【特色西餅店自家推出招牌酥皮忌廉筒💓】/////純白色簡約裝修嘅甜品小店位於香港站 主打招牌酥皮忌廉筒、蛋糕以及其他特色小食😚小編特别鍾意佢哋嘅酥皮忌廉筒 唔同口味嘅忌廉再加上用人手卷嘅酥皮真係會一試難忘(´▽`).👉🏻Apple Cheese Cake($68)//Avocado Cake ($68)//Japan Yuzu Cake($58)//Walnut Napoleon ($88)小編最愛嘅蘋果外形蛋糕 香滑紐約芝士配搭玉桂青蘋果粒粒 甜甜地幾夾👅牛油果限時供應⌛️外層由新鮮牛油果包住蛋糕 軟綿綿又唔會太甜 柚子個款有香濃柚子香氣 内層海綿蛋糕夾雜住滿滿嘅忌廉〰️拿破崙初嚐合桃口味 酥皮較濕潤 中間有好多合桃粒粒以及香草奶油 口感幾豐富(´▽`).🌟Earl Grey Chocolate Cream Horn($52)//Strawberry Cream Horn($45)//Matcha Red Bean Cream Horn($52)酥皮用人手卷 香脆得嚟有層次感 忌廉有唔同口味 例如伯爵茶朱古力、士多啤梨以及抹茶紅豆等 帶有牛油滑溜溜嘅質感 伯爵茶朱古力個款最出色(*¯︶¯
【特色西餅店自家推出招牌酥皮忌廉筒💓】
/////

酥皮用人手卷 香脆得嚟有層次感 忌廉有唔同口味 例如伯爵茶朱古力、士多啤梨以及抹茶紅豆等 帶有牛油滑溜溜嘅質感 伯爵茶朱古力個款最出色(*¯︶¯*)Valrhona朱古力加上伯爵茶 有淡淡錫蘭味道 兩者都非常香濃🥳士多啤梨内層有夾心果醬 而抹茶味正宗 回甘味道唔算出 配搭甜絲絲紅豆🫘

SALTED MACKEREL XO PASTE ($88)
意大利巴瑪臣芝士加上咸魚XO醬實在係刺激味蕾😳脆條口感酥脆 鹹香味濃郁 調味較重 配茶去品嚐會更合適 係零食之選〰️
PISTACHIO手造開心果仁曲奇 ($88)
曲奇口感鬆化但又唔會食到成地餅碎🤭制作過程中冇加入任何雞蛋以及牛奶 主要以開心果香味以及粒粒開心果為主 感覺輕盈🤤

———-
📍Signature.by5r
2022-10-05
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-10-09 371 浏览
呢間位於香港站内嘅新甜品店Signature by 5R主打法式甜品🍰一經過都忍唔住望吓👀因為佢嘅甜品蛋糕賣相好靚,色彩繽紛又精緻🥰🥰招牌cream horn靈感來自法式拿破崙,有好多款口味嘅忌廉餡,每款口味都會用上唔同產地嘅新鮮食材。呢度仲有好多賣相好吸引像真嘅件裝蛋糕,的的骰骰可以試多幾款口味😛就連造型蛋糕、曲奇都好吸睛,無論自私食抑或同人慶生都有好選擇😆Earl Grey Chocolate Cream Horn 佢嘅招牌cream horn同港式傳統忌廉筒外形相似,不過味道同質感有啲分別,忌廉係屬於實淨啲嘅buttercream口感,酥皮口感極之酥脆😋😋完全無油膩/油益感覺,最神奇係雪到第二日食都冇乜點淋到!好犀利🤩🤩而且食到好出嘅焦糖香。呢度所有朱古力產品都用上Valronha🍫入口伯爵茶同朱古力味超級香濃!係兩者極之融合嘅味道,有驚喜👍🏻👍🏻Pistachio Cream Horn開心果係用真正粒粒開心果製成,食落開心果味好香好rich,唔會太甜😍😍Lychee Cream Horn用上新鮮荔枝blend成,荔枝味勁香😻仲要完全唔係香精味,仲會咬到粒粒荔枝肉,估唔到又夾到焦

Lychee Cream Horn
用上新鮮荔枝blend成,荔枝味勁香😻仲要完全唔係香精味,仲會咬到粒粒荔枝肉,估唔到又夾到焦糖脆筒😚😚

Apple Cheese Cake
軟滑唔膩嘅cheesecake中間有唔少青蘋果粒粒🍏用肉桂煮過去除部分酸味,酸酸甜甜幾正😗

Avocado Cake
用上真正牛油果肉製成mousse,食落真係有淡淡嘅牛油果香🥑整體甜度較低,突出牛油果原味,蛋糕夠light,原來牛油果做蛋糕都唔錯😝

Classic Walnuts Napoleon
法式甜品少不了拿破崙,呢度有芒果、士多啤梨同合桃口味,酥皮好香牛油味又酥脆,加上薄薄地恰到好處嘅custard同香甜嘅琥珀合桃,好食😋😋

Egg-free Pistachio Cookie
用開心果粒同開心果醬製成嘅曲奇餅🍪不含雞蛋,食落開心果味勁突出🤩🤩仲咬到開心果碎,口感好鬆化,一啲都唔油,要警告自己先唔會一次過食太多粒🤪🤪呢度嘅曲奇除咗egg free 系列仲有gluten free版本,適合唔同飲食需要嘅人😉

人均消費:$60
推介指數(10分為滿分):8.5分
2022-10-07
外卖自取
🐭 米奇老豬Vol. 265 🐷[Signature by 5R]@signature.by5r 原來香港站閘外開左間新bakery❣️老豬都係今次收到試食邀請先知 😂店內非常寬敞 有幾個玻璃櫃display曬所有糕點甜品控表示係極度選擇困難🤩.🐖🐖《酥皮忌廉號角》🐖🐖 老豬覺得呢個係中法fusion 🤩港式傳統忌廉筒同牛角包嘅混合體 🥐入面擠滿左吉士忌廉 無傳統版咁膩口比忌廉筒更香牛油味同鬆化表層係焦糖化左 食落更脆口添 ❣️1⃣️ 朱古力 🛑 8.7/10 🛑 💰$45💰呢個朱古力味濃度驚艷左老豬 😯真係濃到苦苦地 🤎2⃣️ 開心果 🛑 8.4/10 🛑 💰$52💰開心果控表示呢個表現不錯👍🏻而且呢個忌廉質地係最軟滑3⃣️ 士多啤梨 🛑 8/10 🛑 💰$45💰雖然士多啤梨味有d似三色雪糕🙈有d香精嘅味道😳但估唔到內有乾坤入面仲有d有果肉嘅jam即刻成件事level 🆙.🐖🐖《經典核桃拿破崙》🐖🐖 🛑 8.5/10 🛑 💰$88💰呢個完全打破左我對傳統拿破崙嘅偏見!中間係用左buttercream 但完全無平時果d油膩感!酥皮都好鬆化 有d似之前食另一間果個!估唔到面頭果粒核桃有層糖脆皮 😍有d似
🐭 米奇老豬Vol. 265 🐷

入面仲有d有果肉嘅jam
即刻成件事level 🆙
🐖🐖《經典核桃拿破崙》🐖🐖
🛑 8.5/10 🛑 💰$88💰
呢個完全打破左我對傳統拿破崙嘅偏見!
中間係用左buttercream
但完全無平時果d油膩感!
酥皮都好鬆化 有d似之前食另一間果個!
估唔到面頭果粒核桃有層糖脆皮 😍
有d似琥珀核桃(?)
餅底果層都有核桃味~
🐖🐖《芒果拿破崙》🐖🐖
🛑 7.8/10 🛑 💰$78💰
呢個就相對失色d啦~
芒果有d過甜 😳
酥皮鬆化程度都合格嘅~
🐖🐖《香蕉朱古力蛋糕》🐖🐖
🛑 8/10 🛑 💰$68💰
呢個朱古力味雖然都濃 但會甜d
即日食就比較軟滑
雪過夜之後口感似甘那許/生朱古力👍🏻
入面有香蕉蓉同一d濕嘅朱古力蛋糕😳
整體都唔錯 不過層次唔算多
如果加返個餅底/朱古力脆脆就好啦~
🐖🐖《鹹魚XO醬芝士條》🐖🐖
🛑 5/10 🛑 💰$88💰
利申:我不愛鹹魚
一打開蓋d鹹魚味就湧出來 🐟
XO醬存在感唔高
芝士味都幾突出
但真係好鹹…🫣
不過都酥脆鬆化嘅~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:7.8/10 (⬅️ 主要係個芝士條拉低左個average🫢)
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 中 ✴️ (忌廉角性價比高,不過蛋糕定價略為進取)
ENCORE:✅ (朱古力&開心果horn、經典拿破崙)
📍Signature by 5R📍

#米奇老豬_中西區
#米奇老豬_朱古力
#米奇老豬_開心果
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_包
#米奇老豬_糕點

#signatureby5r #中環美食 #上環美食 #ifcmall #中環街市 #拿破崙 #杏仁酥 #拿破崙蛋糕 #芒果拿破崙 #古法拿破崙 #香蕉蛋糕 #香蕉朱古力 #朱古力蛋糕 #香港生日蛋糕 #香港蛋糕 #香港蛋糕店 #忌廉筒 #牛角包 #開心果醬 #士多啤梨蛋糕 #朱古力醬 #散水餅系列 #忌廉號角 #散水餅推介
2022-09-27 272 浏览
最近留意到一間啱啱喺港鐵香港站新開左冇耐嘅甜品舖Signature by 5R,佢哋嘅甜品製作非常精美,我第一眼望到就已經被深深吸引住。Horn賣相精美,外皮非常之香脆,入口鬆軟又有層次,牛油香味突出。Avocado cake蛋糕大有淡淡的牛油果香味,入口偏向creamy。Lychee cake外型都幾似荔枝㗎,蛋糕嘅外皮用上朱古力同埋果仁模仿荔枝皮。蛋糕嘅荔枝香味突出,入口非常之清新,亦都唔會覺得成個蛋糕太過甜。Classic walnuts napoleon依種嘅拿破崙喺香港比較少見,外型都非常特別,蛋糕用上合桃等等嘅材料製成,令到人一邊食蛋糕一邊可以感受到合桃嘅香味。Banana chocolate cake呢個蛋糕賣相好靚,加上呢個蛋糕做得好好嘅地方就係香蕉味同朱古力味都做得非常之平衡。Matcha red bean mochi cake抹茶嘅味道非常之香濃,又唔會太過苦澀,估唔到蛋糕配上紅豆以及軟綿綿嘅麻薯都幾襯喎。整體來講,呢間店舖嘅西式糕點質素唔錯,價錢亦都合理,唔怪之得咁多人嚟幫襯啦。📍Signature by 5R (中環)中環港鐵香港站29號舖#香港蛋糕店 #香港烘

Horn
賣相精美,外皮非常之香脆,入口鬆軟又有層次,牛油香味突出。

Avocado cake
蛋糕大有淡淡的牛油果香味,入口偏向creamy。

Lychee cake

Classic walnuts napoleon

Banana chocolate cake

Matcha red bean mochi cake

📍Signature by 5R (中環)
中環港鐵香港站29號舖

#香港蛋糕店 #香港烘焙 #香港甜品 #hkbakeryshop #hkeats #hkbakery #西式糕點 #nomnom #蛋糕控 #香港蛋糕關注組 #香港甜品推薦 #香港甜品小店 #ootd #bestoftheday #甜品關注組 #hkmicroinfluencer #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodielife #hkfoodstagram #hkfoodie #hkkol #hkfood #hkdessert #慶生蛋糕 #中環美食 #fotd #香港網店 #卷蛋 #hkfoodies
周末當然是放肆的食食食,尖沙咀食完Omakase,然後就去中環行街,睇下有咩入手去獎勵自己(想知就留意之後的開箱文),不過經過香港站時,發現一間新甜品店,既然是放假,又應該要放肆,而店員話酥皮甜品係每日新鮮即製,所以立即食!🔸 Lychee Horn、Pistacho Horn酥皮每天新鮮人手捲製,有足足9個口味,包括:雲呢拿、朱古力、抹茶、士多啤梨等等,今次就試荔枝和開心果,前者清甜、後者濃郁,原來忌廉配搭果蓉製成,因此真材實料;酥皮有牛油香氣,加上啖啖香脆,好夾呀🔸 Napoleon (Mango)拿破崙最重要是層層酥脆,配搭custard cream,配上甜甜的芒果,層次豐富且酥皮不會變得軟腍,鍾意拿破崙的我相當滿意。🔸 傳統核桃拿破崙這款則選用butter cream,整體感覺會較輕盈,層層酥皮咔嚓咔嚓好脆,裡面仲有粒粒核桃,增加不少口感。🔸 Apple Cheese Cake蘋果造型好趣緻,裡面是青蘋果製成的cream,微酸而不太膩,淡淡的蘋果味配鬆軟蛋糕,好味~🔸 Chestnut Vanilla Bavarois栗子控一定要食!濃郁的栗子味好吸引,食得出好足料,而且入口好
🔸 Lychee Horn、Pistacho Horn
🔸 Napoleon (Mango)
🔸 傳統核桃拿破崙
🔸 Apple Cheese Cake
🔸 Chestnut Vanilla Bavarois
栗子控一定要食!濃郁的栗子味好吸引,食得出好足料,而且入口好滑,面層的Ruffle忌廉增加浪漫感。
🔸 Banana Chocolate Cake
極濃郁的朱古力內有香甜香蕉,味道上超合拍,甜而不膩好味道,可以配杯咖啡慢慢歎。

🔸Crispy Parmesan Cheese Sticks - Salted Mackerel XO Paste
煲劇的好朋友!以鹹魚XO醬製作好特別,食落當然係好脆口,又有芝士味,轉眼間食哂!
現場仲有好多蛋糕揀,如果想訂蛋糕,記得要預早兩三日,咁就萬無一失啦!現場仲有好多嘢揀,有部分曲奇係Egg Free,而蛋白餅系列仲係Gluten free,照顧哂唔同朋友嘅需要!
2022-09-14 420 浏览
熟悉我的朋友仔都知道我無甜不歡🤭,對甜品和蛋糕的抵抗力是0呀~最近中環開設間以法式甜品為主打的蛋糕店 • 𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝕓𝕪 𝟝ℝ🎂• 吸引到我馬上去試一試啦~蛋糕店在香港站的閘外,國際金融中心直達,非常方便。店內除了放滿各式各樣的蛋糕,也有應節的中秋月餅和曲奇等發售哦😍。一口氣要了多款甜品,每款都吸引呀~拿破崙是店家的招牌甜品💕,怎能不試呢~ᴄʟᴀssɪᴄ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ🍰 和 sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ🍓的質素都相當高,酥皮香脆鬆化,吉士醬甜而不膩呀🥰。而ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴍᴏᴄʜɪ ᴄᴀᴋᴇ 和 ᴀᴘᴘʟ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴀᴋᴇ都不錯,蘋果造型蛋糕更非常適合打卡🤭。除了蛋糕,ᴍᴀᴛᴄʜᴀ、ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ 和 ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ʜᴏɴ也好好吃,酥皮脆筒又香又不會過甜,即使放了一晚,也不會變腍😚。吉士醬稠密,當中我比較推介抹茶味哦~

2022-09-08
👍🏻Pistachio Cream Horn $48香港站新開張cake shop!主打嘅cream horn選用法國酥皮,每日新鮮手工製作,保持新鮮表面搽上蜜糖,食落牛油味香濃突出,超級酥脆酥皮層次分明,一咬啲碎會散到周圍都係中間嘅忌廉係即叫即吱,以果蓉製成,質地挺身濃厚一共有9款口味,當中最特別係開心果味面頭灑上果碎,開心果味自然得嚟超濃郁!味道:8/10性價比:7/10-👍🏻Strawberry Cream Horn $42忌廉同樣以果蓉製成,仲食到粒粒士多啤梨果肉,真材實料有種士多啤梨牛奶糖嘅味道,奶味重,偏甜唔酸味道:7/10性價比:7/10-👍🏻Vanilla Custard Cream Horn $42係三款cream之中口感最幼滑,奶味亦係最重雲尼拿味香濃,甜度較另外兩款低味道:7/10性價比:7/10-👍🏻Classic Walnuts Napoleon $88除咗cream horn,拿破崙亦係佢地signature item採用butter cream,味道濃厚又唔會有好heavy好漏嘅感覺,甜度適中同horn嘅酥皮一樣,用上法國酥皮,層層酥脆,牛油味好重配搭濃稠
👍🏻Pistachio Cream Horn $48

表面搽上蜜糖,食落牛油味香濃突出,超級酥脆
酥皮層次分明,一咬啲碎會散到周圍都係
中間嘅忌廉係即叫即吱,以果蓉製成,質地挺身濃厚
一共有9款口味,當中最特別係開心果味
面頭灑上果碎,開心果味自然得嚟超濃郁!

👍🏻Strawberry Cream Horn $42
忌廉同樣以果蓉製成,仲食到粒粒士多啤梨果肉,真材實料
有種士多啤梨牛奶糖嘅味道,奶味重,偏甜唔酸
Strawberry Cream Horn

係三款cream之中口感最幼滑,奶味亦係最重
雲尼拿味香濃,甜度較另外兩款低
Vanilla Custard Cream Horn

同horn嘅酥皮一樣,用上法國酥皮,層層酥脆,牛油味好重
配搭濃稠幼滑嘅butter cream,同時食到兩款截然不同嘅口感
中間夾住核桃餅底,會咬到唔少核桃粒,呢款nuts控必食!

👍🏻Napoleon (Mango) $78
每層酥皮之間夾住custard cream同芒果肉,酥皮唔會變軟腍,層次感更明顯
味道清新,酸酸甜甜唔膩
不過拎走時要小心啲,如果唔係會好易冧咗跌哂面頭啲芒果肉
性價比:7/10

👍🏻Matcha Red Bean Mochi Cake $68
招牌pebble cake系列,係西餅散水餅size,外形好似石春咁,配合返鋪頭logo
抺茶mousse,中間夾住紅豆蓉、紅豆cream同麻糬
mousse軟綿綿好幼滑,麻糬煙靭,有淡淡米香
最特別係蛋糕表面有一層超薄嘅朱古力
整體茶味香濃,有淡淡抹茶回甘,配搭紅豆都唔會太甜
Matcha Red Bean Mochi Cake

👍🏻T2 Earl Grey Chocolate Cake $68
伯爵茶mousse,中間夾住一層層朱古力蛋糕
表面同樣有層薄薄朱古力
伯爵茶味好明顯,比起朱古力味更加濃郁,整體甜而不膩
T2 Earl Grey Chocolate Cake

除咗主打嘅cream horn、拿破崙同招牌pebble cake,現場仲有多款手工朱古力、曲奇同造型蛋糕,仲有鹹食嘅芝士脆條小食

📍Signature by 5R @signature.by5r
中環港鐵香港站29號舖(閘外近D/E岀口)
Strawberry Cream Horn
Vanilla Custard Cream Horn
Matcha Red Bean Mochi Cake
T2 Earl Grey Chocolate Cake
2022-09-03 329 浏览
🍰香港站新開新開Cake shop必食酥皮脆感忌廉號角散水餅🍰抹茶/士多啤梨/芒果 忌廉號角$42好得意嘅造型,第一次見係雪糕筒型嘅甜品,個人諗為覺得仲似Unicorn隻角咁,一共有九款口味,外層一口咬落去酥皮好鬆化,質感好好,而且好重牛油味,外層酥皮有層甜味係特別香口,今次就試咗呢三隻,抹茶味茶味濃厚,士多啤梨同埋芒果入邊仲有新鮮果肉果jam , 層次味道豐富🍰無花果拿破崙$78上面用了新鮮果肉裝飾,拿破崙酥皮感覺非常鬆脆,夾層用咗吉士醬,口味幼滑清新🍰經典合桃拿破崙$88最經典嘅拿破崙,用了Butter Cream,都知道好多人聽到呢個字都會皺晒眉頭(包括我)但唔使擔心呢個完完全全係感覺不會太甜,而且真係唔會有覺得好漏的感覺,反而有一種軟滑香的軟棉幸福感🍰荔枝蛋糕$68超得意嘅荔枝造型,外層係朱古力荔枝脆脆,內層口感軟滑,整個蛋糕有荔枝香味味好清新🍰香蕉朱古力蛋糕$68鍾意食朱古力嘅唔可以錯過啦因為係非常濃厚嘅朱古力味道,中間仲要係朱古力軟心 ,內餡配以兩三片香蕉肉,非常之邪惡🍰蛋白曲奇棒 $58在收銀枱旁邊見到一堆好夢幻顏色嘅蛋白曲奇棒,用來做散水餅一齊打卡影相都係唔錯的選擇🍰另

🍰抹茶/士多啤梨/芒果 忌廉號角$42

🍰無花果拿破崙$78

🍰經典合桃拿破崙$88

🍰荔枝蛋糕$68

🍰香蕉朱古力蛋糕$68

🍰蛋白曲奇棒 $58

🍰另外門口仲有好多款糖霜蛋糕,見到有一隻黃貓蛋糕嘅造型超級可愛被佢吸引住,一問之下原來仲可以按你自己主子或鐘嘅顏色去做一個獨一無二嘅蛋糕,鐘意特別款式立體蛋糕可以跟住主子個樣做一個

🍰幾鍾意食呢度個忌廉號角,顏色繽紛又口感脆脆的,自己食或帶返公司做散水餅都好正,可以一齊揸住咁打卡影相,價錢亦剛剛好請晒成公司都唔肉赤,而且佢另外嘅蛋糕亦非常出色,細問之下原來店舖本身係做私房菜,所以質素特別好,大家有機會經過開嘅都可以試吓

📍Signature by 5R (中環)
  • 抹茶忌廉號角
  • 士多啤梨忌廉號角
  • 芒果忌廉號角
  • 荔枝蛋糕
  • 拿破崙
  • 香蕉朱古力蛋糕
Signature.by5rHornCakes價錢💲: $38/ ~$58-$88 (拿破崙會貴小小)好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4.7/5環境🗾: /性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-原來朋友的朋友開左呢間蛋糕店,選址仲要係香港站 超級方便!佢哋的蛋糕好精緻,仲有做horn、曲奇、月餅、完個蛋糕等,梗係去支持下啦😗花多眼亂的款式,有選擇困難的我忍唔住咩都買,食落好有驚喜,大家送蛋糕比朋友又多個選擇啦!-✅✅Lychee/ Pistachio horn. 用左法國酥皮+法國牛油做,食落特別香脆‼️ 一定要小心食,如果唔係會跌到周圍係😂 感覺好似蝴蝶酥咁,好濃的牛油未,一層層的口感,呢個外皮💯分!入面吱左唔同味的cream,荔枝清新啲,天然的荔枝味+小小果肉,呢隻味好小有。淡淡的荔枝香好match甜的牛油酥皮☺️ 開心果味都有濃郁的味道同小小開心果碎,但因為果仁內含油份,所以比較易溶,同埋會比荔枝甜膩D😝-✅士多啤梨拿破崙。同horn一樣的酥皮,香脆,重🧈味。3層的拿破崙夾住3層吉士,唔會太甜,配埋面頭的士多啤梨🍓中和左成個拿破崙的味道。呢間的酥皮真係正正!-✅✅傳統核桃拿破崙
Signature.by5r
Horn
Cakes
價錢💲: $38/ ~$58-$88 (拿破崙會貴小小)
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4.7/5
環境🗾: /
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅✅傳統核桃拿破崙。呢個係傳統拿破崙做法,一樣3層,中間夾住butter cream+核桃,咬落小小煙韌,外皮就脆,多種口感。整呢類拿破崙工序煩複,好少人做架啦😜 鬆化口感,食落唔會好甜,入面的核桃仲用焦糖煮過,特別香😋

🆗牛油果pebble。呢個味道太特別🥑外皮係牛油果慕斯,中間有小小蛋糕。耐心咀嚼有小小牛油果的餘韻,帶牛油果隱約的味道😳 因為牛油果係有油份的食物,所以個蛋糕好似有小小臘鴨油的味道,好搞笑🫣 好奇的大家可以一試🤗

✅✅荔枝味。個樣好可愛!成粒荔枝咁😚 紅色外皮係白朱古力+杏仁粒,入面係荔枝慕斯+小小蛋糕。食到荔枝肉的粒粒,真係好鍾意佢地好真的荔枝味,好清香,完全唔係人工味道🤤慕斯質地軟滑,有小小似奶凍咁😬

✅栗子pebble。上層的栗子蓉吱成花咁,好綿密軟滑,中間有粒用酒釀過的🌰。下面都一樣係慕斯,成個加埋食都有濃濃的栗子味🤓 同埋個人食得出一陣淡淡的甜酒香咁,唔知係咪加左小小酒的成份呢,覺得呢款係一個大人口味😆

酥皮的產品有驚喜,但士多啤梨拿破崙唔建議擺過夜啦,水果出水容易令酥皮變軟。其他pebble蛋糕外表精緻高級,食落都唔錯去。荔枝控的我最鍾意荔枝產品😍 如果有朋友生日一定會再幫襯呢間小店😉

同區美食🍧: #piggyfoodiein中環