『我最愛之日式刨冰🍧・抹茶控必點抹茶』☘︎𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊, 𝑪𝒂𝒖𝒔𝒆𝒘𝒂𝒚 𝑩𝒂𝒚⠀⠀꧁抹茶忌廉焦糖 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚꧂⠀應該是我的永遠No.1吧!(●’◡’●)ノ⠀好久沒吃然後吃下去還是很愛✓⠀抹茶味濃郁ᕕ( ᐛ )ᕗ⠀然後接下來就是微甜的焦糖,和回甘的抹茶互相交融,裡面還有點消化餅碎增加口感!!!⠀啊!!!還有面頭的奶油好滑奶味很香♡︎⠀這是幸福的味道吧♡´・ᴗ・`♡⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.2/10⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒:$90⠀⠀Personal Ranking⠀⠀1. 抹茶焦糖🍵⠀⠀2. 黑胡麻⠀⠀3. 焙茶黃豆粉蒛餅⠀⠀4. 蜂蜜檸檬⠀⠀5. 藍莓乳酪 ⠀⠀6.開心果紅莓⠀⠀7. 草莓奶油⠀⠀8. 芒果lassi⠀⠀9. 豆腐/蜜柑豆腐⠀⠀10. 金莎巧克力⠀⠀11. Tiramisu⠀⠀12. 巧克力伯爵茶 ⠀13. 南瓜⠀14. 栗子⠀⠀15. 牛油果⠀⠀16. 草莓巧克力⠀⠀17. 日本甜酒⠀——————————————————⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀Matcha Cream Special ⠀🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀

꧁抹茶忌廉焦糖 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚꧂⠀

Matcha Cream Special ⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀
Yes⠀
——————————————————⠀
🔍 Shari Shari Kakigori House 氷屋⠀
Sharishari⠀
銅鑼灣希雲街14號地舖⠀
2020-09-15 226 浏览
之前都食過好幾次中環同銅鑼灣都食過啲冰都唔錯但係今日發現啲服務態度真係好有問題1)我地叫左個mochi同個草莓special但係得羹但係冇叉咁之前食都係有叉既所以就問店員啦點知佢就話”平時啲客都係用羹食”之後先拎啲叉黎唔係好明佢句野有咩意義2)漏左野係鋪頭打電話翻去個店員重複講左好多次‘你過兩日唔黎拎就揼’真係好冇禮貌講翻啲野食啲冰甜甜地都幾好食但係士多啤梨有啲太酸份量就都算大雖然唔係咩高級餐廳都係服務態度都好應該改善一下
之前都食過好幾次
中環同銅鑼灣都食過
啲冰都唔錯
但係今日發現啲服務態度真係好有問題

我地叫左個mochi同個草莓special
但係得羹但係冇叉
咁之前食都係有叉既
所以就問店員啦
點知佢就話”平時啲客都係用羹食”
之後先拎啲叉黎

份量就都算大

雖然唔係咩高級餐廳
都係服務態度都好應該改善一下
2020-09-12 137 浏览
永遠都深受歡迎嘅shari shari 綿花冰😆 食咗好多次,今次先捨得去影相🤣 試過幾款期間限定,個人都係覺得依兩隻味最好食🙈 再加上兩隻味都係best seller,所以就介紹吓佢哋✌🏼🔸𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 $𝟗𝟎 (𝟒.𝟏/𝟓)次次去到都一定有其他人叫嘅抹茶味,抹茶味夠濃,中間仲有啲曲奇碎係入面,啖啖都超滿足🤩 🔸𝐞𝐚𝐫𝐥 𝐠𝐫𝐞𝐲 𝐦𝐢𝐥𝐤𝐭𝐞𝐚 $𝟗𝟎 (𝟒/𝟓)伯爵奶茶味,食落去真係好似飲緊奶茶咁,味都夠濃,中間仲有北海道牛乳布甸添😍
🔸𝐞𝐚𝐫𝐥 𝐠𝐫𝐞𝐲 𝐦𝐢𝐥𝐤𝐭𝐞𝐚 $𝟗𝟎 (𝟒/𝟓)
  • 抹茶忌廉焦糖味配白玉
2020-09-09 112 浏览
宜家夏天咁熱梗係想食返啲甜品消暑啦 最啱就係食刨冰啦😋 呢一間刨冰應該大家都唔陌生 今日平日放工冇咩人排隊 就終於試到🤩~~🍧抹茶忌廉焦糖味刨冰 $90同平時睇相一樣 份量幾大 叫一個都可以2-3人share❄️冰入口好細滑軟綿 唔會食到一嚿嚿硬冰塊👍🏻見好多人推薦呢個抹茶焦糖味🍵抹茶味好香濃 而且好足料 每一啖都會食到綠茶味🤩另外啲焦糖醬埋左起冰嘅中間仲加咗啲脆脆 一苦一甜 兩隻味好夾😋~~總結1)偏貴嘅甜品 但味道真係唔錯~~評分📈味道 7.5/10環境 6.5/10性價比 7/10
🍧抹茶忌廉焦糖味刨冰 $90

味道 7.5/10
環境 6.5/10
性價比 7/10
2020-09-07 171 浏览
今日令我最唔滿意嘅係服務:個刨冰還未吃完 個服務員已經過黎執走著佢 (嗰時我還扎住嗰匙羹)重點系 問都唔問聲!連最基本嘅禮貌都無?!最起碼都要問聲客人還需唔需要啊嘛?嗰時我真係完全呆曬 完全反應唔切!排隊排著30分鐘 然而先吃著15分鐘 我等嘅時候還長過我吃嘅時間!人生第一次坐得最短時間嘅店!凳都未坐暖 就已經以咁樣嘅方法趕人走?排幾耐隊都願意等 特登黎吃下甜品 估唔到反而變左受氣!咁樣嘅服務態度 已經令人唔會再想幫襯!
今日令我最唔滿意嘅係服務
:個刨冰還未吃完 個服務員已經過黎執走著佢
(嗰時我還扎住嗰匙羹)重點系 問都唔問聲!
連最基本嘅禮貌都無?!最起碼都要問聲客人還需唔需要啊嘛?
我等嘅時候還長過我吃嘅時間!
2020-09-06
2020-09-04 204 浏览
與三位友人慕名第一次黎食物係唔錯但店員態度極為惡劣到左企係門口望下店面同Menu點知個店員即刻走出黎大聲叫我地排隊大聲到成條隊都聽到以為我地插隊我呢個時候先望到門口有張紙仔叫人唔洗攞籌直接排隊排排下比左份menu我地睇話轉頭落左單先仲要求我地排好一直線我地都乖乖地排好 明白唔想阻街咁我地4位就前後兩個兩個討論下嗌啲咩食啦點知果位店員又走出黎大聲提醒我地排返好一直線最好就膊頭掂膊頭(真實對話)咁話喎我心諗依家做童軍咩洗唔洗步埋操?之後仲催左我地幾次落單落完單黑口黑面叫我地落左單一個都唔好行開但根本仲有幾個客先排到我地 洗唔洗咁急?而且果條街會有冷氣滴水同埋側邊有車出出入入排到頭位果位店員又再"溫馨提示"我地叫我地一陣唔好去隔離枱share食物希望我地唔好影響其他食客咁我真係成頭問號首先我地從來冇諗住要求安排4個一齊坐更冇諗住走黎走去share啲食物最後成肚氣食完離開我講左句唔該因為果位店員幫我開門但我就完全聽唔到佢同我講句多謝/拜拜囉老實講食物係有質素可惜環境擠逼餐廳強調材料產自日本但服務卻似港式大排檔價錢略貴仲要一入坐就催你埋左單先我覺得整個用餐體驗都超趕同埋太商業化完全比唔到人輕鬆休
與三位友人慕名第一次黎

我地都乖乖地排好 明白唔想阻街
咁我地4位就前後兩個兩個討論下嗌啲咩食啦
點知果位店員又走出黎大聲提醒我地排返好一直線
最好就膊頭掂膊頭(真實對話)咁話喎
我心諗依家做童軍咩洗唔洗步埋操?
之後仲催左我地幾次落單
落完單黑口黑面叫我地落左單一個都唔好行開
但根本仲有幾個客先排到我地 洗唔洗咁急?
而且果條街會有冷氣滴水同埋側邊有車出出入入

伯爵茶白玉刨冰
2020-09-03
伯爵茶白玉刨冰
2020-09-01 163 浏览
呢間日系小店🇯🇵長期都咁多人排 舖頭充滿日系設計 🎏 Lonely Planet旅遊書令我掛住可以周圍飛既日子✈️仲有日本人老闆👨🏼‍🍳非常非常非常Nice‼️根據四季同節日🎄 小店經常有唔同味道既氷🍧⭐️ Honey lemon yogurt kakigori 🍋 ($95)Shari Shari 既刨冰比起其他舖頭刨得特別幼滑👍🏻 檸檬味酸酸甜甜岩曬夏天食☀️ 好天然 一D都唔會藥水味 加埋蜜糖唔會太酸🍯 鋪係上面既糖漬檸檬好開胃😋食曬成個冰都唔會太飽(PS ⚠️舖頭好貼心咁提大家影相打卡📸唔好多過20秒 唔係刨冰就會開始溶架啦😅)

呢間日系小店🇯🇵長期都咁多人排
仲有日本人老闆👨🏼‍🍳非常非常非常Nice‼️
根據四季同節日🎄 小店經常有唔同味道既氷🍧

2020-06-07
$47 (宵夜)
之前經過幾次都排長龍今次見少人排d但都排咗大概25分鐘左右先有得入(食完發覺喺值得排嘅)但出面都幾熱,條街上面又有冷氣滴水落嚟大家要小心注意翻Earl grey milk tea with mochi $100刨冰綿滑 唔會有顆粒感,抵讚份量足夠2人分享甜味適中,入口即溶,透心涼白玉十分有咬口 ,配合住刨冰食別有一番風味,但唔加都無太大影響食到中間內有乾坤,最底仲有布丁🍮即使山長水遠都值得一嚟,甜而不膩深得我心

之前經過幾次都排長龍

今次見少人排d但都排咗大概25分鐘左右先有得入
(食完發覺喺值得排嘅
但出面都幾熱,條街上面又有冷氣滴水落嚟
大家要小心注意翻

Earl  grey  milk  tea  with  mochi

刨冰綿滑
唔會有顆粒感,抵讚
份量足夠2人分享
甜味適中,入口即溶,透心涼

食到中間內有乾坤,最底仲有布丁🍮
即使山長水遠都值得一嚟,甜而不膩
深得我心
2020-08-31
  • EARL  GREY  MILK  TEA  W ITH  MOCHI
-今次去銅鑼灣 終於食到期待以久的刨冰啦~之前係IG成日見到好多人推薦🤪今次終於到我食~因為店鋪比較細,少座位😉所以想食就要慢慢排隊啦😌-蜜糖檸檬乳酪味🍯🍋(季節限定)🍧($95)夏天梗係要食「冰」消暑啦🌞依個刨冰真係好大個😋2個人Share就岩岩好😍刨冰食落好綿密\(//∇//)\真係入口即化😎配埋乳酪,曲奇餅碎一齊食🥰味道真係好夾,幾Fresh🤩口感豐富😘食完都幾開胃又涼爽╰(*´︶`*)╯♡下次要試埋其他口味(๑>◡<๑)-Name🏠: Shari Shari Kakigori House 氷屋Location📌: 銅鑼灣希雲街14號地舖(港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約5分鐘)價錢💰: 蜜糖檸檬乳酪味(季節限定)($95)

今次去銅鑼灣 終於食到期待以久的刨冰啦~
之前係IG成日見到好多人推薦🤪
今次終於到我食~
因為店鋪比較細,少座位😉
所以想食就要慢慢排隊啦😌
蜜糖檸檬乳酪味🍯🍋(季節限定)🍧($95)
夏天梗係要食「冰」消暑啦🌞
依個刨冰真係好大個😋
2個人Share就岩岩好😍
刨冰食落好綿密\(//∇//)\
真係入口即化😎
配埋乳酪,曲奇餅碎一齊食🥰
味道真係好夾,幾Fresh🤩
口感豐富😘
食完都幾開胃又涼爽╰(*´︶`*)╯♡
下次要試埋其他口味(๑>◡<๑)
蜜糖檸檬乳酪味

價錢💰: 蜜糖檸檬乳酪味(季節限定)($95)

蜜糖檸檬乳酪味
這家日式刨冰應該無人不曉了吧?從Hysan Place走過來大概5分鐘就到了~無論是經典款 還是季節限定的口味 都能讓人眼前一亮~.蜜糖檸檬乳酪味 $95季節限定的口味~本來想說夏天吃這會膩味道卻調得剛剛好 檸檬味完全中和到甜甜乳酪的膩頂上檸檬沾上滿滿的蜜糖 直接吃都不會太過刺激刨冰醬為甜甜的Cream Cheese混合著清新的檸檬味吃到中間有滿滿的消化餅碎 增加口感上的層次.提醒大家下單前要想好要吃的款式這裏只能order一次呢~
這家日式刨冰應該無人不曉了吧?
從Hysan Place走過來大概5分鐘就到了~
無論是經典款 還是季節限定的口味 都能讓人眼前一亮~

蜜糖檸檬乳酪味 $95
季節限定的口味~本來想說夏天吃這會膩
味道卻調得剛剛好 檸檬味完全中和到甜甜乳酪的膩
頂上檸檬沾上滿滿的蜜糖 直接吃都不會太過刺激
刨冰醬為甜甜的Cream Cheese混合著清新的檸檬味
吃到中間有滿滿的消化餅碎 增加口感上的層次
提醒大家下單前要想好要吃的款式
這裏只能order一次呢~
2020-08-22 138 浏览
是不是很想念日本呢🥺唯有靠吃日本菜來解解思鄉之愁😛這間店由日本人主理的日式刨冰,標榜跟普通的刨冰不同,平常亦大排長龍🥳#抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100上面有一層奶泡,而白玉有抹茶和原味各一粒,煙煙韌韌的口感🥰但抹茶白玉的抺茶味不重,而刨冰的抺茶味十分足夠🙈沒有太大的冰粒感,而是綿綿冰的感覺🍧味道小評分:😋😋😋😋/5#草莓Special味 $85粉紅色的外觀少女心爆棚🍓草莓味十分濃郁而且不是假的草莓味👍🏻😍由於是綿綿冰的關係,所以較快溶化🍧味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100
味道小評分:😋😋😋😋/5

#草莓Special味 $85
味道小評分:😋😋😋😋😋/5
2020-08-16 202 浏览
Shari Shari士多啤梨奶凍味價錢💲: $98好味程度😋: 4.7/5服務🍴: 3.8/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 4.4/5-又係shari shari啦🤩之前講過伯爵奶茶白玉同宇治金時,今次就又講下另一隻我好中意的味,就係士多啤梨奶凍!🍓 而家天氣咁熱真係好啱食,但預左一定要排長龍呀🙈-仲有要即刻影即刻食,耐小小就好快溶好易瀉晒,會食到好le hea😂呢個士多啤梨味一啲都唔會假!冇糖漿味🥳反而係好似H字頭個隻士多啤梨雪糕咁,偏奶,偏creamy,好正😛個底有小小🍓糖漿,所以唔怕食得耐個冰會冇味架!食到中間就會有啲好滑的牛乳布丁🍮,好重奶味,同啲冰一齊食好滿足👍🏻 呢間好在啲冰食幾耐都會有味,連溶埋的水都想飲埋佢🤪 呢款面頭仲有啲cream同一粒大士多啤梨!好靚好粉色架🤓 所以推介大家食呢款,特別如果女仔🤭 未去過的朋友仔就更加要去!
Shari Shari
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 4.4/5
2020-08-14 229 浏览
平日下午三點幾左右去到,不需要等位!上次試過芒果乳酪味,今次想試吓新野🤩有驚喜!伯爵奶茶味勁濃,但又唔會話太甜☺️個白玉都超煙un,連埋啲伯爵奶茶冰一齊食勁有口感,勁適合熱死辣辣嘅天氣食🤤雖然個冰好大,但啲味係成個冰都有㗎,唔係淨係面嗰啲有👍🏻👍🏻呢個真係超好食,如果下次再嚟可能會再叫呢隻味🥰另外佢係有草印仔卡嘅,每食一碗冰有一個印仔,好似儲夠10個就可以減$65 㗎啦🤪最後附上今日影嘅餐牌~
伯爵奶茶味配白玉

伯爵奶茶味配白玉
  • 伯爵茶奶茶味配白玉
2020-08-09 218 浏览
成日見到friend食呢間冰,今次終於可以試下啦呢間店比較細,又多人等,等左半個鐘有多先入到入到去就叫左兩個茶味,一個抹茶,一個Earl grey 抹茶6/10抹茶嘅時候侍應已經同我哋講話抹茶係比較苦,問我地o 唔OK,好細心結果抹茶黎到真係有啲苦, 我本身以為呢類甜品叫苦啲會中和番個甜味, 點知其實佢呢個唔係真係加咗太多糖,結果就變左苦左少少啲冰好軟綿綿, 不過就好易冧, 食食下已經冧咗Earl grey 7.5/10相較之下伯爵茶就好味好多, 茶味香濃, 甜味又適中
成日見到friend食呢間冰,今次終於可以試下啦

呢間店比較細,又多人等,等左半個鐘有多先入到

入到去就叫左兩個茶味,一個抹茶,一個Earl grey
抹茶
6/10
matcha

啲冰好軟綿綿, 不過就好易冧, 食食下已經冧咗
7.5/10
Earl grey

相較之下伯爵茶就好味好多, 茶味香濃, 甜味又適中

• earl  grey  milk  tea
2020-08-09 150 浏览
𝒮𝒽𝒶𝓇𝒾 𝒮𝒽𝒶𝓇𝒾 𝒦𝒶𝓀𝒾𝑔𝑜𝓇𝒾 𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒 🍧在IG上經常見到的刨冰店🍧,每次見到照片都想一試,尤其是在這炎熱的夏天☀️更想一試透心涼的感覺。下午時分,人龍比較多,幸好都是只是等了15mins。店內寫到冰塊🧊是由🇯🇵直送,即時加分。刨冰🍧有不少口味提供,而best seller則有綠茶🍵或伯爵茶口味,我們點了一個伯爵奶茶味冰配白玉丸子🍡($100),沒有加一。因為在入座前已下單所以不用等多久,安排很好。刨冰🍧刨得非常幼細十分像綿花糖,沒有碎塊,入口即溶🥰,口感十分好,是實實在在的綿花冰。冰塊不會太冷,不會有凍到上頭頂的感覺。伯爵茶味濃,中間內層配有花生碎🥜、奶凍及焦糖醬,甜而不膩,白玉丸子🍡也十分煙韌綿密。在茶味及配料的加持下,味道提升至另一層次🤩。店內有指引提示如何享用,食物來到要盡快品嘗以免融掉,所以要盡快影相。更要切記要由上到下食,否則會觸發山泥傾瀉😜。
𝒮𝒽𝒶𝓇𝒾 𝒮𝒽𝒶𝓇𝒾 𝒦𝒶𝓀𝒾𝑔𝑜𝓇𝒾 𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒 🍧