2023-11-26 10 浏览
再嚟一戰 Poke Go!之前冇記錯好似已經去過佢哋深水埗同埋尖沙咀嘅分店,今次行過見到灣仔又有分店,毫無疑問就再入咗去食啦。同樣裝修都係以壁畫掛帥,畫得好有心機,成個感覺好開心好愉快,俾人一種好舒服嘅感覺。同好多香港嘅餐廳一樣呢一度都係用電子落單嘅。808 ($128): 朋友今次叫咗呢一個,佢話上次食過佢哋嘅山葵乳酪醬覺得幾特別,唔會太搶味,但係又有少少攻鼻嘅感覺。同樣上到枱都係比佢哋嘅顏色同埋新鮮程度吸引咗,全部都係識叫即整,用料亦都好新鮮。自選配搭: 吞拿魚,沙律菜,壽司飯,麻將豆腐,醃酸薑,櫻桃蕃茄,鰹魚醬油,果仁,木魚絲,脆蒜,岩鹽,同埋紫菜絲。新鮮櫻桃蕃茄有五粒。自己好鍾意佢可以揀沙律菜同埋壽司飯各佔一半,有壽司飯嘅時候就會想配鰹魚醬油,但係其實少少幾滴已經好夠味。自己覺得今次揀咗葉酸㗎呢一個選擇好正確,正是好似食緊一件拆開嘅壽司咁樣,醃酸薑絕對可以帶出吞拿魚同埋壽司飯嘅鮮味。總結:自從呢一樣嘢入咗香港之後,自己都食得健康咗,除咗可以揀新鮮嘅材料之外,自己最鍾意嘅係食到每一樣材料嘅原味道。

2023-11-25 47 浏览
Poke係來自夏威夷嘅美食,客人可以選擇Build your own bowl,喺眾多主菜、配料同醬汁之中,自由配搭出最適合自己嘅組合。雜菌香菇+ 壽司飯+甜粟米、櫻桃蕃茄、芝麻海帶+果仁芝麻醬本身好鍾意食香菇,因為口感好爽口。呢個配搭素食為主,加入粟米令到味道鮮甜咗。果仁芝麻醬就岩晒我鍾意nutty醬汁嘅人~八爪魚+壽司飯+麻醬豆腐、雞蛋絲、芝麻海帶+辛味蛋黃醬配料嘅份量好滿足,豆腐嫩滑輕盈,海帶口感爽脆,八爪魚有咬勁,口感嫩中帶點煙韌,辛味蛋黃醬辣辣地好開胃。特登揀咗唔同顏色嘅配料,碗Poke七彩繽紛打卡一流。

雜菌香菇+ 壽司飯+甜粟米、櫻桃蕃茄、芝麻海帶+果仁芝麻醬

八爪魚+壽司飯+麻醬豆腐、雞蛋絲、芝麻海帶+辛味蛋黃醬
(*˘︶˘*).。..Poke Go.:*♡Poke Go 在灣仔汕頭街的分店還是第一次去,太好了,以後想在灣仔食點Fresh and Raw的又有好選擇(。ˇε ˇ。)尤其是襯這幾天乍寒還暖食點小清新對身體也沒有重負擔啊~最喜歡三文魚配鮮蟹肉的配搭,三文魚肥美滑滑的加上咸香鮮蟹肉,淡淡海鮮風味加上枝豆又有滿滿protein,簡單配檸檬柚子蜜已經好好食。想食飽一點,十分推薦三文魚配牛油果搭壽司飯啊~加上不同Toppings 點綴,果仁辣椒碎木魚絲紫菜絲等,整碗Poke Bowl 一點也不單調呢~-Poke Go灣仔汕頭街5-7號
(*˘︶˘*).。..Poke Go.:*♡

Poke Go 在灣仔汕頭街的分店還是第一次去,

尤其是襯這幾天乍寒還暖食點小清新對身體也沒有重負擔啊~

最喜歡三文魚配鮮蟹肉的配搭,
三文魚肥美滑滑的加上咸香鮮蟹肉,

淡淡海鮮風味
加上枝豆又有滿滿protein,

簡單配檸檬柚子蜜已經好好食。

想食飽一點,
十分推薦三文魚配牛油果搭壽司飯啊~

加上不同Toppings 點綴,

果仁辣椒碎木魚絲紫菜絲等,
整碗Poke Bowl 一點也不單調呢~

Poke Go
灣仔汕頭街5-7號
2023-11-23 17 浏览
近年好興Poke,多數選擇既原因都係快同健康。呢日同位追求健康既fd黎食個晚餐,因為見呢間小店幾近之後睇戲果間戲院。入到黎估唔到又幾好坐同埋有d酒吧餐廳既感覺,因為呢度有酒同Cockail提供,好特別。大家各叫一個set好左既Bowl同Coctail,因為大家都有d選擇困難。雖然係set好左,但都有得揀壽司飯、珍珠糙飯或沙律菜。睇落幾色彩繽紛,食落好Fresh同健康,仲幾有層次同口感。原來Poke都可以同fd一齊傾住計飲住酒chill住食,唔一定係獨獨速食,哈!我果碗叫ONO$118有我最鐘意既雞蛋絲、三文魚和蟹棒沙律,呢個組合應該好受歡迎,我見有幾枱都有叫。揀左珍珠糙飯,飯同Toppings份量既比例大概一比一。朋友個碗叫OHANA $118佢同我都一致認同三文魚夠肥美,份量充足。野飲都幾有特色。

我果碗叫ONO$118

揀左珍珠糙飯,飯同Toppings份量既比例大概一比一。

朋友個碗叫OHANA $118
佢同我都一致認同三文魚夠肥美,份量充足。

野飲都幾有特色。

2023-11-20 33 浏览
早兩日搭叮叮經過囍帖街,見到夜晚燈飾好靚,所以就落車行吓,知道旁邊汕頭街有間彭于晏都幫襯嘅 夏威夷魚生飯,就去入去試吓啦🤩我哋揀咗自選蓋飯,由主菜,配料到醬汁都係自己配搭一半沙律底🥗一半珍珠糙米,主菜三文魚🍣吞拿魚,蛋白質滿滿🈵配粟米🌽蛋𢇁🥚芝麻海帶toppings可任揀:果仁,辣椒,紫菜絲,脆蒜及木魚絲你睇我嗰碗裝到幾高,就嚟滿瀉咁😂再淋上蜜糖芥末醬,酸酸甜甜好開胃再整嗰蟹籽蟹肉沙律🦀夏威夷fruit punch🍹低卡路里,健康飽肚加上環境充滿夏威夷風情 🌺清新感覺Poke Go 🥣📍灣仔汕頭街5-7號地舖📍尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖📍深水埗大南街211號地舖#灣仔美食 #香港餐廳 #健康餐 #低脂低卡#夏威夷風情 #囍帖街

彭于晏都幫襯嘅 夏威夷魚生飯,就去入去試吓啦🤩

我哋揀咗自選蓋飯,由主菜,配料到醬汁都係自己配搭
一半沙律底🥗一半珍珠糙米,
主菜三文魚🍣吞拿魚,蛋白質滿滿🈵
配粟米🌽蛋𢇁🥚芝麻海帶

toppings可任揀:果仁,辣椒,紫菜絲,脆蒜及木魚絲
你睇我嗰碗裝到幾高,就嚟滿瀉咁😂
再淋上蜜糖芥末醬,酸酸甜甜好開胃

再整嗰蟹籽蟹肉沙律🦀

📍深水埗大南街211號地舖

#灣仔美食 #香港餐廳 #健康餐 #低脂低卡
#夏威夷風情 #囍帖街
2023-11-14 46 浏览
今天和朋友吃飯,在對方的推薦下,選擇了poke Go 作為晚餐地點。果然推介沒錯,我選了自選衝浪碗,以三文魚、壽司飯再配酸蘿蔔、青瓜以及粟米粒,加上蜜糖芥末醬,可說是份量十足😍😍十分美味如果不知道如何配搭,他們也有配搭好的選擇,自我朋友就選了其中一款了(我忘記了名字😂)原本已經很飽,但抵受不了隔籬枱炸雞的香氣所以最後我們再加了炸雞🍗即叫即炸香脆美味😋飽上加飽😋😋😋再配以桂花烏龍茶作尾,清膩解滯

原本已經很飽,但抵受不了隔籬枱炸雞的香氣

所以最後我們再加了炸雞🍗
即叫即炸香脆美味😋

飽上加飽😋😋😋

再配以桂花烏龍茶作尾,清膩解滯
2023-11-14
2023-11-14 35 浏览
app外賣100強 夏威夷魚生飯餐廳 - 呢間彭于晏都有幫襯 😍足料到滿瀉、用料新鮮、配搭多 💯想健康?poke bow就啱曬 la!亦係on diet朋友仔嘅福音 😍主食/配料/醬汁等都以可DIY自由選擇唔想食飯亦可以要沙律 ✌🏻唔想動腦可揀多款巳經幫你配搭好嘅menu 我就係唔想動腦,所以同朋友就order MONO set ($108) + 808 set ($128)✅ mono set 三文魚新鮮又夠多、蛋絲、蟹棒沙律,口感豐富,糙米飯底好咬口,飯同配料嘅份量比例1:1啱啱好 👍✅ 808 吞拿魚、壽司飯、沙律菜、和式青蔥、枝仁豆、三文魚籽、雜菌香菇、山葵乳酪醬、芝麻、木魚絲!吞拿魚新鮮,三文魚籽冇醃過,唔係鹹到腎虧嗰啲加分。 咁多料口感好豐富 😻🏠 灣仔店設有室內室外,寵物友善餐廳,而且裝修好特別😻佢哋有3️⃣家分店 ( 深水埗,尖沙咀,灣仔 )

app外賣100強
夏威夷魚生飯餐廳 - 呢間彭于晏都有幫襯 😍

足料到滿瀉、用料新鮮、配搭多 💯

主食/配料/醬汁等都以可DIY自由選擇
唔想食飯亦可以要沙律 ✌🏻
唔想動腦可揀多款巳經幫你配搭好嘅menu

我就係唔想動腦,所以同朋友就

✅ mono set

✅ 808
吞拿魚、壽司飯、沙律菜、和式青蔥、枝仁

🏠 灣仔店設有室內室外,寵物友善餐廳,而且裝修好特別😻

佢哋有3️⃣家分店 ( 深水埗,尖沙咀,灣仔 )
2023-11-14 21 浏览
最近好多香港人都係好似做健康,唔食方便都係想少油少糖少鹽,多菜少肉,從而做到飲食均衡。但係如果餐餐都淨係食青菜,咁就會好悶囉。今日介紹一間係灣仔嘅日式fusion健康餐廳俾大家,最近潮流好興日式壽司飯或者沙律菜再配上刺身魚生同各種蔬菜而成bowl,唔會太清淡,但又好開胃。💕💕我係星期五晚上去嘅,雖然入面已經坐得7788 ,幾乎滿座,但好彩都唔使排隊,我哋點左Shoyu Ahi,有吞拿魚、壽司飯、芝麻海帶、和式青蔥、紫洋蔥、芝麻、鰹魚醬油、木魚絲,真係好豐富。吞拿魚非常新鮮,咬落去口感鮮嫩,加入咗青蔥同洋蔥令到味道更加清新,以及芝麻同魚絲去增加層次感,真係幾好食。😆😆另外我哋都叫咗一個炸蝦卷,外皮炸得非常香脆又熱辣辣,內裏嘅蝦肉好彈牙,食埋個小食就飽晒。🤩🤩

餐廳裝修得好有心思,枱上又有細細嘅公仔做裝飾,牆上又有色彩繽紛嘅壁畫,令到用餐嘅時候都會感覺到好開心☺️我同朋友每人都叫左餐廳嘅Signature⭐OHANA $118- 三文魚,沙律菜,樱桃番茄, 溫室青瓜,甜粟米, 蜜糖芥末醬,芝麻同果仁⭐ONO $118- 三文魚,壽司飯,溫室青瓜, 雞蛋絲,蟹棒沙律,果仁芝麻醬同芝麻🍍冷壓菠蘿汁$32🥤汽水$18兩碗夏威夷海鮮飯真係用料真係十足,啲餸鋪滿哂係飯面,每一啖都可以食到餸同飯 ,食得好滋味;每款食材都非常新鮮,而且係用心配搭過,味道好合襯,絕對係用心製作 。原來食得健康都可以係好好味!

我同朋友每人都叫左餐廳嘅Signature

⭐OHANA $118

⭐ONO $118

🍍冷壓菠蘿汁$32
🥤汽水$18

原來食得健康都可以係好好味!

2023-11-05
  • OHANA
2023-11-05 59 浏览
去開灣仔一定要試呢間彭於晏都試過嘅 高質魚生飯, 除咗食材 新鮮有質素, 佢哋呢度嘅餸係任你配搭嘅, 揀到自己啱為止, 如果有選擇困難症嘅話唔緊要,佢亦都有set 去畀你揀,配搭好曬 嘅魚生飯, 一定 揀到你鍾意嘅, 原來佢咁樣 嘅配搭 非常好食 又健康, 除咗每一個餸菜自己揀外,醬汁亦都係, 小汁,多汁,分開上亦得, 如果你喺食飯之人, 可以揀壽司飯, 如果你鍾意食飯又想健康啲亦都可以揀brown rice, 如果你想減肥亦都可以揀沙律菜, 我呢啲又想減又想食, 就可以揀一半飯一半沙律菜, 自由度極高! 超貼心,真係大愛🥰Ohana 加溫泉蛋( 配壽司飯) 有三文魚, 沙律菜,溫室青瓜 ,櫻桃茄, 粟米 ,蜜糖芥末醬 ,芝麻,果仁 ono ( 配壽司飯) 三文魚,溫室青瓜,雞蛋絲, 蟹柳沙律,果仁,芝麻醬 ,芝麻健康好食真係推介🥰

健康好食真係推介🥰
2023-10-26 62 浏览
我唔係好鍾意食沙律,但有時又想食得健康啲,唔好吓吓都咁油膩,哩碗Poke bowl 真係啱晒我。哩度可以自訂款「Build your own」,唔想諗咁多嘅我就揀咗預設款式「Signature Bowl」。🙂 ONO $118三文魚、壽司飯、青瓜、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬、芝麻如果唔想食飯,可以揀沙律,甚至可以一半一半。飯亦可以揀壽司或糙米飯。另外仲附送飲品!我揀咗熱嘅玄米茶。份量好足,超大碗,材料新鮮,食完好有滿足感!

🙂 ONO $118
三文魚、壽司飯、青瓜、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬、芝麻

份量好足,超大碗,材料新鮮,食完好有滿足感!
2023-10-25 43 浏览
位於灣仔既一間健康On Diet之選既餐廳依家都好多呢類型餐廳~社會都開始講求健康都有唔少選擇 唔同醬汁配料可以自己簡選擇困難症既佢都有提供一d set lunch 佢配好左所有配料醬汁,再送埋飲品(只系可以改個main主食base~有d肚餓又唔想咁多碳水,所以簡左half salad base +half brown ricemain protein - salmontoppings- egg shreds / pickled radish / tofu(w/nutty)dressing - wasabi yogurt 可以選擇多醬/少醬 如果簡呢款wasabi yogurt 建議可以少醬 好惹味開胃 但食到最後都會有少少膩seasoning - all without chills flakes (因為我唔食得辣
位於灣仔既一間健康On Diet之選既餐廳
依家都好多呢類型餐廳~社會都開始講求健康
都有唔少選擇 唔同醬汁配料可以自己簡

個main主食base~
main protein - salmon
如果簡呢款wasabi yogurt 建議可以少醬
好惹味開胃 但食到最後都會有少少膩
夏威夷魚生飯Poke係源自於夏威夷既特色蓋飯以健康掛帥,配搭自由,顏色colorful,係可以飽肚,但亦可當輕食的美食,所以係好多健身/減肥或素食人士都鍾意食既野可以保持健康,又唔使犧牲對食既追求❤️今次黎到POKE GO,座位好闊落,仲有吧檯,可以見到廚師既製作過程呢😍Shoyu Ahi($118)材料有吞拿魚、壽司飯、芝麻海帶、和式青蔥、紫洋蔥、鰹魚醬油、芝麻、木魚絲啲食材新鮮得嚟亦好好味,吞拿魚份量多,同時夠哂口感而鰹魚醬油好惹味,唔會覺得令人覺得食得太清好味道🥳🥳另外叫左Nalu ($118)材料一樣咁豐富有八爪魚,壽司飯,樱桃番茄,和式青蔥,甜粟米,蟹棒沙律,辛味蛋黄醬,芝麻,辣椒碎有少少辣,同埋因為有蛋黄醬,所以個口感都偏濕潤鍾意濃味既朋友可以試下呢!👍🏻鐘意魚生飯又追求健康嘅朋友,值得黎Poke Go試吓!呢到可以自選所有材料,可以配搭到合適自己diet 既一餐呢😝
夏威夷魚生飯Poke係源自於夏威夷既特色蓋飯
以健康掛帥,配搭自由,顏色colorful,
係可以飽肚,但亦可當輕食的美食,
所以係好多健身/減肥或素食人士都鍾意食既野
可以保持健康,又唔使犧牲對食既追求❤️

今次黎到POKE GO,座位好闊落,
仲有吧檯,可以見到廚師既製作過程呢😍

Shoyu Ahi($118)

啲食材新鮮得嚟亦好好味,吞拿魚份量多,同時夠哂口感
而鰹魚醬油好惹味,唔會覺得令人覺得食得太清
好味道🥳🥳

另外叫左Nalu ($118)
材料一樣咁豐富
有少少辣,同埋因為有蛋黄醬,所以個口感都偏濕潤
鍾意濃味既朋友可以試下呢!👍🏻

鐘意魚生飯又追求健康嘅朋友,值得黎Poke Go試吓!
2023-10-17 48 浏览
健康夏威夷沙律bowl 一向深受女士歡心,poke go 都算係人氣之選,之前小她食過深水埗分店已經覺得印象深刻,今次就約左朋友試下新開張既灣仔分店Bowl menu 方面,分為signature bowl (餐廳招牌款材料已內訂)岩哂選擇困難症朋友;Build your own 自選材料款由main protein ,Base, toppings , top up , sauce , seasoning 多款選擇任你揀全QR code 落單,準確度Up室內座位分為吧枱,同2-4人枱,木系style 為主仲有大型植物點綴,好有夏威夷風情ALOHA 呢款內訂bowl所有材料都岩哂我呢晚想食素既心情,包括:牛油果🥑、北海道紅海帶、雜菌、粟米粒🌽全Vegan系列base就係沙律菜+糙米飯一次過滿足我呢d少飯主義人既願望自選Bowl 朋友就揀左呢款自選款bowl :三文魚、蛋絲、豆腐、牛油果、酸瓜配糙米飯+沙律菜醬:honey mustard賣相十分colourful , 馬上食慾大增CocktailsBilibala Mojito (左): mint、ginger ale 味出,面頭仲有粒爆

全QR code 落單,準確度Up

室內座位分為吧枱,同2-4人枱,木系style 為主
仲有大型植物點綴,好有夏威夷風情

ALOHA
呢款內訂bowl所有材料都岩哂我呢晚想食素既心情,包括:
牛油果🥑、北海道紅海帶、雜菌、粟米粒🌽全Vegan系列

base就係沙律菜+糙米飯一次過滿足我呢d少飯主義人既願望

自選Bowl
朋友就揀左呢款自選款bowl :
三文魚、蛋絲、豆腐、牛油果、酸瓜
配糙米飯+沙律菜

醬:honey mustard
賣相十分colourful , 馬上食慾大增

Cocktails
Bilibala Mojito (左): mint、ginger ale 味出,面頭仲有粒爆炸糖幾得意,如果酒味濃d就好
The little prince (右): 成份有Gin, Cranberry, rose 等成份,粉紅色好fancy , 飲落酒味出同有莓香,唔錯

原來餐廳做緊all day happy hours $88/2杯cocktails , 超抵飲

2023-10-10
  • ALOHA
📍 Poke Go 🎗️📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 汕頭街5&7號地舖-最愛的poke bowl又開分店了!可喜可賀👏🎊《Poke Go》第一家店在深水埗;其後在較方便的尖沙咀設立分店;現在在港島區也插旗—灣仔也有分店了!港島區一向多夏威夷魚生飯餐廳,這邊的朋友有再多一個選擇了!向大家推薦~-來訪前可以先到他們的網站上訂座~~三間分店都可以透過網站訂座!-灣仔分店仍是走簡約清新路線,裝潢沒有太花巧,依舊在每張餐桌上放上可愛的公仔擺設-這裡主打Poke bowl 夏威夷魚生飯 ,以刺身或雜菌(三文魚/吞拿魚/八爪魚/雜菌香菇)配搭多款蔬菜及一款醬汁,每碗都有滿滿營養🥗,而且還美味萬分!雖然看上去全是蔬菜或飯,好像很不夠飽的樣子,但碗碗都堆滿配料,肯定吃得飽~要好小心吃才不會弄跌配料😂而且真的不夠的話,還可以加配不同小吃呢~-選擇困難症的朋友可以選他們預設的配搭款式【Signature Bowl】;【Build Your Own Bowl】則更有自主性,可以自選配搭~-Build Your Own Bowl- 三文魚 ($118) | 壽司飯 | 麻醬豆腐, 雞蛋絲, 芝麻海帶- 雜菌香菇
📍 Poke Go 🎗️
📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 汕頭街5&7號地舖

最愛的poke bowl又開分店了!可喜可賀👏🎊
而且真的不夠的話,還可以加配不同小吃呢~
Build Your Own Bowl
- 雜菌香菇 ($78) | 壽司飯, 沙律菜 | 枝仁豆, 溫室青瓜, 甜粟米 | +牛油果 (+$16)
進食前,可以先擠上青檸汁,加點開胃的酸度;碗邊上的炸蓮藕片也是主角之一,好香好脆,連不吃蓮藕的朋友也愛!
三文魚刺身】好新鮮,還有魚脂香氣呢!素食可選【雜菌香菇】🍄
喜歡吃【牛油果】的朋友也不妨加配一份!每次吃這個都不會令人失望,熟度剛好完美🥑
朋友最愛的醬汁是【鰹魚醬油】,跟刺身壽司飯同樣搭
個人最愛則為【山葵乳酪醬】,帶點芥末辛香;這次則選了【辛味蛋黃醬】,味道微辣,好惹味呢!
而且醬汁可選多、正常、小分量,更可以另上,超flexible呢!