2025-02-19
Sundazed📍中環皇后大道中100號地下A號舖因為要去上環碼頭搭船過大海,我同朋友約好喺中環站附近食啲嘢先上船,正想話去Donki之際,我哋被一個大大嘅綠白色招牌吸引上樓,發現一間歐美風/韓系裝修嘅雪糕店大排長龍,難得嚟到鮮有踏足嘅中環,當然要買返幾樣湊下熱鬧啦! 💰$70Sundazed Matcha 🍵🍨山長水遠嚟到,又點可以唔叫返杯招牌超濃抹茶新地?呢杯抹茶新地真係可以媲美我喺日本食過最濃最正嘅抹茶雪糕,佢嘅茶味自然,無人造加工嘅甜味,口感絲滑無比。裝飾用嘅花花曲奇脆卜卜,充滿牛油香。最surprise嘅係杯底裝滿同為綠色嘅matcha jelly,質感猶如龜苓膏,真係好新奇! 💰$38Hohicha Pudding🫖🍮四款單品入面我最鍾意焙茶布丁,焙茶茶味香醇,但無抹茶咁濃味,更能突顯牛奶布丁嘅香味。呢個布丁實在太好味,如果食完可以唔長肉,我諗我可以食七七四十九杯! 💰$48Strawberry Matcha Sundae 🍓🍦Sundazed推緊期間限定嘅草莓新品,暫定只做一個月(至3月12日),我當然要把握機會一嚐新品啦!新地筒實情係一杯草莓抹茶扭紋雪糕,喺雪糕上鋪上一
📍中環皇后大道中100號地下A號舖
💰$70
Sundazed Matcha 🍵🍨
💰$38
Hohicha Pudding🫖🍮
💰$48
Strawberry Matcha Sundae 🍓🍦
Sundazed推緊期間限定嘅草莓新品,暫定只做一個月(至3月12日),我當然要把握機會一嚐新品啦!新地筒實情係一杯草莓抹茶扭紋雪糕,喺雪糕上鋪上一片薄大福皮,再灑上抹茶粉,以鮮紅嘅草莓點綴,賣相非常精緻。
草莓雪糕同抹茶雪糕味道濃郁,口感幼滑;大福皮則口感煙韌軟Q,整個配搭毫不甜膩,絕對值得一試。
💰$38
Matcha Milk Pudding w/ Fresh Strawberry Jam 🍓🍮
另一款限定商品係抹茶牛奶布丁搭配草莓果醬,三種顏色層次分明,草莓果醬甜中帶酸,一口食晒三層先至滿足。我特別鍾意佢嘅抹茶布丁,入口滿滿茶香,卻又無丁點茶渣,高質!