2023-05-17
Pondside(金鐘)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•煎帶子配海膽汁•牛油果芒果辣蝦沙律•烤伊比利亞黑毛豬扒•銀鱈魚西京燒•白朱古力檸檬芝士蛋糕••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:今次同大家一齊嚟到人氣打卡餐廳,呢到嘅午餐同下午茶都好受歡迎,可以一邊欣賞香港公園嘅景色,一邊同朋友傾偈食飯,今次就揀咗夜晚過嚟,發現氣氛好好,推介俾大家!前菜揀咗煎帶子配海膽汁同牛油果芒果辣蝦沙律,帶子質素唔錯,煎得一啲都唔乾,用咗三文魚子點綴,效果唔錯,想層次再豐富啲嘅話就可以加埋中間嘅海膽醬一齊進食,作為前菜幾唔錯㗎!沙律幾有驚喜,牛油果同芒果都好新鮮,發揮到兩者嘅功用,最欣賞係整個沙律都食到蝦嘅味道,相信喺調味方面落咗啲心思,蝦肉足夠彈牙,沙律份量十足,唔錯。嚟到重頭戲,烤伊比利亞黑毛豬扒,呢道菜係我全餐最鐘意,而且非常非常之推薦嘅!豬扒超級超級好食,依加睇相已經想再去食啦!一入口非常重豬味,肉汁帶少少甜味,烤得啱啱好,而且食到燒烤香,肉質非常嫩,係食過數一數二最好食
♥️餐點:
•煎帶子配海膽汁
•牛油果芒果辣蝦沙律
•烤伊比利亞黑毛豬扒
•銀鱈魚西京燒
•白朱古力檸檬芝士蛋糕
♥️食評:
嚟到重頭戲,烤伊比利亞黑毛豬扒,呢道菜係我全餐最鐘意,而且非常非常之推薦嘅!豬扒超級超級好食,依加睇相已經想再去食啦!一入口非常重豬味,肉汁帶少少甜味,烤得啱啱好,而且食到燒烤香,肉質非常嫩,係食過數一數二最好食嘅豬扒!!
另一款主菜都唔錯,魚都夠滑,唔老,最鐘意佢配上蛋黃醬同泡菜,令大家食一道菜有幾種風味,亦都好欣賞廚師有諗法。兩款主菜都有幾款配菜,包括炸芝士條、籚筍、蕃茄仔、炒雜豆,每款都幾好食幾特別,唔洗每次食西餐都好似。
最後食埋甜品畫上完美句號,本來以為只係打卡嘅餐廳,食物質素都令人非常滿意,推介大家來試試。
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
Pondside(金鐘)
金鐘紅棉路19號香港公園