2024-03-15 64 浏览
又到每週happy Friday嘅時間,今晚嚟咗觀塘搵好嘢食:裕民坊3/F平台有間食pasta 嘅餐廳,採用落地玻璃,晚上看到平台花園,感覺休閒寫意二人晚餐set(包括2餐湯、2前菜、2主菜、2飲品)🔹餐湯 🥣🔹🔸忌廉粟米蓉湯🔸香濃粟米蓉湯,味道香甜,口感幼滑🔹前菜🔹🔸白鯷魚茄子蓉多士🔸鯷魚多士好特別,綿綿嘅茄子蓉,配上烘得香脆的多士,配合孜然粉、橄欖油,充滿層次感🔸意大利風乾火腿拼盤🔸24個月巴馬火腿、沙樂美腸、寇帕火腿配新鮮提子🍇,充滿鹹香味嘅火腿拼盤,作為前菜非常開胃🔹主菜🔹🔸慢煮牛面頰番紅花意大利飯🔸好大塊牛面頰,輕輕用匙羹已經可以切開,慢煮牛面頰非常軟腍,含有豐富膠原蛋白🥰,risotto軟硬度剛剛好,淡淡芝士味,索晒湯汁及牛肉汁,每一啖都咁好食🤤🔸波士頓龍蝦意粉🔸餐廳主打手工意粉,梗係要點嚟試吓啦,波士頓龍蝦🦞啖啖肉,口感彈牙,意粉掛上濃濃的龍蝦汁,意粉口感煙靭,味道香濃😋🔸新鮮青口配茴香酒汁配酸種麵包 🔸(另加)青口鮮嫩又甜,肉質飽滿,淡淡的茴香酒汁適合用來點麵包食👍🏻🔹甜品🔹🔸百香果醬奶凍🔸好動L嘅奶凍,奶香味勁濃郁,口感滑嘟嘟,配上百香果醬,味道酸酸甜甜🔸Tirami

二人晚餐set(包括2餐湯、2前菜、2主菜、2飲品)

🔹餐湯 🥣🔹
🔸忌廉粟米蓉湯🔸
香濃粟米蓉湯,味道香甜,口感幼滑

🔹前菜🔹
🔸白鯷魚茄子蓉多士🔸

🔸意大利風乾火腿拼盤🔸

🔹主菜🔹
🔸慢煮牛面頰番紅花意大利飯🔸

🔸波士頓龍蝦意粉🔸

🔸新鮮青口配茴香酒汁配酸種麵包 🔸(另加)
青口鮮嫩又甜,肉質飽滿,淡淡的茴香酒汁適合用來點麵包食👍🏻

🔹甜品🔹
🔸百香果醬奶凍🔸

🔸Tiramisu🔸
好大杯Tiramisu,層層蛋糕,咖啡及忌廉,cream軟綿細滑,非常滿足

2024-03-15
  • 慢煮牛面頰番紅花意大利飯
2024-03-15 13 浏览
食物方面:叫咗個二人套餐,烤雞同龍蝦意粉都要額外加錢。餐湯幾好味,前菜正常。烤雞雞肉香且嫩滑👍🏼龍蝦意粉(唔記得影相)就麻麻,敗筆在於個番茄醬~甜品就真係幾好味😋加咗個薯條,幾有驚喜,大大份,特別係個醬,好好味😋服務方面:員工都有禮貌環境方面:座位舒適,氣氛好好,適合傾計性價比方面:都貴㗎,建議情侶去食如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:

服務方面:
員工都有禮貌

環境方面:
座位舒適,氣氛好好,適合傾計

性價比方面:
都貴㗎,建議情侶去食

2024-03-05
2024-03-14 416 浏览
喺觀塘參加完一個workshop,就嚟到裕民坊呢間餐廳都食dinner😋🔖新鮮波士頓龍蝦意粉 💰228嚟到呢間餐廳,當然要試吓佢哋嘅手工意粉🥰意粉質感好有咬口,汁醬嘅濃稠度亦都啱啱好😋蕃茄味醬汁酸酸甜甜,夠開胃🤓龍蝦雖然只有半隻,但係肉量滿滿,同樣令人超滿足😚💫推薦指數: 8.5/10​​🔖迷迭香檸檬烤雞 (半隻)💰188烤雞外層香脆,而入邊嘅肉質就好嫩滑,重點係好入味😍充滿迷迭香嘅味道🤩有驚喜啊!💫推薦指數: 9/10​​🔖意大利燉海鮮湯💰118呢個海鮮湯真係超豐富🤣配料方面有蜆肉、青口、虎蝦、鱸魚、蕃茄、番紅花同茴香🤓每一啖都充滿鮮味啊☺️海鮮湯仲配咗兩塊多士,可以蘸湯一齊食啊🍞💫推薦指數: 8/10​​🔖黑松露薯條配黑松露蛋黃醬💰68呢個薯條真係超高質!嚟到一定要嗌💯薯條即叫即炸,金黃香脆😍本身薯條嘅上面已經有啲黑松露片,再加上黑松露蛋黃醬,絕對滿足到我呢個黑松露控🤩💫推薦指數: 10/10​​🔖Mint Soda💰68第一啖飲落去已經有超清爽嘅感覺🌱絕對係解膩嘅好選擇😛💫推薦指數: 8/10​​-溫馨提示👉🏻未落單之前,店員已經會送上餐包,而且會配搭意大利黑醋啊👉🏻大埔藝術中心設

🔖新鮮波士頓龍蝦意粉
💰228
💫推薦指數: 8.5/10​​

🔖迷迭香檸檬烤雞 (半隻)
💰188

💰68
第一啖飲落去已經有超清爽嘅感覺🌱絕對係解膩嘅好選擇😛
💫推薦指數: 8/10​​

溫馨提示
👉🏻未落單之前,店員已經會送上餐包,而且會配搭意大利黑醋啊
👉🏻大埔藝術中心設有分店
2024-03-13 7 浏览
呢度個設計好特別,有落地玻璃,可以坐住欣賞戶外嘅自然光同花園景觀!🌞🌿「九龍官塘、手工意粉」嘅字樣,雖然係觀塘但保持到有本土風味!🖌️🏞️另外仲有好多特色cocktails !🍝🍹佢嘅2人餐真係cp值高到爆燈💡!只係$368!😲今日嘅餐湯係野菌蘑菇湯,濃郁又香滑,仲有意大利脆包加茄子醬同意大利凍肉拼盤,一半一半,唔使揀擇困難症!🥖🍖最特別嘅係佢嘅手工意粉,用咗新鮮波士頓龍蝦,啖啖肉又有彈牙口感!真係好正呀!🦞🍝 (龍蝦意粉+$100)要食返甜品,佢嘅Tiramisu一定要試!香濃咖啡味又滑,仲要份量大大杯!(+$38)🍰😋情侶撐吓枱腳啱晒!👩🏻‍❤️‍👨🏽.💸.消費. $680(全單)🈵.回頭率. 8.8/ 10📸.打卡率. 7.8 /10
另外仲有好多特色cocktails !🍝🍹
佢嘅2人餐真係cp值高到爆燈💡!只係$368!😲

情侶撐吓枱腳啱晒!👩🏻‍❤️‍👨🏽

💸.消費. $680(全單)
🈵.回頭率. 8.8/ 10
📸.打卡率. 7.8 /10
2024-03-09 17 浏览
📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖晚市兩人套餐,包括2餐湯、2前菜、2主菜和2飲品,有多款選擇僅需$368。前菜有😋酥脆白鯷魚茄子蓉多士,外脆內軟,口感豐富。仲有😋意大利風乾火腿拼盤,有24個月熟成巴馬火腿、莎樂美腸同寇帕火腿,每款火腿都有獨特鹹香風味,送酒一流!主菜我推介😋慢煮牛面頰番紅花意大利飯,牛面頰鮮嫩多汁同番紅花意大利飯完美結合,每一口都帶來無限滿足感。另外仲有😋炭燒安格斯封杯門柳配燒汁薯條,安格斯牛肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁燒汁同香脆薯條,真係又邪惡又滿足!甜品揀咗😋提拉米蘇,層層蛋糕、咖啡同忌廉組合,每一口都散發咖啡同忌廉嘅獨特香氣。除咗套餐之外,我仲加咗😋瑪格列達烤酸種披薩,用酸種麵團烤製,配埋番茄醬、羅勒同水牛芝士,每一口都可以品嚐到麵團嘅酸味、番茄醬嘅鮮甜同芝士嘅濃郁。如果你鍾意海鮮,就一定唔可以錯過😋青口配辣蕃茄汁,青口鮮甜同辣蕃茄汁辣辣地結合,絕對係海鮮愛好者嘅最佳選擇!
📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖

同朋友約左平日食晚飯,都好長時間沒有食過意大利菜餐廳西餐呢間位於觀塘裕民坊YM分店主打手工意粉同特色調酒 融入本地文化元素店內柱上有著「九龍官塘、手工意粉」落地玻璃設計非常享受餐廳內坐得環境好舒服窗外個景都優美二人餐 $3682個餐湯 +3個前菜 +2個主菜 +2杯飲品坐好後先俾個麵包同黑醋開一開胃先店內餐具都好精美是日餐湯蘑菇湯好有口感味道好滑份量十足大大碗白鯷魚茄子蓉多士(2件)多士焗得好脆口,有茄子蓉同白鯷魚,有種甜辣嘅味道意大利風乾火腿拼盤前菜拼盤有24個月嘅巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿同提子鹹香十足嘅風乾火腿配身甜甜提子食炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條有6-7乘熟切開肉質好嫩滑炭燒味香,非常美味 炸得金黃香脆薯條入口好脆蒜香白酒蜆肉意粉手工意粉都麵條好柔軟,每條都掛上汁,配有白酒蜆肉少少香辣感覺夠惹味日式炸雞配明太子醬雞肉件件都是啖啖肉,非常juice仲有醬汁更惹味 Tiramisu (+$38) Tiramisu 一杯過,咖啡味都好適中口感比較軟滑,甜度岩岩好冰杯+可樂Pentola 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖
同朋友約左平日食晚飯,都好長時間沒有食過意大利菜餐廳西餐
呢間位於觀塘裕民坊YM分店

主打手工意粉同特色調酒
 融入本地文化元素
店內柱上有著「九龍官塘、手工意粉」
落地玻璃設計非常享受

是日餐湯

蘑菇湯
好有口感味道好滑
份量十足大大碗
白鯷魚茄子蓉多士(2件)

多士焗得好脆口,有茄子蓉同白鯷魚,有種甜辣嘅味道
前菜拼盤有24個月嘅巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿同提子
鹹香十足嘅風乾火腿配身甜甜提子食
炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條
有6-7乘熟切開肉質好嫩滑
炭燒味香,非常美味

炸得金黃香脆薯條
入口好脆
蒜香白酒蜆肉意粉

手工意粉都麵條好柔軟,每條都掛上汁,
配有白酒蜆肉

少少香辣感覺夠惹味
日式炸雞配明太子醬

雞肉件件都是啖啖肉,非常juice
仲有醬汁更惹味
Tiramisu (+$38)

Tiramisu 一杯過,咖啡味都好適中
口感比較軟滑,甜度岩岩好
冰杯+可樂

Pentola
2024-03-08 299 浏览
呢晚起附近上完堂,起裕民坊搵左間主打手工意粉嘅餐廳,見佢有個二人餐都幾抵食。餐廳起商場3樓平台,夜晚環境特別舒服,座位圍住餐廳落地大玻璃,望住出面水池園林非常舒服😌~超抵食二人套餐~👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻是日餐湯:📌南瓜忌廉湯淡淡南瓜味,口感好creamy,呢排天氣凍,飲完即刻暖笠笠🥰📌意大利風乾火腿拼盤今次一共有兩種火腿,巴馬火腿夠曬鹹鮮味非常開胃,更鐘意莎樂美腸,入口充滿油香味,但又做到油而不膩📌白鯷魚茄子蓉多士想挑戰好耐嘅鯷魚,估唔到呢度會有🫢聞落有啲腥,冇諗過加埋綿密嘅茄子蓉🍆同烤得香脆嘅多士,口感豐富之餘食落又意外地唔覺得腥,挑戰成功😝📌炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條朋友揀左安格斯封門柳,顏色粉嫩,肉質細膩,肉味濃郁,薯條炸得香脆令我忍唔住係咁食🫢📌意大利香草醬闊扁麵食到basil🌱獨有嘅香味就覺得冇揀錯😍呢度嘅香草醬汁比起平時食到嘅輕身,食落有香草嘅清新而唔會覺得好膩。手工製作嘅闊扁麵食落好有咬口,接觸面較大,比一般意粉更掛汁~另外單點~📌新鮮青口配辣蕃茄汁青口非常新鮮juicy。更鐘意佢個辣蕃茄汁,用黎蘸酸種多士,就更加惹味開胃🤤📌 菲達芝士火箭菜沙律因為平時餐餐都

~超抵食二人套餐~
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

📌意大利香草醬闊扁麵

~另外單點~

📌新鮮青口配辣蕃茄汁

📌 菲達芝士火箭菜沙律
因為平時餐餐都多肉少菜🥹 專登叫左個沙律平衡下🥗,滿滿一碟仲有我至愛嘅火箭菜,仲有菲達芝士、櫻桃番茄、塔買斯卡橄欖同杏仁,芝士嘅咸香同杏仁嘅香脆令沙律食起嚟口感更豐富

另外見到有比較少見嘅gnocchi,默默決定下次同男朋友拍拖要過黎食😋
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • 意大利香草醬闊扁麵
Overall 黎講手工意粉都幾好食,Mystical Rosa (mocktail)靚得黎又打卡able。Pentola 比我既感覺同Pici 少少似,都係以手工意粉為主打既,網上指Pentola既意粉係本地九龍麵粉廠出產的麵粉製成手工意粉。 新鮮青口配茴香酒汁Fresh Mussei with pernod wine ($128)白酒味唔會好出好苦,反而每一啖都食到啲香草嘅味。青口要大讚 ! 每一隻都大大粒,好厚肉,同煮得啱啱好。 黑松露薯條French Fries with Truffle Mayonnaise ($68)味道唔錯,薯條算粗身,咬落口感好好脆身。份量好多! 兩個人係唔會食得完。 肉丸手工意粉Tagliatelle with homemade meatball ($118)到手工意粉,好滿意! 肉丸少少似ikea既味道,但手工意粉既麥味幾香濃,亦比快煮意粉更有嚼勁掛汁,好好咬。搭配嚼勁十足的義大利麵 意大利香草醬大蝦闊手工意粉 Tagliatelle Alle Tiger Prawn Pesto Sauce ($158)手工闊扁麵都係甘彈牙,但配料同層次都比肉丸

搭配嚼勁十足的義大利麵

手工闊扁麵都係甘彈牙,但配料同層次都比肉丸手工意粉好好多~有肉質彈牙既虎蝦同番茄乾。意大利香草醬係超香濃,個人黎講比較中意Pesto Sauce Tagliatelle.

Sunshine (Mocktail) ($78)
柚子蓉橙汁梳打水,都fresh

Mystical Rosa (Mocktail) ($88)
Mystical Rosa (Mocktail)

顏色層次分明超打卡able, 玫瑰冰係紅色既蘋果洛神花茶,唔係落色素~而Base既黃色就係果汁(芒果汁、菠蘿汁&橙汁)

不過少少扣分既係入座送既酸種多士,都真係好硬><
Mystical Rosa (Mocktail)
2024-03-03 26 浏览
店名: Pentola (裕民坊YM²)地址: 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖觀塘站 A1 出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5星期一晚Monday Blue想放鬆一下,就揀左依間以手工意粉做賣點嘅餐廳😎Sweat Dream❤️❤️❤️❤️❤️$98以Gin & Tonic water為base, 檸檬皮亦增加香氣😙酸酸甜甜🥰,自己仲可以落檸檬汁就會由藍色變紫色❤️玩味十足XDMystical Rosa ❤️❤️❤️❤️❤️$88呢款Mocktail 睇個賣相已經好靚,玫瑰花冰啱曬女士們打卡❤️以Soda Water為base,再加上Mango Juice、Pineapple Juice、 Orange Juice,十分清新😙叫得Cocktail又點可以唔叫啲小食呢😎Fresh Mussel W/Bacon ❤️❤️❤️❤️$118青口份量十足,十分鮮甜☺️配酒一流Spaghetti Alle Vongole ❤️❤️❤️❤️$158意粉掛汁,配上超香濃白酒味蜆肉,香辣惹味,食指大動,令人一口接一口🥰 Fresh Boston Lobster Handmade Spaghetti ❤️❤️❤️❤️❤️

店名: Pentola (裕民坊YM²)
地址: 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖

Sweat Dream❤️❤️❤️❤️❤️

Mystical Rosa ❤️❤️❤️❤️❤️

叫得Cocktail又點可以唔叫啲小食呢😎

Fresh Mussel W/Bacon ❤️❤️❤️❤️
青口份量十足,十分鮮甜☺️配酒一流

龍蝦新鮮彈牙爽口❤️龍蝦汁非常濃厚🥰意粉掛汁,口感一流,必食之選😝

Tiramisu ❤️❤️❤️❤️❤️
Tiramisu甜而不膩 🥰cream軟綿細滑,為今餐畫上完美句號
2024-02-29 29 浏览
今年情人節撞正新年後同生日旅行前所以無乜時間去準備只係想簡簡單單兩個人食餐好然後返屋企執行李😂揀左位於ym2嘅Pentola喜歡ym2呢度旺中帶靜唔駛迫人輕輕鬆鬆呢度有個二人餐啱晒情人本身係3 course set想豐富啲加多個小食同甜品又得是日餐湯係野菌忌廉湯野菌味香濃前菜白緹魚茄子蓉多士茄子蓉綿滑配上白緹魚入口好似吞拿魚醬咁頂上嘅辣椒粉增添微辣好特別!意大利風乾火腿拼盤用上風乾24個月嘅巴馬火腿味濃油潤不乾澀最後食粒無核提子感覺更鮮美主菜我地加錢要左炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條個薯條相當香脆封門柳腍滑肉味香濃另一道主菜就要蒜香白酒蜆肉意粉蜆肉好鮮甜👍意粉做到al dente 見個蜆肉咁好味我地多加一道青口配辣蕃茄醬青口同樣鮮甜嫩滑辣蕃茄醬其實係湯汁黎唔太辣濕濕地好易入口除左餐飲佢個drink list都好吸引所以我地加左cocktails黎碰杯Sweet dream用左香港製造嘅gin 木蘭樹下酒味淡泊清逸加入檸汁後蝶荳花變色由紫色變成淡淡粉紅甚是應景Golden Hawaii菠蘿味同椰香好夾清新解渴有情人嘅日子日日都係情人節無需同人迫住慶祝丫💕
今年情人節撞正新年後同生日旅行前

有情人嘅日子日日都係情人節
無需同人迫住慶祝丫💕
2024-02-15
2024-02-28 37 浏览
觀塘重建之後,早已不是美食沙漠,除了工廠大廈隱藏食肆之外,越來越多商場落成,水準餐廳不乏。第一次到裕民坊YM² 商場,發現平台環境雅致,且有一間意大利酒吧餐廳,氣氛很好,晚市二人套餐只收 $368,包括前菜、湯及主菜, CP 值高😄。餐前麵包-基本的麵包配意大利陳醋。白酒 +$48/杯今日的餐湯是椰菜花湯,忌廉唔多唔會膩,清清地幾好。白提魚茄子蓉多士唔多餐廳供應 anchovies,非常正宗意大利菜的感覺。意大利風乾火腿拼盤淺嘗幾片,正好。意大利香草扁闊麵簡單就是美,因為麵條出色、新鮮掛汁,加豐富的意大利香草汁及芝士已經美味。新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100絕對值得加錢點的,加$100很合理,整只龍蝦,煎香了,調以芝士,肉質鮮美。意粉更是強項,掛汁有彈力,蕃茄醬汁味道調得非常好,酸甜鹹味平衡。奶凍配百里香醬 +$38意外驚喜,非常幼滑奶香濃,心水推薦。

餐前麵包-基本的麵包配意大利陳醋。
白酒 +$48/杯

今日的餐湯是椰菜花湯,忌廉唔多唔會膩,清清地幾好。

白提魚茄子蓉多士
唔多餐廳供應 anchovies,非常正宗意大利菜的感覺。

意大利風乾火腿拼盤
淺嘗幾片,正好。

意大利香草扁闊麵

新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

奶凍配百里香醬 +$38
意外驚喜,非常幼滑奶香濃,心水推薦。

2024-02-26 29 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯放工嘅時候同朋友相約到觀塘裕民坊試下新嘅餐廳。朋友就介紹試下意大利餐廳「Pentola」。餐廳最出名嘅手工意粉,鍾意食意粉嘅朋友就一定唔可以錯過啦。首先店員就會送上餐包,餐包新鮮焗製,配搭意大利黑醋食完都好開胃。Feta Cheese Rocket Salad 食主菜之前都鍾意食返個沙律,新鮮沙律菜,配搭Feta cheese和車厘茄,可以先清新一下個喉嚨準備下一道比較濃味嘅菜式。Roasted Sourdough Pizza with Salami $148Pizza就食得多,但係麵包形狀嘅就好少見。Pizza底用左酸種麵包,所以會比較硬身少少,面頭再放上一片片嘅Salami,咸香又滋味。Roasted Half Chicken $188呢度菜式要預多少少時間,因為要新鮮焗製。用上妙齡春雞,外層薄薄嘅雞皮烤到香脆,雞肉有彈性又多肉汁。Panna Cotta with passion fruit puree $48甜品有我最鍾意嘅奶凍,充滿奶香又有彈性,而配搭帶酸味嘅熱情嗰醬,食完全都唔會覺得膩。飲品方面就試咗House wine和mo

Feta Cheese Rocket Salad

Roasted Half Chicken $188

飲品方面就試咗House wine和mocktail Mystical Rosa,同埋啲嘢食一齊打卡都好靚。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)

2K
成日經過觀塘臨時遊樂場 見佢色彩繽紛 前幾日終於去咗打卡🤹🏻 玩完就去咗裕民坊覓食 行到頂樓見呢間有二人餐就揀咗佢啦😏-⭐晚餐二人餐 $368二人餐包咗餐飲同餐湯 我哋去當日係椰菜花忌廉湯😯 濃濃嘅椰菜花味 雖然係忌廉湯不過唔會膩😉 加錢仲可以嗌飲品freeflow 約friend傾計啱曬😎-🧆前菜 - 白鯷魚茄子蓉多士 / 意大利風乾火腿拼盤鯷魚多士食落好醒胃 有啲孜然同中東香料 幾特別😌 鹹香嘅ham配上清甜嘅提子 做前菜啱曬🥓-主菜🐮炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90🦞新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100封門柳預設medium熟度 肉味香濃😋 薯條就算擺耐咗都一樣香脆🍟 另外龍蝦意粉好濃味 麵質軟熟帶咬口 食落有啲似手工意粉🤔 拆開龍蝦撈埋意粉嚟食 超滿足🥹-🍰提拉米蘇 +$38推薦加錢嗌呢個tiramisu😍 用玻璃杯嚟裝幾精緻 芝士好滑 蛋糕夠濕潤 好好食呀🤤-🥗菲達芝士火箭菜沙律 $128諗住健康啲 我哋仲另外加咗個沙律 配料仲有橄欖同埋nuts😙-📍Pentola (裕民坊YM²)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖-

⭐晚餐二人餐 $368
🧆前菜 - 白鯷魚茄子蓉多士 / 意大利風乾火腿拼盤

主菜
🐮炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
🦞新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

🍰提拉米蘇 +$38

🥗菲達芝士火箭菜沙律 $128

📍Pentola (裕民坊YM²)
2024-02-23 426 浏览
呢間意大利菜餐廳主打手工意粉同特色調酒,有兩間分店,今次去咗觀塘分店食晚餐~ 裝潢融入本地文化元素,水泥柱寫住「九龍官塘、手工意粉」,落地玻璃設計見到店外花園,都幾舒適~ 服裝都幾好,好主動加水、換碟!呢度嘅二人晚市套餐都幾抵食,$368有餐湯、前菜、主菜、飲品~ 比起散叫抵好多!而我哋就叫咗個二人套餐,再單點兩款食物😆🔸餐包&椰菜花忌廉湯🔸白鯷魚茄子蓉多士🔸意大利風乾火腿拼盤椰菜花湯完全無渣,好滑又清清哋,唔錯!第一次食呢個多士配搭,多士香脆,鯷魚濃味,茄子蓉中和一下味道,幾特別!火腿鹹香,又有青提子清爽一下!🔸炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90揀封門柳要加$90~ 味道有驚喜,肉質軟嫩,中間仲係粉紅色唔會過熟,厚切又有啲咬口,仲好濃肉味,好好食!不過份量稍為少,厚切咗得5塊,share食唔夠喉😂 薯條幾香脆,合格!🔸手工意式薯團配煙肉蕃茄醬衝著手工同少食而叫!薯團非常軟糯,吸滿蕃茄醬嘅味,亦食得出薯仔味!醬汁加咗煙肉,鹹香又帶蕃茄嘅酸甜,同薯團幾夾!薯團嘅口感味道都係平時少食到,覺得幾好食!鍾意食年糕類食物,應該都會鍾意食呢道菜~🔸新鮮青口配茴香酒汁 $128推介!比想像中好食,

🔸餐包&椰菜花忌廉湯
🔸白鯷魚茄子蓉多士
🔸意大利風乾火腿拼盤

🔸炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

🔸手工意式薯團配煙肉蕃茄醬

🔸新鮮青口配茴香酒汁 $128
推介!比想像中好食,原來新鮮青口口感係咁軟滑😍 更加鮮甜!同平時嘅冷凍青口好唔同!青口個汁用咗白酒、蒜片同意大利番茜煮,都幾好味,配酸種麵包食,幾正!

🔸莎樂美腸烤酸種披薩 半份$98
有3件,同想像中有啲唔同~ 酸種麵包比較有嚼勁,稍為硬啲,上面有莎樂美腸、水牛芝士、蕃茄醬、羅勒等,味道正常無咩特別~

🔸Uji Matcha Latte +$18
🔸Coffee Tonic +$18
套餐飲品可以加$18升級,兩杯飲品都幾好飲,matcha latte幾香濃,coffee tonic清爽!
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
  • 新鮮青口配茴香酒汁
  • 手工意式薯團配煙肉蕃茄醬
2024-02-23 33 浏览
有同事推介觀塘嘅「Pentola」,既鄰近地鐵站位置方便,而且價錢親民,值得一試。我同朋友揀咗晚市二人套餐$368 (另加一),有齊2餐湯、2前菜、2主菜及2飲品,唔升級嘅話其實都抵食🙈 餐廳裝潢幾懷舊復古,我地叫咗一杯紅酒同一杯白酒(+$48@),邊飲邊品嚐美食🥂餐湯係椰菜花忌廉湯,味道濃厚順滑前菜- 白鯷魚茄子蓉多士幾特別嘅配搭,香脆嘅酸種多士配上原條白鯷魚,加埋混合咗橄欖油、口感軟綿嘅茄子蓉,味道微酸微辣幾開胃- 意大利風乾火腿拼盤有24個月巴馬火腿、莎樂美腸及寇帕火腿,配上清甜嘅青提子,味道甜甜鹹鹹幾開胃主菜- 迷迭香檸檬烤雞(半隻) +$80一上枱已經香氣撲鼻,烤至金黃色,咬落外皮酥脆、肉嫩多汁,就連平時唔食雞皮嘅我都忍唔住連埋雞皮一齊食,配上沙律菜,清新減膩- 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90封門柳燒至肉色粉嫩、肉味濃郁,脂肪少但入口軟腍嫩滑,配上新鮮炸起熱辣辣嘅薯條及沙律菜,我地食到停唔到口甜品- 奶凍配百香果醬 +$38奶凍滑溜非常,奶香味十足,配上百香果醬,酸甜可口好滋味- Tiramisu +$38充滿咖啡香,最底層有着香濃嘅咖啡酒味;忌廉芝士嘅綿滑與香濃微苦嘅

餐湯
係椰菜花忌廉湯,味道濃厚順滑

前菜
- 白鯷魚茄子蓉多士

- 意大利風乾火腿拼盤

主菜
- 迷迭香檸檬烤雞(半隻) +$80

- 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

甜品
- 奶凍配百香果醬 +$38
奶凍滑溜非常,奶香味十足,配上百香果醬,酸甜可口好滋味

- Tiramisu +$38
充滿咖啡香,最底層有着香濃嘅咖啡酒味;忌廉芝士嘅綿滑與香濃微苦嘅咖啡結合,整體口感creamy,味道甜而不膩