2025-02-14
放工到咗朗豪坊行下街,之後到了北海道湯咖哩名店SUAGE試試,人氣滿滿一枱難求😎等咗一陣就有枱,店員好快就送上水、qr code同餐牌,睇下食咩先。⭐黑松露極旨蛋拌烏冬點咗呢款蘭王蛋半烏冬,再加咗份茄子🤤橙紅色嘅蛋黃相當吸引,拌均之後烏冬充滿蛋香,再加了牡蠣木魚醬油、黑松露油同海苔碎,又香又鮮味,烏冬彈牙有咬口,好好食喎🤤呢個餐仲有一碗白飯附送,食完烏冬用白飯撈埋淨返嘅蛋汁,一啲都唔會晒🤤⭐炙燒豚角煮湯咖哩拉麵朋友點咗湯咖哩拉麵,辣度就揀咗七級嘅大辣,咖哩湯好香口,雖然話係大辣,但個人覺得唔算好辣啫。除咗豚角煮,仲有半隻溏心蛋、南瓜、茄子、西蘭花、白菜仔等配料,滿滿一碗好豐富㗎。湯咖哩可選配白飯、烏冬或拉麵,朋友就揀咗要拉麵,吸咗湯咖哩汁甜甜辣辣好味喎😋⭐芝士Fiesta今期個期間限定係芝士祭,有幾樣嘢都想試,咁不如叫個拼盤啦😋拼盤包括唐揚雞、雞肉丸、漢堡扒同西蘭花,份量唔少仲超多芝士醬。個芝士醬真係好好食,夠濃又有芝士香,點晒啲醬唔好晒😆⭐蜂蜜西柚蜜茶 & ⭐荔枝乳酸梳打仲點咗飲品添,朋友點咗熱嘅蜂蜜西柚茶,個茶底可以揀紅茶、綠茶或烏龍茶,咁自由可以自選嘅,最後揀咗烏龍茶,酸酸甜甜好
⭐黑松露極旨蛋拌烏冬
⭐炙燒豚角煮湯咖哩拉麵
⭐芝士Fiesta
⭐蜂蜜西柚蜜茶 & ⭐荔枝乳酸梳打
仲點咗飲品添,朋友點咗熱嘅蜂蜜西柚茶,個茶底可以揀紅茶、綠茶或烏龍茶,咁自由可以自選嘅,最後揀咗烏龍茶,酸酸甜甜好好飲。自己就點咗杯荔枝乳酸梳打,少冰少甜,好有荔枝香,都好飲呀。
埋單嗰陣見到仲有軟雪糕賣添,整返杯期間限定嘅富士蘋果口味先🤤