唔講唔知原來中環SOHO區嗰邊係有一間超級靚嘅希臘藍白小屋💙🤍入餐廳之後彷彿甚至於希臘嘅聖托里尼咁🥹好chill好靚✨🌟𝐌𝐀𝐊𝐄 𝐘𝐎𝐔𝐑 𝐁𝐑𝐔𝐍𝐂𝐇 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑 $𝟐𝟖𝟎✨𝐄𝐠𝐠𝐬𝐚. 𝐊𝐚𝐠𝐢𝐚𝐧𝐚, 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐚𝐧𝐝 𝐟𝐞𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐞𝐠𝐠 𝐬𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞𝐛. 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐲 𝐬𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞, 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐦𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐤 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐬兩款蛋都好好食😋一款係蕃茄同feta cheese,另一款就係芝士炒蛋,兩款芝士味都超香濃,而且都炒得算嫩🥰✨𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝𝐚. 𝐏𝐢𝐭𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝𝐛. 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐛 𝐑𝐮𝐬𝐤𝐬最特別嘅就係Carob Rusks!一種希臘嘅烤麵糰,望落好似朱古力曲奇🤣食落脆身好似餅乾咁,點埋自家製茄子醬或者乳酪醬都好好味🤫✨𝐃𝐢𝐩𝐚. 𝐓𝐳𝐚𝐭𝐳𝐢𝐤𝐢𝐛. 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐩就係頭先提及嘅兩款醬💖配上Pita Bread同Carob Rusks食都係好正😆✨𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚. 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐤 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝𝐛. 𝐌𝐢𝐱 𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝, 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐟𝐞𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞𝐬✨𝐌𝐞𝐚𝐭𝐚. 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐮𝐯𝐥𝐚𝐤𝐢𝐛.

✨𝐄𝐠𝐠𝐬

𝐚. 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐤 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

✨𝐌𝐞𝐚𝐭
𝐚. 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐮𝐯𝐥𝐚𝐤𝐢
𝐛. 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐨𝐮𝐯𝐥𝐚𝐤𝐢
叫咗雞同牛兩款,牛肉較軟腍,而且肉味幾重😌不過雞肉就比較鞋口同乾身😳
2024-04-12 27 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯講到希臘最標誌性嘅建築,一定唔可以唔提藍白色Santorini小鎮。雖然未有時間去希臘,但係都可以去中環SOHO區嘅「Santorini Greek Restaurant」感受一下希臘嘅菜式。MAKE YOUR BRUNCH PLATTEREggs (Kagiana | Cheesy scramble) choose 1兩款同樣都係scramble egg, Kagiana主要用蕃茄同埋feta cheese, 而cheesy scramble則用上希臘芝士。個人比較鍾意希臘芝士嘅厚Bread (Pita bread | Carob rusks)比較常見嘅彼得包,口感鬆軟。而Carob rusks就係全黑色用長角豆製成,口感比較硬身又有朱古力味。Dip (Tzatziki | Eggplant dip)清新系嘅希臘沙律醬就啱哂我。Salad ( Greek salad | Mix green salad)兩邊其實差唔多,都會有青瓜、蕃茄、椰菜和沙律菜等等,清下喉龍都唔錯。Meat (Greek pork sausage | Chicke

MAKE YOUR BRUNCH PLATTER

Dip (Tzatziki | Eggplant dip)
清新系嘅希臘沙律醬就啱哂我。

Meat (Greek pork sausage | Chicken Souvlaki)
希臘豬肉腸皮薄多汁,而豬肉串就外焦內嫩。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
Santorini 位於中環蘇豪區嘅希臘餐廳🇬🇷彷彿係一座希臘小島上嘅秘境。潔白嘅牆壁,圓拱形嘅門框,簡潔又明亮。餐廳擺設著希臘傳統嘅陶器同擺設🏺墻上掛著希臘著名景點嘅照片及油畫🖼️散發出一種悠閒嘅地中海風情💙午市套餐只需$110-$150,就可以有沙律🥗或湯🥣、主菜🌯、甜品🍨同餐飲☕️喺中環嚟講真係好難得!更難得嘅係餐廳無將貨就價,用料同烹調手法都一絲不苟。餐湯係Cream of Mushroom 🍄 廚師用新鮮蘑菇打成茸,加入忌廉,菇味濃郁,絕非一般罐頭湯口味。沙律🥗亦採用新鮮蔬菜🥬色彩繽紛,醬汁酸酸地好開胃。Feta Cheese 亦鋪得滿滿🧀十分慷慨。"Grilled Souvlaki" 係傳統嘅希臘菜。客人可以選擇雞肉或牛肉。我揀咗牛肉🥩希臘飲食文化注重保留食材嘅天然風味,所以烤肉串調味並唔濃,不過肉質鮮美,有微微嘅煙熏香味。旁邊配有厚切薯條🍟薯條用真正薯仔🥔切條,再用橄欖油🫒炸2次,炸得金黃酥脆,而且薯味十足!Pita Bread🫓看似普通,但係食落鬆脆,富有麥香味,有驚喜。“Chicken Pasta”🍝 雞肉份量多到食唔晒,意大利長通粉軟硬度同嚼勁剛剛好,配以Sun Dri

Cream  of  Mushroom

希臘沙律

“Chicken Pasta”🍝 雞肉份量多到食唔晒,意大利長通粉軟硬度同嚼勁剛剛好,配以Sun Dried Tomato 🍅 嘅醬汁,味道同質感嘅細膩掌控,完全令人有驚喜。

甜品係蜜糖合桃希臘乳酪🍨希臘乳酪打到忌廉嘅狀態,非常軟綿,滑溜。同合桃碎一齊食,口感豐富,又有層次。蜜糖🍯帶出輕微甜味,估唔到呢一個組合係咁美味。

地中海慢活料理,輕鬆中帶點個性嘅用餐環境,無一般西餐廳嘅冷調或距離感,價錢又親民,讓人猶如置身希臘小島。
Cream  of  Mushroom
希臘沙律
  • Grilled Souvlaki
  • Chicken  Pasta
上星期去蘇豪區飲野,發現有間餐廳門面非常吸引既希臘風藍白小屋今個星期就約埋朋友放工就去過一晚地中海風情店內裝修以藍白色為主,佈置大量航海用品及擺設,充滿地中海風情,讓大家置身希臘一樣餐廳主打地中海菜及希臘菜,菜式精緻,有多款希臘經典菜、烤魷魚,串燒及西冷牛扒都係必試之食物方面 :Saganaki Cheese : 希臘經典前菜,用鐵板熱住用麵粉同蛋漿去煎炸既 100% 羊奶芝士,口感外酥內軟,煙煙韌韌,再擠上檸檬汁趁熱食,非常有特色既希臘前菜Grilled Squid : 炭烤墨魚非常大隻,肉質新鮮彈牙帶點焦香,蘸上茄子蓉、車厘茄、洋蔥、酸豆及香醋奶油既醬汁,清爽開胃,味道一流Grilled Souvlaki : 希臘烤肉串,選擇左羊肉及牛肉,串烤羊肉和牛肉烤得恰得好處,肉味濃郁有口感,配上金黃香脆厚切薯條及皮塔餅,配上希臘沙拉醬一齊食,非常滋味Tsouchti : 意大利粉彈牙有口感,再用上希臘格拉維亞羊奶芝士及忌廉做醬汁,每條意粉都掛滿醬汁,非常 creamy ,再加上煎蛋及希臘香腸,充滿希臘風情既主食

今個星期就約埋朋友放工就去過一晚地中海風情

食物方面 :

2024-04-10
2024-04-11 368 浏览
正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~好半山區,好有氣氛~無Dinner set ,都係單點。Halloumi Cheese on the Grill $150 Halloumi Cheese on the Grill係用100%羊奶unripened brined cheese,但一啲都唔騷,外型似雞胸,食落去少少煙靭,奶味唔重,一改對芝士嘅觀感!Grilled Souvlaki $195 Grilled Souvlaki 即係烤串,可以係雞、豬、牛和羊之中四選二,我哋揀咗雞及羊,肉串大串,燒得香口,仲配Pita Bread同埋薯條。Grilled Octopus $200 Grilled Octopus成條八爪魚腳,都頗為彈牙,用嚟送酒一流。Galaktoboureko $110 Galaktoboureko 係希臘特色甜品,必點!熱食,其實係千層牛奶玉米糕,外皮Phyllo做酥皮,內餡主要用牛奶、粗粒小麥粉,表面再淋檸檬糖漿同開心果碎,外層趣,內裏玉米糕嘅口感,超好食❤️

正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~

好半山區,好有氣氛~

無Dinner set ,都係單點。

Grilled Souvlaki $195

Grilled Octopus $200

Galaktoboureko $110

2024-04-07 44 浏览
近年食weekend brunch 已成潮流,希臘風的全日早餐,就更加它輕盈、清新!是夏日的完美選擇🍽️ 希臘風全日早餐🍳 雞蛋-選項讓人心動得猶豫不決🔸Kagiana番茄與羊乳芝士的結合,在口中綻放出地中海的豐富風味🔸Cheesy scramble是綿密的雞蛋中融合了希臘的混合芝士,每一口都盡是濃郁🥙 麵包- 是早餐必備 🔸pita bread勁愛口袋包🫶🏻 暖暖的,軟軟的!輕輕撕開,同Dips 簡直是最佳配搭🥣 Dips- 希臘菜的靈魂 🔸清新的Tzatziki帶來黃瓜的清爽與蒜香的微妙,味道清爽 🔸 煙熏味濃郁的 Eggplant dip燒烤過的茄子的香甜與濃郁的醬汁完美結合,甜與濃交織🥗 沙律 🔸經典Greek Salad以鮮脆的番茄、黃瓜、紅洋蔥、橄欖和鹹香的feta芝士為主,口感清新爽口,搭配橄欖油和香草提味,每一口都是地中海風情 🔸Mix green salad 融合了新鮮蔬菜與柔軟的羊奶芝士,口感豐富多層,從清脆爽口到鹹香🍖 肉類-4款選擇中,我選擇了以下🔸Beef Souvlaki希臘風牛肉串燒,牛肉與香料的濃郁交織,風味濃郁🔸Greek pork sausa

🍽️ 希臘風全日早餐

🍳 雞蛋-選項讓人心動得猶豫不決

🔸Kagiana
番茄與羊乳芝士的結合,在口中綻放出地中海的豐富風味
🔸Cheesy scramble
是綿密的雞蛋中融合了希臘的混合芝士,每一口都盡是濃郁

🥙 麵包- 是早餐必備
🔸pita bread

🥣 Dips- 希臘菜的靈魂
🔸清新的Tzatziki
帶來黃瓜的清爽與蒜香的微妙,味道清爽

🔸 煙熏味濃郁的 Eggplant dip
燒烤過的茄子的香甜與濃郁的醬汁完美結合,甜與濃交織

🥗 沙律
🔸經典Greek Salad
🔸Mix green salad

🍖 肉類-4款選擇中,我選擇了以下
🔸Beef Souvlaki
希臘風牛肉串燒,牛肉與香料的濃郁交織,風味濃郁

🔸Greek pork sausage
讓入了傳統香料的希臘豬肉香腸,味道醇厚,不過對我而言口味偏鹹

🍲除了以上選項,成家包含以下希臘特色小吃,更是不能錯過😋

🔸Fakes
一直很喜歡地中海風情的湯品,這款扁豆湯溫暖人心,簡單卻豐富的口感

🔸Dolmadakia
充滿地中海風情的特色小吃,以葡萄葉包裹著香米與香草,香軟兒有黏性的香米盡吸香草精華~散發細緻幽香😋
🔸Graviera Cheese

香煎過的芝士,堅實的質感中蘊含的風味層次,奶香四溢,是我喜歡的希臘小吃之一

希臘菜在香港確實少有,難得的一嘗地中海菜,突然想來一場愛琴海的旅行呢🌅🍽️✨
最近去到中環蘇豪區,見到一間食希臘菜的餐廳,裝修以藍色和白色為主,格局有點似希臘小島的白色小屋,在這裡用餐,令我聯想到愛琴海藍天白屋風車的悠閒,好有渡假feel。希臘菜屬於典型地中海風格,芝士、乳酪、麵包、烤肉和海鮮都會經常出現在希臘菜式。Saganaki Cheese $140煎芝士希臘料理中有一道經典的前菜,稱做“Saganaki”,希臘文意即鐵板燒,這道菜需選擇遇熱不馬上融化的芝士,將凱發羅特里芝士沾上麵粉和薄蛋漿去以煎炸,擠上檸檬汁趁熱食用,煙煙韌韌,面層口感仲有點似西多士。Chickpea fava with tahini $110鷹嘴豆蠶豆佐芝麻醬Pita bread口袋餅是地中海料理的代表,餅皮口感酥軟中帶有嚼勁,將鷹嘴豆泥、中東芝麻醬沾上富有麥香的Pita Bread,層次感豐富,適合素食者。Grilled Souvlaki $195烤肉串(可選豬肉、雞肉、羊肉或牛肉)烤肉串(Souvlaki)是一道傳統的希臘菜,可單吃也可搭配Pita 口袋餅。希臘飲食文化注重保留食材天然的風味,串烤牛肉和雞肉火候掌握得恰得好處,每串都是啖啖肉,燒得帶煙熏香。厚切薯條炸得金黃酥脆,Pi
Saganaki Cheese
Saganaki Cheese $140
煎芝士
Chickpea fava with tahini
鷹嘴豆蠶豆佐芝麻醬
Grilled Souvlaki $195
烤肉串(可選豬肉、雞肉、羊肉或牛肉)
烤肉串(Souvlaki)是一道傳統的希臘菜,可單吃也可搭配Pita 口袋餅。希臘飲食文化注重保留食材天然的風味,串烤牛肉和雞肉火候掌握得恰得好處,每串都是啖啖肉,燒得帶煙熏香。厚切薯條炸得金黃酥脆,Pita bread點些優格黃瓜醬更加開胃。
Spanakopita $125
焗酥皮包住菠菜和菲逹芝士
Spanakopit是希臘國民美食,層層堆疊的酥皮口感酥脆,菠菜內餡分次鋪上,菠菜先水煮過再炒乾,最後再加橄欖油打成菠菜泥,菲逹芝士以羊奶製作而成,口感如奶油般細膩,鹽味豐富,帶有一點似檸檬的酸味。加在菠菜批內餡中,卻沒有嗆口腥臊的羊味,反而是豐富奶香氣。
Mushmrooms & cheese croquettes $140
磨菇芝士薯波
即點即炸,熱得蕩口,雖然是炸物,但也不算油膩,薯波炸至外脆內軟,釀入磨菇和芝士,點上自家製酸甜醬,芝味無窮。
2024-04-05
Saganaki Cheese
Chickpea fava with tahini
Grilled Souvlaki
每次經過蘇豪區都見到呢間藍白小屋風既餐廳好吸引💙今日終於有機會坐低試吓🤪 裏面好多地中海風航海嘅擺設🪝感覺好Chill好似去左希臘Santorini旅行咁呀😍 希臘菜嘅口味我都比較少食🤔 但係有特色得來我又覺得幾啱口味🩵整體嚟講好有度假感好正呀🏖️⭐️ Saginaki Cheese 🧀地中海菜嚟講芝士都係好常見嘅食材⚓️ 主要用咗羊奶芝士沾上麵粉同蛋漿去炸🔥羊奶芝士嘅香氣好獨特🐏 炸過之後外酥內軟好有特色🧡⭐️ Grilled Squid 🦑炭烤過嘅墨魚用料新鮮肉質有口感🌊帶上一點焦香 配上酸豆茄子蓉同埋蕃茄🍆 調味清爽特別鍾意酸豆帶嚟嘅酸度🫛整體好開胃⭐️ Grilled Souvlaki 🌯Pita包配上烤肉係好經典嘅希臘主食👍🏻今次揀咗豬肉烤嘅程度啱啱好🥩 值得一讚嘅係Tzatziki Sauce中和咗肉味嘅濃郁🥒⭐️ Baklava 🌰本身以為你哋酥皮會好甜好膩🥧但係真係好有驚喜🥴 配上蜜糖甜度點到為止🍯加上肉桂同埋開心果嘅香氣🥜好有異國既風情⭐️ Berries Smoothie 🍓Smoothie特別加了希臘乳酪🥛唔會太甜但係入口好Smooth🍼 雜莓既味道好天然 🍇
Saginaki Cheese
Saginaki Cheese
Grilled Squid
Baklava
Berries Smoothie
😋一直都想去希臘來一場浪漫之旅!偶然遇到呢間希臘餐廳,裝修充滿地中海風情,感覺休閒帶點小清新。服務態度友善,食物比較大碟,值得一試呢!🥗吞拿魚沙律大量新鮮沙律菜,用上黑醋汁好開胃!配合蜜桃、車哩茄同提子乾,口感酸甜清新。🦑希臘醬汁烤魷魚醬汁酸甜微辣,同魷魚既鮮味互相襯托,口感嫩香彈牙,連朋友都讚不絕口!🍝海鮮意粉最欣賞呢度既海鮮,並非雪藏貨,誠意十足!意粉份量很多,沾滿蕃茄醬汁,味道也很不錯!🍟牛肉漢堡薯條薯條香脆可口,牛肉漢堡稍為過熟了一點。

😋

🍝
海鮮意粉

🍟
牛肉漢堡薯條
薯條香脆可口,牛肉漢堡稍為過熟了一點。

餐廳好靚吸引我嚟食個brunch,整個風格都係以希臘為主題,藍白調配以歐陸相架掛滿牆身,加上日光☀️令感覺好chill 🪄brunch($280) 餐牌主要分左5個catergories可以選擇,每個有分A同B各揀1款,我同女朋友各叫一款,可以樣樣都試吓🤣🪄蛋類 Eggs 有Kagiana, tomato and feta cheese egg scramble,另一款係Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses 🪄麵包類Bread 個人最愛Pita Bread,另一款係Carob Rusks🪄 Dip 有Tzatziki 同Eggplant dip🪄沙律Salad -我食咗Greek Salad 另一款係Mix green salad, with feta cheese crumbles 🪄肉Meat 我食Greek pork sausage 同雞Chicken Souvlaki,仲有Beef Souvlaki 同Kolokithokeftedes (Zucchini balls)選擇店員服務態度好好,主動斟水同埋介紹菜式,感覺真係好似短暫去咗希

🪄brunch($280)

🪄蛋類 Eggs
🪄麵包類Bread
🪄 Dip
有Tzatziki 同Eggplant dip
🪄沙律Salad -
🪄肉Meat

店員服務態度好好,主動斟水同埋介紹菜式,感覺真係好似短暫去咗希臘咁🤣

🚩 Santorini Greek Restaurant (中環)
中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #Santorini #希臘風餐廳 #SantoriniGreek
2024-03-23
午餐
Halloumi cheese on the grill 🫓 $150呢一款燒cheese 嘅前菜好高質,兩片用左100%嘅羊奶芝士外皮烤到焦焦地🧀,口感半軟硬,層次感好豐富,旁邊仲有新聞嘅生菜salad 🥗、清甜又脹卜卜嘅車厘茄🍅,連埋一齊食幾正啊Mushroom & cheese croquettes $140即叫即炸嘅冬菇芝士波波望落去已經好吸引😍,炸嘅外皮好酥脆,但係又唔會太油膩,入面有大量嘅冬菇絲、蔥花同埋少少creamy 嘅芝士,執邊仲有自家製mixed 希臘芝士醬汁🫕,味道超級濃厚,香口好食,值得推介👍🏻Seafood pasta 🍝 海鮮意大利粉 $205大大碟嘅海鮮意大利粉裏面有多款新鮮嘅海鮮,好似係冇乜沙嘅硯肉🐚、幾隻冇雪藏味嘅爽口大蝦🦐、口感彈牙嘅魷魚🦑、滑嫩雞柳🍗、洋蔥🧅等,配上fresh 車厘茄同埋羅勒醬汁🌿🥫,食落去酸酸地,開胃又好夾Kleftico lamb 🐑 $225大概等15分鐘嘅慢煮嘅羊肉超級大嚿,食落去好腍🍖,裡面仲有青椒🫑、紅椒🌶️、口感棉密嘅焗薯仔條🥔、香噴噴嘅蒜蓉🧄同埋濃郁嘅feta cheese,係個好飽肚又唔錯嘅main course !

即叫即炸嘅冬菇芝士波波望落去已經好吸引😍,

Seafood pasta 🍝 海鮮意大利粉 $205

Kleftico lamb 🐑 $225
𝑇𝑖𝑚𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑡𝑎𝑤𝑎𝑦 (出走) 𝑡𝑜 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠 (減壓)🦕sᴀɴᴛᴏʀɪɴɪ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ🇬🇷ɪs ᴄʜᴀʀᴀᴄᴛᴇʀɪsᴇᴅ ʙʏ ᴀ ʙʟᴜᴇ ᴀɴᴅ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏʟᴏᴜʀ ᴘᴀʟᴇᴛᴛᴇ (用色風格) ᴛʜᴀᴛ ɪs ʀᴇᴍɪɴɪsᴄᴇɴᴛ ᴏғ (使人想起) ɢʀᴇᴇᴋ ɪsʟᴀɴᴅ ʜᴏᴜsᴇs💙🤍ᴛʀᴇᴀᴛ ʏᴏᴜʀsᴇʟғ ᴛᴏ ᴀ ʀᴇʟᴀxɪɴɢ 3-ᴄᴏᴜʀsᴇ sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ ᴀᴛ ᴡᴀʟʟᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ (經濟實惠) ᴘʀɪᴄᴇ ᴀᴍɪᴅsᴛ ᴛʜᴇ ʙᴜsᴛʟᴇ (熱鬧) ᴏғ ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ.🏃🏻‍♀️某日與同事行經伊利近街,已對這家藍白色餐廳留下深刻印象~餐廳完美還原在sᴀɴᴛᴏʀɪɴɪ的藍白小屋,而且3道菜午餐在中環來說簡直超值!$110起已有交易,沒有不試的理由💙🤍🌟3-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 𝒻𝓇𝑜𝓂 $110𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘰𝘶𝘱 / 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘬 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥🥗 (𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘤𝘢𝘱𝘦𝘳𝘴, 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦𝘴 & 𝘧𝘦𝘵𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦)𝒯𝒶𝒽𝒾𝓃

🌟3-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 𝒻𝓇𝑜𝓂 $110

𝒯𝒶𝒽𝒾𝓃𝒾 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶 $120
中東芝麻醬意粉 (🌟8/10)

𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘪𝘴 𝘤𝘰𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘩, 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 𝘵𝘢𝘩𝘪𝘯𝘪 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦. 𝘈 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵-𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘻𝘶𝘤𝘤𝘩𝘪𝘯𝘪, 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴.

𝒮𝑜𝓁𝑒 ℱ𝒾𝓁𝓁𝑒𝓉 $140🐟
南瓜汁龍脷柳飯 (🌟9/10)

𝘈 𝘩𝘦𝘢𝘳𝘵𝘺 (大量) 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥. 𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬, 𝘮𝘦𝘢𝘵𝘺 𝘴𝘰𝘭𝘦 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘴 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘩𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦.

𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 & ℋ𝑜𝓊𝓈𝑒 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 / 𝒯𝑒𝒶☕️

2024-03-19
  • Tahini  pasta
  • Sole  fillet  on  rice
2024-03-26 42 浏览
.Soho 區實在太多餐廳了跟住扶手電梯一路搭搭搭🚶去到伊利近街一映入眼簾就見到一間白雪雪嘅店就係呢間希臘風餐廳了🇬🇷 .Santorini一直係我夢寐以求嘅旅行地方希臘小白屋🇬🇷俾人純潔嘅感覺 ⛪️餐廳主色調都係白色同藍色裝修好明顯落咗一番心機🌟 令人有置身希臘度假嘅感覺 ⛱️.食咗兩個lunch set分別係烤雞肉薄餅拼薯條同埋seafood risotto 包埋前菜, 甜品同嘢飲每個set都係百幾蚊咋☺️☺️喺中環黎講性價比好高.烤雞肉🍗算是嫩滑薄餅熱辣辣比想像中好味塗上青瓜🥒乳酪醬好refreshing一啖雞肉一啖薄餅感覺都唔錯👍🏿要趁熱食凍左薄餅就會變硬 🤪🤪海鮮risotto都幾多料有大蝦🍤同魷魚🦑 而且幾多汁 不經不覺就成盤食晒😂😂.甜品係自家製sponge cake 🍰 Surprisingly good 😊 唔會太甜Marks a good ending 🥰中環上班一族又多一個好選擇!.📍中環蘇豪伊利近街 51 號伊利閣地舖
[Santorini]
裝修好明顯落咗一番心機🌟
令人有置身希臘度假嘅感覺 ⛱️
食咗兩個lunch set
分別係烤雞肉薄餅拼薯條同埋seafood risotto
包埋前菜, 甜品同嘢飲
每個set都係百幾蚊咋☺️☺️
甜品係自家製sponge cake 🍰
Surprisingly good 😊
唔會太甜
Marks a good ending 🥰
中環上班一族又多一個好選擇!
📍中環蘇豪伊利近街 51 號伊利閣地舖
聽個名就知呢間餐廳係主打希臘風🇬🇷#SantoriniHongKong 位於蘇豪區 上嚟買BH順便食lunchLunch Menu好抵食100至$150已經有交易Lunch set包沙律或餐湯 主菜 甜品同咖啡茶我就揀咗沙律 新鮮沙律菜加上調味仲有feta cheese主菜就揀咗牛肉串燒配#PitaBread 同薯條🍟串燒厚肉而且牛肉味濃唔會烤到過火 夾埋Pita bread✨另外就係鱈魚南瓜蓉飯 呢個就相對健康份量好大 有兩大塊鱈魚扒 啖啖肉感覺有營養甜品係自家製芒果蛋糕 配埋杯希臘咖啡問吓店員咩叫希臘咖啡 係相對比較濃郁 份量細不加糖奶所以咖啡香會更出 飲埋佢就係完美嘅性價比高lunch📍Santorini @santorinihongkong中環SOHO伊利近街51號地下🌎#iam中環foodaholic
聽個名就知呢間餐廳係主打希臘風🇬🇷

中環SOHO伊利近街51號地下
🌎#iam中環foodaholic
2024-03-22
2024-03-14 97 浏览
中午放飯嚟到蘇豪半山搵野食😉呢間木系希臘餐廳 配上白色為主調嘅裝修⛲️成個感覺好休閒寫意☺️Lunch Set包含湯, 主菜同甜品🍴睇落幾吸引🤩✨️Soup|蘑菇湯蘑菇湯都幾濃郁 仲食到少少碎粒嘅口感🍄但忌廉奶油香味唔算太重🥛若果多啲嘅話 味道平衡會更好😉✨️Main|Chicken Pasta長通粉配蕃茄醬汁🍅整體味道不過不失 似一般嘅肉醬味道🍝但食得出用上了乾蕃茄同鮮蕃茄熬煮 鮮甜而有層次😋✨️Main|Tahini PastaTahini係中東/北歐菜式都幾普遍 係芝麻醬嘅一種🤌但配上Pasta就愈食愈易膩🫠同埋味道比較單調 個人就麻麻地呢個main🤐✨️Dessert|Banana Cake甜品就頗有驚喜😍Banana Cake配上焦糖漿 整體香而唔會太甜🍌蛋糕質感濕潤唔痴口🍰焦糖漿提出甜品嘅整體風味 平衡得剛剛好😊

✨️Soup|蘑菇湯

✨️Main|Chicken Pasta