上星期趁放工放哂閃,搭車去咗石門探探美食寶藏。入到去,感覺個環境都算寧靜,落地窗邊嗰座位差唔多成為我嘅專屬位置😋。先來講講佢哋嘅生蠔,原來就嚟自愛爾蘭嘅海域。淨係用面前呢兩隻嚼勁足嘅小家伙,我就知道我黎對地方。款款入口,肉質彈牙得嚟唔失露水兒嘅鮮味,一啖生蠔,滿足感滿分!而佢哋嗰碗南瓜湯,叫我點都忘唔到。用蒜蓉包蘸嘅剎那,濃濃嘅忌廉味道同絲絲甜意直撲味蕾,簡直惹味到不得了,流哂口水🤤!而啲薯條,我要話你知,真係用心炸!外 crispy 內 fluffy,黐黐地咬落去真係夠曬哂味。撇開呢啲,還有個牛扒,啊,真係一擊即中!五成熟嘅牛扒嘅口感剛剛好,肉汁滿滿,略帶炭香,嗰種彈性夾帶嫩滑交織在口中,實在令人食指大動!整體嚟講,呢啲都只係開胃菜,食到最後嘅甜蜜─Flat White,精湛嘅拉花加上濃鬱嘅咖啡香,平衡得宜,係呢一餐嘅完美收場。嚟石門嘅你,如果錯過呢個小天地,真係會悔咗!簡單嚟講,呢次體驗完全喺意料之中加分呀,這裡唔只係有冧爆嘅食物同服務,仲有搞得掂嘅價錢比值,正啦!下次一定仲要再嚟。👌🏼🥩🍰

2024-01-01 42 浏览
今日行過這家餐廳,心諗嚟頓平民化嘅西餐歎下。嘩!一落口嘅生蠔,新鮮得滯,每隻都肥美得黎有海水嘅清甜,啖啖肉,咬落去彈牙得嚟,真係叫人回味🤤。講到湯,就普通啲,得啲水水,湯底味道薄弱咗啲,蒜蓉包就香脆得嚟,外皮烤到啱啱好,撈面包重點呀!意粉部分,跟住來個龍蝦汁意大利面,啱晒我口味,咸香嘅龍蝦汁配得剛剛好,啖啖滋味。至於忌廉汁意粉,濃郁得黎又唔死膩,味道幾好㗎!環境方面,掂過一張梳化,坐得舒服,服務員都幾貼心,唯一就係等菜等咗啲時間⏱。總括黎講,食物表現同服務質素都算值得稱讚,下次有機會,會再黎試下其他菜式㗎。👍🍴

2022-11-27 836 浏览
第一次來這家餐廳覺得不太舒服,柯打了幾樣食物, 等了25分鐘還欠其中-樣未上菜,經我們追了幾次之後,最後回覆我們原來漏了單,我們O了咀,激死我們了。食物質素也很差,蕃茄湯和蒜蓉包弄得很鹹,豬扒弄得也很乾沒有肉汁,意粉味道也-般,這個收費覺得非常不值,下次不會再來光顧
2022-11-01 669 浏览
今日嚟開石門做嘢,同朋友揀咗呢間望落有好多好評嘅餐廳。我哋叫咗All DayBreakfast ($138)- 雞扒都幾大塊,但係調味都幾重手,齋食都幾咸。- 牛角包好大個,同埋都幾鬆脆- 茄汁豆識落有少少,似係未煮淋嘅黃豆,唔係平時食開嘅茄汁豆。- 炒蛋都算大份,但係食落好鞋- 藜麥沙律冇乜汁,沙律菜都算新鮮嘅餐湯:蘑菇忌廉湯 (+$18)不過不失,唔算好香蘑菇味,亦都唔係好滑,要加錢先有呢個質素就覺得唔係太值得叫。虎蝦龍蝦汁意粉 ($88)意粉煮得太稔,冇晒意粉應有嘅口感,虎蝦得四隻,而且Size比較細。餐飲:菠蘿奇亞籽特飲 (暖)飲落幾清新,菠蘿味都好出,加埋啲奇亞籽又幾夾,係稍為甜咗少少

All DayBreakfast ($138)
- 雞扒都幾大塊,但係調味都幾重手,齋食都幾咸。
- 牛角包好大個,同埋都幾鬆脆
- 炒蛋都算大份,但係食落好鞋
- 藜麥沙律冇乜汁,沙律菜都算新鮮嘅

餐湯:蘑菇忌廉湯 (+$18)

虎蝦龍蝦汁意粉 ($88)

餐飲:
菠蘿奇亞籽特飲 (暖)

2022-10-29
午餐
週末晚上與友人到訪,失望離開。🤥食物:雜菜湯及蒜茸包、青口蒜香羅勒扁意粉、煙三文魚蘆筍意大利飯、凍菠蘿奇亞籽綠茶【優點】- 餐廳好大間,可以任揀位,座位好鬆動- 餐廳準備極多小禮物照顧兒童,眼見有蠟筆畫畫、汽球、扭蛋,侍應亦非常主動關心小朋友,十分適合想襯食飯休息下嘅父母🫡【缺點】- 餐廳客人唔多,但主菜上菜速度比預期慢- 超港式西餐風格:🥣雜菜湯好濃「茄膏味」🍝扁意粉第一碟不能接受,係烚青口+蒜粒+三色椒+烚意粉,反映過後侍應堅持換第二碟,第二碟見得返羅勒葉,少咗唔關事嘅三色椒,但味道依然一般🍚意大利飯變成白汁湯飯,煙三文魚全熟混入湯飯中🍹飲品用奇亞籽本應係想sell健康(?),但太多菠蘿醬,極甜【小結】埋單人均一百七十,各人有各自標準,呢個價錢配呢個食物質素,唔係親子嘅我就不接受了。
週末晚上與友人到訪,失望離開。🤥

【優點】
- 餐廳好大間,可以任揀位,座位好鬆動

【缺點】
- 餐廳客人唔多,但主菜上菜速度比預期慢
- 超港式西餐風格:
🥣雜菜湯好濃「茄膏味」
🍚意大利飯變成白汁湯飯,煙三文魚全熟混入湯飯中

【小結】

2022-06-19 1279 浏览
簡單食個lunchʕ •ᴥ•ʔ一🐾黑毛豬鞍番茄義大利麵|$129男朋友必點所有餐牌上嘅黑毛豬,所以見到廚師推薦有,佢立即叫左。豬鞍有兩大塊,唔係話好厚身個款但係食落都有肉味。另外鍾意佢個番茄意粉好多番茄肉,唔會好鹹,好開胃一🐾雞肉菠菜什菌忌廉義大利飯|$88因為睇完超人回來了gary整個嗰飯所以叫左。整體都幾香creamy,雞肉份量都不少,多到我食唔晒一🐾菠蘿有機奇亞籽綠茶|跟餐好鍾意飲,叫左熱飲都好都唔會好甜,有菠蘿肉同埋奇亞籽,味道好清新,同埋份量好夠,如果凍飲應該幾爽~一 🚏 Su Casa (沙田)沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03號舖一🧍🏻‍♀️🔖餐廳環境係綠色,好柔和,對外都係落地玻璃,陽光可以直射入餐廳,如果好天嘅話推薦大家坐靠窗。而且非常貼心係,每個食客入餐廳前,都需要噴1:99落鞋底,而且坐底坐之後侍應仲問洗唔洗比埋信封裝口罩,so貼心服務💕一
簡單食個lunchʕ •ᴥ•ʔ

🐾黑毛豬鞍番茄義大利麵|$129

🐾雞肉菠菜什菌忌廉義大利飯|$88

🐾菠蘿有機奇亞籽綠茶|跟餐

一 🚏
Su Casa (沙田)
沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03號舖

2022-06-14 1131 浏览
星期六揸車搵食一定要搵個有停車場泊車嘅,去到石門,就諗起京瑞廣場,泊完車之後因為有啲趕時間,決定響地面求其搵一間食就算,見到佢午餐set lunch響京瑞價錢都屬於中上🤔,不過趕時間就食咗先算啦叫咗一個午餐,同一個All day Breakfast,嘢食10分鐘到就上碟,賣相真係唔錯 個意粉係食得出醬汁係調配出來,唔係罐頭,味道屬於OK,但意粉唔太掛汁,以價錢來講,性價比未算高🤔。另外All day breakfast 相對更加失色,尤其是個牛角包,同普通連鎖麵包店差不多🤷🏻‍♀️,炒蛋亦不夠滑,雞扒亦都係一般整個早餐比較好食係個沙律同埋蕃茄最後飲番杯Latte,🤭有拉花嘅,但味道都係一般,整體嚟講,呢個價錢,食呢個質素,都係性價比唔夠🤷🏻‍♀️或者可能佢有其他更好食嘅嘢未發掘到,不過未必有下次Lu

整個早餐比較好食係個沙律同埋蕃茄
2022-06-11
2022-06-14 688 浏览
食物一般,普通茶餐廳的食材,卻收高級食府的价錢,价钱超贵,物不所值,服务态度不好,餐牌標明是全日早餐,但早餐只提供到11:30.把同樣食物改改名稱但加价一倍,考立名目.還點了一個意大利飯,也不行,只有飯和兩條配菜,收費要差不多$200,物不所值.冒名而來,望而歸,沒下次。
2022-06-04
2022-05-21 3209 浏览
3-5-2022(Tue)有新同事返工,老闆MP話食晏,就book咗呢間3張枱,睇完menu,我決定要$168.00嘅炭燒加拿大無骨豬扒配燒汁,加$18.00要是日餐湯配蒜蓉包,再加$48.00要精選生蠔2隻,原本想加$15.00要鮮橙汁,但係果汁先生嘅,即刻唔要,要返暖菠蘿有機奇亞籽綠茶.女同事ET就要$188.00嘅炭燒美國特級牛肩扒5成熟配燒汁,都係加$48.00要精選生蠔2隻同飲暖菠蘿有機奇亞籽綠茶.首先係我哋是日餐湯配蒜蓉包到嚟,湯係粟米忌廉湯,粟米係打到爛晒,有唔太濃嘅粟米味,鹹淡亦適中.味道:3分蒜蓉包好油亦軟熟.味道:3分精選生蠔到嚟喇,係南非嘅,唔太肥美但又唔削,ok.味道:3分暖菠蘿有機奇亞籽綠茶到嚟,都係同以往一樣,唔會太甜同有新鮮菠蘿肉.味道:3分等咗都幾耐, 炭燒美國特級牛肩扒5成熟配燒汁到嚟,ET切開睇,唔似5成熟,似7成.最後我嘅炭燒加拿大無骨豬扒配燒汁到嚟,睇見佢好厚,起碼有一吋,呢個燒到外面好脆,全熟嘅肉唔會太乾,ok 嘅.味道:4.5分炸薯條就正常冇問題.味道:3分上次食評係2021年2月17日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.

味道:3分

蒜蓉包好油亦軟熟.
粟米忌廉湯配蒜蓉包
精選生蠔到嚟喇,係南非嘅,
精選生蠔
唔太肥美但又唔削,ok.
味道:3分

暖菠蘿有機奇亞籽綠茶到嚟,
暖菠蘿有機奇亞籽綠茶
都係同以往一樣,唔會太甜同有新鮮菠蘿肉.

等咗都幾耐, 炭燒美國特級牛肩扒5成熟配燒汁到嚟,
炭燒美國特級牛肩扒5成熟配燒汁
ET切開睇,唔似5成熟,似7成.

最後我嘅炭燒加拿大無骨豬扒配燒汁到嚟,睇見佢好厚,
炭燒加拿大無骨豬扒配燒汁
起碼有一吋,呢個燒到外面好脆,全熟嘅肉唔會太乾,ok 嘅.
味道:4.5分

炸薯條就正常冇問題.
味道:3分

上次食評係2021年2月17日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E7%B5%82%E6%96%BC%E5%B9%AB%E8%B6%81%E8%BF%94%E4%BD%A0%E5%96%87-e3935190

呢篇食評只計我嗰份.

環境係4.5分,抵食係2.7分
2022-05-03
$257.4 (午餐)
5月14日,約了三位家人食飯,月初嚟過Su Casa,印象Okay,就去番呢間吧!叫了必食生蠔、鵝肝多士,我Order了每人4隻生蠔,每人一份鵝肝多士,這兩樣依然沒失望。唯主菜的炭燒牛肩扒,叫五成,上檯後,我細佬切開,比我們看到,七成都唔止,他說好嚡、好難食。我叫魚子三文魚飯,初頭幾口,味道都唔錯的,食多幾啖,開始有點膩了。表姐叫了意粉,吃了幾口已停手,最後她帶外賣盒拿走(唔知原因,係太飽?還是唔好意思,唔想浪費?)表弟叫了無花果豬扒,他全部食曬,是很好味?還是因為等得太久?太餓?這個就不得而知了,只知道佢等到好冇癮。翻看照片拍攝時間看,由18:35上餐湯,呢份主菜要一而再催單,19:30才上檯。今次試埋炸軟殼蟹,很酥脆,味道都Ok的。也試了這兒既Cake,我與表姐也是Order柚子芝士凍餅,味道清新,甜度剛好,不會很漏。兩位男士都是叫藍莓芝士凍餅,有食曬,應該都唔差。但比較上一次過嚟,當時只得三、四張檯,主菜水準及上檯時間較快。今次係星期六晚過嚟,人太多,等候時間太長,主菜也較失望。埋單$2,300幾,呢餐係我幫表姐補祝生日的,本應開開心心的,就被等候主菜既時間及主菜既水準,破壞了大

今次試埋炸軟殼蟹,很酥脆,味道都Ok的。
兩位男士都是叫藍莓芝士凍餅,有食曬,應該都唔差。

埋單$2,300幾,呢餐係我幫表姐補祝生日的,本應開開心心的,就被等候主菜既時間及主菜既水準,破壞了大家心情。

總括兩次過嚟的經驗告訴我自己,假期人多不要來,即使再來,都唔敢再叫主菜,叫多一些生蠔或小食好了。至於侍應服務,態度是Okay的。

2022-05-14
庆祝纪念
生日
  • 脆炸黃金軟殼蟹
  • 香煎鴨肝配多士
2022-04-30 764 浏览
與大表弟食飯,他公司在石門,就過嚟石門搵食,在Openrice看到這間Su Casa,咦~有生蠔食噃😍🤤,就呢間喇。 晚上18:00到達,單從外面看入去,吓?咁似茶記既??安慰自己,既然人都到咗,唔好諗咁多! 進店後,安排了坐弧形卡位,再細心看看,原來環境都唔差的,出嚟食晚餐,食物、服務及環境都好緊要的嘛!😂 主食,我們叫了帶子南瓜忌廉意大利飯(好好味)、無骨豬扒配薯菜,另叫了8隻生蠔(有4隻跟餐加錢點的。/有4隻額外點的,買一送一)、炸蠔、香煎鴨肝配多士Share嚟食。 埋單連加一$858,以上每款食物都做得不錯,連餐湯也好好飲(平時在外面餐廳,那個餐湯,我都係飲兩啖便放低,呢間既餐湯都被我飲光😂)及即磨咖啡(有豆香)。 【後話:把食物照片傳比女兒,她即刻呱呱嘈,冇佢份🤣,好喇好喇,等她放回港暑假,再帶她過嚟吃好了。】

2022-04-28
2022-04-29 638 浏览
今日同同事lunch hour想去一間無咁多人,坐得舒服既餐廳食飯,於是就去左Su Casa❣️ ✨煙鴨胸意式蕃茄闊條麵 $78我地落單後傾左一段時間,好耐都未黎,催單一次,終於送到。賣相唔錯,鴨胸有4-5塊,味道不錯。✨蘆筍白菌忌廉意粉 $68我就揀左是日推介。但連我同事食完,催單催左3次先姍姍來遲😕 等左有30mins?! 幸好我地因為出去開會,預早時間過來食,否則真係趕唔切。以午市時間,候餐過長實在不能接受❕ 意粉份量正常,但白菌真係唔多覺眼😮‍💨 蘆筍得幾條幼幼的🥴 味道唔差,但以$68來說感覺不大值得…✨暖菠蘿有機奇亞籽綠茶以上午餐主菜會附送一杯凍/暖菠蘿有機奇亞籽綠茶。味道帶酸甜,但不會太甜👍🏻 飲落有一絲絲既菠蘿絲同奇亞籽,感覺飲完健康啲🤣👍🏻整體而言,以午市套餐來說,性價比不高,出餐時間偏耐,午市黎講需要改善。但勝在坐得夠舒服。

✨煙鴨胸意式蕃茄闊條麵 $78

✨蘆筍白菌忌廉意粉 $68

✨暖菠蘿有機奇亞籽綠茶

2022-04-22
  • 菠蘿有機奇亞籽綠茶
2022-01-06 1489 浏览
見社交平台有人share, 就趁禁夜晚堂食之前過黎試試我只order左牛扒同生蠔🦪其他嘢唔清楚但係件牛扒,真係好差。食鐵板都好過呢塊$238嘅牛扒。唔知係米今日比較忙,等左8個字,件扒先黎😩😩😩生蠔普通ok.
見社交平台有人share, 就趁禁夜晚堂食之前過黎試試

我只order左牛扒同生蠔🦪其他嘢唔清楚
但係件牛扒,真係好差。
食鐵板都好過呢塊$238嘅牛扒。

唔知係米今日比較忙,等左8個字,件扒先黎😩😩😩
生蠔普通ok.

牛肩扒
2022-01-06
石門站行大概步行1分鐘就到Su Casa西餐廳,見網上話唔只喺西餐廳咁簡單, 仲有即開生蠔食🤩, 就決定試下😝平日4點幾去到, 仲有set lunch, 座位舒服以及可以坐到6:30前交檯, 感覺非常悠閒。點咗煙三文魚香草意粉,餐飲就叫咗暖菠蘿有機奇亞籽綠茶($88), 加配咗餐湯及蒜蓉包($18), 精選生蠔2隻($48), 吉列廣島蠔3隻($24)。🍝煙三文魚香草意粉賣相靚仔, 香草味都足夠, 意粉亦有口感, 唔喺淋身果種, 三文魚兩塊大大塊, 不過太多油, 食到底部啲意粉好多油浸住。🥤暖菠蘿有機奇亞籽綠茶菠蘿已經打碎哂, 但因為太多渣食唔到, 整體成杯嘢甜甜哋, 綠茶味欠奉,無咩特別。🥣是日餐湯喺甘筍湯濃濃嘅甘筍味, 好creamy細滑, 正。🍞蒜蓉包正常法包質地, 蒜蓉味欠奉, 牛油味濃🍽️是日精選南非生蠔(叫咗兩份主菜所以有4隻)好新鮮, 清爽, 食完想再食, 可惜一份餐只可加配2隻。🍽️吉列廣島蠔新鮮即炸熱辣辣, 亦都係食完想再添食之選, 可惜亦是一份餐只可加配3隻。由於撩起食生蠔嘅引頭, 所以另外再叫了愛爾蘭蠔($68)及蘇格蘭石蠔($68)試食, 都係買一送一🍽️愛爾蘭蠔肉身

🍝煙三文魚香草意粉

🥤暖菠蘿有機奇亞籽綠茶

🥣是日餐湯喺甘筍湯
濃濃嘅甘筍味, 好creamy細滑, 正。

🍞蒜蓉包
正常法包質地, 蒜蓉味欠奉, 牛油味濃

🍽️是日精選南非生蠔(叫咗兩份主菜所以有4隻)
好新鮮, 清爽, 食完想再食, 可惜一份餐只可加配2隻。

🍽️吉列廣島蠔

🍽️愛爾蘭蠔
肉身算飽滿, 非常新鮮, 海水味適中, 蠔邊爽脆, 餘韻鮮甜。

🍽️蘇格蘭石蠔
同樣新鮮, 但比愛爾蘭蠔細隻, 口感彈性, 海水味及金屬味較濃。

整體飯餐體驗唔錯, 環境舒適, 服務有禮, 主菜唔算出色, 喜歡食蠔嘅朋友就記住加配吉列蠔及生蠔, 非常推介👍😋

• 吉列廣島蠔3隻
2021-12-10 1323 浏览
🥰由打電話安排生日甜點,真係好用心跟你意思照畫,非常細心有禮😍你畫到果下先叻🤣。入到黎店員親切,見隔離枱小朋友都有畫筆畫紙畀佢哋乖乖坐喺度畫畫 👻 落地玻璃加上聖誕貼紙很有氣氛 🌲大人細路都會開心😚想食生蠔呢度真係無得輸,大大隻即開生蠔鮮甜🦪介紹不同產地各有特色🥂主菜外脆內軟 色香味佳存 很好食恰到好處,醬汁一流💖 生日畫師畫碟非常出色👍🏻服務員貼心盡力,一個眼神秒懂嘅服務😍,大大力推薦。
2021-12-09
庆祝纪念