2025-02-08
今日同同事嚟Pier 1929食午餐,270度海景餐廳,非常光猛,特高樓底,空間感十足。我點咗西式午市套餐($328):餐包:甜餐包端上嚟時,還暖暖哋,香氣撲鼻,還配上鹹香牛油球,味道唔錯。是日餐湯:熱熱的西蘭花忌廉濃湯綿密幼滑,飲落去每一口都係西蘭花蓉,加上奶油香氣和綠色橄欖油,非常好飲。主菜:美國安格斯西冷配紅酒燒汁,200克西冷份量頗大,要了7成熟,令口感比較韌,但牛味香濃,燒汁好香口,令伴碟嘅蔬菜、薯仔、蘑菇食起嚟都好好食,還有一粒酸酸甜甜醋漬蕃茄,中和咗肉類油膩感,主菜味道唔錯。甜品:芝士蛋糕份量算大,口感比較綿密結實,有朱古力醬、脆片、士多啤梨伴碟,食完非常飽足。同事點咗中式商務套餐($168):1湯2餸1白飯,份量頗多,同事食完太飽食唔晒甜品。整體而言,午餐價格頗高,上菜速度如食法國菜,服務亦一般,但食物質素唔錯,海景搭够。Pier 1929 (灣仔)灣仔灣仔碼頭2樓
我點咗西式午市套餐($328):
Pier 1929 (灣仔)
灣仔灣仔碼頭2樓