2025-02-19
Tagine塔吉鍋你知唔知係哂黎? 有無食過?係將軍澳南海旁既Sea Rock Lounge,就可以一邊望任海景一邊好chill咁食我好鐘意既中東菜~(其實餐廳IG有清楚寫明佢地係中東餐廳,同埋識食既人就知地中海飲食既一套標準定義。)其實早三四年前我都有黎Sea Rock食過,咁多年黎睇住佢隔離既餐廳一直轉換過唔止一次,但Sea Rock Lounge依然屹立不倒,當然有其原因!餐廳既老闆同員工,都係真心有禮貌; 老實講有無heart去serve,呢樣野真係會睇得出。(我地食到後段時,老闆仲突然出現,表演左個魔術,簡直係技驚四座!)Salmon TagineTagine中文名係塔吉鍋,係中東同北非菜式會出現,我好多年前去Tunisia 突尼西亞旅行時都有食過。塔吉鍋同時係個菜式跟容器既名稱黎,呢種容器既好處係可以係烹調時保持列肉類既水分。三文魚正之外,記得一定要食埋佢個湯汁,撈飯同沾麵包食簡直一流!Meat and veg mixed mezze小食併盤有8款肉同素食: 肉類有北非香腸,羊肉丸,串燒雞肉,香料味較mild,岩香港人口味。特色地中海鷹嘴豆,同茄子泥,都係典型既中東菜,配
Salmon Tagine
特色地中海鷹嘴豆,同茄子泥,都係典型既中東菜,配pita bread食就岩哂。tut cigar有d似我地既春卷,仲有蕃茄串羊乳酪、醃橄欖。
沙律有多隻大蝦,大蝦同沙律菜都新鮮爽脆,芒果粒粒清甜。
Fish burger既炸魚外層跟薯條同樣好香脆,唔止個Fish burger 大,其實今晚全部食物既份量都好多;Grilled chicken pizza可選厚薄,帶辛辣。