𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 (𝟏 𝐀𝐧𝐭𝐢𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢 + 𝟏 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 + 𝟏 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭) $𝟏𝟖𝟖 𝐮𝐩𝘼𝙉𝙏𝙄𝙋𝘼𝙎𝙏𝙄❦ 𝐕𝐢𝐭𝐞𝐥𝐥𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐧𝐚𝐭𝐨 𝖱𝗈𝖺𝗌𝗍𝖾𝖽 𝖵𝖾𝖺𝗅.𝖳𝗎𝗇𝖺.𝖠𝗇𝖼𝗁𝗈𝗏𝗂𝖾𝗌 & 𝖢𝖺𝗉𝖾𝗋𝗌 𝖬𝖺𝗒𝗈𝗇𝗇𝖺𝗂𝗌𝖾.𝖲𝗂𝖼𝗂𝗅𝗂𝖼𝖺𝗇 𝖢𝖺𝗉𝖾𝗋𝗌 𝖡𝖾𝗋𝗋𝗂𝖾𝗌賣相好像平平無奇但味道驚喜! 小牛肉配搭吞拿魚蛋黃醬鹹度適中❦ 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝𝖫𝖾𝗍𝗍𝗎𝖼𝖾.𝖦𝖺𝗋𝗅𝗂𝖼 𝖢𝗋𝗈𝗎𝗍𝗈𝗇𝗌.𝖦𝗎𝖺𝗇𝖼𝗂𝖺𝗅𝖾.𝖠𝗇𝖼𝗁𝗈𝗏𝗂𝖾𝗌 𝖣𝗋𝖾𝗌𝗌𝗂𝗇𝗀.𝖯𝖺𝗋𝗆𝗂𝗀𝗂𝖺𝗇𝗈 𝟤𝟦 𝗆𝗈𝗇𝗍𝗁.𝖤𝗀𝗀羅馬生菜新鮮爽脆 巴馬撒芝士鹹香略嫌醬汁有點過多 ❦ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 (+$𝟐𝟖)𝖠𝗇𝗀𝗎𝗌 𝖡𝖾𝖾𝖿.𝖭𝖽𝗎𝗃𝖺.𝖲𝗍𝗋𝖺𝖼𝖼𝗂𝖺𝗍𝖾𝗅𝗅𝖺.𝖧𝗈𝗆𝖾𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖯𝗂𝖼𝗄𝗅𝖾𝗌生牛肉肉質軟嫩 沒有騷味加了一點辣油令味道更豐富𝙈𝘼𝙄𝙉 𝘾𝙊𝙐𝙍𝙎𝙀❦ 𝐎𝐮𝐫 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐌.𝐌.𝐌 ($𝟏𝟖𝟖)𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖺𝗇𝖽 𝖡𝖾𝖾𝖿 𝖬𝖾𝖺𝗍𝖻𝖺𝗅𝗅𝗌.𝖳𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈 𝖲𝖺𝗎𝖼𝖾.𝖯𝖺𝗋𝗆𝗂𝗀𝗂𝖺𝗇𝗈肉丸肉質有點鬆散 但肉

𝘼𝙉𝙏𝙄𝙋𝘼𝙎𝙏𝙄
❦ 𝐕𝐢𝐭𝐞𝐥𝐥𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐧𝐚𝐭𝐨
賣相好像平平無奇但味道驚喜!
小牛肉配搭吞拿魚蛋黃醬鹹度適中

❦ 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
羅馬生菜新鮮爽脆 巴馬撒芝士鹹香
略嫌醬汁有點過多

❦ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 (+$𝟐𝟖)
生牛肉肉質軟嫩 沒有騷味
加了一點辣油令味道更豐富

𝙈𝘼𝙄𝙉 𝘾𝙊𝙐𝙍𝙎𝙀
❦ 𝐎𝐮𝐫 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐌.𝐌.𝐌 ($𝟏𝟖𝟖)
肉丸肉質有點鬆散 但肉味香濃
番茄醬酸甜度適中 不過不失

❦ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐥𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 ($𝟐𝟏𝟖)
𝖯𝖺𝗇 𝖥𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖢𝗁𝗂𝖼𝗄𝖾𝗇.𝖳𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈 𝖲𝖺𝗎𝖼𝖾.𝖬𝗈𝗓𝗓𝖺𝗋𝖾𝗅𝗅𝖺.𝖮𝗋𝖾𝗀𝖺𝗇𝗈
這個看著就邪惡!
雖然是雞胸肉但肉汁滿滿 一點也不乾柴
採用煎焗方式烹飪減少了油膩感 但外層仍像油炸般香脆!

❦ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐂𝐨𝐝 ($𝟐𝟒𝟖)
𝖲𝖺𝗅𝗌𝖺 𝖵𝖾𝗋𝖽𝖾.𝖱𝗈𝖺𝗌𝗍𝖾𝖽 𝖢𝖺𝗎𝗅𝗂𝖿𝗅𝗈𝗐𝖾𝗋𝗌
鱈魚扒超級厚 很鮮嫩 調味剛好
如果配菜少點油會更好

❦ 𝐎𝐮𝐫 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐜𝐡𝐞𝐫’𝐬 𝐂𝐮𝐭 (𝟐𝟓𝟎𝐠) ($𝟐𝟒𝟖)
𝖥𝗅𝖺𝗇𝗄 𝖲𝗍𝖾𝖺𝗄 𝖳𝖺𝗀𝗂𝖺𝗅𝖺.𝖱𝗎𝖼𝗈𝗅𝖺.𝖢𝗁𝖾𝗋𝗋𝗒 𝖳𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈𝖾𝗌
叫了3成熟但好像過熟了
不過肉質沒有很柴 是偏有咬口的 個人是挺喜歡肉味濃而有咬口的

𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏𝙎
❦ 𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚
𝖧𝗈𝗆𝖾𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖱𝖺𝗌𝗉𝖻𝖾𝗋𝗋𝗒 𝖢𝗈𝗎𝗅𝗂𝗌.𝖥𝗋𝖾𝗌𝗁 𝖱𝖺𝗌𝗉𝖻𝖾𝗋𝗋𝗒
義式奶凍口感𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒 配搭紅桑子醬酸酸甜甜的

❦ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
𝖬𝖺𝗌𝖼𝖺𝗋𝗉𝗈𝗇𝖾.𝖬𝖺𝗋𝗌𝖺𝗅𝖺 𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍 𝖶𝗂𝗇𝖾.𝖤𝗌𝗉𝗋𝖾𝗌𝗌𝗈.𝖲𝖺𝗏𝗈𝗂𝖺𝗋𝖽𝗂
雖說𝐏𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐩旗下的𝐏𝐢𝐜𝐢是以𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮聞名 但這裡的𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮沒有太大驚喜 不過不失啦

❦ 𝐀𝐟𝐟𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨
𝖧𝖺𝗓𝖾𝗅𝗇𝗎𝗍 𝖨𝖼𝖾𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆.𝖤𝗌𝗉𝗋𝖾𝗌𝗌𝗈
榛子雪糕很有奶香 榛子味濃 淋上濃縮咖啡後的冰火交融很正!
Vitello  Tonnato
Italian  Caesar  Salad
Beef  Tartare
餐前麵包
Our Signature M.M.M.
Chicken  Milanese
Our Signature Butcher's  Cut
Tiramisu  and  Panna  Cotta
  • Beef Tartare
2022-08-27 536 浏览
💬 Pirata group嘅餐廳一向水準穩定所以想食意大利餐呢個係不二之選因為朋友生日所以訂左位雖然係星期五但餐廳亦冇話要趕住交枱店員服務都好好俾咗張L型沙發枱我地🍸 basil beauty - passionfruit purée, lemon juice, lime juice, coconut syrup, pineapple juice and basil. 菠蘿味好香好彩basil唔算太重味食落好清新🥣 mussels 配新鮮蕃茄好入味🧀 Burrata and Parma 火腿肉好嫩亦唔會話好鹹芝士都好香 如果有多少少橄欖油更好🍝 truffle tagliatelle 黑松露味超級香而且塊塊都好大塊毫不吝嗇意粉質地啱啱好唔會太硬🎂 雖然好飽但係朋友生日所以都要嗌甜品叫咗佢哋集團最出名嘅Tiramisu 依舊保持好好水準 好滑身而且上面配埋脆脆好好食就算正餐食得好飽個甜品都食到一大半💁🏻‍♀️ 水準穩定而且價錢合理嘅意大利餐廳餐廳有兩層所以都唔難book位喺朋友聚餐同慶祝生日嘅好地方
💬 Pirata group嘅餐廳一向水準穩定
所以想食意大利餐呢個係不二之選
因為朋友生日所以訂左位
雖然係星期五但餐廳亦冇話要趕住交枱

店員服務都好好俾咗張L型沙發枱我地

Milano  iced  tea  &  basil  beauty

Mussels

Burrata  &  Parma  ham
Tagliatelle  truffle
Tiramisu
2022-08-24 538 浏览
生日早晨book了这家餐厅的lunch,在purpose处注明是for birthday.一出30层电梯,首先看到餐厅的空间非常开阔,光线也很明亮。前台的短发女经理在确认我的电话后,立马祝我生日快乐,小细节很到位。lunch set选择了248的套餐+78的free flow首先上了麵包,非常堅韌有嚼勁,個人不喜歡軟綿綿的麵包,所以正合我意。前菜選了Vitello Tonnato,口感很不錯,上菜的時候餐廳經理居然還同時額外送了一個冷盤,有被驚喜到。主菜選了signature butcher’s cut. 點單的時候在黑松露意面和牛排之間猶豫,便詢問了大堂男經理的建議。他脫口而出的是黑松露意面,然後補充說牛排也不錯。考慮到意面碳水有點高我最後選了牛排。但是個人感覺牛排無功無過,可能還是應該聽經理的話選黑松露意面。甜品選了提拉米蘇,前台女經理還貼心地在餐盤上寫上了祝我生日快樂的字樣並奉上了小蠟燭,儀式感滿分💯此處特別強調一下,雖然free flow餐單上寫的是60分鐘,但是我整個用餐過程2小時期間,各位經理和服務生一直在不停地觀察我的酒杯給我加酒,每次酒杯還有1/3的時候他們就主動過來給

此處特別強調一下,雖然free flow餐單上寫的是60分鐘,但是我整個用餐過程2小時期間,各位經理和服務生一直在不停地觀察我的酒杯給我加酒,每次酒杯還有1/3的時候他們就主動過來給我倒滿了,我都不知道自己最後喝了多少,反正肯定遠遠值回票價。

用餐結束的時候,前台的短髮女經理先是走過來我的桌子旁邊詢問了我的就餐體驗,然後拿出一個信封說we have a birthday gift for you. 打開一看是一張100元的coupon,於是開心感謝了她然後說可以買單了。

但是這位女經理看著我的眼睛微笑地說actually we have another gift for you. 我疑惑地看著她想說還有什麼gift,然後她告訴我今天我們餐廳希望給你免單,再次祝你生日快樂。那一瞬間我都驚呆了,難以置信我在一個美麗的環境享受了兩小時的美食美酒美景和服務,最後居然被免單還被送了一張coupon,真是such a big surprise! 這體驗可能會永生難忘。

最后開開心心地跟短髮女經理和服務生們拍了合照,感謝餐廳對我的招待,我一定會帶著朋友再回來的,下次我要嘗試黑松露意麵

2022-08-18
午餐
庆祝纪念
生日
  • The  Butcher’s  Cut
自從上次去完 @Pici 之後就愛上左Pirata Group,覺得佢地既出品特別有保證!最近同閨蜜一齊趁weekend去左佢地集團既另一間餐廳 @Pirata 到試試,睇下係唔係同樣咁高質😋 價錢係set menu ($398/person)❤️<Appetizer>◦ Pirata Cold Cuts Selection呢份cold cut真係好大份,包括有24個月風乾火腿、意大利香腸、莎樂美腸同percorino,每一款都幾好食😘 鍾意酒既朋友仲可以額外加free flow,以酒配ham真係好嘆☺️◦ Fritto Misto呢份係炸魷魚、炸蝦同埋炸鱈魚,加埋檸檬汁都幾開胃👍🏻◦ Signature M.M.M.呢款招牌肉丸係mix左牛肉同豬肉,食落幾juicy肉味濃,加埋酸酸甜甜既蕃茄汁都幾香口😘◦ Truffle Caesar salad沙律黑松露味好香而且份量好大👍🏻<Main Course>◦ Butcher’s Cut (for 2 ppl) (+$68/pp)呢份真係好好食😍我地叫左medium rare,煮到岩岩好,口感好柔軟冇根,而且牛

<Appetizer>
◦ Pirata Cold Cuts Selection

◦ Fritto Misto
呢份係炸魷魚、炸蝦同埋炸鱈魚,加埋檸檬汁都幾開胃👍🏻

◦ Signature M.M.M.

◦ Truffle Caesar salad
沙律黑松露味好香而且份量好大👍🏻

<Main Course>
呢份真係好好食😍我地叫左medium rare,煮到岩岩好,口感好柔軟冇根,而且牛味好濃郁;配埋蕃茄仔同埋火箭菜都幾輕盈,整體黎講真係好驚喜🤤

◦ Black Truffle Tagliatelle (v)
一片片意大利黑松露散落係意粉表面真係好吸引😍意粉有濃郁既黑松露香味同好香既蛋味,意粉都煮得幾好

<Dessert>
◦ Tiramisu
雖然Pirata同Pici同一集團,但佢地既Tiramisu做法係唔一樣~呢到既Tiramisu蛋味比較濃郁,咖啡味相對冇咁重,上面仲比Pici多左一層有crumbles,食落口感豐富同creamy😘

◦ Panna Cotta
呢份奶凍上面都係有crumble同紅莓,酸酸甜甜味道唔錯,不過感覺奶凍唔夠凍🙈

◦ Affogato Martini
Staff好nice係落單個陣提醒我地呢份係有酒既;雪糕食落就比較普通,個人都係鍾意Tiramisu多d😝

餐廳位於30樓不過景觀主要係灣仔樓景,唔算好開陽;室內裝修都chill唔會逼,適合同閨蜜或者男女朋友過黎chill下😘

📍Pirata
灣仔軒尼詩道239號29-30樓
2022-08-14 3579 浏览
*✲゚*。 🍅Restaurant Week 得獎餐廳🍽呢個lunch set 係restaurant week 先有嘅$198起就有Appetizer + Main course + Dessert環境好靚 幾啱慶祝特別日子🥳🍅 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫我揀左Beef tartare 同 Burrata and Tomato (+$28)Burrata and Tomato 好食😍 有好大舊 Burrata cheese 芝士控必試🧀之前都未試過食生牛肉 加左啲特別嘅醬汁 比較重口味少少不過個人唔太鍾意 個口感有啲嘔心🙈🤣🍽 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞Wagyu Beef Agnolotti 同 Chicken Milanese 兩款都幾好食🤤前者係類似牛肉意大利雲吞 外皮有蛋香 入面滿滿芝士同牛肉 不過份量就比較少🙈後者係一塊煎雞扒 煎到金黃色 上面又係加左芝士 🧀賣相就唔算好吸引 不過味道唔錯架😛🍮 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭甜品叫左Tiramisu 同Panna cotta佢個tiramisu係同pici果個一樣架 都係咁好食😋如果慶祝生日/周年紀念佢地可以幫手寫字喺個甜品度架🙆🏻‍♀️-✨ Rest
*✲゚*。 🍅

賣相就唔算好吸引 不過味道唔錯架😛

🍮 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
甜品叫左Tiramisu 同Panna cotta
佢個tiramisu係同pici果個一樣架 都係咁好食😋
✨ Restaurant Week Lunch Set ($198 pp.)
+10% service charge
📍Pirata @piratahk
灣仔軒尼詩道239號29-30樓
✨呢日去左pirata group旗下既餐廳同朋友慶祝生日🎂平日晏就去有得簡lunch set🍽 價錢因應你揀嘅main course而定 價錢由$188-$248都有🌷另外亦會送上芝士火腿拼盤同麵包🥖✨整體除左𝚋𝚎𝚎𝚏 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎略嫌佢醬料味道太濃 😕所以唔太食得出牛味 有啲失望🧐其餘食物質素都正常水平👍🏻個人特別鍾意黑松露手工闊條麵 食落好夠creamy😋黑松露味香濃 值得一試👏🏻✨嗰日去到仲有得free flow 60mins🤪仼飲紅白酒或氣泡酒🥂臨尾上甜品嗰陣 仲會有職員一齊唱生日歌 亦會送張即影即有俾你 特別有氣氛🥳✨餐廳喺30樓 裝修好別緻 特別有情調 事先網上book左梳化位 位置好闊落👍🏻整體環境都好舒服💗以呢個價錢黎講 都幾抵食👅🌷𝙰𝙽𝚃𝙸𝙿𝙰𝚂𝚃𝙸🍴𝚋𝚎𝚎𝚏 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎 ( +$𝟸𝟾 )🍴𝚒𝚝𝚊𝚕𝚒𝚊𝚗 𝚌𝚊𝚎𝚜𝚊𝚛 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍🌷𝙼𝙰𝙸𝙽 𝙲𝙾𝚄𝚁𝚂𝙴 🍴𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚝𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝚝𝚊𝚐𝚕𝚒𝚊𝚝𝚎𝚕𝚕𝚎 $𝟸𝟺𝟾🍴𝚘𝚞𝚛 𝚜𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝚋𝚞𝚝𝚌𝚑𝚎𝚛’𝚜 𝚌𝚞𝚝 (𝟸𝟻𝟶𝚐𝚛) $𝟸𝟺𝟾🌷𝙳𝙴𝚂𝚂𝙴𝚁𝚃🍴𝚙𝚊𝚗𝚗𝚊 𝚌𝚘𝚝𝚝𝚊🍴𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞

🌷𝙰𝙽𝚃𝙸𝙿𝙰𝚂𝚃𝙸
🍴𝚋𝚎𝚎𝚏 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎 ( +$𝟸𝟾 )
🍴𝚒𝚝𝚊𝚕𝚒𝚊𝚗 𝚌𝚊𝚎𝚜𝚊𝚛 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍
🌷𝙼𝙰𝙸𝙽 𝙲𝙾𝚄𝚁𝚂𝙴
🌷𝙳𝙴𝚂𝚂𝙴𝚁𝚃
🍴𝚙𝚊𝚗𝚗𝚊 𝚌𝚘𝚝𝚝𝚊
🍴𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
2022-08-09 287 浏览
位於銅鑼灣隱蔽的樓上餐廳,這個集團旗下的意大利餐廳我吃過很好食,所以今次想試吓集團主打餐廳,餐廳環境昏暗、座位寬敞,我們點了意大利雲吞餡料豐富,多汁緩緩流出。龍蝦🦞意大利飯,味道濃郁,龍蝦彈牙爽口。只是份量有點少,價錢亦相對貴,不夠吃飽。
只是份量有點少,價錢亦相對貴,不夠吃飽。
2022-08-01 378 浏览
呀妹生日同左佢嚟呢間餐廳慶祝環境超正!舒服又有feel我地坐bar枱雖然bar枱但都有足夠空間放野食我地嗌左2個主菜嗌完野食嚟左啲包,點啲橄欖油&黑醋,正常操作個包邊有啲硬,我就咬開左無食不過太餓食左先,無影到相🙈我嗌左杯cocktail好好味!又fresh,啱哂夏天飲主菜嚟喇!嗌左個burrata cheese 個人超喜歡!每間餐廳有呢個cheese都一定會嗌佢當然佢都無令我失望配埋ham&火煎菜食,一流!另一樣就係牛肉睇圖都知好味😋睇返啲相都肚餓🫠一定要試佢同埋記得問佢拎mustard 呀妹嗌左杯紅酒價錢嚟講,呢個質素,性會比高👍🏻推薦!!
呀妹生日同左佢嚟呢間餐廳慶祝
環境超正!舒服又有feel
我地坐bar枱
雖然bar枱但都有足夠空間放野食
我地嗌左2個主菜
嗌完野食嚟左啲包,點啲橄欖油&黑醋,正常操作
個包邊有啲硬,我就咬開左無食
不過太餓食左先,無影到相🙈

我嗌左杯cocktail
好好味!又fresh,啱哂夏天飲

主菜嚟喇!
嗌左個burrata cheese 個人超喜歡!
每間餐廳有呢個cheese都一定會嗌佢
當然佢都無令我失望
配埋ham&火煎菜食,一流!
另一樣就係牛肉
睇圖都知好味😋睇返啲相都肚餓🫠
一定要試佢
同埋記得問佢拎mustard
呀妹嗌左杯紅酒

價錢嚟講,呢個質素,性會比高👍🏻推薦!!
2022-07-22 340 浏览
Tagliatelle with truffle 🍝係依度嘅Signature Dishes之一😊 手工麵條好有蛋香🥚咬落煙韌有嚼勁,配上濃郁白松露醬,仲有滿滿嘅即刨黑松露🤤三樣食材完美溶合,好食!松露控一定要試🥰Mama Meatballs🍽同樣都值得推介!肉丸由牛肉豬肉混合整成,鮮嫩多汁,軟糯有口感。番茄醬先係重點😍酸酸地好開胃😋甜品我就比較推薦Panna cotta🍮😍奶凍超級滑,奶香十足,草莓醬酸酸甜甜🍓可以食完一個又一個😂冇人可以抗拒到呢個甜品。

• panna cotta
  • Tagliolini with black truffle
見餐廳環境不錯 就去左啦 撳lift 記得撳30樓 29樓去唔到(🥹我仲戇居居咁係咁撳) Lunch餐廳得set揀($348/per) 無得單點 每人最少都要點一份(如果你好細食唔好去啦 都幾多😂食完個前菜都飽) 套餐包括4款前菜 1款主食同甜品🍮前菜有沙律, 炸魷, Prama ham, Signature番茄sauce肉丸。沙律好爽口 啲菜好脆;炸魷魚入邊有啲炸蝦 可以加檸檬汁 味道就比較淡 冇咩味 不過炸個層麵粉好鬆 唔會好厚;Prama Ham份量都幾多 唔會好鹹;Signature 嘅肉丸 混合左牛肉同豬肉 味道無咩特別 肉質有啲乾到主菜啦,🇮🇹Signature butcher's Cut🥩(另加$48) 幾推薦❗️揀左5成熟 味道好好 鹹味調得岩岩好 唔洗再配醬汁都好夠味 肉質一d都唔韌 好易入口 配埋火箭菜 更加清爽👍🏻👍🏻 意粉食落一d都唔膩 好清新又濃味 面頭加左d檸檬皮 好fresh👍🏻🍝最尾總有3款甜品揀 我叫panna cotta 果醬奶凍 酸酸地好開胃🍧P.S 侍應都係外國人喔 講英文啊🤓🤓🤓
P.S 侍應都係外國人喔 講英文啊🤓🤓🤓
茶餐廳都乾淨過佢 我地張枱七點半 上main course係九點 仲話我地未食完starter所以唔上 洗唔洗清左碟你先上呀 果幾條沙律菜我就係拎黎咬住等你成個鐘上菜呀 再要比多十五分鐘佢上main course 啲野麻麻 塊扒overcook,苦嘅, pasta 就undercook, 淋都未淋就上 基本野都煮唔到唔好做廚食到咁上下有曱甴爬係枱面 pirata執左佢啦 越做越衰 經理態度又差 唔怪得上次pici會食物中毒 同一集團都好一致
茶餐廳都乾淨過佢
2022-07-21
2022-07-19 621 浏览
生日book左呢一間去食 地點系灣仔一座大廈既最高層,未必睇到太多景,若果坐bar枱會更chill。雖然安排左坐樓下個層,但系環境唔錯有情調,適合情侶慶祝特別節日!Aptipasti - Beef Tartare + 酸種包Angus beef 上面有個好似Cream 既texture 既,連埋肉一齊食,正正!有幾粒橄欖,建議橄欖連肉一齊食,更夾Main Course- Black Truffle Tagliatelle 黑松露+闊條麵麵質「煙煙unun 」有咬口! 比起普通西餐廳既意粉麵唔同~ under PICI 既handmade意粉麵高質Butcher Cut比相像中多,五成熟岩岩好! 唔會好un~ 另有芥末醬點,唔點就咁食都好香!! 最後Waiter 同有個會彈住結他 唱住生日歌 好好氣氛!彈唱個個把聲好震呀好正!!很難忘的生日~~~
生日book左呢一間去食
雖然安排左坐樓下個層,但系環境唔錯
有情調,適合情侶慶祝特別節日!
Beef Tartare

有幾粒橄欖,建議橄欖連肉一齊食,更夾

Black Truffle Tagliatelle
黑松露+闊條麵
Butcher's cut
Butcher Cut
tiramisu
 最後Waiter 同有個會彈住結他 唱住生日歌 好好氣氛!
彈唱個個把聲好震呀好正!!
很難忘的生日~~~
2022-07-14
庆祝纪念
生日
2022-07-13 266 浏览
呢間位於灣仔ge意大利菜 係30樓 風景都幾開陽 餐廳裝修得好有格調 如果想坐特定位置 記得提前book定啦🤩我係中午去食 就係一個lunch set揀 無其他單點菜式 $348一位前菜有沙律 炸魷魚炸蝦 Prama ham同肉丸 食完個前菜已經覺得好飽 分量都幾多 好抵食主食就叫左Signature butcher‘s Cut 🐮叫左5成熟🥩 真係岩岩好 牛肉總好有肉汁 好嫩滑 牛味都重 有d地方食牛扒係自己點鹽 呢度幫你落埋 會偏鹹少少 不過都接受到~ 好味😍最尾總有甜品揀 揀左果醬奶凍 酸酸甜甜好開胃推薦大家試下 👍🏻
前菜有沙律 炸魷魚炸蝦 Prama ham同肉丸
食完個前菜已經覺得好飽 分量都幾多 好抵食
最尾總有甜品揀 揀左果醬奶凍 酸酸甜甜好開胃
推薦大家試下 👍🏻
2022-07-07 323 浏览
呢間餐廳係29-30樓高而且有落地玻璃光線好充足✨餐廳設計都好靚,每個角落都好適合打卡🥰因為係臨近父親節去食,所以Lunch menu係父親節套餐黎😂每位$398一set,因為五人share所以試既前菜同主菜都比較多🤣🔸ANTIPASTIPirata Cold Cuts Selection🥓Truffle Caesar salad🥗Signature M.M.M🧆Fritto Misto🍤Cold cut有三款火腿,包住芝士片食好夾😋Caesar salad既松露碎份量都多🤣食落啖啖松露味。Signature即係肉丸,比較腍同埋都幾大粒🤣Fritto Misto即係炸海鮮,有魷魚🦑,蝦🦐同鱈魚🐟不過咁多樣前菜黎講就比較遜色,外皮唔夠脆同埋有啲淡味🔸MAINLasagne alla bolognese🍝Butcher's Cut🥩King prawns tagliolini🦐Eggplant parmigiana🍆Butcher’s cut叫左 Medium,因為切好左先上菜好方便share食,肉嫩而且有點焦香既牛味🐮千層面同樣好出色🤤芝士味濃,而且焗到少少脆脆地好有口感👍🏻茄子卷蕃茄味

🔸ANTIPASTI

Lasagne alla bolognese🍝
Butcher's Cut🥩
King prawns tagliolini🦐
Eggplant parmigiana🍆

Butcher’s cut叫左 Medium,因為切好左先上菜好方便share食,肉嫩而且有點焦香既牛味🐮千層面同樣好出色🤤芝士味濃,而且焗到少少脆脆地好有口感👍🏻茄子卷蕃茄味濃呢個配搭幾特別😋本來叫左個Risotto但個飯實在太咸,同侍應反映左之後佢地即刻話幫我地換過第二樣main。呢度不得不讚佢地服務態度超好的(其實本來都無諗過要換過第二樣菜式😂

🔸DOLCI
Tiramisu🍫
Panna Cotta🍮
Affogato Martini🍨
甜品方面三款都試左,Tiramisu面頭有啲朱古力碎同餅碎,除左賣相唔錯仲好有口感,Cream好濃滑🤤Panna Cotta即係奶凍配上酸酸甜甜既果醬,不過果醬就偏酸。Affogato就比較特別,有少少酒味,雪糕偏甜不過配埋咖啡就啱啱好👍🏻
2022-06-27 4725 浏览
經Restaurant Week 試左Pirata group旗下意大利餐廳Pirata,覺得佢環境質素都比Pici好👍餐廳響29同30樓相連,星期日下午滿座但吾算迫本身餐廳星期日只有Brunch Set,我地訂位就有抵吃lunch set ($198)真抵到爆先黎麵包籃,麵包好食但個黑醋超酸😢,好吾ok呀!隨餐附送既Italian Cold Cuts Selection, 超大盆,而且幾好味👍,如果飲酒就好啱食Truffle Caesar Salad 超讚既 Vitello Tonnato 👍, 薄牛仔肉配吞拿魚醬主菜有 Prawn Tagliolini, 雖然只有兩隻蝦,但個汁有超濃蝦羔味👍,但個粉吾夠彈牙另一主菜 Chicken Milanese, 脆口外皮但個雞肉吾鞋👍因為Panna Cotta未凝固,所以叫左兩杯Tiramisu,好好食😋埋單$436,真心抵到爆😋食完果晚我真係食吾落晚飯🤣

餐廳響29同30樓相連,星期日下午滿座但吾算迫

先黎麵包籃,麵包好食但個黑醋超酸😢,好吾ok呀!

Truffle Caesar Salad

埋單$436,真心抵到爆😋食完果晚我真係食吾落晚飯🤣