2019-06-07 558 浏览
地點:九龍灣C出口直行,大概5分鐘左右到(係MCL斜對面)環境:一入去見會見到一列麵包櫃,好吸睛嘅丹麥酥,係港女打卡首選入面環境比較安靜,而且燈光剛好不會太光或太暗。適合坐低休息下,享受個休閒下午茶時光。今次食下午茶,味道尚可,性價比高。價錢:$53/人值得一試
地點:九龍灣C出口直行,大概5分鐘左右到(係MCL斜對面)

今次食下午茶,味道尚可,性價比高。
價錢:$53/人

值得一試

2019-06-04 555 浏览
對於一向對西餐無乜好感的我,被這間店的裝修吸引了,環境很喜歡,而一向愛手打湯的我,超級喜歡這個南瓜湯😋😋😋湯上加了nuts,賣相變成更吸引.........安格斯肉眼是我喜愛的,五成熟剛剛好,一點兒的肉汁,口感juicy,砌成一丁塊,一件一件放入口中,感覺美味🥳🥳🥳麵包🥯必定要提,牛油塗上軟熟的乾果麵包,口感簡單一流,戒掉麵包的我,也要吃一塊了🤫🤫慢煮碎牛是最後才上桌,試了一口,有水準......仍然有肉的口感,入口味道沒有過量調味,吃完可以再吃,真心推介,值得一試。
2019-06-03
  • 南瓜湯
2019-05-30 476 浏览
一年應該都會有一至兩次會去九龍灣行下街,因為住喺新界嘅我,非朋友約都不會去到這麼遠。今次嘅要介紹下呢一間係德福廣場既西式餐廳 以下是二人份量的食物,無論是頭盤的牛油多士,還是主菜,味道都相當十分之好食,相信廚師都是有高水準的烹調技巧,因為對於食物來說,除咗賣相要靚又要好食,都10分麻煩的。因為好哂時間,但現在喺香港呢個社會,好多時候都要吸引,又要好食先食得開心,哈哈,意外地味道食物水準很高,而且價錢都好合理 。經過德福廣場的朋友仔喜歡西式漢堡不妨可以試試這間。

今次嘅要介紹下呢一間係德福廣場既西式餐廳

2019-05-26 550 浏览
松子長通粉10安士牛扒 加餐 沙律/湯 + 冰茶前菜沙律有蘋果有橙 得清新南瓜湯有孜然味 (?!)還有一大盤麵包 好吃冰茶之前的冰茶是凍橙茶 (凍檸茶d fd)今次是紅茶+橙汁喝著喝著很解渴使用的是紙飲筒不曉得紙飲筒是否比較環保有說紙比膠的分解時間還長 (不是專家,只是聽講。。)何不直接走飲筒更實際10安士牛扒5成熟終於係5成熟 好多餐廳都會煮得過熟例如係叫5成變左面7成肉質嫩滑 牛味欠奉薯條超好吃凍左仲係脆 非常deep fried松子香草汁長通粉上菜時鋪滿菜回神才醒起我叫的是長通粉長通粉沾滿橄欖油但不油膩沙律菜把油膩中和了伴著松子香 味道還是不錯的只是餐枱太小 盤子太大
松子長通粉
10安士牛扒
加餐 沙律/湯 + 冰茶

前菜沙律有蘋果有橙 得清新
南瓜湯有孜然味 (?!)
還有一大盤麵包 好吃

冰茶
之前的冰茶是凍橙茶 (凍檸茶d fd)
今次是紅茶+橙汁
喝著喝著很解渴

使用的是紙飲筒
不曉得紙飲筒是否比較環保
有說紙比膠的分解時間還長 (不是專家,只是聽講。。)
何不直接走飲筒更實際

沙律菜把油膩中和了
伴著松子香 味道還是不錯的

只是餐枱太小 盤子太大
2019-05-22 997 浏览
因同事升職請我同我另一位同事食飯,我話唔想去飲茶,有否選擇,他就介紹呢間餐廳,話啲食物質素唔錯,所以我地就決定去呢間慶祝。入到去個地方好大,上一手係美國餐廳,地方都係一樣大,但呢間就比較光猛,我們三個因有野做不能同時間到達,咁啱我係第一個到達,本想等我同事來先一起入去,但發現入面好似好多人,我恐防冇位,所以就入去攞位先!到我們人齊,就睇睇餐牌,見佢餐牌好簡單,只係有LUNCH SET,寫明如果淨係揀主菜就$85,如果加埋沙律/餐湯就要$95,冰茶就一定會有的。我地三個睇來睇去,最終都有了自己的心水。我和我朋友都揀選沙律/餐湯既SET LUNCH,我和其中一人就跟餐湯,餐湯送上時有半個包响旁邊,個包食落都幾好食,有一些雜莓响入面,蠻好食的。餐湯就係濃濃的甘筍湯,本人不太喜歡甘筍味道,但鐘意甘筍既一定喜愛,但我都有飲晒碗湯,因為都不是難飲,係算唔錯的。其中一位同事就要了沙律,見賣相都幾吸引,好多配料,又有牛油果,又有蔬菜,蕃茄仔咁,食落都幾豐富!沙律都有配半件麵包,一樣係雜莓麵包,朋友都覺得個麵包新鮮幾好食!其中一個同事的主菜出場,他叫了牛油果醬牛肉漢堡,牛油果醬好多醬,牛肉算幾多汁,你會

甘荀湯

沙律+餐包

其中一個同事的主菜出場,他叫了牛油果醬牛肉漢堡,牛油果醬好多醬,牛肉算幾多汁,你會見到入面還有少少粉紅色,所以食落都算幾嫰滑,麵包有烘過,少少脆,配菜薯條炸過火左,比較乾。
牛油果醬牛肉漢堡

另一位同事就叫了個鮮蝦茴香濃蝦汁有機糙米飯,蝦有幾隻,唔算大隻,但好新鮮,好爽口彈牙,糙米飯唔會硬身,蝦汁好香濃,但見份量,如果女仔食就啱啱好,男仔食會覺得唔係太夠喉似的。
鮮蝦茴香濃蝦汁有機糙米飯

而我就點算了燒海鱸魚,烤薯,燒意大利黃瓜,香草牛油汁,一上枱就覺得碟主菜太細,連女仔會嫌佢少左啲,魚質有點鞋,細件,味道比較淡,反而烤薯和意大利黃瓜就燒得幾好,好多汁,但碟邊有香草牛油汁,令到成碟好肥膩,唔點仲好過。
燒海鱸魚,烤薯,燒意大利黃瓜,香草牛油汁

餐飲冰茶味道有點特別,飲落就估唔到係咩茶。以為佢落左啲香茅添,但後來問侍應他說是橙汁加茶,就算本身入面有橙肉,都唔係新鮮的。不過點都好,杯冰茶唔算難飲,可以接受。
冰茶

埋單三個人三百多元,呢啲餐廳咁既價錢都唔係算貴既。我覺得成個餐最好食係個包!其他食物應該可以再好一點。
2019-05-21
甘荀湯
沙律+餐包
牛油果醬牛肉漢堡
鮮蝦茴香濃蝦汁有機糙米飯
2019-05-22 330 浏览
今日下午在呢間餐廳食完飯,臨走時見到佢門口處有麵包賣,我見頭先食既餐包都幾好食,所以埋完單就去睇下啲麵包,睇睇下發現了呢個LEMON LAVA DANISH,中文好似叫檸檬流心包,見佢賣相好似幾靚,又係我鐘意既檸檬味,所以就諗住買返公司陣間TEA既時候食。到了TEA TIME,就立即開餐,見到個樣真係好吸引,所以急不及待咬了一口,嘩!好正!!原來個包係酥皮黎,仲要係外面有層好似蜜糖既野响面頭令到個酥皮外層香脆,入面好香,一點都不覺得油膩,仲食到陣陣檸檬味,再咬入啲就開始見到好有檸檬味既流心湧出黎,好正,好濃檸檬味,味道好清新,配埋面頭一塊烤過的檸檬片,簡直係人間美食。食食下都忍唔住要同啲同事推介一番添,有啲人可能覺得$18一個包好似好貴,但如果可以食到咁既質素既包,食完又會令自己心情靚靚,$18真係物超所值!

2019-05-21
外卖自取
2019-05-21 416 浏览
餐廳內燈光柔和,舒適的環境。 還有些是沒軟墊的木坐椅, 風格簡約。燒黑鱈魚. 薯蓉. 燒意大利黃瓜. 酸豆橄欖醬, 轉套餐:沙律配冰茶黑鱈魚,魚皮表面燒得適度,魚扒優質,肉質非常鮮嫩, 細滑 ,原味。 下層軟綿綿的薯蓉, 有飽肚感 。酸豆橄欖醬 , 有適度的鹹酸味,配搭在黑鱈魚上,意大利黃瓜在旁拌著。 口感爽脆。出餐前,店員最先把麵包加一塊牛油捧來。沙律菜配搭黑醋汁,甜酸美味, 口感豐富的纖維, 促進消化。附餐飲料是一杯冰茶, 凍飲小甜有茶香味。看起來更吸引人了。是一道營養美味的菜式。

附餐飲料是一杯冰茶, 凍飲小甜有茶香味。看起來更吸引人了。

是一道營養美味的菜式。
2019-05-21 503 浏览
曾經到過Simplylife的其他分店都等候需時,想不到在星期日的下午茶時間,幾乎不用等位便可直入。下午茶時間,套餐只需$35起,也是十分抵食吧!我們點了車打芝士煙肉牛肉漢堡及墨西哥薄餅配雞肉,墨西哥辣椒,車打芝士。車打芝士煙肉牛肉漢堡,牛肉很乾,完全沒有juicy感,薯條也比較硬及乾身。墨西哥薄餅配雞肉,墨西哥辣椒,車打芝士,這個對不能吃辣的我來說是非常辣,牛油果醬味道是不錯,可是麵包很乾。整體來說,食物味道非常一般,不過環境裝修是不錯的,而且價錢親民,來這裡喝咖啡應該還不錯!

下午茶時間,套餐只需$35起,也是十分抵食吧!

車打芝士煙肉牛肉漢堡

墨西哥薄餅配雞肉,墨西哥辣椒,車打芝士

2019-05-19
下午茶
2019-05-05 2292 浏览
「Simplylife 」在九龍灣「德福廣場」裡面,雖然位置不是十分顯眼,位於「德福廣場」保安控制室附近,以及在「德福大廈」旁邊的舖位位置,食客如果不細心找尋的話,未必能發現「Simplylife」。不過,找到和進入「Simplylife」食店舖位裡面之後,就會發現「Simplylife 」舖位裡面原來另有洞天,除了有很多檯櫈座位之外,檯櫈之間的空位亦都很多,食客用餐期間不會感覺有壓迫感。至於「Simplylife」裡面售賣的菜式,屬於偏向西餐那一種類型,下午茶餐牌裡面的食品主打漢堡包、三文治、墨西哥薄餅、烤酸種麵包等等的菜式。如果食客看到這裡,有發現到「Simplylife」由門口擺放和售賣的麵包產品,以及發現下午茶餐牌裡面有賣漢堡包等食品的話,再看餐牌就會發現箇中原因。原來「Simplylife 」本身,其實也是某連鎖飲食集團旗下的食店,該連鎖飲食集團旗下最出名的產品,正正就是以售賣烘焙麵包食品為主,所以「Simplylife 」有大量麵包供應,也是很合理的事。我上門光顧「Simplylife 」期間,正值下午茶時段,所以在「Simplylife 」店門門口位置,已經可以立刻發現到

我上門光顧「Simplylife 」期間,正值下午茶時段,所以在「Simplylife 」店門門口位置,已經可以立刻發現到,「Simplylife 」的「車打芝士煙肉牛肉漢堡」連薯條跟飲品下午茶套餐。

我一看到「Simplylife 」下午茶餐牌裡面,有「車打芝士煙肉牛肉漢堡」這個份量看似十足的麵包食品,已經立刻打定了主意,立刻選擇享用「Simplylife 」的招牌下午茶漢堡包食品。

至於「Simplylife 」下午茶套餐裡面的飲品,我目標已經立刻鎖定「Simplylife 」的凍咖啡飲品。不過原來「Simplylife 」裡面的咖啡飲品款式都頗多,單是考慮選擇焦糖、拖肥抑或是朱古力咖啡都是十分艱難。

結果我以咖啡實際味道裡面是否有甜味作為標準,結果我選擇了味道應該肯定是甜的「朱古力咖啡」,作為我的「Simplylife 」下午茶跟餐飲品之選。

我在選擇完成「Simplylife 」下午茶之後,「Simplylife 」店員已經就從開放式水吧裡面,很快製作完成「朱古力咖啡」飲品,侍應端着「朱古力咖啡」飲品送到我的面前。

「Simplylife 」「朱古力咖啡」的實際體積其實頗為大杯,足足有大約七吋至八吋高,而且「朱古力咖啡」色澤也偏向漸進顏色,表面灑滿朱古力碎粉。

所以我在,試飲第一啖「朱古力咖啡」之後,立刻飲到「朱古力咖啡」裡面的朱古力甜味。不過,我在喝到「朱古力咖啡」裡面的朱古力甜味之後,剩下喝到的甜味反而不怎麼樣。

「朱古力咖啡」剩下的主要味道,還是跟隨回到傳統咖啡裡面的原味,味道還是咖啡原有的苦澀感覺。

所以我覺得「Simplylife 」下午茶裡面的「朱古力咖啡」,還是適合在開始就立刻攪勻整杯「朱古力咖啡」,然後才慢慢享用「朱古力咖啡」也不遲。

在我差不多飲完「朱古力咖啡」的時候,「Simplylife 」廚房店員看來已經製作好,一批「車打芝士煙肉牛肉漢堡」,侍應亦捧着很多份「車打芝士煙肉牛肉漢堡」,送到很多食客的檯面面前。

雖然「Simplylife 」下午茶食品,「車打芝士煙肉牛肉漢堡」實際製成品看來不算很大,但是配合炸薯條和朱古力咖啡飲品,港幣五十多元價錢還不算非常昂貴。

「Simplylife 」廚房為下午茶炸薯條,附上了一碟很多的蕃茄醬醬汁。「Simplylife 」下午茶的炸薯條,雖然不是什麼鴨油「薯條」,但是薯條實際製成品,仍是炸得十分新鮮。

不過,食客還是不要太過期望「Simplylife 」下午茶的炸薯條,炸薯條會什麼的鹹味襯托,還是需要點蕃茄醬調味,炸薯條才會感覺好食一點。

至於炸薯條的口感,我覺得還算比較香脆,大概可能是因為「Simplylife 」廚房為準備大量下午茶食品,而一次過炸大量炸薯條以準備套餐的關係吧。

不過,我一直都覺得「Simplylife 」下午茶裡面的炸薯條,炸薯條的味道始終還是未夠鹹,如果能夠有類似鴨油炸薯條,裡面那種鴨油鹹味的話就好了。

至於「車打芝士煙肉牛肉漢堡」實際上的製成品,我很喜歡「車打芝士煙肉牛肉漢堡」裡面的漢堡麵包,麵包的質感和口感都是很軟腍腍,很易入口。

而且漢堡包的麵包,貌似曾經被放在鐵板上加熱烘烤,所以漢堡麵包的周邊,有一些類似燶邊的物體,那些燶邊估計就是來自於麵包,放在鐵板上烘烤而產生的結果。

慶幸「車打芝士煙肉牛肉漢堡」麵包,實際口感還是十分鬆軟,味道仍算香口。至於「車打芝士煙肉牛肉漢堡」包,牛肉漢堡形狀屬於偏向比較渾圓,所以漢堡扒厚度不差,入口的口感就更加飽滿。

但是「車打芝士煙肉牛肉漢堡包」的牛肉漢堡扒,也不是什麼缺點都沒有,牛肉漢堡扒比,需要挑剔和批評的地方,就是稍為缺少油脂的口感。
車打芝士煙肉牛肉漢堡

或許就是因為「車打芝士煙肉牛肉漢堡」牛肉漢堡扒欠缺了油脂口感的關係吧,所以「Simplylife 」廚房的店員,才需要刻意煎多一塊煙肉,把煙肉加入漢堡包裡面,漢堡包才能吃到油脂的感覺。

至於「車打芝士煙肉牛肉漢堡包」裡面的其他材料方面,芝士在「Simplylife 」廚房店員煎牛肉漢堡扒的過程期間,加入芝士放在漢堡扒上一起煎,所以芝士已經完全跟牛肉漢堡扒連在一起。

由於「Simplylife 」下午茶的「車打芝士煙肉牛肉漢堡」裡面的主,味道來自於車打芝士裡面,所以「Simplylife 」廚房店員在製作「車打芝士煙肉牛肉漢堡」期間,沒有加入明顯的醬料。

所以「車打芝士煙肉牛肉漢堡」除了有漢堡扒裡面的牛肉味、車打芝士裡面的甜味,還有煙肉裡面的煙燻味道之外,就是欠缺了蕃茄醬裡的酸甜味道。

「車打芝士煙肉牛肉漢堡」裡面的整體評價,還有一個值得一提的地方,就是我發現「車打芝士煙肉牛肉漢堡」裡面的牛肉漢堡扒,漢堡扒質感頗為實淨。

即使我用餐廳的刀叉,直接切開「車打芝士煙肉牛肉漢堡」,牛肉漢堡扒在我用刀切開期間,漢堡扒的肉還沒有出現明顯的瓦解崩潰的跡象,沒令我靠刀叉切開漢堡包,漢堡扒也不沒有支離破碎的尷尬情況出現。

所以我覺得「Simplylife 」的「車打芝士煙肉牛肉漢堡包」,論口感其實不差的,漢堡包唯一的缺點,應該只有漢堡包欠缺了甜酸味道醬汁去調味輔助吧……
2019-05-02
$58.3 (下午茶)
2019-05-02 502 浏览
-今日同fd黎九龍灣行街,發現呢度開左間Simplylife, 之前都食過幾次佢既下午茶,所以今次都好安心咁左入去食番個afternoon tea. -1️⃣烤酸種麵包配蘑菇,菠菜,哥達芝士 配 薯條 配 香橙自家製冰茶 $45 個人覺得份量好足 麵包幫你切成三小塊, 整個口感都好夾,而且熱辣辣, 味道唔錯,係偏咸左小小。薯條係我最愛,十分香脆。至於冰茶就正好可以舒解番食左既熱氣野,透心涼快。-👅味道:7.5/10🍽賣相: 7/10🏰環境:7/10🙇🏻‍♂️服務: 7/10💎CP值: 8/10⚖️人均:$45 for tea↩️回頭值:90%
個人覺得份量好足
麵包幫你切成三小塊, 整個口感都好夾,
而且熱辣辣, 味道唔錯,係偏咸左小小。

👅味道:7.5/10
🍽賣相: 7/10
🏰環境:7/10
🙇🏻‍♂️服務: 7/10
💎CP值: 8/10
⚖️人均:$45 for tea
↩️回頭值:90%
2019-05-01 499 浏览
難得去九龍灣,撞正落大雨,原先想食無乜幾多間既美心皇宮,竟然又遇著裝修,同朋友飢寒交逼之下,發現德褔原來有間simply life,仲要午飯時間唔使排隊,我同朋友見到,9秒9狗衝入去食得simply life都唔係為左睇佢餐單有冇轉到,而係味道間間都一致而穩定,我叫左水波蛋,菠菜,muffin,蛋係流心,醬汁咸淡適中,包夠鬆軟,仲要有d藜麥係面頭,夠健康,食過都知,大大碟,有前菜加凍飲都係一百中,哩d西餐邊度搵?

2019-04-27 419 浏览
我一向都幾鐘意食Simply Life 既意大利粉,因為食得出佢唔係買出邊一早已做起既意粉,而家自己新鮮做,食落無論口感,味道都有分別,當然佢又未去到好頂級,但呢個價位黎講都係一個不錯既選擇。講番今次個意粉,我叫左忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉 + 湯 + 餐飲 $118。今次都無令我失望,意粉質地有口感有蛋味,有新鮮做起既口感。意粉汁方面我覺得都唔錯,因為唔會太‘傑’身同太heavy,但如果你係比較重口味,你可能覺得有少少唔夠味。

忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉 + 湯 + 餐飲 $118

忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉 + 湯 + 餐飲 $118
2019-04-27 389 浏览
呢間餐廳去到邊間分店都有好多人排隊,今日黎到九龍灣,見無人排隊梗係要食啦!店好大好多位,唔怪得之唔洗排隊。今日$118 就有埋湯/沙律,冰茶及主菜,好多野食😍呢杯冰茶,因為加左生果,酸酸地,連埋食物一流👍🏻今天有南瓜湯,好濃👍🏻主菜黎啦👏🏻 這個是蕃茄蟹肉手製扭紋粉,不得不讚佢蟹肉份量,真係好多,食極都仲有,食到底都仲係有好蟹肉淨👍🏻蟹肉有一兩啖食到少少蟹肉組織,似係真蟹👍🏻👍🏻👍🏻而扭紋粉口極的確同平時買番黎的唔同,比較實,質感in un d,唔淋,口感幾好😋

今日$118 就有埋湯/沙律,冰茶及主菜,好多野食😍

呢杯冰茶,因為加左生果,酸酸地,連埋食物一流👍🏻

今天有南瓜湯,好濃👍🏻

2019-04-22 380 浏览
假日到九龍灣探望親戚,在九龍灣見到熟悉的餐廳而且不用等位子,馬上進去嚐一嚐這間連鎖餐廳🤤🍽餐湯Brunch Set附送餐湯/沙律,這次我選擇了南瓜湯。最期待的其實是附送的餐飽,以連鎖店來說Simplylife的rye/sourdough做得出色,酸種味道突出,麵包鬆軟👍🏻這次的南瓜湯做出改良了,不再充滿cream,反而走一種淡淡的路線,對我來說是更好喝了☺️🍽香草燒雞沙拉今天想吃light一點,所以選擇了有蛋白質和好油脂的salad。一上桌會被滿滿的spinach嚇到,雞肉只有幾塊一點都不多,而且有點生,中間還有一點點粉紅🙅🏻‍♀️喜歡Asparagus脆脆的口感,和躲在底下的guacamole(這次的guacamole有點檸檬味太重了)可是如果想吃light一點也是不錯的選擇。

🍽餐湯

🍽香草燒雞沙拉
Pesto  Chicken  Salad
Beer  Battered  Ling  Fish  &  Chips
2019-04-14 531 浏览
今日週末難得經過九龍灣simply life,行到累累地就入黎試下先,人不算太多,相對星期一至五,星期日出奇地少人,即刻可以入坐,不用等位,也是小編睇中試佢的其中一個原因叫了一件士多啤梨芝士蛋糕,士多啤梨好甜好新鮮,芝士蛋糕甜味適中,夠凍同實,唔錯,因為小編試過一些芝士蛋糕唔夠凍同太軟,不太喜歡,這一個士多啤梨芝士蛋糕小編就好滿意,唯一一點係忌廉太多,有點肥的感覺,總括來說是不錯的老婆叫了cappuccino, 賣相不錯,味道都夠濃,合格我就叫了white coffee,第一次試,平時飲latte,感覺又不錯,奶味都夠,喜愛飲latte的朋友可以試一試這間white coffee,你地應該會喜歡的
老婆叫了cappuccino, 賣相不錯,味道都夠濃,合格