2024-10-05 84 浏览
这家餐厅远远超出我的预期,最推荐的是鸡肉饭和串烧烤肉。烹饪最大发挥了肉的香味,大口吃很过瘾,外观也非常有食欲。老板向我们推荐了他新研发的cocktail,口感层次丰富,对于推荐也十分满意。另外值得一提的是这家餐厅室外棚子非常chill,服务也很贴心,虽然是印度老板在经营但是粤语和普通话点餐也没有一点问题。价格我认为是超值的,下次还会再来。同价位的餐厅内十分推荐,晚餐基本坐满位置了,基本都是常客,可见是很受欢迎的。很好的就餐体验,祝生意兴隆。
  • Shish Taouk
  • Zaater  Naan
Tagline Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷10號10 PRAT 4樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:雞肉香飯 $168,Fruit Punch $58雞肉香飯:這是無骨雞肉加印度香料煮的香米飯,香嫩無比的雞肉,加上芬芳的印度香料,兩者完美融合,搭配著煮熟的印度香米,令人著迷!Fruit Punch:由不同果汁和濃郁的石榴汁糖漿混合而成的凍飲,充滿果香的鮮果的味道!

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-05-19 639 浏览
今日我地來到尖沙咀的Tagline Restaurant and Bar這個正宗的印度菜餐廳有露台可以三五知己坐出邊飲杯嘢傾偈室內裝修優雅的摩洛哥炸素卷(素食)這道素食小吃的薄芝士卷加入了阿拉伯香草口感豐富是一個不容錯過的開胃菜牛油凝乳芝士這道菜的牛油咖喱汁以蕃茄和腰果為主調濃郁的味道令人難以忘懷松露芝士烤餅松露牛油和芝士的結合讓這道烤餅的味道更加豐富咖喱魚大蒜椰奶的組合讓這道咖喱魚更加香濃是印度菜的經典之一士多啤梨lassi這杯士多啤梨乳酪偏酸中帶點甜是一個涼爽的夏日飲品Tagline Restaurant and Bar的每一道菜都是一次印度美食的探險無論是與朋友一起還是獨自一人這裡都值得一試希望這篇食評能夠讓你感受到印度的美味和文化
這個正宗的印度菜餐廳
有露台可以三五知己坐出邊飲杯嘢傾偈
室內裝修優雅的

摩洛哥炸素卷(素食)
這道素食小吃的薄芝士卷加入了阿拉伯香草

還是獨自一人
這裡都值得一試

希望這篇食評能夠讓你感受到印度的美味和文化
2024-05-17 494 浏览
📍 Tagline Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷10號10 PRAT 4樓位於尖沙咀市中心的 Tagline Restaurant and Bar 以呈現地道印度料理聞名。餐廳內部裝潢融合了傳統印度元素,營造出典雅文化氛圍👉 烤雞肉串💰$188😋😋😋😋.8/5雞肉經過充分的馬里亞爾調味醃製,帶有濃郁的阿拉伯香料風味,包括芝麻、芝麻、香菜、芝麻等。雞肉本身鮮嫩多汁,烤制恰到好處,既保留了嫩滑的口感,又帶有誘人的焦香。配上脆爽的彩椒片,酸甜可口,營養均衡,是一道味道出色、口感俱佳的阿拉伯風味料👉 松露芝士烤餅💰$58😋😋😋😋.7/5餅皮柔軟鬆化,外表略帶金黃,滿溢著香濃醇厚的松露芝士餡料。松露的香氣濃郁迷人,與乳酪的鹹香交織,口感綿密濃郁,非常有層次👉 牛油燴咖喱雞💰$158😋😋😋😋.9/5牛油咖喱雞真是一絕。雞肉嫩滑多汁,咖喱醬汁濃郁香醇,融合了洋蔥、大蒜、薑、西紅柿、奶油、腰果等眾多調味料,口感豐富複雜,酸甜咖喱味交織,回味悠長。醬汁濃郁但不膩,完美包裹住雞肉,令其變得更加鮮嫩多汁。搭配白米飯或烤餅食用,都能盡情沾染這道美味可口的印度式咖喱雞佳餚。👉 M

👉 烤雞肉串

😋😋😋😋.9/5

👉 Mango Lassi
💰$48
😋😋😋😋.8/5
飲料由新鮮芒果、酸奶、冰糖等材料調製而成,綿密濃郁的芒果香氣撲面而來,搭配酸奶的清爽質地,甜酸適中,回甘余韻悠長

回頭: yesyesyes,採用正宗的印度烹飪工藝和食材,致力於為食客呈現最道地、最地地道道的印度風味。餐單涵蓋了印度各地的特色佳餚,如咖喱雞、蒜泥蝦、咖喱羊肉、蔬菜咖喱等,每一道菜品都經過精心研製,口味純正、層次豐富。除了美食,Tagline 還擁有一流的酒吧服務。酒吧提供各式特色雞尾酒,如印度香料雞尾酒、香料馬提尼等,以及優質葡萄酒和啤酒,為食客營造輕鬆愜意的就餐氛圍,感受地道的印度餐飲文化。
2024-05-09 525 浏览
位於尖沙咀熱鬧地帶,鄰近重慶大廈,地鐵站出嚟行3分鐘就到。餐廳嘅環境佈置同Menu都好高級,好適合情侶慶祝!見到隔籬枱都有人慶祝生日!食物方面,食咗三道菜,味道係好啱香港人口味嘅印度菜!分別係咖喱角睇得出咖喱角的用料好實在!好真材實料!烤雞 tandoori chicken 非常推薦!呢款印度名菜,係用乳酪香料醃製再烤製,所以外表會略帶焦香,口感濃郁,透過大量的香料來激發人的味蕾!大家嗌咗唔會中伏,請放心嗌!同牛油燴雞,呢個就適合配搭黃飯或者印度烤餅一齊食。價錢方面,可能餐廳的環境高級,同埋位於尖沙咀,所以價錢都比較進取!
位於尖沙咀熱鬧地帶,鄰近重慶大廈,地鐵站出嚟行3分鐘就到。

食物方面,食咗三道菜,味道係好啱香港人口味嘅印度菜!

分別係咖喱角

睇得出咖喱角的用料好實在!好真材實料!

烤雞 tandoori chicken
大家嗌咗唔會中伏,請放心嗌!

同牛油燴雞,呢個就適合配搭黃飯或者印度烤餅一齊食。

🌟餐廳裝修帶有現代時尚色彩,主要用左奶茶色同深綠色,俾人一種高貴的感覺。餐廳分左室內同室外座位,雖然室內空間吾算好大,但加入了鏡的運用,多左空間感。🌟原來餐廳tagline同calfit合作,兩種menu都可以叫到😍tagline 主要係傳統印度菜,Calfit 就主打營養師設計的餐單,有晒營養成份,食得超有營😋🌟Menu超靚,好似個寶盒咁😆餐前小食印度薄脆餅,咸咸香香,超薄超脆燒雞肉串上枱好浮誇,打卡一流🤩兩大串烤雞肉配三色甜椒,用左阿拉伯香料醃制。職員會幫手將串燒拆件上碟,好細心。雞肉燒得香口惹味,三色椒好甜又多汁。印式烤雞(2pcs)呢個同上面的雞串完全不同風格,呢個係鐵板上,聽到勁誘人的”渣渣”聲🤩係用乳酪同薑蒜醃制的雞腿,好濃味,肉質嫩滑😋蒸魚配上黑胡椒汁呢個係calfit 健康餐😍三文魚用左紅菜頭同有機香料醃制再烤,juicy 鮮味👍🏻伴菜係碗豆泥,健康又好味😋🌟另外餐廳職員真係攞滿分,個個面帶笑容😃好鐘意同食客傾計,時不時問下對食物滿意度,十分親切。

🌟Menu超靚,好似個寶盒咁😆

餐前小食
印度薄脆餅,咸咸香香,超薄超脆

燒雞肉串

印式烤雞(2pcs)

蒸魚配上黑胡椒汁

2024-05-08
  • Shish Touk
  • 烤雞肉串
2024-05-08 278 浏览
尖沙咀嗰頭好多異國料理,而且都係由當地大廚主理,味道夠晒正宗!今次揀咗一間印度餐廳,環境企理乾淨,有少少西餐廳嘅感覺,坐得幾舒服~主打各款印度咖喱、烤餅同小食,仲有低卡輕食套餐,就連減肥嘅朋友仔都可以搵到啱食嘅嘢!-——————————————🍢◖烤雞肉串◗ $188有兩大串烤雞肉,先用阿拉伯香料醃製雞肉,夾雜三色甜椒拎去烤。成串烤得乾身,出面有少少焦香,肉質唔柴依然多汁,好食!🐟◖咖哩魚◗ $158咖喱超多魚肉,加咗洋蔥、大蒜、薑同椰奶,煮出嚟嘅魚肉肉質依然嫩滑,大有濃郁嘅香料味,食落又唔會太辣,同烤餅一齊食真係一流!🥠◖香草茄子泥◗ $78烤茄子泥混合蕃茄香草同香料,整體好香味道清新,可以搽喺伴碟彼得包上面一齊食,好食!🧄◖蒜蓉烤餅◗ $38🧀◖松露芝士烤餅◗ $58去食印度嘢一定主攻佢啲烤餅,兩款都好好食!蒜蓉烤餅搽上蒜蓉牛油醬,薄薄地好脆口,仲有粒粒嘅蒜蓉,但唔會太濃味,配埋咖喱食就一流;黑松露烤餅好香,整體味道好濃郁,配上芝士,識落口感偏煙靭,推薦!🌟 Encore指數:9/10
-——————————————
🍢◖烤雞肉串◗ $188

🐟◖咖哩魚◗ $158

🥠◖香草茄子泥◗ $78

🧄◖蒜蓉烤餅◗ $38
🧀◖松露芝士烤餅◗ $58

🌟 Encore指數:9/10
尖沙咀的一間印度餐廳之前食過覺得好食,今次再同朋友返嚟試😋裝修簡約舒服食物質素唔錯👍🏻即叫即制🔥店員服務態度都好貼心😇.一坐低店員就會送上餐前小食Roasted Papad 用鷹嘴豆和扁豆製成 薄脆香口😇再點配兩個秘制醬汁 做開胃小食一流🔥😋.估唔到呢度都有中東菜式系我好鐘意食嘅hummus 😍😍 $78醬檸檬汁和初榨橄欖油配烤彼得包每份都會配上一份彼得包🔥🔥.🔥Chicken Tikka🍗 $128 (有4件)真系好鐘意食呢個印度🇮🇳著名的烤雞用香料及酸奶將雞醃成紅色再放入名為「Tandoor」的泥窰內烤制而成😍烤雞放上鐵板熱辣辣🔥🔥輕輕灑上檸檬汁肉質不會太乾身 口感豐富😋🤤仲要系完全冇骨㗎😋😋.🔥印度式煮凝乳芝士豆腐$128洋蔥蕃茄紅椒烹煮而成😋🔥系一個素食者都啱嘅美食😇😇.🔥Garlic Naan $38🔥Butter Naan $38一份有4塊份量最鐘意點醬食👍🏻🤤😛.🔥Gulab Jamun with Gelato玫瑰小丸子配雪糕 $78炸牛奶球配糖漿和雪糕伴碟甜甜地嘅小丸子配上雲呢拿雪糕非常香😋😋
尖沙咀的一間印度餐廳
之前食過覺得好食,今次再同朋友返嚟試😋
裝修簡約舒服

系我好鐘意食嘅hummus 😍😍 $78
醬檸檬汁和初榨橄欖油配烤
彼得包
每份都會配上一份彼得包🔥🔥

🔥Chicken Tikka🍗 $128 (有4件)
真系好鐘意食呢個印度🇮🇳著名的烤雞

玫瑰小丸子配雪糕 $78
炸牛奶球配糖漿和雪糕伴碟
甜甜地嘅小丸子配上雲呢拿雪糕非常香😋😋
2024-04-23 220 浏览
🔸Tagline Bar & Restaurant🔸🔆各位觀眾!係第一間滿分餐廳呀,但真係估唔到我第一間滿分餐廳係會比左印度菜,我本身都唔係好常食印度野,估佢唔到一撃即中!好食!跟住大家就聽下佢有咩咁正啦!!!!🔆依間餐廳有份室外同室內地方,室外就有氣氛d,而室內空間就唔算好大,但都好雅緻同坐得舒服。今次我就同朋友揀左坐係室內。職員好熱情同friendly,成程飯都唔會有壓力。👍薄脆餅 Roasted Papad係你咩都未叫之前,佢地會送一份前菜比你先,係印度薄脆餅,就,佢個名已講哂一切,就係薄同脆,就咁食會帶啲鹹香,佢地仲會將個薄脆餅卷食一個圓錐體,食落更有口感。隨住薄脆餅會有2個醬一齊上,黑色的醬有啲甜甜辣辣,加埋少少燻香味,係相對濃味嘅醬,而薄荷醬味道微香,偏淡不膩。隨你揀。👍印度式煮雞肉 (中辣) Kadai Chicken $128我地本身有啲擔心個中辣會好辣,唔啱我地食,點知佢嘅中辣對我地黎講啱啱好,有辣嘅刺激感,而且唔係個種好long lasting的辣,點到即止,真係啱啱好。個雞肉好嫩滑,軟身,配埋個辣嘅咖哩真係好Yum。👍原味烤餅 Plain Naan $28咁叫左咁
🔸Tagline Bar & Restaurant🔸

👍薄脆餅 Roasted Papad

👍原味烤餅 Plain Naan $28
咁叫左咁大個咖喱,都無理由唔要個Naan黎食下,一份Naan有4塊。我同朋友都勁中意食Naan,係中意到,可以咩都無就咁啪。而佢個Naan好香麵團味,夠厚身但又唔會乾,點埋個咖喱,中和左個咖喱濃味,好平衝,既有麵團香又有咖喱嘅香辣。我地覺得好食到忍唔住再叫多一份Naan呀!

👍烤雞肉串 Shish Touk $158
上到枱就見到佢叉住2串雞肉,店員會比我地打完卡之後就會放哂啲雞肉落黎,方便大家夾。我一開始仲好擔心2個dishes都係雞,會唔會好悶/食極都係個隻味。但唔會,因為佢個雞肉串食落係有股炭燒嘅味道,肉質仲保持到嫩滑彈牙,味道會比起咖喱雞清淡一點,但仍然有印度菜嘅一貫作風,用唔同嘅香料醃製雞肉,惹味。

👍吱吱作響的布朗尼 Sizzling Brownie $118
佢地唔知做緊咩promote,你只要係google比comment佢地,佢地就會免費送你一份甜品,個店員係咁推介我地依個最貴的Brownie,仲話會比個大啲嘅雪糕我地。笑死我。咁上到菜見到個Brownie同Vanilla雪糕都係小鐵pan上面,店員仲係咁叫我地拎相機。原來佢會點火上個Brownie到,睇到我地嘩嘩聲呀。個甜品真係好好食,Brownie暖暖的,仲有d好似chocolate chips的口感係入面,朱古力味濃,加埋清香而又唔過份甜嘅Vanilla Ice Cream,真係好幸福,好完滿。

👍Mango Lassi $42
順滑,芒果味濃,飲到乳酪奶味。

👍Lychee Rose Martini HH $57
勁香甜,透出輕輕玫瑰味,好易入口同好有少女嘅感覺🤣🤣

🔆Overall CP值真係好高好高,又唔貴又好食,要比5星啦!!!
🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩🤩🤩
📌地址:尖沙咀寶勒巷10號10 PRAT 4樓

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure尖沙咀
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkongfood #tsimshatsui #indianfood #naan #curry #comfy #delicious #lassi #尖沙咀 #印度菜 #尖沙咀美食推介 #尖沙咀美食 #咖哩 #印度 #拍拖好去處 #朋友聚餐 #好食 #美食推介 #吹水好地方 #tagline @taglinehk
  • 烤雞肉串
  • Mango Lassi
  • Roasted Papad 薄脆餅
2024-04-15 214 浏览
Tagline Restaurant and Bar (尖沙咀)😋😍 在尖沙咀的Tagline Restaurant and Bar度過了一個美好下午。這裡不僅提供各種異國美食,而且環境舒適。招牌菜Shish Touk Arabic烤雞肉串$188。這道菜以阿拉伯香料醃製的雞肉搭配著三色甜椒,色彩繽紛,香氣四溢。每一口都帶來豐富的口感和濃郁的香料風味,份量大也美味。Egg avocado sandwich on pesto breadHK$80。新鮮的牛油果和蛋在pesto麵包上的完美搭配,口感綿密而且豐富。健康得黎又好食!Pulled chicken Tikka BaoHK$108的包子以嫩滑多汁的烤雞肉為主角,搭配著獨特的印度香料,讓你在每一口都能感受到豐富的層次和獨特的風味。包是我們中式的包子,好fusion。Salt lassi和sweet lassi!這兩款印度風味的優格飲品將帶給你口感的完美平衡。Salt lassi帶有微咸的風味,清爽又開胃;而sweet lassi則帶有濃濃的甜味,無論你喜歡甜還是咸,這兩款lassi都能滿足個人口味!Tagline Restaurant

尖沙咀寶勒巷10號10 PRAT 4樓

#美食評論 #TaglineRestaurantandBar #美食體驗 #尖沙咀美食 #舒適環境 #阿拉伯風味 #印度美食 #lassi飲品 #美食推薦 #美食愛好者 #foodie #instafood #foodblog #foodlover #foodphotography #foodgasm #delicious #yummy
2024-04-12 206 浏览
入到去成個環境都decent,都幾多人印度人過嚟食,同埋撞啱有個香港人嚟慶祝生日,職員捧住蛋糕一齊同佢慶祝,氣氛唔錯✨印度鐵板烤雞🐓一上台香噴噴,好濃烈嘅香料味包裹住雞件,越食越辣,平時食開譚仔三小都覺得小辣,幾惹味下同份量偏多,食一兩舊已經飽Nacho salad超邪惡,一堆粟米片墊底,上面鋪滿芝士同粟米❤️仲配左咗牛油果、酸奶同辣醬俾你揀,作為前菜佢都幾飽下👀Butter chicken配黑松露nann 呢度嘅Butter Chicken偏甜,我朋友都好鍾意,雞件夠滑,黑松露nann份量亦都幾多下,未一台已經遠遠聞到陣香味,香味濃郁🧀火焰brownie冰火兩水天🍫見到隔籬枱叫已經覺得好震撼,因為真係玩雜耍咁,一支火槍噴過去個雲呢拿雪糕度,打卡一流。亦都係我食過最好食嘅Brownie,brownie 溝雪糕一冷一熱真係冇得輸🤤

印度鐵板烤雞🐓

Nacho salad

Butter chicken配黑松露nann

火焰brownie

尖沙咀印度餐廳特別多,作為一名印度菜愛好者,今次選擇到訪於網上口碑甚佳位於寶勒巷的「Tagline Restaurant and Bar 」餐廳裝潢別緻典雅,用上高貴沙發椅,予人舒適又潔淨的感覺餐前奉上脆餅小食,伴以兩款醬料-Mushroom Soup $52質地濃稠幼滑,蘑菇香豐富,配加入適當忌廉,味道平衡又滋味美味指數:9.5/10-Tofu with Avocado & Quinoa Salad $105材料豐富,份量十足,有烤豆腐、牛油果、藜麥、多種沙律菜、三色椒、胡蘿蔔絲、青瓜及南瓜籽等,絕不馬虎,伴以檸檬汁烤豆腐扎實軟滑帶豆香、牛油果香滑 Creamy,其他材料皆新鮮爽甜,配上清新微酸檸檬汁,開胃健康美味指數:9/10-Pulled Chicken Tikka Bao $108包包的骰可愛像刈包,綿密煙韌;夾著軟嫩富咖喱、番茄、乳酪香的雞肉及蔬菜,味蕾非常滿足美味指數:8.5/10-Set Lunch C $95Serve with soup & dessert of the day湯品為雜菜雜豆湯,足料美味而不膩▶Chicken Tikka雞肉大件厚肉,肉質嫩滑緊緻,香料
餐廳裝潢別緻典雅,用上高貴沙發椅,予人舒適又潔淨的感覺
餐前奉上脆餅小食,伴以兩款醬料
Mushroom Soup $52
質地濃稠幼滑,蘑菇香豐富,配加入適當忌廉,味道平衡又滋味
美味指數:9.5/10
美味指數:9/10
Pulled Chicken Tikka Bao $108
美味指數:8.5/10
Set Lunch C $95
湯品為雜菜雜豆湯,足料美味而不膩

▶Chicken Tikka
雞肉大件厚肉,肉質嫩滑緊緻,香料味道平衡
▶Chicken Curry
咖喱香濃厚微辣,層次豐富;雞肉同樣大件而毫不乾柴,出色!
▶Garlic Naan
毫不吝嗇的給予4大件烤餅,滿滿的蒜香,口感輕韌;無論蘸上咖喱汁抑或乳酪汁皆匹配
▶Raita
▶Lemon Tea

是日甜品朱古力撻可可味濃郁,輕甜不膩,撻底輕脆;檸檬撻酸甜平衡,佐以輕滑忌廉,為完美的一餐作結

美味指數:9/10

2024-04-08
  • PulledChickenTikkaBao
  • MushroomSoup
印度菜和阿拉伯菜的共通點都是特別重視香料的運用和多元化的素食菜式,今次來到位於尖沙咀的Tagline Restaurant and Bar 就可一次過嚐盡兩種菜系,裝潢時尚而又帶點異國風情,典雅佈置和一般印度菜餐廳的強烈民族風完全不一樣,餐牌選擇多得令人眼花撩亂,主打傳統正宗印度料理和少見的阿拉伯菜,還有不少素食菜式。下單後就會奉上薄脆胡椒餅、酸甜醬和薄荷醬,不另收費。烤雞肉串 $188Shish Touk是傳統中東烤肉,每串都是啖啖肉,將雞肉串在耐受高溫的金屬串上烤製,確保更能均勻地受熱,串烤火候掌握得恰得好處,經過炭火的洗禮,燒得充滿焦香,肉質仍然軟嫩多汁,雞肉以濃厚阿拉伯香料醃製過,惹味無窮,配菜有色彩繽紛的新鮮沙律菜,沾上清爽的中東芝麻醬Tahini,中和肉食的膩感。牛油燴咖喱雞 $158由於咖喱已跟牛油調和,質地濃稠順滑,平衡了辛香料的刺激,不像一般想像的印度咖哩味道較嗆口,雞肉煮得入味嫩滑,微辣中帶香甜奶香,辣度溫和,即使是吃不了辣的也會覺得容易入口。烤餅拼盤 $88品嚐印度菜又怎能缺少烤餅,絕對是吃咖哩的搭配首選,拼盤包括原味、牛油、蒜蓉烤餅各四片,份量十足,足夠 2-3

下單後就會奉上薄脆胡椒餅、酸甜醬和薄荷醬,不另收費。
Papadam

烤雞肉串 $188
Shish Touk

烤雞肉串

牛油燴咖喱雞 $158
Butter Chicken

烤餅拼盤 $88
品嚐印度菜又怎能缺少烤餅,絕對是吃咖哩的搭配首選,拼盤包括原味、牛油、蒜蓉烤餅各四片,份量十足,足夠 2-3人分享。
Mix  Breads  Basket

Naan 的麵糰會先經過數小時發酵,才放入印度烤爐tandoor烤焗,表面佈滿具有彈性張力的泡泡,富有蓬鬆空氣感,吃起來綿密煙韌。
烤餅拼盤

彼得包 $18
Pita bread口袋餅為中東地區廣泛流行的主食,餅皮口感酥軟中帶有嚼勁,可以與阿拉伯烤肉串伴吃,層次感豐富。
Pita Bread
2024-04-06
Shish Touk
Butter Chicken
烤餅拼盤
2024-04-03 941 浏览
Tagline印度餐廳裝修很時尚很trendy,與健康食品餐廳Calfit合二為一,同一間位置可以叫上兩間餐廳的食品。餐前小食印度薄脆捲成筒狀免費奉上,薄脆香烤,可以點上薄荷醬或辣醬汁作餐前小食。 烤雞肉串烤雞肉串豎立很吸睛,醃料方面運用了大量的香料及乳酪,香味封鎖在肉類當中,而且乳酪有助分解蛋白質,令肉質更嫩滑。 印度式煮秋葵素菜秋葵番茄洋蔥材料豐富,煮黃咖哩香料味非常濃郁,伴主食印度香米或烤餅均很匹配。孜然籽烤印度香米印度香米帶有一種堅果香味,黏性低,口感乾爽,加入孜然籽更增強其香氣。烤餅Naan這個字其實就等同於麵包,是一種常出現在印度的扁平麵包,此烤餅乾爽煙韌,可以搭配各式印度醬汁當作主食吃。乳酪乳酪飲品不太濃杰,順滑容易入口,味道亦酸酸甜甜十分吸引。

餐前小食

烤雞肉串

印度式煮秋葵

孜然籽烤印度香米

烤餅

乳酪

乳酪飲品不太濃杰,順滑容易入口,味道亦酸酸甜甜十分吸引。
2024-04-02
2024-03-22 151 浏览
之前有朋友介紹呢間餐廳,已經返嚟食過幾次,今次係第一次叫咗OpenRice上面嘅二人餐。前菜有一杯蝦,比想像中辣,但係酸同埋辣嘅比例非常恰當,亦都成為咗我同男朋友最深刻嘅一道菜。煮食我哋叫咗Butter Chicken,配上黑松露嘅包,非常之好食,忍唔住仲encore咗啲黑松露包。食佢哋冰火Brownie嘅時候都好搞笑。由於我哋個侍應點極都點唔着火,點咗大概5分鐘之後,佢哋重新換過一碟俾我哋,試一點火,整個甜品就着火,然後食甜品嘅時候暖粒粒同埋凍冰冰嘅部份結合,係難忘嘅經驗。