少開心果碎、麵包脆脆、燕麥 口感好豐富
推薦!🫶🏻

Cᴏғғᴇᴇ ᴏʀ Tᴇᴀ

自家製牛骨髓牛油包
  • 牛肝菌野菌忌廉湯
  • 西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
2025-05-26 262 浏览
終於等到它的晚巿八八折優惠!(如果晚上八點半,還有全單八折)很高質的晚餐,埋單不用$500一位~✴ Set Dinner $398⭐ 凱撒沙律 (雞)雞胸肉有三大片,分開煎好至金黃色~凱撒沙律菜新鮮脆口,沙律醬和帕瑪森芝士都給得大方!❤ 牛肝菌野菌忌廉湯超足料,啖啖都是牛肝菌蓉!❤ 香煎澳洲PR級草飼肉眼表層焦香,口感柔軟,肉汁肥美,之前對澳洲牛有點偏見,覺得偏腥,但這一塊卻很不錯吃!✴ Tasting Menu $598❤ 自家製生牛肉他他加個鵪鶉蛋黃,混好一齊食,口感滑溜,肉質軟嫩,調味帶點辣,很清新!⭐ 自家製牛骨髓牛油包把自家製的牛油放到牛骨膸中,很有儀式感之餘,牛油有點沙沙的口感也很特別~麵包本身也很好吃!❤ 香煎鵝肝配美國封門柳 OMG!超讚的封門柳扒!大推!叫了五成熟,煎到無敵好~外表焦香非常,裡面卻是柔軟嫰滑,肉味很香濃,加上淡淡油脂的香,整體非常甘香!❤ 自家製栗子意大利芝士蛋糕很特別又很好吃的Tiramisu,裡面用的是消化餅味道的脆餅,口感比一般的Tiramisu豐富,自家製的栗子蓉就是最純粹的栗子香~喜歡!總結:反正都是吃,我覺得$598的更物有所值,能嘗到更多
終於等到它的晚巿八八折優惠!
(如果晚上八點半,還有全單八折)
很高質的晚餐,埋單不用$500一位~

✴ Set Dinner $398
⭐ 凱撒沙律 (雞)
雞胸肉有三大片,分開煎好至金黃色~
凱撒沙律菜新鮮脆口,
沙律醬和帕瑪森芝士都給得大方!

❤ 牛肝菌野菌忌廉湯
超足料,啖啖都是牛肝菌蓉!

❤ 香煎澳洲PR級草飼肉眼
表層焦香,口感柔軟,肉汁肥美,
之前對澳洲牛有點偏見,覺得偏腥,
但這一塊卻很不錯吃!

✴ Tasting Menu $598
❤ 自家製生牛肉他他
加個鵪鶉蛋黃,混好一齊食,
口感滑溜,肉質軟嫩,
調味帶點辣,很清新!

⭐ 自家製牛骨髓牛油包
把自家製的牛油放到牛骨膸中,
很有儀式感之餘,
牛油有點沙沙的口感也很特別~
麵包本身也很好吃!

❤ 香煎鵝肝配美國封門柳
OMG!超讚的封門柳扒!大推!
叫了五成熟,煎到無敵好~
外表焦香非常,裡面卻是柔軟嫰滑,
肉味很香濃,加上淡淡油脂的香,整體非常甘香!

❤ 自家製栗子意大利芝士蛋糕
很特別又很好吃的Tiramisu,
裡面用的是消化餅味道的脆餅,
口感比一般的Tiramisu豐富,
自家製的栗子蓉就是最純粹的栗子香~喜歡!

總結:反正都是吃,我覺得$598的更物有所值,能嘗到更多菜式!如果兩個人,可以選一個$398一個$598已經超級飽和滿足!

2025-05-19
2025-03-05 1489 浏览
今日同朋友去咗一間高級西餐廳食飯,叫咗兩個套餐,分別係 set dinner $398 同 tasting menu $598餐廳唔近地鐵,要行10幾分鐘先到🤧裝修有兩盞好華麗嘅大吊燈,大細一眼晒,設計色調用藍色牆同紅色地氈為主-🌟Tasting menu $598包前菜、餐湯餐包、主菜、甜品、飲品🌟煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬呢個前菜都幾大碟,煙三文魚有兩片😗🌟牛肝菌野菌忌廉湯首先個忌廉拉花好靚🤣有好多菇菌,所以勁香,入口仲有一種冬菇乾嘅味道😂🌟自家製牛骨髓牛油包佢本身麵包有啲香料喺入面,有輕輕烘過,另外牛骨髓同海鹽伴碟,其實我都係第一次食🙊牛骨髓係凍嘅,鹹鹹地唔係好濃味,麵包外脆內軟,好細嚿好快就食晒🙈🌟黑松露鵝肝威靈頓牛柳首先個賣相已經好加分,仲有一條百里香插咗喺面,整體呈現感覺好似菠蘿呀🤣🤣威靈頓牛柳外層嘅酥皮金黃酥脆,切開之後,牛柳嘅粉紅色澤令人垂涎三尺,中間夾住黑松露嘅香氣,但係又唔會話喧賓奪主,整體平衡得好好❤️🌟🌟特濃開心果麻糬杯呢個甜品真係為成餐飯畫上完美句號!開心果嘅香氣濃郁,而且口感厚滑,好順口,麻糬係似日本嘅白玉,口感煙韌,配埋開心果慕絲一齊食!好夾!食完之後仲有種意

🌟Tasting menu $598
包前菜、餐湯餐包、主菜、甜品、飲品

🌟煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
呢個前菜都幾大碟,煙三文魚有兩片😗

🌟牛肝菌野菌忌廉湯

🌟自家製牛骨髓牛油包

🌟黑松露鵝肝威靈頓牛柳

🌟🌟特濃開心果麻糬杯
呢個甜品真係為成餐飯畫上完美句號!開心果嘅香氣濃郁,而且口感厚滑,好順口,麻糬係似日本嘅白玉,口感煙韌,配埋開心果慕絲一齊食!好夾!食完之後仲有種意猶未盡嘅感覺!推介💕
🌟Set dinner $398
前菜、餐湯餐包、主菜、飲品

🌟凱撒沙律(牛)
呢個沙律有得揀牛肉都幾特別,份量有三塊,煎得幾香口,唔會過老,經典嘅凱撒沙律醬同脆口嘅麵包粒,味道正常💕
至於餐湯同麵包係同另一個套餐一樣💕

🌟香煎澳洲PR級草飼肉眼
主菜叫咗牛扒,講咗三成熟,廚師拿捏得好好,肉質細嫩,煎得啱啱好,外層微微焦香,內裡保持住粉紅色嘅肉質,咬落去肉汁四溢,牛味濃郁得嚟又唔會太膩。
成晚見到兩個店員都好忙,不過再忙佢哋都係笑笑口咁應對客人嘅要求🙌🏻非常友善,但係價錢覺得有啲貴🤧
庆祝纪念
生日
鐘意食扒既朋友仔揀左呢間steak lounge慶祝生日🎂估唔到平日夜晚都坐滿左🙆🏻‍♀️好彩fafafoodie Book左位🫢Menu可以散叫或叫Set menu😌今次叫左1個Tasting Menu同1個Set Dinner🍽️ 2個set既分別係主菜選擇唔同,同埋一個包甜品🍨🔆Tasting Menu (HKD598)#三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 🥗❣️Abalone and Salmon Roe Salad磯煮鮑魚入味又彈牙🤤一啲都唔韌👍🏻三文魚子飽滿😙食落好新鮮,鹹香味幫助提鮮😃完全冇腥味+$18 #龍蝦濃湯 🦞❣️Lobster Bisque淡淡龍蝦味,唔會太鹹😌用上奶油調和,更加滑順~#OX牛骨髓牛油包 🧈🍞OX bone Marrow Butter with Toast麵包烘得酥脆鬆軟,帶點洋蔥紅椒香😚配上OX牛骨髓牛油頗特別~#香煎鵝肝配美國封門柳 🥩Pan-seared Foie Gras with US Hanger steak (8 oz)極厚鵝肝配上五成熟封門柳😍封門柳軟淋帶微微牛香,本身已經淋上燒汁😗如果醬汁可以另上自行按喜好加上更好😉鵝肝味道唔算超濃亦唔會食到成

🔆Tasting Menu (HKD598)
#三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 🥗❣️
Abalone and Salmon Roe Salad
+$18

#龍蝦濃湯 🦞❣️
Lobster Bisque
淡淡龍蝦味,唔會太鹹😌用上奶油調和,更加滑順~

#OX牛骨髓牛油包 🧈🍞

#香煎鵝肝配美國封門柳 🥩
極厚鵝肝配上五成熟封門柳😍封門柳軟淋帶微微牛香,本身已經淋上燒汁😗如果醬汁可以另上自行按喜好加上更好😉鵝肝味道唔算超濃亦唔會食到成口油🙈可以再煎香啲就perfect~

#特濃開心果麻糬杯 🍨💚❣️
Pistachio Mochi Cup
開心果控二話不說就揀好呢會甜品💚一啖已經開心口味在口腔大爆發🤩加埋軟糯麻糬同脆餅😙口感豐富😎開心果控必點‼️
特濃開心果麻糬杯

🔆Set dinner (HKD398)
#凱撒沙律(牛) 🥗
Caesar Salad
凱撒沙律都可以揀配牛/雞😀平凡既caesar salad中帶點不平凡
凱撒沙律(牛)

#牛肝菌野菌忌廉湯 🍄🥣
Cream Boletus Mushroom Soup
有別一般忌廉湯,係充滿牛肝菌野菌蓉既湯~忌廉感較輕盈~
牛肝菌野菌忌廉湯

#香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩
Grilled Aug PR Grade Rib Eye with Roasted New Potato (8 oz)
肉眼叫左medium well~ 有少少油脂香又唔會太肥膩

加一服務費
OX Steak Lounge
#fafafoodie_大埔

香煎澳洲PR級草飼肉眼
第2次回訪ox lounge,因為第一次來用餐體驗很好,所以今日又黎撐枱腳,食精緻西餐💖-前菜方面生牛肉嘆他他,加上鵪鶉蛋,更顯肉質鮮滑,加上蕃茄調味清新又帶點微辣牛肉凱撒沙律既牛味濃郁,估唔到前菜既牛肉都相當有質數,而羅馬生菜新鮮爽口-牛肝菌野菌忌廉湯,牛肝菌和野菌切成碎粒,熬湯有顆粒感,加上忌廉濃湯更香滑配上自家製牛骨髓牛油有微微蒜香味,搽上鬆軟面包,呢個牛骨髓牛油嘅製作相當用心,欣賞餐廳嘅誠意-主菜方面,分別點了一個牛,一個千層麵自家製A5和牛千層麵,千島汁同芝士鋪面,經微微烤焗,千層麵中間夾雜住豐富既A5和牛,而當中既紅蘿蔔及蕃茄粒令整個麵層次更豐富而唔漏,我個人非常喜歡有口感嘅千層麵, 令人一啖接一啖😛-香煎鵝肝配美國封門柳封門柳我哋點了五成熟,裏面的肉呈半粉紅色,牛味濃厚、肉質嫩滑、啖啖肉,配上回甘的鵝肝,再加上焗蒜,整個配搭味道恰如其分,令人回味無窮!-是日甜品係粟子芝士蛋糕,甜度剛剛好,粟子口感鬆軟綿密加上淡淡既咖啡味,內裏有榛子脆脆為Tiramisu增添口,超級好味!我同友人相當滿意呢餐飯,必定會再三回訪!
主菜方面,分別點了一個牛,一個千層麵

牛肉凱撒沙律

• 牛肝菌野菌忌廉湯
  • 栗子提拉米蘇
  • 香煎鵝肝配美國封門樓
  • 凱撒沙律
🌸Testing Menu $598🌟🌟🌟🌟🌟🍀自家製生牛肉他他香辣味道,有爽脆生洋蔥,濃郁味道生牛肉🍀牛肝菌野菌忌廉湯濃郁牛肝菌味道,滿滿野菌顆粒,口感豐富。🍀OX牛骨髓牛油包牛油包香口搽上牛骨髓勁好味。🍀香煎紐西蘭羊架三件厚切羊架,濃郁羊味,肉質鮮嫩,配菜有蘑菇、蘆筍、沙律菜、橄欖原個蒜頭,非常豐盛。🍀自家製栗子Tiramisu滿滿栗子蓉,Tiramisu層次分明,入口細滑。🍀凍檸茶🌸Set dinner $398🌟🌟🌟🌟🌟🍀凱撒沙律(雞)新鮮鮮甜生菜,還有幾片雞胸肉。🍀牛肝菌野菌忌廉湯濃郁牛肝菌味道,滿滿野菌顆粒,口感豐富。🍀 O X牛骨髓牛油包牛油包香口搽上牛骨髓勁好味。🍀西京燒比目魚比目魚燒得香脆,肉質鮮嫩多汁,還吃到陣陣酒香,配菜有蘑菇、蘆筍、沙律菜、橄欖原個蒜頭,非常好味🍀熱檸水

🌸Testing Menu $598🌟🌟🌟🌟🌟
🍀自家製生牛肉他他
香辣味道,有爽脆生洋蔥,濃郁味道生牛肉

🍀牛肝菌野菌忌廉湯
濃郁牛肝菌味道,滿滿野菌顆粒,口感豐富。

🍀OX牛骨髓牛油包
牛油包香口搽上牛骨髓勁好味。

🍀香煎紐西蘭羊架

🍀自家製栗子Tiramisu
滿滿栗子蓉,Tiramisu層次分明,入口細滑。

🍀凍檸茶

🌸Set dinner $398🌟🌟🌟🌟🌟
🍀凱撒沙律(雞)
新鮮鮮甜生菜,還有幾片雞胸肉。

🍀牛肝菌野菌忌廉湯
濃郁牛肝菌味道,滿滿野菌顆粒,口感豐富。
🍀 O X牛骨髓牛油包
牛油包香口搽上牛骨髓勁好味。
🍀西京燒比目魚

🍀熱檸水

2025-05-28
  • 自家製生牛肉他他
  • 自家製牛骨髓牛油包
  • 西京燒比目魚
  • 香煎紐西蘭羊架
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🤗 搵到一間隱世低調嘅正嘢扒房 @ 🌟 OX Steak Lounge 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Tasting Menu HKD 598Set Dinner HKD 398.👽 朋友仔驚喜發現呢間低調優質嘅寶藏餐廳,一間行暗黑系裝修嘅扒房,天花板水晶吊燈自帶奢華感,竟然有間咁正嘅西餐廳隱身喺入邊。晚市套餐當然要試下,一個價錢有齊餐湯、前菜、主菜、甜品、飲品,款式亦好多款選擇,性價比更高!.🐮 頭盤「自家製生牛肉他他」用手剁澳洲牛脊肉,撈埋脆藜麥,嗒落先柔軟後爆脆,最正係鵪鶉蛋,撈勻食真係鮮味到爆。.🦪 「三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律」擺盤靚靚,鮑魚煮得彈牙,配上鹹鮮嘅三文魚子,好開胃! .🍄 湯用料用料足無揸流攤,「龍蝦濃湯」飄出淡淡白蘭地酒氣,仲有粒粒龍蝦肉。「牛肝菌野菌忌廉湯」質感十足,好有咬口,湧出松露油香。.🧈 好特別嘅係「OX牛骨髓牛油包」,用牛骨筒裝滿香草牛油,搽落法包,造型吸睛。.🥩 主角絕對係「黑松露鵝肝威靈頓牛柳」,做得好,一刀切,酥皮無離肉,松露香攻出黎,鵝肝醬濃郁,牛肉半生熟充滿肉汁,證明廚師功夫了得,絕對
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Tasting Menu HKD 598
Set Dinner HKD 398

Tasting Menu

🥩 主角絕對係「黑松露鵝肝威靈頓牛柳」,做得好,一刀切,酥皮無離肉,松露香攻出黎,鵝肝醬濃郁,牛肉半生熟充滿肉汁,證明廚師功夫了得,絕對高質!

Tasting Menu

🦞 另一個主角「烤龍蝦尾意粉配龍蝦汁」落足本,龍蝦尾肥大到不得了!煎到少許脆邊,意粉掛滿龍蝦濃醬,堅好味。

Tasting Menu

🍮 配上「朱古力心太軟」,流心效果好邪惡,剛好清一清味蕾。

Tasting Menu

☕️ 套餐仲包兩杯嘢飲,咖啡香氣滿滿,飯後剛好可以傾計飲下回味下咁好味嘅一餐。
😍 呢度坐得好舒服,座位之間距離充足,店長服務一流。低調高質嘅寶藏餐廳,難怪去到繁忙時間全場爆滿,絕對係區內約人聚餐非常好嘅選擇。

📍 大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2025-06-01 0 浏览
📍 OX Steak Lounge{大埔}依家喺大埔做咗好多年嘅舊式扒房🥩門面以天藍色為主,重新裝修之後顏色同入邊嘅環境變得更加優雅!出邊門口已經係一個好大嘅打卡位📸晚上dinne set 只有兩個價錢!主菜各有不同,我哋就叫咗每樣一個😍仲加咗$48叫甜品,本人最鍾意食朱古力心太軟,所以每一間餐廳都必定會嗌🍫398$ set ✨凱撒沙律{雞}前菜食返個雞沙律開一開胃,順便清吓腸胃!✨牛肝菌野菌忌廉湯OX牛骨髓牛油包✨自家製A5和牛手工千層麵每一層嘅千層麵,控制嘅厚度都剛剛好✊一層肉醬一層麵皮以黃金比例堆疊起來加上大量乾酪起司焗烤出來整塊義大利麵皮香滑柔嫩的口感🙆🏻‍♂️中間仲夾住豐富嘅A5和牛,牛肉幼嫩🐮每一層都鋪上香濃埃曼塔芝士•焗至金黃微焦一啖咬落去三重享受,香濃之餘唔會膩!598$ set✨煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬煙三文魚都幾大塊配蜜糖芥末醬食法幾特別,而且幾清新!✨牛肝菌野菌忌廉湯每一羹都有好多牛肝菌,落足料啊🥄OX牛骨髓牛油包招牌牛油包,最精粹嘅就係啲牛油喺牛骨脊度提煉出嚟,唔同普通嘅牛油,食完都唔會膩!✨黑松露鵝肝威靈頓牛柳叫咗5成熟嚟到真係啱啱好!牛肉軟嫩完全冇筋🐮牛柳肉質

📍 OX Steak Lounge{大埔}

依家喺大埔做咗好多年嘅舊式扒房🥩

出邊門口已經係一個好大嘅打卡位📸
晚上dinne set 只有兩個價錢!

主菜各有不同,我哋就叫咗每樣一個😍

398$ set
✨凱撒沙律{雞}
前菜食返個雞沙律開一開胃,順便清吓腸胃!

✨自家製A5和牛手工千層麵
每一層嘅千層麵,控制嘅厚度都剛剛好✊
一層肉醬一層麵皮以黃金比例堆疊起來
加上大量乾酪起司焗烤出來
整塊義大利麵皮香滑柔嫩的口感🙆🏻‍♂️
中間仲夾住豐富嘅A5和牛,牛肉幼嫩🐮
每一層都鋪上香濃埃曼塔芝士•焗至金黃微焦
一啖咬落去三重享受,香濃之餘唔會膩!

598$ set
✨煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
煙三文魚都幾大塊
配蜜糖芥末醬食法幾特別,而且幾清新!

✨牛肝菌野菌忌廉湯
每一羹都有好多牛肝菌,落足料啊🥄

✨黑松露鵝肝威靈頓牛柳
叫咗5成熟嚟到真係啱啱好!
牛肉軟嫩完全冇筋🐮
牛柳肉質柔軟,色澤粉嫩,肉味香濃!
酥皮酥脆又充滿牛油香氣
完美地襯托出牛柳口感🐮

✨朱古力心太軟
一切開,朱古力醬即刻流晒出嚟,超級流心!朱古力味道濃到爆,外皮軟綿綿,內餡熱辣辣,食落去真係幸福感滿滿!
2025-06-01 0 浏览
OX Steak Lounge最鐘意同男朋友周圍食牛扒,5成熟最香口今次book左間靚扒同男朋友食💛 Set Dinner $398✨牛肝菌野菌忌廉湯✨凱撒沙律(牛)✨OX牛骨髓牛油包✨香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)肉眼扒叫左5成真係啱啱好,食落有炭烤味道肉汁豐富,脂肪都配合得好好,食落口充滿牛香味道唔洗點汁都好美味可口,點汁就好惹味!✨飲品💛Tasting Menu $598✨牛肝菌野菌忌廉湯✨自家製生牛肉他他✨OX牛骨髓牛油包✨香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)鵝肝煎得好香,食落唔會油膩封門柳已經切好哂一塊塊,好方便食配埋佢自家制醬汁好好味😋✨自家製栗子提拉米蘇✨飲品價錢:$876 (二人)(另加一)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍OX Steak Lounge (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
OX Steak Lounge
最鐘意同男朋友周圍食牛扒,5成熟最香口
今次book左間靚扒同男朋友食

💛 Set Dinner $398
✨牛肝菌野菌忌廉湯
✨凱撒沙律(牛)
✨OX牛骨髓牛油包
✨香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)
肉眼扒叫左5成真係啱啱好,食落有炭烤味道
肉汁豐富,脂肪都配合得好好,食落口充滿牛香味道
唔洗點汁都好美味可口,點汁就好惹味!
✨飲品

💛Tasting Menu $598
✨自家製生牛肉他他
✨OX牛骨髓牛油包
✨香煎鵝肝配美國封門柳(8oz)
鵝肝煎得好香,食落唔會油膩
封門柳已經切好哂一塊塊,好方便食
配埋佢自家制醬汁好好味😋
✨自家製栗子提拉米蘇
✨飲品

價錢:$876 (二人)(另加一)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2025-05-27 0 浏览
早幾日去左大埔,encore OX Steak Lounge鋸扒。呢間餐廳嘅裝修好有特色,金牛角裝飾加上英倫風情,真係好有feel。我地叫左兩個唔同嘅dinner set。本身SET包左茶或咖啡,我地都叫左Cappuccino。第一個set有煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬,個醬好特別,酸酸甜甜好開胃。接住嚟係牛肝菌野菌忌廉湯,濃郁得嚟又唔會太膩。自家制牛骨髓牛油包一上枱就聞到香味,真係唔可以唔試。主菜揀左美國頂級Prime肉眼扒,個人鐘意七成熟,肉質嫩滑仲有啲肉汁流出嚟,真係一流。第二個set就係雞肉凱撒沙律,夠哂新鮮,雞肉嫩滑。牛肝菌野菌忌廉湯同埋牛骨髓牛油包依然係咁正。主菜係香煎澳洲PR級草飼肉眼五成熟,肉味濃郁,口感都唔錯。最後嘅Tiramisu甜而不膩,為完美既一餐畫上句號。

接住嚟係牛肝菌野菌忌廉湯,濃郁得嚟又唔會太膩。
自家制牛骨髓牛油包一上枱就聞到香味,真係唔可以唔試。

最後嘅Tiramisu甜而不膩,為完美既一餐畫上句號。
2025-05-26 0 浏览
🏰 餐廳裝潢夠氣派✨ 藍紅色調襯托出華麗氛圍💙❤️ 兩盞大吊燈閃閃生輝💡💡 雖然要行一段路🚶‍♂️🚶‍♀️先到,但值回票價💰 🥩 自家製生牛肉他他 入口嫩滑🤤 肉味香濃🔥 細細品嚐仲有淡淡辛香料味🌿 真係開胃之選👅 🐟 三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 鮑魚爽口彈牙🦪 三文魚子飽滿鮮味🐟 鹹香帶來層次感💦 夠清新又矜貴💎 🍄 牛肝菌野菌忌廉湯 忌廉拉花超靚🎨 菇菌香氣撲鼻🍄 入口仲有冬菇乾風味🌿 湯底更加濃郁💛 🍞 自家製牛骨髓牛油包 麵包外脆內軟🍞 充滿香料風味🌿 牛骨髓搭配海鹽🧂 入口細膩🤍 🥩 黑松露鹅肝威靈頓牛柳 金黃酥皮香脆💛 一刀切開牛柳粉嫩多汁🍖 黑松露香氣畫龍點睛🍄 每一啖都充滿層次 🥩 香煎澳洲PR級草飼肉眼 牛扒三成熟🔥 外層帶微微焦香🍖 內裡保持粉嫩🌸 肉味濃郁但唔膩💦 食得超級滿足😋 🌰 自家製栗子意大利芝士蛋糕 甜度適中💛 栗子綿密口感💫 夾雜淡淡咖啡香☕ 榛子脆脆增添咬口🥜 係完美句號🔚 雖然店員好忙💨 但依然笑容滿面😃 態度親切💖 對客人要求有求必應🙌 令整體用餐體驗更加愉快🎉 無論係食物定服務都超出色🔥 一定會再訪💯

• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • 香煎澳洲PR級草飼肉眼
🍽️ 門口藍色的裝潢+牛肉模型好有高級感!😮✨ 儘管七至八點時 店內幾乎滿座但這裏仍然是大埔居民週五、六的放鬆首選來解放一星期的工作壓力!🎉第一次來這個小社區的高檔西餐廳🥗 每一道菜都好精緻必試前菜包:附有用牛骨髓製作的牛油牛油就存放在牛骨髓裏面吸收着牛骨精華!🧈💖主要套餐:- Tasting Menu $598 - 自家製生牛肉他他 🐂✨:特別的是用鵪鶉蛋混合,蛋香與牛肉的結合,惹味!🤤 - 凱撒沙律(雞)🥗:雞肉份量豐富,有3-4塊🍗 - 牛肝菌野菌忌廉湯 🍄:這碗湯是必點的,蘑菇量好多!!啖啖顆粒感😊 - 香煎鵝肝配美國封門牛柳 🥩:高質的牛柳搭配兩塊大鵝肝!😋 - 自家製A5和牛手工千層麵 🍝:手工麵薄切,讓每一口都滿溢濃郁肉醬👌最後,特濃開心果麻糬杯 🍨:使用開心果蓉,搭配脆脆的麵包粒和麻糬粒味道濃郁又有口感,好吃了!🤍🥳
🍽️ 門口藍色的裝潢+牛肉模型
好有高級感!😮✨
儘管七至八點時 店內幾乎滿座
但這裏仍然是大埔居民週五、六的放鬆首選
來解放一星期的工作壓力!🎉

吸收着牛骨精華!🧈💖

主要套餐:
- Tasting Menu $598
- 凱撒沙律(雞)🥗:雞肉份量豐富,有3-4塊🍗

最後,特濃開心果麻糬杯 🍨:
使用開心果蓉,搭配脆脆的麵包粒和麻糬粒
味道濃郁又有口感,好吃了!🤍🥳
用餐优惠
試食活動
2025-05-23 57 浏览
唔想出太遠 同朋友近近地係大埔想搵間靜靜地嘅西餐食 呢度有$598set同$398 set我地每人叫一個set自家製生牛肉他他 本身我都好怕食他他 會驚有血腥味 點知佢呢個他他mix左蛋同埋d醬之後完全無血味有3件雞嘅凱撒沙律 正正常常啦牛肝菌野菌忌廉湯 配 自家製牛骨髄牛油包 明顯食得出個湯係打磨嘅 食到一粒粒菌嘅口感 仲有個包係暖暖地ga黑松露鵝肝威靈頓牛柳 外層酥皮非常香脆 入面有大大舊鵝肝同埋牛柳亦都唔會過老 啱啱好 一定要用酥皮夾住嚟食香煎澳洲PR級草飼肉眼 叫左5成熟 我覺得剛剛好 切開juicy肉眼肉質唔會難咬 仲有份量亦都夠 如果可以有薯條配埋就仲好甜品係特濃開心果麻糬杯 呢排好興食開心果 呢個甜品夠特別同埋好濃開心果味 2個人share食剛剛好

有3件雞嘅凱撒沙律 正正常常啦

2025-05-19 33 浏览
早前老公在家焗制威靈頓牛柳,可惜失敗告終。為了讓他試試甚麼是高水準的威靈頓牛柳,特意到OX開餐!環境格局,浪漫🌹有氣氛,陳設裝潢有古典味,二人世界理想餐廳!自家製牛骨髄牛油🧈,用牛骨載着牛油,牛油味道特別香,塗上麵包份外好味😋牛肝菌野菌忌廉湯,喜歡他有粒粒蘑菇的口感,也有忌廉的絲滑,整體質素甚好。雞肉凱撒沙律🥗,沙律菜新鮮爽口,微烤過的雞肉保留着雞肉的鮮味,簡單好味自家製生牛肉他他,牛肉鮮嫩,蔥花吊味,加上鵪鶉蛋令他他更為滑口,高質素的前菜。黑松露鵝肝威靈頓牛柳外層酥皮焗得香脆,是聽得到的香脆;粉紅色的牛柳,是看得見的好味道。自家製A5和牛手工千層麵,上枱熱騰騰的,醬汁滿滿;一層麵一層肉醬,啖啖都是好味道。特濃開心果麻糬杯,近期開心果甜品是大熱,配合麻糬,好味有特式。套餐總是不能缺少的餐茶,點了凍檸茶,簡單的港式口味,天天喝也不會厭。

2025-05-17 20 浏览
首先去咗大埔試咗呢間小餐館,入面環境暗暗的,有情調。揀咗兩款晚餐,分別係$598及$398嘅dinner set 。開胃菜有三文魚子配上原隻煮鮑魚沙律,三文魚子鹹鹹地,配上軟腍的鮑魚。我另一款煙三文魚沙律則搭配上蜜糖芥末醬,味道非常清新爽口。接下來的龍蝦濃湯香濃滑溜、牛肝菌野菌忌廉湯也同樣香醇濃郁,連帶自家製的牛骨髓牛油包好特別。至於主菜,香煎鵝肝搭配多汁嫩滑的美國封門柳,鵝肝滿滿油香。西京燒比目魚厚身,魚肉嫩滑。最後的比利時朱古力心太軟作為甜品,濃郁的朱古力流心,仲配有雪糕!

我另一款煙三文魚沙律則搭配上蜜糖芥末醬,味道非常清新爽口。

至於主菜,香煎鵝肝搭配多汁嫩滑的美國封門柳,鵝肝滿滿油香。
西京燒比目魚厚身,魚肉嫩滑。

用餐优惠
試食活動