2018-12-02 3728 浏览
黎到蘭桂坊唔一定要飲酒既😂 行過見到有間西餐喺LKF 29呢棟大廈入面既4樓有間幾正既西餐Spark Bar & Restaurant 可以食架有機會有live band 為你演出👍一坐低就比件自家製既餐包配埋橄欖油比你填住個肚先👍富士山下Mocktail - $78佢個drink list mocktail 同cocktail 都係d 廣東歌歌名黎好得意, 叫左呢杯富士山下, 個配色都真係有d 似倒轉左既富士山😂青檸味為主, 個味道都算係幾清新Cuttlefish - $178先黎個appetizer 先, 有呢款精緻既Cuttlefish, 除左墨魚之外, 仲會配左d 海膽, 魚子, 紅色綠色海藻, 鮮甜得黎亦都可以添上幾分視覺色彩👍Lumachine Carbonara (Half) - $178食個pasta 先, 用左lumachine 呢款好似蝸牛形狀既pasta 黎整, 配埋個溫泉蛋同海膽撈均一齊食, 味道香濃而不咸👍Slow-cooked Iberico Pork - $388正所謂慢工出細火, 呢款慢煮既豬鞍雖然製作時間耐少少, 不過如果食完前菜同pasta, 都只係

有機會有live band 為你演出👍

一坐低就比件自家製既餐包配埋橄欖油比你填住個肚先👍

富士山下Mocktail
富士山下Mocktail - $78

Cuttlefish
Cuttlefish - $178

Carbonara (Half)

Iberico Pork

正所謂慢工出細火, 呢款慢煮既豬鞍雖然製作時間耐少少, 不過如果食完前菜同pasta, 都只係等多一陣就食得😂慢煮既豬先夠入味, 而且肉心部分唔會乾唔會鞋, 配埋南瓜蓉食, 清新可口👍
富士山下Mocktail
Cuttlefish
Carbonara (Half)
Iberico Pork
2018-12-01 168 浏览
今晚同朋友去完置地廣場睇聖誕燈飾就順便食晚餐,搵到呢間係藝穗會隔離的Spart Bar&restaurant, 環境舒適,就入黎試下。入到黎就見到有個Live band 台,原來餐廳每星期都定期搞live band 表演,可以一邊食野一邊欣賞。一坐低,職員就送上自家制餐包,鬆軟夠熱,有清淡蕃茄味。飲品就叫咗杯Mocktail 夜幕天星, $78,有香濃的橙香味,冰凍可口,入口香味散發。Cuttlefish, $198, 魷魚加配多款海鮮,魷魚肉質好爽脆鮮甜,帶有淡淡的海水味,伴有海膽,三文魚籽,海帶等一齊食,味道口感層次豐富,最特別係富有空氣感的泡泡,質感好幼身,入口即溶。Carbonara, $178, 通粉質感煙韌爽口,奶香味同芝士味濃,撈勻後蛋黃同海膽的鮮甜滲入當中。Iberico pork, $388,黑毛豬肉厚身嫩滑,煮得剛好熟,入味油脂味散發,豬肉味濃郁,醬汁惹味入味。
一坐低,職員就送上自家制餐包,鬆軟夠熱,有清淡蕃茄味。

2018-11-30 147 浏览
蘭桂坊,給人的第一印象總是去酒吧。朋友在蘭桂坊附近工作,他就提議在附近食飯,就挑選了spark bar and restaurant.可以一邊欣賞live band演出一邊品嚐美食,可惜當時時間尚早,未有表演,但環境相對寧靜,十分適合傾計談心。服務十分貼心,一坐下就先上送上麵包,可以慢慢點菜,不用餓著。麵包是自家制的軟綿,沾點橄欖油吃,為腸胃熱身及濕潤下口腔。這份Tramezzino有點像三文治飛碟,麵包烘焙得香脆,中間夾著芝士,火腿及黑松露醬,香味濃郁惹味。現在流行慢煮,十分喜歡這種煮法。慢煮西班牙黑毛豬,煮得軟嫩肉綿,有肉香有肉汁,還配有綿滑,南瓜蓉及爽脆青蘋果片,爽甜又清新。加配的薯條,厚身得來外脆内軟,沾上黑松露更惹味可口。

加配的薯條,厚身得來外脆内軟,沾上黑松露更惹味可口。
2018-11-10
2018-11-30 152 浏览
今晚細佬唔會同我慶祝生日揀咗呢間餐廳第一次試~😋係有啲似bar嘅feel咁🍷原來呢度逢星期五都有live Band😄之前響OpenRice已做定功課所以就叫返最多人介紹果幾樣😬頭盤叫咗個黑松露火腿芝士多士小食🌮呢個好好味😋入面啲芝士松露味好濃,外面塊多士好薄好脆用來做小食一流👍🏻炸魷魚圈係配黑墨魚汁食,呢個都整得好好食同墨魚汁好夾😋另外叫咗個紅菜頭沙律幾新鮮不過味道就冇乜特別~嚟呢度其中就係好想試佢呢兩個招牌pasta😍第一個係Chitarra係一個蟹肉意粉,呢個真係好好食!👍🏻🤤佢哋嘅意粉係自家製,比正常嘅意粉粗啲口感煙un,配埋個好濃嘅海鮮汁,好快就俾我哋清晒成碟!🤤第二個係海膽Carbonara,叫呢個因為呢度嘅整法好特別,佢嘅醬汁整得好濃,每一粒蜆殼粉都掛上醬汁,上面嘅海膽好鮮甜,配埋蛋漿一齊食成個意粉都好creamy好好味!😋Main course叫咗個佢哋都好受歡迎嘅慢煮iberico黑毛豬鞍,呢個又係煮得好出色!🤤豬鞍入口嫩滑多肉汁,加上充滿油香但又吾會膩,響底下嘅南瓜蓉出乎意料地好味,好清甜有好香牛油味,比起薯蓉我更加鍾意呢一個😍👍🏻下次一定要試埋佢另外嗰個牛扒配牛骨髓

Main course叫咗個佢哋都好受歡迎嘅慢煮iberico黑毛豬鞍,呢個又係煮得好出色!🤤豬鞍入口嫩滑多肉汁,加上充滿油香但又吾會膩,響底下嘅南瓜蓉出乎意料地好味,好清甜有好香牛油味,比起薯蓉我更加鍾意呢一個😍👍🏻下次一定要試埋佢另外嗰個牛扒配牛骨髓先!😍

佢呢度剩係得兩個甜品,西瓜冰配豆腐雪糕,呢個都幾清新豆腐雪糕味幾濃,不過底下啲冰好凍如果夏天食應該會比較好啲😅所以整體冇乜特別~Tiramisu 就整得幾唔錯,係我好鍾意creamy嗰種口感,上面有啲朱古力mousse同咖啡啫喱,整體味道唔錯,如果酒味可以濃啲就更加好👍🏻😋

整體呢度水準都幾高,唯一唔好就係呢度油煙味比較重🤭希望可以改善下通風呢個問題就更加好啦~
2018-11-29 158 浏览
在中環附近完成了工作,便與同事一起到這餐廳,享用下午茶。餐廳的座位擺設十分寬敞 ,每枱之間也有適當的距離,有足夠空間與朋友談天說笑。店員的服務態度很好,不忘為我們介紹各種菜式。我和同事都是細胃人士,點了幾道菜淺嚐一下。點菜後,店員先為我們送上餐前麵包。麵包帶有陣陣蕃茄味道,沾上橄欖油,十分開胃。黑松露多士香氣四溢,香脆可口,加上黑松露和芝士的餡料,味道很夾。 菠菜蟹肉意粉充滿驚喜。意粉是手工麵條,非常煙韌,掛上濃濃醬汁實在惹味~而蟹肉和菠菜一點也不吝嗇,每啖意粉,也能吃到啖啖蟹肉。意大利芝士餅賣相精緻,層次豐富,有蛋糕,芝士,咖啡粉,再配以朱古力雪糕以及爆炸糖,一試難忘,為這頓下午茶畫上完美句點。

2018-11-28 124 浏览
辛苦完一朝,早收工,同同事想搵個冇乜人嘅地方好好休息下,食餐好嘅,上網見到呢間野嘅嘢食相好似幾吸引,所以就行上黎試吓啦。由於係平日,而且位於半山位置,我哋幾乎包咗成個場,佢嘅位置好闊落,所以令人坐得好舒服,而且有半個落地玻璃窗位,俾人可以靜靜欣賞下風景。佢嘅lunch選擇唔算多,我地嗌咗個黑松露芝士多士、手打意粉同tiramisu。佢首先上咗2塊麵包,呢塊麵包真係唔簡單,濃郁嘅蕃茄,完全睇得出餐廳嘅用心。跟住就係佢嘅truffle toast,香脆,細細份,2個女士剛剛好。而佢個手打意粉,質感非常煙銀,又多蟹肉,好食😋tiramisu同出面嘅好唔同,甘苦嘅朱古力,配上佢嘅忌廉蛋糕,味道剛剛好👍🏻

而佢個手打意粉,質感非常煙銀,又多蟹肉,好食😋
2018-11-20 130 浏览
spark bar and restaurant 放工近中環,試下呢間位放蘭桂芳的Bar and restaurant. Menu 款式也多, 就返兩個女仔食量,叫了 個肉及澱粉質。同埋佢送有好味餐包,女仔食量一定夠。首先order 了個Chitarra, 餐單說明有Blue crab、baby spinach、shellfish reduction. chitarra 的麵質厚身過spaghetti, crab 個味好重,可見蠻多蟹肉。捲起d sauce 同麵放入口,哇 好正。係好有咬口。份量因為叫全份,食咗都半飽。食完後侍應換咗個碟,上了個Slow-Cooked Iberico Pork, Pork 個賣相好靚,只係睇樣加晒分。入面包括咗pumpkin puree/pickled apple/beer jus. 首先個豬,外圍有一圈幼身的脂肪,叫入去,係爽口的豬肉,真係, 好少食咁嘅質地的豬肉。好味又特別。佢個南瓜蓉加了牛油,好好味。食完main 就甜品時間,wow,佢個甜品menu 係牆上的,見到Spark Tiramisu有好多成份,就試下。 Tiramesu 好好味,好奶層f
spark bar and restaurant

食完main 就甜品時間,wow,佢個甜品menu 係牆上的,見到Spark Tiramisu有好多成份,就試下。 Tiramesu 好好味,好奶層fcream, 加海綿蛋糕好好味。食食下有野跳,先留意到佢有poping candy, 側邊仲有d coffee jelly, 口感不同,仲有frozen chocolate ice-cream, 好豐富的口感。

朋友戒酒,叫了杯鮮奶咖啡。好漂亮的拉花,估唔到bar 類餐廳都咁有心思。我無飲,但朋友話咖啡味都重,同專門咖啡店不相上下。

最後叫了杯cocktail chill -summer paradise 試下,顏色好靚好吸引,只是賣相加晒分。飲一啖,無酒果種苦澀。同埋好大杯,慢慢咁呷,d 冰溶得快過我飲,好掋飲。

餐廳氣氛很好,見到夜景,仲有band stage, 因為我們離場未夠九點,唔知weekend 會唔會有perfirmance, 同情侶黎真係首選。
2018-11-18 127 浏览
今天特地book了這間餐廳吃晚飯慶祝。我們weekend七點多來到,已經坐滿了一半人。這裏的裝修十分有情調,燈光暗暗的,加上枱面上的燭光,十分浪漫。餐廳中有幾台客人都是慶祝紀念日。我們先點了一份Chitarra 。當中有Blue crab、baby spinach、shellfish reduction。Chitarra的蟹味十分突出,湯汁也十分濃郁。我們又點了一份Slow-Cooked Iberico Pork。黑毛豬十分厚身,煮得剛剛,十分爽口。最初以為旁邊的薯蓉,但吃下去後發現是南瓜蓉。南瓜蓉有點點的黑松露味,十分特別。甜品方面,我們點了一份Spark Tiramisu。這個Tiramisu十分特別,有朱古力雪糕塊、咖啡啫喱。frozen moussess上還有爆炸糖,十分過癮。Tiramisu味道也很濃郁。飲品方面,我點了一杯summer paradise。summer paradise是由rum、banana liqueur、orange juice、passion fruit、pineapple juice而組成。味道十分鮮甜,而且很大杯。今晚真的很滿足,下次會再來試試其他

今天特地book了這間餐廳吃晚飯慶祝。

我們weekend七點多來到,已經坐滿了一半人。

今晚真的很滿足,下次會再來試試其他。
2018-11-14 110 浏览
在商业楼内,貌似楼内餐厅不多,感覺不是食飯,是去做了一中午廚師,嗆到辣眼睛,油煙到處都是,煙機估計壞左,也沒有通風系統。等人都等都是等的煎熬 沒有餐厅该有的舒适的环境,
2018-11-11 3131 浏览
朋友慶祝我上任新工作, 邀請我來了這家我平常不太會去的酒吧餐廳吃飯. 說是菜式不錯, 值得一試. 餐廳的風格是酒吧格調, 燈光較昏暗. 是夜沒有樂隊表現所以較為寧願. 正合我意. 窗下是蘭桂坊另一邊的街道, 與熱鬧的蘭桂坊相比是另一種味道. 坐下後, 還未點菜, 先送上2塊鬆軟的麵包, 搭配橄欖油是最佳拍檔. Tramezzino是一種類似三文治的小食, 這裡的是火腿, 芝士, 松露3種混合而成. 是第一次嚐試這道小食但出乎意料地好吃. 這款海鮮意粉做得不錯, 啖啖都是濃郁的海洋味道. 意粉較粗身, 感覺是自家做的, 口感不錯. 主菜的sides點了薯條配松露醬, 份量十足外, 松露醬調配得十分香, 與酥脆的薯條非常配合. 主菜的慢煮黑毛豬是全晚的重點. 慢煮的黑毛豬出來的效果肉質非常地嫩滑, 配菜的南瓜蓉及青蘋果片很能消膩, 配搭出色. 埋單大約是每人$500, 以蘭桂坊的消費來說, 價格合理, 進餐的環境寧靜舒適可以加分.
說是菜式不錯, 值得一試.
Ham, Cheese & Truffle "Tramezzino"
Chitarra Pasta
這款海鮮意粉做得不錯, 啖啖都是濃郁的海洋味道.
意粉較粗身, 感覺是自家做的, 口感不錯.
French Fries
Slow-cooked Iberico Pork
主菜的慢煮黑毛豬是全晚的重點.
慢煮的黑毛豬出來的效果肉質非常地嫩滑,
配菜的南瓜蓉及青蘋果片很能消膩, 配搭出色.
2018-10-15
Chitarra Pasta
French Fries
Slow-cooked Iberico Pork
  • Cheese & Truffle "Tramezzino"
2018-11-11 139 浏览
曾聽說中環OL推介這家餐廳,時不時有精彩的廣東歌表演,這天在中環考試後,想起了這裡,便上來吃飯,可惜碰不上表演,那就唯有享受食物。餐牌選擇多元,從豬雞到魚都有,還有幾款有心思的意粉,這天要戒口,不可以吃海鮮,但還有很多可以揀。餐前麵包,我留了在之後配磨姑湯,很吸水,不會硬。Spark Mushroom Stick配炸粉團條,點了一客跟朋友分享,店員細心地分了兩客上,配上prosciutto foam,很香口,大鄉里的我第一次見那個炸粉條,食落煙煙韌韌,吸湯力沒有面包般強,但作為第一道小吃,邊傾計邊食,很不錯。Chitarra,很美的名字,意粉形狀質感有點像日本烏冬,食落煙韌,加上菠菜蟹肉,配搭delight,簡單調味已經很好食,由於下午茶未消化,我們只點了Half Size,份量較一般少。Slow cooked Ibérico Pork, 慢煮既豬肉沒有我想像中軟腍,但也不太乾,面頭既醬汁味道較淡,夾上一片又一片既青蘋果🍏薄片,帶來一絲酸甜,頓時開胃清新,最得我歡心既係南瓜蓉,超級幼滑,南瓜味又濃。甜品,是西瓜味既冰,配上豆腐雪糕,少見既組合,但卻好新鮮,西瓜冰塊食落透心涼,是道對飽滿

餐前麵包,我留了在之後配磨姑湯,很吸水,不會硬。

甜品,是西瓜味既冰,配上豆腐雪糕,少見既組合,但卻好新鮮,西瓜冰塊食落透心涼,是道對飽滿既胃部沒有負擔既甜品
2018-10-18
2018-11-06 102 浏览
鐘意捐㝫捐虖去搵野食嘅我又出動,位於蘭貴坊附近,因為一啲歌名飲品而著名嘅上樓餐廳 「Spark」。望見一頁熟悉歌名,款款都想飲,結果點左杯C all star (夜幕天星),味道跟fruit punch相似Rib Tempura。雖然餐廳光線陰暗而Rib Tempura又比墨黑色嘅紫菜包住,但由於可以做到一口嘅精緻,以及味道甜美,所以可以形容為一道非常精美嘅前菜。 包住Rib嘅紫菜好爽口,而牛肉好腍而且肉味香甜,再配上他他汁...必食之選!Lumachine Cabonara。最吸晴當然係通粉上嘅海膽,味道濃郁!但更濃味嘅係卡邦尼嘅醬汁,基本上係浸住通粉,令每一啖都好creamy好滿足!而通粉亦較獨特,口感新鮮

2018-10-22
2018-10-30 117 浏览
日間嘅中環非常繁榮,人來人往,晚上人人忙著回家,中環反而變得清靜起來。今晚陪同事去馬莎百貨買野,既然咁近蘭桂芳,中午就上Openrice 搵下附近有乜好食,咁啱俾我搵到Spark Bar & Restaurant 做緊優惠,就即刻網上book 位,真係好方便。位於蘭桂芳的餐廳環境都有番咁上下,呢度比較寧靜,好啱燭光晚餐。餐牌上飲品名都係歌名,好特別,可惜我地吾飲凍野😅今晚叫左個Cherry Tomato Salad,有我最喜歡食嘅cheese同蕃茄,另外叫左個Beetroot Ravioli ,餃𥚃面是紅菜頭蓉,口感幾特別。朋友要左兩隻生蠔,佢話幾新鮮。我最喜歡就係甜品Tiramisu 配上朱古力脆,軟熟又有口感,好好味😋

2018-10-27 125 浏览
同朋友去完蘭桂坊Happy Hour之後走到隔壁的雲咸街找食,得知樓上餐廳總會找到驚喜,便隨便走上餐廳用膳餐廳燈光浪漫,由於是平日去,在角落的小舞台當天沒有表演,要看的便要等到週五店員先送上自家製麵包配橄欖油飲品點了一杯名為大懶堂,橙汁,菠蘿汁及紅莓汁,還有自家製甘菊糖水,再配上一顆顆洋甘菊乾花Slow-cooked Iberico pork,慢煮黑毛豬,黑毛豬已經切開碎上,入口有驚喜,有一股酒香慢慢滲出,是黑毛豬被酒浸過再煮好特別,面層的醬汁與黑毛豬很配,肉質外脆香內軟腍,連伴碟的南瓜蓉,同樣美味滿分餐店的意粉部可選半份或全份,Lumachine carbonara,有別於平時吃的carbonara,麵底用了外形像蝸牛,通心粉形狀的,口感有彈性,攪拌後海膽,蛋黃及通粉全部融為一體,非常creamy濕潤,還有混入一小粒的黑椒煙肉腸,肉腸味道濃,很好吃,不過會有點溜

店員先送上自家製麵包配橄欖油

餐店的意粉部可選半份或全份,

2018-10-25 2650 浏览
收到好友的whatsapp說要到港島區上training,邀請在中環上班的我晚餐。難得大家都可以準時收工,當然要去一個舒適的地方,好讓大家慢慢的聊個痛快。餐廳沿著雲咸街往上走就是,在高白磚的建築物對面。時間尚早,我們是第一枱客人,餐廳燈光幽暗,滿有情調的。Bread甫坐下侍應就端上餐前麵包,口感偏乾身,很香的香草味。“Spark” Mushroom Soup $118一份蘑菇湯可以分開兩碗上share,質地偏稀,但蘑菇的味道很香,味道不錯。配湯的麵團條,有點像幼版的churros,口感特別。Chitarra (half) $188因為想試不同的食物,所以pasta點了半份。蟹肉份量絕不吝嗇,大大撮的。意份偏粗厚,可以掛上更多的醬汁,口感更像鮮製的意粉。醬汁猜想是龍蝦汁,濃郁美味。Slow Cooked Iberico Pork $388豬鞍煮得很香口,配搭的醬汁亦野味,但略嫌肉質有點韌。配菜南瓜蓉十分幼細,味道甘甜,質感creamy。Mashed Potato $78朋友喉嚨痛,點個軟身的食物。薯蓉打得非常幼細,軟綿綿的就像棉花一樣。

Bread
甫坐下侍應就端上餐前麵包,口感偏乾身,很香的香草味。

“Spark” Mushroom Soup $118
“Spark” Mushroom Soup