2024-03-27 252 浏览
上課前先去附近的咖啡店買杯咖啡提神。Pedestrian Coffee隠藏在一條小巷裡,不怎麼起眼,差點錯過了。小店內的裝潢是歐美簡約風,有格調且舒適。可惜店內的座位比較少,而且當天我們到店時已經有1枱客人,所以只外賣了咖啡。2月尾天氣已經開始轉暖,所以叫了一杯凍的Cappuccino。咖啡是我喜歡的偏苦味,不錯。看食評才知道Pedestrian Coffee也有賣甜品,而且評價不錯,下次光顧再試
上課前先去附近的咖啡店買杯咖啡提神。
Pedestrian Coffee隠藏在一條小巷裡,
不怎麼起眼,差點錯過了。
小店內的裝潢是歐美簡約風,
有格調且舒適。
可惜店內的座位比較少,
而且當天我們到店時已經有1枱客人,
所以只外賣了咖啡。
Iced Cappucino
2月尾天氣已經開始轉暖,
所以叫了一杯凍的Cappuccino。
咖啡是我喜歡的偏苦味,不錯。
看食評才知道Pedestrian Coffee也有賣甜品
而且評價不錯,
下次光顧再試
2024-02-25
外卖自取
Iced Cappucino
2023-12-07 338 浏览
估吾琴係新會道某一個轉角位有一間黑白型格cafe!飲品同食物都簡單而精美拉花都吾係普通心心Matcha Basque Lava Cake 好好味呀😋係一個比人快速充電抖抖既好地方
估吾琴係新會道某一個轉角位
有一間黑白型格cafe!

飲品同食物都簡單而精美
拉花都吾係普通心心
Matcha Basque Lava Cake 好好味呀😋
係一個比人快速充電抖抖既好地方

2023-04-15 727 浏览
In need of a cake break, I found a seat at Pedestrian Coffee after work. Located in Causeway Bay, this small coffee shop is part of this corner where there are a number of coffee shops.Menu is in English only. There is no 10% service charge. They offer a variety of coffee and non coffee drinks.Food is in the form of bagels, cakes and scones. Choices are constantly changing so just ask. They also have a hidden drinks menu that changes on a regular basis.I decided on a Latte ($40). It arrived with
I decided on a Latte ($40). It arrived with a Pegsus style latte art. The coffee was fine. A small amount of milk to espresso. Espresso had a slight floral taste.
For the cake, I chose a Strawberry Angel ($68). Now this was fantastic. It was better than the coffee! A clever rendition of the angel food cake. It was shaped like a cone. The cake was soft and cloud-like. Not too sweet as well. It was topped with a pretty  sweet strawberry.
It was filled with a creamy strawberry pastry cream. Absolutely fantastic.

I loved the cake. It's not very big but service was friendly enough. Will definitely be back.
2023-04-13
[一杯咖啡的時間]位於銅鑼灣一間咖啡店,是不少人會路過但被咖啡香吸引而停步的地方!咖啡的裝橫以黑白型格風為主,咖啡店會聯同其他小店推出甜品、小食等,質素相當不錯今個weekend,同友人享受一下他家的烘焙嘅咖啡豆!出品的咖啡真心好正,叫了杯Americano ($38) ,House Blend- Pedestrian Coffee(Panama & Brazil)一個人坐在窗門前,望住人來人往的街道,都有幾份寫意。仲有Pedestrian’s Chocolate ($52),80% French Chocolate 製造,招牌凍朱古力適合我友人Pistachio and Sea Salt Bagel ($70set)bagel口味要留意返小店 Instagram @pedestriancoffee.hk,會不定時update,他家選用 @brickery.bread的bagel,外脆內軟,仲有好多開心果碎,再配自家cream-cheese,有令我想再食一次。仲有奶蓋美祿戚風蛋糕 Milo Chiffon Cake w cream cheese($68)復活節限定蛋糕,蛋糕口感鬆軟,奶
[一杯咖啡的時間]

一個人坐在窗門前,望住人來人往的街道,都有幾份寫意。

復活節限定蛋糕,蛋糕口感鬆軟,奶蓋同堅果粒好夾,有美祿口感,喜歡Chiffon的大家可以一試!

小店座位少,大約10個位,不少人都會選擇外賣或者點上一杯咖啡,享受片刻寧靜後,繼續努力加油!

2023-04-01
午餐
  • Bagel
  • Pedestrian’s Chocolate
2023-04-08 465 浏览
琴日放假就同朋友去咗銅鑼灣食tea🥰 呢間cafe 除咗有咖啡仲有 bagel, scone同蛋糕,可以hea一個下晝。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🦖奶蓋美祿恐龍戚風蛋糕 $68呢款係🐰復活節限定蛋糕,戚風蛋糕口感輕盈鬆軟,配上鹹香嘅奶蓋同堅果粒好夾。鍾意食美祿恐龍嘅朋友仔一定要試下。💚抹茶巴斯克芝士流心蛋糕 $68佢哋嘅巴斯克芝士流心蛋糕有雲呢拿、抹茶同焙茶三款口味。芝士味香濃,蛋糕軟滑,口感細膩。🤎𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝗵𝗼𝘁 $48)拉花好靚😍 飲落好重焙茶味,濃得黎唔會澀,而且奶味適中,唔會飲到一粒粒粉,高質。ദി˶ー̀֊ー́ )🍫𝗣𝗲𝗱𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗻'𝘀 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 (𝗰𝗼𝗹𝗱 $56)朋友就叫咗招牌凍朱古力🥰 用咗80% 嘅法國朱古力整成,可可味香濃,唔太甜,好飲。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

🦖奶蓋美祿恐龍戚風蛋糕 $68

💚抹茶巴斯克芝士流心蛋糕 $68

🤎𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝗵𝗼𝘁 $48)

2023-04-06 367 浏览
係銅鑼灣利園山道後面原來有幾間咖啡小店小店好有人情味 老闆親自介紹咖啡同埋食物仲同我哋傾左陣計 !! 鬧市中竟然有咁漫活既小店,值得支持🫰🏻Pistachio and Sea Salt Bagel ($70set)店舖定期會轉bagel既口味,詳情就要留意返小店Instagram update! 佢哋用左 brickery 既bagel , 烘得外脆內軟, 包體有好多開心果碎,配搭自家製cream cheese 錦上添花😋Strawberry Angel Cake ($68)每日都有唔同既蛋糕🍰 天使蛋糕質感軟棉,士多啤梨忌廉鮮甜有果肉,整體好清新唔會太甜🍓Hojicha latte ($52)Espresso tonic ($56)除咗menu上既飲品 仲有hidden menu! 🤭 Espresso tonic 真係夏天咖啡既好伙伴!解渴又提神😛
係銅鑼灣利園山道後面原來有幾間咖啡小店
小店好有人情味 老闆親自介紹咖啡同埋食物
仲同我哋傾左陣計 !!
鬧市中竟然有咁漫活既小店,值得支持🫰🏻

Strawberry Angel Cake ($68)

Hojicha latte ($52)
Espresso tonic ($56)
除咗menu上既飲品 仲有hidden menu! 🤭
2023-04-03 191 浏览
啱啱放lunch break諗唔到食咩,路經呢間咁寫意嘅coffee shop 就想去嘆杯Latte☕️入到去覺得坐得好舒適,呢間小店係以黑白色調做主題,俾人一種放鬆同遠離繁囂嘅感覺🤍簡簡單單嗌咗個朱古力蛋糕同bagel set🍰🍩飲品方面,嗌咗一杯Charcoal Latte同Mocha,佢都會同你拉花加強美感🥰雖然今次冇嗌到Americano,但見佢既咖啡都係蒸餾咖啡,想飲杯靚咖啡真係可以試吓🌟最後就係地方非常就腳 喺利苑對面 真是一個食嘢打卡既好去處~

簡簡單單嗌咗個朱古力蛋糕同bagel set🍰🍩

2023-04-03 78 浏览
2023.04.02週末想慢活一下Coffee shop 絕對係不二之選✅而鍋鑼環呢間好多捧場客🙌🏻Mocha 🍫☕️ $44拉花係天馬圖案🎠打卡不錯📸用上由Panama 同Brazil 既House Blend - Pedestrian Coffee🤎而製成✅香滑濃郁不苦澀😃飲到朱古力味🍫同nutty味😚Pour-over☕️ $85今次由店主介紹下揀選左呢款較有酒味既手沖咖啡💁🏻‍♂️Caren - Houduras Process: Sherry Low-Temp FermentationFlavour: Whiskey, Vanilla, Muskmelon最喜歡飲手沖咖啡既原因係嗅覺👃🏻同味覺👅係每一次添斟時都有唔同既感覺🫶🏻開心果海鹽貝果包🥯 $70/set(可跟$40或以下咖啡)烘焙後既軟熟度剛剛好👍🏻包面撒滿開心果碎💚塗上軟滑甜奶香既cream cheese🧀 咬落大滿足🥰士多啤梨天使蛋糕🍰 $68感覺似日式簡約風🇯🇵有一大粒新鮮香甜既士多啤梨🍓係頂部⬆️蛋糕好軟綿🍰中間夾雜士多啤梨粒與Cream 多了一份甜滑口感😋
2023.04.02

週末想慢活一下
Coffee shop 絕對係不二之選✅
而鍋鑼環呢間好多捧場客🙌🏻

Mocha 🍫☕️ $44

Pour-over☕️ $85
今次由店主介紹下揀選左呢款較有酒味既手沖咖啡💁🏻‍♂️
Caren - Houduras

開心果海鹽貝果包🥯 $70/set(可跟$40或以下咖啡)

士多啤梨天使蛋糕🍰 $68
Pedestrian Coffee˶˙ᵕ˙˶)꜆☕️♥︎係銅鑼灣鬧市中,竟然有間小型Coffee Shop可以享受寧靜舒適既下午‎‎♡⃛‎‎♡⃛星期五想Happy Friday,lunch time同朋友嚟呢間Coffee Shop,細細既舖位,一位咖啡師為你沖調一杯合心意既咖啡,特別喜歡呢一種小店親切感,人情味。雖然位置唔多,但窗口位享受到自然陽光,令星期五變得更美好。( ᵒ̴̶̷̤◦ᵒ̴̶̷̤ )♡☕️Coffee Bean :House Blend- Pedestrian Coffee, from Panama & Brazil偏Nutty,但唔苦澀,咖啡師分別拉左🎠&☠️,展現拉花高階技術。💡Pistachio and Sea Salt Bagel ($70/set)Bagel 嚼勁唔太重,面頭有開心果碎,Cream Cheese比較特別,軟滑,重奶香,而且帶甜。套餐包一杯$40或以下既飲品,💡Latte/Cappuccino都係$40。💡Strawberry Angel Cake ($68)蛋糕好軟綿,帶微微濕,口感幾好,中間係士多啤梨餡料,唔太甜,偏日式strawberry cream味道。
Pedestrian Coffee˶˙ᵕ˙˶)꜆☕️♥︎

☕️Coffee Bean :

💡Strawberry Angel Cake ($68)
鬧市中黎一個break 飲杯latte ☕️ 品嚐下簡單而用心既食品放鬆一下心情😌店員好friendly ☺️同顧客打成一片分享咖啡、生活事… 好溫馨🥰🥰⭐️飲品+食物推介⭐️☕️Charcoal Latte ($44)黑色骷髏骨頭拉花賣相相當有型☠️濃滑latte中飲到啖啖炭味,好清新好味得黎又可以改善腸道,係小編最愛既排毒飲品😍☕️Latte ($40)一杯好味既latte,足以提供全日能量🐮香濃既牛奶係口里面醞釀牛奶控必試👍🏻熊熊拉花 好cute cute 🐻🐻🥯Bagel Set 海鹽焦糖小紅莓Bagel ($70)店舖用咗特別的烘焙技巧令bagel的口感外煙靭而內軟配埋小紅莓,小小果甜,咬起有嚼勁😁健康又好味係我食過最好味既bagel🤤🤤🤤🤤🍰Matcha Basque Lava Cake ($68)外型簡單,食落去啖啖驚喜😳😳軟身,好濃郁既抹茶味食完想再食,細細舊,唔夠喉🤣🤣小編仲發現到店有好多好特別既咖啡豆味Whiskey, Honey, Vanilla , Musk melon……🥃Whisky 咖啡豆聞落去好香,陣陣whisky香味😍😍下次要試試先🤤🤤🤤
鬧市中黎一個break
飲杯latte ☕️ 品嚐下簡單而用心既食品
放鬆一下心情😌

店員好friendly ☺️同顧客打成一片
分享咖啡、生活事… 好溫馨🥰🥰

⭐️飲品+食物推介⭐️

☕️Charcoal Latte ($44)
黑色骷髏骨頭拉花賣相相當有型☠️
濃滑latte中飲到啖啖炭味,好清新
好味得黎又可以改善腸道,係小編最愛既排毒飲品😍

Charcoal Latte

☕️Latte ($40)
一杯好味既latte,足以提供全日能量🐮
香濃既牛奶係口里面醞釀
牛奶控必試👍🏻
熊熊拉花 好cute cute 🐻🐻

Latte

🥯Bagel Set 海鹽焦糖小紅莓Bagel ($70)
店舖用咗特別的烘焙技巧
令bagel的口感外煙靭而內軟
配埋小紅莓,小小果甜,咬起有嚼勁😁
健康又好味
係我食過最好味既bagel🤤🤤🤤🤤

Bagel Set 海鹽焦糖小紅莓Bagel

外型簡單,食落去啖啖驚喜😳😳
軟身,好濃郁既抹茶味
食完想再食,細細舊,唔夠喉🤣🤣

Matcha Basque Lava Cake

小編仲發現到店有好多好特別既咖啡豆味
🥃Whisky 咖啡豆聞落去好香,陣陣whisky香味😍😍
下次要試試先🤤🤤🤤

2023-03-12
下午茶
Charcoal Latte
Latte
Bagel Set 海鹽焦糖小紅莓Bagel
Matcha Basque Lava Cake
☙ 𝗣𝗲𝗱𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲💛 ❧ 銅鑼灣小巷內的咖啡店,雖然唔係打卡𝗰𝗮𝗳𝗲,但店員同客人、附近店鋪的人都有講有笑,感覺溫暖、舒服,食物方面主要寄賣其他小店的烘焙品,如果遲啲有自家製就好了🥰 ࿐ 🥯海鹽焦糖小紅莓配忌廉芝士抹醬 $𝟳𝟬 (配咖啡) ✧ 味道.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪ @brickery.bread 走簡約路線,味道不花巧卻神奇地做到每顆𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹都好濃味🤭𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹非常重紅莓香,夾雜多粒紅莓乾,配埋酸乳酪,完全不覺膩👍🏻 ✧ 包體.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪ 包體扎實、微乾,保持小店堅持做的傳統𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹,不是走有咬口、回彈力強的風格,而是偏外脆內帶嚼勁🫡經過烘熱後外皮變得更脆,同平時食的好唔同~ 🍰特濃抹茶芝士巴斯克蛋糕 $𝟲𝟴 初嚐 @misspiscescreations 的蛋糕,抹茶味香濃,採用小山園抹茶粉,中層更配上抺茶牛乳流心醬,提升整體抹茶味道🍵頂部鋪上自家製鮮忌廉奶油,食落唔膩,但質地偏向扎實,所以都幾飽肚🙈
☙ 𝗣𝗲𝗱𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲💛 ❧

࿐
🥯海鹽焦糖小紅莓配忌廉芝士抹醬 $𝟳𝟬 (配咖啡)
✧ 味道.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
✧ 包體.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
海鹽焦糖小紅莓配忌廉芝士抹醬

🍰特濃抹茶芝士巴斯克蛋糕 $𝟲𝟴
特濃抹茶芝士巴斯克蛋糕

2023-02-10
海鹽焦糖小紅莓配忌廉芝士抹醬
特濃抹茶芝士巴斯克蛋糕
年三十去銅記行街,順道到訪Pedestrian咖啡店,店內麻雀雖小但五臟俱全,入面有窗口位同埋圓枱座位,下晝近乎滿座,都幾熱鬧下👀 叫咗一杯takeaway嘅flat white,店員嘅拉花技能超犀利,拉花pattern係一個骷髏骨頭☠️,型得嚟又IG-able😎Flat white嘅啡味較重,濃郁度較高,飲落口有nutty的感覺(因趕時間無睇到用咩豆😂),但同時都飲到牛奶嘅滑膩感🥰 因為Flat White用嘅係無打泡嘅奶,質感較為smooth同順暢😍 整體嚟講係有質素保證嘅咖啡小店,值得一試甚至二刷🤩🥳

整體嚟講係有質素保證嘅咖啡小店,值得一試甚至二刷🤩🥳
Flat  white
2023-01-21
下午茶
Flat  white
銅鑼灣利園對面找到這間小巧的咖啡店,咖啡好喝拉花靚,不同季節會推出特色飲品,肚餓仲有貝果可以食架。約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,先找個地方喝杯咖啡逛逛街。搜尋之下發現銅鑼灣沒太多精品咖啡小店,可能是商場為主的關係,想坐得靚坐得舒服一點要去灣仔區。這間在網路上評價不錯,咖啡豆看起來很講究,也有靚拉花和節日打卡飲品。Latte HK$38咖啡是大杯裝啊,有飛馬拉花,奶泡跟咖啡混合得異常好,口感非常棒的一杯拿鐵。
約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,先找個地方喝杯咖啡逛逛街。
Latte HK$38
2023-01-19
2022-12-18 69 浏览
又到我最愛嘅聖誕節🎄最鍾意食聖誕造型嘅食物感受聖誕節🎅🏻銅鑼灣Pedestrian Coffee推出咗聖誕節食品同飲品,造型可愛😍感受一個歡欣愉快嘅聖誕節❄️⛄️Drunk Snow一見到杯上面嘅雪人就覺得勁得意😍呢杯飲品係Baileys加上Espresso☕️兩者非常之夾😍特濃咖啡加上百利甜酒嘅淡淡酒香,入口香濃醇滑🥰平時飲Espresso覺得好苦,但加埋Baileys甜甜地幾好飲😛🍫Mint Mocha 咖啡上面有靚靚啊聖誕樹同小雪人拉花😍清涼嘅薄荷再加上香濃嘅朱古力,更突出朱古力嘅香味🥰帶有陣陣薄荷嘅涼🌿再散發咖啡味☕️暖笠笠飲完成個人暖晒😝🎄Homemade Raspberry Matcha Tart來自@22c.patisserie 嘅紅桑子抹茶撻😛佢聖誕樹造型好可愛啊🎄抹茶味道嘅聖誕樹,入面係紅桑子醬同果肉🤩食落酸酸甜甜,撻嘅餅底好脆😋🥯Chilli Dark Chocolate Bagel來自@brickery.bread 嘅Bagel🥯辣嘅Bagel真係第一次食😝辣辣地幾惹味🌶入面有黑朱古力醬同辣椒碎,口感層次豐富😚Bagel質感煙韌🥯另外會跟埋cream cheese,連埋一

⛄️Drunk Snow

🍫Mint Mocha

🥯Chilli Dark Chocolate Bagel
來自@brickery.bread 嘅Bagel🥯辣嘅Bagel真係第一次食😝辣辣地幾惹味🌶入面有黑朱古力醬同辣椒碎,口感層次豐富😚Bagel質感煙韌🥯另外會跟埋cream cheese,連埋一齊食更滋味🥳

Went to this super nice cafe on Saturday after knowing that their Christmas menu is now available 🎄🎄🎄Drunk Snow($60) - Baileys, Coffee Liqueur, Espresso Thought the drowning snowman ⛄️was super cute hahhaa not very high in alcohol and the scent of coffee was just so satisfying ☕️😍Mint Mocha ($52) - very refreshing. Didn’t know that mint and coffee could go so well together 😌Chilli Dark Chocolate Bagel from @brickery.bread - (Set with coffee $70) ($45)Comes with my favourite cream cheese 🥯 rich in

Comes with my favourite cream cheese 🥯 rich in chocolate flavour and not too spicy.

Homemade Raspberry Matcha Tart from 22c.patisserie ($68) - 連我呢個唔鍾意食甜品嘅人都覺得好食,matcha was not so sweet and I also like the sourness of the raspberries 🤤

Several people messaged me and said they also like this cafe. Great women think alike hhahaha 💕