2023-08-26 356 浏览
每次去睇concert前,一定去紅磡黃埔附近揾食,呢度真係好多野食,喺條街行咗陣,都係想食西餐,最後揀咗呢間「Second Bite」,貪佢夠就腳,望落去又幾好坐,又方便同朋友傾吓計先慢慢行去紅館😌兩個人少少哋,叫咗沙律、咸蛋黃金雞翼、黑松露鮮蝦帆立貝野菌扁意粉、荔枝冷泡茉莉,同養生花茶。全部嘢食都非常之有水準,個沙律同d火龍果好fresh。黃金雞翼都勁好食,配雞翼真係好match😋佢嘅嘢飲都有驚喜,特別係個荔枝冷泡茉莉,個感覺好清新👍🏼

2023-07-26 282 浏览
為了炸蛋漢堡過來的,果然沒有失望!😬😬😬🦆鴨比Waffle都正。分量好大,兩個人食唔曬飲品推薦芒果髒髒和草莓髒髒🍓🍓🍓🍓環境都几好,適合兩個人撐台腳
為了炸蛋漢堡過來的,果然沒有失望!😬😬😬
🦆鴨比Waffle都正。分量好大,兩個人食唔曬
飲品推薦芒果髒髒和草莓髒髒🍓🍓🍓🍓
環境都几好,適合兩個人撐台腳
2023-06-19 310 浏览
🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟講真呢間野真係勁fun🦐平時我呢啲咁保守嘅人真係好少食fusion 菜🦀一來唔想take risk 啦二來往績嚟講fusion 真係唔好食🐟但係呢間真心有啲驚喜🦐我會因為佢啲東南亞風Risotto而掛住間野🦀而其他唔玩野嘅菜亦都好食同埋水準以上🐟貴得嚟唔會覺得揼春食空氣🦐唔包滿分但包食得Gur🦀東南亞Risotto相入面呢個係冬蔭功海鮮Risotto 啦🐟🦐🦀🐟🦐🦀但其實最令我驚豔嘅係我第一次去食嗰個咖哩雞扒Risotto😂講真望餐牌見到咖哩雞扒飯心諗你玩得出咩花樣姐🐒收幾廿蚊食頹飯咁一上枱即刻收返句野😂個雞扒佢煎到肉汁滴出嚟嘅個咖哩Risotto辣得嚟又Creamy又有返骨又過癮圖中呢個其實都好正🐟🦐🦀🐟🦐🦀佢海鮮大隻足料得嚟個隻真係好似個咬得嘅冬蔭功湯咁🐟🦐🦀🐟🦐🦀超得意勁新奇又好食 🐟All Day Breakfast講真佢又係交到水準之上啱啱講左佢雞扒真係煎得好靚🐓🐓個蛋幾滑🥚🥚估唔到嘅係佢出牛角包俾我🥐仲有蝦春卷食🦐🦐一條長條砧板咁樣隊出嚟但係所有野都係fine and well cooked😂服左你👍🏼🦐炸蛋飯冇錯佢真係俾兜
🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀

成件事熱辣辣上菜真係幾好食

有興趣Mind 忽吓嘅朋友可以多啲嚟呢間玩吓😂

肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀🐟🦐🦀
#foodiehk #黃店 #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #黃色經濟圈 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #fusion #risotto #risottolover #coffee #oyster #吉列蠔 #alldaybreakast #friedegg #deepfried #冬蔭功 #東南亞 #fusionfood
2023-05-28 337 浏览
Sunday Lunch都隔咗一段時間冇食過Second Bite印象中 好似紅菜頭湯唔錯 亦令我印象深刻可惜今次嚟到 是日餐湯係菠菜湯覺得一般般 菠菜味唔夠濃 有啲失望同紅菜頭湯比 比較遜色黑松露帆立貝野菌扁意粉 $88熱辣辣即叫即煮 味道ok不過d汁多返少少🤏會好啲香煎豬扒炸蛋飯 $78個樣幾吸引, 而且大大碟份量十足…不過食落去 味道就普通, 完全冇驚喜水果茶就同以前一樣 +$8唔係好甜, Earl Grey茶味濃整體來講都ok 店內環境唔錯 坐得舒服
Sunday Lunch

熱辣辣即叫即煮 味道ok
不過d汁多返少少🤏會好啲

香煎豬扒炸蛋飯 $78

水果茶就同以前一樣 +$8
唔係好甜, Earl Grey茶味濃

整體來講都ok
店內環境唔錯 坐得舒服
2023-05-28
2023.4.4 星期二 4:30pm環境很舒服闊落,有netflix大電視,不過冷氣比較凍❄️Lunch set可以加錢加飲品,menu凍飲好吸引,不過因為太凍就沒有點了🧊••••••••••••••••••••Lunch set 送是日餐湯/沙律| 招牌香煎肉餅煎蛋飯 | $88🐖🍳肉餅表面煎得少少脆,很香濃足料,夠瘦肉也夠肉汁。燶邊蛋都好香,把蛋汁混入飯中,整碟都很豐富,好夠飽!| 香煎黑毛豬柳扒伴沙律薯條 | $128🐖🍟🥗豬柳厚度剛好,肥瘦好平均,煎得十分香口,夠嫩夠軟腍。而薯條就正常一般。| 菠菜忌廉湯 | +$0🍵夠暖又夠香,有淡淡菠菜味,很幼滑。
2023.4.4 星期二 4:30pm

環境很舒服闊落,有netflix大電視,不過冷氣比較凍❄️

••••••••••••••••••••

🐖🍟🥗
菠菜忌廉湯
| 菠菜忌廉湯 | +$0
🍵
夠暖又夠香,有淡淡菠菜味,很幼滑。

2023-04-04
午餐
招牌香煎肉餅煎蛋飯
菠菜忌廉湯
𓍼 𓍼Second Bite 主打西餐、海鮮料理及Cafe全日早餐輕食,之前紅磡和長沙灣分店都贏得口碑。最新分店選址於大圍,和紅磡分店一樣採用柔和的綠色作主調,並設有outdoor座位,走chill vibe露營風。𓎤 All Day Breakfast $118豐富完美的Brunch Board。除了蛋、早餐腸、沙律菜、牛角包、薯餅、蘑菇和蕃茄之外,還有雞扒、脆炸雞腿和春卷。太豐富了吧?每樣食物都調味得恰到好處,上桌時熱辣辣,必點推介!𓎤 肉餅煎蛋飯 $88聽聞港式風味的「肉餅煎蛋飯」是這裏的其中一個招牌菜,所以點來試試。果然名不虛傳,肉餅超級厚身大塊!兩面煎得很香,內裏卻肉汁滿滿,再配上煎雙蛋,又是一個CP值極高的菜式。𓎤 特色德州雞鎚 $38香脆惹味的德州雞鎚,有點熱氣,但真的非常可口,二人分着吃剛剛好。𓎤 日式吉列廣島蠔 $48吉列廣島蠔非常肥美,配上沙律醬酸甜解膩,讚讚讚!𓎤 熱鮮奶抹茶 $30兩層的鮮奶抹茶很漂亮,拉花很美,無糖而且抹茶味香醇,抹茶控必點。𓎤 荔枝冷泡茉莉 $35荔枝冷泡茉莉賣相非常適合打卡,香甜荔枝味和淡淡茉莉清香融合,refreshing的小清新。𓍼 𓍼
𓍼 𓍼

𓎤 All Day Breakfast $118

All  day  breakfast

𓎤 肉餅煎蛋飯 $88

𓎤 特色德州雞鎚 $38

𓎤 日式吉列廣島蠔 $48
吉列廣島蠔非常肥美,配上沙律醬酸甜解膩,讚讚讚!

特色德州雞鎚

肉餅煎蛋飯
日式吉列廣島蠔
荔枝冷泡茉莉   +  熱鮮奶抹茶
  • 荔枝冷泡茉莉
~ Second Bite All Day Breakfast($118)除咗平時基本嘅牛角包🥐,沙律🥗,腸仔,薯餅同菇之外,第一次食ADB會有蝦滑春卷,雞鎚🍗同雞扒😲。個蛋仲要係煎蛋唔係炒蛋添🍳,都真係幾特別嘅一次體驗🤪。~ 香煎紐西蘭肉眼扒伴沙律薯條($158)🥩肉眼扒都幾大塊,幾驚喜除咗有普通薯條之外仲有番薯條😋,甜甜地幾好味。食牛扒同薯條當然唔少得伴菜沙律🥗啦,不過呢度嘅沙律就冇落到醬汁落去😗。~ 炸蝦滑春卷($38)🍤呢個係跟餐加嘅,因為原先唔知ADB都會有😂,又見到menu幾吸引就叫咗🤓。不過呢個真係幾好食👍🏻,趁熱辣辣放入口,入面蝦滑夠足料出面又夠脆😝。~ Rosy Earl Latte($35)🌹~ Matcha Latte($35)🍵Rosy Earl latte比較甜,Matcha Latte茶味會比較濃d。

~ 香煎紐西蘭肉眼扒伴沙律薯條($158)🥩

~ 炸蝦滑春卷($38)🍤

~ Rosy Earl Latte($35)🌹
~ Matcha Latte($35)🍵
2023-04-20 145 浏览
幾好食,有好多種選擇,仲有全日早餐。最正係佢嘅紅菜頭湯,好濃縮嘅紅菜頭味,好健康,好少餐廳會整。佢嘅飯唔會好硬,通常話意大利飯係硬D,佢就唔會用好硬嘅飯做。,有好多菜式款式揀,其實我都未
幾好食,有好多種選擇,仲有全日早餐。

有好多菜式款式揀,其實我都未
2023-04-13 790 浏览
👫平時捐窿捐罅搵新嘅野食😘我哋最鍾意幫襯一啲小店🍴對我黎講🈶️好嘅食物質素係非常重要👍當然若果仲可以兼顧到打埋卡就更加好喇🥳今次呢間餐廳唔單裝修靚又坐🉐️舒服✅而且價錢仲好親民添🥳🍳招牌All Day Breakfast 🌈呢個All Day breakfast 真係豐富到極呀🥳抵食🈯️數爆燈💡即叫即做🔥薯餅仲脆卜卜添👍假期食番個brunch真係唔錯呢🥳▫️雞扒▫️煎蛋▫️菇菌▫️牛油果▫️薯餅▫️蕃茄▫️牛角包▫️德國腸▫️春卷🐷香煎黑毛豬柳拌沙律薯條 🌈呢個黑毛豬柳脂肪較少👍所以啲肉好嫩口又無筋🥳配埋薯條就最夾不過喇👍🍊冰橙咖啡 Orange Black 🌈最近愛上咗Orange Black🍊若果午餐時段比我係menu見到呢杯我近期大愛嘅冰橙咖啡我就一定會揀喇🥳喜歡佢帶有甘香嘅咖啡味同埋微甜嘅橙香🍊加埋一齊嘅口味就令我超欣賞喇🥳☕️cappuccino 🌈呢杯Cappuccino 嘅咖啡香味都唔錯❤而且口感都幾滑添🥳🥳

🍳招牌All Day Breakfast

☕️cappuccino

• 冰橙咖啡
  • 招牌All Day Breakfast
2023-04-10 151 浏览
呢間西餐以森林風既裝飾為主 走小清新路線環境座位好舒服 食物質素亦好好 性價比高除左西餐 仲有海鮮 Cafe輕食等原來大圍依家都開左新分店👍🏻登記做會員就可以用優惠價$88試到ADB優惠去到4月30咋♥︎全日早餐 $118(優惠價$88)呢個全日早餐真係好豐富 勁足料有煎蛋 牛油果 德國腸 牛角包 炸蝦春卷雞扒 薯餅 炸雞鎚 番茄 沙律菜 炒蘑菇雞扒仲皮脆肉嫩 呢個價錢真係好抵食紐西蘭頂級肉眼扒 $218 套餐仲包左南瓜湯同香牛角包肉眼扒好大塊 入口軟腍 充滿油脂香煎開仲有粉紅色既肉塊 真係好高質鹹蛋黃金薯條 +$38薯條脆卜卜 加左鹹蛋黃更香口2個人Share份量岩哂
呢間西餐以森林風既裝飾為主 走小清新路線
環境座位好舒服 食物質素亦好好 性價比高
除左西餐 仲有海鮮 Cafe輕食等
原來大圍依家都開左新分店👍🏻
登記做會員就可以用優惠價$88試到ADB
優惠去到4月30咋
♥︎
全日早餐 $118(優惠價$88)
呢個全日早餐真係好豐富 勁足料

2個人Share份量岩哂
  • 全日早餐
  • 紐西蘭頂級肉眼扒
2023-04-06 152 浏览
紅磡有好多美食餐廳數之不盡這次我們就來試試這一間小清新餐廳店內採用柔和的綠色為主調給人一種輕鬆RELAX的感覺餐廳主打西餐, 海鮮料理以及CAFE必有的全日早餐輕食這次我就揀選了店內推介的全日早餐有我最愛的牛油果, 香腸還有薯餅, 炒雜菌, 香軟的牛角包小雞鎚, 雞扒, 太陽蛋沙律菜, 大蕃茄以及春卷非常豐富的美味早餐再配一杯香濃的LATTE上面美美的拉花圖案正大爺就揀選了蟹肉鮮蝦椰香喇沙燉飯平常喇沙麵別得多喇沙飯真的第一次試原來配飯也很好吃哦充滿椰香的燉飯口感一流一口蝦一口飯好像去了東南亞地區旅行一樣除了這兩道主菜之外我還另外加點了日式吉列廣島蠔廣島蠔炸到很香脆而且沒有一點腥味非常惹味總結:這邊價錢親民, 坐得舒服食物味道不錯下次你們來紅磡也可以一試哦<<新店優惠>>為慶祝大圍新分店開張只要到全線分店登記成為普通會員即可以HK$88全日價食 Second Bite招牌 All Day Breakfast (原價HK$118)即日至4月30日午餐時段(全部分店適用)
紅磡有好多美食
餐廳數之不盡

這次我們就來試試這一間小清新餐廳
店內採用柔和的綠色為主調
給人一種輕鬆RELAX的感覺
餐廳主打西餐, 海鮮料理
以及CAFE必有的全日早餐輕食

這次我就揀選了店內推介的全日早餐
有我最愛的牛油果, 香腸
還有薯餅, 炒雜菌, 香軟的牛角包
小雞鎚, 雞扒, 太陽蛋
沙律菜, 大蕃茄以及春卷
非常豐富的美味早餐

廣島蠔炸到很香脆
而且沒有一點腥味
非常惹味

總結:
這邊價錢親民, 坐得舒服
食物味道不錯
下次你們來紅磡也可以一試哦

<<新店優惠>>
為慶祝大圍新分店開張
只要到全線分店登記成為普通會員
即可以HK$88全日價
即日至4月30日午餐時段(全部分店適用)
2023-02-28 345 浏览
我最近去了一家西餐廳用餐,但是我必須承認,整體的體驗並沒有讓我非常滿意。首先,餐廳的價格相對來說比較高,但是我點的菜色味道卻並沒有像價格那麼高檔。菜的份量也不算太多,讓我覺得有些不划算。除此之外,服務水平也只是一般般。服務員對待我們的態度沒有太多熱情,也沒有特別的禮貌,讓我感到有些冷淡。在等待上菜的過程中,我們也沒有得到太多的關注和照顧,有些不舒服。儘管菜的味道和服務水平並沒有讓我非常滿意,餐廳的裝潢和氛圍還是相當不錯的。餐廳的燈光和音樂讓人感到舒適和放鬆,讓整個用餐環境相對舒適。然而,這種舒適的感覺並沒有完全彌補味道和服務不足的缺陷。總體而言,這家西餐廳的食物味道一般,價格偏貴,服務也只是一般般。儘管餐廳的裝潢和氛圍還算不錯,但這些並不足以讓我建議朋友去這家餐廳用餐。
2023-02-27
2023-01-26 468 浏览
呢間位於紅磡灣中心地下嘅Cafe齋睇門面已經非常吸引 簡約嘅湖水綠設計望落好舒服 餐廳座位都唔會好迫 好適合放工/weekend去chill下~二人盛宴 $388𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗙𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼 𝗽𝗮𝘅Dinner set 跟咗餐湯、牛角包🥐🥐同白酒忌廉青口作為前菜 然後可以揀一份扒同一份意粉香煎紐西蘭頂級肉眼扒(10安士)🥩配 薯蓉雜菜 +$38𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗡𝗭 𝗔𝗻𝗴𝘂𝘀 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝘄/ 𝗠𝗮𝘀𝗵𝗲𝗱𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 & 𝗩𝗲𝗴𝗴𝗶𝗲𝘀 (𝟭𝟬 𝗢𝘇)牛扒份量唔細 我地叫咗七成熟 來到都唔會太靭 肉質幾嫩 咬落好juicy 👍👍配有兩款醬:蜜糖芥末同蘑菇汁 可自由選擇 配菜有薯蓉同炒蘑菇雜菜 就咁單食一份扒都夠曬飽~白酒蟹肉扁意粉𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄/ 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲 & 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲白酒味唔係好出~ 面頭嘅蟹肉俾得一d都唔吝嗇 除咗蟹肉之外都有蘑菇作為配菜 炸蝦滑春卷(4條) +$48追加小食𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹 (𝟰𝗽𝗰𝘀)春卷外皮炸至金黃香脆 每條都大大條 入面包住鮮甜嘅蝦滑

二人盛宴 $388
𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗙𝗼𝗿 𝗧𝘄𝗼 𝗽𝗮𝘅

香煎紐西蘭頂級肉眼扒(10安士)🥩配 薯蓉雜菜 +$38
𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 & 𝗩𝗲𝗴𝗴𝗶𝗲𝘀 (𝟭𝟬 𝗢𝘇)

炸蝦滑春卷(4條) +$48追加小食
春卷外皮炸至金黃香脆 每條都大大條 入面包住鮮甜嘅蝦滑 口感同味道都一流😋😋
香煎紐西蘭頂級肉眼扒(10安士)配 薯蓉雜菜
炸蝦滑春卷
白酒忌廉青口
香煎紐西蘭頂級肉眼扒(10安士)配 薯蓉雜菜
位於黃埔地鐵站附近嘅良心cafe Second Bite 無論食物質素 座位舒適度同性價比 都非常唔錯!值得推介俾大家 💛Set lunch with appetizer and main course $78 - 158, 睇個 main course決定價錢Appetizer 南瓜忌廉湯 – 口感幾creamy 沙律 - 沙律醋味道酸酸地好開胃 而且份量都唔會太細 唔似有啲餐廳得幾條菜 😅Main course香煎紐西蘭肉眼扒伴沙律薯條 $158 – 叫咗medium 肉質juicy 有肉味 😱 拍得住扒房出品 👍🏻👍🏻👍🏻蟹肉鮮蝦梛香喇沙燉飯 $98 – 用喇沙整 risotto 呢個口味幾有新意 蝦有幾隻 好足料 面頭仲有蟹肉 調味都好好 有喇沙香味得來唔會太鹹Second Bite 全日早餐 $118 - 份量超大 超有誠意 睇相都見到有好多唔同嘅食物 簡直大份到食唔晒🍽 餐廳: Second Bite Bar & Cafe🏠 地址: 紅磡必嘉街92-112號紅磡灣中心地下14A號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #fo

Appetizer

南瓜忌廉湯 – 口感幾creamy

Main course

蝦有幾隻 好足料 面頭仲有蟹肉
調味都好好 有喇沙香味得來唔會太鹹

🍽 餐廳: Second Bite Bar & Cafe

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
Intro: 紅磡同黃埔一帶真係好多野食,而最近新開左一間打卡嘅cafe,店內裝修得好湖水綠feel坐得好舒服;呢到嘅午市套餐嘅價錢都係大約100-120內,套餐包湯/沙律同左埋加少少錢有飲品,質素都唔錯架~___________________🍽 黑松露帆立貝野菌扁意粉💰 88 ⭐️8.5/10✍🏻 意粉嘅配菜有車厘茄同好多嘅菇,菇好厚肉同大粒,吸哂意粉汁嘅味道✍🏻 有兩粒帆立貝,煎得好香好厚肉✍🏻 扁意粉好彈牙而做到掛汁嘅效果,黑松露味就唔重🍽 手打肉餅竹炭漢堡配沙律薯條💰 108 ⭐️8.5/10✍🏻 竹炭漢堡包皮嘅底係脆嘅✍🏻 手打肉餅好厚肉,而成份偏向豬肉,肉質唔會散或者太實✍🏻 驚喜係有部分係蕃薯條,香脆得黎帶點甜,但其餘係冧左嘅薯條✍🏻 沙律就冇咁新鮮🍹 特式冰果茶💰 +8(午市加配價)⭐6.5/10✍🏻 水果嘅味道唔太出✍🏻 味道偏向桃味,但會飲到茶嘅苦澀味___________________🏠 second bite bar and cafe📍 紅磡必嘉街92-112號紅磡灣中心地下14A號舖⭐️ 8.5/10___________________
Intro:

🍽 黑松露帆立貝野菌扁意粉
💰 88 ⭐️8.5/10
✍🏻 有兩粒帆立貝,煎得好香好厚肉
✍🏻 扁意粉好彈牙而做到掛汁嘅效果,黑松露味就唔重

🍽 手打肉餅竹炭漢堡配沙律薯條
💰 108 ⭐️8.5/10
✍🏻 竹炭漢堡包皮嘅底係脆嘅
✍🏻 手打肉餅好厚肉,而成份偏向豬肉,肉質唔會散或者太實
✍🏻 沙律就冇咁新鮮

🍹 特式冰果茶
💰 +8(午市加配價)⭐6.5/10
✍🏻 水果嘅味道唔太出
✍🏻 味道偏向桃味,但會飲到茶嘅苦澀味

🏠 second bite bar and cafe
📍 紅磡必嘉街92-112號紅磡灣中心地下14A號舖