The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓J室🚗:觀塘地鐵B2出口 步行3分鐘📞:+852 3425-4611💲:~HKD80-130/head for lunchFood quality✔️:香煎法式鴨脾、烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡、招牌72小時安格斯牛小排漢堡總結:😋一間極重口味嘅漢堡店 位處工廈但價錢都冇話特別抵 不過食物🥘非常足料又惹味 係濃味人士必試點😋漢堡試咗烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡同招牌72小時安格斯牛小排漢堡 兩個都好好食 但係厚到基本冇可能一啖食得哂 大啡菇🍄‍🟫非常juicy 爆汁黑松露味都好重 漢堡厚身牛味都濃 好惹味😋招牌72小時安格斯牛小排漢堡係牛味濃郁x10之選 我個人鍾意淡口味會推薦大啡菇 呢個比較啱男士啖啖肉夠哂滿意👍🏼😋主要係賣漢堡但唔知點解會有法國菜香煎法式鴨脾賣🤣 呢個好驚喜 但真係非常重口味到食到最尾會膩 女士建議同朋友share🤔午市款式冇話特別多 就係7款漢堡同2款麵 跟餐有薯條🍟或熱/冰茶 亦都可以加錢叫特飲😨環境可以話冇裝修可言 以呢個定價環境就唔合格了 另外預約咗準時到
📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓J室
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行3分鐘
📞:+852 3425-4611
💲:~HKD80-130/head for lunch

Food quality

總結:

食到最尾會膩 女士建議同朋友share

1909 浏览

😨環境可以話冇裝修可言 以呢個定價環境就唔合格了 另外預約咗準時到但都係等咗20分鐘 不過老闆娘最尾都好有禮貌👍🏼

😨坐得都幾逼下 有啲似茶餐廳咁密 價錢真係全都落係食物到 而食物大份又好足料 所以係令人唔會失望

• 烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
  • 招牌72小時安格斯牛小排漢堡
  • 香煎法式鴨脾
🇹🇭🥢🍜令人難忘嘅冬陰功🔔QR code 點餐✅香煎法式鴨脾•金邊粉 • 冬蔭茄湯•泰式魚餅 -$98隻鴨髀真係煎得好靚,皮香肉嫩,調味剛好,好好味😋。另外係為咗冬蔭茄湯,所以再訪呢一間店,個湯雖然好紅,但係其實唔辣,反而係有蕃茄嘅酸味加埋冬陰功嘅酸味,好香濃得黎亦好開胃。配料亦都有好多,除咗好多蕃茄肉、仲有兩片酸蘿蔔、芽菜、芫荽、炸豬皮、蔥。另外亦都有兩塊泰式魚餅另上,有少少辣,但係都好香口。浸湯食或者就咁食都得。✅牛油果法式鴨脾布里漢堡 -$138呢個漢堡係我朋友食,我自己就冇試,不過個樣真係好靚,個包睇落好軟熟,好吸引亦都好足料。有好厚嘅牛油果醬、去骨嘅鴨髀片、墨西哥粟米片、紫椰菜、芝士等。跟餐仲有有薯條同埋羽衣甘藍沙律,薯條幾脆口幾好食。✅飲品會送一杯免費嘅飲品熱嘅話係綠茶,凍嘅話係香橙紅茶。
🇹🇭🥢🍜
令人難忘嘅冬陰功

🔔QR code 點餐

✅香煎法式鴨脾•金邊粉 • 冬蔭茄湯•泰式魚餅 -$98
香煎法式鴨脾•金邊粉 • 冬蔭茄湯•泰式魚餅

✅牛油果法式鴨脾布里漢堡 -$138
牛油果法式鴨脾布里漢堡

✅飲品
會送一杯免費嘅飲品熱嘅話係綠茶,凍嘅話係香橙紅茶。

2024-10-17
香煎法式鴨脾•金邊粉 • 冬蔭茄湯•泰式魚餅
牛油果法式鴨脾布里漢堡
Bookmark左好耐呢間burger,咁啱今日5半係觀塘,諗住咁早應該唔洗等位就黎試下!時間尚早,得我一個客,樓面超熱心,服務好到好似去左高級餐廳咁😂句頭唔好意思句尾唔該曬。俾左個二人位我。Menu唔洗點睇,係衝著吞拿魚扒黎嘅!餐有跟飲品同薯條,飲品只有冷熱茶唔洗加錢,揀左凍茶,正正常常,算大杯。薯條加錢有各種加料,全部都幾吸引,揀左花生醬。一上菜,我手機已經按捺不住,真係大大份!😍好香!包面有烤過,脆卜卜,印左店名,微妙嘅儀式感😂味道係唔錯!扒有魚味、唔腥,冇想像中鮮,不過算係雞蛋裏挑骨頭,實在已經係唔錯。加埋有啲脆脆係入面,醬汁量適中,唔會乾,又唔會爆漏汁/浸淋個包。作為熱量愛好者嘅我非常期待亦非常滿意嘅係呢個!花生醬蕃薯條!蕃薯條夠脆唔油,花生醬又香又濃,仲有粒粒花生碎☺️實在係完美!光速清左盤,大滿足!😇我係算大食同鍾意食heavy野😂如果正常女仔食量可能會食唔曬,可能可以嗌啲小食再share,花生醬有機會會覺得膩啲,可以試下其他薯條,睇落都吸引,例如手撕豬薯條,估計都唔錯。

薯條加錢有各種加料,全部都幾吸引,揀左花生醬。

一上菜,我手機已經按捺不住,真係大大份!😍好香!
烤吞拿魚扒莎莎漢堡

包面有烤過,脆卜卜,印左店名,微妙嘅儀式感😂

花生醬楓糖蕃薯條

2024-10-03
花生醬楓糖蕃薯條
♨️其實已經相隔一段時間,未有品嚐佢哋嘅漢堡。今日第一次嘗試烤吞拿魚扒莎莎漢堡。一上枱,三文魚扒嘅暗粉紅色賣相就讓人垂涎欲滴。一口咬落去,更加係驚喜連連,彷彿正在品嚐新鮮刺身,肉質肥厚鬆化。搭配微甜軟嫩嘅洋蔥、爽脆紫椰菜,再加上酸甜嘅莎莎醬,整體感覺清新爽朗,層次分明,別有一番鮮甜滋味。♨️再次品嚐72小時安格斯牛小排漢堡,依然讓人驚艷。牛肉味道濃厚,肉質鬆軟。一口咬落去,BBQ醬汁爆滿口腔,完美地提升左整體風味。焦糖洋蔥混合烤蘑菇,香氣撲鼻,同羽衣甘藍嘅爽脆口感形成絕妙嘅對比。濃郁芝士更為呢款漢堡增添左豐富嘅層次感。漢堡包塗上牛油,微焦香濃,又不失令人愉快嘅鬆軟感覺,整體份量十足,讓人每一口都回味無窮。♨️伴碟薯條亦值得一讚,薯條飽滿粗壯,而且仍然保持一定暖度,金黃酥脆,再加上酸酸甜甜嘅沙律點綴其中,更增添幾分健康感覺。

♨️再次品嚐72小時安格斯牛小排漢堡,依然讓人驚艷。

2024-07-27
  • 烤吞拿魚扒莎莎漢堡
  • 72小時安格斯牛小排漢堡
2024-07-26 828 浏览
呢間啲裝修設計branding都好靚。不過啲漢堡價位好高,最平嗰個都要$108,冇得單叫,選擇唔跟薯條、沙律、飲品,對細食嘅我太不friendly但我又好想試佢啲漢堡。烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡視覺上好吸引,芝士流晒出嚟。啲薯條可以點啲黑松露芝士,馬上變咗黑松露芝士薯條,咁樣幾好食。啲沙律菜食得出係新鮮、貴價靚菜可惜重點來了,整個包都好乾,唔夠味,有幾點希望改善。第一,個包一啲都唔脆,煎/ 烘唔夠就夾料,好似甚至冇烘過?! (因為見到有pat黃色,應該係芥末醬喺個白雪雪嘅包底)。好失望,以為包底脆係漢堡店expect應該要有嘅第二,成個包都好乾身,牛肉冇肉汁,個包除咗黑松露芝士之外,係真係冇其他醬汁…… 唯一見到嘅可能係芥末醬,不過都俾個包吸收晒。食嘅時候,除咗溶溶哋咗嘅芝士之外,完全冇醬汁滴出嚟 個芝士雖然係流心,但完全提供唔到水份。食漢堡包嚟講冇汁滴出嚟,其實係好唔尋常。第三,黑松露芝士,但食落完全冇黑松露味,香味亦都冇,可能係比芝士嘅鹹味蓋過?但我真係食唔出有認真呢個價位期望一定係高啲,但真係用返漢堡嚟比較有更多更好味、價位仲要可以平三倍嘅選擇。 >> 觀塘漢堡推
但我又好想試佢啲漢堡。

烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
,咁樣幾好食。
啲沙律菜食得出係新鮮、貴價靚菜

可惜重點來了,整個包都好乾,唔夠味,有幾點希望改善。

烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡

>> 觀塘漢堡推介: My Burger, 意堡
2024-07-26
烤吞拿魚扒莎莎漢堡
真係好耐冇去食了👅前排見到有人po又咁岩係觀塘就上咗去食💕店員仲好nice!!要注意小店網絡較差可以入佢wifi上網🛜🔸烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡🍔 $118相隔咗咁耐再去食真係充滿驚喜😳漢堡扒超大塊好足料仲要滿滿肉汁,牛味唔會過重😚而大啡菇又係多汁夾埋漢堡扒一齊真係好正🍄‍🟫黑松露醬也頗濃厚的令成個層次更豐富😚漢堡包用牛油烘過微脆,配料還有蕃茄,羽衣甘藍和生洋蔥🧅平時唔太鐘意食羽衣甘藍夾埋漢堡一齊反而可接受🥰成個包真係好大個又好好食忍唔住食哂🤭套餐還包埋了薯條和黑醋汁沙律,就正正常常~🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔸烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡🍔 $118

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
2024-05-31 947 浏览
最近行過駱駝漆搵嘢食,見到頂層有間小店有位入去試吓,食完發現幾有驚喜,值得推薦👍🏻環境🏠成間店大概可以坐到二三十人,內部設計非常有特色,有好多好得意嘅掛畫同擺設,仲有一個櫃裝晒唔同年代麥當勞嘅非賣品,童年回憶即刻返晒嚟🤓餐廳有好多有趣嘅設計作品,等嘢食時絕對值得周圍慢慢睇吓🖼️食物🍔Ahi Tuna Salsa Burger烤吞拿魚扒莎莎漢堡漢堡一上枱已經覺得好ig-able,但份量都唔少,絕對夠飽😋呢度嘅漢堡包都有刻上店舖招牌,外觀好有心思💕漢堡包有好多配料,食落去個口味非常夾,微酸嘅莎莎醬中和咗吞拿魚扒嘅油脂,食落非常之開胃😝美中不足嘅係薯條唔夠熱,呢度扣咗少少分🙌🏻Signature 72-hour BBQ Short Rib Burger 招牌72小時安格斯牛小排漢堡呢個漢堡份量都係唔細,最搶眼嘅羽衣甘藍非常新鮮,牛小排嘅牛味都好濃郁,但最impressive反而係作為配角嘅洋蔥🧅好多漢堡都只會放生洋蔥上去,但係呢個漢堡嘅洋蔥係經過處理,食落去甜甜地,唔知係唔係用焦糖煎過?睇得出餐廳就算係配料都放咗心機去處理🫶🏻Tom Yum Noodle Soup with Classic D

環境🏠

食物🍔

Tom Yum Noodle Soup with Classic Duck Confit 香煎法式鴨髀.金邊粉.冬陰功湯

呢個面$88就食到鴨髀同埋冬陰功湯,我覺得係性價比之最🤣份量非常多,如果細食嘅女仔應該會食唔哂😂雖然係冬陰功湯,但係唔係好辣,反而係蕃茄味比較重;配料同樣好多,尤其炸豬皮炸到好香脆再索埋冬陰功湯好香口;鴨髀亦都煎到非常香,啖啖肉好滿足😆呢個面味道比較濃郁,但係酸酸甜甜咁都係幾開胃🍜

💰漢堡餐大概$120-140,午餐送一杯飲品,考慮到食物質素幾好,價錢尚算合理👌🏻值得一提嘅係服務好好,樓面姨姨好盡力安排出面排隊嘅人盡快入座,而且非常熱情😆呢間餐廳值得回頭再試👍🏻
工廈覓食 自從食過一次後 🧑🏽‍🦱一直念念不忘(🧑🏽‍🦱對食物既記憶猶如金魚)星期日中午時段 全場滿座相比附近食店 的確高下立見由於有對比 二訪覺得比上次遜色但我地依然支持觀塘人氣小店 @@thecoolcousinshkLunch menu主食+薯條+指定飲品薯條比以前幼身一如既往走軟稔路線喜歡食脆口薯條會失望啦而且凍凍地 比較失色⍥ 牛油果法式鴨髀布里漢堡用左布里歐漢堡 質感比較軟熟很大一個 要一啖過都唔容易每啖都食到入味又肉質軟稔既鴨髀肉調味甜甜的 夾著布里芝士 紫椰菜 牛油果醬 清新又開胃 第一次見粟米脆片加入burger口感立即被提升 食完飽左九成⍥ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡由於史生對佢念念不忘 所以必須要encore包包橫切面相當誘人 可惜今次整體都遜色啲 上次漢堡包烘焙得極致香脆 今次個包濕濕稔稔 少失望吞拿魚扒中間呈粉嫩 黑白芝麻煎封外圍印象上次吞拿魚比較大塊 食到尾都有肉而今次魚扒細啲 而調味一如既往好⍥ 鹹檸梳打⍥ 鹹檸樂食左咁多heavy野 飲啲有氣凍野即刻cool down晒 真心爽
工廈覓食
自從食過一次後 🧑🏽‍🦱一直念念不忘
(🧑🏽‍🦱對食物既記憶猶如金魚)
星期日中午時段 全場滿座

⍥ 鹹檸梳打
⍥ 鹹檸樂
食左咁多heavy野 飲啲有氣凍野
即刻cool down晒 真心爽

📍位於觀塘工廈,有次咁岩經過bookmark左,今次終於試到!我係雪糕炸雞漢堡包同吞拿魚莎莎漢堡之間掙扎左好耐,最後驚太肥揀左後面🐠而同行者就揀左期間限定既牛肉漢堡包🍔佢一上盤,個份量澎湃到大家都哇一聲!吞拿魚扒有我幾個手掌咁厚🤤再配搭埋莎莎醬,入口成件事好清新✨而且外面層包係有烘過,口感好脆,又食到有牛油味,就算就咁食一塊包都超好食😻😻我同朋友未食完成個包,都已經講緊下次要再黎食🤣價錢百幾蚊,都夠飽足成日又好滿足🥰
2024-04-20
$150 (早餐)
  • 烤吞拿魚扒莎莎漢堡
2024-03-30 983 浏览
餐廳都幾多款揀,最後眼花繚亂之中揀咗呢一款安格斯牛小排漢堡塊肉又好有誠意,唔係啲薄薄一塊,所以成啖咬落去都啖啖肉加上醬汁的加成,連埋炒洋蔥,成個漢堡都唔算好油膩,值得一試!
72小時安格斯牛小排漢堡
72小時安格斯牛小排漢堡
駱駝漆有好多特色小店,嚟到觀塘周不時都會喺呢度覓食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今次呢間Fusion菜,舖頭細細坐位唔多,不過每樣菜式都非常有創意,係精心設計嘅搭配🍽️╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴舖頭除漢堡之外,仲有泰式船麵同米線。今次試下佢地嘅招牌Burger。▶ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡真材實料,吞拿魚扒超級厚!食到啖啖肉🤤漢堡入面其他配菜都唔輸蝕,特別搭配咗炸洋蔥圈,同埋搽咗蛋黃醬嘅紫椰菜,令成個包有唔同嘅口感😋不過最surprise係個包!搽咗牛油烘到脆卜卜,非常香👍🏻▶ “IC”水牛城炸雞漢堡賣相非常打卡able📸雪糕加炸雞聽落打個突,但見唔少人都推介,一於就試試佢!食落兩樣嘢又出奇地夾,係而家韓國好興嘅鹹甜鹹甜,相輔相成🤟🏻唔好俾佢嚇親,我覺得絕對係值得一試。不過一路食,雪糕一路溶,有啲論盡,建議準備多幾張濕紙巾🫢╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴呢餐我同朋友都食得開心又驚喜,下次都會再想試吓佢其他特色Burger🍔

▶ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡

▶ “IC”水牛城炸雞漢堡
“IC”水牛城炸雞漢堡

不過一路食,雪糕一路溶,有啲論盡,建議準備多幾張濕紙巾🫢

“IC”水牛城炸雞漢堡
小編今日來到觀塘一間特色漢堡包店「The Cool Cousins Café & Noodle Bar」,位於觀塘工廈的餐廳裝修走水泥工業風 🪨 主打多款特色手工漢堡,包括厚切吞拿魚漢堡🐟、雪糕炸雞漢堡🍔、BBQ手撕豬肉及芝士薯條等,各位漢堡包控必試之選✅「烤吞拿魚扒莎莎漢堡」份量足料,手掌般厚肉的夏威夷吞拿魚扒,視覺效果一流🧡 上碟時切半的厚切吞拿魚扒鮮嫩紅色,外層添加芝麻輕煎,香口微脆,魚肉鮮嫩帶魚肉香,加上菠蘿甜椒莎莎的醬料和紫椰菜🍍,與一般常見的的炸魚柳漢堡相比,整體味道清新而不膩,味道鮮香惹味 🐟 另升級配菜薯條,手撕BBQ豬肋肉薯條,特製烤醬香濃,墨西哥辣椒加辣更惹味,薯條加上燒烤手撕豬肋肉,還原經典的美式搭配🙌🏻「招牌72小時安格斯牛小排漢堡」軟嫩的安格斯牛小排經慢煮,加上特製手工芝士醬、與配料焦糖洋蔥🧅、烤菇、羽衣甘藍、墨西哥辣椒味相配🌶️,麵包中間軟熟外層以牛油烘出香味,啖啖滿足滋味✨ 升級黑松露薯條,淡淡鹽香中散發著松露風味,與香濃薯條配搭一流🍟🍽 :烤吞拿魚扒莎莎漢堡;招牌72小時安格斯牛小排漢堡👅好味指數:8.0/10;7.75/10💰消費:HK$136;HK$1

🍽 :烤吞拿魚扒莎莎漢堡;招牌72小時安格斯牛小排漢堡
👅好味指數:8.0/10;7.75/10
💰消費:HK$136;HK$129 (黑松露薯條+HK$16;BBQ手撕豬肋肉薯條 +HK$25)
📍 地址:The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓J室
🈹推介優惠:N/A
觀塘搵🍽️朋友介紹必試漢堡店夠哂創意吞拿魚扒莎莎Burger上枱個樣好鬼靚仔搭配左香脆洋蔥圈,蛋黃醬、紫椰菜超鐘意牛油香漢堡,有烘脆脆本身鐘意食魚嘅我,好鍾意跟餐有沙律薯條,女仔嚟講超級飽!!PPB鮮菠蘿花生醬牛肉漢堡一啖咬落去,多種層次充滿咸香嘅Parma hamJuicy嘅漢堡扒同埋菠蘿仲有粒粒花生醬,另一半表示超級正,大滿足另外仲有羽衣甘藍,洋蔥🧅邪惡得嚟,又有啲蔬菜配搭平衡一下滿足嘅一餐!
觀塘搵🍽️

朋友介紹必試漢堡店
夠哂創意
吞拿魚扒莎莎Burger

上枱個樣好鬼靚仔
搭配左香脆洋蔥圈,蛋黃醬、紫椰菜
超鐘意牛油香漢堡,有烘脆脆

本身鐘意食魚嘅我,好鍾意

跟餐有沙律薯條,女仔嚟講超級飽!!

PPB鮮菠蘿花生醬牛肉漢堡

一啖咬落去,多種層次

充滿咸香嘅Parma ham
Juicy嘅漢堡扒同埋菠蘿
仲有粒粒花生醬,另一半表示超級正,大滿足

另外仲有羽衣甘藍,洋蔥🧅
邪惡得嚟,又有啲蔬菜配搭平衡一下

滿足嘅一餐!

2024-01-26 754 浏览
店舖提供多款創意特色手工漢堡,同時亦有泰式麵食,每款都質素高,岩晒番工Lunch time去嘗鮮。🏝️- 烤吞拿魚扒莎莎漢堡 HK$136 🍔🐟厚厚吞拿魚扒佈滿芝麻煎得焦香脆口,魚扒中心保持半熟鮮味,口感外酥內嫩。配上微酸菠蘿甜椒莎莎醬,蛋黃醬及紫椰菜絲,帶出甜美又清新的口感,風味獨特,非常打卡!!- 經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡 HK$142 🍔🧀使用美國安格斯牛肉漢堡扒,肉質鮮嫩多汁。通心粉與濃郁Modernist車打芝士醬完美結合,充滿濃郁芝士香氣。意大利脆煙腩煎得香脆,入口酥化,口感豐富,咸香突出。焦糖洋蔥煎至焦糖化,洋蔥香甜減少了漢堡的油膩感,超好味!!- 慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯 HK$78 🐷🍜

- 烤吞拿魚扒莎莎漢堡 HK$136 🍔🐟

經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡

慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯

經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡
慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯
今次去咗間有嘢食有料嘅食肆,開始嘆住佢哋嘅經典ICA咖啡飲品,幾得意,玩味十足,咖啡味濃郁得嚟又唔錯飲。🍹主角登場,拎起個「烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡」嘅時候,個包厚實又彈牙,中間夾住嘅牛肉就真係正到彈晒出嚟,medium做得啱啱哋。每一啖咬落去都係滿足感爆棚,肉汁同黑松露嘅香味夾埋一齊,味道層次豐富,真係不得了!😍至於隔離枱個「香煎法式鴨脾金邊粉冬陰茄湯」,望落都足料足味。聽身邊嘅朋友講,鴨脾嘅鮮嫩同湯頭嘅酸辣完美匹配,一丁點都唔膩,頂!完場前再點咗個水牛城漢堡配沙律薯條,都算係當紅炸子雞。沙律新鮮爽口,薯條夠香脆,但呢個漢堡其實星星之火可以燎原,因為啲醬汁做得好,幫手提升整體感受。上來個啱啱嘅飲品PPB菠蘿花生醬牛堡唔錯,係特別款,飲一啖都覺得開懷,有啲古怪但又相得益彰嘅組合。總結落嚟,呢度稱得上係香港好嘅食堂啦。想要享受一餐美味又有創意嘅飯局,絕對係個唔錯選擇!👌🏼