2015-07-09 933 浏览
上星期日同屋企人和朋友,五個人用早前團購買的coupon, 去左呢間享用所謂泰式自助晚餐。七點半去到,但等到七點九至入得,全場大概有四十人,侍應態度麻麻!食物品種不多,沙律只有兩兜,得粉絲和雞腳, 炸物只有蝦餅,春卷和咖喱角,咖哩牛雞,不過白飯欠奉,還有沙爹串和豬頸肉,有炒飯和米粉,有隻冰鮮海南雞,不過好咸,東陰公好酸,不試也罷!泰式生蝦吾凍吾熱,甜點只有大賽糕和西餅,不過見個侍應用手「拿」餅,見到吾敢食,埋單毎人要收多$62, 即是每人要$170,如果你認為「低食」,快d來試吓!不過我就無下次啦!
2015-06-16 1217 浏览
同事話想試下呢度, 冇BOOK位的情況下, 當然係FULL晒, 但係我們說12:45離座, 仕應就安排左一張近門口的位置俾我地, 大家不約而同的點海南雞飯, 然後就出去攞沙律BAR的嘢食啦.冇嚟一段時間, 食物款式大同小異, 冬蔭公湯都OK, 唔會太酸及太辣. 沙律都係腸仔, 扎肉, 薯仔等等, 都好味旳. 我最鍾意食菠蘿同埋青瓜. 海南雞飯個飯唔算好油, 幾香, 雞肉都滑身, 好味的. 個醬好惹味. 我們在努力等甜品, 仕應已經叫埋單, 星期五真的好多人喎. 好彩埋單後有大菜糕出, 都食左一件, 幾清甜爽口呀.

2015-06-05
午餐
2015-06-10 1012 浏览
見到網購話係酒店式泰式自助餐,價錢只係$108+$29服務費,諗都唔諗就買咗3張,仲要係優惠開始第一日買,同日去食。(當日由朝早打電話去訂位,但一直唔通,直到下午3:15至通……離哂譜囉 !?)但都可以訂到即日食。食5:30-7:30, 準時到達,但餐廳竟然仍然準備中,侍應仲施施然擺緊嘢,等咗約10分鐘至有得食!首先,所有碟都係用細碟,係平時墊住茶杯嗰種,感覺好怪、好核突、好唔慣,乜咁都叫酒店式咩?由於只包一杯飲品,所以一開始就有張飲品 list 紙同筆擺喺枱,比你點咗先,如要再添飲品就要另計。~泰式青檸梳打 : 太甜,仲係飲咗頭一啖,就見到有蚊螆,要換另一杯,但侍應已不悦……~柚子梳打 : 依然超甜 ! 冇繼續飲啦。(又唔循例比杯水D客人,好難頂!)佢哋嘅食物仲難頂呀 ! 雖然話係一路食一路出爐,但實在唔好食。(唔明點解前面有一連6篇但只有2位食家寫嘅短食評,仲係有位一日寫2篇,對其讚不絕口囉!)~炸蝦餅 : 啱啱炸起,以為正嘢?跟相片相差甚遠 .... 原來係街市現成泰國造急凍蝦餅,冇乜味之餘,蝦餅扁扁平平型狀咁, 仲冇口感,太淋, 好差!~煎蠔餅 : 蛋多過蠔仔,唔夠蠔味。~甜酸
)但都可以訂到即日食。

~煎蠔餅 : 蛋多過蠔仔,唔夠蠔味。
~甜酸魚柳: 咪又係用D急凍越南鯰魚,冇試。
~沙律: 泰式鳳爪,粉絲沙律等, 味道普通,可以唔食。
~冇炒貴刁,又冇濕炒河,只有炒金邊(粉)幼麵 : 好乾又冇味,難食。
~青、紅咖喱雞、牛 : 味道一般,但只用細碟仔盛載,想食D飯加D咖喱汁,容易做到嗎?????真討厭(¬_¬)
~香葉包雞:樓上食家呀,講笑咩?又乾又硬…冇香味又冇肉味。
~泰式春卷:差! 冇泰式感覺,只係超市急凍嘢,可能泰式係指個酸甜醬。
~炒菜類:一般味道,還可以。
~冬蔭功湯 : 冇料㗎 ! 你以為真係同相中咁 ?? 差天共地啦 ! 只有湯水, 咸+辣,好差!

~海南雞飯 :跟相片相差甚遠 !
途中只係斬一碟冰鮮熟雞連骨出嚟,(仲係只有一次咋!) 但行到去只見仲有幾件雞胸、雞頸等,仲有得食咩?
~串燒 :味道普通,我覺得街邊小販嘅味道好得多。
~泰式生蝦: 唔夠凍㗎 ! 幸好D蝦夠新鮮,但就勁多蒜蓉同指天指,每夾一隻要撥走D料,否則太辣。
甜品
~千層糕,嘩 ! 甜死人呀! 又冇椰汁味,更加冇班蘭葉味道,同個椰汁西米糕,一樣甜到漏喉,冇辦法,全部投哂降啦 !
~見有芒菓糯米飯出,當然跟相片相差甚遠啦 ! 但行到去已排哂隊拎,仲係人人都夾哂D芒菓同有椰汁部份,輪到時只得番些少糯米???想話等佢出第二輪,點知等極都冇(︶︹︺),不知所謂!
~生果 : 西瓜唔係好甜,但都只拎得2塊,之後又冇再出,真係好小家!

*由於餐廳每次出食物數量都好少,所以好似爭食咁,可悲 !
*食過咁多自助餐,好耐都未遇過咁差,當倒霉啦!

**** 網上見登出食物圖片相當精美,令人唾然,加上以抵食價錢去吸引讀者…,明白想招徠客人,但都奉勸一句,想要留住客人,就必要留住客人嘅心先囉 !
题外话/补充资料: 到達餐廳時,真係覺得好靚,樓底又高,好舒服咁,洗手間同酒店冇分別咁添,可惜佢哋D食物質數就成反比啦! 此外,服務態度亦都未見得好!
2015-05-13
2015-05-30 1231 浏览
炸蝦餅唔彈 重要淋嘅訂團購話包生蝦 去到又話啲蝦唔新鮮. 叫我們改青口.但青口都唔好食熱盤又唔熱.雞翼乾又硬. 完全唔值Lee 個價錢. 咸檸7得4 分1粒檸剩係飲到7up味😢😢😢😢😢中伏 '男女男' 住走最好食係芒果糯米飯
炸蝦餅唔彈 重要淋嘅
😢😢😢😢😢中伏 '男女男' 住走

最好食係芒果糯米飯
2015-05-30
2015-05-18 1381 浏览
這次團購的一大主打是串燒,有雞肉和牛肉,燒烤香味加上泰式醬汁,頗受歡迎。香芒糯米飯既有泰式元素,又與港式甜品有異曲同工之妙。雖是初夏,但芒果已很甜,與溫熱的糯米飯搭配恰到好處。提供的飲料很多,包括青檸梳打、珍多冰、汽水以及龍眼冰等,也是無限任飲。除了人手不足顯得等待時間過長之外,味道倒也不錯。
炒蛋+串燒
香芒糯米飯
2015-05-06
炒蛋+串燒
香芒糯米飯
2015-05-14 1495 浏览
蝦餅和雞翼都經過油炸,十分香脆。串燒配上泰式酸酸甜甜的醬汁,別有一番風味。店內環境不錯,雖然人不多但店員較忙碌。飲品選擇挺多,但上得有些慢。經典泰式冬陰功湯,不同在於這裡的湯不辣,但並不影響其獨特的風味。店內還有兩三種泰式沙律,口味總體較清淡。
蝦餅+雞翼+炒蛋+串燒
冬陰功湯
店內還有兩三種泰式沙律,口味總體較清淡。
2015-05-06
蝦餅+雞翼+炒蛋+串燒
冬陰功湯
2015-05-07 1790 浏览
粟米味道清甜。兩個沙律是泰式風味的酸甜和微辣,但火腿和普通火腿差別不大,相比之下蝦沙律更特別。泰式生蝦以辣椒和蒜頭調味,我認為不錯,但要視乎個人口味。豆沙糯米飯味甜,雖然不是泰式但味道不錯,菠蘿很新鮮,不會澀。
粟米+蝦沙律+火腿沙律
泰式生蝦
泰式生蝦以辣椒和蒜頭調味,我認為不錯,但要視乎個人口味。
豆沙糯米飯+菠蘿
2015-05-05
粟米+蝦沙律+火腿沙律
豆沙糯米飯+菠蘿
2015-05-07 1570 浏览
與好友因團購活動而來到這家餐廳,第一次嘗試泰式自助餐。泰式生蝦很新鮮,但略有些黏膩,加冰相信會更爽口。炒麵酸酸甜甜很有泰式風味,春捲則普通。蝦餅新鮮出爐,香味四溢。以葉子包裹的雞肉有肉的鮮味也有植物清香,不會覺得肥膩。飲品有不少選擇並任飲,兩種飲品都頗受歡迎,但個人認為青檸梳打更冰涼爽口。
蝦餅+春捲+炒麵+雞肉
珍多冰+青檸梳打
2015-05-05
蝦餅+春捲+炒麵+雞肉
珍多冰+青檸梳打
2015-05-06 1347 浏览
蒜蓉包與平日的差不多,不多贅述。雞肉以樹葉包裹,外脆內軟。炒飯用冬陰功湯汁拌了一下,頗有泰式風味。生蝦雖然個頭不大,但味道鮮美。泰式糕點,第一次嘗試是收到旅行泰國的友人的手信。新鮮製造的糕點味道清甜,別具一格。店內人不算多,環境優雅,但店員有些人手不足。
蒜蓉包+炒飯+雞肉+冬陰功豬頸肉
泰式生蝦
生蝦雖然個頭不大,但味道鮮美。
泰式糕點
店內人不算多,環境優雅,但店員有些人手不足。
2015-05-04
蒜蓉包+炒飯+雞肉+冬陰功豬頸肉
泰式糕點
2015-05-06 1193 浏览
團購的泰式自助餐,選擇的種類不算非常多,但質量都還不錯。泰式生蝦,每位奉送四條,味道不錯,很新鮮。雞翼是炸過的,很香脆。豬頸肉很鮮美,但缺少泰式風味。炒蛋蛋香濃郁入味。龍眼冰真材實料,但有些太甜
團購的泰式自助餐,選擇的種類不算非常多,但質量都還不錯。
泰式生蝦
泰式生蝦,每位奉送四條,味道不錯,很新鮮。
雞翼+炒蛋+豬頸肉
龍眼冰
龍眼冰真材實料,但有些太甜
2015-05-04
雞翼+炒蛋+豬頸肉
龍眼冰
2015-03-27 1777 浏览
友人突然講得閒咁就即日卜去呢到食喇上到去二樓穿過空中花園到達餐廳,玻璃屋嘅設計簡單美入到去店員安排我地坐係窗邊位,可以望到街景入座時啲主食都未準備好哂,咁我地就去拎左前菜沙律同湯先喇泰式沙律有兩款:我鍾意扎肉沙律個款,有粉絲花生碎等酸酸甜甜,作為前菜不錯蝦餅:外皮唔夠脆,餡料又冇蝦味……泰式生蝦:餐廳送嘅,每人四隻,一啲都唔凍,蝦肉又唔爽,所以我同友人每人食左一隻就冇食喇冬陰公湯:最好味,飲左幾碗。酸辣香味全部都剛剛好!生菜包:主角肉碎味道不錯,炒得夠香,包住生菜食係一流嘅咖哩:有兩款,青咖哩個款先比較好食啲,另外個款無乜咖哩味……有烤餅或白飯可以選擇,我揀左烤餅,不過可能放得耐左啲所以有啲硬串燒:好乾……甜品:有椰汁糕,雖然舖底嘅西米比較爛,但味道ok嘅最後有芒果糯米飯!估佢唔到,一出啲食客就即刻拎碟出去排喇飲品:有好幾款泰式飲品可以揀,仲要係無限添飲添!咸檸梳打,珍多冰,龍眼冰等等其實仲有菠蘿炒飯,炒貴刁等等,不過好飽所以冇試到始終呢到交通唔係幾方便,所以食客都比較少,不過就係因為咁,所以拎野食時都唔洗點迫/排隊
友人突然講得閒咁就即日卜去呢到食喇
上到去二樓穿過空中花園到達餐廳,玻璃屋嘅設計簡單美
入到去店員安排我地坐係窗邊位,可以望到街景
入座時啲主食都未準備好哂,咁我地就去拎左前菜沙律同湯先喇
蝦餅:外皮唔夠脆,餡料又冇蝦味……

無骨鳳爪,雞翼,春卷,泰式沙律

冬陰公湯:最好味,飲左幾碗。酸辣香味全部都剛剛好!

生菜包:主角肉碎味道不錯,炒得夠香,包住生菜食係一流嘅
串燒:好乾……

甜品:有椰汁糕,雖然舖底嘅西米比較爛,但味道ok嘅
最後有芒果糯米飯!估佢唔到,一出啲食客就即刻拎碟出去排喇

其實仲有菠蘿炒飯,炒貴刁等等,不過好飽所以冇試到

2015-03-23
2014-10-23 3591 浏览
呢間泰國菜館來了好幾次, 但每次的情況也不同, 今次再嚟, 我們坐在同一張枱, 出面沙律BAR上面的食物跟往常是一樣的. 今次的湯係冬蔭公湯, 冬蔭公湯好多油...紅薯白粟米湯他們說好甜,甜到有點假,感覺像有好多味精一樣.主菜我們分別叫左鴨腿湯粉絲,同事話好大隻鴨腿及好飽,都好味道的,我食海南雞飯,感覺一般,雞肉都滑的,但係個油飯唔係好香又唔係好油,雞醬都有黃薑蓉,只係有一碟似係酸辣醬,唔夾架.其它的雞扒賣相都好靚,味道麻麻地,另一個炒雜菜,同事話唔好食,我見碟雜菜好似好油咁,上面好多的炸過的蒜,唔太健康啊.外面的沙律BAR以往都有出幾輪,還有係泰式鳯爪,芒果糯米飯,但今次甚麼也沒有,只是重覆的出一些沙律. 飲品以往有得特價叫特飲, 現在都冇. 仕應的態度還不好的, 我們想叫飲品, 問佢攞MENU, 唔理我們, 然後問有咩飲, 佢既簽案係普通的咖啡奶茶果D...我問之前唔係有咸檸七之類的嗎, 他說現在要正價, 這樣是做生意的態度嗎. 難道我們不可以叫正價飲品嗎?好奇怪的服務. 他們原來做緊坐出面係有八折, 唔怪得咁多人啦.

好奇怪的服務.

他們原來做緊坐出面係有八折, 唔怪得咁多人啦.

2014-10-21
2014-06-04 4619 浏览
上星期同同事又嚟左呢度食LUNCH,9個人一齊食,今次唔係坐係沙律BAR枱附近,所以睇唔到有咩新嘢出呀,有點遺憾,因同事好想食泰式鳯爪,但係因為見唔到所以只可以望住人地食炸...我們每人點左一個主菜就已經急不及待的出去攞嘢食,今次同上次都係差唔多的,有薯仔沙律,魷魚金邊粉,腸仔,扎肉等等,還有一些酸青瓜,菠蘿,白及紅蘿白,有甜品,西米布甸同埋大菜糕.今次我食的主菜係蕃茄大蝦天使麵,嚟到見個樣已相當吸引,同事話上次食過都覺得好正,蕃茄好多,好多汁,大蝦都好多隻,又爽口,好味呀. 個天使麵夠幼身,好多汁,好JUICY,又唔會好濃味,啱啱好呀.同事叫的都一般,好一般,可能泰國菜唔應該叫西式嘢,例如千層麵,鴨胸等,仲有日式吉列豬扒都麻麻地,但係泰式魚餅金邊粉都唔得呀.後尾出左一個芒果黑白糯米,呢個甜品一出就即刻吸引晒D人去呀. 因為真的幾好味呀,芒果唔夠甜,但係黑糯米好味的呀.整體感覺良好呀.

整體感覺良好呀.
2014-05-30
午餐
2014-05-16 4010 浏览
放工後的商業區,八點到達,餐廳沒一個客人,猶豫了半晌,還是進去。安排到靠窗位置,餐牌只得兩份,一份a-la-carte, 一份二人晚餐,但內容是相同的。分五大類,appetizer/soup/rice&noodles&vegetables /main course/dessert。 二人晚餐可每類各選一,雖標價428(好像是),但侍應說做推廣,(好像是)278(連加一)便可享用(總之三百元可落樓)。由於單點三個餸定必超過278,所以便揀了二人晚餐。選了小食拼盤,冬蔭公湯,炒通菜,魚和芒果糯米飯。另外加了兩杯各12元的凍龍眼水和菊花薑蜜,埋單三百有找。整體來說,味道不過不失,以這個價錢及份量來說,批評就顯得太挑剔了。冬蔭公湯不辣,對吃不了辣又忘記叫少辣的我來說,太對口味了,嗜辣者或許可以嘗試問可否加辣。可能少客人關係,侍應見我們喝完都代為加湯,分湯渣時分量亦會平分,值得一讚。大概商業區的晚上都是比較少客,鋪頭約9:50會埋單。經理還給了好幾張一個月期限的優惠卷,可用於此餐廳,鳴門及日和號。消費二百便可當一百元,又有藉口去試鳴門,至於日和號,如主題吸引也可再光顧。

大概商業區的晚上都是比較少客,鋪頭約9:50會埋單。

現金券
上星期三同同事來了這間泰國餐廳食晏,我們六個人12点左右到達,不用等位,餐廳有少少人,我們看到出面有沙律,甜品,前菜,先落一個主菜,我們分別点了海南雞飯,泰式炸魚餅金边粉, 我点左咖喱吉烈豬扒煎蛋飯,出面的沙律bar係任食的,我們急不及待的出去攞,有冬蔭公湯,南瓜忌廉湯,沙律有木瓜沙律,螺絲粉,雜果沙律,腸仔,一些酸青瓜,菠蘿等等, 仲要REFILL都好快, REFILL的款式仲係唔同架, 後尾有芒果糯米飯,金邊粉,同埋泰式鳯爪架.主菜份量唔大,味道普通,同事說海南雞的雞唔滑,個醬汁好味,賣相都OK的,我試左一件真的冇咁滑呀, 我的咖喱吉列豬扒煎蛋粉唔太好食, 豬扒好淋,炸完後唔疏化的, 只有濕淋淋的感覺,加埋D咖喱汁一齊食,好漏呀. 另外的同事的金邊邊都麻麻地,佢地話魚餅OK,但金邊粉好淋,唔夠乾身.反而出面的金邊粉仲好味,仲乾身,又惹味呀,個冬蔭公湯唔夠辣,酸味較重,不過都OK好飲,螺絲粉淡左少少,其餘的都OK呀,不過不失,後尾出的泰式鳯爪都幾好味,夠辣,仲有椰汁西米糕,係香蘭味道架,不過甜左少少,泰式大菜糕係粉紅色的,唔知咩味,仲有一些紅腰豆,扁豆,沙律菜,好味呀,有木瓜絲,蘿白
咖喱吉列豬扒煎蛋飯
泰式煎魚餅金邊粉
芒果糯米飯
泰式鳯爪

反而出面的金邊粉仲好味,仲乾身,又惹味呀,個冬蔭公湯唔夠辣,酸味較重,不過都OK好飲,螺絲粉淡左少少,其餘的都OK呀,不過不失,後尾出的泰式鳯爪都幾好味,夠辣,仲有椰汁西米糕,係香蘭味道架,不過甜左少少,泰式大菜糕係粉紅色的,唔知咩味,仲有一些紅腰豆,扁豆,沙律菜,好味呀,有木瓜絲,蘿白絲好酸好開胃, 芒果糯米飯有黑及白糯米,一出即刻全部人出去排隊,相當吸引,味道都幾好,芒果都甜及多,切到一粒粒的,我覺得黑糯米好味D,白糯米比較漏呀.

一路食一路開始多人,不過服務都滿意的,價錢亦都係, 唔知係咪新開所以先有沙律吧? 希望可以維持住啦.
2014-05-07
芒果糯米飯