2024-12-01 94 浏览
完全同意另一個食評人、講呢度服務啲職員黑口黑面!🙄 我係灣仔街坊間中都會過嚟食吓嘢,今日落完單等10分鐘都覺得有啲唔妥點解咁耐,再望吓其他啱啱入入嚟嘅客人啲嘢食已經到咗咁去counter問返職員啦,點知真係skip咗我張單。但係佢哋反應只係: 呀, okay而家啲香港服務發生咩事,新一代完全冇教養,完全一啲歉意都冇木無表情😓仲係咁樣落去嘢食幾好都好,都會嚇走啲客人!
完全同意另一個食評人、講呢度服務啲職員黑口黑面!🙄

而家啲香港服務發生咩事,新一代
完全冇教養,完全一啲歉意都冇木無表情😓

仲係咁樣落去嘢食幾好都好,都會嚇走啲客人!
2024-11-20 83 浏览
難得附近有間coffee shop, 都會想regular 幫襯但員工真係太差黑口黑面不單止 問咩都10問9唔應,再問先用極短答覆個樣比一個覺得你好煩嘅樣你好put off員工好差 好冇禮貌講多兩句都sai氣feel唔好成日問點解香港人返大陸班服務性行業人士遲早工都冇得做呢個鋪之前執過好多次而家呢啲經濟環境再執真係唔奇打開門做生意有客嚟食野 開心都嚟唔切啦唔係話要你跪拜只係當人係一個正常人都咁難咩嘢食正常嘢飲正常員工唔好完
但員工真係太差

嘢食正常
嘢飲正常
員工唔好
2024-06-06 762 浏览
Coffee Shop 環境清幽,靜靜地坐係到食個Tea都唔錯架!櫃內蛋糕麵包款式多,每款望落去好似都好好食咁。點了一杯Mocha及2件餅一個蛋撻&一個開心果PUFF。Mocha咖啡香濃,有奶香味道。蛋撻皮係酥皮,食落蛋漿香滑味濃,不會過甜~而開心果Puff係脆身的,入面有開心果Cream,不過開心果味道略嫌不夠濃。最好食係沾左朱古力醬嘅位置🤤下次試下其他味道先😍 包款就有Bagel,亦都有牛角包🥐等。
一個蛋撻&一個開心果PUFF。
Mocha咖啡香濃,有奶香味道。
蛋撻皮係酥皮,食落蛋漿香滑味濃,不會過甜~
最好食係沾左朱古力醬嘅位置🤤
2024-05-14 796 浏览
Soft thunder@wanchai🌟cafe位於金鐘站pp3星街出口附近,今日就叫咗杯iced americano. 價錢嚟講就中上,不過cafe嘅環境就比較舒服,非常適合同朋友小聚或者坐吓,仲有好多唔同嘅蛋糕同埋小食可以配搭,今日因為喺上邊食咗嘢,所以淨係落嚟飲咖啡,咖啡味道幾好,唔會太淡,整體嚟講都覺得唔錯好飲程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵飲程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
Soft thunder@wanchai

好飲程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵飲程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
店家在堅尼地城開店時,我已經想到訪。幸好他們終於在金鐘開了堂食店,陽光穿透落地玻璃照入寬敞的店面,感覺令人舒服😌🥖Meitaiko baguette $23法包硬度適中,配上豐富的明太子醬,鹹香中帶點微辣,正😋🦄Pistachio unicorn puff $34在芸芸的口味如伯爵茶、檸檬撻和綠茶味中選了開心果味。難怪是招牌甜點,酥皮香脆且層次分明,切開的時候卻不會變成細碎,忌廉濃而不膩👍🏻🍮Caramel danish $48本想試試Tiramisu danish,最後還是選了人氣的Caramel danish。焦糖布丁香甜而且Q彈動L,但酥皮沒想像中酥脆🫢🥧Custard tart $13 蛋漿甜度適中,酥皮香脆,但略嫌不夠多層,可以再酥脆一點。另外我買的時候是六點多,可能因此蛋撻滲出極多油🫣☕️Latte $40用了紙杯而且沒拉花,但好喝。🫖Jasmine queen tea $40用了Tea WG茶包,好喝,可以請店員加水繼續喝。

🥖Meitaiko baguette $23
法包硬度適中,配上豐富的明太子醬,鹹香中帶點微辣,正😋

🦄Pistachio unicorn puff $34

🍮Caramel danish $48

🥧Custard tart $13

☕️Latte $40
用了紙杯而且沒拉花,但好喝。

🫖Jasmine queen tea $40
用了Tea WG茶包,好喝,可以請店員加水繼續喝。
2027 浏览
2024-01-13
午餐
2024-02-16 1092 浏览
今年冇初四咁嘅樣,雖然吾使返工,但係都想去cafe chill 吓順便找個Me time 呼吸下Soft Thunder 我認識這個品牌是由堅尼地城的小店開始,利申我一次都未買過,但是近期關註開心果關註組後,見到這裡有個幾款開心果的食物及飲品,於是我的好奇心驅使下就去試吓。假期中午時份客人很少,和餅櫃內滿滿的飽餅形成很大反差。pistachio Latte 一呷下,只係覺得有牛奶味,以為抹茶漿在杯底未免我唸多左,latte 面上的開心果粒只是增加咬口,對味道影響不大。pistachio croissant 牛角包有為我主動翻焗,加分第一口基本上只吃到包體,吃到中段開始有精彩位,中間仲有流心開心果漿加埋牛角包面的開心果漿plus 果仁粒,味道double up , 而牛角包酥脆度一般,橫切面呈現𣎴到蜂巢形狀。
今年冇初四咁嘅樣,
雖然吾使返工,但係都想去cafe chill 吓

順便找個Me time 呼吸下

Soft Thunder

假期中午時份客人很少,和餅櫃內滿滿的飽餅形成很大反差。

pistachio Latte

pistachio croissant

牛角包有為我主動翻焗,加分

2024-02-13
2024-01-18 801 浏览
西環岀名嘅Soft thunder 係灣仔開咗堂食,今次終於去到試食可能過咗熱潮,平日2.幾到都冇咩人排隊今次試咗好多人推介嘅crème caramel danish $48佢外型好吸引,冇布甸嘅位好酥脆,牛油味香,不過布甸下面嘅包底就淋咗,相信原味牛角包會岀色!布甸正常,有焦糖味,唔太甜,可以一試但係下次會想試下佢哋嘅牛角包另外嗌咗杯Americano (large) $42都係正正常常不過環境係幾舒適,可以hea一個晏晝,做下嘢都得~
可能過咗熱潮,平日2.幾到都冇咩人排隊

布甸正常,有焦糖味,唔太甜,可以一試
但係下次會想試下佢哋嘅牛角包

另外嗌咗杯Americano (large) $42
都係正正常常

不過環境係幾舒適,可以hea一個晏晝,做下嘢都得~
Crème  caramel  danish
Crème  caramel  danish
2024-01-12 704 浏览
好耐之前都聽過話Soft Thunder喺灣仔開分店,今日同事散水真係買咗一打Soft Thunder蛋撻散水餅。一盒紙盒六個,雖然凍咗,但個皮都鬆脆,蛋撻好有蛋味,另一個同事仲攞埋bake house蛋撻比拼
2024-01-12
外卖自取
午餐
2024-01-11 521 浏览
見不少報導介紹這店,也有不少好評,所以找機會來嚐嚐。🍴Croissant- pistachio $45因為喜歡吃牛角包,又喜歡吃開心果,尤其看到這牛角包表層那堆開心果,讓我充滿期待。店員幫我翻熱。牛角包外層都算酥脆,內裡的開心果醬是流心的,但牛角包裡面沒有明顯的蜂巢,而且入口是淋的,可能因為被流質的醬浸淋了,很失望。比較品穀的開心果紅莓牛角包,這家的遜色得多,也貴很多。🍴Custard tart $13Custard 味道不錯,但酥皮也不太酥脆,比較bake house ,我還是會選擇吃bakehouse 🍴unicorn puff - earl grey $32意來不到酥皮是硬硬的質地,雖然吃得出是有層次的酥皮,但口感像吃比較硬實的千層酥🍴Mocha $45超給失望,好像加了很多奶,沒太多mocha 應有的味道。一直在懷疑這是mocha 嗎?!🥲然後記起這家店的賣點不是咖啡,環境: 空間感足,寛闊,座位舒適,設計有種型格feel 。服務:正常衛生:可以
見不少報導介紹這店,也有不少好評,所以找機會來嚐嚐。

🍴Croissant- pistachio $45

🍴Custard tart $13

🍴unicorn puff - earl grey $32

🍴Mocha $45

環境: 空間感足,寛闊,座位舒適,設計有種型格feel 。

服務:正常

衛生:可以
2023-12-26 480 浏览
绝了!他得是我在香港吃过最酥脆的蛋塔摩卡蛋挞 味道很特别,吃起来香甜中带点咖啡的苦,零零散散还有点巧克力豆🍫,是时不时吃出点小惊喜的感觉,丰富的口味一层又一层🌟,不会腻还想吃🧑🏻‍🎄这个塔皮真的超级无敌爆炸的酥脆,而且老板还会讲普通话,聊天也很愉快
绝了!他得是我在香港吃过最酥脆的蛋塔
難得男朋友收早 我又放假唔可以錯過食甜野既機會迫佢同我𝓯𝓪𝓽𝓯𝓪𝓽 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓯𝓸𝓻𝓮𝓿𝓮𝓻(・ิω・ิ)去左灣仔新開既sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 𝕌𝕟𝕚𝕔𝕠𝕣𝕟 𝕡𝕦𝕗𝕗(𝕠𝕣𝕚𝕘𝕚𝕟𝕒𝕝 )$𝟛𝟚總共有⁸隻味可以揀 𝓁𝑒𝓂𝑜𝓃 𝓉𝒶𝓇𝓉/ 𝑒𝒶𝓇𝓁 𝑔𝓇𝑒𝓎/ 𝑔𝓇𝑒𝑒𝓃 𝓉𝑒𝒶/ 𝑜𝓇𝒾𝑔𝒾𝓃𝒶𝓁/𝓈𝓉𝓇𝒶𝓌𝒷𝑒𝓇𝓇𝓎/𝒽𝒶𝓏𝑒𝓁𝓃𝓊𝓉/ 𝓅𝒾𝓈𝓉𝒶𝒸𝒽𝒾𝑜/𝒸𝒽𝑜𝒸𝑜𝓁𝒶𝓉𝑒 選擇困難症 最後揀左原味 吉士醬外型討好 個名又靚 獨角獸泡芙 影個相$𝟛𝟚都值呀𝔹𝕚𝕤𝕔𝕠𝕗𝕗 𝕝𝕒𝕥𝕥𝕖 (𝕞𝕖𝕕𝕚𝕦𝕞)$𝟝𝟝小女子孤陋寡聞 最近先識𝔹𝕚𝕤𝕔𝕠𝕗𝕗 因為sᴛᴀʏ英國個間酒店ᴍɪɴɪ ʙᴀʀ 有得食 去澳洲錦啱有𝔹𝕚𝕤𝕔𝕠𝕗𝕗 𝕝𝕒𝕥𝕥𝕖 勁好飲期望太大失望愈大 一開始飲完全無𝔹𝕚𝕤𝕔𝕠𝕗𝕗味 就好似一杯普通既𝕝𝕒𝕥𝕥𝕖 要飲到好後先有少少𝔹𝕚𝕤𝕔𝕠𝕗𝕗味 ℂ𝕦𝕤𝕥𝕒𝕣𝕕 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟙𝟛點解個樣同🅱🅰🅺🅴🅷🅾🆄🆂🅴 既sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴇɢɢ ᴛᴀʀᴛ差不多不過🅱🅰🅺🅴🅷🅾🆄🆂🅴個皮好食 鬆脆好多sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ既ℂ𝕦𝕤

難得男朋友收早 我又放假

期望太大失望愈大

ℂ𝕦𝕤𝕥𝕒𝕣𝕕 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟙𝟛
不過🅱🅰🅺🅴🅷🅾🆄🆂🅴個皮好食 鬆脆好多
sᴏғᴛ ᴛʜᴜɴᴅᴇʀ既ℂ𝕦𝕤𝕥𝕒𝕣𝕕甜度比較符合我

ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝕔𝕣𝕠𝕚𝕤𝕤𝕒𝕟𝕥 $𝟜𝟝 可𝕣𝕖𝕙𝕖𝕒𝕥
我覺得麵包熱辣辣好食好多 啲醬流出黎都靚啲 菠蘿包皮做表層 一切落去開心果醬爆出黎

𝔹𝕒𝕤𝕢𝕦𝕖 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 $𝟛𝟝
沒有驚喜的ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖
2023-12-17 471 浏览
❥ ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴛᴀʀᴛ $𝟷𝟹酥皮層次分明 香氣十足酥脆程度不得了 .ᐟ.ᐟ.ᐟ中間蛋漿很夠滑 如果多點就更完美啦~❥ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴅᴀɴɪsʜ $𝟺𝟾此店限定的ɪᴛᴇᴍ✧酥皮同樣充滿牛油香布丁很滑很輕盈 ’◡‘❥ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ $𝟸𝟿可能未必是大家在此店首選但感覺也很真材實料啊♡︎♡︎♡︎蘋果粒不少的 甜度適中外層酥脆程度未算澎湃 但也可接受❥ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟿❥ ᴅɪʀᴛʏ $𝟹𝟿🜚 被落地玻璃包圍 內裏的休閑跟外面的煩囂有很大對比~~~很推薦ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴛᴀʀᴛ ❤︎︎還有很多款式未試啊 必會再訪~~!

❥ ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴛᴀʀᴛ $𝟷𝟹
酥皮層次分明 香氣十足
酥脆程度不得了 .ᐟ.ᐟ.ᐟ
中間蛋漿很夠滑 如果多點就更完美啦~
Custard  Tart

❥ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟿
❥ ᴅɪʀᴛʏ $𝟹𝟿
Iced  Latte

🜚 被落地玻璃包圍
內裏的休閑跟外面的煩囂有很大對比~~~
很推薦ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴛᴀʀᴛ ❤︎︎
還有很多款式未試啊 必會再訪~~!

Custard  Tart
Apple  Pie
Iced  Latte
2023-12-11 610 浏览
哩間烘焙店其實喺西環已經開咗好耐🤡但由於實在太遠(雖然有巴士直到..但冇堂食位置...特登過去買外賣有點兒戇居🫢)而咁啱上次去灣仔Marks & Spencer買嘢嘅時候見到🤭 終於搵到機會試之前上網成日見到巨型蝴蝶餅..但真係太大個算我無能為力🫠今次只係試咗開心果味忌廉酥皮筒同紫薯麻糬Bagel🥯 2樣都令我一是難忘🤡唔知係個人問題定點? 我坐低開始已經有啲勁嘅烏蠅同蚊係咁撞埋嚟🦟😭喺評論嘢食之前我都會提一提啲好嘢嘅🙈 佢嘅個人之處(相對附近其他咖啡店)🫡唯一好處係地方夠大..自助形式出去買野食😛而佢亦都冇過嚟叫我叫多樣嘢食去暗示讓位開心果味忌廉酥皮筒老實講,第一啖咬落去認真諗緊食緊啲乜🙈因為佢硬嘅程度似牛油曲奇🍪但見入面又真係有一層層似酥皮嘅東西🤔(網上見到話係手工製486層酥皮wo🫢)至於開心果味吉士😂唔算差不過不失開心果味可以做得更加香滑紫薯麻糬bagel呢個真係諗唔到藉口俾佢🤡先唔講味道淨係講bagel嘅質地!!🙃唔知係咪放咗好耐🤔堂食佢會加熱嘅但重點係…加熱完之後係乾同靭到爆🙃0 軟熟口感可言而紫薯麻糬食唔到紫薯香味…我覺得似死甜多總括而言..想搵一個地方Hea的話係一個唔
哩間烘焙店其實喺西環已經開咗好耐🤡
之前上網成日見到巨型蝴蝶餅..但真係太大個算我無能為力🫠

開心果味忌廉酥皮筒
老實講,第一啖咬落去認真諗緊食緊啲乜🙈
因為佢硬嘅程度似牛油曲奇🍪
但見入面又真係有一層層似酥皮嘅東西🤔
(網上見到話係手工製486層酥皮wo🫢)
至於開心果味吉士😂唔算差不過不失
開心果味可以做得更加香滑

紫薯麻糬bagel
呢個真係諗唔到藉口俾佢🤡先唔講味道
但重點係…加熱完之後係乾同靭到爆🙃0 軟熟口感可言
而紫薯麻糬食唔到紫薯香味…我覺得似死甜多

總括而言..想搵一個地方Hea的話係一個唔錯嘅選擇🤭但食物方面唔知係咪我黑仔😂
2023-12-03 434 浏览
同事昨天喺西環買返公司請大家食,真係一食難忘,知道灣仔新開一間,於是便去買來返尋味。一食真係驚為天人,酥皮鬆脆而不漏滯,雖然用極多牛油去製造,食落也不會滿手油膩,蛋漿極之香滑,略嫌牛油味蓋過蛋味。另外買咗幾個咖啡朱古力撻咖啡蛋漿下便鋪上一層薄薄嘅朱古力,經焗過之後,朱古力半溶狀態,一口咬落,酥皮香脆得來,有濃香咖啡味又不失朱古力嘅香味,因為太酥脆,食時要小心酥皮散落一地,太太太好食。
另外買咗幾個咖啡朱古力撻
2023-12-03
📍𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲|灣仔// @soft.thunder.bakery𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫⚡️由西營盤開到灣仔新鋪新鋪位置寬闊,環境光猛☀️裝潢係灰色調嘅水泥工業風但係每張檯空間比較狹窄,坐得唔太舒服······························✷ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭|$42外皮灑上開心果碎,內裡夾有開心果醬牛角包口感酥脆💚,私心開心果味可以再濃少少✷ 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡|$48結合丹麥酥同焦糖雞蛋布甸🍮布甸軟滑,有香濃蛋香味道加上層次分明又鬆化嘅酥皮兩個口感互相交織,令人難忘✨✷ 𝐔𝐧𝐢𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐏𝐮𝐟𝐟(伯爵茶)|$32以招牌 468 層酥皮製成酥皮筒🥐口感比想像中厚實乾身伯爵茶忌廉味道濃郁,甜度適中✷ 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝 𝐓𝐚𝐫𝐭|$13蛋撻酥皮鬆脆帶點微溫吉士醬幼滑黏口,蛋味都好出♡✷ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭|$17變奏版本——摩卡咖啡口味🍫☕️稍微甜過吉士少少
📍𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲|灣仔
// @soft.thunder.bakery

𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫⚡️由西營盤開到灣仔新鋪
新鋪位置寬闊,環境光猛☀️
裝潢係灰色調嘅水泥工業風
但係每張檯空間比較狹窄,坐得唔太舒服

✷ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭|$42
外皮灑上開心果碎,內裡夾有開心果醬
牛角包口感酥脆💚,私心開心果味可以再濃少少
開心果牛角包

✷ 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡|$48
結合丹麥酥同焦糖雞蛋布甸🍮
布甸軟滑,有香濃蛋香味道
加上層次分明又鬆化嘅酥皮
兩個口感互相交織,令人難忘✨

✷ 𝐔𝐧𝐢𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐏𝐮𝐟𝐟(伯爵茶)|$32
以招牌 468 層酥皮製成酥皮筒🥐
口感比想像中厚實乾身
伯爵茶忌廉味道濃郁,甜度適中

✷ 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝 𝐓𝐚𝐫𝐭|$13
蛋撻酥皮鬆脆帶點微溫
吉士醬幼滑黏口,蛋味都好出♡

✷ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭|$17
變奏版本——摩卡咖啡口味🍫☕️