2024-08-18 441 浏览
這間扒房位於北角木星街,鄰近炮台山站,主打牛扒及西式料理。店內分為室內外,室外可帶同寵物用餐,裝潢以型格的黑色為主調。午市時段設有十一款套餐,跟配基本飲品及餐湯。西冷牛扒配龍蝦 - $168西冷牛扒烤得表面略帶焦香,切開裡面保持嫩軟多汁,有獨特的牛肉風味,邊緣的嫩筋香脆;半邊波士頓龍蝦肉質緊實有彈性,肉汁又香又甜,有甘香的龍蝦膏,更鋪上芝士醬;金黃酥脆的炸粗薯條毫不油膩,有軟綿的薯肉;芝麻醬沙律新鮮翠綠,還有多汁的車厘茄好清爽。檸檬奶油醬蟹肉扁麵條 - $78煙煙韌韌的扁意粉充滿彈性,掛滿幼滑細膩的檸檬奶油醬酸酸甜甜,有絲絲香甜的蟹肉。香辣蒜片大蝦 - $78六隻肥美飽滿的去殼鮮蝦爽滑彈牙,有惹味的蒜香,又帶點香辣。Soda Water +$5Nescafe Ice Coffee +$5除了多款罐裝飲品,還有啤酒及雞尾酒等酒精類飲品。

午市時段設有十一款套餐,跟配基本飲品及餐湯。

西冷牛扒配龍蝦 - $168

檸檬奶油醬蟹肉扁麵條 - $78

香辣蒜片大蝦 - $78
六隻肥美飽滿的去殼鮮蝦爽滑彈牙,有惹味的蒜香,又帶點香辣。
餐湯
Nescafe Ice Coffee
Soda Water
Soda Water +$5
Nescafe Ice Coffee +$5
除了多款罐裝飲品,還有啤酒及雞尾酒等酒精類飲品。
2024-08-16
午餐
難得星期日放假,今日出城去北角個邊行下😆醒起朋友之前介紹過我食一間酒吧餐廳,所以順便去試試,食落又真係幾有驚喜喎✨呢間其實係主打鐵板同菲律賓fusion菜🍽️食物都有好多選擇,有鐵板牛扒、招牌豬手、龍蝦、牛骨髓等等,嘢食份量大份,價錢仲好親民添,聽講每逢星期五六晚仲有live band表演🎸🎶氣氛應該會好正😍✰⋆🐮牛尾牛骨髓意粉 $168鐵板牛骨髓真係第一次食!用鐵板上黎到仲係咋咋聲熱辣辣,聞落勁香濃牛味,份量好多,估唔到咁大碟都只係$168,仲要唔洗加一,CP值真係超高🌟牛尾非常軟腍,肉質滑溜,完全唔韌,係我食過最好食既牛尾🥹呢道大家黎到真係必點⭐️牛骨髓燒到金黃,輕輕用匙羹刮一刮,啲骨髓已經可以刮晒出嚟😋超濃既油香味加上入口即溶既口感真係好正🤤連個意粉都好出色,用上蒜、黑胡椒、辣椒等等調味,煮到軟硬適中,配埋牛骨髓一齊食一流✨呢道菜我真係俾滿分👍🏻✰⋆🦞西冷牛扒配龍蝦 $168西冷牛扒都好有水準,牛扒表面色澤煎得好靚,肉質柔軟,牛肉味好濃郁✨另外龍蝦都好新鮮,肉質彈牙,芝士仲可以拉絲,每一啖都好滿足!

🐮牛尾牛骨髓意粉 $168
呢道菜我真係俾滿分👍🏻

🦞西冷牛扒配龍蝦 $168
2024-10-19 178 浏览
Sticks & Fire😘😘😘有質素鐵板餐北角木星街、街道兩旁美食琳立、一間以主打鐵板、菲律賓菜的店鋪、逢五、六晚仲有菲律賓人music show、非一般鐵板享受😋✨招牌必食炸豬手$168店主推介^_^真係又幾味!大大隻🐖豬手、外皮炸脆金黃、咬口脆卜卜、黏着一層薄薄白脂肪、內層肉質、香嫩可口、蘸點特色醬、夠清新味蕾口感、🍟 厚肉薯條、外脆內軟、嘆埋支冇酒精薑啤、暢快無比!✨牛尾牛骨髓意粉$168賣相吸睛👀、牛尾燉至入味、軟腍腍、陣陣濃香牛味、骨與肉之間、白色骨膠原、彈牙有嚼口'蒜香意粉🍝軟滑爽口、配埋牛尾汁一流!牛骨髓營養豐富、高蛋白質、低脂肪、入口溶化、滑膩醇香的口感、石榴汁、色澤艷麗、粉紅色甜甜的、有氣果汁!+$15 ginger beer +$15 GuavaSticks & Fire北角木星街23號維峯、浚滙地下6-7號舖港鐵炮台山A出口、步行約6分鐘
Sticks & Fire

• 招牌必食炸豬手
  • Ginger  beer
  • Guava
2024-10-05 220 浏览
今天我在北角的一間餐廳享受了一頓美味的晚餐,這裡的氛圍相當迷人,還有現場樂手彈唱,讓整個用餐體驗更添色彩。餐廳的裝潢獨具特色,燈光柔和,令人感到放鬆,是一個與朋友聚會、飲酒聊天的理想場所。我們點了幾道招牌菜,包括蒜香大蝦意粉、豬肋骨和西冷牛扒配龍蝦。首先,蒜香大蝦意粉十分出色,大蝦的肉質彈牙,蒜香味濃郁,意粉的口感也非常滑順,讓人一口接一口。接著是豬肋骨,肉質鮮嫩,醬汁入味,搭配著薯條一起享用,簡直是絕配;每一口都令人滿足,讓我忍不住想再來一份。最後,西冷牛扒配龍蝦的組合更是令人驚艷。牛扒的熟度恰到好處,肉質鮮美,搭配著彈牙的龍蝦,整體風味一流。這道菜不僅視覺上吸引,味道上更是讓人印象深刻。餐廳座無虛席,建議提前預約,才能確保順利入座。總的來說,這是一個值得推薦的餐廳,無論是食物品質還是用餐氛圍都非常出色,讓我期待再次光臨。

呢日喺炮台山站附近嚟咗呢間餐廳🍴食個午餐🤣$168「西冷牛扒🥩配龍蝦🦞Sirloin Steak with Lobster」:「西冷牛扒🥩」要咗 medium,原本係「薯條」原來可以改為「意粉」😋有一小碗酸酸哋鹹鹹哋嘅蕃茄洋蔥湯飲得幾開胃😋「西冷牛扒🥩」肉質軟熟,夠晒牛味😋,切開裏邊係少少粉紅色,廚師控制生熟程度控制得幾好,另外仲有一小兜肉汁;龍蝦🦞開邊有半隻,夠新鮮,肉質結實又鮮甜😋,仲竟然有啲龍蝦膏😋;意大利麵要咗辣辣哋,煮得少少 al dente,啱我胃口🤣仲有一小碗「沙律🥗」,簡單幾好食😋跟餐加 $5「烏龍茶」:凍凍哋,夠晒清新 🤣
呢日喺炮台山站附近嚟咗呢間餐廳🍴食個午餐🤣

有一小碗酸酸哋鹹鹹哋嘅蕃茄洋蔥湯飲得幾開胃😋

仲有一小碗「沙律🥗」,簡單幾好食😋

跟餐加 $5「烏龍茶」:凍凍哋,夠晒清新 🤣
2024-10-03 144 浏览
龍蝦、牛扒兩者都是我的至愛😍今晚牠們相遇在這食店,我當然要來跟牠們拍拍照📷相比起其他扒房,這店的價錢相對親民,而且不用收加一服務費。這店的食物款式也不少,我們叫了最受食客歡迎的套餐外(套餐配有沙律和飲品),還叫了新推出的五花腩炸豆腐。招牌必食炸豬手($168)稱得上招牌菜當然有很高水準!名副其實真的要「必食」。整隻豬手的外皮炸得十分香脆,皮下留有一層薄薄白色的脂肪,最內層的肉質十分香嫩可口。還配以甜、辣的醬汁,十分美味!西冷扒配龍蝦($168)牛扒以黑椒醃製,煎得外焦內嫩,肉質鮮嫩。搭配上龍蝦,海鮮的鮮美與牛肉的濃郁相互交融。龍蝦肉質細膩,彈牙,與牛扒的味道相得益彰。而且薯條很香薯仔味,新鮮炸出來加些香草,十分可口。五花肉炸豆腐($68)這道小菜的主角是炸豆腐,而細細粒的五花腩再加上不同的香料混在一起,很特別而美味。這店的環境、服務也令人感舒適。

招牌必食炸豬手($168)

西冷扒配龍蝦($168)
而且薯條很香薯仔味,新鮮炸出來加些香草,十分可口。

五花肉炸豆腐($68)

這店的環境、服務也令人感舒適。

2024-09-22 140 浏览
牛尾牛骨髓意粉呢碗牛尾牛骨髓意粉真係好正!牛尾同牛骨髓煮到超軟爛,肉質滑溜,髓心嘅味道亦都好濃郁,食落去真係好有滿足感。調味方面,真係10分足夠,唔單止有鹽同胡椒,仲有啲香料同 herbs,味道好豐富!意粉吸收咗湯汁,食落去每一口都充滿咗牛骨嘅鮮味,真係好過癮。菲律賓大蝦菜酸辣湯呢碗菲律賓大蝦菜酸辣湯就更加令人印象深刻!!材料相當豐富,唔止有5隻大蝦,仲有番茄、青檸、辣椒同埋各種新鮮蔬菜,一碗湯就好似一幅色彩繽紛嘅畫。調味方面,酸酸辣辣嘅味道真係好夠勁,完美衝擊味蕾!😍😍
牛尾牛骨髓意粉

菲律賓大蝦菜酸辣湯
2024-08-16 302 浏览
菲律賓大蝦菜酸辣湯 $148份量十足,酸辣得嚟又唔會過份刺激,好啱我呢啲鍾意食酸辣嘢嘅人。湯底用料足,大蝦肉質鮮甜,仲有大量蔬菜,絕對值回票價!香辣蒜片大蝦 $78大蝦好新鮮,肉質彈牙,唔會乾身,蒜片炒得香脆,辣味適中,唔會太過刺激,同大蝦嘅鮮味完美結合,鐵板嘅設計令到蝦肉更加香脆,而且仲可以保持熱度,食到最後都仲係熱辣辣,非常滿足!芝士焗龍蝦扁麵條 $68,逢星期三特價抵食到爆!芝士焗得香濃,龍蝦肉亦鮮嫩彈牙,配埋扁麵條食,真係一流!不過,要注意星期三先至有特價,唔係就貴啲。五花肉配花生咖喱午餐 $58份量都算多,五花肉外層炸得香脆可口裏面嘅肉炆得軟腍,配埋香濃惹味花生咖喱同埋特色蝦醬,更加惹味,係一個唔錯嘅選擇。逢星期五、六晚,仲有菲律賓人music show表演,岩晒同朋友happy hour 聚餐,店員態度友善,服務效率高。
菲律賓大蝦菜酸辣湯 $148

香辣蒜片大蝦 $78

芝士焗龍蝦扁麵條 $68,逢星期三特價

五花肉配花生咖喱午餐 $58

2024-08-06 274 浏览
這間餐廳細細間,開在木星街街尾的角落。餐牌選擇頗多,價錢平民化。鐵板和牛芝士漢堡扒,可配飯,意粉及薯菜,漢堡扒厚身,肉味濃郁兼肉汁豐富,煎焗後仍然保留到軟嫩既口感,配上溶溶的芝士,的確"芝" 味滿滿。覺得一塊唔足夠的話,可加$60 多一塊。霹靂烤雞是餐廳推介,烤雞主要是用紅辣椒,蒜頭,油,鹽加上其他材料醃製再去烤,烤得香口,肉不乾身,配上沙律又可以中和肉的油膩感。香辣蒜片大蝦,用鐵板盛上,上枱熱辣辣,做法跟西班牙tapas相似,蝦隻爽口彈牙,香氣滿滿,味道惹味。

2024-08-04
2024-05-10 463 浏览
放工同朋友食飯。見到喺街尾角落有間細細嘅餐廳,主打鐵板同豬手。豬手餐有兩款,一款係正常$168餐,另一款買緊$208。問咗店員有咩分別,原來$208嗰款係配埋菲律賓特色醬料。第一次嚟食,就揀咗正常嘅$168豬手餐。等咗大概10分鐘,豬手餐終於到。第一眼見到好surprise,因為隻豬手真係好大,而薯條嘅份量亦都好多!賣相唔錯,好有食慾。攞刀叉一切落去,聽到卜卜聲,未食已經知道隻豬手好掂!果然一食落去,驚為天人。嗰種鬆脆,同外面嘅其他豬手唔一樣。有啲脆得來,會靭。但呢度嘅豬手皮,係鬆脆!而且食落一啲都唔油膩!佢入面啲肉亦都可以保持到嫩滑。豬手餐賣緊$168,有呢個質素,係暫時係香港食過性價比最高嘅豬手! 大推👍
豬手餐
豬手餐
  • 豬手
踏進北角這家店,首先係被佢嗰種家常的氣氛吸引。一嚟到就聞到一股撲鼻嘅炭香味,真係好引人注意嚟㗎!我就即刻叫咗餐單上面幾款招牌菜,每一樣都搞得我興奮過癮。先講講嗰個燒春雞,啖啖肉感覺得出厨師嘅用心,外皮焦香得嚟唔乾巴,肉質軟滑得黎味道又足夠,一啖落去香口得滯,真係正!坐我對面嘅朋友點嗰份牛油醬蟹肉扁面條,份量真係幾夠意思,蟹肉滿滿噏得我都想換盤。至於蒜香牛油雞翼,嘩,佢嘅香味已經把我帶入一個美味嘅世界,每一口都是碩果僅存嘅美味見證。而且呢,食物嘅質素與價錢成正比,就算唔係食評家我都會讚佢好抵食。每一道菜都流露出厨師對食材嘅尊重同埋對食客嘅貼心,無論係咋咋聲嘅炭燒香,定係細膩嘅滋味層次,都話俾你知,呢度絕對係北角嘅隱世美食角落。總括來說,呢間鐵板燒成就晒一個美食好去處嘅名。你要輕鬆又要食得開心,絕對可以考慮踩一踩呢間,一試成主顧嘅機會高!🍖🥘🔥

2024-01-07 669 浏览
見到咁多正評,平日都見有啲人食就去試下,冇哂牛骨髓,就試西冷意粉意粉係好食既,但塊牛扒真係差到不得了。有兩塊,我諗佔左3份1係韌到咬唔到,而且調味好咸,真係好失望
見到咁多正評,平日都見有啲人食
就去試下,冇哂牛骨髓,就試西冷意粉
意粉係好食既,但塊牛扒真係差到不得了。

2023-08-13 657 浏览
帶住寵物最需要就係一間PET FRIENDLY 餐廳🐶🦮•鐵板炸豬手外皮脆肉夠林同軟身 味道可以重點係配埋原味薯條 •肉醬芝士薯條對薯條有一種按耐不住既慾望但肉醬味唔太出 濃啲就更好•鐵板菲律賓豬肉第一次菲律賓豬肉微辣有豬肉加脆脆豬耳 配上啤酒更絕配
帶住寵物最需要就係一間PET FRIENDLY 餐廳🐶🦮

第一次菲律賓豬肉
微辣有豬肉加脆脆豬耳
配上啤酒更絕配

2023-06-24 501 浏览
這道牛扒并龍蝦薯條沙律是一道非常精緻的餐點,讓人一口接一口地享受美味。牛扒非常嫩,口感極佳,肉質鮮美,加上烤得恰到好處,外層酥脆、內部柔嫩,讓人回味無窮。龍蝦則是另一大亮點,鮮嫩多汁,且味道鮮美,與牛扒的滋味完美地融合在一起,讓人難以忘懷。薯條也是一絕,外酥內軟,口感香脆,非常美味。沙律則是清新爽口,讓整個餐點更加平衡。整體而言,這道牛扒并龍蝦薯條沙律是一道絕佳的主菜,適合在特殊場合或與摯友共享。我強烈推薦這道美食給所有喜愛美食的人士,絕對不會讓你失望。
牛扒并龍蝦
2023-06-24
牛扒并龍蝦
2023-06-09 460 浏览
檸檬奶油醬蟹肉扁麵條Crab meat linguine in lemon butter sauce Linguine $78呢款醬汁有濃郁既奶油香氣,檸檬的果酸中帶有豐富既甜味,麵條有彈性,每條麵條都包裹住醬汁,食落口好Juicy😉👍🏻蟹肉一絲絲,有啲紫菜碎同埋車厘茄蒜香牛油雞翼Spicy Garlic wings $58牛油雞翼炸完之後外脆內軟,肉質好Juicy好嫩滑,味道好香牛油味,帶點微辣辣香料風味薯條$25額外order左一份薯條🍟加左少量辣椒粉,加啲茄汁食,口味更有層次Gin Tonic $50琴酒比例剛剛好,有片檸檬,成杯感覺好清新,好解喝
檸檬奶油醬蟹肉扁麵條
蟹肉一絲絲,有啲紫菜碎同埋車厘茄

蒜香牛油雞翼
Spicy Garlic wings $58

辣香料風味薯條$25

Gin Tonic $50
琴酒比例剛剛好,有片檸檬,成杯感覺好清新,好解喝
  • 檸檬奶油醬蟹肉扁麵條