2024-02-06 17 浏览
Pentola位於裕民坊YM² 3樓花園平台,遠離了鬧市中的煩囂,感覺很悠閑舒適。這裡裝滿帶點工業風,左右兩旁的石柱刻上九龍官塘、手工意粉,非常型格‎﹆ 我們點了晚市二人套餐,有餐湯、前菜、主菜和飲品,部分菜式可加錢再upgrade 🔸前菜分別有白鯷魚茄子蓉多士和意大利風乾火腿拼盤。酥脆的酸種多士配上軟綿綿的意大利白鯷魚茄子蓉非常有新鮮感,口感一流。而風乾火腿的鹹香被清甜的波子提中和了,完美配合~🔹餐湯是日餐湯是甘筍忌廉湯,creamy濃郁,也可沾餐前麵包一同享用🔸主菜點了蒜香白酒蜆肉意粉和炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條。手工意粉彈牙煙韌,蜆肉煮得剛好,又大粒又嫩滑鮮甜🫰🏻 而炭燒封門柳肉味香濃,配搭的薯條也很好吃!🔹飲品想chill一點就點了紅白酒🥂白酒選了Vinho Verde的Raza Branco,酒體輕盈口感清爽。而 House Red則是Levorato Primitivo IGT 🍷 口感柔順,配牛扒一流🔸甜品加配了兩款甜品,喜愛程度不分伯仲😆 杯裝的Tiramisu份量十足,上層撒滿了濃郁的可可粉,蛋糕口感濕潤細緻,充滿咖啡濃醇香氣。而奶凍配百香果醬也是畫龍點睛之作,清甜的

🔸前菜

🔹餐湯
蒜香白酒蜆肉意粉

🔸主菜

而炭燒封門柳肉味香濃,配搭的薯條也很好吃!

🔹飲品
tiramisu

🔸甜品
奶凍配百香果醬

而奶凍配百香果醬也是畫龍點睛之作,清甜的奶凍綿密滑順,配搭酸香的百香果清新又解膩♡
蒜香白酒蜆肉意粉
tiramisu
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
  • Tiramisu
【Pentola KT|手工意粉🍝sweet dream新感受】朋友喜歡吃手工意粉,係觀塘裕民坊YM²新屋苑那邊搵到Pentola,佢哋嘅以手工意粉見稱,由意大利麵粉和本地薑九龍麵粉廠嘅麵粉混合製成,甚具特色。食咗咩? 首先係二人餐🍝意大利什菜湯味濃少少鹹,配上兩片脆多士和意大利醋,趁熱飲都幾開胃。..🍝白緹魚茄子蓉多士我喜歡緹魚嘅鹹香,配上味道較淡的茄子,放在脆卜卜嘅酸種多士上,加入埋橄欖油,唔錯嘅頭盤呢。..🍝意大利風乾火腿拼青提將火腿捲住粒青提食,都係一個樂趣。..🍝炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條廚師已將封門柳切好,牛柳表層燒得乾身香口,肉質比想像中嫩滑,燒味味道調味得唔錯,點薯條食都好夾。..🍝波士頓龍蝦意粉萬眾期待嘅手工意粉出場啦!意粉麵質帶煙韌,較爽身,撈埋龍蝦汁燴成,仍然保持意粉嘅性格,而龍蝦味濃,新鮮易起肉又多膏,朋友滿意之餘仲想添食。..🍝意式肉丸扁意粉(追加部分)二人餐完畢之後,意猶未盡,再點一份意粉encore!肉丸好食,而且比預期中大粒,扁意粉麵質更具口感,手工感覺特出,可以話更見真章。..🍝cocktail “sweet dream”(追加部分)被個名吸引咗,見

食咗咩?
首先係二人餐

🍝意大利什菜湯
味濃少少鹹,配上兩片脆多士和意大利醋,趁熱飲都幾開胃。

🍝白緹魚茄子蓉多士

🍝意大利風乾火腿拼青提
將火腿捲住粒青提食,都係一個樂趣。

🍝炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條

🍝波士頓龍蝦意粉

🍝意式肉丸扁意粉(追加部分)
二人餐完畢之後,意猶未盡,再點一份意粉encore!

🍝cocktail “sweet dream”(追加部分)
被個名吸引咗,見到真身更令人興奮😆
紫藍色的小玻璃杯,用小木盤上,感覺優雅。旁邊放著一小瓶檸檬汁,將檸檬汁倒進酒中,慢慢變成粉紅色!好味又好玩。
Sweet  Dream

2024-01-30
Sweet  Dream
2024-02-06 22 浏览
裕民坊開左咁耐都未黎過,聽講呢到有間西餐廳既手工意粉好出色,今日專程同朋友黎試下,果然有驚喜!❤️而且環境有feel🌹1️⃣🍝新鮮波士頓龍蝦意粉 ($228)好出色的一碟🧡佢個手工意粉質地有少少煙韌,而且食得出有蛋香味,同平時出面食開意粉係有唔同!龍蝦汁好濃郁,配埋新鮮龍蝦肉食無得頂👍🏻2️⃣🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條($198)封門柳肉質非常鬆軟嫩滑,而且中間仲煮到五成熟左右既程度,好岩我地口味🫶🏻呢碟都好推介大家食😊!3️⃣🍕莎樂美腸烤酸種披薩-半份($98)朋友對於佢個酸種pizza好有興趣🤣兩個人叫左半份既size~ 另外仲可以叫全份($148)~麵包有彈性🤣另外好欣賞佢既配料!有好多芝士🧀️4️⃣🍸Sweet Dream ($98)呢杯由perfume trees gin, rose butterfly pea flower tea,tonic water同fresh lemon juice調成❤️值得一提既係店員會額外準備檸檬汁比你倒落去,等你可以影得變色既過程😍5️⃣🍸Lemon Meringue Pie ($118)呢杯就係由captain morgan original spiced rum

1️⃣🍝新鮮波士頓龍蝦意粉 ($228)

2️⃣🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條($198)

3️⃣🍕莎樂美腸烤酸種披薩-半份($98)

4️⃣🍸Sweet Dream ($98)

5️⃣🍸Lemon Meringue Pie ($118)
呢杯就係由captain morgan original spiced rum, fresh lemon juice, caramel syrup同egg white調成🫶🏻鍾意fresh fresh既感覺,好易入口👍🏻
2024-02-05 7 浏览
觀塘原本有間麵粉廠,可能好多人都知。大家又知唔知凱滙有間手工意粉餐廳,mix咗觀塘嘅特色呢?餐廳裝潢好有心思,有九龍麵粉廠嘅配搭,加上好modern嘅裝修👍今次試咗個二人餐($398)有湯同埋前菜,主食都有好多選擇,今次試咗新鮮龍蝦手工意粉(+$100)食得出係手工製造👍彈牙又掛汁,唔錯炭燒安格斯封門柳配燒薯條(+$90)封門柳係牛肉最瘦嘅部位,而且肉味濃,健康又好味😋另外我仲加咗個新鮮青口配茴香酒汁($128),果然係食得出嘅新鮮!青口好嫩滑,加上個汁好開胃😋食完正餐之後加個甜品🍮Tiramisu香濃大滿足😌

食完正餐之後加個甜品🍮Tiramisu香濃大滿足😌
2024-02-05 10 浏览
裕民坊嘅Pentola 採用落地大玻璃,門外對住小水池,比起藝術中心分店,多咗一份休閒感覺。點選咗二人晚餐,性價比實在高,之後再加點少爺啤 chill下。🔅晚市二人晚餐 $368(餐湯 + 前菜 +主菜 +飲品)前菜🔸白鯷魚茄子蓉多士🔹意大利風乾火腿拼盤白鯷魚同茄子蓉入口軟滑,味道特別;風乾拼盤有齊parma ham, salami同coppa ham,咸香十足,作為前菜好開胃主菜🔹意大利香草醬闊扁麵 青醬簡單配搭櫻桃蕃茄同蕃茄乾,已經令手工闊扁麵吃得更香🔸慢煮牛面頰紅花意大利飯 +$60意大利飯有濃濃嘅芝士味道;牛面頰味香,肉質好軟嫩🔅黑松露薯條配黑松露蛋黃醬$68🔅新鮮青口配辣蕃茄汁 $118前者鮮炸夠晒香脆;後者青口肥美,蕃茄汁唔算辣,用嚟點酸種包啱晒 🔅Tiramisu +$38必點,入口香軟幼滑,慢慢滲出淡淡嘅咖啡味

🔅晚市二人晚餐 $368
(餐湯 + 前菜 +主菜 +飲品)

前菜
🔸白鯷魚茄子蓉多士
🔹意大利風乾火腿拼盤

主菜
意大利香草醬闊扁麵

🔹意大利香草醬闊扁麵
青醬簡單配搭櫻桃蕃茄同蕃茄乾,已經令手工闊扁麵吃得更香

慢煮牛面頰紅花意大利飯

🔸慢煮牛面頰紅花意大利飯 +$60
意大利飯有濃濃嘅芝士味道;牛面頰味香,肉質好軟嫩

黑松露薯條配黑松露蛋黃醬
新鮮青口配辣蕃茄汁

🔅黑松露薯條配黑松露蛋黃醬$68
🔅新鮮青口配辣蕃茄汁 $118

Tiramisu

🔅Tiramisu +$38
必點,入口香軟幼滑,慢慢滲出淡淡嘅咖啡味

聽聞意大利餐廳pentola嘅手工意粉好出色,收工就同朋友黎到裕民坊試下🌸二人套餐Soup✨松露雜菌忌廉湯忌廉湯質感濃稠,菇味香濃,配埋麵包、黑醋同埋橄欖油,酸爽醒胃!Appetizer✨意大利風乾火腿拼盤有二十四個月巴馬火腿、莎樂美腸同埋寇帕火腿三款,全部油潤鹹香,同juicy爆汁青提一齊食,非常清新✨白鯷魚茄子蓉多士白緹魚軟嫩鮮濃,略帶微腥,啱曬鍾意食魚嘅朋友😆同時茄子蓉綿密細膩,配搭多士一齊食層次豐富Main✨炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條炭燒得剛剛好,微微熏烤味,肉質鮮嫩,搭配濃郁的燒汁牛味道好突出✨意大利香草醬闊扁麵手工闊麵好有質感,麵質彈牙,青醬好refreshing另外仲叫左兩杯cocktailOolong Breeze 烏龍茶加上Infused Gin同埋Citrus,清新容易入口Sweet Dream帶有花香同提子莓果味,用Gin做底,酒味較重,啱曬我鍾意飲酒嘅人

二人套餐

✨白鯷魚茄子蓉多士

Main
✨炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

✨意大利香草醬闊扁麵
手工闊麵好有質感,麵質彈牙,青醬好refreshing

另外仲叫左兩杯cocktail
Oolong Breeze

Sweet Dream
2024-02-04 22 浏览
觀塘高質手工意粉🍝係觀塘裕民坊新開嘅餐廳,餐廳出名手工意粉,果然意粉真係好食!必嗌自家製肉丸闊扁麵🍝💰$138手工意粉好食!口感軟硬適中,唔會太軟,亦唔會太硬,但又有口感,一定要嗌意粉食,而肉丸亦都出色,啖啖肉,唔會太鹹,食得出有肉粒。新鮮青口配茴香酒汁💰$128青口好入味,每一啖都食到啲汁嘅味道,個汁好特別有少少酒香同香草味,同埋青口都煮得啱啱好,唔會太老,而且只係得一隻無開殼。炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條🥩💰$188牛嘅表皮好脆,肉味都香,未去到話入口即溶好腍,但係都好好食因為牛味夠重Tiramisu 💰$58個cream夠creamy,甜度都夠,咖啡味唔會太勁,適合怕苦嘅人難得觀塘有手工意粉食,而且環境靚。
觀塘高質手工意粉🍝

自家製肉丸闊扁麵🍝💰$138

新鮮青口配茴香酒汁💰$128

炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條🥩💰$188

Tiramisu 💰$58

難得觀塘有手工意粉食,而且環境靚。
2024-01-29
2024-02-04 4 浏览
行完觀塘市集,上左去裕民坊商埸搵食。去到頂樓呢間西餐廳以復古工業風作為主調,晚市二人套餐幾抵食😍💕 晚市二人套餐 $398🌟 餐湯是日餐湯係番茄雜菜湯,酸酸甜甜好開胃。🌟 前菜🔸 白鯷魚茄子蓉多士少有的前菜,白鯷魚好新鮮無腥味,茄子蓉入口滑溜,配埋香脆多士,成件事好夾!🔸 意大利風乾火腿拼盤拼盤有巴馬火腿、莎樂美火腿,提子的香甜將火腿的鹹香味道更昇華!🌟主菜🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90粉嫩色的封門柳充滿炭燒味,伴碟的薯條炸至金黃色,好食到停唔到口!🔸新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100賣相好靚! 半隻開邊龍蝦大大隻,肉質鮮甜爽彈!餐廳自家製手工意粉,口感做到al dente,每條都掛上濃郁的龍蝦汁,滋味十足。🌟 新鮮青口配茴香酒汁 $128另外叫左個青口😋 青口份量十足,唔算好大隻不過勝在入口好嫩滑又完全無沙。用白酒、蒜片和意大利番茜烹調,配埋酸種多士,充滿陣陣酒香好惹味!🌟 Latte靚靚的拉花! 飲完心情特別開心🥰🌟 Tiramisu +$38飯後甜品是常識吧! Tiramisu帶有濃濃的咖啡香氣,入口香滑,為今個晚餐劃上完美句號。

💕 晚市二人套餐 $398

🌟 餐湯

是日餐湯係番茄雜菜湯,酸酸甜甜好開胃。

🌟 前菜

🔸 白鯷魚茄子蓉多士

🔸 意大利風乾火腿拼盤

🌟主菜

🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

🔸新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

賣相好靚! 半隻開邊龍蝦大大隻,肉質鮮甜爽彈!

🌟 新鮮青口配茴香酒汁 $128

🌟 Latte

靚靚的拉花! 飲完心情特別開心🥰

🌟 Tiramisu +$38

兩間pentola都各有特色 觀塘呢間舖面細啲 但帶點懷舊風 又不失酒吧嘅雅緻 落地玻璃外更有迷人噴水池 係室內食住野 聽住噴水池係另類享受🤭。。。🦔👯二人套餐👯 $368(2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品) ✢ 白鯷魚茄子蓉多士✢ 意大利風乾火腿拼盤是日忌廉餐湯好濃 滿滿的香菇味 前菜暖一暖胃不錯喲 白鯷魚茄子蓉多士比預期更match 火腿拼盤真的是一盤盤的早有準備🥴建議可留餐包同火腿搭配 食得太多又有提子調節下哈哈 ✢新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100意粉捲得幾靚 龍蝦都頗大件的 但龍蝦醬汁比起一般嘅味道較獨別 相對無咁漏 個人認為呢碟未將佢主打手工意粉嘅美名發揮得淋漓盡致😎其他可能更出色!✢ 迷迭香檸檬烤雞 (半隻) +$80哇 未切之前已經係聞到極香!! 最滿意呢道餸🤤雞油香味四射 咬落肉質唔乾又juicy 味道入味得恰好 又唔會話調味過重 小妹同友人研發嘅獨家食法😎: 印上檸檬 注入清新味道 雞肉倍感發香👍🏿btw欣賞佢沙律菜都有調味 唔係淨裝飾 ✢ 莎樂美腸烤酸種麵包 $98(半份)睇到呢度叻呀你😎因為係越下嘅菜式越精彩 食到未夠喉叫多份sourdough 雖然需時製作 但真的香

。。。🦔

👯二人套餐👯 $368
(2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品)

✢ 白鯷魚茄子蓉多士
✢ 意大利風乾火腿拼盤

✢新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

✢ 迷迭香檸檬烤雞 (半隻) +$80

✢ 莎樂美腸烤酸種麵包 $98(半份)
睇到呢度叻呀你😎因為係越下嘅菜式越精彩 食到未夠喉叫多份sourdough 雖然需時製作 但真的香噴噴的新鮮送上~☺想輕輕分享食半份3小件很足夠!! Sourdough真係煙韌得黎又好脆 完全唔會咬唔開 可以拉絲嘅Mozzarella cheese 再加Salami腸很輕巧的食落無負擔 帶出嘅油香反而令份Sourdough加分

好耐冇去過觀塘呢日出開去 朋去揀左去裕民坊食PENTOLADINNER SET好實惠😎手工意粉好有驚喜 唔錯呀🥳PENTOLA係觀塘既裕民坊YM²鄰近觀塘地鐵站 五分鐘就行到去 樓底高 夠晒空間感 寬闊舒服主打手工意粉同意大利菜 😍佢地既手工意粉係意大利麵粉混合本地九龍麵粉廠出產麵粉製成😌今次就咁叫左個2人SET有哂前菜主食飲品同甜品2個人已經好夠食😉💥 餐包叫完野食 就上左餐包 可以食住等係香草麵包 配上橄欖油同黑醋 💥 廚師精選餐湯 是日係蕃茄雜菜湯 清新 帶醒胃既蕃茄酸味溫暖滿足😉💥意大利風乾火腿拼盤巴馬火腿 24個月 莎樂美腸 寇帕火腿薄薄幾片 唔會太韌 略帶咸鮮味配上鮮甜既青提子 中和番個咸味☺️💥白鯷魚茄子蓉多士香脆既多士 茄子蓉幼滑帶鮮味白鯷魚 唔會過咸 調味適中🥰💥新鮮波士頓龍蝦意粉用左自家製竟意粉 有別於一般意粉 比較爽身 唔會黏口 拆晒肉既波士頓龍蝦 啖啖肉配上較清淡以蕃茄味為主既醬汁食落唔會太膩口😆💥蒜香白酒蜆肉意粉同樣用左爽身有咬口既意粉蜆大大隻仲要份量幾多 又新鮮用上白酒醬汁進一步提鮮😀💥提拉米蘇個口感幾濃稠 入口即化濃香咖啡味 回味無窮😋💥奶凍百香果醬奶凍整
好耐冇去過觀塘

🍺Draft beer
本地品牌既生啤 少爺啤
好FRESH 好爽 😇

2024-01-31 10 浏览
餐廳位於裕民坊,主打義大利菜式,當中最出名嘅係呢度嘅手工意粉,選用意大利麵粉再混合本地九龍麵粉廠出產嘅搓製而成,環境舒適,設計時尚,適合約另一半嚟拍拖👫前菜有Feta Cheese Rocket Salad,以芝士、番茄、杏仁、塔賈斯卡橄欖混合而成,沙津菜新鮮,令人胃口大開!Bruschetta with Eggplant Puree幾有特色,白鯷魚鹹鹹香香,搭配茄子蓉同脆脆多士,正!Italian Cold Cut Platter可以一次過食到幾款風乾火腿,24個月嘅Parma Ham Copper Ham 莎樂美腸,搭配清甜青提幫助解膩、主食方面大大力推介Gnocchi All'amatriciana,薯團煙煙韌韌,搭配煙肉番茄醬,開胃又好味道👅另外有兩款手工闊扁麵,分別為Tagliatelle Al Pesto同Tagliatelle with Homemade Meatball,前者採用番茄、番茄乾、黑水欖同香草,個人更喜歡後者,尤其是係個肉丸,肉味香濃,真材實料,咬落厚實,配上番茄醬更加惹味~ 不得不讚呢度嘅薯條,新鮮炸氣,即叫即整,熱辣辣上枱,出面真係好少有,仲要估唔到份量

不得不讚呢度嘅薯條,新鮮炸氣,即叫即整,熱辣辣上枱,出面真係好少有,仲要估唔到份量可以咁足,四個人食都可以,薯條厚度適中,外皮炸至酥脆可口,內裏有綿密嘅薯仔,唔係得塊皮,點埋少量黑松露醬真係好鬼正,愛了🍟

飲品方面都有唔少選擇,要咗個經典嘅House Blend Tea with Lemon,茶底香濃,幾解膩~ 最後當然唔少的要返個甜品為呢餐畫上完美嘅句號,Tiramisu口感綿密,唔太甜亦唔太苦🍰
2024-01-31 11 浏览
《Pentola》手工意粉西餐廳~~~位於裕民坊天台花園樓層的西餐廳環境相當不錯,感覺休閒,亦不會嘈吵。餐前麵包是蕃茄香草包,手工製作 ,配油醋很不錯。新鮮波士頓龍蝦龍粉龍蝦肉很爽脆,還有不少膏,能吃得出真的相當新鮮。意粉的龍蝦醬相當濃郁,條條掛汁。主打的手工意粉果然很出色呢,意粉有咬口,不會過軟不會過硬。Iced latte (with oatmilk)  很久沒有喝到一杯好的咖啡了。Latte的咖啡味很香。
《Pentola》手工意粉西餐廳~~~
位於裕民坊天台花園樓層的西餐廳
環境相當不錯,感覺休閒,亦不會嘈吵。

餐前麵包是蕃茄香草包,手工製作 ,配油醋很不錯。

新鮮波士頓龍蝦龍粉
龍蝦肉很爽脆,還有不少膏,能吃得出真的相當新鮮。
意粉的龍蝦醬相當濃郁,條條掛汁。
主打的手工意粉果然很出色呢,意粉有咬口,不會過軟不會過硬。

Iced latte (with oatmilk)
很久沒有喝到一杯好的咖啡了。
Latte的咖啡味很香。
新鮮波士頓龍蝦龍粉
2024-01-30 25 浏览
嚟觀塘行街都比較少會過嚟裕民坊呢邊😂 不過呢日聽友人介紹呢度嘅平台花園有間好食嘅西餐廳 呢晚就嚟咗試吓啦餐湯及餐包揀好嘢食之後 店員就上咗兩片香草麵包俾我哋 點埋側邊嘅橄欖油同埋黑醋 味道更加出眾🍞 是日餐湯係蕃茄雜菜湯 味道唔算好酸 都幾易入口 前菜呢個套餐已經包括咗兩款前菜😚 白鯷魚茄子蓉多士 呢個多士都幾特別 酸種多士上面有茄子蓉同埋白鯷魚 就咁睇以為佢會好腥😮 但係佢整體嘅調味再配埋加上少少嘅辣粉 食落口感豐富 另一款係意大利風乾火腿拼盤 一碟有齊24個月巴馬火腿 莎樂美腸 同埋青提子 整體嘅配搭鹹香得來又幾開胃🍇炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條封門柳一上檯嘅時候已經切開咗一件件🐮 見到肉大概有八成熟 本身都擔心咁熟會好韌 但係食落肉質軟腍得嚟又有牛味 仲有肉汁添☺️ 側邊仲有薯條同埋沙律🥗新鮮波士頓龍蝦意粉呢個意粉有成半隻龍蝦㗎🦞 龍蝦肉好容易就可以拮出嚟食 意粉係手工意粉 意粉除咗有龍蝦汁 仲加上羅勒同車厘茄調味 味道好豐富🍝甜品跟餐加配甜品有兩款 奶凍配百香果醬 呢個奶凍真係好香滑 又好重牛奶味 就咁食已經覺得口感好令人滿足 加埋面頭嘅百香果醬 成個甜品酸酸甜甜 唔會好膩🥛 覺得

餐湯及餐包

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

新鮮波士頓龍蝦意粉
新鮮波士頓龍蝦意粉

甜品
跟餐加配甜品有兩款 奶凍配百香果醬 呢個奶凍真係好香滑 又好重牛奶味 就咁食已經覺得口感好令人滿足 加埋面頭嘅百香果醬 成個甜品酸酸甜甜 唔會好膩🥛 覺得呢個配搭好好 另一款提拉米蘇 呢一杯層次分明 入面有點咗Espresso嘅手指餅 同埋cream cheese✌🏻
Tiramisu

飲品
呢度有供應本地品牌嘅生啤 梗係要叫返杯支持吓啦🍺 友人就叫咗宇治抹茶鮮奶 味道濃郁 冬天飲就夠晒暖笠笠🍵
宇治抹茶鮮奶
生啤

呢個晚餐真係好豐富 二人餐嚟講份量好充足 食物味道唔錯 難怪可以喺大埔開到嚟觀塘 繼續為食客提供愉快嘅餐飲體驗啦😍
上個禮拜去到觀塘一帶,發現原來裕民坊3樓都有幾多食肆,被主打手工意粉嘅𝗣𝗘𝗡𝗧𝗢𝗟𝗔吸引👀 入面有一條柱印咗四隻字「九龍麵粉」,個字型同平時搭車經過見到嘅九龍麵粉廠嘅字型係一樣㗎!好奇心驅使想試吓九龍麵粉廠出產嘅麵粉整嘅意粉質素如何😆我哋坐低無耐,店員已經好快手咁遞上多士同油醋🥖 我哋叫咗個二人套餐 ($368)💁🏽‍♀️ 有餐湯+前菜+主菜+飲品各二~➿ 廚師精選餐湯當日嘅餐廳係椰菜花湯,自家製嘅餐湯,冇加好多嘅調味,清清地幾好~➿白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚用醋漬醃過,毫無腥味,伴茄子蓉調和酸味,覺得係道幾高質嘅前菜👍🏼➿ 意大利風乾火腿拼盤拼盤包括三款火腿😍 24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿🐖 欣賞佢配上嘅生果唔係哈密瓜🍈 原來配上甜度高嘅青提都好夾!➿ 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)封門柳充滿牛味同炭燒嘅香味😋 廚師拍板嘅生熟度掌握得剛好,肉色吸引,肉質亦都幾軟腍🥩➿ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100)鐵飯腳話呢個係同我食過最好食嘅龍蝦意粉🍝 龍蝦肉彈牙🦞 蟹鉗已細心地拆咗肉😍 手工意粉比一般意粉有嚼勁,掛汁力亦都好強❗️➿ 奶凍配百香果醬 (+$38)奶凍係好動L動L嘅質

廚師精選餐湯

➿白鯷魚茄子蓉多士

➿ 意大利風乾火腿拼盤

➿ 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)

➿ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100)

➿ 奶凍配百香果醬 (+$38)
奶凍係好動L動L嘅質感,加上百香果醬嘅酸甜,成個甜品都好light☺️

➿ 提拉米蘇 (+$38)
係好creamy,口感好順滑嘅tiramisu☕️ 底層嘅ladyfinger部分好濕潤~

➿ 宇治抹茶拿鐵 (+$18)
最近老是常在post出現的飲品,冇計,我太需要comfort drink☺️🍵 呢杯有夠香滑~

➿ 紅酒 (+$48)
而鐵飯腳就需要酒精🍷如果第日唔洗返工嘅話,我哋應該會揀咗free flow plan😛

2024-01-30 9 浏览
友人知道我好鍾意食意粉,呢日特登約我去食$398晚市二人套餐包兩個餐湯,二個前菜二個主菜,同兩杯飲品,跟餐飲品部份主菜同埋飲品可加錢轉配先送上是日餐湯同麵包白鯷魚茄子蓉多士 (2件)多士焗得好脆口,上面嘅茄子蓉同白鯷魚加咗燒烤粉,有種甜辣嘅味道,而白鯷魚鹹鹹酸酸咁,都幾特別意大利風乾火腿拼盤最喜歡呢款前菜,拼盤有24個月嘅巴馬火腿、莎樂美腸帕火腿同提子,帶鹹香味嘅風乾火腿配提子食炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)封門柳食到炭燒味,牛肉好嫩肉味濃薯條上碟仲熱辣辣,外脆內軟新鮮波士頓龍蝦意粉 (+100)龍蝦起好哂肉,食得好方便,肉質彈牙鮮甜,意粉仲係自家製手工意粉,口感軟硬適中掛汁力強龍蝦汁質地濃稛而且味道濃郁,無介紹錯
友人知道我好鍾意食意粉,呢日特登約我去食

$398晚市二人套餐包兩個餐湯,二個前菜
二個主菜,同兩杯飲品,跟餐飲品
部份主菜同埋飲品可加錢轉配

先送上是日餐湯同麵包

白鯷魚茄子蓉多士 (2件)

意大利風乾火腿拼盤

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)

封門柳食到炭燒味,牛肉好嫩肉味濃
薯條上碟仲熱辣辣,外脆內軟

新鮮波士頓龍蝦意粉 (+100)
掛汁力強
龍蝦汁質地濃稛而且味道濃郁,無介紹錯