2018-12-31 2997 浏览
今晚同朋友o係朗豪坊睇戲,未到入埸既時間,我哋一於去搵下食醫下肚仔先,用 Openrice search下附近有咩好西食咁啦,比我哋搵到10樓有間笑哈哈餐廳,隔離仲有得睇下眼鏡咁,又幾得意喎。我哋叫左「香煎肉眼扒配薯條」, 肉眼扒可能煎得稍為過熟,有點韌身及加上有點筋,咬得牙仔有點辛苦,同埋唔係太方便,因為會痴牙。「卡邦尼意粉」意粉既韌度剛剛好,不過略為不太夠味,可能芝士和忌廉都不太足夠吧,煙肉亦過了火喉,比較硬。不過勝在環境氣氛夠輕鬆歡愉,顏色好豐富,店內的餐具、Menu、擺設、四周圍都係笑哈哈和以黃色為主大前題,這個一進餐廳內就已經可以感受到。食完飯仲可以過隔離睇下眼鏡,買下戰利品咁,都相當唔錯喔。
2018-04-22
2018-11-03 1126 浏览
難得中午可以出走,一行九人來到朗豪坊食個晏。同事說想試下這間餐廳,因為睇相都覺得開心,咁大伙兒就一起來了。來到才知道是眼鏡店egg 內的cafe, cafe 位不多,因為時間尚早,待應幫我地安排坐在一個獨立的corner,好似包廳咁,又幾好喎!一進內,周圍都是色彩繽紛的smiley ,見到又真係幾開心架,瞬間成個人充滿了活力!set lunch 選擇不算多,起初都選不到,最後決定跟食神同事order餐桌紙都靚爆燈,在這樣的環境下進餐,心情真的特別愉快!set lunch 包餐湯和多士,餐湯是雜菜湯,不過無咩味,好似飲水咁,多士就很脆卜卜,但size 太細,可愛的同事以為一人一碟,其實是一人一小片。跟食神同事點了香辣海鮮意粉, 微辣 ,意粉軟硬適中,夠醒胃!加十蚊點了杯蜜桃乳酪汁,又係有smilely 裝飾!其實吃什麼都不緊要,最重要既係同誰一起吃,在這環境中與志同道合的同事一起進餐,食物的味道也不是重點呢!後記:平日中午還有85折,七十多元,買個環境都值啦!
難得中午可以出走,一行九人來到朗豪坊食個晏。

餐桌紙都靚爆燈

在這樣的環境下進餐,心情真的特別愉快!

加十蚊點了杯蜜桃乳酪汁,又係有smilely 裝飾!

後記:平日中午還有85折,七十多元,買個環境都值啦!
2018-10-05 720 浏览
I wonder is it most of the brands after getting their business on track, their next phase is stepping into food & beverage industry. I had bought their eyewear products before, and wonder what their cafe would be like.I have no hesitation in trying their cafe as their main colour tone is yellow, which is my favorite color. The spaghetti dish is alright with this reasonable price and pretty chill place for hangout.

Spaghetti with seafood
星期六嘅朗豪坊真係逼爆,食肆 food court 冇位點算好?呢間就可以滿足到懶人啦 又吾駛排隊又坐得耐👑飽鍋海鮮飯 (~$130)滿滿的蜆肉 青口和蝦。最主要是飽皮焗得金黃鬆脆 又有很香的牛油蒜蓉味美中不足是白汁味道太淡 如加上些少黑胡椒層次感更多建議開心share 因爲一個人絕對吃不完朋友點了一口牛柳扁意粉 (~$75)味道一般 牛柳粒有啲牛味 但略嫌太熟 有點韌但在朗豪坊這種貴價商場 又唔駛同人逼 唔駛排隊 又冇人催你走 呢個價錢同質數就算係咁。

呢間就可以滿足到懶人啦 又吾駛排隊又坐得耐

👑飽鍋海鮮飯 (~$130)

美中不足是白汁味道太淡 如加上些少黑胡椒層次感更多
建議開心share 因爲一個人絕對吃不完

朋友點了一口牛柳扁意粉 (~$75)

味道一般 牛柳粒有啲牛味 但略嫌太熟 有點韌
呢個價錢同質數就算係咁。
  • 包鍋西班牙海鮮飯
2018-09-11 587 浏览
夜晚去朗豪坊睇眼鏡,發現原來呢到有一間眼鏡crossover既餐廳,行到攰攰地就決定直接係到食埋晚餐。今晚叫左牛油果雞肉藜麥沙律,肉眼扒同埋燒三文魚意大利飯。首先上既係餐湯同埋沙律。餐湯方面細細碗酸酸地幾開胃,配塊麵包亦都增添口感。沙律就比想像中出色,雞肉有調味之餘燻完唔會太乾身,藜麥份量唔小,配埋沙律菜好好味!跟住就到主角肉眼扒同意大利飯喇,肉眼扒要左5成熟,雖然表面煎得唔算太靚仔,但係口感同味道都唔差,食得出唔係平時茶記食開既「牛扒」。而意大利飯creamy得嚟唔會太膩,配上蟹子亦加重左口感。三文魚就非常juicy,同沙律塊雞扒一樣唔會太乾。總結今餐既食物質素加上舒服既環境算係值得推介既一間餐廳。

總結今餐既食物質素加上舒服既環境算係值得推介既一間餐廳。
2018-09-09 183 浏览
實在有太多朋友都戴眼鏡,所以有時去朗豪坊行街都會去eGG八下eGG旁邊就有一間Cafe,兩者相互依存,真係好特別同埋佢地既Concept 真係吸引人充滿著笑容的emoji,真係好似入左小朋友的世界同埋黃色的空間有種好開朗的感覺既然都未食晚飯就不如試下加上,睇佢餐牌D野又唔貴有紙既餐牌也有電子型既餐牌好快就送左個羅宋湯黎,真係蕃茄味好濃,同埋附有杯耳子,一拎起就一口飲入,好方便真係可以飲得好有儀態,而不是拎起一個碗,棒住喝~~~個餐飽係蒜蓉飽,切得好薄,焗得好脆,所以散發濃濃的蒜香好有心思的一間餐廳每一個餐具都係EMOJI ,好落本...... 每個套餐都可以加$15要個前菜小食我就叫左個虎蝦芒果沙沙虎蝦好新鮮,一點雪味都無,同埋好清透的蝦身芒果其實不是時節,但也依然清甜,完全不酸....沙律醬的味道也無得頂~~~撈埋都咁夾,主要係用料新鮮,就味道一絕我朋友就叫左個芝士肉丸其實貌似肉醬,不過佢係一大粒丸子SIZE,比起食肉碎更好吃,芝士焗到有點焦,好惹味我朋友就點左個黑松露軟殼蟹意粉,睇落好吸引~~~可惜我都眼闊肚窄,因為我自己都有好西~~~好一塊的牛扒呀~~~~雖然無問我牛扒要幾成熟,

eGG旁邊就有一間Cafe,兩者相互依存,真係好特別
同埋佢地既Concept 真係吸引人
充滿著笑容的emoji,真係好似入左小朋友的世界
同埋黃色的空間有種好開朗的感覺

既然都未食晚飯就不如試下
加上,睇佢餐牌D野又唔貴

有紙既餐牌也有電子型既餐牌

真係可以飲得好有儀態,而不是拎起一個碗,棒住喝~~~
個餐飽係蒜蓉飽,切得好薄,焗得好脆,所以散發濃濃的蒜香

好有心思的一間餐廳
每一個餐具都係EMOJI ,好落本......
每個套餐都可以加$15要個前菜小食

我就叫左個虎蝦芒果沙沙
虎蝦好新鮮,一點雪味都無,同埋好清透的蝦身
撈埋都咁夾,主要係用料新鮮,就味道一絕

我朋友就叫左個芝士肉丸
其實貌似肉醬,不過佢係一大粒丸子SIZE,
比起食肉碎更好吃,芝士焗到有點焦,好惹味

我朋友就點左個黑松露軟殼蟹意粉,睇落好吸引~~~
可惜我都眼闊肚窄,因為我自己都有好西~~~
好一塊的牛扒呀~~~~

雖然無問我牛扒要幾成熟,但係一切落去,仲有肉汁滲出黎,同埋D肉係粉嫩色,一點都不老
啖啖都係肉,筋腱位不多,不會很難切,配埋旁邊的肉汁味十足的汁,點綴左肉味十足濃郁
好比神仙水一樣,為左個肉增加左更多肉甜味,極想撈飯食

配左大條粗薯條同沙律菜
今次沙律菜係用日式芝麻醬,所以不會同個前菜重覆

成個環境真的笑臉迎人,同朋友都談得十分愉快

跟餐仲配左個小雪糕,真係無想到的小驚喜,因為餐牌好似無寫有
一餐FULL SET既晚餐真的食得滿足
2018-08-24
  • 虎蝦芒果沙沙
  • 肉眼扒
  • 芝士肉丸
2018-09-04 152 浏览
餐廳內以笑哈哈做主題, 給予人一個開心環境下用膳。提供小食、主食、特色飲品同埋甜品, 當中既飲品同甜品有多款選擇, 大部分款式都很有特色。羅宋湯蕃茄味濃。蝦爽口彈牙,加上芒果味道一流。軟殼蟹香脆,意粉軟硬剛剛好。薄餅有四種味,材料份量十足。綠茶味香,甜度可以自己控制。
羅宋湯蕃茄味濃。
蝦爽口彈牙,加上芒果味道一流。
軟殼蟹香脆,意粉軟硬剛剛好。
薄餅有四種味,材料份量十足。
綠茶味香,甜度可以自己控制。
2018-09-02 876 浏览
真係多年無見熊妹小學好朋友小雞P助喇,適逢大家的生日月份,就約出黎見個面互相慶祝生日喇!熊妹成日係朗豪坊經過見到呢間笑哈哈咖啡店《Smiley Cafe 》,好多哈哈笑臉,黃今今好搶眼,今日終於黎試試。西餐小食甜品為主,岩哂熊妹口味的咖啡店。星期六下午茶時段都算多人,人流源源不絕。熊妹呢排食緊減肥餐,今日可以食牛排🥩,一黎就睇中香煎肉眼排配薯菜,$118。好大一塊肉眼排喎,表面煎到熟,內𥚃仲係好鮮明的紅肉,但一啲血水都無,大概係6,7成熟吧,唔係好冧但又唔韌唔鞋口,呢個價錢有咁的質素係好抵食!薯條🍟係粗身的,份量好多,但熊妹不能吃,益哂俾小雞P助,仲要不斷大讚薯條好味好好味,真係吸引死熊妹,最後小雞P助清哂。伴碟仲有少少沙律菜☘️,幾新鮮,多少少芝麻醬汁會夠味啲。小雞P助唔係太肚餓,所以叫左份小食,蜜香雞翼伴薯菜,$48。雞翼有5隻,熊妹試左一隻,幾好味喎!係蜜糖雞翼,雞肉好嫩,蜜糖汁好入味,唔係好大一隻,小食黎講絕對夠口喇。拌碟有熊妹點的肉眼排一樣的沙律菜同粗薯條,不過份量就少啲,咁的價錢都合理的。今次真係無黎錯呢間店,原來平價都會食到咁好美食,仲要係朗豪坊地段,熊妹知道呢個鋪位轉左幾

,黃今今好搶眼,今日終於黎試試。

西餐小食甜品為主,岩哂熊妹口味的咖啡店。

星期六下午茶時段都算多人,人流源源不絕。

香煎肉眼排配薯菜
!薯條🍟係粗身的,份量好多
蜜香雞翼配薯菜
今次真係無黎錯呢間店,原來平價都會食到咁好美食,仲要係朗豪坊地段,熊妹知道呢個鋪位轉左幾次手,希望《Smiley Cafe 》企得住腳喇,熊妹會再來encore的,加油
2018-09-01
庆祝纪念
生日
香煎肉眼排配薯菜
蜜香雞翼配薯菜
2018-09-01 129 浏览
唔講唔知原來朗豪坊有一間以smiley 為主題既cafe,而且以主題cafe嚟講佢一啲都唔算貴。門口有5個smiley燈飾,好易認得出。SmileyCafe 當然唔少得周圍都係Smiley公仔啦。海陸空小食拼盤 - 98裡面有雞翼,薯條,芝士圈,炸魚塊 同埋 沙津。先講一講,雞翼味道偏甜好適合細個少少既朋友食,而肉質都好嫩滑,絕對唔會炸到太老。而炸魚塊就係小食拼盤最出色既一款小食,因為外脆而魚肉都啲汁,配上沙津醬感覺就好夾。煙三文魚pizza - 68pizza份量細細地一個人食就剛剛好。三文魚感覺算係幾新鮮。慢煮帶子意大利飯 - 98成個飯既亮點就一定係慢煮帶子,因為我係出面就未食過慢煮帶子。以慢煮既手法的確令到帶子無咁煎乾,又唔會令帶子既鮮味流失左。而意大利飯口感都好大眾化,米無特別追求少少硬身。味道好香濃。凍朱古力咖啡 - 38味道不錯海洋檸檬梳打 - 38感覺好清新
門口有5個smiley燈飾,好易認得出。
海陸空小食拼盤 - 98
海洋檸檬梳打 - 38
感覺好清新
2018-08-27
2018-08-31 121 浏览
因為最近常常下雨,變成了宅女,只會在家或是在家附近的餐廳吃飯,今晚下定決心出去走走。縱然是下雨天,但是旺角還是人來人往,就在煩惱著晚餐該吃什麼好的時候,突然看到都是笑臉的餐廳,就決定吃這間試一下。餐廳裡面全是笑臉的裝潢,甚至連盤子都是,十分特別。好漂亮的餐墊👍🏻餃子是炸過的,淋上的芝士醬吃起來感覺有加上忌廉,並不會很膩,很好吃😋一端來看到盤子十分吸引,上面是香脆的麵包淋上芝士醬,很可口的小食。這個是套餐裡的,軟殻蟹是原隻的,而且很大隻,吃起來很有鮮味,與平時吃到的不一樣。黑松露意粉非常好吃,而且並不會很膩,這碟我吃到停不了😍不要看外表好像很少,切開來也有五大塊,而且是啖啖肉。豬肋排燒得很嫩口,咬起來還有肉汁👍🏻因為太飽了我們都吃不上甜點,就每人各點了一杯飲品做終結。特濃朱古力真的很香濃,杯子裡的是用朱古力做的冰,所以喝上去每一口都是濃郁的朱古力👍🏻整體來說,這裡性價比不錯,裝潢漂亮,坐著聊天也很舒服

餐廳裡面全是笑臉的裝潢,甚至連盤子都是,十分特別。

好漂亮的餐墊👍🏻
日式芝士醬餃子

牛油煙肉分享包

黑松露軟殻蟹意粉

自家製美國炸豬肋排

不要看外表好像很少,切開來也有五大塊,而且是啖啖肉。

豬肋排燒得很嫩口,咬起來還有肉汁👍🏻
因為太飽了我們都吃不上甜點,就每人各點了一杯飲品做終結。

整體來說,這裡性價比不錯,裝潢漂亮,坐著聊天也很舒服
日式芝士醬餃子
牛油煙肉分享包
黑松露軟殻蟹意粉
自家製美國炸豬肋排
  • 自家製美國烤豬肋排
  • 特濃凍朱古力
2018-08-27 97 浏览
去開旺角上堂,放飯多人又逼又焗,急急腳上朗豪坊搵野食。見到呢間餐廳色彩繽紛,決定一試。主題係 Smiley 既 cafe,點左兩個lunch set,餐湯及飽咁上枱幾得意。意式黑醋沙律 - 黑醋帶出新鮮蔬菜味道鮮貝明蝦青醬意粉 - 清新的青醬配上爽口貽貝和明蝦,好吃,意粉有咬勁,不錯。BBQ 春雞 - 份量十足,薯條夠熱夠脆,春雞烤得剛好,汁多肉嫩,如肉味再濃一些就完美。伯爵茶焦糖布丁 - 賣相吸睛,布丁滿滿的茶味,有質感的布丁較少吃到。焦糖爆谷雲朵雪糕 - 濃濃牛奶味雪糕配上大大束的棉花糖,令很多客人關注,不枉等師傅即叫即做的棉花糖呢。

意式黑醋沙律 - 黑醋帶出新鮮蔬菜味道

星期六的下午原本是一個慵懶的時間不過今日我們來到卻是要跟他一起準備一個live 的財經節目難得找到一家有「露台」位置的餐廳,我趕緊沖過去俯瞰一下langham place 的長電梯。出面的人太多,坐在這安然多了。這裡的點餐用ipad, 雖然無系統直接落單,但體驗甚是有趣點了一個小食 - 蜜糖雞翼48元的5隻雞翼太好吃了,不過我們其實是雞翼愛好者,所以基本上所有雞翼怎麼煮都好味啦哈哈。拼盤上有沙律菜加麻醬,中和了甜膩的口感。不錯!男朋友則點了個帶子意大利飯。汁真係世界級濃厚。米飯略硬,最滿意是那三隻嫩嫩的帶子還有一份BBQ 骨,分量很足! 味道不錯,肉骨均衡,不會太肥,不過隔壁的薯條很吸引呢。我忍不住又吃了很多。。。粗薯條當然沒有薯條專門的小食店做得好,但配上這個骨我還是清了 最後我們點了個小雲 特濃朱古力,他竟然用這個飲品當開live 的gimmick. 杯子裝著一大顆朱古力冰,我們插穿了小雲=棉花糖之後他就倒進去那朱古力奶。。。好甜好濃郁的幸福啊! 我們一邊講下週股票走勢,一邊玩著這杯朱古力相當有趣味呢哈哈。想不到Smiley cafe 給了我們一個悠閒快樂的下午,就是因為這杯吸睛的
星期六的下午原本是一個慵懶的時間
不過今日我們來到卻是要跟他一起準備一個live 的財經節目

這裡的點餐用ipad, 雖然無系統直接落單,但體驗甚是有趣

點了一個小食 - 蜜糖雞翼

我們一邊講下週股票走勢,一邊玩著這杯朱古力相當有趣味呢哈哈
。想不到Smiley cafe 給了我們一個悠閒快樂的下午,就是因為這杯吸睛的巧克力和露台位,開live 一流!
2018-08-25
  • 蜜香雞翼配薯條
2018-08-25 98 浏览
暑假時分,總會跟兒子四處外出,今天跟他在熱鬧的旺角,到了朗豪坊影相📸 前陣子在Openrise無意之中發現SMILEY CAFE with eGG,發覺很適合和兒子來,想跟他吃一頓高興的晚餐正所謂歌也有唱 : 笑一笑,世界更美妙在店外或是店內,也可看見到處有很多哈哈笑及不同笑臉的佈置,可以讓人盡情打卡,開心指數爆燈💥附有電子螢幕餐牌,一目了然食店內更售賣哈哈笑的用品連用餐的碟也是哈哈笑,笑臉處處,可愛極了❇日式芝士醬餃子($38)沒有太多的芝士醬,餃子不油不膩,好味道!🖤 黑松露野菌白汁意大利飯($78)完全清碟就知道有多美味最後不少得的是甜品,兒子想吃他很喜歡的雪糕綿花糖🍓士多啤梨雲朵雪糕($48)外型賣相也很別緻,外在充滿甜甜的綿花糖,內放滿香脆的花生粒粒配士多啤梨醬,雪糕柔軟幼滑只要打卡及上載照片到SMILEY CAFE with eGG facebook,便可免費換取限量眼鏡布一塊😎🔖不論在環境及裝潢佈置上盡顯心思,營造了一股讓人快樂的氣氛🥁 加上店員親切的態度和良好的服務,確能令人感到暢快,快樂無比

正所謂歌也有唱 : 笑一笑,世界更美妙

附有電子螢幕餐牌,一目了然

食店內更售賣哈哈笑的用品

連用餐的碟也是哈哈笑,笑臉處處,可愛極了

❇日式芝士醬餃子($38)

沒有太多的芝士醬,餃子不油不膩,好味道!

🖤 黑松露野菌白汁意大利飯($78)

完全清碟就知道有多美味

最後不少得的是甜品,兒子想吃他很喜歡的雪糕綿花糖

🍓士多啤梨雲朵雪糕($48)

外型賣相也很別緻,外在充滿甜甜的
綿花糖,內放滿香脆的花生粒粒配士多啤梨醬,雪糕柔軟幼滑

2018-08-01
2018-08-17 110 浏览
又一主題餐廳,雖然格局細左D,但無損哈哈笑迷雅興,因為所有擺設餐具笑哈哈咁望住你芝士焗肉醬意粉,意粉熟程度剛好、不會太淋、有咬口。蜆肉意粉,略嫌味淡,冇特別磨菇湯,磨菇打碎,口感香滑,如果煮熱D感覺更美味岩鹽焦糖咖啡,拉花精美,有咖啡香,細滑!雲朵香濃朱古力,賣相已經攞滿分,吸引可愛!朱古力香甜

芝士焗肉醬意粉,意粉熟程度剛好、不會太淋、有咬口。
蜆肉意粉,略嫌味淡,冇特別
磨菇湯,磨菇打碎,口感香滑,如果煮熱D感覺更美味
岩鹽焦糖咖啡,拉花精美,有咖啡香,細滑!

雲朵香濃朱古力,賣相已經攞滿分,吸引可愛!朱古力香甜

2018-08-09 182 浏览
係朗豪坊egg眼鏡舖出面有間smiley cafe 門面都幾吸引Set dinner都幾多選擇 價錢都唔算貴叫左2個set dinner同2個小食有餐湯 海鮮湯黎嘅 入面有啲蟹柳絲 味道唔錯呢個係黑松露軟殼蟹意粉 軟殼蟹好大隻 新鮮炸但唔會食到成口油👍🏻 好香脆 而個黑松露都好香濃 加油菇同洋蔥 好好味仲有大蝦墨魚汁意大利飯 個飯好juicy 而墨魚汁都好濃味 飯入面仲有小小海鮮 另外大蝦超大隻 好彈牙👍🏻👍🏻一口牛肉質好鬆軟 而且牛肉一絲一絲咁 好正 加埋個燒汁甜甜地 一啲都唔漏😁跟餐仲有個雪糕tim😄😄😄

Set dinner都幾多選擇 價錢都唔算貴

叫左2個set dinner同2個小食