2021-05-14 1175 浏览
前同事轉左工返灣仔,佢約我近近地一齊食lunch。我叫左日式叉燒溫泉蛋飯同痴_線朱古力,前同事叫左煙肉帆立貝扁意粉配番茄汁同可可奶茶。日式叉燒溫泉蛋飯拮穿隻溫泉蛋撈埋啲飯食一流,叉燒入口好軟腍,味道唔錯,不過份量比較細,就算飲埋痴_線朱古力都唔太夠飽。痴_線朱古力個樣好澎湃,幾好飲,唔太甜,比我想像中細杯,罪惡感即時細左。Lunch time加$10就有得飲啦。煙肉帆立貝扁意粉配番茄汁我目測好足料,同事話味道正常。可可奶茶加左$5,估唔到有拉花,同事話奶茶底上面鋪左可可粉。
前同事轉左工返灣仔,佢約我近近地一齊食lunch。
煙肉帆立貝扁意粉配番茄汁
我目測好足料,同事話味道正常。
煙肉帆立貝扁意粉配番茄汁
可可奶茶
加左$5,估唔到有拉花,同事話奶茶底上面鋪左可可粉。
2021-05-14
午餐
2021-04-20 1146 浏览
來到灣仔上堂 最麻煩係午餐點解決因為1230-1400四圍都係人 大部份餐廳都人頭湧湧同事就介紹呢間在瑞安中心二樓角落既餐廳價錢略貴 所以都有啲座位可以坐上黎睇先知原來佢有幾間分店 都係走商務午餐路線我一於就叫最普遍的意粉試下意粉一上 喜出望外 都幾大碟幾足料等左15-20分鐘先上 應該都係即煮意粉軟硬適中 蕃茄汁也適量 每啖都有海鮮和蕃茄汁意粉和諧地入口呢個餐都係物有所值再講返咖啡 拉花有誠意味道均衡 咖啡香又有朱古力既甜用個匙羹飲咖啡 飲飲下覺得有啲野一望個匙羹 原來有佢出產地既建築好有心思品味啊!呢個餐具都幾有驚喜服務員態度就正常啦!
來到灣仔上堂 最麻煩係午餐點解決

味道均衡 咖啡香又有朱古力既甜
mocha

用個匙羹飲咖啡 飲飲下覺得有啲野
一望個匙羹 原來有佢出產地既建築
好有心思品味啊!
呢個餐具都幾有驚喜
服務員態度就正常啦!
2021-04-13
煙肉煙三文魚蜆肉蕃茄汁意粉
mocha
  • 是日意粉
2021-04-15 681 浏览
因為Sensory zero朝早有時會有半價咖啡所以之前一直日日都飲一杯今次終於試到佢地嘅牛角包同crazy chocolate 牛角包同炒蛋係好香不過略嫌性價比有啲低有少少失望嘅但係Crazy chocolate 就真係好讚混合左應該五隻朱古力係裏面對於一個鍾意朱古力嘅人來講真心好正!
因為Sensory zero朝早有時會有半價咖啡
所以之前一直日日都飲一杯
今次終於試到佢地嘅牛角包同crazy chocolate
牛角包同炒蛋係好香
不過略嫌性價比有啲低
有少少失望嘅
但係Crazy chocolate 就真係好讚
混合左應該五隻朱古力係裏面
對於一個鍾意朱古力嘅人來講真心好正!
滑蛋牛角包
炸雞軟骨
Crazy  chocolate
滑蛋牛角包
炸雞軟骨
Crazy  chocolate
2021-03-18 857 浏览
不過不失,有點普通感覺食物不值呢個價錢意粉啲菜係切粒,唔係好夠菜仲有次次飲親佢咖啡都胃痛 可能太濃?!值得讚賞啲地方:open kitchen 感覺乾淨啲店員服務態度良好。
不過不失,有點普通
感覺食物不值呢個價錢
意粉啲菜係切粒,唔係好夠菜
仲有次次飲親佢咖啡都胃痛 可能太濃?!
值得讚賞啲地方:open kitchen 感覺乾淨啲
店員服務態度良好。

2021-03-09 952 浏览
今日陪朋友去灣仔處理文件,幸運地拎到晏晝嘅籌號,見仲有時間剩就去咗附近嘅coffee shop坐低食tea.原本我哋嘅心情都沉重,晏晝三點幾堂食冇乜人,我哋可以靜靜地坐喺度休息。首先,店員殷勤招待,笑容可恭。留意到我朋友嘅需要,建議佢飲Zero黑牛。首先嚟到大大杯黑牛,飲一啖,甜甜透心涼,心情好啲🌑🌘🌗之後食鰻魚滑蛋飯,有飯落肚有氣力,心情又再好啲🌒🌓🌔最後食素食All day breakfast,顏色鮮艷,睇見都開心,仲驚喜重重!最特別係食到焗椰菜花、自製果醬及漬物秋葵,心情靚返🌕🌕🌕我們在紛擾的環境及帶着糟糕的情緒,但好感恩食到用心製作的食物,治療人心。P.S: 第一次寫食後感,特別想記錄感動及紀念今日 (8.3.2021)

之後食鰻魚滑蛋飯,有飯落肚有氣力,心情又再好啲🌒🌓🌔

無肉大滿足早餐自製果醬
三蒲鰻魚滑蛋飯
Cappuccino
2021-03-08
下午茶
無肉大滿足早餐自製果醬
三蒲鰻魚滑蛋飯
2021-02-16 947 浏览
Sensory ZERO這間店的名字一早已經聽過,早前終於有時間來品嘗!痴_線朱古力  Crazy Chocolate $50名副其實的朱古力奶,端上桌子的那刻不禁在心中叫了一次這杯飲品的名字。份量十足+十足,黑朱古力、白朱古力、牛奶朱古力填滿了整個杯子,不!是多得滿瀉到碟子上,視覺上非常震撼。味道當然也是非常滿足,每一口都是濃郁的朱古力,飲到最後都濃而不膩,太幸福了~黑牛 Black Cow $55朋友則點了另一杯特飲。可能痴_線朱古力實在太厲害,這一杯在比較下少了一點震撼,但同樣美味啊。結帳時,發現店家在做半價優惠,兩杯高質特飲合共也不過 $60,加上餐廳環境舒適安靜,倘若在家附近,我一定會瘋狂光顧!

痴_線朱古力  Crazy Chocolate $50

黑牛 Black Cow $55

痴_線朱古力
以白色為主調嘅黃店~ 好耐之前其實我去過銅鑼灣分店,我覺得整體裝修都幾靚,但係冇預期中咁靚咁想影相,唔係嗰種你會想周圍行嚟行去影相嘅Cafe(*☻-☻*)當日我哋食晚餐,基本上所有嘢都係$100以上,我哋加咗個set大約每人都要$300左右埋單,性價比上唔係好值~ 但係因為冇飲到最出名嘅朱古力所以再比佢多一次機會!今次我就去咗灣仔分店,無限時仲有WiFi!(好似只限灣仔分店) 睇相見到有一個落地玻璃窗, 但係當日天氣唔係幾好冇咩太陽,出面嘅景唔太靚。。其實冇咩feel, 不過如果有陽光同埋出面有楓葉嗰啲我覺得都還可以。。但係就真係唔係好打卡able .... 比較上我覺得銅鑼灣靚啲~打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸📸/5Price 💰蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 — $118我覺得其實幾好食,個滑蛋都唔錯,質素幾好痴_線朱古力 —— $50可能因為係為咗朱古力先再嚟,令到我都幾失望。。的確係幾打卡able, 但係我以為會係真係好濃郁嘅朱古力,個底有啲似用粉沖出嚟咁樣,上面嘅朱古力碎就真係裝飾冇特別加重到朱古力味。。 Crazy chocolate唔係好對得住佢個名。。推薦值💡: ⚜️⚜️

打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸📸/5

Price 💰

蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 — $118

我覺得其實幾好食,個滑蛋都唔錯,質素幾好

痴_線朱古力 —— $50

推薦值💡: ⚜️⚜️/5
黃店加埋冇限時,的確係唔錯~ 但係我覺得以Cafe來講冇咩驚喜,同埋朱古力真係令我幾失望。。以為真係可以飲到濃郁嘅朱古力。。而且佢其他分店都好多人排隊,唔會令我回頭再食(*´-`)
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
2021-01-25
2021-01-25 550 浏览
相信好多人都係為咗呢杯痴_線朱古力🍫而嚟剩係個Look已經完勝😋 相信熱朱古力唔會難飲得去邊😅 目測已經有黑朱古力, 白朱古力碎 , 牛奶朱古力,杯內仲加咗鮮奶同埋三重朱古力, 朱古力多到滿瀉,仲要爆瀉出嚟,份量十足,名副其實係一杯痴_線朱古力🤣 無論咩角度影都係咁震撼,打卡一流👍味道方面除咗甜,無任何意見可以分享😂真心係幾香濃 ,幾香滑嘅👍巨型午餐肉芝士滑蛋牛角包🥐就相當唔錯,牛角包酥脆,蛋夠滑,午餐肉煎到好脆😋芝士肉鬆牛角包 , 酥脆嘅牛角包配埋鹹香嘅芝士🧀同埋肉鬆一齊食,口感都幾特別,唔錯。以上幾樣食物都唔錯,但係夾埋一齊食就非常之 膩,食完飽滯滯🙈
相信好多人都係為咗呢杯痴_線朱古力🍫而嚟
2021-01-12 627 浏览
相信呢間杯Crazy Chocolate無人不曉😀其實我都食過起碼五至十次,但係成日都好趕無影到,難得呢日餐廳少人上餐超快就影下🙈大部份時間都係睇Daily Special有咩,因為見佢款式都會轉得幾頻密,而且質素都算平穩😗▪️ Pasta of the day - 冬陰汁蝦肉魷魚圈闊條麵(7.5/10)💲117今次呢個係冬陰汁,本身都驚係伏會唔夾,不過食落其實都唔錯🤣帶點冬陰功既微辣醬汁幾惹味,而且海鮮份量比預期足,有唔少彈牙既蝦肉同埋魷魚圈,再配上少少菇菌同埋三色椒,闊條麵會係個人鍾意既偏硬麵質🍝▪️ Crazy Chocolate(7.5/10)💲+10 (Weekday Lunch Combo);50其實本身賣相好吸睛,係我影到個色咁衰,大概係時候要換走部舊電話🤦🏻‍♀️午餐包四十蚊飲品,每次都係唔想諗飲咩就加錢叫呢杯比較有特色既,朱古力、可可粉、唔同濃度既黑白朱古力碎鋪係熱朱古力面頭,入口會係偏杰身兼濃郁感覺好rich,有時會覺得底部朱古力偏甜同埋膩會飲唔曬,不過呢日甜度又岩岩好,邪惡得黎會好滿足☺️🔎 整體評分(7.5/10)

冬陰汁蝦肉魷魚圈闊條麵

Crazy Chocolate

🔎 整體評分(7.5/10)
冬陰汁蝦肉魷魚圈闊條麵
Crazy Chocolate
2021-01-04 507 浏览
2021年第一日返工嘅日子🤩黎到呢度享受今年第一個靚早餐☕️好醒晨,尤其杯咖啡,真係笑咗出嚟,心情超靚,多謝晒!大家加油,今年一定好🎆。講返食物,Flat White 有水準,咖啡味濃,個人覺得比Latte 出色,拉花吾駛講啦,日日黎都吾同👍🏻。新鮮蛋冇得輸,加埋價錢$60有找。香港真好🥰🎉
加埋價錢$60有找。香港真好🥰🎉
2021-01-04
$60 (早餐)
2020-12-21 421 浏览
依間cafe 對大家嚟講應該唔陌生,最出名應該係佢哋個杯痴_線朱古力🍫 滿到流出嚟嘅朱古力打卡呃like超easy! 今次🍔第一次去,就有少少失望~ 環境比較昏暗而且枱與枱之間都幾close下,似普通一間餐廳。環境已經冇乜打卡位,連想幫嘢食影張靚相都難,一係影到人,一係影到隔板🤣 咁唯有focus係啲嘢食到啦-午市套餐👇🏼蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($143) 包$40以下熱飲。好欣賞佢哋鰻魚有三大塊兼幾厚身。可惜外皮冇微脆嘅效果。佢哋標榜採用日本蛋同日本米,白米係經過”米•食味鑑定士” 由日本進口,品種叫”一見鍾情”💘 食落係幾煙韌同濕潤。*溫泉蛋泡菜豚角飯($123) 豚肉係用醬油煮過,幾入味,肉質唔會鞋口,而且仲有啲油脂位。泡菜就得三片,食到到喉唔到肺😂 用個溫泉蛋嘅蛋汁嚟送飯又唔錯♨️但如果個飯有埋豚肉嘅醬汁會更好!-整體性價比就一般般啦,可能仲環境比起其他cafe爭咁啲,冇咁chill😢 但食材同咖啡嘅質素都幾好嘅,個拉花加分~

午市套餐👇🏼

但如果個飯有埋豚肉嘅醬汁會更好!

Lunch set x 2 (with free hot drink worth up to $40):1️⃣Australian M5+ wagyu quinoa salad - $188*2️⃣Australian M5+ wagyu flat iron rice w/ onsen egg - $183*☕Latte - included🍫Crazy chocolate - extra $10**10% service chargeSensory Zero 絕對係我lunch 飯堂之一,一嚟啲嘢食高汁,二嚟咖啡都好飲,我有時都會嗌外賣latte🥰當日一點去食,本身full哂,但好好彩等咗唔洗5分鐘就有位坐而最合我心意嘅原因係因為佢個沙律完全係low-carb friendly ,仲要有澳洲和牛 食,啱哂我呢個牛扒控 😍基本上我on diet之後嚟親都只會嗌佢😂🥗沙律主要係沙律菜、洋蔥、紅菜頭同車厘茄,配有藜麥同檸檬汁,份量一啲都唔細;🥩和牛熟度啱啱好,好唔好食應該都唔洗講,同沙律一齊食一啲都唔膩,檸檬汁🍋仲好開胃tim!🍚同事個和牛飯上嗰時唔記得影相,所以我補返二月嗰時食過嘅相🥰,食嗰時佢
☕Latte - included
🍫Crazy chocolate - extra $10*
*10% service charge

🍚同事個和牛飯上嗰時唔記得影相,所以我補返二月嗰時食過嘅相🥰,食嗰時佢問我平時點食溫泉蛋,我就篤穿佢撈飯,佢話佢成隻隊落口😂佢食完都話冇得輸,值得一提嘅係呢度標榜用日本米,飯煮得粒粒分明唔會黐埋一舊,加埋啲和牛一齊食,我而家打緊都流哂口水呀🤤
latte
之後到嗰兩杯餐飲,包$40或以下一杯飲品,多咗補差價。我通常都係叫latte,今次個latte art係海馬,好得意呀😍我好鍾意佢個咖啡底比較nutty, 有一陣朱古力味😝
crazy chocolate
同事嗰杯係crazy chocolate aka 痴__線朱古力,當然係相機飲先🥰又係佢每次嚟必嗌,唔會特別甜,朱古力味夠哂濃,極邪惡🤣

都唔洗總結啦,偶爾奢侈下就會嚟食,堂食叫咖啡仲有得儲印仔tim,佢有幾間分店,行過路過記得唔好錯過啦❤️
2020-11-18
crazy chocolate
  • latte
  • AustralianM5+wagyuflatironricew/onsenegg
  • AustralianM5+wagyuquinoasalad
  • crazychocolate
2020-12-02 276 浏览
到灣仔,想找早餐,隨意找到它!叫左外賣。好準時!個包裝好靚好開心的餐盒和咖啡杯都係黑白海浪🌊花紋,型!叫左個爆餡滑蛋牛角包果然是爆餡 真開心!即使是外賣,牛角酥都保持到香脆好味底下還加上wasabi Mayo 更惹味!更想不到是原來係個套餐,仲有得揀杯咖啡飲a very good morning
到灣仔,想找早餐,隨意找到它!
叫左外賣。好準時!個包裝好靚好開心的
餐盒和咖啡杯都係黑白海浪🌊花紋,型!

叫左個爆餡滑蛋牛角包

果然是爆餡 真開心!
即使是外賣,牛角酥都保持到香脆好味

底下還加上wasabi Mayo 更惹味!
更想不到是原來係個套餐,仲有得揀杯咖啡飲
a very good morning
2020-11-26 230 浏览
很久沒寫食評了。偶然中的寫意。工作曰灣仔的中午時段非常繁忙,早在12時入坐,比較容易有位置。因戒食澱粉質,所以選了西式輕食,M5和牛配黎麥沙律菜。和牛是Order才煮,要等些少時間喔,上桌時有溫度的,入口肉質軟滑,易咀嚼,不鞋口,牛肉味淡香。有誠意的出品😋沙律菜中加了紅菜頭配上甜醋及柚子醋(個人口感末經證實),黎麥沒有味道但很有益及包肚,完整的配搭,清爽。有肉有菜有穀物,均衡飲食,女任的上佳選擇👍🏻飲品Americano,色澤濃厚,聞落帶酸味,口感強,我要加糖呢,入口才平易及滑。餐廳位處商業中心2樓,一般cafe裝修,職員盡責,不會多收人坐,感覺舒服,唔會迫爆,也不會趕人走。滿意!所以我都識做,不打躉了,埋單讓坐給他人。
很久沒寫食評了。偶然中的寫意。
工作曰灣仔的中午時段非常繁忙,
早在12時入坐,比較容易有位置。
因戒食澱粉質,所以選了西式輕食,
M5和牛配黎麥沙律菜。
和牛是Order才煮,要等些少時間喔,
上桌時有溫度的,入口肉質軟滑,易咀嚼,
不鞋口,牛肉味淡香。有誠意的出品😋
有肉有菜有穀物,均衡飲食,女任的上佳選擇👍🏻
所以我都識做,不打躉了,埋單讓坐給他人。
M5和牛黎麥菜沙律
2020-11-26
M5和牛黎麥菜沙律
  • M5和牛
2020-11-23 285 浏览
位於灣仔瑞安中心1樓座位唔多Lunch hour要有心理準備排吓隊-為一嚐超邪惡嘅痴_線朱古力而來Crazy Chocolate 原價要$50跟餐 +$10 就有得飲香滑濃郩 甜度啱啱好表面灑上黑白朱古力碎視覺 味道 口感 都咁正真係要襯熱飲 不設外賣㗎-蒲燒三層鰻魚滑蛋飯好好食啖啖爽口鰻魚肉配靚米滑蛋夠唒滑大量紫菜碎碎係會令人食唔停口-整體來講尼餐lunch好出色呀價錢偏貴座位有啲逼仲要有加一服務費所以下次糧頭先再嚟食啦😂
位於灣仔瑞安中心1樓
座位唔多