2024-01-12
上星期趁放工放哂閃,搭車去咗石門探探美食寶藏。入到去,感覺個環境都算寧靜,落地窗邊嗰座位差唔多成為我嘅專屬位置😋。先來講講佢哋嘅生蠔,原來就嚟自愛爾蘭嘅海域。淨係用面前呢兩隻嚼勁足嘅小家伙,我就知道我黎對地方。款款入口,肉質彈牙得嚟唔失露水兒嘅鮮味,一啖生蠔,滿足感滿分!而佢哋嗰碗南瓜湯,叫我點都忘唔到。用蒜蓉包蘸嘅剎那,濃濃嘅忌廉味道同絲絲甜意直撲味蕾,簡直惹味到不得了,流哂口水🤤!而啲薯條,我要話你知,真係用心炸!外 crispy 內 fluffy,黐黐地咬落去真係夠曬哂味。撇開呢啲,還有個牛扒,啊,真係一擊即中!五成熟嘅牛扒嘅口感剛剛好,肉汁滿滿,略帶炭香,嗰種彈性夾帶嫩滑交織在口中,實在令人食指大動!整體嚟講,呢啲都只係開胃菜,食到最後嘅甜蜜─Flat White,精湛嘅拉花加上濃鬱嘅咖啡香,平衡得宜,係呢一餐嘅完美收場。嚟石門嘅你,如果錯過呢個小天地,真係會悔咗!簡單嚟講,呢次體驗完全喺意料之中加分呀,這裡唔只係有冧爆嘅食物同服務,仲有搞得掂嘅價錢比值,正啦!下次一定仲要再嚟。👌🏼🥩🍰