2017-07-02 90 浏览
Nice place but very disappointed with what was advertised as a mixed vegetable quinoa chicken salad. It was basically a bag of dry romaine lettuce with a teaspoon of quinoa and typical Hong Kong style flattened fried Chicken from some part of the body. Certainly not chicken breast. The price for this was a joke and left feeling robbed.
2017-06-27 136 浏览
小編雖然好動,但下雨天無奈要向現實低頭,留在室內。與其在一式一樣的商場亂逛,倒不如找個舒適的地方坐著聊著。在香港找個可以坐耐一些的地方絕對不易!大坑的Peace真是合適不過,星期日兩點多,食客不多;餐廳以舒適柔和的綠色為主調,還有不少沙發,絕可以舒適地渡過一個下午。碎翁之意不在酒,隨便點些食物就好了。看著看著有個二人tea set,只需$168包一壺花茶,看似化算。tea set 有三層,層架用上夢幻的粉藍色。頂層是餅乾加上朱古力醬,應該是嘉頓手指餅和甜餅乾。中層是水果小蛋糕,有草莓、藍莓、芒果三款,蛋糕質地有點過濕,加上中間的吉士,吃起來濕濕軟軟的。底層是麵包類,有麥包、提子鬆餅、牛角包,配以牛油果醬;麥包甜甜的麥味香。果花茶選了蜜桃茶,一壺呈好色的果茶。蜜桃味不太出,味道酸酸甜甜,可以無限加熱水。整體而言,tea set 全部都是甜點,而且澱粉質偏高,會有飽濟感;但寧靜舒適的環境足以令人滿足。

Peach    Fruit  tea
Peach  fruit  tea

2017-06-25
2017-06-17 107 浏览
週末瞓醒覺去銅鑼灣吃早餐,去了Peace, 早餐係八點到11點半,升級全日早餐$145,有窩夫、蘇格蘭煙三文魚、黑松露火腿炒蛋等,最欣賞佢哋有烤蕃茄、芝士,仲有包,可以揀多士、窩夫、牛角包及提子士干,英式鬆餅等。最近佢哋嘅餐單加入左雞肉雜菜雞鍋卷意粉,可以配多士,都係$125。帶小朋友來的,可揀兒童餐$98,前菜可以選香草雞翼、牛油粟米、炸芝士或者蒜蓉包。主菜有得意通粉配肉醬、卡邦尼或法蘭克福腸伴茄蓉醬。飲品有蘋果汁、橙汁或朱古力揀,適用於11歲或以下兒童㗎.

2017-06-05 82 浏览
天灰灰,本想找找看吃頓清新的全素輕食,但不知不覺間就下起雨來了。剛巧經過綠油油的Peace,記得以前吃過一個不錯的沙律,就立刻推門進去了。打算點全素的 Roasted Portobello with Avocado Sandwich in Pumpkin sauce, 可惜當日供應嘅自選麵包已經無晒我想試嘅 "乾果合桃包",希望下次有機會試 Peace offers a selection of bread of your choice, but unfortunately the one I wanted to try - dried fruit and walnut - was sold out. I was going to order the portobello with avocado sandwich as a light lunch to brighten up the rainy day, and went for the <Grilled Prawn in Dijon Mustard with Mango Burger> instead. Look

Peace offers a selection of bread of your choice, but unfortunately the one I wanted to try - dried fruit and walnut - was sold out. I was going to order the portobello with avocado sandwich as a light lunch to brighten up the rainy day, and went for the <Grilled Prawn in Dijon Mustard with Mango Burger> instead. Looking forward to try their walnut bread next time!

最後點咗 <Grilled  Prawn  in  Dijon  Mustard  with  Mango  Burger>

第一感覺,都好大份,目測麵包俾我嘅第一印像有少少乾...
Not going to lie - the first impression the burger gave me was that --- the bun looked a bit dry.

原來,係我目測唔準。
To my pleasant surprise, it turned out that I was wrong.

薄薄少少牛油 Dijon mustard 麥包食落雖然未至於超級香軟,不過經過輕輕烤過,微溫將Dijon mustard同牛消輕輕溶化,配合返整體清新配搭,不重手加花巧調味醬汁,配上新鮮同埋清甜嘅生菜,係一個簡單可口嘅 "漢堡"式麥包。或者你可能會覺得太簡單,有d單調,但依個人口味偏好清淡而言,我覺得以呢個價錢,份量好合理,用料算新鮮,純樸地好味。

If you are the type of person (like me) who don't find meaty American portion hamburger a pleasure to enjoy, you'd like this light and simple burger. Nothing fancy, just a lightly toasted wholemeal bun with an apt amount of Dijon mustard and butter, with sweet, fresh and crunchy lettuce, tomato and cucumber. The prawn wasn't the freshest but met my expectation as delivered by a cafe (after all, we aren't talking about a seafood restaurant). All in all, this was a simple yet tasty burger.

而且Peace亦貼身的把薯條換成額外的新鮮沙律菜 (我只係同waitress講唔洗要個跟餐薯條,並無明言問可唔可以以多d沙律菜取代)。沙律上灑咗少少black truffle vinaigrette, 對於呢個價錢嘅漢堡來講,我係覺得有驚喜嘅

Last but not least --- Credits to the team for being considerate in giving me an extra portion of salad when all I asked for was "no chips please". The salad was another pleasant surprise - fresh leaves lightly seasoned with black truffle vinaigrette.

All in all, this was an enjoyable lunch allowing me to wind down despite the weather.
2017-04-26
2017-06-01 107 浏览
今日去為了慶祝阿哥的生日,就同佢出去hea下啦。回想上一次黎是與中同黎high tea食蛋糕了。呢間頗別緻的cafe店,裝潢都係綠游游的,好舒服、清新,好岩慢活同傾計。Parma ham哈蜜瓜哈蜜瓜好juicy ,一咬爆汁,Parma ham又充滿鹹香。Parma ham青蘋果人身第一次試呢個組合,青蘋果好爽甜有汁,當然汁無哈密瓜咁豐富,但個種清甜的感覺都令人回味。美國牛柳配石斑柳香蔥芥末籽忌廉汁牛柳七成熟,牛味濃口感唔韌,也很嫩滑,真的不錯呢~而石斑魚外層煎得很香口,內裡軟滑。就連配菜等也𣎴會馬虎,千層薯仔也很濃香,包你抱住大肚走。不是太大食的女生是真的share也吃得飽。醬燒豬肋骨配美國雞胸豬肋骨煮得很腍不黏牙,重點是每分肉也很入味,bbq醬的香濃味與豬肋骨肉是絕配呢~!
今日去為了慶祝阿哥的生日,就同佢出去hea下啦。

回想上一次黎是與中同黎high tea食蛋糕了。

Parma ham哈蜜瓜

Parma ham青蘋果

美國牛柳配石斑柳香蔥芥末籽忌廉汁
牛柳七成熟,牛味濃口感唔韌,也很嫩滑,真的不錯呢~
而石斑魚外層煎得很香口,內裡軟滑。
就連配菜等也𣎴會馬虎,千層薯仔也很濃香,包你抱住大肚走。
不是太大食的女生是真的share也吃得飽。

醬燒豬肋骨配美國雞胸
2017-05-02 841 浏览
闊別多年的 J 同學,很想約她吃頓飯多時,惟時間上未能彼此配合,終於有志者事竟成,今晚約到她吃飯。選了一間小店,愛其環境舒適、寧謐,適合我們久別重逢有說不盡的話要暢談。這些沙發位可坐六人,但若是人客不多,兩人也可享用。晚餐是自由選擇幾多道菜式,悉隨尊便。頭盤是雞肉牛油果凱撒沙律,一碟是二人份,爽脆的羅馬生菜,拌了炸麵包粒,芝士和凱撒沙律醬汁,碟旁放了牛油果的外殼,內裡填滿雞肉和牛油果粒,多些美味以衝破傳統凱撒沙律的框框,原來這種食法和配搭也不錯,同學很受落。接著便是熱湯,每人有一碗,還奉上黑松露牛油和麵包,輕抹些牛油在熱烘烘的包,主要想黑松露的幽香在口腔停留,能重手一點嗎?野菌湯,用忌廉在湯面劃上花紋,增加美觀,湯夠熱,菇菌香味濃郁,喝得舒服。主菜來之前,先來一碟大蝦軟殼蟹紅甜椒醬意大利粉,最吸睛當然是軟殼蟹,上了漿粉炸,又伴了些少蛋黃醬,軟殼炸得香脆可口,蟹汁美味,意粉不過腍,紅甜椒醬香味獨,大蝦很爽,份量二人分吃剛好。主菜選了香草燒美國豬鞍配卡邦尼忌廉汁,豬鞍厚切最得我心,切開見粉嫩肉色,肉汁貫盈,外層焦香,卡邦尼忌廉汁配意粉會不錯,配扒類則見仁見智,伴碟菜蔬製作不馬虎,新鮮爽翠,
這些沙發位可坐六人,但若是人客不多,兩人也可享用。
晚餐是自由選擇幾多道菜式,悉隨尊便。
主菜選了香草燒美國豬鞍配卡邦尼忌廉汁,豬鞍厚切最得我心,切開見粉嫩肉色,肉汁貫盈,外層焦香,卡邦尼忌廉汁配意粉會不錯,配扒類則見仁見智,伴碟菜蔬製作不馬虎,新鮮爽翠,值得一讚。
甜品有兩款,同學不愛木糠布甸,正合我意,她選士多啤梨奶凍,各得其所,味道也過得去。
我的熱飲選了Lemon Balm 香蜂葉,清新的氣味,入喉舒服,我很喜歡。
同學的 Cappuccino拉花很美,邊喝邊談,逗留了近三小時,大滿足!
某日傍晚七點去完中央圖書館,諗起天后個邊大坑好似開咗好多食店,決定過去試下,點知隨住銅鑼灣道行,發現Peace。經過Peace地舖,比佢綠色為主題顏色吸引,係玻璃門見到係晚餐時間有一枱女仔坐係六人白色沙發位,完全乎合我身上嘅書卷氣。入到去,店員雖然見到我地只有兩人,都安排我地坐白色沙發位,餐廳大概有四張大沙發卡位,可以等食客完全有自己一角嘅小天地。位邊都仲有幾張小木枱牆身裝飾貼紙餐廳有雜誌閱讀,可以睇住歎晚餐/套餐餐牌可以有Dinner Set 揀沙律&餐湯&小包煙肉肉忌廉湯&青蘋果薯仔沙律終於到我地期待的晚餐出場,用一個小木盤裝起沙律,餐湯同小包。沙律用青蘋果入饌,清甜果汁,為炎熱天氣降溫,再配上香濃忌廉湯, 每一口都充滿了煙肉味,熱烘烘小包,再加上涷冰檸檬茶,無疑大開胃口,是為下一道菜之前奏。頭盤青蘋果煙三文魚卷和巴馬火腿蜜瓜係巴馬Harm!巴馬Harm!咁重要嘅事情係要講三次!大大件,配上蜜瓜汁,一大享受。主菜1醬燒豬肋骨拌美國雞胸第一道主菜係豬仔骨,香濃BBQ醬,同豬仔烤香味夾到天依無縫,Yummy!再配有青蘋果沙律,新清沙律中和豬仔骨濃味,女仔都唔使怕肥!主菜2美國牛柳伴石班
位邊都仲有幾張小木枱
牆身裝飾貼紙
餐廳有雜誌閱讀,可以睇住歎
晚餐/套餐餐牌
可以有Dinner Set 揀
煙肉肉忌廉湯&青蘋果薯仔沙律
頭盤
青蘋果煙三文魚卷和巴馬火腿蜜瓜
係巴馬Harm!巴馬Harm!咁重要嘅事情係要講三次!
大大件,配上蜜瓜汁,一大享受。
頭盤:青蘋果煙三文魚卷和巴馬火腿蜜瓜

主菜1
醬燒豬肋骨拌美國雞胸
再配有青蘋果沙律,新清沙律中和豬仔骨濃味,女仔都唔使怕肥!

主菜2
美國牛柳伴石班柳配香蔥芥茉籽忌廉汁

第二道主菜,有驚喜,平民價錢酒店質素。牛柳質地入口即溶,十分鬆化,力推
另外配有千層薯仔,砌開同入口都感受到層層鬆開,口感一流,大愛
甜品
木槺布甸(from set)
心太軟配Dreyer's雪榚($68)
跟餐連一個木槺布甸,入口滑滑,另一個甜品,我地轉咗心太軟,制作時間要20分鐘,即叫即制。心太軟上枱,切開流出濃濃朱古力,再配上雲呢拿,凍冰冰對暖笠笠,Perfect Match!
總結,下次經開維園同中央圖書館館,一定會再來,為忙碌生活揾到peace,的確不易,回味無窮!食完,行4鐘就可以到反天后地鐵站,何不鎬賞下自己,放半天假呢!
2017-04-20
頭盤:青蘋果煙三文魚卷和巴馬火腿蜜瓜
  • '心太軟配Dreyer's雪榚
2017-04-20 282 浏览
一向很喜歡大坑這小區,環境寧靜且常有隱世美食。是夜跟男友信步來到,在行入大坑這條路上被這間餐廳吸引到,便入去晚餐了。在門外被這綠油油的牆吸引入來。餐廳內十分寧靜,加上柔和的燈光,坐位又是梳化,坐得好舒服。我和男友都好肚餓,便叫了兩個set dinner。沙津不會乾爭爭,十分新鮮。湯內很多薯容,用料十足。每一口都是滿滿的薯仔容,也十分creamy,難得煙肉也不吝嗇,佈滿在湯入面,每一口都十分豐富。還有兩個包,端出來熱辣辣,吃下去十分鬆軟。青蘋果三文魚卷-一端上來我以爲是青瓜條,怎知一咬下去是青蘋果,十分驚喜!這種配搭比較少見但兩者的味道出乎意料十分配合。青蘋果的酸味和三文魚的油甘配得恰到好處。巴馬火腿蜜瓜的火腿很香,配搭蜜瓜吃十分滋味份量十分大,一個成年男人絕對夠飽肚。最上面的蝦又大又新鮮,中間是炸軟殼蟹,最底是炸魚柳。全部都炸得很香口,但炸粉又不會過厚。薯條也炸得出色,令人食指大動呢。老實說,我本人不太嗜肉。但這碟肉卻深得我心。兩旁分別有茄汁和芥末,十分體貼。豬肋骨燒得很入味,不會過膩。雞柳很嫩,點少許芥末吃剛剛好。份量很大,好飽肚。甜品都很出色,因為木槺布甸中間全部都是忌廉,坊間很多
我和男友都好肚餓,便叫了兩個set dinner。
沙律
沙津不會乾爭爭,十分新鮮。
薯仔煙肉湯
湯和沙律
還有兩個包,端出來熱辣辣,吃下去十分鬆軟。
前菜-青蘋果煙三文魚卷及巴馬火腿蜜瓜

巴馬火腿蜜瓜的火腿很香,配搭蜜瓜吃十分滋味
黑松露海鮮總匯漢堡包
醬燒豬肋骨伴炸美國雞柳
份量很大,好飽肚。
木槺布甸
甜品都很出色,因為木槺布甸中間全部都是忌廉,坊間很多都只會死甜一種味道。這個甜品卻沒有這問題,忌廉柔滑,餅碎很多所以口感很豐富,重點是它不太甜,很難得

最後以飲品熱檸茶作結。
兩人埋單四百不到,在港島區吃西餐這價錢簡直超值。

總結,整個晚餐每一道菜都是誠意之作,價錢也不貴,下次有機會還會再來呢!
薯仔煙肉湯
前菜-青蘋果煙三文魚卷及巴馬火腿蜜瓜
黑松露海鮮總匯漢堡包
醬燒豬肋骨伴炸美國雞柳
2017-04-20 102 浏览
每次食peace 都覺得好relax, 舖位係天后黎講算大,而且有sofa 坐。 平時只雞腿既我,因為對peace 有信心,所以叫左個雞胸,真係唔令我失望,煮得好滑,配埋新鮮沙律菜,又美味又健康~
2017-04-13 109 浏览
放假啦! 放假啦! 太興奮, 雖然今個假期並沒有計劃任何旅行, 但也想好一連串在港消費的活動, 包括睇戲、行街、行山、遊離島等等, 當然最多的活動是約朋友餐聚。“食” 就最岩我, 加上假期總是較容易約些少見的朋友仔, 今晚就成功約了一位邊吃邊傾。打算跟朋友去我很喜歡的小美食天堂覓食, 即是「大坑」, 但還未走入小巷內已發現一間 “和平” 小店。它以和諧的顏色為主調, 設計成花園般, 內裏每枱都放了美麗的鮮花; 牆上鑲了一大塊大黑板, 畫上色彩繽紛的植物, 加一句 “Welcome”來歡迎大家走進 Peace這個花園; 另一邊牆身還鑲了一大棵樹板, 亦有一句 “In Quietness And Confidence Shall Be Your Strength”, 很好的提醒。正正方方的格局, 右邊是寬敞闊落的四至六人大沙發座, 左邊則設有數張二至四人枱, 枱與枱之間有很多空間, 坐得舒服自在, 加上柔和的燈光, 播放着輕鬆的音樂, 整體給人舒適寫意的感覺, 取命 “Peace”的確很貼切。細閱餐牌, 共有三份, 有套餐、兒童餐和單點菜式。先翻開單點菜式的餐簿, 分門別類, 相當清晰,
細閱餐牌, 共有三份, 有套餐、兒童餐和單點菜式。先翻開單點菜式的餐簿, 分門別類, 相當清晰, 有全日早餐、小食、沙律、三文治、漢堡包、意大利粉/飯、薄餅、甜品和飲品, 選擇不少。又看看套餐, 分一至三人套餐, 食物配搭分量不同, 客人可在有小食、意大利粉/飯或主菜中挑選, 價錢經濟實優, 又不用傷腦筋, 一於點套餐吧!
*********************
二人來到, 本應是選二人餐 ($378), 包兩客是日餐湯、小食、意大利飯/包和主菜各一份、兩份甜品和兩杯飲品, 但我倆都被主菜中兩款魚類菜式吸引了, 故決意各自點一人餐 ($198), 包是日餐湯、主菜、甜品和飲品各一, 也很豐富。
日餐湯 西蘭花湯
先上是日餐湯 Daily Soup西蘭花湯 Broccoli Soup, 以一個闊身的杯子盛載,旁邊配上兩個小麥包。熱烘烘上枱,湯身呈墨綠色,面頭多了些忌廉 作點綴。吃前先拌勻,添些香滑,亦散發着西蘭花的香氣,挺吸引!
湯身稀薄,西蘭花 並沒有打磨至全茸,啖啖也吃到西蘭花幼碎,口味豐富之餘,亦充滿濃郁的西蘭花味,最喜歡是並沒有加入忌廉炮製,吃起來清新天然,健康有益,很討我歡喜。還有那個脹卜卜的小麥包,拿上手暖笠笠,咬一口,相當軟熟,滿載麥香,不塗牛油而蘸些西蘭花湯,更添美味!
香煎石斑柳伴原隻虎蝦配蕃紅花忌廉汁
兩款主菜也接着出場, 我揀的香煎石斑柳伴原隻虎蝦配蕃紅花忌廉汁 Pan-Fried Garoupa with Whole Prawn in Saffron and Cream Sauce , 擺設用心,很有立體感。
主角有一大隻虎蝦,肉質爽彈鮮味,質素不俗,正!而兩件石班柳也不錯,魚皮煎得稍稍香脆,面頭灑上黑胡椒,帶點辛辣,肉嫩帶微爽,吃時蘸些碟上的蕃紅花忌廉汁,吃出另一番美味。
配菜有兩大件意大利青瓜 和一件意大利黃瓜,烤至半腍半爽之間,仍存瓜汁,味道清新。中間還有一大球有益健康的紫薯茸,挺有口感,紫薯味濃郁,最欣賞是沒有加入大量的糖份和忌廉,天然的香甜,喜歡!
威靈頓三文魚柳配芥末籽忌廉汁
友人愛魚又愛酥皮, 所以這道威靈頓三文魚柳配芥末籽忌廉汁 Wellington Salmon Fish Fillet in Dijon and Cream Sauce必是她囊中物, 同樣用心擺設,疊得高高的。除了有兩大件三文魚柳 外,還有翠肉瓜、茄子 和一大球紫薯蓉,旁邊淋上菇菌洋蔥芥茉籽忌廉汁,份量好足,挺豐富。
兩件威靈頓三文魚柳 又大又厚,很有份量,外層包着金黃的酥皮。把其切開,看起來肉質紮實,還以為會嚡口,但意外地相當鮮嫩,存有肉汁,焗製時間掌握得剛好,唯一美中不足是酥皮 不夠鬆脆,略為油淋。芥末忌廉汁 加入菇菌 洋蔥,變得豐富之餘,亦平衡了忌廉的油膩感,配在魚柳上也很匹配。
甘薯栗子撻
是日甜品 Daily Dessert 是士多啤梨奶凍, 我不喜歡奶, 而友人又不喜歡士多啤梨, 幸好可以半價優惠改選餐薄上的甜品。點了一件甘薯栗子撻 Sweet potato & Chestnut Tart($21/套餐升級半價)。復活節將至,店員用朱古力醬在碟上畫了一隻可愛的兔子,很有心思呀!
甘薯栗子撻 朱古力餅 做撻底,味道濃郁;中間是一層厚厚的蕃薯茸,夾雜着一些蕃薯粒,多份口感;面層是幼滑的栗子茸,撻邊還有一粒迷你泡芙。配搭香甜,並不甜膩,甘薯用料十足,吃完之後都幾飽肚。******************************
熱情果芙蓉花果茶
餐飲包咖啡/茶, 亦可加不同價錢升級其他特飲。我選了一壺熱情果芙蓉花果茶 Passion Fruit Hibiscus Fruit Tea (+$15), 以一個透明的茶壺盛載上枱, 再配上一隻小玻璃杯, 但沒有用小蠟燭一直煲着, 故很快便凍了, 還是邊煲邊喝會較好。茶色為艷紅色,呷一口,溫暖順喉,充滿果酸,帶微甜,酸咪咪的味道有助消化,作為餐後飲品的確很適合。揭開壺蓋看看,內裏放了多款果乾,還有洛神花乾,也忍不住舀些果乾試試,發現有橙皮、蘋果乾等等,煙煙韌韌,酸味十足,最岩我這個愛吃酸的人。
蘆薈檸檬茶
友人就要了一杯蘆薈檸檬茶 Aloe Vera Lemon Tea (+$8), 茶色濃烈,加入三大片檸檬,還有不少晶瑩剔透的蘆薈粒。試呷一口,入口暖笠笠,酸酸微甜,解膩消滯。
開心的時間總是過得特別快, 食下傾下, 不自不覺坐了兩個幾鐘, 當然除了有岩傾的朋友外, 還要有一個舒適的環境才會令人不捨得離開。今晚在這間小店渡過一個舒適夜, 的確很Peace, 親身感受到 “In Quietness And Confidence Shall Be Your Strength”, 很棒!
2017-04-12
日餐湯 西蘭花湯
香煎石斑柳伴原隻虎蝦配蕃紅花忌廉汁
威靈頓三文魚柳配芥末籽忌廉汁
甘薯栗子撻
熱情果芙蓉花果茶
2017-03-12 945 浏览
朋友介紹了一間位於天后,適合一家大小一同前往的 Cafe。 這裏佈置簡潔,燈光明亮,而且擁有大量沙發位置,猶如置身在家中一樣舒適。 因為主張大人細路一起來進餐,店內亦提供了少量兒童讀物及玩具,幫助父母安撫小朋友。 除了成年人合適的食物外,亦有提供兒童餐。務求令一家大小開心進食。 餐牌以符號標示,簡單易明,真係連小朋友都識自己點菜。 當單人進食的時候,就點餐湯一客、主菜一份、兩份甜品和一杯飲品。二人餐,就點兩碗餐湯、 沙律或小食一客、粉麵飯一客、主菜一份、兩份甜品和兩杯飲品。 是日餐湯是南瓜湯,各配一個小全麥餐包。 南瓜香甜,奶油香滑,而且充滿食物纖維,是天然健康的選擇。 小食,我們就選了豬豬最愛的雞翼拼盤 (Chicken Wings Platter)。三種烹調方法,帶出三種不同的味道。 其貌不揚的雞肉黑松露忌廉汁意粉 (Spaghetti Alla Chicken in Black Truffle and Cream Sauce),配上香濃的黑松露,味道出奇地好吃。 雞肉煎得香脆又鮮嫩,是美味營養兼備的菜色。 紐西蘭肉眼扒配黑松露紅酒汁 (New Zealand
朋友介紹了一間位於天后,適合一家大小一同前往的 Cafe。

餐牌以符號標示,簡單易明,真係連小朋友都識自己點菜。

是日餐湯是南瓜湯,各配一個小全麥餐包。

南瓜香甜,奶油香滑,而且充滿食物纖維,是天然健康的選擇。

雞肉煎得香脆又鮮嫩,是美味營養兼備的菜色。

紐西蘭肉眼扒配黑松露紅酒汁 (New Zealand Rib Eye in Black Truffle and Red Wine Sauce),雖然煮得有點過熟,但是味道依然香濃。

配菜除了番茄和蜜豆之外,還有焗薯仔批。這一餐可算是比較均衡的飲食,為客人的健康出了一分力。

咖喱先生點的 Cappuccino,拉花也做得不錯呢!

最後出場的是日甜品是意大利咖啡芝士蛋糕 (Cappuccino Cheesecake)。伴碟兔仔和熊仔畫得非常可愛漂亮。為一個輕鬆自在的晚餐增添了可愛的生氣。

2017-01-24
  • 雞肉黑松露忌廉汁意粉 (Spaghetti Alla Chicken in Black Truffle and Cream Sauce)
2017-03-04 213 浏览
最近特別鍾意去cafe食野上網見到呢個團購就即刻買左,團購只可以喺60日內使用,今晚放左學就趕過泥試下啦Book枱時要揀好哂食咩,所以我地前兩日已經睇左個餐單幾次入到Peace, 覺得環境幾舒適,尤其係用左綠色做主題。可惜我地得兩個人,冇得坐sofa首先泥既係精選是日餐湯+餐包餐湯好足料又大碗,配埋又熱又脆既餐包為呢一餐帶來一個好既開始。不過對於細食既女仔,可能飲完碗湯已經飽左一半前菜有兩個選擇:三重芝士黑松露焗薯條/蒜蓉多士拼盤我地揀左三重芝士黑松露焗薯條最上面果幾條薯條真係有好濃既黑松露味,但係低下果層薯條就同普通粗薯條差唔多。如果有多d芝士流到落底就好啦呢個團購套餐有6種主菜可以揀:煙三文魚牛油果藜麥雜菜沙律烤大蘑菇雞肉南瓜汁漢堡包黑毛豬蘑菇凱撒沙律薄餅烤雞肉黑松露忌廉汁意大利粉/意大利飯漢堡牛肉車打芝士雞蛋茄茸意大利粉/意大利飯燒完隻魷魚配野菌龍蝦汁意大利粉/意大利飯上網見到好多人都話烤雞肉好食,不過見男朋友揀左烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯,所以我揀左燒完隻魷魚配野菌龍蝦汁意大利粉。烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯幾好味,飯中有洋葱粒,如果鍾意洋葱既朋友應該會食得好開心。雞肉同想像中差
最近特別鍾意去cafe食野

Book枱時要揀好哂食咩,所以我地前兩日已經睇左個餐單幾次

首先泥既係精選是日餐湯+餐包

黑毛豬蘑菇凱撒沙律薄餅
烤雞肉黑松露忌廉汁意大利粉/意大利飯
漢堡牛肉車打芝士雞蛋茄茸意大利粉/意大利飯
燒完隻魷魚配野菌龍蝦汁意大利粉/意大利飯

烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯幾好味,飯中有洋葱粒,如果鍾意洋葱既朋友應該會食得好開心。雞肉同想像中差唔多,生熟程度剛好,幾滑。
烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯
燒完隻魷魚配野菌龍蝦汁意大利粉一泥到就好香既魷魚味。原隻魷魚份量十足,連魷魚汁都滲透左落d意粉到。略嫌個汁唔夠濃,只係食到魷魚既味道。
燒完隻魷魚配野菌龍蝦汁意大利粉
整體泥講,我地都係覺得烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯比較好食。

之後飲品終於泥到啦。呢個團購既飲品係蜜糖柚子有氣特飲。
蜜糖柚子有氣特飲
甜味岩岩好,唔錯

不過如果早d上杯野飲就更加好啦

最後就係我最期待既甜品
四人套餐既甜品甜品拼盤一客;
我地今次買既係二人套餐團購,甜品係香蕉朱古力窩夫一客。
香蕉朱古力窩夫
窩夫既賣相唔錯
不過本身以為會有好多朱古力,但原來只係有少少朱古力醬喺個窩夫上面。呢個窩夫咬落去都幾脆,不過唔係好夠熱。雲呢拿雪糕就正正常常。

溫馨提示:最好飲哂杯野飲先食甜品,如果唔係再飲杯蜜糖柚子會變到好酸
2017-03-03
用餐优惠
團購
精選是日餐湯+餐包
三重芝士黑松露焗薯條
烤雞肉黑松露忌廉汁意大利飯
蜜糖柚子有氣特飲
2017-03-02 103 浏览
在開飯網頁碌下碌下,看到這間大坑Cafe感覺還算舒適,於是正好讓我上學前填飽肚子順道做做功課。但原來下午茶餐牌不算吸引,於是看看regular Menu,個人覺得三文治和漢堡的版面都好吸引,最後選了一份漢堡和一個甜點。漢堡選了煙肉漢堡太陽蛋車打芝士的,餐牌上寫了漢堡是自家製的,咬落好有牛味,而且還有少少汁在舌頭上盪漾,太陽蛋在我拍了一輪照片相機食先再拮仍然有蛋汁流出,輕輕地包一包各層餡料表面。包身用上了麥飽,是比一般甜味重點點,但略為有少少乾身,一啖咬下各層後在口裡的面包變得有點難吞下。還有,漢堡本是跟薯片的,像我這樣改了薯條要加$15,這裡既薯條不錯,就好像麥當當的質地,但是少鹽版。蘋果金寶配dryer's雪糕,一來之下又驚又喜,沒想到是這個份量有點大。這個crumble用上了酥皮做底,薄薄的皮像pizza剩著大量蘋果玉桂,香草味的雪糕奶味很香,配在一起吃完全無誤。慢慢吃會發現當中還捲著4-5塊鳳梨片,這一來又有另一種清甜味出現了,還有邊邊的野莓醬,這些水果的甜味都沒有衝突。但要說說中間有點朱古力醬搶了少少味道,但如果你是朱古力忠粉就沒有什麼大問題了。去的時候餐廳旁的酒店外旁工程進行

去的時候餐廳旁的酒店外旁工程進行中,本來都有點卻步,怕太嘈吵,但一進店內發現隔音做得不錯,店內仍然很舒適寧願。
2017-02-15
下午茶
  • 蘋果金寶配Dryer's雪糕
2017-03-01 120 浏览
二人晚餐 $378 也晚市套餐十分抵食有湯 前菜 兩個主菜 甜品同飲品而且用餐環境清靜 食得好舒服 好有家既感覺😌前菜揀左雞翼拼盤共有三款口味個人最鐘意檸檬蜜糖 好滋味香草黑毛豬雞蛋芝士漢堡🍔份量十足 味道亦都好好黑毛豬肉味夠香 芝士如果可以再溶d就一流😍另一個主菜揀左angus牛扒配紅酒汁牛扒肉質鮮嫩可口 肉汁都好多紅酒汁唔會喧賓奪主 成功提升肉味配菜好新鮮 薯條香脆 😍😍另加左一份甜品 芒果拿破侖好鬆軟又不太甜 好好味!仲有好多水果忝 感覺好fresh
二人晚餐 $378 也

牛扒肉質鮮嫩可口 肉汁都好多
紅酒汁唔會喧賓奪主 成功提升肉味
配菜好新鮮 薯條香脆 😍😍
另加左一份甜品 芒果拿破侖
好鬆軟又不太甜 好好味!
仲有好多水果忝 感覺好fresh
2017-02-28 111 浏览
香港C afé餐廳實在太多… 今次同朋友們揀左係天后一間非常舒適的café餐廳. 它的主要佈置顏色以綠色為主, 充滿陽光氣色, 舒心適暢, 好啱三五知己閒聊.我地三人點左個二人餐已經夠食, 又不會因食剩食物而浪費.餐湯係薯蓉湯配黑芝麻包: 十分足湯料, 啖啖有薯仔的口感; 而餐包係自家制的黑芝麻包, 外脆內軟, 令人好回味.小食係雞翼拼盤: 有椒塩, 柚子和香草三種不同口味的炸雞翼, 我個人比較偏愛柚子味, 不會油膩, 而且增加胃口.主餐為雞肉黑松露忌廉汁意粉, 雞肉透過焗後微金黃色, 皮脆肉嫩可口, 再配搭埋黑松露忌廉汁, 食起意粉十分津津有味.另一主餐係醬燒豬肋骨拼燒春雞. 豬骨肉質嫩滑, 配埋醬燒汁就更美味可口; 而燒春雞外皮好脆, 仍保留雞肉的嫩滑, 不會吸干雞肉的水份.是日甜品 – 藍味木糠布丁, 好香滑牛奶味, 木糠不會過多.最後, 我揀左餐飲- 柚子蜜, 粒粒柚子果肉, 清甜潤喉.

我地三人點左個二人餐已經夠食, 又不會因食剩食物而浪費.

最後, 我揀左餐飲- 柚子蜜, 粒粒柚子果肉, 清甜潤喉.
2017-01-10