鐘意食扒既朋友仔揀左呢間steak lounge慶祝生日🎂估唔到平日夜晚都坐滿左🙆🏻‍♀️好彩fafafoodie Book左位🫢Menu可以散叫或叫Set menu😌今次叫左1個Tasting Menu同1個Set Dinner🍽️ 2個set既分別係主菜選擇唔同,同埋一個包甜品🍨🔆Tasting Menu (HKD598)#三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 🥗❣️Abalone and Salmon Roe Salad磯煮鮑魚入味又彈牙🤤一啲都唔韌👍🏻三文魚子飽滿😙食落好新鮮,鹹香味幫助提鮮😃完全冇腥味+$18 #龍蝦濃湯 🦞❣️Lobster Bisque淡淡龍蝦味,唔會太鹹😌用上奶油調和,更加滑順~#OX牛骨髓牛油包 🧈🍞OX bone Marrow Butter with Toast麵包烘得酥脆鬆軟,帶點洋蔥紅椒香😚配上OX牛骨髓牛油頗特別~#香煎鵝肝配美國封門柳 🥩Pan-seared Foie Gras with US Hanger steak (8 oz)極厚鵝肝配上五成熟封門柳😍封門柳軟淋帶微微牛香,本身已經淋上燒汁😗如果醬汁可以另上自行按喜好加上更好😉鵝肝味道唔算超濃亦唔會食到成

🔆Tasting Menu (HKD598)
#三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律 🥗❣️
Abalone and Salmon Roe Salad
+$18
三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律

#龍蝦濃湯 🦞❣️
Lobster Bisque
淡淡龍蝦味,唔會太鹹😌用上奶油調和,更加滑順~
龍蝦濃湯

#OX牛骨髓牛油包 🧈🍞
OX牛骨髓牛油包

#香煎鵝肝配美國封門柳 🥩
極厚鵝肝配上五成熟封門柳😍封門柳軟淋帶微微牛香,本身已經淋上燒汁😗如果醬汁可以另上自行按喜好加上更好😉鵝肝味道唔算超濃亦唔會食到成口油🙈可以再煎香啲就perfect~

#特濃開心果麻糬杯 🍨💚❣️
Pistachio Mochi Cup
開心果控二話不說就揀好呢會甜品💚一啖已經開心口味在口腔大爆發🤩加埋軟糯麻糬同脆餅😙口感豐富😎開心果控必點‼️
特濃開心果麻糬杯

🔆Set dinner (HKD398)
#凱撒沙律(牛) 🥗
Caesar Salad
凱撒沙律都可以揀配牛/雞😀平凡既caesar salad中帶點不平凡
凱撒沙律(牛)

#牛肝菌野菌忌廉湯 🍄🥣
Cream Boletus Mushroom Soup
有別一般忌廉湯,係充滿牛肝菌野菌蓉既湯~忌廉感較輕盈~
牛肝菌野菌忌廉湯

#香煎澳洲PR級草飼肉眼 🥩
Grilled Aug PR Grade Rib Eye with Roasted New Potato (8 oz)
肉眼叫左medium well~ 有少少油脂香又唔會太肥膩

三文魚子配原隻磯煮鮑魚沙律
龍蝦濃湯
特濃開心果麻糬杯
香煎澳洲PR級草飼肉眼
第2次回訪ox lounge,因為第一次來用餐體驗很好,所以今日又黎撐枱腳,食精緻西餐💖-前菜方面生牛肉嘆他他,加上鵪鶉蛋,更顯肉質鮮滑,加上蕃茄調味清新又帶點微辣牛肉凱撒沙律既牛味濃郁,估唔到前菜既牛肉都相當有質數,而羅馬生菜新鮮爽口-牛肝菌野菌忌廉湯,牛肝菌和野菌切成碎粒,熬湯有顆粒感,加上忌廉濃湯更香滑配上自家製牛骨髓牛油有微微蒜香味,搽上鬆軟面包,呢個牛骨髓牛油嘅製作相當用心,欣賞餐廳嘅誠意-主菜方面,分別點了一個牛,一個千層麵自家製A5和牛千層麵,千島汁同芝士鋪面,經微微烤焗,千層麵中間夾雜住豐富既A5和牛,而當中既紅蘿蔔及蕃茄粒令整個麵層次更豐富而唔漏,我個人非常喜歡有口感嘅千層麵, 令人一啖接一啖😛-香煎鵝肝配美國封門柳封門柳我哋點了五成熟,裏面的肉呈半粉紅色,牛味濃厚、肉質嫩滑、啖啖肉,配上回甘的鵝肝,再加上焗蒜,整個配搭味道恰如其分,令人回味無窮!-是日甜品係粟子芝士蛋糕,甜度剛剛好,粟子口感鬆軟綿密加上淡淡既咖啡味,內裏有榛子脆脆為Tiramisu增添口,超級好味!我同友人相當滿意呢餐飯,必定會再三回訪!
主菜方面,分別點了一個牛,一個千層麵
自家製生牛肉他他

• 栗子提拉米蘇
  • 香煎鵝肝配美國封門樓
  • 凱撒沙律
2024-12-31 703 浏览
OX Steak Lounge (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖 節目氣氛濃厚,坐位舒適優美!服務態度良好~節日慶祝餐廳的好選擇!選擇了兩個餐與好朋友慶祝~TASTING MENU $598 &SET DINNER $398🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬三文魚的煙燻風味與新鮮蔬菜的清脆完美融合,搭配上蜜糖芥末醬,甜中帶辣,獨特的風味讓人留象深刻!🥗凱撒沙律雞肉沙律菜新鮮爽脆,可惜雞胸肉偏粗糙!🍄‍🟫牛肝菌野菌忌廉湯選用了多種野菌,香濃而有質感!牛肝菌的香氣與忌廉的濃郁相互交織,溫暖人心,為❄️冬日帶來了溫暖!🧈自家製牛骨髓牛油包牛骨髓和牛油融合,與麵包配搭得相得益彰,讓人忍不住一口接一口。✨黑松露鵝肝威靈頓牛柳外層的酥皮香脆,內里的牛柳鮮嫩多汁,鵝肝的細膩,再搭配上黑松露的香氣,味道層次分明,每一口都是精緻的味道!🥩香煎澳洲PR級草飼肉眼肉質鮮嫩多汁,外皮香脆,內裡柔嫩,用簡單的烹調手法,將肉質的風味發揮得淋漓盡致。配搭香濃綿滑的蒜頭🧄,更能提升味覺!
OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

TASTING MENU $598 &
SET DINNER $398

🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬

🥗凱撒沙律雞肉
沙律菜新鮮爽脆,可惜雞胸肉偏粗糙!

🍄‍🟫牛肝菌野菌忌廉湯
選用了多種野菌,香濃而有質感!

🧈自家製牛骨髓牛油包

✨黑松露鵝肝威靈頓牛柳

🥩香煎澳洲PR級草飼肉眼

2028 浏览
1K
2024-12-22 1396 浏览
OX Steak Lounge是浪漫的扒房,深藍色的店充滿高雅感覺,加上聖誕裝飾,吸引眼球。華麗的水晶吊燈散發柔和光線,聖誕樹增添了節日氣氛,搭配紅色和松果點綴,打造溫馨浪漫的用餐氛圍。TASTING MENU $598/位Starter: 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬翠綠的沙律菜,加上嫰滑的煙三文魚,配以蜜糖芥末醬dressing,酸酸甜甜,口感清新,令人胃口大開。Soup:牛肝菌忌廉湯熱霧中傳來牛肝菌香,拌勻滑溜忌廉,濃郁滑順,菇菌粒碰上牛肝菌精華,啖啖濃稠,令人回味無窮。Bread: 自家製牛骨髓牛油包 新鮮出爐的麵包,塗上濃厚脂香的牛骨髓,沁出誘人牛油香,咬下去香香四溢,提升了獨特的風味。Main: 黑松露鵝肝威靈頓牛柳 威靈頓牛柳用酥皮包裹,焗至金香酥脆,每一口都是奢華享受。切開酥脆外層,配上黑松露鵝肝醬,牛柳肉汁粉嫰香濃,沁出芳香的鵝肝味,口感豐富、多層次,窩心滋味。Dessert: 比利是朱古力心太軟新鮮焗製,流心的心太軟,切開時香噴噴的朱古力流瀉,口感絲滑,蜜甜入心,令人沉醉。飲品: 熱朱古力濃郁的熱朱古力,甜香撲鼻而來,口感絲滑,甜而不膩,温䁔入心。SET DINNER

TASTING MENU $598/位

SET DINNER $398/位
Starter: 雞肉凱撒沙律
Soup:牛肝菌野菌忌廉湯
Bread:自家製牛骨髓牛油包
爽脆的生菜沙律,灑上芝士碎、脆脆麵包粒,雞肉厚滑香嫰,口感輕盈,加上惹味沙律醬汁,清新味蕾。
Main:香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)
牛肉眼厚身,色澤嫰紅,十分吸引。入口油脂豐潤,質感軟腍,濃郁的牛香在口腔散發,令人迷醉。伴碟的烤焗蒜頭,酥脆之餘,蒜香吸引,十分滿足食肉獸。
————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -大埔有間扒房內內外外裝修都充斥著英倫風格餐廳外觀以深藍色設計🔹相當吸睛一開門就見到 華麗水晶吊燈 金光閃閃金牛掛飾 有種置身係英國扒房嘅感覺-order左兩個Set Lunch 入面包左前菜&主食&飲品前菜沙律🥗淡淡芝士香加埋沙律醬 幾好食「牛肝菌野菌忌廉湯」 濃香野菌味🍄啖啖牛乾菌粒粒「牛骨髓牛油包」依個做法幾特別餐廳用左牛骨髓製作牛油 香味更濃郁意大利香草麵包入面有少少莓乾 質感軟熟-主菜「黑松露鵝肝威靈頓牛柳$358」金黃色外皮相當吸引🤩一上枱已經聞到酥皮香切開中間係粉嫩顏色 確實做到五成熟牛柳肉質軟軟 鵝肝同黑松露配搭令味道更有層次主菜「慢煮西班牙豬腩伴番薯蓉$108」份量好足 外型有啲似中餐既五花肉配上甜甜地既番薯蓉 味道清新-下次有機會要黎試下焗蠔🦪而家做緊優惠逢星期五六日訂座 可以優惠價$10隻(每人限購4隻)-另外餐廳最近推廣緊兩款套餐 岩哂慶祝節日/聚餐鍾意食🐮可以選擇$598套餐威靈頓牛柳($458)/鵝肝
————————————♥———————————

大埔有間扒房內內外外裝修都充斥著英倫風格
餐廳外觀以深藍色設計🔹相當吸睛
一開門就見到 華麗水晶吊燈 金光閃閃金牛掛飾
有種置身係英國扒房嘅感覺

前菜沙律🥗淡淡芝士香加埋沙律醬 幾好食

「牛肝菌野菌忌廉湯」
濃香野菌味🍄啖啖牛乾菌粒粒

「牛骨髓牛油包」依個做法幾特別
餐廳用左牛骨髓製作牛油 香味更濃郁
意大利香草麵包入面有少少莓乾 質感軟熟

主菜「黑松露鵝肝威靈頓牛柳$358」
金黃色外皮相當吸引🤩一上枱已經聞到酥皮香
切開中間係粉嫩顏色 確實做到五成熟
牛柳肉質軟軟 鵝肝同黑松露配搭令味道更有層次

主菜「慢煮西班牙豬腩伴番薯蓉$108」
份量好足 外型有啲似中餐既五花肉
配上甜甜地既番薯蓉 味道清新

下次有機會要黎試下焗蠔🦪而家做緊優惠
逢星期五六日訂座 可以優惠價$10隻(每人限購4隻)
另外餐廳最近推廣緊兩款套餐 岩哂慶祝節日/聚餐
鍾意食🐮可以選擇$598套餐
威靈頓牛柳($458)/鵝肝封門柳($458)都有得揀
鍾意食🐷既話可以選擇$398套餐
只需要+$38就可以轉黑毛豬豬鞍
————————————♥———————————
2024-10-20
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
情人節食飯 食左間中伏餐廳 book晒枱都要等30分鐘先入得餐廳環境唔錯,英倫風 大吊燈不過呢就角落頭好多雜物啦叫咗個情人節套餐 $1500左右 開頭嚟咗頭盤 個餐湯等咗30分鐘仲未嚟佢地係一輪一輪嚟負責呢個食野流程餐廳職員係唔會上心,記住你哋食到邊一個Step 好似要等齊其他枱食到邊 佢地既食物先會一齊上咁 成個服務質素好差 好似食緊茶記 食物質素真係唔值呢個價錢 冷盤3文魚 見到有d皮係度 好腥個個他他牛正常嗰餐湯比較淡味 不過睇得出係自己整嘅唔係嗰啲罐頭湯牛油包無咩特別叫咗個招牌黑松露威靈頓牛柳個賣相可以接受,但食落去嘅質素真係麻麻唔係好熱嗰啲食物食唔到咩牛味 個酥皮同個黑松露醬正常發揮另外一個美國封門牛 都無咩牛味 個甜品心太軟係咁多碟餸裏面好似最好食呢餐飯食物質素只值$600 情人節俾佢貴少少啊$1000
情人節食飯 食左間中伏餐廳

book晒枱都要等30分鐘先入得
餐廳環境唔錯,英倫風 大吊燈
不過呢就角落頭好多雜物啦
叫咗個情人節套餐 $1500左右
開頭嚟咗頭盤 個餐湯等咗30分鐘仲未嚟
佢地係一輪一輪嚟負責呢個食野流程
餐廳職員係唔會上心,
記住你哋食到邊一個Step
食物質素真係唔值呢個價錢
冷盤3文魚 見到有d皮係度 好腥
個個他他牛正常
嗰餐湯比較淡味 不過睇得出係自己整嘅唔係嗰啲罐頭湯
牛油包無咩特別
叫咗個招牌黑松露威靈頓牛柳
個賣相可以接受,但食落去嘅質素真係麻麻
唔係好熱嗰啲食物
庆祝纪念
情人节
  • 比利時朱古力心太軟
2025-02-09 0 浏览
一入去就俾佢金碧輝煌嘅金牛角裝飾吸引住,感覺好似行咗入去英國嘅高級扒房咁。我哋叫咗兩個Dinner Set,真係每一道菜都超有水準。第一款Set先嚟一個自家制生牛肉他他,牛肉好新鮮,調味啱啱好。跟住嘅牛肝菌野菌忌廉湯,質感好滑,香濃得嚟又唔會太膩。配埋自家制牛骨髓牛油包,真係一流。主菜係黑松露鵝肝威靈頓牛柳,牛柳嫩滑多汁,加埋鵝肝同黑松露,入口即溶。甜品Tiramisu,甜而不膩,完美收尾。飲品就揀咗紅茶,清爽解膩。第二款Set就有牛肉凱撒沙律,牛肉片厚薄適中,沙律醬好香濃。湯同第一款一樣係牛肝菌野菌忌廉湯,依然係超正。牛骨髓牛油包依然唔使多講,個人最愛。主菜就揀佐香煎澳洲PR級草飼肉眼(五成熟),肉質嫩滑,油花分佈均勻,煎得剛好。最後飲品係Cappuccino,咖啡香濃,奶泡滑溜。呢間餐廳無論係裝修定係食物質素,都係一流。鍾意食牛扒嘅朋友,一定要去試下!

我哋叫咗兩個Dinner Set,真係每一道菜都超有水準。

甜品Tiramisu,甜而不膩,完美收尾。

飲品就揀咗紅茶,清爽解膩。

最後飲品係Cappuccino,咖啡香濃,奶泡滑溜。

• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
2025-02-07 0 浏览
星期日喺大埔試間新餐廳,餐廳以深藍色做主調,叫咗一個lunch set同威靈頓牛柳,set有9折set 包飲品,湯/沙律同餐包湯係牛肝菌野菌忌廉湯,菌類切成一粒粒,菇味濃,友人覺得好味,我覺得口感較單一,粒粒可切唔同大細,增加口感另配有牛骨髓牛油包,咸香味足主菜係千層面,唔覺膩,入面有啲碎雜菜,芝士亦拉絲,好味威靈頓牛扒都到咗,表皮嘅網紋好靚,好鬆化切開肉嘅生熟程度ok,粉紅色,亦有松露味,多重口感,層次豐富而伴菜薯蓉嘅松露味好重

set 包飲品,湯/沙律同餐包

另配有牛骨髓牛油包,咸香味足

主菜係千層面,唔覺膩,入面有啲碎雜菜,芝士亦拉絲,好味
威靈頓牛扒都到咗,表皮嘅網紋好靚,好鬆化

而伴菜薯蓉嘅松露味好重

2025-02-05 48 浏览
聖誕節想食好少少,但係又唔想去啲大餐廳排隊,呢間隱世小店就啱曬啦!裝修充滿歐陸氣氛,CP值仲好高添❤️Tasting Menu ($598)套餐裏面包含一個Starter、湯、麵包、Main、甜品同飲品,超滿足❤️Starter可以3選1,我就揀咗自家製生牛肉他他,一試就知龍與鳳😎一味好嘅牛肉他他,必須揀新鮮嘅牛柳,因為牛柳脂肪少而且冇筋,牛肉味偏重,口感比較鬆軟,而且調味要調得剛剛好,先可以保持牛肉嘅鮮味。呢度嘅他他就示範咗乜嘢為之好食嘅他他😋🦞龍蝦湯濃郁,配上自家製牛骨髓牛油,令香濃嘅鮮味徘徊喺口裏面😋🐮威靈頓牛柳見到餐廳有威靈頓牛柳,通常都會點佢,因為識煮嘅人都知道程序有幾繁複,自己喺屋企就真係好少煮啦🤪出街有得食就梗係揀佢啦!果然冇令我失望😋黑松露鵝肝嘅味道滲入牛肉裏面,令整體感香而不膩,值得一試

Tasting Menu ($598)

🐮威靈頓牛柳

2025-01-20 314 浏览
上個月,鄭叻同 Ruby去咗大埔Ox Steak Lounge鋸扒!朋友都覺得呢間餐廳嘅消費唔算好平好平,勝在環境幾舒服,可以偶然豪一下。整體食物幾精緻,適合情侶~。等鄭叻帶大家去睇下食咗D咩:🥗📌凱撒沙律 - Caesar Salad (Chicken)🥗📌自家製生牛肉他他 -Homemade Beef Tartare🍲📌牛肝菌野菌忌廉湯Cream Boletus Mushroom Soup🍞📌自家製牛骨髓牛油包OX Bone Marrow Butter with Toast🥩📌黑松露鵝肝威靈頓牛柳Beef Wellington with Black Truffle本身同侍應講咗要七成熟,但上桌嘅時候得三成,即時同侍應反映咗,都有即刻換過一碟。🥩📌香煎澳洲PR級草飼肉眼 8ozGrilled Australian Rib Eye (PR Grade)。甜品。Ox Steak Lounge📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖📍Shop 1, G/F, Yuet Fat Mansion, 9 Kau Hui Chik Street, Tai Po
上個月,鄭叻同 Ruby去咗
大埔Ox Steak Lounge鋸扒!
朋友都覺得呢間餐廳嘅消費唔算好平好平,
勝在環境幾舒服,可以偶然豪一下。

整體食物幾精緻,適合情侶~

等鄭叻帶大家去睇下食咗D咩:

Ox Steak Lounge
📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2024-11-20
2025-01-20 230 浏览
餐廳裝修昏暗,深藍色配黑色調餐廳主打西式fusion 菜食物質素非常好,好鍾意佢哋嘅牛扒,好軟熟同埋好好食唔怪得知會用牛做主題名!閒日嚟都唔算好多人所以總括嚟講感覺都算幾好,推薦嘅當日叫咗牛扒,仲有個湯同埋甜品牛扒五成熟做得到幾均勻,龍蝦湯最出色不過裝修就唔係真係好高級嗰種所以你本身入去嘅時候唔會對佢好高期望
餐廳裝修昏暗,深藍色配黑色調
餐廳主打西式fusion 菜
食物質素非常好,好鍾意佢哋嘅牛扒,好軟熟同埋好好食
唔怪得知會用牛做主題名!

閒日嚟都唔算好多人
所以總括嚟講感覺都算幾好,推薦嘅

當日叫咗牛扒,仲有個湯同埋甜品
牛扒五成熟做得到幾均勻,龍蝦湯最出色
不過裝修就唔係真係好高級嗰種
所以你本身入去嘅時候唔會對佢好高期望
狂野美食家今日做孤獨美食家🫣之前聽d大埔朋友介紹,話呢間西餐係大埔數一數二好食既西餐,今日有事過黎大埔,順便黎食個靚晚餐😚餐廳裝修有格調,好啱帶另一半黎食,今日我就毒毒地食先🙈🤩香煎鵝肝配美國封門柳:揀封門柳就係要食個濃牛味,呢件封門柳除左滿足左我既要求外,仲要一d都唔韌,肉質好軟,配嘅鵝肝都處理得啱啱好,完全唔騷,亦唔會過份油膩,加埋牛食,好夾,就連側邊嘅焗蒜頭都整得啱啱好,令到成件事升華咗😝🤩磯燒鮑魚:見西餐有得食磯燒鮑魚,忍唔住叫咗一份嚟試吓,估唔到又幾好食😂,甜甜地幾開胃,拍得住日本餐廳嘅質素。🤩開心果麻糬杯: 本身已經飽飽地,老闆極力推介,話係最近先推出嘅最新甜品,作為開心果味迷同麻糬迷既我,幾飽都要試吓,估唔到咁有驚喜,係最近食過開心果嘅甜品中,開心果味最突出嘅,仲要唔係太甜,麻糬好煙靭,加埋脆餅,口感好豐富,完全係喜出望外!大推!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
狂野美食家今日做孤獨美食家🫣

餐廳裝修有格調,好啱帶另一半黎食,今日我就毒毒地食先🙈

今晚去咗OX Steak Lounge (大埔)食飯🍴我地揀咗2個Set dinner,分別係$398 set 同 $598 setTesting Menu:自家製生牛肉他他 - 呢個Homemade beef tartare真係新鮮又美味呀!🥩凱撒沙律(雞)- 啲沙律好清爽,雞肉幾嫩滑,好開胃!🥗牛肝菌野菌忌廉湯- 湯好濃郁,野菌味都夠香,令人回味無窮!🍲自家製牛骨髄牛油包 - 牛油包香脆多汁,配埋牛髓啖啖都係驚喜!🥖黑松露鵝肝威靈頓牛柳(80z) - 牛柳嫩滑,黑松露同鵝肝配搭得恰到好處,好豐富!🥩自家製A5和牛手エ千層麵 - A5和牛層麵味道濃郁,肉質鮮嫩,一試難忘!🍝比利時朱古力心太軟 - 朱古力心太軟太誘人,一切完美嘅結束!🍫最後飲返杯檸檬茶同奶茶,好滿足嘅一餐!☕️今晚食嘢真係飽餐一頓,OX Steak Lounge嘅食物質素同服務真係一流!👏📍 店舖:OX Steak Lounge (大埔)🔍地址: 大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖@media.vas @oxsteaklougehk西餐廳 #牛扒 #foodie #高質 #大埔 #大埔美食 #香港美食 #抵食 #扒房 #
今晚去咗OX Steak Lounge (大埔)食飯🍴
Testing Menu:
凱撒沙律(雞)- 啲沙律好清爽,雞肉幾嫩滑,好開胃!🥗
最後飲返杯檸檬茶同奶茶,好滿足嘅一餐!☕️

📍 店舖:OX Steak Lounge (大埔)
🔍地址: 大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
@media.vas @oxsteaklougehk

西餐廳 #牛扒 #foodie #高質 #大埔 #大埔美食 #香港美食 #抵食 #扒房 #人氣 #斧頭扒 #氛圍感餐廳
2025-01-03 255 浏览
藍色外牆掛住一排金牛裝飾,吊住大水晶燈,梳化鬆軟,裝修華麗超級有英倫風。呢度夜晚主要有2個set,價錢分別係$598同$398前菜: 三選一,我地就揀咗凱撒沙律(配雞肉) 同 自家製生牛肉他他餐湯:二選一,牛肝菌野菌忌廉湯 同 龍蝦濃湯牛骨髓牛油包:餐廳用左牛骨髄製作成牛油,牛油香味更濃,依個做法都幾特別$598/set 我哋揀咗黑松露鵝肝威靈頓牛柳,酥皮好脆,五成熟嘅牛柳好嫩滑, 加埋鵝肝食落又唔會話好油膩好滯,唔錯$398/set +$38轉左西班牙黑毛豬蘋果莎莎,豬鞍好大塊好厚但好軟腍唔嚡,充滿肉汁,配埋蘋果莎莎, 感覺很清新。甜品: 栗子tiramisu第一次食脆嘅tiramisu,脆手指餅加埋栗子蓉 ,食起上黎好有咬口又唔漏,係幾特別。

呢度夜晚主要有2個set,價錢分別係$598同$398

前菜: 三選一,我地就揀咗
凱撒沙律(配雞肉) 同 自家製生牛肉他他

餐湯:二選一,牛肝菌野菌忌廉湯 同 龍蝦濃湯

牛骨髓牛油包:
餐廳用左牛骨髄製作成牛油,牛油香味更濃,依個做法都幾特別

$598/set

甜品: 栗子tiramisu

2024-12-26 289 浏览
預祝🎄聖誕節🎄好友同我去了一間✨氣氛超好✨的西餐廳,渡過了一個愉快的晚上。餐牌選擇非常多元化,我們各自叫了一個Set dinner 及Tasting menu 。✨Set Dinner✨$398🔸頭盤: 凱撒沙律(雞肉)十分欣賞他們的沙律可以選牛或者選雞,能配合不同人士的需要。雞肉以慢火煎烤,所付的羅馬生菜新鮮爽口,已足夠的芝士粉鋪面,十分開胃。🔸 牛肝菌野菌忌廉湯用料十足,一啖入口,口感綿滑且味道濃郁,好味。🔸自家製牛骨髓牛油包這個令人十分驚喜🤩將牛油與牛骨髓混合,釀在牛骨當中,比普通牛油更具鹹香味,塗抹在鬆軟的麵包上,的確是天作之合。🔸主菜: 香煎澳洲PR級草飼肉眼份量有八安士之多,非常大塊。肉非常高質,簡單的調味已經十分好吃。廚師烹調功力深厚,的確是五成熟,切開肉質呈鮮紅色,肉汁換換流出😍。入口嫩滑,肉味濃,水準頗高👍🏻✨Tasting menu✨$598🔹頭盤:自家製生牛肉他他賣相十分吸引,調味恰到好處,搭配香醋進食,令肉的鮮味更進一步得到提升。蛋汁使到牛肉他他更為嫩滑可口,整體酸酸甜甜,十分可口。🔹選擇了同Set dinner 一樣的湯及麵包🔹香煎澳洲穀飼羊架擺盤十分漂亮,份

✨Set Dinner✨$398

🔸頭盤: 凱撒沙律(雞肉)

🔸 牛肝菌野菌忌廉湯
用料十足,一啖入口,口感綿滑且味道濃郁,好味。

🔸自家製牛骨髓牛油包

🔸主菜: 香煎澳洲PR級草飼肉眼

✨Tasting menu✨$598

🔹頭盤:自家製生牛肉他他

🔹選擇了同Set dinner 一樣的湯及麵包

🔹香煎澳洲穀飼羊架
擺盤十分漂亮,份量非常多,有三大條羊架。煎得非常香,一上枱香氣撲鼻而來。一啖入口,肉味香濃,濃而不羶。而且鮮嫩多汁,令人回味,喜歡吃羊的朋友不要錯過。

🔹甜品:自家製提拉米蘇
好可惜想試的栗子tiramisu售完🥹,就叫了原味。😍😍超級軟滑,有種入口即溶的感覺。順滑到不得了,甜而不膩,富有層次,每一口盡是滿足,的確是名副其實的招牌代表💖。

見到鄰座客人點的威靈頓牛柳及西班牙黑毛豬豬鞍也很不錯,期待下次再去品嚐。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食勻大埔

• 自家製生牛肉他他