2024-09-11
好多年前喺city’super已經買過呢個牌子嘅椰子布丁,嗰時已經覺得好好食,不過始終都算貴,所以只係食過一兩次。最近喺銅鑼灣見到呢一個品牌嘅招牌,原來開咗實體店,有幾次想食,不過都好早收就未有機會。而去到最近終於食到啦。叫咗椰子布丁,入邊有椰奶椰肉,再加埋布丁,其實幾好食,唔係淨係一舊布丁,有多重口感,但個人認為椰奶太多同埋稍為甜咗啲,如果布丁同椰肉比例多啲同減甜少少就好啦。試埋招牌椰碗,揀左珍珠同椰子雪糕。拎嗰時覺得都幾大碗,但諗真啲呢個價錢係應該要咁大碗🤣。入面有我揀咗嘅椰子雪糕同珍珠係面,下面有仙草,沙冰,同黑糖漿。黑糖漿喺最底,所以一開始食唔知有,食到最後甜到嘔,所以記得食到咁上下要攪勻。但其實我覺得黑糖太濃太甜搶晒椰味,唔落會好啲,而仙草同珍珠其實同椰子都唔係太match,不過分開食還好。食到最後個椰碗可以掘啲椰肉出嚟食,椰肉都好嫩。齋講味道,我會俾好評,但計埋價錢可能就只有中平了。
齋講味道,我會俾好評,但計埋價錢可能就只有中平了。