2024-12-03 142 浏览
餐廳:Pulau地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:兩點有茶餐。茶餐有9款飯粉麵作為主食,另外仲有多款輕食。價錢基本上係$80樓下。可以加錢要通菜或者汽水。去收銀落完單自己搵位坐,唔洗等好耐就有野食。豬頸肉喇沙摻摻 $68 摻摻係黃色粗麵加幼身粉絲,粗麵有咬口而粉絲幼滑吸汁,呢個配搭加埋爽口芽菜超正!個喇沙湯香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。配料有4片豬頸肉,好脆口有肉味又唔肥。其他配料有吸汁豆卜4件,半隻糖心蛋,豆角同脆脆。材料好豐富,水準真係好好。呢個價錢超抵。巴東牛肉班蘭椰漿飯配蟲草花雞湯 $68 巴東牛肉有七舊左右,質感都幾好,牛味唔錯。個汁味道濃厚,好惹味,辣辣地。班蘭椰漿飯真係綠色,未食先吸引眼球。聞落椰香十足,又帶微微班蘭味。食落粒粒分明,煙煙韌韌,撈埋個汁好惹味。配有半隻糖心蛋,花生米,脆魚乾,又香口又有多重口感。伴有青瓜同車厘茄可減膩。個蟲草花雞湯好清,下底真係有蟲草花,面頭有少少蔥花。馬來燒雞配雞油香飯及蟲草花雞湯 $65馬來燒雞一大塊開五件,方便易食,整得皮脆肉嫩,啖啖肉。雞油香飯好大兜,味道口感都唔錯。同巴東牛肉班蘭椰漿飯一樣伴有半隻糖心蛋,花生米,脆魚乾,青瓜同
餐廳:Pulau
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
豬頸肉喇沙摻摻 $68
巴東牛肉班蘭椰漿飯配蟲草花雞湯 $68
馬來燒雞配雞油香飯及蟲草花雞湯 $65
馬來燒雞配雞油香飯及蟲草花雞湯
馬來燒雞一大塊開五件,方便易食,整得皮脆肉嫩,啖啖肉。雞油香飯好大兜,味道口感都唔錯。同巴東牛肉班蘭椰漿飯一樣伴有半隻糖心蛋,花生米,脆魚乾,青瓜同車厘茄。
馬拉盞通菜 加$32
馬拉盞通菜
加配馬拉盞通菜用紙兜上,份量都唔少。有莖有葉,葉嫩莖脆,馬拉盞份量剛好,好夠味。

總括而言,主食超抵食,小食質素都唔錯。
2024-12-03
2024-12-28 0 浏览
Pulau 的新加坡白胡椒肉骨茶配雞油飯。先說肉骨茶,湯底呈奶白色,胡椒味相當突出,但那種辛辣感卻不夠醇厚,有點像直接把白胡椒粉撒進水裡煮開的感覺,少了層次感。排骨的肉質倒是還可以,燉得比較軟爛,但分量略顯不足。雞油飯的部分,米飯的口感偏硬,雞油的香氣也不夠濃郁,感覺像是用普通米飯拌了點雞油而已,沒有那種入口即化的油潤感。整體來說,這碗肉骨茶配雞油飯,只能算是差強人意,像是一種速食的簡化版。

作為連鎖餐廳的蒲羅Pulau,定價合理且出品穩定。此分店是位於中環街市內的美食廣場,相比於中環區的膳食來說,性價比蠻高。食客直接掃碼下單便可,而且餐廳亦接受多種支付方式,所以除了上班族外,訪港旅客都不妨可到此一嚐價格實惠的蒲羅Pulau吧!. 🦐新加坡大蝦喇沙摻摻($78) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)喇沙湯頭濃郁,配著超級掛湯的摻摻一口吃下,簡直人生一樂也,疲勞瞬間消散!已經去殼處理的大蝦肉厚且彈牙,魚片、魚蛋爽彈!.🥬馬拉盞通菜(加配價*$32) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)咸咸香香兼帶微辣的馬拉盞通菜非常惹味!通菜不老,葉嫰莖脆!絕對值得加配😋👍.🥤無糖可口可樂(加配價*$10) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)只需加$10便可自選一款Soft Drink💕想喝汽水同時怕熱量超標的我,Coke Zero自然是我的最佳選擇🙉嘻嘻/店舖名稱 Restaurant Name:Pulau (中環).店舖地址 Restaurant Address:中環皇后大道中93號中環街市地下G19號舖.營業時間 Opening Hours:⊿星期一至日 Mon to Sun 11:00-22:00
🦐新加坡大蝦喇沙摻摻($78)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥬馬拉盞通菜(加配價*$32)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥤無糖可口可樂(加配價*$10)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
店舖名稱 Restaurant Name:
Pulau (中環)
店舖地址 Restaurant Address:
試食活動
  • 新加坡大蝦喇沙摻摻
  • 馬拉盞通菜
2024-12-10 56 浏览
行過路過,見到這一間 Pulau, 事實上又好耐冇吃 Laksa, 於是就幫襯下,刺激下味蕾 .... 叻沙摻摻 : 叻沙湯底的味道充滿了椰汁,亦不失鮮味,亦很香口,跟在星加坡所吃到的差別不大;麵就是兩溝的用上了兩種麵 (油麵、米粉) ,食材有蝦、豆卜、雞蛋、魚蛋,食材算是豐富,味道是不錯吃的 ~蝦醬炒通菜:炒功還算不錯,夠鑊氣,吃起上來也很香口,夠鹹香又不會鹹過頭,合格有餘 ~話說,好多地方都有喇沙吃,但能食到新加坡風味的就不是太容易,這一間都算合格,下次都會再來幫襯 ~本篇完 ~

本篇完 ~

2024-12-06 119 浏览
朋友從來唔食food court ,food court 比佢感覺就係頹飯。今晚原本想去附近打冷,去到條人龍好長,轉場來到中環街市~蒲羅正正位於中環街市food court 的第一檔,佔盡地理優勢,而佢東南亞野食的menu 吸引到我地~點了2個正餐、一份小食:- 巴東牛肉配班蘭椰漿飯 配 : 蟲草花雞湯- 娘惹茶燻鴨 配:雞油香飯及蟲草花雞湯- 參峇醬燒豬頸肉班蘭椰漿一聞就好香味,食落去淡淡帶甜的班蘭清香,配上濃味的巴東牛肉,好食~我就更喜歡娘惹茶燻鴨,燻鴨像極鴨胸,啖啖肉,加上鴨的表面燻得比較香口,好惹味。而雞油飯好香好好味~ 燒豬頸肉有8大塊,厚切,旁邊仲有青瓜蕃茄等伴菜~食完這餐飯,朋友也對food court 的印象改觀不過大家要睇清楚職員有冇上齊餐,明明跟餐+$10點了一罐汽水,事後先發現漏俾😢

點了2個正餐、一份小食:

- 巴東牛肉配班蘭椰漿飯 配 : 蟲草花雞湯
- 娘惹茶燻鴨 配:雞油香飯及蟲草花雞湯
- 參峇醬燒豬頸肉

燒豬頸肉有8大塊,厚切,旁邊仲有青瓜蕃茄等伴菜~

食完這餐飯,朋友也對food court 的印象改觀

2024-11-27 119 浏览
今日喺中環做完野行過中環街巿見到有間食新加坡菜嘅餐廳叫蒲羅睇吓menu, 有好多選擇而且仲有下午茶供應👍🏻見入面有位,就入去試下✨馬來燒雞配香油飯及蟲草花雞湯🐔🍗🥩上菜時聞到好香燒雞味🐔🔥雞好大隻,飯夠大碟🤟🏻飯有預先調味🍚🧂食落好香油味同埋微咸燒雞好香🍗🍖雞皮好薄,又煎到好脆口🔥而且雞肉好滑唔會整到乾哂配埋個餐嘅一碟好辣醬真係好夾燒雞啖啖肉冇咩肥膏🤟🏻蟲草花雞湯好香🍲🍗飲落味濃唔淡又唔口渴👍🏻成碟飯我一個男人食完都夠飽😎個飯仲有少量魚乾同埋花生伴碟好脆口好好食以下午茶嘅價錢,性價比好高✨馬拉盞通菜🥬 (+$32)上菜就聞到好香蝦醬味食落冇渣唔苦而且仲好大碟食極都仲有😂餐廳個格局好似 food court要搵位坐之後先去落單餐廳侍應態度親切有禮👍🏻食材亦好新鮮👍🏻👍🏻係幾特別嘅用餐體驗🥳
今日喺中環做完野
行過中環街巿
見到有間食新加坡菜嘅餐廳
叫蒲羅
睇吓menu, 有好多選擇
而且仲有下午茶供應👍🏻
見入面有位,就入去試下

✨馬來燒雞配香油飯及蟲草花雞湯🐔🍗🥩

上菜時聞到好香燒雞味🐔🔥
雞好大隻,飯夠大碟🤟🏻
飯有預先調味🍚🧂
食落好香油味同埋微咸

馬來燒雞配油飯

燒雞好香🍗🍖
雞皮好薄,又煎到好脆口🔥
而且雞肉好滑

飲落味濃唔淡又唔口渴👍🏻
成碟飯我一個男人食完都夠飽😎
個飯仲有少量魚乾同埋花生伴碟
好脆口好好食
以下午茶嘅價錢,性價比好高

✨馬拉盞通菜🥬 (+$32)

上菜就聞到好香蝦醬味

係幾特別嘅用餐體驗🥳

2024-11-26
馬來燒雞配油飯
2024-10-29 300 浏览
中環街市其實都好好行,ground floor成個中環食坊,成過food court好多好嘢食!恆生銀行對面既中環街市入口,一入去呢間Pulau,主打新加坡嘢食,海南雞飯/肉骨茶/喇沙/椰漿飯等等。時值lunch time hour,都幾多人,Food court格局,要自己搵位。好在自己一個都容易搵到位。🥢娘惹茶燻鴨配雞油香飯雞油飯好香!平時low carb都忍唔住食左好多飯。所謂既鴨原來係鴨胸肉,份量都幾多,仲有花生同埋魚乾拌菜,非常香口,少少青瓜、蕃茄,清新解膩,仲有半隻流心蛋!🥣蟲草花雞湯個餐仲配有湯添!入面有幾條蟲草花。另外,仲可以加10蚊有可樂,加32蚊有馬拉盞通菜。
中環街市其實都好好行,
ground floor成個中環食坊,
成過food court好多好嘢食!

恆生銀行對面既中環街市入口,
一入去呢間Pulau,
主打新加坡嘢食,
海南雞飯/肉骨茶/喇沙/椰漿飯等等。

時值lunch time hour,都幾多人,
Food court格局,要自己搵位。
好在自己一個都容易搵到位。

🥢娘惹茶燻鴨配雞油香飯
雞油飯好香!
平時low carb都忍唔住食左好多飯。
所謂既鴨原來係鴨胸肉,份量都幾多,
仲有花生同埋魚乾拌菜,
非常香口,
少少青瓜、蕃茄,清新解膩,
仲有半隻流心蛋!

🥣蟲草花雞湯
個餐仲配有湯添!
入面有幾條蟲草花。

另外,仲可以加10蚊有可樂,
加32蚊有馬拉盞通菜。

2024-10-26 251 浏览
喺中環呢一個food court,有唔少嘅選擇,係打工仔恩物娘惹茶燻鴨鴨🦆($82)有驚喜,質素都唔錯,脹卜卜勁厚肉,但有些微嘅煙熏味,肉質係QQ彈牙,配合埋辣醬醬,個味道更加惹味雞油香飯🍚有油香,飯粒粒粒飽滿蟲草花雞湯🥣飲咗暖笠笠,可能平時自己嘆口味,呢個湯對我嚟講就偏鹹咗少少斑斕咖吔多士🍞($28)超級邪惡嘅咖吔多士,多士仲要有我最鍾意嘅斑斕味,有清香嘅斑斕味道👅,一定要趁熱食先食到最佳效果

娘惹茶燻鴨鴨🦆($82)

雞油香飯🍚
有油香,飯粒粒粒飽滿

蟲草花雞湯🥣
飲咗暖笠笠,可能平時自己嘆口味,呢個湯對我嚟講就偏鹹咗少少

斑斕咖吔多士🍞($28)
2024-10-07 322 浏览
又嚟到中環街市覓食,呢度都好多餐廳,今次就食呢間新加坡菜,座位唔算好多,不過晚飯時間都坐得舒服嘅!吉羅大蝦雞串咖喱麵 $92 所有飯麵加$10就有汽水,咖喱麵叫埋餸非常吸引,顏色睇就知好濃郁,面底係油面加米粉,食晒兩種口感,非常朔湯,仲有豆卜大蝦雞串雞蛋等等。雞串好惹味,好香花生醬燒烤嘅味,大蝦彈牙爽口,加埋炸蔥特別惹味!會令一啖接一啖咁食!仲有一個小食,班蘭咖吔多士$28,多士係綠色睇落好繽紛,烘得啱啱好,香脆得來入面夾啲咖吔醬甜甜哋好開胃,仲有邪惡牛油🤪

吉羅大蝦雞串咖喱麵 $92

2024-09-26 275 浏览
行完中環 順便嚟中環街市搵食👀中環街市有個food court 好多嘢食 見到呢間「Pulau」 新加坡菜 畀佢個椰漿飯吸引 決定一試🤗💚巴東牛肉斑斕椰漿飯 斑斕飯綠色嘅 睇到好有食慾 有淡淡嘅椰漿香味 聞落好香巴東牛肉燉得好腍 好嫩 食落有椰漿味 另外咖哩唔太辣伴碟仲有脆花生,脆魚乾仔,青瓜蕃茄,半隻烚蛋..脆花生脆魚乾好香口 脆脆口感😌配埋蟲草話雞湯好正😋
行完中環 順便嚟中環街市搵食👀
💚巴東牛肉斑斕椰漿飯
斑斕飯綠色嘅 睇到好有食慾 有淡淡嘅椰漿香味 聞落好香
巴東牛肉燉得好腍 好嫩 食落有椰漿味 另外咖哩唔太辣
配埋蟲草話雞湯好正😋
2024-09-05 403 浏览
今日放學已經唔想用腦~入左中環食街找吃~🤎娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蟲草花湯鴨肉吸收濃郁煙燻香氣💨肉質鮮嫩多汁💦飯粒吸收雞油香味😋口感柔軟且略帶油潤✨蟲草花湯是湯底鮮甜👍🏻🤎串燒拼盤(雞肉、大蝦、魷魚鬚)雞肉肉質鮮嫩多汁💦香草味豐富😋大蝦鮮甜👍🏻口感爽脆💥魷魚鬚口感彈牙🦷嚼勁十足🌟海鮮鮮味濃郁🤎新加坡鹹蛋黃單骨雞翼濃厚鹹蛋黃香氣和滋味👍🏻雞翼外酥內嫩✨鹹蛋黃鹹香與雞翼非常搭~單骨更加令肉質入味
今日放學已經唔想用腦~入左中環食街找吃~

🤎娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蟲草花湯

🤎串燒拼盤(雞肉、大蝦、魷魚鬚)
雞肉肉質鮮嫩多汁💦香草味豐富😋
大蝦鮮甜👍🏻口感爽脆💥
魷魚鬚口感彈牙🦷嚼勁十足🌟海鮮鮮味濃郁

🤎新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
2024-09-01 367 浏览
今日約左朋友係中環食Lunch,平日lunch time都係得個零鐘,所以就近近地係中環街市到食~中環街市都幾多餐廳,但每次都係經過而無停低食😂今次就食Pulau(´▽`).新加坡大蝦喇沙 $68喇沙可以揀摻摻或者米線,朋友就揀左摻摻,而喇沙入面大蝦、流心蛋、豆卜等等,喇沙湯香滑,辣度剛好,好惹味。.檳城蝦麵 $68相比起喇沙蝦麵就比較遜色,蝦麵湯底味道幾濃郁,配料有蝦、流心蛋、豆卜等。整體都唔錯既.

新加坡大蝦喇沙 $68

檳城蝦麵 $68
  • 新加坡大蝦喇沙摻摻
2024-08-27 423 浏览
中環街市有個food court~原來入面有好多各式各樣既餐廳😆有日本餐,西餐,台灣嘢等等環境都幾好,好乾淨嘅food court~經過有間東南亞餐廳✨叫蒲羅~見到有喇沙食😍所以就同朋友簡左依間😋新加坡大蝦喇沙摻摻 $78湯底十分之濃郁😍米粉同油面撈埋一齊好好食,索哂喇沙湯~仲有好多配料喺入邊豆腐卜,芽菜,魚片魚蛋,糖心蛋,仲有蝦😋巴東牛肉配斑斕椰漿飯配蟲草花雞湯$78巴東牛肉好林👍🏻咖喱唔太辣,配埋椰漿飯食另外蟲草花雞湯都幾濃😋斑蘭咖吔多士 $38好邪惡嘅組合,牛油加埋咖吔醬,仲有個麵包喺斑蘭麵包,好香😍😋新加坡鹹蛋黃蛋骨雞翼 $56好香嘅鹹蛋黃味,入邊有八隻單骨雞翼同埋佢整得比較乾身,所以點解好香口🤩
中環街市有個food court~
原來入面有好多各式各樣既餐廳😆
有日本餐,西餐,台灣嘢等等
環境都幾好,好乾淨嘅food court~
經過有間東南亞餐廳✨叫蒲羅~
見到有喇沙食😍所以就同朋友簡左依間

😋新加坡大蝦喇沙摻摻 $78
豆腐卜,芽菜,魚片魚蛋,糖心蛋,仲有蝦

😋巴東牛肉配斑斕椰漿飯配蟲草花雞湯$78
巴東牛肉好林👍🏻咖喱唔太辣,配埋椰漿飯食
另外蟲草花雞湯都幾濃

😋斑蘭咖吔多士 $38
好邪惡嘅組合,牛油加埋咖吔醬,仲有個麵包喺斑蘭麵包,好香😍

😋新加坡鹹蛋黃蛋骨雞翼 $56
好香嘅鹹蛋黃味,入邊有八隻單骨雞翼
同埋佢整得比較乾身,所以點解好香口🤩
餐廳:Pulau地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:兩點有茶餐。茶餐有8款飯粉麵作為主食,另外仲有多款輕食。價錢基本上係$80樓下。去收銀落完單自己搵位坐,唔洗等好耐就有野食。豬頸肉喇沙摻摻 $68 摻摻係黃色粗麵加幼身粉絲,粗麵有咬口而粉絲幼滑吸汁,呢個配搭加埋爽口芽菜超正!個喇沙湯香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。配料有4片豬頸肉,好脆口有肉味又唔肥。其他配料有吸汁豆卜4件,半隻糖心蛋,豆角同脆脆。材料好豐富,水準真係好好。呢個價錢超抵。巴東牛肉班蘭椰漿飯配蟲草花鷄湯 $68 巴東牛肉有七舊左右,質感都幾好,牛味唔錯。個汁味道濃厚,好惹味,辣辣地。班蘭椰漿飯真係綠色,未食先吸引眼球。聞落椰香十足,又帶微微班蘭味。食落粒粒分明,煙煙韌韌,撈埋個汁好惹味。配有半隻糖心蛋,花生米,脆魚乾,又香口又有多重口感。伴有青瓜同車厘茄可減膩。個蟲草花鷄湯好清,下底真係有蟲草花,面頭有少少蔥花。新加坡鹹蛋黃單骨雞翼 $56新加坡鹹蛋黃單骨雞翼一客8件單骨,炸得皮脆肉嫩,加上適量鹹蛋黃醬,令口感滑滑哋,但又唔會過鹹。馬拉盞通菜 $48馬拉盞通菜用紙兜上,份量都唔少。有莖有葉,葉嫩莖脆,馬拉盞份量剛好,好
餐廳:Pulau
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
去收銀落完單自己搵位坐,唔洗等好耐就有野食。
豬頸肉喇沙摻摻 $68

巴東牛肉班蘭椰漿飯配蟲草花鷄湯 $68
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼 $56
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
馬拉盞通菜 $48
總括而言,主食超抵食,小食質素都唔錯。
2024-08-05
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
2024-07-26 420 浏览
🍜 新加坡大蝦喇沙摻摻$78呢道喇沙摻摻實在太吸引啦!大隻嫩滑鮮甜嘅蝦肉配上濃郁滑溜嘅喇沙醬汁,再加入Q彈嫩滑嘅蛋絲同香脆嘅芽菜,口感豐富層次迴環,入口即化,好滋味到指咁。整體質素都好出色,難怪價錢咁吸引,值得一試!🦆娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯$82呢道茶燻鴨實在太出色!係我食過最好食,最好食嘅鴨!鴨肉肥嫩多汁,係彈牙㗎!外皮酥脆,配上濃郁香甜嘅雞油飯,再配暖呼呼滑滑嘅蘇東魚丸湯,真係一道非常豐富及開胃嘅菜式。性價比超高👍🏻🐤新加坡鹹蛋黃單骨雞翼(8PCS)$56呢道鹹蛋黃雞翼絕對係經典之選!雞翼肉質鮮嫩,外皮酥脆,浸泡入濃郁香滑嘅鹹蛋黃醬汁中,實在太開胃啦!
🍜 新加坡大蝦喇沙摻摻$78

🦆娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯$82