2024-01-08 377 浏览
:ᴘᴀʀᴀʙᴏʟɪᴄᴀ ᴄᴀғғè📍sʜᴏᴘ 𝟷𝟶𝟼ᴀ & 𝟷𝟶𝟽ᴀ, ɢ/ғ, ᴛʜᴇ ʀᴇᴘᴜʟsᴇ ʙᴀʏ終於book到可以試佢哋嘅ʟᴜɴᴄʜ,每隔一排就會轉一次ᴍᴇɴᴜ,好有心思🐮 ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ ʙᴏᴜʀɢᴜɪɢɴᴏɴ $𝟸𝟻𝟾慢煮牛頰肉燉到好冧好入味!薯蓉撈埋個紅酒汁不得了 好想可以ʀᴇғɪʟʟ多啲薯蓉🤭🍜 ᴍᴏᴄʜɪ ᴋɪɴᴄʜᴀᴋᴜ ᴜᴅᴏɴ烏冬附上柚子醬撈埋一齊味道更好福袋有大量蔬菜 仲有一舊好煙韌嘅年糕🧉ᴄᴀᴍᴘғɪʀᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ $𝟼𝟾唔止外表靚 估唔到原來好好飲熱朱古力咖啡再加幾種香料😍🫖 ʜᴏᴛ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴍᴏᴏɴsʜɪɴᴇ $𝟼𝟾好好飲嘅玉桂蘋果茶有粒粒蘋果加返個口感 又唔會太甜🍰 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $𝟿𝟾是日限期終於撞到ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ整體味道幾好 有酒味又唔會太甜

ᴘᴀʀᴀʙᴏʟɪᴄᴀ ᴄᴀғғè

慢煮牛頰肉燉到好冧好入味!
薯蓉撈埋個紅酒汁不得了

ᴍᴏᴄʜɪ ᴋɪɴᴄʜᴀᴋᴜ ᴜᴅᴏɴ
ᴄᴀᴍᴘғɪʀᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ
ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
ʜᴏᴛ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴍᴏᴏɴsʜɪɴᴇ
假日約11時多到達位於淺水灣的Parabolica Caffe,雖然位置偏遠且大半年前都去了一次,但由於他的麵包實在太高質,令作為麵包控的我再次二訪❤️這次再去他們已經新設了屬於他們可以dine in 的cafe,裡邊有不少熱食提供,可惜予約十分困難因此我也放棄,今次也就繼續吃他們的麵包🥖.▫️Butter Oat Porridge Sourdough $52 (8.5/10)我吃過後才發現這顆是我的回購品項😛這顆沒有華麗外表卻很美味,好值得回購ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧.▫️Cinnamonkey $38 (8.5/10)是有肉桂味道我酥皮卷卷😋.▫️ Mentaiko Batard $52 (7.5/10)其實我沒有好愛明太子,但想吃顆咸的,以及有被他的賣相吸引·,味道也不錯呢·͜·ᰔᩚ.▫️Fruit Sando $68 (8/10)卷蛋體夠濕潤輕盈,配上提子及順口絲滑的cream都頗出色🫰🏻.總括兩次,我最愛的還是grilled cheese及croissant Aux Amandes,不過可能當天太晚去了,前者看不到縱影,後者我是目賭最後一顆被賣掉🙈如果想有更多款式選擇,建議還是早一點去啊~.如果

▫️Cinnamonkey $38 (8.5/10)

是有肉桂味道我酥皮卷卷😋

▫️Fruit Sando $68 (8/10)

如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

$100 (早餐)
2023-11-17 607 浏览
:ᴘᴀʀᴀʙᴏʟɪᴄᴀ ᴄᴀғғè📍sʜᴏᴘ 𝟷𝟶𝟼ᴀ & 𝟷𝟶𝟽ᴀ, ɢ/ғ, ᴛʜᴇ ʀᴇᴘᴜʟsᴇ ʙᴀʏ提早成個月先ʙᴏᴏᴋ到呢個好靚嘅ᴄᴀғᴇ,日系歐美風環境超靚打卡ᴀʙʟᴇ,可惜今次淨係搶到下午茶時段,下次要繼續努力💪🏻🥪ᴇɢɢ sᴀɴᴅᴏ ᴅᴜᴏ $𝟾𝟾炒蛋三文治 炒蛋炒得好香滑蛋沙律三文治 香濃蛋味加沙律醬好好味個麵包質地好軟林林 焗到外脆內軟好簡單嘅蛋三文治都整得好用心🧡🍮 ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $𝟾𝟾唔可以錯過呢個咁靚嘅布丁上面嘅生果係會因應時節而唔同布丁充滿蛋香味 口感都幾紮實🥞ᴀᴅᴢᴜᴋɪ ʜᴏᴛᴄᴀᴋᴇs $𝟷𝟸𝟾熱香餅上面有紅豆蓉 忌廉 牛油同埋糖漿有四款配搭 口味好豐富唔怕食到最後一塊會悶最欣賞紅豆蓉 食到少少粒粒嘅感覺 又唔會太甜🫘口感鬆軟綿密 一上枱就覺得好香🥤ɪᴄᴇᴅ ᴄʟᴏᴜᴅʏ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟼𝟾啱哂打卡,有忌廉係面,啱哂鍾意飲甜嘅人☕️ ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟻𝟶喺咁靚嘅環境食完好西真係會覺得ᴛᴏᴅᴀʏ ɪs ᴀ ɢᴏᴏᴅ ᴅᴀʏ♡

ᴘᴀʀᴀʙᴏʟɪᴄᴀ ᴄᴀғғè

有四款配搭 口味好豐富唔怕食到最後一塊會悶
最欣賞紅豆蓉 食到少少粒粒嘅感覺 又唔會太甜🫘
口感鬆軟綿密 一上枱就覺得好香

🥤ɪᴄᴇᴅ ᴄʟᴏᴜᴅʏ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟼𝟾
啱哂打卡,有忌廉係面,啱哂鍾意飲甜嘅人

☕️ ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟻𝟶

ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
ᴀᴅᴢᴜᴋɪ ʜᴏᴛᴄᴀᴋᴇs
ᴇɢɢ sᴀɴᴅᴏ ᴅᴜᴏ
2023-11-14 558 浏览
Good Good回來了一段日子搶到好幾個月終於預訂到週末下午的座位堂食店跟外賣店分開兩個鋪位不得不說堂食店的風格簡單是我的夢想裝修🤍另外pastry是不可以帶到堂食店的但由於外賣店的很快售罊所以建樓買定先可能因為真係好神心咁搶位好大期望Staff都十分的好人,我們想換座位也幫忙不過味道、價錢有少少失望🥺༝༚ 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 / 𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘚𝘰𝘶𝘱小小杯的十分可愛,但粟米湯也太甜了可能是附合外國人口味,反倒不太啱我༝༚ 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘙𝘰𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 ( ᴴᴷᴰ 188 ) 雖然沒有單獨pastry供應但想吃麵包還是可以點這道菜來吃(๑>◡<๑)bread roll如想像中牛油香突出,包體fluffy✨不過伴碟薯條太重手,非常之鹹呢༝༚ 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 ( ᴴᴷᴰ 98 )想著一定要點一道甜點但價錢都頗貴提拉米蘇整體酒味都幾濃,但又係甜到一個點༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 60 ) 原來堂食店跟外賣店的咖啡是不一樣的!!我們兩間都試了,但堂食的奶啡比較啱我地口味不過價錢都幾貴下哈哈
Good Good回來了一段日子
搶到好幾個月終於預訂到週末下午的座位
堂食店跟外賣店分開兩個鋪位
不得不說堂食店的風格簡單是我的夢想裝修🤍
另外pastry是不可以帶到堂食店的
但由於外賣店的很快售罊所以建樓買定先
可能因為真係好神心咁搶位好大期望
Staff都十分的好人,我們想換座位也幫忙
不過味道、價錢有少少失望🥺

༝༚ 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 / 𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘚𝘰𝘶𝘱
小小杯的十分可愛,但粟米湯也太甜了
可能是附合外國人口味,反倒不太啱我

雖然沒有單獨pastry供應
但想吃麵包還是可以點這道菜來吃(๑>◡<๑)
bread roll如想像中牛油香突出,包體fluffy✨
不過伴碟薯條太重手,非常之鹹呢

༝༚ 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 ( ᴴᴷᴰ 98 )
想著一定要點一道甜點但價錢都頗貴
提拉米蘇整體酒味都幾濃,但又係甜到一個點

༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 60 )
原來堂食店跟外賣店的咖啡是不一樣的!!
我們兩間都試了,但堂食的奶啡比較啱我地口味
不過價錢都幾貴下哈哈
2023-11-04
2023-10-28 525 浏览
上次去完淺水灣,覺得確實放假relax既好地方。今日天氣好所以又黎chill下!今次揀左人氣餐廳 “Parabolica Cafe”入面自然光足,空間感大,坐位很寬敞,我地安排左坐bar枱!welcome soup 有點驚喜做型吸引,粟米湯香濃$258 Wagyu Beef Cheek Bourguignon和牛很淋、醬汁配上薯蓉很夾可惜整碟餸只是微暖$108 carnival tart店員介紹完甜品,最後試了這款由上至下提子果凍Cream糖漬大黃西柚撻皮感覺很新鮮,因外面無試過這種配搭,酸酸甜甜的!$60 Latte拉花很美,味道偏香濃總結:淺水灣這個地點確是假期選擇之一,餐廳舒適、寬落。食物可以,價錢偏貴。偶爾一試也可!

入面自然光足,空間感大,坐位很寬敞,我地安排左坐bar枱!
welcome soup 有點驚喜
做型吸引,粟米湯香濃

和牛很淋、醬汁配上薯蓉很夾
可惜整碟餸只是微暖

$108 carnival tart
店員介紹完甜品,最後試了這款
由上至下
提子果凍
Cream
糖漬大黃
西柚
撻皮

感覺很新鮮,因外面無試過這種配搭,
酸酸甜甜的!
$60 Latte
拉花很美,味道偏香濃

2023-07-21
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈延續Good Good精神✨淺水灣預約困難店未有堂食店時都到訪過一次外賣店 那次的食物好高質😋成功搶到午市booking今次就帶著期待的心情再次遠赴淺水灣 由於當日正直國慶假期關係 店裡店外都人頭湧湧 最打卡的窗口位都被人搶先預約了so sad🥹┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上主食前會每人附送一小杯welcome soup 係粟米濃湯味道好濃好香😻我哋都覺得好出色𐂐 ⠜Portobello Curry Omurice $168 (8/10)第一次品嚐吉列大啡菇 外表跟炸豬排無異😹炸過的菇菇依舊多汁不乾再加上酥脆的口感的確幾新奇🤍咖哩辣度是低調且帶有甜味很適合配飯享用 都係頗多人點的主食呢𐂐 ⠜Karaage Fried Chicken $148 (8.5/10)可以選擇單點或配飯 看似普通的炸雞塊雞味濃郁 更是juicy 到滴晒汁😳炸層並不會油滋滋的呢個我好欣賞👍🏻醮上少量蛋黃醬更添風味 另外也配有沙律菜及蛋沙律𐂐 ⠜Adzuki Hotcakes $128 (8/10)甜品點左較多人推薦的熱香餅 表面放上紅豆蓉 忌廉及牛油還有糖漿十分豐富🤩熱香餅一共有3層

延續Good Good精神✨淺水灣預約困難店

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

甜品點左較多人推薦的熱香餅 表面放上紅豆蓉 忌廉及牛油還有糖漿十分豐富🤩熱香餅一共有3層 口感鬆軟又有蛋香 個人幾喜歡配糖漿加紅豆蓉 唔會過甜之餘都能吃到粒粒紅豆🫘 真的不錯

𐂐 ⠜Caramel Custard Pudding $88 (7.5/10)
焦糖布丁放上無花果做點綴 味道中規中矩但相比另一款甜品就比較普通

𐂐 ⠜Cloudy Latte $68 (7.5/10)
表面放上可可粉及自家製忌廉 入口比普通奶啡更綿密又可以單吃 幾特別

𐂐 ⠜Iced Grassy Matcha $68 (7/10)
個人覺得抹茶味不太濃 有些少失望🙈

整體味道可以環境都好舒服 只係覺得定價有點進取某啲食物唔算太值得 加上超難預約要做足心理準備
Ig @cheri_foodiary
👨🏻‍🍳Parabolica Caffe (淺水灣)📍淺水灣淺水灣道109號淺水灣地舖102-103號舖 「超人氣、極難book、與超識影相staff🤣 」 朋友生日想去呢間cafe,提早了一個月預約🙈過幾日睇,都full哂,癲🥲 👍🏻🍽️Shrimp roll $128啖啖蝦肉mix埋惹味沙律醬🤤好夾,好好味😋雖然麵包無咩特別,但系加埋一齊好滋味👍🏻 🍽️Adzuki Hotcakes(V) $128pancakes好有層次感,紅豆蓉、cream cheese、奶油🤤簡單又夾👍🏻 🍽️?tart (dessert of the day) $88-128無咩印象🙈忘了🙈🙈甜甜的提子 🍽️Cloudy latte (ice) $68朋友點🙈本身對咖啡無咩研究,朋友cm : 普普通通🙈 🍽️Grassy Matcha (ice) $68上面個層matcha cream好正🥹🥹好甜、好軟、好smooth😋但系溝埋下面,就淡左,無乜味🙈偏澀 食物方面未算出色🙈咸食好食D🤤甜食還好🙈餐廳園內、外既景都好靚、好chill🤤staff都好nice、好talkative,仲好識幫人影相打卡🤣🫶🏻 #caffèp
👨🏻‍🍳Parabolica Caffe (淺水灣)
📍淺水灣淺水灣道109號淺水灣地舖102-103號舖

「超人氣、極難book、與超識影相staff🤣 」

朋友生日想去呢間cafe,
提早了一個月預約🙈
過幾日睇,都full哂,癲🥲

👍🏻🍽️Shrimp roll $128
啖啖蝦肉mix埋惹味沙律醬🤤
好夾,好好味😋
雖然麵包無咩特別,但系加埋一齊好滋味👍🏻

🍽️Adzuki Hotcakes(V) $128
pancakes好有層次感,
紅豆蓉、cream cheese、奶油🤤
簡單又夾👍🏻

無咩印象🙈忘了🙈🙈
甜甜的提子

🍽️Cloudy latte (ice) $68
朋友點🙈
本身對咖啡無咩研究,朋友cm : 普普通通🙈

🍽️Grassy Matcha (ice) $68
上面個層matcha cream好正🥹🥹
好甜、好軟、好smooth😋
但系溝埋下面,就淡左,無乜味🙈偏澀

食物方面未算出色🙈
咸食好食D🤤甜食還好🙈
餐廳園內、外既景都好靚、好chill🤤
staff都好nice、好talkative,
仲好識幫人影相打卡🤣🫶🏻

#caffèparabolica #淺水灣cafe #淺水灣咖啡廳
Grassy Matcha
Cloudy latte
Adzuki Hotcakes(V)
2023-08-17
庆祝纪念
生日
  • Shrimp  roll
2023-08-28 478 浏览
之前係西營盤嘅GOOD GOOD 結束營業後,終於係淺水灣重開,依家變成一間日式懷舊咖啡廳。餐廳空間感十足,加上有個半拱形玻璃窗,感覺好放鬆,今次我哋坐卡位,座位闊落又舒服。我哋問餐廳職員今日嘅special drink係咩嚟,佢十分樂意解答,又講解得詳細,態度親切友善,實在係依家香港餐廳好難搵到。🌽 Cornsoup Umaibo 粟米濃湯呢個湯係Welcome Drink,味道非常濃厚,啖啖都有粟米味,忌廉令到個湯更加香,而且又唔會過鹹。🍛Portobello Curry Omurice (V)一上菜時以為自己叫錯嘢,成個外型同吉列豬扒無分別,切過就發現係一隻大啡菇,吉列皮十分薄唔厚粉,啡菇切開仲係好juicy ,配上嫩滑嘅蛋同日式咖喱,好味好滿足。

🌽 Cornsoup Umaibo 粟米濃湯

🍛Portobello Curry Omurice (V)
2023-08-19 391 浏览
以𝙘𝙖𝙛𝙚價錢嚟講係有啲貴 但係開係淺水灣都明白佢嘅物價同出面有出入(´Д` )每個月第三個星期一可以上網𝙗𝙤𝙤𝙠位我同朋友完全唔知道 好彩星期六 大概三點都有位俾我哋𝙬𝙖𝙡𝙠 𝙞𝙣入面裝修好光 好靚 幾適合打卡♡︎ꕀ 𝙆𝙖𝙧𝙖𝙖𝙜𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 $𝟭𝟮𝟴雖然俾價錢嚇咗嚇 但係都試咗炸得好香好脆 雞肉都好嫩滑幾𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮都值得一試♥︎ꕀ 𝙀𝙜𝙜 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙤 𝘿𝙪𝙤 $𝟴𝟴係炒蛋同蛋沙律三文治 三文治嚟講都真係幾貴雖然啲蛋好香 成個三文治都好好食 但係真係唔值$𝟴𝟴 ಥ_ಥꕀ 𝘾𝙡𝙤𝙪𝙙𝙮 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $𝟲𝟴超級𝙞𝙜𝙖𝙗𝙡𝙚既𝙘𝙡𝙤𝙪𝙙𝙮 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 有𝙘𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡味 偏甜既𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚ꕀ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $𝟲𝟬用咗正常偏𝙣𝙪𝙩𝙩𝙮嘅咖啡豆 普普通通⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟳/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟳/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ 𝙈𝘼𝙔𝘽𝙀
每個月第三個星期一可以上網𝙗𝙤𝙤𝙠位

𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟳/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟳/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ 𝙈𝘼𝙔𝘽𝙀
2023-08-19 363 浏览
好不容易搶到一個平日14:00既booking,心裡面對佢既期望好高!餐廳走歐陸風設計,以白色同木色為主,餐桌上擺放左唔同文青打卡必備既書本同植物,一坐低完見到半圓玻璃窗外面既花圃🌴同噴水池⛲️點餐後職員隨即送上welcoming soup,原條粟米煮成既粟米湯🌽,又甜又香滑! 🍜Cre-umi UdonCre-umi由creamy同uni兩個字組成,umi可以解做海,我推斷蟹肉同明太子應該代表umi🧐烏冬走向湯烏冬路線,肉湯撈埋明太子,紫菜同蔥花就好似平常屋企自己煮個啲,到底creamy去左邊🤥二百蚊大洋一個烏冬但質素同食材都比較平庸,少少失望!🍚Salmon Roe Ochazuke茶漬飯好岩我胃口🥰將熱茶倒入茶漬飯,再攪拌所有食材,三文魚子同三文魚既鮮味為清淡既泡飯增添鮮甜味,加上脆脆既米通,口感更豐富!雖然睇落樸實無華,但呢啲最帶到幸福感同飽足感☺️🍮Caramel Custard Pudding賣相討好既昭和硬布甸🫶🏻,蛋味香濃,口感比一般雞蛋布甸更紮實綿密。焦糖醬微帶苦,平衡忌廉同布甸既甜度。布甸外面實淨,裡面軟熟,形成一個明顯既對比!甜品師係上層唧一劈鮮奶油,再放上偏酸既士多

🍜Cre-umi Udon

🍚Salmon Roe Ochazuke

🍮Caramel Custard Pudding
賣相討好既昭和硬布甸🫶🏻,蛋味香濃,口感比一般雞蛋布甸更紮實綿密。焦糖醬微帶苦,平衡忌廉同布甸既甜度。布甸外面實淨,裡面軟熟,形成一個明顯既對比!甜品師係上層唧一劈鮮奶油,再放上偏酸既士多啤梨🙈。日本傳統通常會好似平時睇卡通片放一粒鮮紅色既糖漬車厘子🍒。

📍Parabolica Caffe
淺水灣淺水灣道109號淺水灣地舖102-103號舖
2023-08-17 181 浏览
久違重逢的Good Good 甜品部再升級!!可以再次抱入澱粉質和糖份的懷抱(≧∇≦)真的好好吃的!會再來的!等我!!!!- #笑笑大黃葡萄撻對不起!原諒我忘了它的名字(後來找回了~Carnival🎪)很少機會吃的大黃拼上葡萄醬甜甜酸酸地跟撻皮一起吃,完美溶化於口中!再配上爆炸糖~霹靂啪啦地響起奏鳴曲真的驚艷了整頓飯🥹-#吉列大啡菇咖喱蛋包飯 $168 順滑的蛋跟滿滿的日式咖哩汁配上口感像肉類的大啡菇還要用上吉列的烹煮方法鬆脆的口感拌上溫柔的咖哩充滿家庭式的料理但帶點不平凡尤其喜愛以大啡菇取代肉類真的好好吃!味道口感都像肉類料理🍖朋友點的是龍蝦牛油果三文治🥪薯條份量十足~彈牙的龍蝦肉配上酸酸甜甜的醬汁惹味鮮甜 微微烘底的麵包和牛油果醬無法輸的組合!還有得多的薯條~還有附送的粟米濃湯不要小看他 作為一個不喝粟米湯的人相信著他們大部分材料都是自家製加上份量小小 不是一大碗所以就乖乖喝了不同於其他的濃湯 粟米甜味比牛油味香濃不油膩配上麵包條 令我輕易入口!餐廳堂食內用採用預約制會分早餐/ 午餐 / 下午茶要留意!早餐時段不提供甜點🍮(1100後才供應)基本上預約比較Full所以在開放預約的
久違重逢的Good Good 甜品部再升級!!
可以再次抱入澱粉質和糖份的懷抱(≧∇≦)
真的好好吃的!會再來的!等我!!!!
#笑笑大黃葡萄撻
對不起!原諒我忘了它的名字
(後來找回了~Carnival🎪)

很少機會吃的大黃拼上葡萄醬
甜甜酸酸地跟撻皮一起吃,完美溶化於口中!
再配上爆炸糖~霹靂啪啦地響起奏鳴曲

真的好好吃!味道口感都像肉類料理🍖

朋友點的是龍蝦牛油果三文治🥪薯條
份量十足~彈牙的龍蝦肉配上酸酸甜甜的醬汁
惹味鮮甜 微微烘底的麵包和牛油果醬
無法輸的組合!還有得多的薯條~

還有附送的粟米濃湯
不要小看他 作為一個不喝粟米湯的人
相信著他們大部分材料都是自家製
加上份量小小 不是一大碗所以就乖乖喝了
不同於其他的濃湯 粟米甜味比牛油味香濃
不油膩配上麵包條 令我輕易入口!

餐廳堂食內用採用預約制
會分早餐/ 午餐 / 下午茶
要留意!早餐時段不提供甜點🍮(1100後才供應)
基本上預約比較Full
所以在開放預約的時候要果斷!!
希望下次可以預約早餐時段吃~
2023-08-10 227 浏览
𓍯 Caffè Parabolica 𓂃 Another visit to @parabolica_caffe ☕️ They 𝘳𝘦𝘨𝘶𝘭𝘢𝘳𝘭𝘺 𝘶𝘱𝘥𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘮𝘦𝘯𝘶, there were already quite a few new items already since my last visit a month ago! Was able to finally try the 𝗔𝗱𝘇𝘂𝗸𝗶 𝗛𝗼𝘁𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 🥞 fluffy and buttery, they def hit the spot if you’re looking for good ol’ American-style pancakes 🧈 for mains, the 𝗖𝗿𝗲-𝘂𝗺𝗶 𝗨𝗱𝗼𝗻 was one of the highlights of the meal, 𝘳𝘪𝘤𝘩 & 𝘥𝘦𝘤𝘢𝘥𝘦𝘯𝘵 esp with the runny yolk on top 🍳 If you can, try to book slots at the beginning of each session, a
𓍯 Caffè Parabolica 𓂃

If you can, try to book slots at the beginning of each session, as many of their items run out fast (we had the 2pm slot and most desserts were sold out already) 🥺 might have a go at their 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 𝙨𝙚𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 if I revisit again!

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Wagyu Beef Cheek Bourguignon ($258)
✧ Cre-umi Udon ($208)
✧ Karaage Fried Chicken ($148)
✧ Adzuki Hotcakes ($128)
✧ Amazka Mandarine Smoothie ($65)
✧ Cloudy Matcha ($60)

𖤥 Caffè Parabolica @parabolica_caffe
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_hkisland
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_cafe #thefchk_japanese
終於試到超級難搶位嘅𝙿𝙰𝚁𝙰𝙱𝙾𝙻𝙸𝙲𝙰 𝙲𝙰𝙵𝙵𝙴😭想嚟嘅最好都係上網訂定位 都係考運氣呢😮‍💨訂唔到位嘅都可以考慮外賣隔離烘焙甜點山長水遠嚟到淺水灣都有一定嘅期望 但係Good Good嘅班底仍是有信心~主要提供西日素食餐點 早/午/下午茶都唔同Menu 仲有唔少甜點選擇😗本身勁想試佢哋漢堡扒嘅餐點 但發現原來已經轉左Menu 咁就試吓新嘢啦!咁啱坐到靠窗位置 氛圍都幾舒服👍🏻🔸 Portobello Curry Omurice $168 (7/10)呢一款係素食主食 吉列大啡菇外皮炸得香脆🍄內裏juicy 配搭滑蛋同微辣嘅咖喱很送飯😋粟米湯也很好飲 一粒粒嘅粟米很香甜🔸Cre-umi Udon $208 (6.5/10)有比價錢嚇一嚇 食個cafe烏冬都要$200😂入邊有蟹肉同明太子 味道係比較creamy 味道不過不失啦 但食多幾啖會覺得好膩😅🔸Caramel Custard Pudding $88 (8/10)賣相很有復古昭和風格 蛋香香濃🍮質感軟滑綿密 味道唔會太甜膩特別鍾意上面嘅cream非常輕盈 士多啤梨反而比較酸🤣🔸Iced Grassy Matcha $68 (

終於試到超級難搶位嘅𝙿𝙰𝚁𝙰𝙱𝙾𝙻𝙸𝙲𝙰 𝙲𝙰𝙵𝙵𝙴😭
想嚟嘅最好都係上網訂定位 都係考運氣呢😮‍💨
訂唔到位嘅都可以考慮外賣隔離烘焙甜點
咁啱坐到靠窗位置 氛圍都幾舒服👍🏻

呢一款係素食主食 吉列大啡菇外皮炸得香脆🍄
內裏juicy 配搭滑蛋同微辣嘅咖喱很送飯😋
粟米湯也很好飲 一粒粒嘅粟米很香甜

🔸Cre-umi Udon $208 (6.5/10)
有比價錢嚇一嚇 食個cafe烏冬都要$200😂
入邊有蟹肉同明太子 味道係比較creamy
味道不過不失啦 但食多幾啖會覺得好膩😅

賣相很有復古昭和風格 蛋香香濃🍮
質感軟滑綿密 味道唔會太甜膩
特別鍾意上面嘅cream非常輕盈 士多啤梨反而比較酸🤣

🔸Iced Grassy Matcha $68 (7/10)
抹茶味都算濃郁微甘 味道唔會太甜🍵

🔸Iced Cappuccino $60 (7/10)
咖啡味道比較酸 唔算特別濃表現一般

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Parabolica Caffe
📍: 淺水灣淺水灣道109號淺水灣地舖102-103號舖
🔍: 08:00-17:00 (Wed-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie淺水灣
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2023-07-13 396 浏览
同朋友特登入Repulse Bay去試呢間餐廳,環境好靚好舒服😍😍15:30入座,下午茶時段只係叫左coffee jelly($88)同埋shrimp roll($98)呢兩樣野,入座後冇計時俾我地坐係度傾幾耐計都得😍coffee jelly好清新😋shrimp roll落左檸檬汁後更惹味🤩最後我地五點前趕住埋單,因為突然發現餐廳既bakery係另一個鋪位,又係五點關門。一場入到黎Repulse Bay,梗係要去埋bakery😍

coffee jelly好清新😋
coffee  jelly

shrimp roll落左檸檬汁後更惹味🤩

coffee  jelly
  • Coffee  Jelly
  • Shrimp  Roll
2023-06-30 2960 浏览
以往上到淺水灣酒店主力只有Verandah, Spices 及Pacific Coffee 三個選擇,現在多了一間叫Cafe Parabolica,提供西日cafe餐點,像漢堡扒,意粉,包類,布甸及pancake等,款式就不是太多,另外也有一在側小bakery,有户外位置可供飲啡吃包。今天walk- in 等了一會,侍應有禮亦有耐心安排了吧枱給我,坐這兒吧枱的好處是看到廚師弄各款食品,故成品如何便能先睹為快,從而更知點什麼會適合自己,缺點則是油煙味較強及沒有風景可看。後來才得知,原來這兒是近期寵兒,若想在午餐時間來訪,最好先make reservation.室內冷氣充足,佈置簡潔,富有品味,而且顏色屬中性一些,感覺沒有像外面很多打咭cafe那麼feminine。因剛吃了一個豐盛早餐,上到來,仍未有肚餓感,唯有只點一個焦糖布甸及一杯熱caffe latte。Caffe Latte 夠熱,拉花也漂亮,咖啡屬nutty 甘香派別,果酸不出,奶和咖啡,誰也没蓋掩誰,平衡得宜,應該頗適合香港的大眾口味。至於,由日本再返hit再吹回香港的復古昭和布甸,賣相也不錯,入口蛋香濃,布甸滑,又綿密,焦糖不
室內冷氣充足,佈置簡潔,富有品味,而且顏色屬中性一些,感覺沒有像外面很多打咭cafe那麼feminine。因剛吃了一個豐盛早餐,上到來,仍未有肚餓感,唯有只點一個焦糖布甸及一杯熱caffe latte。Caffe Latte 夠熱,拉花也漂亮,咖啡屬nutty 甘香派別,果酸不出,奶和咖啡,誰也没蓋掩誰,平衡得宜,應該頗適合香港的大眾口味。至於,由日本再返hit再吹回香港的復古昭和布甸,賣相也不錯,入口蛋香濃,布甸滑,又綿密,焦糖不過苦或杰,吃起來,感覺像日文所說的大人口味,即成熟,有優雅感,那小草莓最初外望以為是像法國有些野草莓般,是完整圓渾小粒及深红色品種,吃的時候,才發現是半粒切開再放在輕盈清爽的cream上,果肉不夠香甜,以$88一杯的價位,建議挑選品種嬌小及成熟的整粒,放在布甸上,令整個布甸更加分。
總括而言,這兒的飲品及食物質素及味道屬中上,價格有點高,但賣相及menu,則屬穩打穩扎而已,比起香港如深水埗或日韓曼谷的cafe創意巧思稍遜,亮點主要為室內舒適的裝修及氣氛,室外宜人的陽光花草。
在這兒喝杯咖啡,獨樂樂或與好友親朋一起,渡過閒適時光, 不失為人生小確幸!